Dodaj do ulubionych

KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszkańców

29.01.07, 17:32
Do wszystkich radnych Rady Miejskiej w Łodzi 29 stycznia przekazane zostało
następujące oświadczenie, pod którym podpisało się 114 mieszkańców domów
familijnych na Księżym Młynie:

"My niżej podpisani mieszkańcy zabytkowego osiedla Księży Młyn w Łodzi
opowiadamy się za rewitalizacją Księżego Młyna w formie umożliwiającej nam
pozostanie w naszych mieszkaniach.
Nie wyrażamy zgody na wysiedlenie nas z naszych mieszkań"

Oswiadczenie jest wyrazem sprzeciwu wobec koncepcji wiceprezydenta
Tomaszewskiego, nie dającej dotychczasowym mieszkańcom możliwości pozostania
na Księżym Młynie.

Informacja o tym wydarzeniu przesłana została do lokalnych mediów, w tym do
łódzkiej Gazety Wyborczej.

Obserwuj wątek
    • Gość: zaciekawiony Co na to media? IP: 212.191.66.* 29.01.07, 17:38
      Ciekawe, czy głos ponad stu mieszkańców zostanie odnotowany w jutrzejszych
      mediach ?
      • jajo0 Re: Co na to media? 29.01.07, 17:47
        > Ciekawe, czy głos ponad stu mieszkańców zostanie odnotowany w jutrzejszych
        > mediach ?

Byłoby skandalem, gdyby nie został.

Mam nadzieję, że to wydarzenie zainspiruje Gazetę Wyborczą do rozpoczęcia długo
        oczekiwanej publicznej debaty dotyczącej przyszłości Księżego Młyna.

W sytuacji gdy Gazeta Wyborcza z jednej strony bardzo angażuje się w publiczną
        debatę nad "Nową Łodzią Fabryczną", zasuwanie na Księży Młyn zasłony milczenia
        byłoby działaniem nieracjonalnym.
        • Gość: zasmucony czarny scenariusz IP: 212.191.66.* 29.01.07, 18:11
          Z tego co wiem możliwy jest jednak taki czarny scenariusz:
          1. Gazeta Wyborcza całkowicie przemilcza protest mieszkańców.
          2. Zamiast tego w Wyborczej dwa dni pod rząd ukazują się kwieciste wypowiedzi
          Tomaszewskeigo, ukazujące jak wspaniała jest jego koncepcja.

Obym się mylił
          • michal_wenski Re: czarny scenariusz 29.01.07, 23:24
            > Z tego co wiem możliwy jest jednak taki czarny scenariusz:
            > 1. Gazeta Wyborcza całkowicie przemilcza protest mieszkańców.
            > 2. Zamiast tego w Wyborczej dwa dni pod rząd ukazują się kwieciste wypowiedzi
            > Tomaszewskeigo, ukazujące jak wspaniała jest jego koncepcja.
            >
            > Obym się mylił

Punkt drugi najprawdopodobniej się sprawdzi. Otrzymaliśmy sygnał, że w Gazecie
            Wyborczej - w dwóch numerach (!) - będzie opublikowane expose Tomaszewskiego.

Jeżeli do tego dojdzie, poprosimy GW o udostępnienie swoich łamów również nam.
          • jajo0 Nie taki czarny ten scenariusz 30.01.07, 09:25
            A jednak w Gazecie Wyborczej pojawiła się krótka informacja o oświadczeniach
            mieszkańców zatytuowana "Rewitalziacja tylko z nami", opracowana przez SASZĘ.
            Cytuję początek:
            "114 mieszkańców Księzego Młyna, którzy nadal chcą mieskzać w zabytkwoym
            osiedlu, podpisało petycję do łódzkich radnych. To głos tych osób, którym nie
            odpowiada proponowany przez władze miasta projekt domów familijnych. Zakłada
            on, że mieszkańcy zabykowych budynków wyprowadzą się z nich, aby przyszły
            inwestor mógł je zagospodarować...."
            • michal_wenski Re: Nie taki czarny ten scenariusz 30.01.07, 13:36
              > A jednak w Gazecie Wyborczej pojawiła się krótka informacja o oświadczeniach
              > mieszkańców zatytuowana "Rewitalziacja tylko z nami", opracowana przez SASZĘ.
              > Cytuję początek:
              > "114 mieszkańców Księzego Młyna, którzy nadal chcą mieskzać w zabytkwoym
              > osiedlu, podpisało petycję do łódzkich radnych. To głos tych osób, którym nie
              > odpowiada proponowany przez władze miasta projekt domów familijnych. Zakłada
              > on, że mieszkańcy zabykowych budynków wyprowadzą się z nich, aby przyszły
              > inwestor mógł je zagospodarować...."

To nienajgorzej.
              Miałem poważne obawy, że GW opublikuje jednak propagandowy materiał
              wiceprezydenta i w dalszym ciągu nie wiem, czy tego przypadkiem nie zrobi. I
              choć w związku z tym Gazecie w dalszym ciągu nie ufam, doceniam podjęte przez
              nią starania o uniknięcie posądzenia o stronniczość.
      • michal_wenski media zaczynają się interesować 29.01.07, 23:20
        > Ciekawe, czy głos ponad stu mieszkańców zostanie odnotowany w jutrzejszych
        > mediach ?

Z przyjemnością i rodzącą się nadzieją zawiadamiam, że mieliśmy dziś
        (poniedziałek,29.I) swoją minutkę w "Wydarzeniach" TV Toya. W piątek Toya
        planuje nakręcenie dłuższego reportażu na interesujący nas temat. W środę
        wystąpimy przed kamerami TVP3 Łódź.

Tyle na początek.
    • Gość: ksh Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.toya.net.pl 29.01.07, 19:10
      już widzę jak zaczną się wyłamywać kiedy zobaczą mieszkanka budowane dla tych
      którzy zdecydują sie wyprowadzić...
      • Gość: zasmucony Tomaszewski powiedział: IP: 212.191.66.* 29.01.07, 19:30
        Wiceprezydent Tomaszewski powiedział:
        "Wszyscy mieszkańcy tych osiedli, którzy zdecydują się opuścić dotychczasowe
        mieszkania, otrzymają zastępcze lokale O BARDZO PODOBNYM STANDARDZIE"
        "Echo miasta", 29 stycznia 2007 (podreślenie: moje, tj zasmuconego).

Jak się to ma do obiecywanej poprawy warunków mieszkaniowych i ulotki
        rozdawanej przez miasto mieszkańcom Księżego Młyna?

PS. "bardzo podobny stnadard" to znaczy trochę lepszy, czy trochę gorszy
        standard?

• Gość: Lidka Brawa dla ludzi Księżego Młyna !!! IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 29.01.07, 20:51
        Brawa dla ludzi KSIĘŻEGO MŁYNA !!!

Łódź powoli powraca na łono Cywilizacji Europejskiej !

Albo REWITALIZACJA - albo SPEKULACJA.

Gdyby tylko łódzka "władza" nie była jak zza Uralu...

pozdrowienia z Zurychu
        • Gość: lumen Re: Brawa dla ludzi Księżego Młyna !!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.01.07, 23:34
          Brawo dla mieszkańców!
          Brawo dla Ciebie, Lidko ponieważ wspierasz łodzian na forum!
      • michal_wenski Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk 29.01.07, 23:34
        > już widzę jak zaczną się wyłamywać kiedy zobaczą mieszkanka budowane dla tych
        > którzy zdecydują sie wyprowadzić...

Niestety, muszą się zdecydować przed zobaczeniem, ponieważ na razie ich nie ma.
        Grunty pod budowę nowych bloków Opal ma zacząć kupować dopiero po zyskaniu
        całkowitej pewności otrzymania zabytkowego kompleksu na własność.

Jeżeli nowe mieszkania będą budować w tym tempie, co lofty, mieszkańców chyba
        czeka kilka (-naście?) lat w obozie uchodźców.
    • Gość: lodzianin Wadliwa ankieta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.07, 21:51
      Widać z tego, że ankieta przeprowadzana przez UMŁ jest wadliwa - nie umożliwiła
      mieszkańcom wyrażenia opinii, że są za taką formą rewitalizacji, która umożliwa
      pozostanie mieszkańcom w ich domach.
      A jak widać mieszkańców opowiadających się za taką formą rewitalizacji jest
      dużo.
      • michal_wenski Re: Wadliwa ankieta 29.01.07, 23:37
        > A jak widać mieszkańców opowiadających się za taką formą rewitalizacji jest
        > dużo.

Powiem więcej: wg naszych szacunków liczba ta mogłaby nawet ulec podwojeniu, ale
        po prostu nie dotarliśmy do wszystkich. Pracy organizacyjnej mamy bardzo dużo, a
        czas nieubłaganie upływa.

Uważam, że jako sygnał te 114 głosów zupełnie wystarczy.
        • Gość: Robert Re: Wadliwa ankieta IP: *.server.ntli.net 30.01.07, 01:25
          Pozdro dla Ciebie Michale i Zony.
          No to maja panowie wladza do myslenia!
          Dzieki wielkie dla was i tych co z nami!
          Pozdrowienia z Northampton (UK)
          Robert.
          • michal_wenski Re: Wadliwa ankieta 30.01.07, 11:35
            > Pozdro dla Ciebie Michale i Zony.
            > No to maja panowie wladza do myslenia!
            > Dzieki wielkie dla was i tych co z nami!
            > Pozdrowienia z Northampton (UK)
            > Robert.

I my Was serdecznie pozdrawiamy!

Władza do myślenia miała już wcześniej. Problem w tym, czy zechce z tej
            możliwości skorzystać. Pokładam pewne nadzieje w rozsądku członków Rady
            Miejskiej, która niedługo będzie projekt głosować. Kiedy - oczywiście nie wiadomo.
            "Nie wiadomo" powinno być chyba hasłem projektu ;)
    • avatary wy zróbcie, naprawcie, dbajcie...a my tu mieszkac 30.01.07, 01:38
      będziemy...taka jest moja konkluzja ze spaceru po śródmiesciu tego miasta.
      czyzby jakas analogia do sytuacji na księżym młynie ?
      • Gość: zadziwiony Re: wy zróbcie, naprawcie, dbajcie...a my tu mies IP: 212.191.66.* 30.01.07, 09:00
        Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ze Miasto wstrzymało wykupy mieszkań na
        Księzym Młynie. Więc mieszkańcy nie mogą "kupić i dbać".
        Wystarczy pozowolić mieszkańcom skorzystac z prawa wykupu mieszkań i pozowolić
        im samemu remontować.
        Ci któzy nie będą zainteresowani tym miejscem, sprzedadzą mieszkania tym,
        którzy Księzy Młyn "czują". A ci co się na Księży Młyn przeprowadzą, bo to
        miejsce "czują", będą reamontowac samemu (choć oczywiście byłoby jeszcze lepiej
        gdyby Miasto ich jakoś wsparło)

• skodabodzio To jedno male pytanko do tych wlascicieli 30.01.07, 09:33
      Skoro chcecie zostac w swoich mieszkaniach ktore sa wasza wlasnoscia to skad
      chcecie wziasc pieniadze na remonty swoich mieszkan, bo mam nadzieje ze nie z
      moich podatkow. Mi miasto/panstwo do remontu mojego mieszkania nie dorzuca. No
      a jesli nie macie pieniedzy na ta rewitalizacje to prosze was zebyscie sie nie
      upierali jak osly i ustapili bo nie bedzie co zbierac i rewiatlizowac za
      kolejne 10 - 15 lat
      • Gość: mieszkaniec Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.devs.futuro.pl 30.01.07, 13:35
        Skoro mieszkasz w bloku na Retkini, to nikt do remontu ci dorzucać nie bedzie,
        a KM to nieco inna jakość historyczna.
        • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 30.01.07, 21:27
          wykladasz kase i ewentualnie UML albo UE doklada ci jaka sume bo mieszkasz w
          zabytku. Bo jak nie to ja wole tego inwestora a cwaniakom udajacym
          poszkodowanych mowie nie
      • michal_wenski Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 30.01.07, 14:16
        > Skoro chcecie zostac w swoich mieszkaniach ktore sa wasza wlasnoscia to skad
        > chcecie wziasc pieniadze na remonty swoich mieszkan, bo mam nadzieje ze nie z
        > moich podatkow. Mi miasto/panstwo do remontu mojego mieszkania nie dorzuca. No
        > a jesli nie macie pieniedzy na ta rewitalizacje to prosze was zebyscie sie nie
        > upierali jak osly i ustapili bo nie bedzie co zbierac i rewiatlizowac za
        > kolejne 10 - 15 lat

Witam,

Zachęcam do lektury materiałów dotyczących rewitalizacji w Europie, do
        zapoznania się np. z Eksperymentem Bolońskim i sposobami finansowania podobnych
        projektów. Materiału jest sporo, przy takiej jego ilości podam jeden
        nieśmiertelny link: www.google.com ;)

Wydaje mi się, że masz mylne wyobrażenie na temat wielu zagadnień związanych z
        problemem - choćby sama sprawa remontów i ich finansowania. W skrócie: środki na
        remont mieszkania własnościowego nie pochodzą ze środków publicznych, ale z
        kieszeni własciciela. Ze środków publicznych remontowane są całe budynki - o ile
        oczywiście gmina jest właścicielem lub ma możliwość przegłosowania wspólnoty
        mieszkaniowej (to zależy jeszcze od kilku czynników). Więcej w prawie lokalowym.

Co do obawy o marnotrawienie Twoich podatków na ochroną dziedzictwa kulturowego
        przemysłowej Łodzi - w całej Europie obiekty zabytkowe wysokiej klasy
        utrzymywane są ze środków publicznych, panuje też tendencja do odzyskiwania z
        rąk prywatnych zabytków, które do nich trafiły. Warto jednak pamiętać o tym, że
        zabytki moga zarabiać na siebie same, przy zachowaniu autentyczności i przede
        wszystkim swojej społeczności lokalnej (osiedla domów robotniczych w Anglii,
        Szkocji, Niemczech)!
        Przyświeca temu zasada, żeby wspólne dobro służyło wszystkim. Podatki w
        miastach, które tej zasadzie hołdują (Kraków, Wrocław, Poznań, Toruń, Gdańsk
        itd.) nie są wyższe niż w Łodzi.

Nie sięgajmy po pierwsze lepsze rozwiązanie tylko dlatego, że szkoda nam czasu i
        ochoty na szukanie dobrego!
        • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 30.01.07, 16:15
          Wszyscy placimy podatki!!!!!!!
          Wszyscy placimy w czynszu tgz.remontowke!!!!!
          Nie przeszkadza Ci ze z podatkow utrzymuje sie cala mase bezprodokcyjnych
          urzednikow!!!????!!!
          A co do ich wysokosci to nie bede sie wypowiadal.
          Pozdrowienia z UK
          • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 30.01.07, 21:34
            Wszyscy placimy podatki!!!!!!!
            > Wszyscy placimy w czynszu tgz.remontowke!!!!!

Ty pracujac w UK raczej podatkow nie placisz w Polsce za to prawdopodobnie
            skonczyles tu za darmo studia i pewnie masz cala mase uslug placonych z moich
            podatkow wiec mnie nie rozsmieszaj. Kolejny amator pieniedzy polskich
            podatnikow. To ze mamy cala mase nikomu niepotrzebnych urzedasow na ktorych
            placiumy kupe kasy nei oznacza ze mozna tez komus za moje pieniadze remontowac
            mieszkania. jest zabytek, ok, wiec koszty remontu sa wyzsze wiec pewna sume
            doplaca panstwo ale to nie oznacza ze panstwo placi za remont. Ja za wymiane
            okien, malowqanie place ze swoich pieniedzy, jest tez fundusz remontowy na
            ktory wplacam co miesiac kase ktora idzie na remont mojego budynku i chcialbym
            by to samo bylo na KM. A nie ze mieszkancy zrobili raban a teraz maja nadzieje
            ze miasto im chalupy wyremontuje.
            • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 01:08
              Kobieto zamiast opowiadac bzdury to rozejrzyj sie w okolo siebie!
              Dla przypomnienia w Londynie byl protest polakow o to ze pracuja w UK a musza
              placic podwujny podatek!!!!
              Place w UK i cholernej polsce,a jak pojechalem na urlop to u lekarza musialem
              zaplacic bo nie jestem ubespieczony w NFZ ALE PODATEK TO POBIERAJA!!!
              Place czynsz za mieszkanie na KM!!!
              To poprostu przestan pierdzielic glupoty i poczytaj troch o tym co sie dzieje!!
              Bo mam wrarzenie ze cos palisz nie wiem co ale Ci szkodzi.
              Oderwana jestes od realiow.
              Madrzysz sie ale nie masz pojecia co? jak? i dlaczego?
              A na temat Ksiezego Mlyna!!!Sprzedaj Wawel albo Malbork na apartamety!
              W koncu to zabytek i Ty z podatkow musisz je utrzymywac!!!
              A na koncu co sprzedasz????
              • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 31.01.07, 10:28
                Kobieto zamiast opowiadac bzdury to rozejrzyj sie w okolo siebie!
                > Dla przypomnienia w Londynie byl protest polakow o to ze pracuja w UK a musza
                > placic podwujny podatek!!!!

No i chyba skuteczny

Place w UK i cholernej polsce,a jak pojechalem na urlop to u lekarza musialem
                > zaplacic bo nie jestem ubespieczony w NFZ ALE PODATEK TO POBIERAJA!!!

No bo pewnie nie placiles skladki na to ubezpieczenie. W niemczech tez bys
                musial zaplacic za lekarza, ba bys musial zaplacic za swoje studia

Place czynsz za mieszkanie na KM!!!

Jezeli jest to twoja wlasnosc i placisz czynsz i to ci przeszkadzza to sprzedaj
                to. Posiadanie mieszkania nie jest obowiazkowe w przeciwienstwie do placenia
                czynszu bo kto ma placic za eksploatacje tego mieszkania? Ja z moich
                podatklow!!??? Jezeli natomiast mieszkanie jest komunalne to nie powinienes go
                miec bo tu nie mieszkasz

To poprostu przestan pierdzielic glupoty i poczytaj troch o tym co sie dzieje!!
                > Bo mam wrarzenie ze cos palisz nie wiem co ale Ci szkodzi.
                > Oderwana jestes od realiow.

To ty przestan cwaniakowac

A na temat Ksiezego Mlyna!!!Sprzedaj Wawel albo Malbork na apartamety!
                > W koncu to zabytek i Ty z podatkow musisz je utrzymywac!!!
                > A na koncu co sprzedasz????

Jezeli obecnych wlascicieli nie stac na remont ksiezego mlyna to panstwo
                powinno odkupic go by nie niszczal, jezeli stac to wykladaja kase, miasto plus
                UE sie doklada i jest cacy

PS
                Polska to taki kraj malych cwaniaczkow, ktorzy ciagle robia male szwindelki a
                najlepiej jak te szwindelki robia sobie sami nawzajem. I ten post jest tego
                przykladem. Najgorsze to jest to ze madrzejsze narody robia duze szwindle i
                roluja na potege tych drobnych cwaniaczkow z polski

• skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 30.01.07, 21:30
          okej, a teraz konkret i moje pytanie zadane w prosty sposob? Czy jestes za tym
          ze miasto ma odkupic od wlascicieli lokale i je zrewitalizowac czy wlasciciele
          maja wylozyc swoja kase a miasto czy UE doda jakis bonus czy liczysz ze miasto
          wyremontuje ci chalupe za moje pieniadze?
          • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 01:18
            Ty ile placisz tego podatko??
            100-200zl???
            Nie rozsmieszaj mnie bo mam zajady!!!:))))))
            • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 01:21
              I ZROZUM ZE JA MIESZKANIE WYREMATUJE SOBIE SAM ALE MA BYC MOJE.
              NIE POTRZEBUJE TWOJICH DROBNIACZKOW!!!
              • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 31.01.07, 10:30
                to je wykup i wyremontuj, doluz sie do tego inwestora. Przeciez bylo napisane
                ze wlasciciele maja wybor, moga odsprzedac mieszkanie albo PARTYCYPOWAC w
                kosztach remontu
                • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 14:06
                  Mocherku!!
                  Z tych podatkow to utrzymuje sie!!!
                  Policja,armja,strarz ogniowa,slorzba zdrowia,domy opieki
                  spolecznej,emeryci,recisci,drogi,parki,lasy,urzedy.
                  Czy mam Ci wyliczac dalej?
                  Mocherku!
                  TWOJA EMERYTURE BEDA PLACIC MOJE DZIECI!!!
                  Ale ja w przeciwiestwie do Ciebie placilem,place i bede placi!
                  BO TAK JEST I NIE ODNOSZE SIE Z POGARDA DO LUDZI!!!!
                  • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 31.01.07, 15:57
                    Jezeli legalnie pracujesz w UK to rzeczywiscie placisz podatki w polsce ale za
                    rok juz nie bedziesz wiec nie wciskaj kitu.
                    Za rok przyjezdzajac do polski bedziesz korzystal z:

Policja,armja,strarz ogniowa,slorzba zdrowia,domy opieki
                    > spolecznej,emeryci,recisci,drogi,parki,lasy,urzedy.
                    > Czy mam Ci wyliczac dalej?

Ale placic beda ci co tu placa podatki a nie w UK

Jezeli jak piszesz musiales zaplacic za lekarza to oznacza ze nie masz
                    ubezpieczenia a wiec skladki zdrowotnej nie placisz a podatek dochodowy i
                    sklada na zdrowie to dwie rozne sprawy. To ze placisz podatek PIT nie oznacza
                    ze mozesz sobie wejsc do hipermarketu i wyniesc co ci sie podoba albo
                    zatankowac na orlenie i pojechac w sina dal

Mocherku!
                    > (..)

> BO TAK JEST I NIE ODNOSZE SIE Z POGARDA DO LUDZI!!!!

I wszystko jasne, szkoda z toba gadac i tyle...
              • michal_wenski Robert, "nie karm trolla"! 31.01.07, 10:59
                Robert: Dyskusja ze Skodabodzio jest troche bez sensu, ponieważ ma on (ona?)
                mylne wyobrażenie i sprawie i nie chce go zwerifikować. Ty mówisz o chlebie,
                Skodabodzio o niebie.

Skodabodzio: Zechciej zapoznać się bliżej ze sprawą, z zagadnieniem ochrony
                zabytkowych centrów miejskich, z opiniami ekspertów. To naprawdę nie sprowadza
                się do zdefraudowania pieniędzy z Twoich podatków!
                • Gość: Robert Re: Robert, "nie karm trolla"! IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 13:44
                  Masz racje Michale.
                  Pewni ludzie nie rozumieja ze zabytki to nie tylko cegla,kamien czy zlocenia na
                  obrazie!
                  Patrza tylko na pieniadze ale nie wiedza (nie chca)ze to torsamosc,zywa tkanka
                  zywego narodo!
                  Ale nie stety na to nie mamy wplywo.
                  Oby jak naj mniej takich egzeplarzy bo okarze sie ze naprawde zprzedadza Krakow
                  i Malbork a w Oswiecimiu wybuduja supermarket.
                  Zero poszanowania dla torsamosci narodowej.
                  Byle na podatkach zaoszczedzic!!!
                  Pozdro.
                  • michal_wenski Re: Robert, "nie karm trolla"! 31.01.07, 23:11
                    > Pewni ludzie nie rozumieja ze zabytki to nie tylko cegla,kamien czy zlocenia na
                    > obrazie!
                    (...)
                    > Byle na podatkach zaoszczedzic!!!

Tu nie chodzi o żadną oszczędność, ale o typową cechę Polaków - mianowicie
                    żywiołową krytykę inicjatywy podważającej zasadność pewnych działań, które to
                    działania osoby krytykującej nie dotyczą. Dodatkowo osoba krytykująca przed
                    zagłębianiem w temat się wzbrania i operuje wciąż tymi samymi - mimo postępów w
                    dyskusji - argumentami. No cóż.

Będziesz w okolicach Wielkiej Nocy w Polsce, prawda?
                    Pozdrowienia "z oblężonego miasta" dla całej rodzinki :)
                • skodabodzio Re: Robert, "nie karm trolla"! 31.01.07, 13:55
                  tu nie chodzi o defraudacje ale zwykla uczciwosc. tez jestem wlascicielem
                  mireszkania gdzie czesc posiada miasto i ja za kazdy remont sie rozliczam,
                  place fundusz remontowy itp. Jezeli mieszkancy chca wziac na swoje barki remont
                  kapitalny KM, ok, ale rozumiem ze biora rowniez obciazenia finansowe. Miasto
                  owszem, doplaca jakis bonus bo to zabytek i remont jest drozszy ale to
                  mieszkancy placa wieksza czesc za niego. Stac was, ok. Zrobcie plan remontowy,
                  ustalcie stawke remontowa doliczna do czynszu i szafa gra. Nie stac wiec nie
                  przeszkadzajcie inwestorowi by to zrobil za was i sprzedajcie/zamience swoje
                  mieszkania na uczciwych warunkach z inwestorem a nie robcie raban w necie
            • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 31.01.07, 10:30
              to nie jest odpowiedz na moje pytanie. Pytanie bylo jasne kto ma wyremontowac
              mieszkanie nalezace do konkretnych fizycznych osob, wlasciciele czy jelenie
              placacy podatki?
              • Gość: Robert Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 13:03
                To Ci odpowiem KM jest w zasobach miejskich a wiec na podstawie prawa
                budowlanego (paragraf 69 i 70)wyremontuje to panstwo tak jak jest zobowiazane
                remontowac inne zasoby CZYLI Z TWOJICH PODATKOW MOCHERKU!!!
                PASUJE TAKA ODPOWIEDZ!!!
                A JAK TO BEDZIE Z DODATKAMI Z UE LUB INNY TO ZALERZY O MOCHEROW TAKICH JAK TY!!
                BO TY BYS MATKE SPRZEDAL BYLE NIE UTRZYMYWAC JEJ Z WLASNYCH PODATKOW!!!!!
                • skodabodzio Re: To jedno male pytanko do tych wlascicieli 31.01.07, 13:37
                  Jezeli jest to zasob miejski to na ksiezym mlynie nie ma wlascicieli tylko
                  najemcy i nie maja nic do gadania. A jezeli sa wlasciciele czesci lokali to
                  partycypuja w kosztach tego remontu. No chyba ze nei chca bo sa drobnymi
                  cwaniaczkami ktorzy zrobili raban i zablokowali rewitalizacje ksiezego mlyna

Moherowcem to ty koles jestes bo chcesz zeby za ciebie panstwo wyremontowalo ci
                  chalupe, najlepiej zeby ci za darmo dalo, zeby panstwoi za ciebie placilo za
                  lekarza itp. A moherowa akcja to wlasnie ta "obrona poszkodowanych" mieszkancow
                  ksiezego mlyna. Miedzy toba a raczej wami a gornikami regularnie jezdzacymi na
                  warszawe z kilofami nie widze zadnej roznicy
                  • elfka81 czy naprawdę tak strasznie się różnimy? 31.01.07, 14:20
                    hmm myślę, że nie ma się o co pieklić, a naszych matek już w ogóle nie należy
                    mieszać do tych spraw!

Po dłuższym zastanowieniu się uważam, że opinia skodabodzio, jak również
                    stowarzyszenia mieszkańców KM nie jest wcale tak od siebie odległa, poza jednym
                    wyjątkiem.

W czym się zgadzamy:
                    Myślę, że każdy rozsądnie myślący mieszkaniec Księżego Młyna nie rości sobie
                    prawa do tego, żeby miasto wyremontowało mu mieszkanie, zrobiło "luksusy i
                    apartamenta" a potem on (tj. mieszkaniec) łaskawie będzie tam dalej mieszkał.
                    Upewniam Cię skodabodzio że na KM również są fundusze remontowe i różne podobne
                    opłaty administracyjne na które pieniążki skrzętnie trzeba wpłacać i z których
                    remontuje się to i owo. Sęk w tym by remonty na wiekszą skalę sensownie
                    zaplanować, stan budynków fachowo zdiagnozować (zapewniam że nie jest to
                    rozsypująca się ruina - kto widział, ten wie)i wtedy wyliczyć ile miałyby
                    kosztować remonty, ile na to można pozyskać z UE a ile musi dołożyć się
                    właściciel. Z tym, że nie może to być narzucenie Bóg wie jakich luksusów i
                    remontu za 3800 za metr.

Tu się różnimy:
                    skodabodzio mówi, że najemcy nie mają nic do gadania i z tym zgodzić mi się
                    bardzo trudno. Są rodziny mieszkające tutaj od wielu pokoleń, dbające o swoje
                    mieszkania, systematycznie je remontujące i upiększające - przypuszczam, że
                    dzięki takim ludziom KM jeszcze całkiem nieźle - przepraszam za kolokwializm -
                    "trzyma się kupy". Dla nich też powinna być stworzona możliwość pozostania,
                    sensownego partycypowiania w remoncie itd. A przede wszystkim zabieg omijający
                    prawo pierwokupu jest - w moim odczuciu - karygodny!

No i nie można zapomnieć o tych którzy naprawdę chcą się wyprowadzić - mają do
                    tego prawo jak również swoje, bardzo istotne racje. Trzeba wypracować projekt
                    jakiś bardziej sensowny, mądrzejszy i wielostronny. Takie niestety nie jest
                    "kompleksowe rozwiązanie ala Tomaszewski"

Pozdrawiam przyjaciół z UK!
                    • michal_wenski to chyba najlepsze podsumowanie 31.01.07, 15:08
                      Skodabodzio: uważam, że to, co napisała elfka81 znakomicie oddaje stan
                      faktyczny. Dodałbym tylko jedno: zauważyłem u Ciebie tendencję do gloryfikowania
                      radykalnych (i mam nadzieję, że przyznasz to choć częściowo - niewłaściwych)
                      rozwiązań w sprawach, które Ciebie bezpośrednio nie dotyczą. To może budzić
                      pewną niechęć wobec Twojej osoby tych, którym decyzja władz miejskich "miecz
                      zawisł nad głową" - chociaż zawisnąć nigdy nie powinien.
                • skodabodzio A co do mojej matki 31.01.07, 13:40
                  Ja bym chcial zeby takie drobne cwaniaczki jak ty, urzedni, gornicy, rolnicy,
                  politycy i cale inne zastepy pasozytow nie przejadaly jej ciezko wypracowanej
                  emerytury
                  • Gość: Robert Re: A co do mojej matki IP: *.server.ntli.net 31.01.07, 14:28
                    JESZCZE RAZ CI POWTARZAM!
                    MIESZKANIE WYREMATUJE SOBIE SAM!!!!
                    ROZUMIESZ!!!!
                    ALE MA BYC MOJE!!!!
                    I ILE PLACISZ TEGO PODATKU 100-200
                    WIESZ CO SOBIE MORZESZ ZROBIC ZA TA KASE!!
                    JESZCZE RAZ CI PISZE-SPRZEDAJ WAWEL I INNE CHISTORYCZNE MIEJSCA!!!

WLASCIWIE KOLEGA MICHAL MIAL RACJE MORZNA ROZMAWIAC Z OSOBA CO MYSLI
                    NO NIE MOCHERKU!!

• skodabodzio Re: A co do mojej matki 31.01.07, 15:45
                      Po pierwsze zmien czcionke.
                      Po drugie jesli nie jest twoje to jedynie jako najemca nie masz prawa glosu, a
                      jak chcesz zeby bylo twoje to je wykup pod warunkiem ze maisto ci na to
                      pozwoli, nie musi
                      Po trzecie niezaleznie ile sie placi tego podatku nie powinien on byc
                      marnotrawiony na roznych cwaniakow, nie powinien takze isc na remonty
                      prywatnych domow
                      Po czwarte wawel nie jest w prywatnych ale panstwowych rekach a to jest roznica
                      • Gość: gadzinka Re: A co do mojej matki IP: 194.42.116.* 31.01.07, 16:05
                        > Po drugie jesli nie jest twoje to jedynie jako najemca nie masz prawa glosu, a
                        > jak chcesz zeby bylo twoje to je wykup pod warunkiem ze maisto ci na to
                        > pozwoli, nie musi

otóż rozczaruje cie: musi. Prawo wykupu lokali na wlasnośc obowiazuje w kazdym
                        czasie. Po za tym co to za gadanie: jako najemca nie mam prawa głosu? Prawo
                        glosu ma kazdy, zwlaszczanajemca w sprawach swojego mieszkania. Jakis czas temu
                        ustrój sie zmienil, nie wiem, czy zauwazyles?

> Po trzecie niezaleznie ile sie placi tego podatku nie powinien on byc
                        > marnotrawiony na roznych cwaniakow, nie powinien takze isc na remonty
                        > prywatnych domow

czlowieku, poczytaj co mądrzejsi piszą: NIC NIE IDZIE NA REMONTY PRYWATNYCH
                        DOMÓW!!! Księży mlyn nie jest w rekach prywatnych i mam nadzieje, ze nigdy nie
                        bedzie!!!

> Po czwarte wawel nie jest w prywatnych ale panstwowych rekach a to jest roznica

ksiezy mlyn tez:) roznicy NIE MA.
                        • skodabodzio Re: A co do mojej matki 31.01.07, 16:20
                          otóż rozczaruje cie: musi. Prawo wykupu lokali na wlasnośc obowiazuje w kazdym
                          > czasie. Po za tym co to za gadanie: jako najemca nie mam prawa głosu? Prawo
                          > glosu ma kazdy, zwlaszczanajemca w sprawach swojego mieszkania. Jakis czas
                          temu
                          > ustrój sie zmienil, nie wiem, czy zauwazyles?

Wlasciciel ma prawo glosu. Byc moze w socjalizmie najemcy mieli ale dzis prawo
                          glosu ma wlasciciel. Skoro mowisz ze prawo wykupu na wlasnosc obowiazuje w
                          kazdym czasie to je wykup i stan sie wlascicielem i wtedy bedziesz mial prawo
                          zabierania glosu. jesli jestes najemcom, masz obowiazek placic czynsz a
                          wynajmujacy wywiazywac sie z umowy najmu

czlowieku, poczytaj co mądrzejsi piszą: NIC NIE IDZIE NA REMONTY PRYWATNYCH
                          > DOMÓW!!! Księży mlyn nie jest w rekach prywatnych i mam nadzieje, ze nigdy nie
                          > bedzie!!!

Jezeli sa wlasciciele a z tego co czytam to sa, czyli osoby ktore maja
                          wykupione mieszkania to sa wspolwlascicielami. Wiec ksiezy mlyn juz jest a
                          przynajmniej jego czesc w prywatnych rekach

ksiezy mlyn tez:) roznicy NIE MA.

Na wawelu nie ma wlascicieli posiadajacych na wlasnosc lokale a tu sa. Czyli ci
                          co posiadaja lokale na ksiezym mlynie na wlasnosc, (ksiega wieczysta i te
                          sprawy) sa wlascicielami ksiezego mlyna wiec ksiezy mlyn nie jest w 100 %
                          panstwowy ale jest wspolwlasnoscia posiadajacych je wlascicieli do ktorych
                          nalezy miasto i wlasciciele i to oni decyduja jako wspolnota mieszkaniowa o
                          ksiezym mlynie. Komunizm i PRL sie skonczyl a IV RP mimo ze przypomina PRL to
                          nim nie jest.
                          • Gość: Robert Re: A co do mojej matki IP: *.server.ntli.net 01.02.07, 02:57
                            LUBIE TAKA CZCIONKE ..I..
                            ZAL MI CIE
                            TYLKO LITOSC MI DLA CIEBIE ZOSTALA
                            BIEDAKU
                            • Gość: x Re: A co do mojej matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 05:38
                              To się naucz ortografii palancie.
        • Gość: inw Z tym trendem to kontrowersyjna teza... IP: *.orange.pl 03.02.07, 14:47
          > w całej Europie obiekty zabytkowe wysokiej klasy
          > utrzymywane są ze środków publicznych, panuje też tendencja do odzyskiwania z
          > rąk prywatnych zabytków, które do nich trafiły.

Tu jest link do artykułuktóry opisuje zjawisko raczej odwrotne:
          dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3781547.html
          Skrót:
          "Francuzi wyprzedają historyczne posiadłości"

"Władze francuskie sprzedają dziesiątki historycznych posiadłości w Paryżu i innych regionach kraju, aby za uzyskane pieniądze przenieść administrację rządową do tańszych nieruchomości i wspomóc spłatę długu narodowego."
    • Gość: łodzianin usłyszane w Radiu Lódź IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.07, 21:22
      Dzisiaj (30 stycznia) w Radiu Łódź pani redaktor Wiśniewska w audycji o 20.15
      mówila o Ksieżym Młynie, w tym o oświadczeniu 114 mieszkańców.

Osoby, które wypowiadały się w audycji na temat planów rewitalizacji Księżego
      Młyna, krytycznie ustosunkowywały sie do pomysłu wysiedlenia mieszkańców z
      osiedla. Krytyce poddana została również ankieta opracowana przez miasto.

Jedyną osobą wychwalającą rewitallizację w wydaniu proponowanym przez
      Tomaszewskiego był sam Tomaszewski.
      • Gość: Theo Widziane w TVP Łódź IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.01.07, 22:48
        Gościem dnia był... kto? Włodzimierz Tomaszewski. Przekonywał sam siebie o
        słusznej koncepcji władzy w kwestii rewitalizacji Księżego Młyna.
        • Gość: hetero ekranizacja Tomaszewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 22:52
          ten to ma parcie na szkło !
        • jajo0 Re: Widziane w TVP Łódź 31.01.07, 09:13
          A czy w TVP wspomnianio coś o podpisach mieszkańców?
          (pytanie retoryczne - zgaduję że "zapomniano")
        • michal_wenski Re: Widziane w TVP Łódź 31.01.07, 11:22
          > Gościem dnia był... kto? Włodzimierz Tomaszewski. Przekonywał sam siebie o
          > słusznej koncepcji władzy w kwestii rewitalizacji Księżego Młyna.

Powiedziano mi, że Tomaszewski wypowie się na temat swojego pomysłu w
          wieczornych wiadomościach, ale nic tam nie było. Zdziwiłem się, kiedy po
          wiadomościach zobaczyłem osobne wystąpienie pierwszego wiceprezydenta
          (oczywiście wpisane w formę "wywiadu dnia", czy czegoś w tym rodzaju).
          Ciekawe, czy TVP3 zaprosi do tego programu jakiegoś eksperta (architekta,
          urbanistę, konserwatora) i poprosi o opinię?
      • michal_wenski Brawo Radio Łódź! 31.01.07, 11:34
        > Dzisiaj (30 stycznia) w Radiu Łódź pani redaktor Wiśniewska w audycji o 20.15
        > mówila o Ksieżym Młynie, w tym o oświadczeniu 114 mieszkańców.

Bardzo dziękuję Pani Redaktor za podjęcie tego tematu. Sprawę trzeba jak
        najszybciej wydobyć z ukrycia na światło dzienne.

> Osoby, które wypowiadały się w audycji na temat planów rewitalizacji Księżego
        > Młyna, krytycznie ustosunkowywały sie do pomysłu wysiedlenia mieszkańców z
        > osiedla. Krytyce poddana została również ankieta opracowana przez miasto.

Ocena działań władz miasta, zmierzających do jak najszybszego przekazania na
        własność prywatnej firmie cennego zabytku (dobro publiczne!) przy wcześniejszym
        wysiedleniu mieszkańców nie może byc inna.

> Jedyną osobą wychwalającą rewitallizację w wydaniu proponowanym przez
        > Tomaszewskiego był sam Tomaszewski.

Co pokazuje, że żaden szanujący swoją profesję architekt, urbanista czy
        konserwator zabytków pomysłu nie poprze.
    • michal_wenski Wróćmy do rzeczy 31.01.07, 17:10
      Jak powiedziano wcześniej, głos mieszkańców Księżego Młyna pragnących wziąć
      udział w rewitalizacji w formie innej niż proponowana przez Tomaszewskiego,
      czyli zrzeczenia się tego udziału (wyprowadzka), zaowocował zainteresowaniem mediów.

Rodzi się szansa, by sprawę rewitalizacji wydobyć z ukrycia na światło dzienne -
      a tym samym zapobiec wielu nierozważnym krokom, które - gdyby sprawa tej wagi w
      dalszym ciągu załatwiana była "po cichu" i z pośpiechem - mogłyby spowodować
      nieodwracalne szkody.

Radni Miejscy otrzymali pisma z oświadczeniem mieszkańców, otrzymali też
      materiały dotyczące uznanego przez Radę Europy za wzorcowy modelu rewitalizacji,
      w którym "przyjęto zasadę, że wszystkie działania władz administracyjnych
      związane z planem - poczynając od programu, przez. projektowanie, wykonawstwo,
      aż do dystrybucji lokalami - odbywają się przy rzeczywistym udziale mieszkańców"

Stowarzyszenie Mieszkańców Księżego Młyna "Adsumus - Jesteśmy obecni" otrzymało
      propozycję opracowania planu rozwojowego dla Księżego Młyna, przyjazną dla
      mieszkańców i bardzo atrakcyjną ekonomicznie. Kontaktuje się z nami coraz więcej
      ekspertów.

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w sprawę!
      • Gość: Irek Re: Wróćmy do rzeczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 18:41
        Oglądałem dobry materiał o Księzym Młynie w TVP3 w Łwd. Tomaszewski bredził,
        widać, że nie wie już jak odpowiadać, a dzinnikarka trafnie podsumowała
        problem. Nie wiedziałem, że jest taka sytuacja mieszkańców.
        • michal_wenski kryptonim akcji: "wielka niewiadoma" 31.01.07, 23:41
          > Nie wiedziałem, że jest taka sytuacja mieszkańców.

To właśnie dowodzi, w jakiej atmosferze akcja jest przeprowadzana. My sami wiemy
          bardzo mało, tyle tylko, ile uda się dosłownie "wyciągnąć" od władz, które w tej
          sprawie reprezentuje zawsze wiceprezydent Tomaszewski.

To właściwie zabawne, ale nie wiadomo:

1) Kto jest inwestorem - oczywiście tajemnicą poliszynela jest to, że chodzi o
          Opala, ale wiceprezydent chyba nigdy nie stwierdził tego wprost

2) Gdzie dokładnie władze planują wyprowadzenie ludzi - "do lokali będących w
          zasobach gminy" może oznaczać równie dobrze Rudę Pabianicką jak i Śródmieście...
          Przypuszczam, że tego po prostu nie ustalono

3) Czy inwestor jest wiarygodny - lista jego dotychczasowych dokonań jest nad
          wyraz skąpa, a loftów jak nie było, tak nie ma...

4) Na jakiej zasadzie wybrano inwestora - Czy był jakiś konkurs?

5) Jaka grupa kapitałowa wspiera inwestora i jaki jest jego kapitał początkowy.
          Czy da radę wybudować te nowe bloki? Gdzie one będą?

6) Czy obecny projekt był opiniowany przez ekspertów urbanistyki i ochrony zabytków.

7) ...i wreszcie dlaczego władze miasta zamiast dbać o interes społeczności
          lokalnej Księżego Młyna (było nie było - Łodzian, swoich wyborców) dbają tylko o
          spełnienie żądań inwestora i konsekwentnie ignorują i uciszają najbardziej
          zainteresowanych - mieszkańców osiedla.

Wobec tych wszystkich niewiadomych wiceprezydent Tomaszewski powiada: "to wielka
          szansa dla Łodzi".
          • Gość: Robert Re: kryptonim akcji: "wielka niewiadoma" IP: *.server.ntli.net 01.02.07, 02:52
            Witaj Michale!
            Wlasnie po pracy czytalem o materjale telewizyjnym.
            Wnioskuje ze Pani Redaktor zjadla Pana Tomaszewskiego!Czy dobrze zrozumialem?
            Nie byl w stanie precyzyjnie odpowiedziec na postawione pytania?
            Morze wreszcie cos sie ruszy w medjach i radni zaczna sluchac jesli nie nas to
            ekspertow.
            Trzymam kciuki.
            Usciski z UK.
            • michal_wenski Re: kryptonim akcji: "wielka niewiadoma" 01.02.07, 11:00
              > Wnioskuje ze Pani Redaktor zjadla Pana Tomaszewskiego!Czy dobrze zrozumialem?
              > Nie byl w stanie precyzyjnie odpowiedziec na postawione pytania?

Witaj Robercie!

Ja niestety tego programu nie widziałem i nie do końca wiem nawet, o który
              program chodzi. Widziałem tylko końcówkę "wywiadu dnia" na TVP3 Łódź z
              Tomaszewskim, ale jeżeli o ten program chodzi, to nie przesadzałbym z
              entuzjazmem - chociaż z drugiej strony widać było, że pan wiceprezydent jest
              niezadowolony. Może prowadząca nie dała się zbyć odpowiedzią wymijającą?

Jeżeli ktoś na tym forum program widział i zechce pokrótce opisać jego przebieg,
              będę zobowiązany.

> Morze wreszcie cos sie ruszy w medjach i radni zaczna sluchac jesli nie nas to
              > ekspertow.
              > Trzymam kciuki.

My też trzymamy. Cała nadzieja w Ukochanych Rajcach! ;)

> Usciski z UK.

Uściski z RP :)
        • Gość: ZZi Brawo ŁWD! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:28
          Właśnie! Ja oglądałem ten materiał dzisiaj rano - prowadziła Wiadomości sama
          jego autorka :-))) Wreszcie konkretnie i dobrze ujęty temat. Ale brakowało mi
          też jeszcze opinii ludzi którzy chca się wyprowadzić. To moja sugestia dla
          autorki ;-)
    • Gość: barnaba Tomaszewski podnosi stawkę IP: *.lodz.msk.pl 01.02.07, 17:46
      www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=6079
      <<<<<<<<<<<<<<
      Specjalnie dla lokatorów rewitalizowanych budynków w Łodzi przygotowane zostały
      zmiany w polityce czynszowej. Tych, którzy zdecydują się na zamianę starych
      mieszkań w budynkach objętych rewitalizacją na mieszkania w nowych budynkach,
      nie będzie obowiązywał wyższy czynsz. Opłaty za użytkowanie lokalu będą
      utrzymane na analogicznym poziomie w stosunku do dotychczas użytkowanych
      budynków. Nowe zapisy znają się w projekcie Rady Miejskiej przygotowanym przez
      prezydenta.

- Jest to zachęta dla mieszkańców, którzy zdecydują się na zamianę mieszkań.
      Pozwoli to w pełni uruchomić rewitaliazcję tych budynków –stwierdził
      wiceprezydent Łodzi Włodzimierz Tomaszewski.

Nowe zasady znajdą zastosowanie przy rewitalizacji domów familijnych na Księżym
      Młynie.W nowo wybudowanych lokalach stawka czynszowa zostanie obniżona o 15
      procent w stosunku do stawki bazowej (obecnie wynosi 3,25 zł, a po obniżce
      wyniesie 2,85 zł za mkw). Zmiany w polityce czynszowej w nowo przejętych przez
      lokatorów budynkach dotyczą jednak tylko pierwszych najemców, przeprowadzających
      się do nowych domów.
      Kolejnym ułatwienie dla mieszkańców rewitalizowanych budynków jest możliwość
      wykupu nowych mieszkań z 85- procentową bonifikatą. Projekt uchwały
      obowiązywałby tylko te osoby, które mają takie prawo w stosunku do starego
      mieszkania. Projekty nowych rozwiązań zostaną poddane głosowaniu na najbliższej
      sesji Rady Miejskiej. (Ed)
      />>>>>>>>>>>>>>>>>>>

To już prawie przekupstwo.
      • Gość: gość Re: Tomaszewski podnosi stawkę IP: *.toya.net.pl 01.02.07, 18:16
        Jakoś nie chce mi się wierzyć iż 114 mieszkańców czyli ile dokładnie domostw
        jak w jednym mieszkają 4 osoby średnio to wypada iż ok 20 do 30 mieszkań jest
        niechętnych swoją drogą dziwne miasto daje nowiutkie mieszkania a oni nie chcą.
        Nie mają ani łazienek węzłow sanitarnych z prawdziwego zdarzenia wszystko stare
        każde instalacja grozi zakłoceniami na poważną skalę kto był w środku i widział
        te paro metrowe mieszkanka wie o co chodzi.
        Jak ktoś chce porównać nowe bloki do tych starych zagrzybionych ruder, dziwne
        dziwne.

Sprawa jest inna kilku mieszkańców zrobiło sobie remonty wewnętrzne wydali
        trochę grosza na remont i z tego powodu tak odmowę niechęci opuszcznia swych
        mieszkań wyrażają ale te parę osób nie powinno decydować za większość choć te
        114 osób to chyba ktoś przesadził, skąd pewność że tylu a nie 14 np.
        • jajo0 Re: Tomaszewski podnosi stawkę 01.02.07, 19:18
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Jakoś nie chce mi się wierzyć iż 114 mieszkańców ... jest
          > niechętnych

Aby się przekonać można pójść do Rady Miejskiej i spytać radnych, czy dostali
          podpisy mieszkańców.
        • Gość: inw To proste.. IP: *.orange.pl 03.02.07, 11:24
          > swoją drogą dziwne miasto daje nowiutkie mieszkania a oni nie chcą.

To nie takie skomplikowane. Skoro ktoś kupuje w ostatnich latach z własnej woli mieszanie na KM a nie jest z dawnego przypadkowego kwaterunku to zapewne musi być maniakiem tej dzielnicy. To czysta logika. W takim wypadku taki ktoś nie chce nawet słuchać o "nowoczesnych blokach" nawet na cudownym Olechowie.
      • jajo0 Kto wie, kiedy jest posiedzenie rady miejskiej ? 01.02.07, 19:24
        Czy ktoś wie, kiedy jest najbliższe posiedzenie Rady Miejskiej, na którym mają
        być głosowane projekty przygotowane przez Wicprezydneta Tomaszewskiego ?
        • citoyen To niemożliwe 01.02.07, 20:25
          Te projekty burzą zasady porządku prawnego. Łamią równe traktowanie podmiotów.
          Radni nie przyłożą ręki do podobnych projektów.
          • Gość: Robert Re: To niemożliwe IP: *.server.ntli.net 02.02.07, 01:03
            Czy wiecie na jakich zasadach otrzymuje sie bloki komunalne na janowie?
            5,60zl za m!
            Kalcja razy 12miesiecy!
            Jest to na stronie UML.
            Czy rada jest dorzywotnio?
            Zmieni sie rada i nastepna stwierdzi ze czynsze sa nie sprawiedliew w stosunku
            do innych lokali o tym samym standardzie i!!!NO WLASNIE!!!
            BEDZIE TO CO NA SLASKU 70% LUDZI MA ZALORZONE MIESZKANIA A 20% MA EKSMISJE!!
            A PRZY SOCJALNYM TO PO 5 METROW NA GLOWE!!!
            Czy to pan prezydent chce zafundowac starszym ludzia z niskimi emeryturami!!!???
            I jeszcze jedno prawo pierwokupu dotyczy lokalu obecnie zajmowanego i ono
            poszlo w djably!!!!
            Mieszkalem na olechowie i wiecej nie chce!!!
            Ja nie chce decydowac za innych! Jak ktos chce to niech sie przeprowadza.
            Ale nie chce by ktos decydowal za mnie!!
            Nie dlugo panowie wladza beda mi mowic co mam jesc na obied!!!!
          • michal_wenski Cała nadzieja w radnych 02.02.07, 01:37
            > Te projekty burzą zasady porządku prawnego. Łamią równe traktowanie podmiotów.
            > Radni nie przyłożą ręki do podobnych projektów.

Ja dopiero niedawno uświadomiłem sobie cele wiceprezydenta Tomaszewskiego i
            Opala: Opal chce pustostanu, bo na pustostanach operuje - Tomaszewski chce mu go
            dać. Ale nazywanie tego "rewitalizacją" to w tym ujęciu pomyłka: "ożywienie"
            przez "uśmiercenie" (usunięcie całej społeczności lokalnej) brzmi jak oksymoron.
            • jajo0 Jeżeli powiedziało się A trzeba powiedzieć B 02.02.07, 12:52
              michal_wenski napisał:
              > Ja dopiero niedawno uświadomiłem sobie cele wiceprezydenta Tomaszewskiego i
              > Opala: Opal chce pustostanu, bo na pustostanach operuje - Tomaszewski chce mu
              go dać. Ale nazywanie tego "rewitalizacją" to w tym ujęciu pomyłka: "ożywienie"
              > przez "uśmiercenie" (usunięcie całej społeczności lokalnej) brzmi jak
              oksymoron

Rozumiem intecncje Opala - chce na tym zarobić i trudno mus się dziwić.
              Nie rozumiem intencji Tomaszewskiego.
              Nie rozumiem też postawy Gazety Wyborczej. Gazeta napisała ostatnio,
              że "niektórzy" posądzają prezydenta Tomaszewskiego o "przekręt", ale nie
              wyjaśnia sprawy do końca - kto to są ci "niektórzy', o jaki "przekręt"
              posądzają wiceprezydenta i na jakiej podstawie.
              W tak ważnej sprawie jeżeli powiedziało się A trzeba również powiedzieć B.
              Inaczej pozostajemy w obszrze niedomówień i wątpliwości.

• Gość: barnaba Re: Jeżeli powiedziało się A trzeba powiedzieć B IP: *.lodz.msk.pl 03.02.07, 16:27
                > Nie rozumiem intencji Tomaszewskiego.

Chce osiągnąć sukces, który pomoże mu w najstępnych wyborach na prezydenta
                Miasta Łodzi (zorientował się, jak wielką szansę autopromocji zmarnowano gdy
                budowano Manufakturę).
                I chce pozbyć się problemu KM.

Na razie wygrywa. O planach dot. KM jest głośno. O nim też. Jeśli jeszcze uda mu
                się przedstawić protestujących mieszkańców jako zgraję meneli...

> Nie rozumiem też postawy Gazety Wyborczej. Gazeta napisała ostatnio,
                > że "niektórzy" posądzają prezydenta Tomaszewskiego o "przekręt", ale nie
                > wyjaśnia sprawy do końca - kto to są ci "niektórzy', o jaki "przekręt"
                > posądzają wiceprezydenta i na jakiej podstawie.

Bo nikt nie ma nawet śladu dowodu. Tylko upór władz miasta i forsowanie Opala
                budzą podejrzenia.
            • Gość: ciekawski a Opal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 18:37
              Czy wymieniany tu i ówdzie OPAL gdzieś dał głos ? Jakiś przedstawiciel może , z
              imienia i nazwiska ?
              • Gość: bardzo ciekawski PRIO IP: 212.191.66.* 02.02.07, 19:20
                Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> Czy wymieniany tu i ówdzie OPAL gdzieś dał głos ? Jakiś przedstawiciel może ,
                z imienia i nazwiska ?

A po co ma się wypowiadać skoro ma "Pierwszego Rzecznika Interesów Opala" ;)
                • Gość: ciekawski Re: PRIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 20:43
                  brawo ! warto skrót zapamiętać !
                • jasam Re: PRIO 02.02.07, 23:31
                  > A po co ma się wypowiadać skoro ma "Pierwszego Rzecznika Interesów Opala" ;)

Czy nadal obowiązuje dyspozycja Prezydenta aby z petentem spotykać się w
                  obecności drugiego urzędnika ?
                  Kto był z Wiceprezydentem w Austtralii jako "przyzwoitka" ? Przecież to tam
                  utwierdzono naszego Wiceprezydenta, co Opal może dokonać w Łodzi.
                  Po powrocie miał już plany wobec KM.

pozdr.
                • desidero1 PRIO-N - jak nieuchwytny 03.02.07, 06:36
                  Gość portalu: bardzo ciekawski napisał(a):
                  > A po co ma się wypowiadać skoro ma "Pierwszego Rzecznika Interesów Opala" ;)

Pierwszy Rzecznik Interesów Opala Nieuchwytnego
    • jajo0 Rewitalizacja Domów Familijnych - www.uml.lodz.pl 05.02.07, 11:13
      Na stronie UMŁ widnieje takie "coś"
      www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=13&zapytanie=13,56
      Rewitalizacja Domów Familijnych

Domy familijne na Księżym Młynie, Pl. Zwycięstwa oraz przy ul. Ogrodowej to
      jedne z najważniejszych obiektów w Łodzi zarówno z punktu widzenia historii,
      kultury i tożsamości naszego miasta, jak i problematyki rewitalizacji. Są to
      unikalne kompleksy mieszkaniowe, które wraz z rezydencjami fabrykantów i
      zespołami budowli prezentujących ewolucję architektury industrialnej stanowią o
      przeszłości przemysłowej Łodzi. Dziś możemy wspólnie podjąć próbę ich ochrony.
      Szansą dla przywrócenia tym obiektom dawnej atrakcyjności jest rewitalizacja,
      czyli kompleksowy i długotrwały proces przemian przestrzennych, gospodarczych i
      społecznych prowadzony na zdegradowanych obszarach, którego celem jest poprawa
      warunków życia mieszkańców.

Środki na rewitalizację, potrzeba zaangażowania kapitału zewnętrznego

Skuteczne przeprowadzenie procesu rewitalizacji domów familijnych, związanego z
      wykonaniem bardzo kosztownych remontów zabytkowych budynków z zachowaniem
      wszelkich wytycznych konserwatorskich, nie jest możliwe wyłącznie ze środków
      publicznych. Budżet gminy jest bowiem niewystarczający, a wydatki
      skoncentrowane na kapitałochłonnych inwestycjach, związanych przede wszystkim z
      poprawą dostępności komunikacyjnej miasta (drogi, lotnisko im. Wł. Reymonta)
      oraz gospodarką wodno –ściekową.

Wiele mówi się także o środkach unijnych, które wspierać będą przedsięwzięcia
      rewitalizacyjne w nowym okresie programowania Unii Europejskiej 2007-2013.
      Środki te są jednak zdecydowanie za małe w stosunku do istniejących w tym
      zakresie potrzeb oraz nie obejmują projektów związanych wyłącznie z funkcją
      mieszkaniową. W proponowanych podziałach środków unijnych rewitalizacja mieści
      się w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Łódzkiego w Priorytecie VI:
      Odnowa obszarów miejskich. Przewidziano na ten cel na najbliższe 7 lat łącznie
      dla całego województwa łódzkiego 60,47 mln euro. Dla porównania projekt
      rewitalizacji zabudowy przy ul. Nawrot 7, ukończony przez Miasto w 2006 r.,
      wykonany został za około 3 mln euro. Liczby te pokazują jasno, że środki unijne
      będą jedynie w niewielkim stopniu wspomagać proces rewitalizacji w Łodzi.
      Potrzeby naszego miasta w tym zakresie są bowiem znacznie większe.

Aby zrealizować długookresowe i kapitałochłonne przedsięwzięcia związane z
      modernizacją obiektów w rejonach Księżego Młyna, Pl. Zwycięstwa i ul. Ogrodowej
      niezbędne jest zaangażowanie w ten proces kapitału zewnętrznego. Oczywiste jest
      więc poszukiwanie przez Miasto odpowiedniego inwestora dla tych obszarów, który
      wykorzystując własny kapitał, podniesie standard domów familijnych, zachowując
      ich zabytkowy charakter, a obecnym mieszkańcom zapewni lepsze warunki lokalowe.

Przeprowadzenie ankiety wstępnej Bardzo ważnym aspektem całego przedsięwzięcia
      jest aktywne uczestnictwo w tym procesie samych mieszkańców oraz pozytywne
      postrzeganie zachodzących przemian, mających w rezultacie przecież spowodować
      podniesienie standardu ich życia i zachowanie istotnych dla wszystkich łodzian
      obiektów w mieście. Zdajemy sobie jednak sprawę z trudności i złożoności tej
      operacji. Dlatego też na początek kierujemy do mieszkańców wstępną ankietę,
      która ma na celu poznanie ich zdania w tej sprawie oraz potrzeb i preferencji
      lokalowych.

Przeprowadzenie ankiety wstępnej poprzedzone zostało wysłaniem do wszystkich
      właścicieli i najemców ulotki informującej o ogólnych zasadach planowanego
      procesu rewitalizacji oraz terminie i sposobie przeprowadzenia badania
      ankietowego.

W dniach od 15 stycznia do 4 lutego 2007 r. mieszkańców domów familijnych
      odwiedzą ankieterzy firmy Media-tor, którzy ze specjalnymi upoważnieniami, na
      zlecenie Urzędu Miasta Łodzi, przeprowadzać będą ankiety wstępne i informować o
      ustalonych na dziś szczegółach procesu. Jeśli mieszkańcy będą mieli takie
      życzenie, mogą także wypełnić ankietę w specjalnie przygotowanych przez nas
      punktach kontaktowych, które znajdują się w pobliżu ich domów.

PUNKTY KONTAKTOWE będą czynne w godzinach od 10.00 do 18.00 w dniach:

15.01-19.01.2007 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 11 przy ul. Księży Młyn
      13/15

29.01- 02.02.2007 w Gimnazjum Nr 24 przy ul. Ogrodowej 28a.

Proponowany proces rewitalizacji

Jeśli wyniki ankiet będą wskazywały na ogólną akceptację społeczną
      proponowanego procesu rewitalizacji domów familijnych i chęć poprawy warunków
      mieszkaniowych, Prezydent Miasta Łodzi przedłoży Radzie Miejskiej stosowne
      projekty uchwał, opisujące szczegółowo planowany proces rewitalizacji i
      zapewniające najemcom lokali w domach familijnych płacenie preferencyjnej
      stawki czynszu oraz możliwość ich wykupu z obowiązującą w mieście bonifikatą.
      Wybierze także inwestora, z którym będzie ten proces przeprowadzał.

Proces rewitalizacji zakłada, że inwestor przygotuje we współpracy z Urzędem
      Miasta Łodzi bazę mieszkań zamiennych dla obecnych mieszkańców domów
      familijnych. Następnie przekaże te mieszkania na własność Miastu, a w zamian za
      to otrzyma budynki mieszkalne na Księżym Młynie, Pl. Zwycięstwa i ul.
      Ogrodowej, w których zobligowany będzie przeprowadzić remont kapitalny
      zachowując jednocześnie ich zabytkowy charakter. Ważnym warunkiem będzie także
      takie zagospodarowanie przestrzeni, aby umożliwić jej dostępność dla turystów i
      łodzian.

Sytuacja każdego gospodarstwa domowego jest inna, dlatego postaramy się
      wypracować tyle wariantów rozwiązań, aby uwzględnić możliwie w jak największym
      stopniu potrzeby mieszkańców, mając jednocześnie na uwadze aspekt ekonomiczny
      całego przedsięwzięcia. Postaramy się osiągnąć zamierzone cele, łącząc
      jednocześnie interesy wszystkich stron tego procesu.

Właściciele mieszkań, którzy zdecydują się na powrót do wyremontowanych
      budynków muszą liczyć się z partycypacją finansową w tym przedsięwzięciu.
      Remont 1 m² powierzchni lokalu w zabytkowym budynku wynosi około 3800 zł
      (szacunek dokonany został na podstawie poniesionych przez Miasto nakładów
      inwestycyjnych na modernizację nieruchomości przy ul. Nawrot 7).

• jajo0 kilka komentarzy: 05.02.07, 11:44
        1
        > Jeśli wyniki ankiet będą wskazywały na ogólną akceptację społeczną
        > proponowanego procesu rewitalizacji domów familijnych i chęć poprawy warunków
        > mieszkaniowych,

To jest po prostu piękne i odsłania manipulację dokonaną w ankiecie - "jeżeli
        mieszkańcy wyrażą chęć poprawy warunków mieszkaniowych" to będzie to
        zinterpretwoane jako wyrażenie zgody na koncepcję rewitalzicji zaproponowaną
        przez Wiceprezydenta.
        Czyli:
        - Chcesz, żeby było dobrze? - pyta Pierwszy Rzecznik
        - TAK! - odpowiada mieszkaniec
        - To znaczy, że jesteś za naszą koncpecją - stwierdza Pierwszy Rzecznik
        Zresztą jaka odpwowiedz i na jakie pytanie oznacza "akceptację"? (w ankiecie
        nie ma przecież pytania "Czy akceptuje Pan/Pani koncepcje rewitalizacji
        zaproponowaną przez Miasto?")
        I jewszcze jedno - obawiam się że "ogólna akceptacja" jest na tyle pojemnym
        stwierdzeniem, że będzie ją można "uzyskać" z dowolnego pytania w ankiecie.

2.
        > Odnowa obszarów miejskich. Przewidziano na ten cel na najbliższe 7 lat
        > łącznie dla całego województwa łódzkiego 60,47 mln euro. Dla porównania
        > projekt rewitalizacji zabudowy przy ul. Nawrot 7, ukończony przez Miasto w
        > 2006 r.wykonany został za około 3 mln euro. Liczby te pokazują jasno, że
        > środki unijne będą jedynie w niewielkim stopniu wspomagać proces
        rewitalizacji w Łodzi.

To ja jestem ciemny - dla mnie te liczby nie pokazują nic "jasno"
        Zakładając że połowa środków unijnych (30 mln) będzie przeznaczona na Łódź (ok.
        połowa mieszkańców wojewóztwo mieszka w Łodzi), i uwzględniając, że budynek na
        Nawrot jest ok. trzykrotnie większy od familika na Księżym Młynie, otrzymuje
        się, że ze środków uniunych można zrewitalizować ok 30 domów familinych (czyli
        więcej niż jest ich na Księżym Młynie).

3. Na ikonce na którą się klika wchodząc w artykuł widnieje zdjęcie
        zrewitalziowanego budynku przy ul. Księży Młyn 2. Rozumiem, że ten
        zrewitalziwoany budynek nie zostanie oddany inwestorowi - po co oddawać do
        rewitalziacji budynek zrewitalziwoany? Przychodzi mi do głowy tylko jeden
        argument - należy ten budyenk oddać, bo inwestor tego chce (przy czym
        oczywiście mówimy o jakimś hipotetycznym inwesorze - bo inwestor nie został
        przecież jeszcze wybrany wybrany ;))

4.
        > Oczywiste jest więc poszukiwanie przez Miasto odpowiedniego inwestora dla
        > tych obszarów

Już nie musicie sie tak tłumaczyć...
        Trzeba było szukać - to szukaliście. I to z jakim poświęceniem - nawet na końcu
        świata ;).

• Gość: barnaba Re: Rewitalizacja Domów Familijnych - www.uml.lod IP: *.lodz.msk.pl 05.02.07, 16:38
        > Ważnym warunkiem będzie także
        > takie zagospodarowanie przestrzeni, aby umożliwić jej dostępność dla turystów i
        > łodzian.

Zawsze coś. Liczę, że nikt nie wpadnie na pomysł, żeby ogrodzić KM.

> Właściciele mieszkań, którzy zdecydują się na powrót do wyremontowanych
        > budynków muszą liczyć się z partycypacją finansową w tym przedsięwzięciu.
        > Remont 1 m² powierzchni lokalu w zabytkowym budynku wynosi około 3800 zł
        > (szacunek dokonany został na podstawie poniesionych przez Miasto nakładów
        > inwestycyjnych na modernizację nieruchomości przy ul. Nawrot 7).

Jak najłatwiej zniechęcić mieszkańców do powrotu? Wystarczy zawyżyć koszty.

Dla niezorientowanych- koszt odnowy domu robotniczego z czerwonej cegły i
        secesyjnej kamienicy jest nieporównywalny.
        • citoyen Re: Rewitalizacja Domów Familijnych - www.uml.lod 05.02.07, 18:35
          "Jak najłatwiej zniechęcić mieszkańców do powrotu? Wystarczy zawyżyć koszty".

To oczywista manipulacja. Koszt 3 800 zł to efekt rozstrzygnięcia przetargu
          nieograniczonego rozpisanego przez miasto. Chciałbym zauważyć, że nie nie była
          to cena najniższa w przetargu. W 2005 r. koszt budowy nowego budynku przy ulicy
          Nawrot 18/20 wynosił 1 720 zł.

"Dla niezorientowanych- koszt odnowy domu robotniczego z czerwonej cegły i
          secesyjnej kamienicy jest nieporównywalny".

Koszt odnowy domu robotniczego jest zdecydowanie niższy. Wystarczy jeszcze
          zagospodarować wielki potencjał tkwiący w tym miejscu - ludzi tam
          zamieszkujących, a osiągnięmy cenę poniżej 2 000 zł.

Ale argumenty nie torują drogi do świadomości rządzących. Dopiero silny wstrząs
          pozwoli spojrzeć na problem racjonalnie, z wyobraźnią. Mogę iść o zakład, że
          pomysłodawca nie zbudował w życiu żadnego domu, nie zorganizował ani nie
          poprowadził ani jednego procesu inwestycyjnego. Ale to już inna bajka.

Pozdrawiam
    • jasam ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli 05.02.07, 22:21
      "Jeśli wyniki ankiet będą wskazywały na ogólną akceptację społeczną
      proponowanego procesu rewitalizacji domów familijnych i chęć poprawy warunków
      mieszkaniowych, Prezydent Miasta Łodzi przedłoży Radzie Miejskiej stosowne
      projekty uchwał, opisujące szczegółowo planowany proces rewitalizacji i
      zapewniające najemcom lokali w domach familijnych płacenie preferencyjnej stawki
      czynszu oraz możliwość ich wykupu z obowiązującą w mieście bonifikatą. Wybierze
      także inwestora, z którym będzie ten proces przeprowadzał."

> "Jeśli wyniki ankiet będą wskazywały...chęć poprawy warunków mieszkaniowych

a moze być inaczej ???

> "Wybierze także inwestora, z którym będzie ten proces przeprowadzał."

kto tu ma robic za wariata : Radni ? Łodzianie ? - wszystkie odpowiedzi fatalne.

:-((
      pozdr.
      • Gość: abcd Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.toya.net.pl 06.02.07, 09:37
        • Gość: abcd Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.toya.net.pl 06.02.07, 10:18
          jestem zaskoczony nieufnoscią niektórych forumowiczów wobec I-go WICEPREZYDENTA
          Jak można zarzucać mu,że pojechał na wycieczkę do Austrlii? Pzrecież nie
          pojechał tam dla przyjemności. Przywiózł z Australii bardzo wiarygodnego
          inwestora, który jest gotów zainwestować w mieście ok.500mln złotych (lofty
          I,lofty II, kapliczka,1111 mieszkań na Olechowie,remont Księzego Młyna,Placu
          Zwycięstwa, Ogrodowej).
          Niektórzy forumowicze twierdzą ,że kapitał zakładowy firmy OPAL jest znacznie
          mniejszy niż wartość planowanych przez nich inwestycji. A skąd o tym wiecie?
          Jestem pewien ,że Prezydent Tomaszewski nigdy nie poparłby inwestora,którego
          kapitału zakładowego by nie sprawdził (wystarczy zajrzeć do Sądu
          Rejestrwego).Jestem pewien ,że na odpwiedniej sesji Rady Miasta przedstawi
          dokładnie dokonania OPALA w Australii i poda wartość kapitału zakładowego tej
          spółki a wtedy będzie Wam wstyd niewierni forumowicze.
          Uważam również,że nieprzychylna atmosfera wobec OPALA może niestety utrudnić mu
          sprzedaż loftów.Na razie podpisał on tylko umowy przedwstępne.Zarzuty , które
          pojawiają się na forum mogą zniechęcić do współpracy z firmą OPAL. Szczerze
          kibicuje dokonaniom tej firmy w Łodzi (zakup terenów pofabrycznych na
          przetargach, w których nie było innych odważnych żeby z nimi konkurować,
          błyskawiczne przekształcenie planów zagospodarowania dla tych terenów,
          spektakularna przedsprzedaż loftów, doskonałe kontakty z Urzędem Miasta i z
          mediami) budzą szacunek dla profesjonalizmu tej firmy. Dlatego serdecznie proszę
          ,żeby ktoś, kto kupił już mieszkanie od firmy OPAL podzielił się z
          forumowiczami doświadczeniami ze współpracy z firmą OPAL. Szczególnie byłbym
          wdzięczny o informacje o kapitale zakładowym Spółki oraz o zaprzeczenie ,że
          tereny na których lofty stoją nie są przedmiotem zastawu bankowego - obydwie
          informacje powinny być podane w umowach.
          • jajo0 Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli 06.02.07, 12:42
            > jestem zaskoczony nieufnoscią niektórych forumowiczów wobec I-go
            WICEPREZYDENTA

I ja też.
            Jak można czepiać się takich drobnych szczegółów jak:
            - forsowanie egzotycznej koncpecji rewitalizacji
            - jakaś tam wycieczka na koszt inwestora,
            - brak publicznych danych potwierdzających wiarygodność inwestora,
            - do tej pory brak rzeczywsitych działań inwestora w zakresie rewitalziacji
            (jak na razie powstało jedynie kilka makiet loftów)
            - niepodpisana ulotka informacyjna skłaniająca mieszkańców do udzielenia
            jedynej słusznej odpowiedzi
            - dziwne pomyłki w ankiecie nie umożliwiaijące wskazanie że się jest za inną
            koncepcją rewitalizacji
            - ignorowanie głosów mieskzańców i brak konkretnej odpwoiedzi na pytania
            przesłane przez mieszkańców
            - uporczywe wskazywanie, że przekazanie Ksieżego Młyna prywatnemu inwestorowi
            jest jedynym ratunkiem dla domów familijnych i nie ma co o innych możliwościach
            dyskutować

To wszystko mało znaczące szczególy w porównaniu z tym, że, jak powiedział
            Pierwszy Wiceprezydent, dzięki działaniom OPALA na Księzym Młynie jesteśmy
            świadkami tzecich narodzin Łodzi.
            Pięknie powiedziane. OPAL był zadowolony.

• Gość: barnaba Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.lodz.msk.pl 06.02.07, 16:09
            Nie mam nic przeciwko "Opalowi". "Apsys", zanim wziął się za Manufakturę również
            był nieznany.

Mam wątpliwości czy plany miasta wobec dzielnicy robotniczej na KM są
            rzeczywiście najlepszym dla niej rozwiązaniem. To wszystko. Tak samo bym się
            wypowiadał, gdyby tym terenem zainteresowana była jakakolwiek inna firma.
          • Gość: złomiarz Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 16:20
            >Dlatego serdecznie proszę
            > ,żeby ktoś, kto kupił już mieszkanie od firmy OPAL podzielił się z
            > forumowiczami doświadczeniami ze współpracy z firmą OPAL.

Za słownikiem języka polskiego PWN podaję wyjaśnienie słowa kupić:
            "nabyć coś po pewnej cenie, za pewną sumę pieniędzy"

Jak wynika z tego wyjaśnienia kupuje się coś co istnieje, a nie można kupić
            czegoś nieistniejącego. Loftów zatem nie można kupić ponieważ one nie istnieją.
            Tym samym nie ma osób, które je kupiły.
            Na nieistniejące dobra, których powstanie przewidujemy w przyszłości można
            dokonać przedpłatę (polecam ten sam słownik).
            Sprawa tylko pozornie jest błaha i dotyczy języka polskiego.
            Wielokrotne powtarzanie,że lofty zostały sprzedane, Słoneczne Tarasy ,zostały
            sprzedane itd. niby przy okazji w bardzo sugestywny sposób wytwarza fałszywy
            sygnał o rzekomym ich istnieniu. Potencjalni przyszli klienci nabierają
            przekonania o przeprowadzeniu przez inwestora z sukcesem licznych realizacji
            deweloperskich.
            Jeśli są oni z dala od miejsca tych opisywanych inwestycji i nie zbadają stanu
            faktycznego mogą na podstawie mnogich doniesień (prasa, internet)nabrać
            fałszywych wyobrażeń co do rzeczywistości.
            Jest wielkim osiągnięciem marketingowym przekonanie ludzi stojących przed
            majestatycznym budynkiem przędzalni na Księżym Młynie, który w oczywisty sposób
            wygląda na niewyremontowany, że w środku są lofty ponieważ zostały one
            sprzedane. Jeszcze ciekawszy efekt osiągnięto w wypadku Słonecznych
            Tarasów, "zostały sprzedane " chociaż ich nie ma już całkiem (Tymienieckigo
            18).W tle piętrzą się betonowe kaskady firmy JW Cnstruction ,do których mniej
            wnikliwy może próbować sobie dopasować zarówno słowo tarasy, jak i od biedy
            słoneczne . Zachęcam do inspekcji

• Gość: słoneczny Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: 212.191.69.* 06.02.07, 17:50
              > Jeszcze ciekawszy efekt osiągnięto w wypadku Słonecznych
              > Tarasów, "zostały sprzedane " chociaż ich nie ma już całkiem (Tymienieckigo
              > 18).W tle piętrzą się betonowe kaskady firmy JW Cnstruction ,do których mniej
              > wnikliwy może próbować sobie dopasować zarówno słowo tarasy, jak i od biedy
              > słoneczne . Zachęcam do inspekcji

Słoneczne to są - bo nie mają żadnych murów, które mogłyby je od słońca zasłaniać ;)
              • Gość: tela Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.toya.net.pl 06.02.07, 20:02
                drogi abcd, albo wiesz więcej niż my wszyscy razem wzieci, albo jestes nie
                tutejszy, albo jestes nie dzisiejszy. Przywieziono nam inwestora?- a gdzie on
                jest?- chowa się za ścianami fabryki?- zależy mu czy mu nie
                zależy?;''wiarygodnego''?- podziel się z nami informacjami bo my nic o tej
                wiarygodnosci nie wiemy a bardzo byśmy chcieli;kapitał f- my OPAL jest chronioną
                przed nami tajemnicą,pospólstwo nie wszystko musi wiedzieć;''nieprzychylna
                atmosfera go zniechęci''?- nie sądzę, my się martwimy co z nami będzie, wice
                oddałby głowę za OPAL a OPAL siedzi cichutko i chyba przeciwnie, chyba sprzyja
                mu ta atmosfera bo nie zabiera głosu (albo jest pewien,że wszystko dobrze się
                skończy albo nie interesuje go sytuacja w której musiałby sie martwić, czy cos
                zapewniać); abcd, zastanów się, skąd mieli się wziąć odważni konkurenci skoro
                nie było przetargu???; jeśli chodzi o zaprzeczenie ostatniego zdania w twoim
                liście to raczej jest to prośba do p.wice. raczej nie liczyłabym na
                odpowiedź....i jeszcze jedno: z gazety dowiedzialam się, że kończy się drugi
                etap konsultacji społecznych z mieszkańcami K.M.- może ktoś mi przypomni kiedy
                był pierwszy bo nie chodzi chyba o to bezowocne spotkanie latem ubieglego roku
                w szkole? Pozdrawiam i podziwiam Twoją ufność, tylko jakie są jej podstawy?
                • jajo0 Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli 06.02.07, 21:56
                  Gość portalu: tela napisał(a):
                  > z gazety dowiedzialam się, że kończy się drugi
                  > etap konsultacji społecznych z mieszkańcami K.M.-

Czy mogłabyś napisać kiedy i w jakiej gazecie było o tym drugim etapie
                  konsulltacji, bo ja jakoś tego "drugiego etapu konsultacji" nie zaobserwowałem -
                  ani w rzeczywistości ani w gazecie ;)

• Gość: tela Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.toya.net.pl 07.02.07, 13:00
                    w gazecie wyborczej z 18.01. tego roku, byc może jeszcze w innej lokalnej ale
                    nie pamietam juz której. Wiem, ze mniej więcej od tego czasu jesteśmy już na II
                    etapie.
                    • jajo0 Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli 07.02.07, 16:54
                      Dzięki za odpowiedź. Ale w tym artykule z 19 stycznia jest co prawda o
                      ankietach, ale nie ma nic o "drugim etapie konsultacji". Bo zresztą nic takiego
                      się nie wydarzyło
                      • Gość: tela Re: ze stron UMŁ: do idiotów, aby uwierzyli IP: *.toya.net.pl 08.02.07, 15:52
                        Myślę o artykule z 18 stycznia nie z 19, ale być może był to też Dziennik Łódzki.
    • jajo0 UMŁ - "Pytanie o mieszkanie" 07.02.07, 16:58
      Przytaczam tekst "Pytanie o mieszkanie" zamieszczony na stronie UMŁ 7 lutego 2007
      www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=6089
      Zakończyło się już zbieranie ankiet wstępnych dotyczących planowanego procesu
      rewitalizacji domów familijnych na obszarze Księżego Młyna, okolic pl.
      Zwycięstwa i ul. Ogrodowej. Samo badanie spotkało się z ogólną życzliwością
      mieszkańców, którzy chętnie wypełniali kwestionariusze w domach bądź w
      specjalnie stworzonych punktach kontaktowych. Wielu z nich widzi bowiem w
      proponowanym projekcie szansę na wyraźną poprawę warunków mieszkaniowych.
      Frekwencja wyniosła około 80 %, w tym ok. 16 procent ankiet zostało wypełnionych
      w punktach kontaktowych. Oficjalne wyniki ankiet poznamy prawdopodobnie pod
      koniec lutego bądź na początku marca.
      Rozmowy z mieszkańcami miały na celu rozpoznanie ich oczekiwań i potrzeb
      lokalowych. Jak zapewnił wiceprezydent Łodzi Włodzimierz Tomaszewski
      przeprowadzona ankieta i informacje, jakie dzięki niej zebrała gmina, będą
      punktem wyjścia do opracowania szczegółów procesu.

Przepytywanie najemców i właścicieli domów familijnych rozpoczęło się 15
      stycznia tego roku. Podczas kilkuminutowej rozmowy padały pytania m.in. o metraż
      zajmowanego mieszkania oraz preferowaną przez respondenta formę uczestnictwa w
      planowanym procesie. Badano także obecne warunki mieszkaniowe respondentów:
      wysokość czynszu, opłaty związane z utrzymaniem mieszkania oraz liczbę osób w
      gospodarstwie domowym. Jedno z ostatnich pytań dotyczyło zainteresowania
      udziałem w programie umożliwiającym zdobycie pracy w ramach procesu rewitalizacji.

Przypomnijmy, że proponowany przez miasto projekt rewitalizacji zakłada, że
      inwestor przygotuje mieszkania zamienne, w których na preferencyjnych warunkach
      mogliby zamieszkać obecni lokatorzy domów familijnych. Wartość nowych mieszkań
      nie może być niższa od obecnych, gdyby jednak tak się stało inwestor zobowiązał
      się do dopłacenia różnicy.
      Gdyby mieszkańcy w przeprowadzanych ankietach zgodzili się na proces
      rewitalizacji, miasto na podstawie zdobytych danych przygotuje odpowiednią
      uchwałę Rady Miejskiej, która szczegółowo opisze realizację projektu.
      • jajo0 no i kilka moich komentarzy: 07.02.07, 17:26
        1.
        >Wartość nowych mieszkań nie może być niższa od obecnych, gdyby jednak tak się
        > stało inwestor zobowiązał się do dopłacenia różnicy.

Czy to zobowiązanie jest na piśmie. A jeżeli tak, to jaki konkretnie inwestor do
        tego się zobowiązał? I jaki będzie pożytek ze zobowiązania tego inwestora,
        jeżeli przetarg wygra inny inwestor - bo przecież teoretycznie przetargu nie
        musi wygrać TEN inwestor. Chyba że miasto nie dopuszcza w ogóle możliwości, że
        przetargu nie wygra TEN inwestor.

2.
        > Samo badanie spotkało się z ogólną życzliwością
        > mieszkańców, którzy chętnie wypełniali kwestionariusze w domach bądź w
        > specjalnie stworzonych punktach kontaktowych. Wielu z nich widzi bowiem w
        > proponowanym projekcie szansę na wyraźną poprawę warunków mieszkaniowych.

A konkretnie - jaka odpowiedź i na które pytanie skłania do przedstawienia
        takich wniosków? Bo w ankiecie nie ma pytania "czy Pan/pani widzi w
        proponowanym projekcie szansę na wyraźną poprawę warunków mieszkaniowych".

3.
        > Gdyby mieszkańcy w przeprowadzanych ankietach zgodzili się na proces
        > rewitalizacji, miasto na podstawie zdobytych danych przygotuje odpowiednią
        > uchwałę Rady Miejskiej, która szczegółowo opisze realizację projektu.

Jaka odpowiedź i na które pytanie będzie według UMŁ oznaczało zgodę mieszkańców
        na egzotyczną koncepcję rewitalizacji proponowaną przez Tomaszewskiego?
        Wskazanie gdzie ktoś chce się wyprowadzić, w sytuacji, gdy jedyną alternatywą
        pozostawioną w ankiecie jest wskazanie, że "nie chcę aby dom, w którym mieszkał
        był remontowany"?
        To załóżmy, że jestem lekarzem i daję przeziębionemu pacjentowi następujący wybór:
        1. Zastosować moją przedziwną mikstuę A
        2. Zastosować moją przedziwną mikstuę B
        3. Nie chcę być leczony.
        I ma pacjent problem, bo odpowiedzi "aspiryna" niestety nie ma.
      • Gość: gosc Re: UMŁ - "Pytanie o mieszkanie" IP: 212.191.69.* 08.02.07, 12:30
        > Samo badanie spotkało się z ogólną życzliwością
        > mieszkańców, którzy chętnie wypełniali kwestionariusze w domach bądź w
        > specjalnie stworzonych punktach kontaktowych.

Ach ten język jak za dawnych lat...
    • Gość: a Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.toya.net.pl 09.02.07, 13:33
      oglądajcie dzisiaj nasze sprawy w toyi o 17 albo o 21.15
      • Gość: lodzianin Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: 212.191.66.* 09.02.07, 13:58
        czy możesz podać jakieś dodatkowe informacje?
    • Gość: realista Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:36
      Jutro usłyszymy ,że poparcia dla idei wysiedlenia udzielają praktycznie wszyscy
      mieszkańcy. Ciekawe, jak ma się do tego oświadczenie mieszkańców ze stanowczym
      życzeniem pozostania na Księżym Młynie ? Trzeba wziąć pod uwagę ,że tytułowe
      oświadczenie 114 mieszkańców to zaledwie sygnał,że istnieje grupa która nie
      miała dla siebie odpowiedzi w zmanipulowanych ankietach Miasta. Ilu ich jest
      naprawdę powiedziałyby dopiero systematycznie przeprowadzone ankiety z
      pytaniem. Chcesz zostać , czy się wyprowadzić ?
      • jajo0 Szopka 22.02.07, 14:32
        Gość portalu: realista napisał(a):

> Jutro usłyszymy ,że poparcia dla idei wysiedlenia udzielają praktycznie
        wszyscy mieszkańcy. Ciekawe, jak ma się do tego oświadczenie mieszkańców ze
        > stanowczym życzeniem pozostania na Księżym Młynie ?

Jutro się zapewne dowiemy od Pana Wiceprezydenta, że tych 114 oświadczeń nigdy
        nie było, nie ma i nie będzie :)

• Gość: fikołek Szopka IP: *.chello.pl 09.11.07, 18:13
          Będzie "rewitalizacja" Księżego Młyna?
          jasam 16.10.07, 20:18 Odpowiedz

Czy ktoś może przypomnieć czym zakończyły się głosowania w lipcu czy sierpniu?
          Czy władze miasta mają obowiązek sporządzenia planu zagospodarowania dla KM? Czy
          teren osiedla też?
          Jak to sie ma do podnoszonego wówczas w dyskusji problemu - że rozpoczęcie planu
          wstrzymuje inwestycje?

pozdr.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=70554241&a=70610275
        • Gość: fikołek Re: Szopka IP: *.chello.pl 09.11.07, 18:17
          Re: Będzie "rewitalizacja" Księżego Młyna?
          jasam 23.10.07, 23:36 Odpowiedz

Ciekawe czy zainteresowanie drugiego inwestora jest pełnym obszarem objętym tą
          ustawą? Bo później może sie okazać, że ten co to niby umożliwił przeprowadzenie
          "konkursu" nigdy nie spełniał zakładanych oczekiwań na łączną inwestycję na 3
          osiedlach i tylko skorzystano z niego dla upozorowania "warunków rywalizacji".

Czy Radni nie chcą wiedzieć jakie pozoranctwo przyklepią !!!!
          Nadal to samo przekazanie osiedla Opalowi, tylko w innym papierku. Aż tak mało
          interesują sie Łodzią? Są po prostu żałośni.
          Tak wygodniej - czy kanapowe porozumienie?
          PiS płacze, PO sie zachwyca a Pierwszy Rewitalizator sprytnie podsuwa uchwałę.
          Widać jak PO w lipcu robiło jedynie polityczną zadymę wokół Tomaszewskiego
          traktując KM i zaproszonych fachowców jako chwilowe narzędzie.
          Dziś przygotowanie planu na przyszłość KM mają w głębokim poważaniu.

Czy naprawdę władze miasta nie stać na przygotowanie programu dla osiedla na KM
          przystającego do ich sztandarowego Centrum kultury?
          Jak widać pojawił sie ktoś chętny na podobne działania - pojawia sie następni -
          czy dlatego Tomaszewski znowu chce szybko przepchnąć uchwałę korzystną dla Opala?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=70554241&a=70976476
          i dalsze

• Gość: zdziwiony wszyscy za a nawet przeciw IP: 212.191.66.* 22.02.07, 15:33
      Przeczytane na stronie UMŁ :
      www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=6153
      "-Zmiany w polityce czynszowej to instrument mający służyć także innym
      planowanym procesom rewitalizacyjnym w naszym mieście – powiedział w imieniu
      projektodawcy uchwały wiceprezydent Łodzi Włodzimierz Tomaszewski. – W
      ankietach, które przeprowadzono na tym obszarze wzięło udział ponad 80 procent
      mieszkańców. Wszyscy wyrazili się o tym procesie pozytywnie i wiążą z nim
      szansę na poprawę swojego losu."

A jak tak czytam i się dziwię, bo w ankiecie nie znalazłem miejsca, w którym
      było pytanie, czy ocenia się proces proponowany przez Tomaszewskiego
      pozystywnie czy negatwywnie. A tu okazuje się, że WSZSYSCY wyrazli się o
      procesie pozytywnie. Ciekawe, czy pan Wiceprezydent wyjaśni jak takie cuda się
      zdażają?
      Chyba, że wyrażenie się "pozytywnie" o egzotycznej koncpecji rewitaliacji jest
      zdaniem Wicperezydenta tożsame z wybraniem jakiegoś miejsca wysiedlenia spośród
      kilku zaproponowanych, gdy jedyna alternatywa, to zaznaczenie magicznej
      odpowiedzi "nie chcę aby budndynek, w którym mieszkam był remontowany".
      Czyli albo nie chcesz mieć remontów w swoim domu albo jesteś za moją egzotyczną
      koncepcją.
      Jaka to piękna i prosta interperetacja wyników.
      A co najlepsze - jak znam życie prawie wszyscy tę interpetację kupią.

• Gość: bronx pomylenie pojęć IP: *.toya.net.pl 22.02.07, 16:18
        - Zmiany w polityce czynszowej to instrument mający służyć także innym
        planowanym procesom rewitalizacyjnym w naszym mieście - rzecze W. Tomaszewski.

Jest akurat odwrotnie. O czym zdaje sie nie wiedzieć nasz wspaniały Pierwszy.

• Gość: realista Re: pomylenie pojęć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 19:17
          Wydaje mi się ,że Pierwszy wie dokładnie co robi ,bo logika w tym żelazna.
          Osobiście uważam za najbardziej sugestywny pomysł używanie słowa rewitalizacja
          zamiast wysiedlenie i powtarzanie tego jak mantrę.Rewitalizacją nazywa też
          przekazanie osiedla Mało Znanemu Inwestorowi. Zwróćcie uwagę, że ciąg dalszy
          nigdy nie został opisany dłużej niż jednym zdaniem. Lakoniczność genialna !
    • Gość: gosc Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.07, 19:30
      Mieszkańcy może zabierzecie głos w debacie zorganizowanej przez Wyborczą?
    • Gość: realista Re: Najemcy mogą kupować na KM ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 10:24
      Wygląda na to, ze pojawiła się możliwość dla mieszkań ców, Którzy nie zgadzają
      się na wysiedlenie z Księżego Młyna .
      Według dzisiejszej Wyborczej najemcy będą mogli wykupić ta swoje mieszkania za
      5% ceny.
      Cytat:
      Projektodawcę "zastrzelił" pytaniem Witold Rosset z LiD: - Czy mieszkania mogą
      kupować mieszkańcy Księżego Młyna? - spytał. Po chwili ciszy Piątkowski odparł
      niepewnie: - Chyba tak.

"O co chodzi? Miasto zablokowało sprzedaż mieszkań komunalnych na Księżym
      Młynie, bo zamierza sprzedać domy familijne zagranicznemu inwestorowi, by ten
      przerobił je na nowoczesne apartamenty. Mieszkańcy domów fabrykanckich mieliby
      być przesiedleni na Olechów. Nie wszyscy są z tego powodu szczęśliwi. Zgodnie z
      wczoraj przyjętą uchwałą nie powinni mieć problemów z wykupem najmowanych
      lokali."

Tu cały artykuł:
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4189955.html
    • Gość: realista Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 15:39
      Chciałbym przypomnieć, że na Księżym Młynie mieszkają również ludzie, którzy
      nie zamierzają się wyprowadzać z zajmowanych mieszkań.
      Ponieważ przeprowadzone przez miasto ankiety nie badały ilu jest takich
      mieszkańców nie można wykorzystywać ich jako argument w dyskusji.
      Przedstawiciele UM uporczywie powołują się na ankiety kiedy mowa o nastawieniu
      mieszkańców do wyprowadzki.Zrobią to zapene na nadchodzącej sesji Rady Miasta
      poświęconej sprawom Księżego Młyna.
      Nie zapomnijmy o faktach. Przynajmniej 114 mieszkańców wprost wyraziło swoją
      wolę pozostania w zajmowanym mieszkaniu na osiedlu Księży Młyn.
      Osobiście podpisali stosowne oświadczenie. Jest ich zapewne znacznie więcej, bo
      nie przeprowadzono systematycznego badania. Zostały zebrane jedynie wyrywkowe
      deklaracje. W przededniu dyskusji warto przypomnieć o istnieniu tego dokumentu.
      • citoyen Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszkańców 21.06.07, 16:34
        Nareszcie!

Vox populi, vox dei.

Miło, że przemówiliście. Jesteście u siebie. Jesteście w domu.
        Pozdr.
        • wstronejasna Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszkańców 21.06.07, 21:37
          Do wszystkich radnych Rady Miejskiej w Łodzi 29 stycznia przekazane zostało
          następujące oświadczenie, pod którym podpisało się 114 mieszkańców domów
          familijnych na Księżym Młynie:
          "My niżej podpisani mieszkańcy zabytkowego osiedla Księży Młyn w Łodzi
          opowiadamy się za rewitalizacją Księżego Młyna w formie umożliwiającej nam
          pozostanie w naszych mieszkaniach.
          Nie wyrażamy zgody na wysiedlenie nas z naszych mieszkań"

Oświadczenie jest wyrazem sprzeciwu wobec koncepcji wiceprezydenta
          Tomaszewskiego, nie dającej dotychczasowym mieszkańcom możliwości pozostania
          na Księżym Młynie.

Mam dwa pytania:
          1. Jakie są dalsze losy tego oświadczenia?
          2. Ile jeszcze osób dołączyło do pisma od daty styczniowej?
          • minigry.amor.pl Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszkańców 24.06.07, 19:35
            Zwykła polityczna gra. Nie żal wam miasta? Ci ludzie sa podpuszczeni, bo
            ekonomicznie nie opłaca im się tam zostać. Tak jak nie opłaca się zostać tym, z
            wyborzynej kamienicy pod Hiltona.
    • skodabodzio Ilu mieszkancow ma KM 22.06.07, 10:09
      Bo to wazne czy te 114 mieszkancow to 1% ogolu czyli margines czy 50% ogolu a
      wiec powazny glos w dyskusji. jesli to pierwze to dac im familioka i niech go
      za wlasna kase odremontuja i tam mieszkaja
      • Gość: działacz Re: Ilu mieszkancow ma KM IP: 212.191.66.* 22.06.07, 12:28
        Działam na Księzym Mlynie. I wiem, że znaczna część mieszkańców chce tu
        pozostać.
        Ankieta była skrajnie zmanipulowana. Tomaszewski chce na siłę - wbrew
        mieskzańcom - przeforsować swoją dziwną koncepcję

• skodabodzio Re: Ilu mieszkancow ma KM 22.06.07, 13:15
          znaczna znaczy ile procent? 1%? 5% czy moze 50%? Jezeli mniej niz 10% to wy i
          GW prowadzicie manipulacje a nie UML wmawiajac opinii publicznej ze mieszkancy
          KM chca zostac na KM
          • Gość: realista manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:58
            Manipulacja polegała na tym, że ankiety Miasta nie badały ile osób chce zostać
            w zajmowanych mieszkaniach. A jedynie, gdzie chcieliby zamieszkac gdyby
            wyprowadzka była konieczna. Nie znana jest zatem dokładna liczba chcących
            pozostać. Te 114 osób zadeklarowały pisemnie swoja wolę pozostania, ale nikt
            nie zapytał wszystkich.Można zatem przypuszczać, że jest ich znacznie więcej.
            • Gość: tomek Re: manipulacja IP: *.toya.net.pl 23.06.07, 10:49
              Jeśli nie chcą skorzystać z szansy życia i wyrwania się z tragicznej sytuacji
              mieszkaniowej mogą pozostać w nich.Powstanie enklawa zacofania i będzie się
              potem pokazywać wycieczkom ze świata jak ludzie żyli 100 lat temu i że żyją tak
              samo teraz w takich samych warunkach z jedną toaletą na korytarzu na kilka
              mieszkań.
              Kilka osób miesza im w głowie podjudza do buntu.
              Nikt nie będzie prosił ich na kolanach albo chcą albo nie chcą skorzystać.Ale
              to są mieszkania nie własnościowe ale gminne więc powinni wziąść to pod uwagę.
              Teraz najważniejsze jest podjęcie warunków zabudowy terenu na zachód od
              Kilińskiego i jak to rada miasta podejmie przyjdą decyzje i na domki gdzie
              mieszkają teraz mieszkańcy na KM.
              • Gość: realista Re: manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 11:37
                > Jeśli nie chcą skorzystać z szansy życia i wyrwania się z tragicznej sytuacji
                > mieszkaniowej mogą pozostać w nich

Sytuacja mieszkaniowa nie jest tu tragiczna i o tym wielokrotnie mówiono już na
                forum.

>Powstanie enklawa zacofania

W tej chwili jest to przede wszystkim enklawa spokoju i dobrosąsiedzkich
                stosunków. Jeśli anonimowe blokowiska są synonimem nowoczesności to tu
                rzeczywiście jest inaczej.

>z jedną toaletą na korytarzu na kilka
                > mieszkań.<

Zdecydowana większość mieszkań ma łazienki.

> Nikt nie będzie prosił ich na kolanach albo chcą albo nie chcą skorzystać<

Problem planu Prezydenta polega na bezwarunkowym, przymusowym wysiedleniu
                wszystkich bez względu na chęci.

>Ale
                > to są mieszkania nie własnościowe ale gminne<

Są mieszkania gminne i własnościowe.
                O własnościowych decydują właściciele a nie prezydent czy Opal.
                O gminne powinien się troszczyć prezydent wspólnie z mieszkańcami poszukując
                środków na remonty, tak jak dzieje się to na świecie (zwyjątkiem Chin i Indii a
                przed laty Rumunii).
                Alternatywa to nie jest Opal albo upadek tylko pozbycie się cennego terenu po
                uprzednim wypędzeniu mieszkańców versus spokojna ewolucyjna przemiana z
                wykorzystaniem środków z różnych funduszy.

>Teraz najważniejsze jest podjęcie warunków zabudowy terenu na zachód od
                > Kilińskiego i jak to rada miasta podejmie przyjdą decyzje i na domki gdzie
                > mieszkają teraz mieszkańcy na KM.

Obie te sprawy są bardzo ważne. Pochopne, błędne decyzje w sprawie osiedla
                dzisiaj mogą przynieść nieodwracalne skutki.
                Miastu nie wolno wypędzać ludzi i oddawać zabytkowegokwartału miasta prywatnemu
                przedsiębiorcy. Nie jesteśmy w Azji!

• minigry.amor.pl Re: manipulacja 24.06.07, 19:36
                  Przepraszam, czy mogę się pośmiać z tego co piszesz? Nie poczujesz się urażony?
                  Co ma do tego Azja?
                  • Gość: stiopa Nie do śmiechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 18:51
                    Coś nie do śmiechu wybitnemu propagandziście OPALA. Coś zaczyna to źle wyglądać
                    w wydaniu australijczyka.
              • Gość: km Re: manipulacja IP: *.toya.net.pl 24.06.07, 19:06
                na osiedlu są wspólnoty mieszkańców , których miasto nie ma większości...
    • Gość: realista Do Państwa Radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 08:55
      Proszę pamiętać, że 114 mieszkańców Księżego Młyna opowiedziało się
      za pozostaniem w swoich mieszkaniach.
      Uchwała, która będzie głosowana w środę 14.11.2007 mówi o
      bezwzględnym wysiedleniu wszystkich.
      W żadnym stopniu nie uwzględnia życzeń i próśb tych mieszkańców,
      nie uwzględnia też głosów specjalistów, które pojawiły się w debacie.
      Treść uchwały pozostaje niezgodna z przepisami polskiego i
      międzynarodowego prawa.

Apeluję do Radnych o podjęcie działań prowadzących do wypracowania
      uchwały o rewitalizacji osiedla Księży Młyn.
      Uchwała powinna uniemożliwić kuriozalne, bezwarunkowe wysiedlenia i
      kompleksowe przekazanie zabytkowej części miasta prywatnemu
      deweloperowi.Proponuję wyłonić w drodze konkursu firmę, która
      przedstawi i przeprowadzi taki projekt.

• biennale realista ma bez wątpienia rację 09.11.07, 12:51
        Uchwała w proponowanym kształcie jest sprzeczna z elementarnymi zasadami
        rewitalizacji.
        Autora projektu należy poddać skutecznej edukacji prawnej i ekonomicznej.
        • wstronejasna Radni RM w Łodzi - opamiętajcie się! 09.11.07, 14:08
          Nie ddajcie perły miasta w ręce dewelopera. To jest najgorszy moment na inwestycje w sektorze nieruchomości. Z szumnych zapowiedzi pozostaną makulaturowe prospekty i obarczanie się winą.
          Póki jeszcze możecie, zagłosujcie przeciw!
        • jasam "konkurs" na osiedle 10.11.07, 14:03
          Pisałem już wcześniej:

Ciekawe czy zainteresowanie drugiego inwestora jest pełnym obszarem objętym tą
          uchwłą? Bo później może sie okazać, że ten co to niby umożliwił przeprowadzenie
          "konkursu" nigdy nie spełniał zakładanych oczekiwań na łączną inwestycję na
          trzech osiedlach i tylko skorzystano z niego dla upozorowania "warunków
          rywalizacji".

Czy Radni zdają sobie sprawę jakie pozoranctwo mają przyklepać!
          Nadal to samo przekazanie osiedla Opalowi, tylko w innym papierku, pod szyldem
          "konkursu" z juz dziś określonym wynikiem.
          Czy to jakieś kanapowe porozumienie?
          W ramach zamieszania powyborczego Pierwszy Rewitalizator sprytnie podsuwa
          uchwałę. A i inwestor chyba ciśnie, bo potrzebne gwarancje na kolejne kredyty.
          Widać było jak PO w lipcu robiło jedynie polityczną zadymę wokół Tomaszewskiego
          traktując KM i zaproszonych fachowców jako chwilowe narzędzie. Czy nadal
          przygotowanie planu na przyszłość KM jest tylko narzędziem walki międzyklubowej.

Czy naprawdę władze miasta nie stać na przygotowanie programu dla osiedla na KM
          przystającego do ich sztandarowego "Centrum kultury"?
          Jak widać pojawił sie ktoś chętny na podobne działania - pojawią się następni -
          czy dlatego Tomaszewski znowu chce szybko przepchnąć uchwałę korzystną dla
          Opala, aby nie okazało się że są inne propozycje lepsze niż dotychczasowe?

Pokręcone to wszystko.
          pozdr.
    • Gość: prawniczka Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 10:04
      czas najwyzszy przystapić do sporzadzenia PROFESJONALNEGO, ODRĘBNEGO
      dla Ksieżego Młyna planu rewitalizacji. Plan ten powinien
      uwzgledniać mozliwość udziału i zaangazowania włascicieli mieszkań
      na KM i TEJ CZĘŚCI najemców, którzy ŚWIADOMIE chcą tu mieszkać.
      Uchwała dotyczaca domów familijnych przyjęta przez radę miasta w
      grudniu 2007 nie daje takiej możliwosci. Uchwała ta, w tresci, jest
      uchwałą o ZBYCIU wszystkich wymienionych w niej nieruchomości na
      rzecz jednego dewelopera i nie jest uchwałą o rewitalizacji.
      • Gość: pieniążek Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 12:42
        Gość portalu: prawniczka napisał(a):

Plan ten powinien
        > uwzgledniać mozliwość udziału i zaangazowania włascicieli mieszkań
        > na KM i TEJ CZĘŚCI najemców, którzy ŚWIADOMIE chcą tu mieszkać.

Mądry i wyważony głos.

A czy najemcy dysponują odpowiednimi zasobami finansowymi. Takie małe pytanie. Tylko nie zaczynaj o procesie bolońskim i funduszach unijnych.
        • Gość: jj Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.toya.net.pl 08.01.08, 23:24
          jestem mieszkańcem KM i mogę uczestniczyć w remoncie części wspólnej
          • Gość: pieniążek Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 00:24
            > jestem mieszkańcem KM i mogę uczestniczyć w remoncie części wspólnej

to mało
            Remont to nie to samo co modernizacja. A tu jest potrzebna modernizacja. No chyba że nie jest.
            • jasam Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk 09.01.08, 02:39
              Gość portalu: pieniążek napisał(a):

> A tu jest potrzebna modernizacja. No chyba że nie jest.

No właśnie -jest czy nie jest? Kto to wie.
              pozdr.
              • Gość: banknocik Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 13:40
                >
                > No właśnie -jest czy nie jest? Kto to wie.
                > pozdr.

No właśnie. Ale żulom trzeba by wstawić łazienki. Inaczej skonstatujemy że trzeba zachować to co jest.
                • Gość: protestuję Re:KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:36
                  Nie obrażaj ludzi. Wbrew pozorom są bardziej prawi, aniżeli ci co tak bardzo troszczą się o losy KM
                • Gość: żul_ka Re: KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 15:55
                  Mieszkam na Księżym Młynie i chcę tu mieszkać. Mam łazienkę, ale...
                  chyba wymontuję i przestanę korzystać. Od założonego centralnego też
                  się raczej odłączę, żeby stereotyp miejsca sie zgadzał. A własciwie,
                  to mam lepszy pomysł. Popełnijmy zbiorowe samobójstwo! - my
                  mieszkańcy KM. Przestaniemy być wreszcie solą w oku pozostałej,
                  lepszej(?)części łodzian. W ten najprostrzy sposób pomożemy też
                  miłościwie nam panującemu wizjonerowi prezydentowi Tomaszewskiemu w
                  realizacji jego jedynie słusznego planu gospodarczego. I uratujemy
                  zabytki. A pośmiertnie, na pewno zostaniemy odznaczeni za zasługi
                  dla miasta. No, to lecę (z flaszką) namowić sąsiada.
                  • wstronejasna Re:KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk 09.01.08, 18:21
                    Gość portalu: żul_ka napisał(a):
                    > Mieszkam na Księżym Młynie i chcę tu mieszkać. Mam łazienkę, ale... > chyba
                    wymontuję i przestanę korzystać. Od założonego centralnego też
                    > się raczej odłączę, żeby stereotyp miejsca sie zgadzał. A własciwie, to mam
                    lepszy pomysł. Popełnijmy zbiorowe samobójstwo! - my
                    > mieszkańcy KM. Przestaniemy być wreszcie solą w oku pozostałej, >
                    lepszej(?)części łodzian. W ten najprostrzy sposób pomożemy też > miłościwie
                    nam panującemu wizjonerowi prezydentowi Tomaszewskiemu w > realizacji jego
                    jedynie słusznego planu gospodarczego. I uratujemy > zabytki. A pośmiertnie, na
                    pewno zostaniemy odznaczeni za zasługi > dla miasta. No, to lecę (z flaszką)
                    namowić sąsiada.

W żadnym wypadku. Upokarzanie mieszkańców Księżego Młyna i przypisywanie im
                    określonego statusu społecznego jest grzechem pychy. Chrześciański wiceprezydent
                    zapomina o swojej religi ubogich.
                    W nawale pracy pozorowanej zapomina o lekturze dzieł tak niegdyś zagorzałych
                    zwolenników wolnego rynku jak J. Sachs "The end of poverty", czy nie czytał
                    także noblisty Stiglitza. W gospodarce niepewności, w gospodarce ryzyka liczy
                    się przede wszystkim całe społeczeństwo, nawet i to opluwane przez najemnych
                    forumowiczów, grono mieszkańców Księżego Młyna.
                    P.S. Nie dajcie sobie wmówić, że inwestor zbuduje dla Was 1111 mieszkań w
                    betonowych bunkrach na Olechowie. Nie zbuduje, a powodów jest 1000.
                    Po pierwsze nie ma pieniędzy.

Czas powiedzieć: "Król jest nagi!
                    • Gość: kasandra Re:KSIĘŻY MŁYN - oświadczenie 114 mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 08:57
                      obawiam sie, że pan pierwszy wice niczego nie czytuje,z wyjątkiem
                      tekstów własnej uchwały o mylącym tytule. Potem uczy sie jej na
                      pamięć i mantruje wśród radnych, w mediach ,tak, że część
                      bezrefleksyjnej opinii publicznej podchwytuje tę mantrę. A w krzynce
                      wolnego czasu to nasz Włodek tańczy raczej z gwiazdą Cudak na
                      pokazach mody radnych. Dla niezorientowanych: pani Cudak (nomen
                      omen),to radna opiniujaca w/w uchwałę w komisjach. I tak to się
                      kręci...
    • Gość: fisz kold wanda warto przeczytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 11:50
      4 marca 2008 w Rzeczpospoliej ukazały się dwa artykuły poświęcone
      Księżemu Młynowi
      www.rp.pl/artykul/101544.html
      www.rp.pl/artykul/101543.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka