lex2006 04.12.06, 13:43 Zaczynamy od Mikołajek rozliczać nowego Prezydenta Sieradza. W tym wątku piszemy tylko o jego poczynaniach, bo taki dzień kojarzy się z prezentami, w tym także z rózgą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wpm1 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 10.12.06, 11:09 W Mikołajki właśnie pobliska Zduńska Wola rozbłysła pełnią świątecznych świateł, na rondzie od strony Sieradza pojawiła się nawet już choinka, a w samym Sieradzu co??? Ano, na razie nic! Nowa władza fetuje zwycięsto pewnie w swym własnym wąskim gronie, rozdiela stołki a o zbliżających sie świętach i mieszkańcach miasta zapomniano... zrobili swoje więc... Wydaje się, że pierwsza rózga chyba się należy? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana świąteczna dekoracja 11.12.06, 10:12 kilka lat temu bajkowa sceneria oświetlonego rynku zachwyciła nas i naszych znajomych, fajna promocja miasta, jego świątecznego klimatu dla gości, którzy tylko na Święta w obce strony zaglądają Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 11.12.06, 10:30 Ostatnio znów wieczorem po zamknięciu sklepów strach wejść na ciemny Rynek bo widać, że od dawna nie konserwuje się tam oświetlenia ulicznego. To samo jest na Kościuszki. Wiele lamp się nie świeci, część pewnie jest i zdewastowana, bo skoro nikt o to nie dba, to lumpy dopełniają dzieła zniszczenia... I gdzie tu marzyć o dekoracjach świątecznych? Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 12.12.06, 08:22 Pozdrawiam z normalnego miasta. Odzywam się, bo krew zalewa jak się czyta takie teksty. Zacznijcie zmiany od siebie, bo w Sieradzu już za duszna atmosfera. Prezydent ledwo co złożył ślubowanie i już wielkie niezadowolenie. A ja jestem szczęśliwa, że nie mieszkam już w mieście, gdzie każdy myśli jak drugiemu uprzykrzyć życie, gdzie zawiść i wywlekanie złych rzeczy o ludziach, a kompletne niewidzenie dobrych stron jest na porządku dziennym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 12.12.06, 11:21 szaramysza9 napisała: > Pozdrawiam z normalnego miasta. > Odzywam się, bo krew zalewa jak się czyta takie teksty. Szaramyszo nie gorączkuj się tak, do kiedy mieszkałaś w S-dzu sama często pisałaś tego typu tekstu, nie zaprzeczysz ;) Ale widać może to nutka sentymentu do naszego miasta po opuszczeniu jego granic powoduje, że teraz nawet zaczynasz dobre strony widzieć a bagatelizować te złe ;) A co do girlandów to psioczyć nie lubię, ale we wszystkich miastach jakie ostatnio miałem okazję odwiedzić już iluminacje świąteczne są więc jeśli w S-dzu nie będzie to na początek Walczak in minus:( koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
djalpinista Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 12.12.06, 17:08 śmierdolenie... cierpliwosci Wam brak, oswietlenie bedzie, juz dzisiaj na wieczor powinni wlaczyc na rondzie. jeszcze ktos ma jakies zale? Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 09:23 No i proszę! Już ujawniają wychowankowie i zwolennicy ministra giertycha! Jeszcze trochę to będą nas skazywać np. za to, że pisząc prezydent Walczak nie użyjemy przed nazwiskiem tytułu Jego Ekselencja! A to że świątecznych świateł nie było do tej pory to fakt! Cierpliwość nie ma tu nic do rzeczy. Na tele okolicznych miast Sieradz nadal wygląda biednie i co0 raz gorzej. I co za nowo mowa? 'śmierdolenie' Co to za język? Czyżby słowo przyniesione ze zlotów młodzieży wszechpolskiej? Chociaż wydaje się, że ma bardziej rodzimy rodowód, bo zanadto zalatuje zapachem sławojek z podsieradkich zagród, a z którym autor wypowiedzi nie może się rozstać. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 09:59 Spokojnie. To tylko ofiara reformy oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 19:12 a co jeszcze możesz załatwić?;) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 14.12.06, 08:50 > cierpliwosci Wam brak, oswietlenie bedzie, juz dzisiaj na wieczor powinni > wlaczyc na rondzie. > > jeszcze ktos ma jakies zale? Ja mam: Tylko 4 choinki na rondzie na cały Sieradz ;( Chyba nowy prezydent oszczędza na odprawy w UM ... Odpowiedz Link Zgłoś
non.conformist Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 10:20 > nie mieszkam już w mieście, gdzie każdy myśli jak drugiemu uprzykrzyć życie, > gdzie zawiść i wywlekanie złych rzeczy o ludziach, a kompletne niewidzenie > dobrych stron jest na porządku dziennym. i kto to mówi? <rotfl> P.S. też się cieszę, że Cię już tu nie ma. o ile mniej takich ludzi, o jakich piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 12:35 Czyli wszyscy happy i o to chodzi:) Acha, a jak przyjeżdżacie do Łodzi to nie śmiećcie na ulicach:) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 14:06 hrhrhrhrhrhrhrhrtobie chyba na glowe padlo..najpierw zacznij (jako mieszkanka Odzi) sprzatac po swoich psach. W pewnym momencie wydawac sie moglo ze zaczynasz normalniec ale nieee...z Ciebie jest Wielkomiejskie Panisko :] powodzenia, ciekawe kiedy zaczniesz narzekac na tych bezdomnych co smierdza w tramwajach i autobusach, na porozdeptywane kupy na chodnikach kazdego ranka, na sasiedztwo nizszych warstw spolecznych od twojej. Na razie to twoja wizja Duzych miast ogranicza sie chyba tylko do centrów handlowo-rozrywkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 14:43 Po psach sprzątam, ponieważ chcę, aby moje miasto było czyste i zadbane. Łódź jest ogólnie czystym miastem, kilka razy jednak miałam przyjemność jechać pociagiem z Sieradza do Łodzi- towarzystwo z Sieradza zaczęło palić fajki na przystanku tramwajowym i rzuciło potem pety na chodnik. Żenada. A oczywiście, jestem Wielkomiejskie Panisko, z miastem (prawdziwym, czyli ponad 700.000 mieszkańców) jestem związana od zawsze i jestem z tego bardzo dumna, a centra handlowo-rozrywkowe uwielbiam:) BTW-większego smrodu niż w rozpadających się autobusach sieradzkich to chyba nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 13.12.06, 19:21 szaramysza9 napisała: > Po psach sprzątam, ponieważ chcę, aby moje miasto było czyste i zadbane. jest takie grono na forum Łodzi, które organizuje społeczne akcje sprzątania np. zdrapywania reklam z latarni, sprzątanie zaniedbanych kwater cmentarnych itp. Na pewno twój zapał się tam przyda, poszukaj kontaktu na podforum Porozmawiajmy o Łodzi:) W Sieradzu wydaje mi się, że społeczna akcja sprzątania wzgórza zamkowego skończyła się kiepsko - z racji zasadniczego podejścia władz chyba, ale to tylko zasłyszana informacja na forum. Łódź j > est ogólnie czystym miastem, kilka razy jednak miałam przyjemność jechać pociag > iem z Sieradza do Łodzi- towarzystwo z Sieradza zaczęło palić fajki na przystan > ku tramwajowym i rzuciło potem pety na chodnik. Żenada. Takich historii rodzajowych o towarzystwie łódzkim mogłabym przytoczyć więcej - katowanie ludzi na Piotrkowskiej np. Żenada jesli to miał być argument;) > A oczywiście, jestem Wielkomiejskie Panisko, z miastem (prawdziwym, czyli ponad > 700.000 mieszkańców) jestem związana od zawsze i jestem z tego bardzo dumna, a > centra handlowo-rozrywkowe uwielbiam:) o pochodzeniu - nie jest twoją zasługą, o gustach - wolę kino, teatr, wystawę, wykład itp. > BTW-większego smrodu niż w rozpadających się autobusach sieradzkich to chyba ni > e ma:) oj, nie wiem jak to zmierzyć;) Pozdrawiam nową łodziankę - straszną nuworyszkę;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 14.12.06, 12:45 hajdana napisała: Takich historii rodzajowych o towarzystwie łódzkim mogłabym przytoczyć więcej - > > katowanie ludzi na Piotrkowskiej np. Żenada jesli to miał być argument;) --------------- Podobnie jak ja moglbym przytoczyć wiele takich rodzajowych historii o towarzystwie z Sieradza, gdzie mieszkalem ileś dziesiątek lat;-) --------------- > o pochodzeniu - nie jest twoją zasługą, --------------- A gdzie szaramysza wymienila slowo 'pochodzenie'? Użyla określenia 'jestem związana'. Wkladasz jej w usta określenie, ktorego nie użyla. Błąd;-) -------------- o gustach - wolę kino, teatr, wystawę, > wykład itp. ------------- Tylko nie mow, ze nie bylaś ani razu w żadnym centrum handlowym;-) Na podobnej zasadzie szaramysza nie stroni rownież od wizyt w kinie i na wystawach;-) ------------ > > oj, nie wiem jak to zmierzyć;) --------------- Po prostu wsiądź do '3' w godzinach, gdy ludzie wracają z pracy i ze szkol - przekonasz się, o czym mowa;-) Powiem wprost: o braku higieny osobistej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 14.12.06, 13:35 zodiak72 napisał: > Podobnie jak ja moglbym przytoczyć wiele takich rodzajowych historii o towarzys > twie z Sieradza, gdzie mieszkalem ileś dziesiątek lat;-) Mam podobny staż w Sieradzu, ale i w Łodzi. Zgadzam się, że na licytowanie gdzie częściej można spotkać objawy chamstwa jest głupie, ale nie ja zaczęłam:) > A gdzie szaramysza wymienila slowo 'pochodzenie'? Użyla określenia 'jestem zwią > zana'. Wkladasz jej w usta określenie, ktorego nie użyla. Błąd;-) Mój błąd, ale zamierzony. Człowiek nie może przez całe życie udawadniać swojej wyższości li tylko miejscem urodzenia, wychowania lub związania z racji mieszkania - powinny dołączyć do tego jego walory osobiste, jako dowód. Z tego co czasami pisze szaramysza, wynikają zaprzeczenia jej nieprowincjonalnej natury i osobowości, takie jest moje zdanie, subiektywne oczywiście. > Tylko nie mow, ze nie bylaś ani razu w żadnym centrum handlowym;-) Na podobnej > zasadzie szaramysza nie stroni rownież od wizyt w kinie i na wystawach;-) Nie wątpię, przecież tego Wam brakowało w S. i nie mam wątpliwości, że jeszcze wielu tutaj piszącym na forum. Jestem starsza i doceniam powstanie nowego świata, jakimi są centra handlowe, ale z racji wieku męczę się tam ogromnie. Dla mojego dziecka to juz świat naturalny:) > Po prostu wsiądź do '3' w godzinach, gdy ludzie wracają z pracy i ze szkol - pr > zekonasz się, o czym mowa;-) Powiem wprost: o braku higieny osobistej;-) > Przejedź się trasą 12 - w porach podróży podopiecznych caritasu, zimą czy latem, nie licytujmy się - smród jest zawsze smrodem;) Pozdrawiam, jeśli uraziłam, to specjalnie, ale sorry, sprowokowana;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 13:02 hajdana napisała: > zodiak72 napisał: > > > A gdzie szaramysza wymienila slowo 'pochodzenie'? Użyla określenia 'jeste > m > zwią > > zana'. Wkladasz jej w usta określenie, ktorego nie użyla. Błąd;-) > > Mój błąd, ale zamierzony. Człowiek nie może przez całe życie udawadniać swojej > wyższości li tylko miejscem urodzenia, wychowania lub związania z racji > mieszkania - powinny dołączyć do tego jego walory osobiste, jako dowód. Z tego > co czasami pisze szaramysza, wynikają zaprzeczenia jej nieprowincjonalnej > natury i osobowości, takie jest moje zdanie, subiektywne oczywiście. > :] a ja wiem widocznie duzo więcej w tym temacie :] hrhrh ale ciii nie powiem;) bo wszyscy się kochamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 13:14 paenka napisała: > > :] a ja wiem widocznie duzo więcej w tym temacie :] hrhrh ale ciii nie powiem;) bo wszyscy się kochamy :) > ------------- Czy podobnie jak ja dostrzegasz ten typowy sieradzki prowincjonalizm w swym zdaniu?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:06 haahhahahahahhahahaha ty to masz te argumenty......wielkomiejskie :D nieprowincjonalne.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:31 Prawda zawsze najbardziej w oczy kłuje - ale na to niestety już nic nie poradzę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 16.12.06, 11:59 aha no wspolczuje ci ze cos cie boli Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 16.12.06, 14:45 Odczucie wspólczucia akurat w twoim wykonaniu - jest mi zupełnie obojetne;-) A co tam w sprawie 'BKS kontra plac przed teatrem'?;-) Nie doczekalem się odpowiedzi na pytanie sprzed jakiegos czasu;-) A to nieladnie nie odpowiadac na pytania - tak przynajmniej twierdzą blondyny ze Stacheckiego-Koliby, hehehe;-))) No - ale zodiak jest nieskonczenie cierpliwy w oczekiwaniu na odpowiedź i planowaniu wlaściwych odpowiedzi;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 16.12.06, 14:53 zodiak72 napisał: > Odczucie wspólczucia akurat w twoim wykonaniu - jest mi zupełnie obojetne;-) > Ty i Twoje EGO...ehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 18.12.06, 12:10 dokladnie w takiej kolejności: JA i moje EGO;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 13:00 zodiak72 napisał: > > > > oj, nie wiem jak to zmierzyć;) > --------------- > Po prostu wsiądź do '3' w godzinach, gdy ludzie wracają z pracy i ze szkol - pr > zekonasz się, o czym mowa;-) Powiem wprost: o braku higieny osobistej;-) > Wsiądź do któregokolwiek autobusu bądź tramwaju w którejkolwiek godzinie, zapomnisz co to jest świeze powietrze... a może wy się juz przyzwyczailiście i to co świeze w Sdz to dla was smród....hrhrhrh Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 13:16 paenka napisała: > > Wsiądź do któregokolwiek autobusu bądź tramwaju w którejkolwiek godzinie, zapom > nisz co to jest świeze powietrze... a może wy się juz przyzwyczailiście i to co świeze w Sdz to dla was smród....hrhrhrh > ------------- -Nic ci do tego, do czego my się już przyzwyczailiśmy;-) -a co jest w S. świeżego?, hehehe;-)) Chyba karkowka ze Zlotexu jedynie;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:08 zodiak72 napisał: > paenka napisała: > > > > > > Wsiądź do któregokolwiek autobusu bądź tramwaju w którejkolwiek godzinie, > zapom > > nisz co to jest świeze powietrze... a może wy się juz przyzwyczailiście i > to co świeze w Sdz to dla was smród....hrhrhrh > > > ------------- > -Nic ci do tego, do czego my się już przyzwyczailiśmy;-) > -a co jest w S. świeżego?, hehehe;-)) Chyba karkowka ze Zlotexu jedynie;-)) > dlaczego się tak złościsz? po prostu wydawało mi się że pewnie nie dostrzegacie..czujecie pewnych rzeczy, może macie klapki na oczach jak te konie pociagowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:32 Nie umiem się zlościć w piątkowe popoludnie mając przed sobą perspektywę weekendu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 14.12.06, 13:15 szaramysza9 napisała: > A oczywiście, jestem Wielkomiejskie Panisko, z miastem (prawdziwym, czyli ponad > 700.000 mieszkańców) jestem związana od zawsze i jestem z tego bardzo dumna, Tylko szaramyszo nie zadamawiaj się w tej Łodzi za bardzo, za jakieś 11 lat będziesz musiała ją opuścić jeśli nadal będziesz chciała być związana z jak to górnolotnie ujęłaś "prawdziwym" miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 14.12.06, 13:35 szaramysza9 napisała: kilka razy jednak miałam przyjemność jechać pociag > iem z Sieradza do Łodzi- towarzystwo z Sieradza zaczęło palić fajki na przystan > ku tramwajowym i rzuciło potem pety na chodnik. Żenada. Czyli morał z tego jest taki: wszystkie fajki na chodnikach w Łodzi pochodzą z Sieradza ;D A ja sieradzaninem jestem a jednak nie omieszkam korzystać z kosza w takich sytuacjach o ile takowy jest w pobliżu, jakieś nie tutejsze zwyczaje mam chyba w związku z tym ... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 12:57 Skoroś WIelkomiejskie Panisko to powinno Cię byc stac na inne komunikację niż Sieradzkie autobusy :] Dzisiaj stałam na przystanku, cały zapluty, chara obok chary, szłam na uczelnie kupa obok kupy czasem rozdeptana przez kilka plyt chodnikowych, mijam róg ulicy czy jakeijś kamienicy smród szczochów, to samo z bramami. I Ty twierdzisz że Łódź jest ogólnie czystym miastem??!! Ty chyba masz naprawde wąskie horyzonty skoro tak twierdzisz, mało świata widziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 13:22 paenka napisała: > Dzisiaj stałam na przystanku, cały zapluty, chara obok chary, ----------- Gdzie uczą takiego slownictwa - na Stosunkach Międzynarodowych, czy na Prawie?;-))) ----------- szłam na uczelnie ----------- > kupa obok kupy czasem rozdeptana przez kilka plyt chodnikowych, mijam róg ulic y czy jakeijś kamienicy smród szczochów, to samo z bramami. ----------- Powinnaś je pozbierać, zamiast przechodzić obojętnie. Lubisz przecież czystość, hehe;-)) ---------- I Ty twierdzisz że > Łódź jest ogólnie czystym miastem??!! Ty chyba masz naprawde wąskie horyzonty s koro tak twierdzisz, mało świata widziałaś. ----------- Pozwolę sobie odpowiedzieć za szarąmyszę, ponieważ twierdzę, że Lodz nie jest brudnym miastem. Jesli twierdzisz inaczej, to chyba naprawdę nie widzialaś wielkomiejskiego brudu;-) A mysza tego brudu się naoglądala tu i ówdzie;-)) > Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:10 :] Widzialam brud w duzych miastach...owszem uwazam ze Warszawa jak i nawet Wroclaw są bardziej brudne....taka Wenecja to juz w ogole (a letu to juz ze wzgledu na jej polozenie etc. mozna wybaczyc jakos) ale do Wiednia, Budapesztu, Pragi czy innych duzych miast to Łódź ma tak daleko..... nie mówiac już o tym że Łódx jest ow iele bardziej brudna od tak malego prowincjonalnego miasteczka SIeradz. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:09 Lubię komunikację miejską, nie wiem co to ma do rzeczy??? Jeśli nawet mam wąskie horyzonty, to cieszę się, ze każdy mój post mobilizuje Was do dyskusji:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 15.12.06, 14:13 szaramysza9 napisała: > Lubię komunikację miejską, nie wiem co to ma do rzeczy??? to czy lubisz nie ma nic do rzeczy, do rzeczy ma fakt smrodu ogromnego w Łódzi, nieporownywalnego ze smrodwem w jakimkolwiek innym miescie. o cieszę się, ze każdy mój post mobilizuje W > as do dyskusji:) > Pozdrawiam:) Tez sie cieszę:) z tego powodu, przynajmniej nie jest nudno :) Wesołych Świąt, spokojnych zakupów w CH Łodzi, bo ja już szcerze mówiac po dwoch wypadach ostatnio mam dosyć na cały nastepny rok. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Iggy Pop- Passenger ;-) 15.12.06, 14:17 Hymn wszystkich pasażerów srodkow publicznej komunikaccji: "I am the passenger And I ride and I ride I ride through the citys backside I see the stars come out of the sky Yeah, theyre bright in a hollow sky You know it looks so good tonight I am the passenger I stay under glass I look through my window so bright I see the stars come out tonight I see the bright and hollow sky Over the citys a rip in the sky And everything looks good tonight Singin la la la la la-la-la la La la la la la-la-la la La la la la la-la-la la la-la" ;-)) Mysza, a pamiętasz teledysk koncertowy do tego utworu?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana podsumowując 15.12.06, 18:56 szaramysza9 napisała: > Lubię komunikację miejską, nie wiem co to ma do rzeczy??? > Jeśli nawet mam wąskie horyzonty, to cieszę się, ze każdy mój post mobilizuje W > as do dyskusji:) > Pozdrawiam:) po przeczytaniu całości wymiękam;) także na niby;) i równie wesołych świąt:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 30.12.06, 12:01 lex2006 napisał: > Zaczynamy od Mikołajek rozliczać nowego Prezydenta Sieradza. > W tym wątku piszemy tylko o jego poczynaniach, bo taki dzień kojarzy się z > prezentami, w tym także z rózgą. no i jedna z pierwszych kontrowersyjnych decyzji Prezydenta ws oprawy imprezy sylwestrowej w kontekście pomocy pogorzelców. Jak ją oceniacie? Od siebie dodam, że pomimo mieszanych uczuć, nie jest to zła decyzja. Wycofanie się miasta związanego najprawdopodobniej umową z usługodawcą z reguły wiąże się z karą finansową, więc całości kwoty chyba nie można było odzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 30.12.06, 14:51 o co chodzi konkretnie bo nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 30.12.06, 17:08 Spór o zabawę dziś Czy sylwester pod gwiazdami z racji tragicznego pożaru kamienicy przy Zamkowej w Sieradzu, w którym zginęły trzy osoby, powinien się odbyć? Zdaniem mieszkańców miasta raczej tak, choć w okrojonej i bardziej stonowanej formie. - W głębi serca każdy współczuje poszkodowanym, ale noworocznego spotkania lepiej nie odwoływać. Choćby ze względu na młodzież. Można ewentualnie pomyśleć o uczczeniu pamięci ofiar minutą ciszy - uważa sieradzanka, która wczoraj zwróciła się do redakcji, by przekazać pogorzelcom telewizor. 18-letni Łukasz Krakowski jest podobnego zdania. - Powinniśmy połączyć się w smutku i żalu, ale impreza winna się odbyć. Powinno się ją trochę ograniczyć. Chociażby poprzez puszczenie spokojniejszej muzyki. Myślę, że można wszystko tak połączyć, żeby nie ranić osób, które dotknęła tragedia. Trzeba znaleźć złoty środek. - Sama nie wiem. Ja z rodziną będę spędzać sylwestra w domu. Na pewno poszkodowanym będzie przykro, gdy inni będą świętować - zastanawia się Honorata Kubiś. Z takim dylematem zmierzyli się na ostatniej sesji sieradzcy radni. O zrezygnowanie z zabawy sylwestrowej organizowanej przez magistrat apelowała Barbara Mrozowska-Nieradko. Tuż po tym jak radni przyjęli uchwałę, w której wyrazili głęboki żal z powodu śmierci sieradzan. - Jeżeli po tragedii w Halembie wstrzymana była kampania wyborcza i wszyscy łączyliśmy się w bólu, w sytuacji gdy w Sieradzu giną trzy osoby, proponowanie imprezy jest nie na miejscu. Do wniosku o ściągnięcie 10 tys. zł zabezpieczonych głównie na fajerwerki, przyłączył się Mirosław Owczarek. - Nie możemy wykazywać podwójnej moralności. W tej sytuacji powinno być wyciszenie. Sylwestrowej zabawy pod chmurką bronił prezydent Jacek Walczak. - To nie impreza taneczna, a przywitanie Nowego Roku. Prosiłbym o pozostawienie w skromnym kształcie tego spotkania. Oczywiście identyfikuję się z ofiarami, tym niemniej jest 45 tysięcy innych mieszkańców, którzy chcieliby, aby ten moment był uroczysty. Zgodził się z tym radny Ryszard Majchrzak. - Tragedie były, są i będą. To było przykre, ale młodym trzeba zapewnić rozrywkę, żeby nie siedzieli po klatkach. Pomagajmy, ale nie karzmy mieszkańców miasta. Ostatecznie radni wniosek o zabranie pieniędzy na imprezę odrzucili. Sylwester ma się rozpocząć o godz. 22 na pl. Wojewódzkim. O północy życzenia złoży sieradzanom prezydent. Potem nastąpi pokaz fajerwerków. (pg) - Dziennik Łódzki sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/683142.html Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Środa 6 grudnia Mikołaj 30.12.06, 18:56 ja równierz popieram decyzje p. Prezydenta. SMutek smutkiem, żal żalem, codziennie ludzie umierają, w wypadkach lub nie i nie uważam aby z tego powodu impreza miała byc odwołana tym bardziej że i tak impreza trwa tylko 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś