Dodaj do ulubionych

Rok Równości Szans dla Wszystkich

17.02.07, 12:59
Rozpoczął się Europejski Rok Równości Szans dla Wszystkich

Europejski Rok Równości Szans dla Wszystkich 2007 (European Year for Equal
Opportunities for All - EYEO) został ogłoszony przez prezydencję niemiecką i
Komisję Europejską podczas pierwszego Szczytu Równości Szans, który odbył się
w Berlinie pod koniec stycznia. W obchodach Roku wezmą udział wszystkie kraje
członkowskie UE, a także Islandia, Liechtenstein i Norwegia.

Główne cele Europejskiego Roku Równości Szans dla Wszystkich:

* informowanie obywateli o przysługujących im prawach do równego traktowania i
życia wolnego od dyskryminacji;
* wspieranie równych szans dla wszystkich;
* podkreślanie korzyści płynących z różnorodności.

ec.europa.eu/employment_social/eyeq/index.cfm
ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_263_fiche_pl.pdf
Osoby do kontaktu w Polsce:
Monika Ksieniewicz
Monika.Ksieniewicz@mps.gov.pl
Łukasz Gabler
lukasz.gabler@mps.gov.pl
Obserwuj wątek
    • big_news Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 13:16
      Dla WSZYSTKICH?! Bez wyjątków?!
      A to ciekawe...
    • lavinka Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 13:25
      Jak ktoś pisze "różnorodność" to mi się znowu kojarzy z organizacją progejowską....
      lav
      • big_news Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 13:31
        To też.
        Ale mnie ciekawi, czy bojownicy o równość "dla wszystkich", gotowi byliby
        nadstawiać pierś także za tych, co to nie są szczególnie entuzjastycznie
        nastawieni do wspólnoty (w tym i europejskiej)? Czy w pełni szanują tych, którzy
        preferują np. poglądy o pełnej autonomii państw?
        Coś mi się zdaje, że nie za bardzo mile widziani są tacy "dziwacy".
        • proxima3000 Jaka autonomia??? 17.02.07, 13:42
          big_news napisał:

> ...Czy w pełni szanują tych, którzy preferują np. poglądy o pełnej autonomii
          państw? Coś mi się zdaje, że nie za bardzo mile widziani są tacy "dziwacy".

Bo to są naprawdę "dziwacy". Jaka pełna autonomia? Wolność Tomku w swoim domku?
          Liberum Veto? Każdy kierowca chciałby jeździć jak mu wygodniej?
          • big_news Re: Jaka autonomia??? 17.02.07, 13:52
            Nie, nie o to idzie. W każdym razie nie zupełnie. Chodzi np. o to, czy
            poszczególne kraje, w ramach umownej wspólnoty, mogą jako nadrzędny akt
            ustawodawczy uznawać własną Konstytucję, czy też traktując wszystkich "po równo"
            trzeba im narzucić Konstytucje Europejską? Mogę mieć odrębne zdanie w tej
            kwestii, czy powinienem się "podporządkować"?
            • proxima3000 Re: Jaka autonomia??? 17.02.07, 13:56
              big_news napisał:

>... Mogę mieć odrębne zdanie...czy powinienem się "podporządkować"?

Możesz mieć odrębne zdanie, ale powinieneś się podporządkować ;)

• big_news Re: Jaka autonomia??? 17.02.07, 13:57
                Czyli ta "równość" jest jednak wybiórcza? Tak myślałem...
                • gray Re: Jaka autonomia??? 17.02.07, 14:14

no to sobie pogadaliście...
              • lavinka przewodnia zasada ZSRR ;-Dnt 17.02.07, 15:17

• miejskie_narty Podejrzewam, że big_newsowi chodzi o to, 17.02.07, 15:46
                że jak się ma w nazwie "dla wszystkich", to działalność musi obowiązywać wszystkich bez wyjątku: komuchów, zboczeńców, pisowców, klerykałów, piekarzy, kosmitów, krasnoludki, Etiopczyków, płacących alimenty i niepłacących alimentów. A że jest to w praktyce niemożliwe, instytucja głosząca takie hasło musi być nieuczciwa i kłamliwa.

Podejrzewam też, że z tego samego powodu uważa, że skoro partia rządząca ma w nazwie "Prawo i Sprawiedliwość", a założycielami jej są ludzi uczciwi, którzy zawsze dotrzymują słowa, to wszelkie działania przez nią podejmowane muszą być prawe i sprawiedliwe. Czyż teraz posty kolegi big_newsa nie są bardziej zrozumiałe? ;-)
                • big_news Re: Podejrzewam, że big_newsowi chodzi o to, 17.02.07, 15:53
                  Bardzo jesteś podejrzliwy. Rzekłbym nawet, że nadmiernie. Co musi prowadzić do
                  mylnych wniosków, niestety. Przynajmniej gdyby ocenić Twój wywód w jego drugiej
                  części. Co z kolei każe powątpiewać w to, czy rzeczywiście trafnie odbierasz
                  moje posty. A jeżeli nie, to raczej nie wypada tłumaczyć innym tego, czego
                  samemu się nie obejmuje, prawda?;)
                  • miejskie_narty Re: Podejrzewam, że big_newsowi chodzi o to, 17.02.07, 15:56
                    > Bardzo jesteś podejrzliwy. Rzekłbym nawet, że nadmiernie. Co musi prowadzić do
                    > mylnych wniosków, niestety.

A dlaczegóż to? No i skąd pomysł, że jeśli ktoś coś podejrzewa, to jest podejrzliwy? Chyba nie przez analogię do "tuszę, że" = "jestem przy tuszy" ? ;-)
                    • big_news Re: Podejrzewam, że big_newsowi chodzi o to, 17.02.07, 16:05
                      To jest za poważny wątek, aby traktować go tak lekko, a przy tym bawić się w grę
                      słówek. Zresztą doskonale wiesz o co chodzi, a "anologia" przez Ciebie
                      przytoczona jest tendencyjna.
                      Do tego wszystkiego nie mam obecnie czasu, bo muszę iść smażyć kotlety. Jeżeli
                      tego zaraz nie zrobię, to mój przyszły udział w tym forum stanie się
                      prawdopodobnie iluzoryczny. Obawiam się bowiem, że nie wszystkie szpitale
                      posiadają odpowiednie łącza. Aha! Nie wyciągnij z tego powodu ponownie mylnych
                      wniosków!;)
                      • miejskie_narty Re: Podejrzewam, że big_newsowi chodzi o to, 17.02.07, 16:06
                        Ok, wnioski wyciągnę jedynie słuszne. Smacznego:)
              • uerbe Re: Jaka autonomia??? 17.02.07, 22:48
                proxima3000 napisała:

> >... Mogę mieć odrębne zdanie...czy powinienem się "podporządkować"?
                >
                > Możesz mieć odrębne zdanie, ale powinieneś się podporządkować ;)

Jak w więzieniu.
      • big_news Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 13:36
        Spytałbym jeszcze jakie mają szanse na równe traktowanie ci, którzy żrą wszystko
        jak leci, a więc i wszystko co się rusza oraz o tych, co to nie przejmują się
        losem różnym bagienek i łączek i chętnie wzięliby i puścili przez mokradełka
        jakąś autostradkę. Tacy też będą równoprawnie traktowani, czy może onych do
        wora, a wór do jeziora? Hm...
        • gray Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 14:17

kiedy zrozumiesz na czym polega równouprawnienie i tolerancja przestaniesz
          zadawać takie głupie pytania.
          • big_news Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 14:29
            Specjalnie dla ciebie łamię pewne postanowienie i odpowiadam. Robie to także w
            imię równości, żebyś nie popłakiwał, iż traktuję cię gorzej od pozostałych
            forumowiczów.
            Otóż wyobraź sobie prześwietny toleranto, że zasada równouprawnienia działa w
            obie strony. Dokąd ją wyznajesz, powinieneś uznawać również tych, którzy maja
            odmienne od twojego zdanie. Nie oczekuj więc w sytuacji, w której systematycznie
            zrażasz do siebie i obrażasz odmiennie od ciebie postrzegających świat, że inni
            będą ci nadskakiwać i z radością wyzbędą się własnych przekonań, bo takie masz
            widzimisię.
            Nie ośmieszaj się więc już i nie pouczaj, bo wypadasz w takich razach kuriozalnie.
            • gray Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 17:06
              big_news napisał:

> Specjalnie dla ciebie łamię pewne postanowienie i odpowiadam.

gdyby to był pierwszy raz to może uwierzyłbym w tą specjalność, ale że nie jest
              to twierdzę, że odpowiadasz tam, gdzie ci wygodnie. (wiem, mam sobie nie
              pochlebiać).

> Robie to także w imię równości, żebyś nie popłakiwał,

zdaje się, że naśmiewanie się z Pana Wyżej-Sram-Niż-Dupę-Mam Obrażalskiego
              wziąłeś omylnie za pochlipywanie...

> Otóż wyobraź sobie prześwietny toleranto, że zasada równouprawnienia działa w
              > obie strony.

widzę, że sam poczytałeś zanim przyszedłeś na lekcję - to miłe. zacznij teraz
              uważnie wprowadzać tę zasadę w swoje życie i wróć kiedy będziesz miał dowód na
              to, że ci się udało. rozumiem, że skorupka nasiąkała ci w czasach złodziejstwa,
              cwaniactwa, i że w swoją polskość masz niejako wbudowany egoizm i zawiść, ale
              nawet stare psy uczą się nowych sztuczek - powodzenia.
              • big_news Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 17.02.07, 18:04
                No właśnie. Cham pozostanie chamem, żeby nie wiadomo jakie piórka przywdział. Co
                widać, nie wątpię, że i słychać, a także i czuć. Dałeś temu wyraz
                niejednokrotnie, wylazło to z ciebie (jakby inaczej?) również dzisiaj.
                Przyznaję, jesteś impertynentem doskonałym. Wiedziesz prym w prostactwie. Jednak
                mnie taka "maestria" nie imponuje. Spłyń niedorosły gburze wreszcie na dobre.
                • szprota ma ktoś kisiel? oni znowu się tłuką! [nt] 17.02.07, 18:13

• big_news Re: ma ktoś kisiel? oni znowu się tłuką! [nt] 17.02.07, 18:21
                    Zapewniam Cię, z mojej strony jakakolwiek okoliczność z tym żłobem miała miejsce
                    definitywnie po raz ostatni. W żadnym razie nie nabiorę się już na pisane przez
                    niego słowa, które w finale okazują się być bryzgającym gównem.
                    • szprota żłób bryzgający gównem? ciekawa metafora 17.02.07, 18:25
                      i jakże pouczająca.
                      trzymam cię za słowo.
                    • gray Re: ma ktoś kisiel? oni znowu się tłuką! [nt] 18.02.07, 09:49
                      big_news napisał:

> żłobem

wiesz, że mój ojciec też używa tego określenia? co prawda w odniesieniu do rządu
                      i jego sympatyków, ale jakie to ma znaczenie :)
                  • breblebrox Nie, ale mam wiórki kokosowe... 17.02.07, 18:24
                    ... na ciasteczkach, trzeba by obrać.
                    • szprota ja nie najgorzej wydłubuję wątróbkę z kaszanki 17.02.07, 18:27
                      więc i z wiórkami dam radę. sypniemy nimi jak confetti wymachując przy tym
                      skrobaczkami do szyb i wznosząc okrzyk "bardzo pana przepraszam, ale ma pan
                      kocią dupę".
                      • breblebrox Jak to, idziemy na podryw? Jak tak to... 17.02.07, 18:35
                        ... trzeba być delikatniejszym. Ja proponuję zamiast skrobaczek użyć gąbek i chuchania. A zawołanie zamieńmy na: "Przepraszam, czy ta kocia dupa jest pana?", żeby nie wywołać kataru u ofiar.
                        I żeby nie być zbyt dosłownym fokę huculską zostawmy w domu, bo jak ona coś powie...
                        • szprota huculski jest folklor 17.02.07, 18:39
                          foka jest pakistańska i dość sentymentalna. aktualnie bytuje w ogrodzie i cieszy
                          sąsiedzkie oko.
                          względem gąbek mam jednak obiekcje. już nieraz oberwałam pieczonym gołębiem z
                          paskudnym garbem w takich okolicznościach...
                          • breblebrox Re: huculski jest folklor 17.02.07, 18:52
                            ... ech, to tak jak z tą sową, co to niby opierzona już była, a potem prokurator, operator, rekrutator, moderator i administrator (ups!) wieszali psy na niej. Fakt, ona to umiała kisiel jedną łapką kręcić.
                            A oko sąsiadów niech samo za siebie mówi (a wszystko co powie może byc użyte naprzeciwko w sklepie z piwem).
                            • szprota z sową nie było tak źle 17.02.07, 19:00
                              pies z kulawą nogą na niej nie wisiał, a nawet bura suka miewa rozgrzebane.
                              oko sąsiadów zaś za siebie mówić nie może, bo sąsiad nie szalonooki moody, by
                              gałką oczną kręcić, poza tym kto to widział przyjmować na studia struclę z jabłkami.
                              a po 22:00 sklepowa na dołku daje od tyłu.
                              • lavinka Re: z sową nie było tak źle 17.02.07, 19:16
                                a mnie dzisiaj na spacerze puchacz śledził... gdzie mnie nie było to jakieś
                                uchu,uchu z drzew rozbrzmiewało... ech genci są wszędzie :)))
                                lav
                                • szprota trza linknąć, skąd sowa 17.02.07, 19:34
                                  szprotokoly.blox.pl/2006/12/SZPROTOKOL-NA-TARYFIE-PRACOWNICZEJ-2.html
                                  • breblebrox Sowa już wiemy skąd... 17.02.07, 19:50
                                    ... a skąd puchacz?!?
                                    • lavinka z puchu.. ;-)nt 17.02.07, 22:37

• breblebrox Re: z puchu.. ;-)nt 17.02.07, 22:39
                                        To puchacza też zapuszkowali!?!
                • gray Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 18.02.07, 09:43

zieeew.
    • bryzolin Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 18.02.07, 02:31
      Bardzo się cieszę, bo może wszyscy w końcu zrozumieją, że w całej Unii wszyscy
      mamy jednakowe żołądki.
      I podatki też wszyscy powinni płacić jednakowe, bo wszyscy żyjemy w tym samym
      państwie i korzystamy z tego samego - policja, wojsko, urzędy, instytucje.
      • lavinka Re: Rok Równości Szans dla Wszystkich 18.02.07, 12:38
        Obawiam sie,że nie musielibyśmy z nich korzystać gdyby nie pewna grupa
        podatników ;-)
        lav
    • aaa202 Tylko rok? Idzie wytrzymać;) 18.02.07, 12:41

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka