Dodaj do ulubionych

świętowanie

11.11.06, 13:25
wcale nikt nie swiętuje, tylko zakupy jak w każdą sobotę. parkingi zapłnione,
kosze też.. dlaczego zatem małe sklepy są pozamykane? ..
ale ładny obrazek widziałam oprócz tego: na dlugim bloku na Inflanckiej,
takim szarym, ze aż bolą oczy od tej szarosci, wiele czerwono-białych flag na
balkonach..
Obserwuj wątek
    • longeta Re: świętowanie 11.11.06, 13:28
      To smutny fakt,na dodatek zniszczyli pomnik Dmowskiego.
    • lavinka Re: świętowanie 11.11.06, 14:08
      Małe sklepiki są pozamykane, bo w przeciwnieństwie do marketów pracują tam
      normalni ludzie.

lav ;-)
      • evonka no to pieknie skwitowałaś 11.11.06, 14:13
        teraz pracownikow hipermarketów...
        • lavinka Re: no to pieknie skwitowałaś 11.11.06, 19:39
          Jeśli pracownik daje się wykorzystywać w święta i nie protestuje - to nie
          grzeszy mądrością.

lav
          • evonka a skąd wiesz, ze nie protestuje? 17.11.06, 13:23
            idź popracuj na kasie, bo chyba niewiele wiesz o realiach takiej pracy..
            • lavinka Re: a skąd wiesz, ze nie protestuje? 17.11.06, 23:49
              Nie mam zamiaru. O kiedy to prca na kasie w soboty i niedziel jest przyjemna.
              Tyle to ja wiem i bez siedzenia na tym stanowisku ;-P. Zwyczajnie uważam,że tego
              rodzaju praca powinna być przynajmniej 3krotnie lepiej opłacana. Taki menedżer
              dostaje 5tysiaków za siedzenie na stołku.... a ona też siedzi, nie?
              lav
      • longeta Re: świętowanie 11.11.06, 14:13
        lavinka napisała:

> Małe sklepiki są pozamykane, bo w przeciwnieństwie do marketów pracują tam
        > normalni ludzie.

Problem raczej tkwi w właścicielach,ciekawe czy 4.07 w USA tez sa otwarte markety?
        • evonka ale niechby sobie i wszystko było otwarte 11.11.06, 14:19
          ... przecież to od ludzi zależy czy tam pójdą czy nie..
          o świetowanie pytałam.. o to, że gdzieś ginie potrzeba.. nie oceniam tego, ale
          troche mi szkoda..
          • longeta Re: ale niechby sobie i wszystko było otwarte 11.11.06, 14:23
            evonka napisała:

> ... przecież to od ludzi zależy czy tam pójdą czy nie..
            > o świetowanie pytałam.. o to, że gdzieś ginie potrzeba.. nie oceniam tego, ale
            > troche mi szkoda..

Ejże,ja czesto pracuje w swięta,by ludziom żyło się lepiej;-)
            • evonka o klientach pisałam 11.11.06, 14:25
              nie o pracownikach, ktory z reguły wyboru większego nie mają..

zadziwiła mnie ilosc aut przed supermarketem... myslałam, ze skoro swięto, to
              bedzie niewiele ludzi, jakieś jednostki, którym zabrakło bułek czy mleka.. a
              tu - pełny parking!
              • lavinka Re: o klientach pisałam 11.11.06, 19:40
                Bo to nowa rozrywka mas. Popołudnie w sklepie.

lav
          • longeta Re: ale niechby sobie i wszystko było otwarte 11.11.06, 14:24
            evonka napisała:

> ... przecież to od ludzi zależy czy tam pójdą czy nie..
            > o świetowanie pytałam.. o to, że gdzieś ginie potrzeba.. nie oceniam tego, ale
            > troche mi szkoda..

niestety lata komuny zrobiły swoje nie mamy szacunku nawet dla tych co gineli za
            to byśmy mogli pisać po polsku:-(
            • miejskie_narty Re: ale niechby sobie i wszystko było otwarte 11.11.06, 18:36

> niestety lata komuny zrobiły swoje nie mamy szacunku nawet dla tych co gineli z
              > a
              > to byśmy mogli pisać po polsku:-(

To Ci się udało:-) Można pomyśleć, że jedni ginęli lepiej, a drudzy gorzej. Nie śmiało na piszę ;-)
              • longeta Re: ale niechby sobie i wszystko było otwarte 11.11.06, 18:51
                miejskie_narty napisał:> To Ci się udało:-) Można pomyśleć, że jedni ginęli
                lepiej, a drudzy gorzej

Ale o so ci chodzi? Pisałem o szacunku i nie docenianiu tego święta przez
                polaków,może jednak lekcje wychowania patriotycznego by się przydały;-)
        • kotbert No cóż 12.11.06, 17:14
          4.07 w Cape May (USA, NJ) każdy sklep był otwarty - w końcu zjechało mnóstwo ludzi, którzy mieli wolne i mogli je poświęcić na stracenie pewnej ilości pieniędzy.
      • szprota zawsze wiedziałam, że jestem nienormalna :D 11.11.06, 14:17
        idę dziś do pracy! hura!
        • jelonek72 11 11.11.06, 14:24
          hmm pracownicy hipermarketów sa normalnymi ludźmi tylko mocodawcy mają w nosie święta i wyzyskują ludzi, nasze sieci marketowe zazwyczaj sa francuskie a we francji , podobniej jak i we wloszech np markety sa zamkniete nie tylko w swieta ale tez i w niedziele.co do swietowania dzisiejszego , to ja jakos tych swiąt nigdy nie czułam...patriota ze mnie jak z kurzej trutututu
          • evonka bo 11 listopada.. 11.11.06, 14:28
            to w Polsce taki Swieto Niepodległości jak wszystkich Świętych.. smutek,
            martyrologia i minuty ciszy.. a gdzie radość z niepodległości??!! gdzie
            fetowanie zwycięstwa??!! wojny to nie tylko śmierć i mordęga.. to walka o coś,
            zwycieżanie, sukces odzyskanej wolności!
            podobają mi się żołnierskie przemarsze, parady, zmiany wart uroczyste, fanfary,
            etc... ale wiecej życia! wiecej radosci w tym niech będzie! a nie tylko łzy i
            smutek..
            • longeta Re: bo 11 listopada.. 11.11.06, 14:33
              Widocznie komus na tym zalezy by tak było(smutek),ale już Miłosz wiersze o tym pisał
              • evonka ale komu? 11.11.06, 14:34
                komus z "układu"?? ;-))
                • longeta Re: ale komu? 11.11.06, 14:53
                  evonka napisała:

> komus z "układu"?? ;-))

He? Jakiego układu?,dzisiaj powinny korki od szampana strzelać,50 lat komunizmu
                  zrobiło swoje i napietnowało wszystkich,dla komunistów i idei
                  to raczej smutne święto:-)
                  • hermina5 Re: ale komu? 11.11.06, 16:16
                    A ja po staremu do Kalki na piwo i wypije za tych co szlag ich trafił, zeby
                    forum pisalo po polsku:D Myslę, ze to odzyskanie niepodległości tak naprawdę
                    wtedy dotarło do 40 latków - tych, którzy wychowali potem pokolenie 20 latków
                    co to wiadomo jak skończyli...Ale ja sie cieszę, ze nei mówię po niemiecku:D
        • lavinka Moje kondolencje ;-) /nt 11.11.06, 19:41

• uerbe Re: świętowanie 13.11.06, 13:58
        lavinka napisała:

> Małe sklepiki są pozamykane, bo w przeciwnieństwie do marketów pracują tam
        > normalni ludzie.

Nie podoba ci się to nie przychodź. Zamiast do marketu możesz iść na spacer do parku albo na cmentarz (tak, poza przełomem października i listopada również można tam pójść).
        • lavinka Re: świętowanie 13.11.06, 14:49
          A kto mówi,że nie chodzę do marketów w sobotę? Też tylko wtedy mam czas. Co nie
          zmienia mojego zdania na temat pracowników,którzy tyrają w weekendy za najniższą
          krajową.

lav
    • bajkers Re: świętowanie 11.11.06, 14:27
      To jest nasza smutna rzeczywistość..

"Zakupy" to jest najważniejsze nawet tego wyjątkowego dnia w roku, dla
      upamiętnienia odzyskanej niepodleglości po 123 latach zaborów nikt nie potrafi
      uszanować.

Inna sprawa że w Polsce wszystkie święta to jak jedna wielka żałoba ( gdyby
      ludzie zobaczyli jak wtedy się cieszono, z tego o co tak wielu walczyło i za co
      tak wielu zgineło... :(
      Dziś OKAZJA przysłowiowy czteropak otwieraczy to konserw + otwieracz do piwa
      gratis.. biorą górę nad ludzką pamięcią.

Po raz kolejny to dodatkowe wolne, możliwośc posnucia sie po Galerii ,połażenia
      bez celu

Na co komu te flagi na domach.... zawiesić na Hipermaketach niech ochrona
      zaciągnie wartę honorową w alejce przy informacji głównej a obrazki Marszałka
      jako pamiątki zeszłych czasów w promocji po 9,99 zł.

Zmienić w kalendarzu dzień z czerwonego na czarny jak załoba to żałoba.

Hmm a w takich Stanach Zjednoczonych 4 Lipca dziwaczny kraj potrafią sie
      cieszyć ze swojej Niepodległości, we Francji podobnie 14 Lipca...
    • cassani Re: świętowanie 11.11.06, 14:48
      a to źle czy dobrze?
    • aaa202 A ja dziś dużo i świątecznie myślałam o Ojczyźnie 11.11.06, 14:56
      w kolejce do kasy stojąc;-)
      I majtki amarantowe mam.
      To wszystko nazywa się nic?
    • hermina5 Re: świętowanie 11.11.06, 16:12
      Można dostać ku..cy - hipermarket jest najblizszym mi sklepem, tlumy jak przed
      Bozym Narodzeniem - zrozumiaabym jeszcze to własnie w Wigilię, ale dzisiaj?
      Pieprzy się tym ludziom w głowie;/
      • aiki-7 Re: świętowanie 13.11.06, 18:27
        Robią, na co mają ochotę. Mogliby zostać w domu przed telewizorem albo pójść
        pod pomnik złożyć wieniec. Jak ktoś wcześniej zauważył: gdzie radość ze
        zwycięstwa, parady wojskowe, imprezy plenerowe?! Wszędzie smutek i żałoba. Żeby
        nie ulegać wiejącemu ze wsząd nastrojowi przygnębienia uciekają do hipermarketu.
        • huann a w niedawnym programie "Duże Dzieci" 18.11.06, 01:01
          jeden z przedszkolaków spytany co to takiego patriotyzm odpowiedział: "to takie
          jak jest smutno".

znamienne.
          • longeta Re: a w niedawnym programie "Duże Dzieci" 18.11.06, 07:48
            ?
            • huann Re: a w niedawnym programie "Duże Dzieci" 18.11.06, 22:59
              longeta napisał:

> ?

ale co "?"?
    • al_ Re: świętowanie 18.11.06, 15:35
      Ja np. byłem w pracy wieczorem tego dnia :). Ale nie narzekam. Poszedłem z
      własnej woli i cieszę się, że nikt mi jeszcze tego nie zakazuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka