Dodaj do ulubionych

W dziurę tylko z aparatem

IP: *.org.pl 20.02.07, 22:44
niestety, z kodeksu cywilnego wynika, że ciężar dowodu na to, że uszkodzenie
powstało w wyniku wjechania w dziurę, spoczywa na kierowcy

ZDiT ma polisę w PZU, a PZU standardowo odmawia wypłaty odszkodowania

jakiś czas temu wjechałem w dziurę, miałem zdjęcie i jeszcze opinię z
warsztatu (autoryzowany przez producenta mojego samochodu i jest też w "sieci
naprawczej PZU"), że uszkodzenie powstało od wjechania w dziurę
oczywiście w PZU dostałem burę, że w ogóle śmiałem naprawiać swój samochód
zanim go obejrzał ich rzeczoznawca (a na oględziny czeka się tydzień - co,
miałem jeździć uszkodzonym samochodem przez tydzień? wolne żarty)
rzeczoznawca tylko rzucił okiem
po tygodniu przysłali, że nie widzą podstaw do odszkodowania, gdyż według nich
uszkodzenie powstało na skutek normalnego zużycia części podczas eksploatacji
samochodu
oczywiście mogłem podać ZDiT do sądu - ale kto ma na to czas, ochotę i
pieniądze? jeśli chodzi o czas, to i tak go straciłem, stojąc w gigantycznych
kolejkach na Zbąszyńskiej i jeszcze wożąc różne papiery pomiędzy różnymi
oddziałami PZU i biurem ZDiT
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca W dziurę tylko z aparatem IP: *.devs.futuro.pl 21.02.07, 06:31
      To jest bezczelnosc ze strony ZDiT. Ciekawe, jakby ktos zkierownictwa ZDiT
      wpadl w dziure i uszkodzil auto... Tez by robil zdjecia i szukal swiadkow??????
      Zanim ZDiT cos wprowadzi to najpierw pomysli kilka razy. Ostatnie rozwiazania
      ZDiT wolaja o pomste do nieba. Sa smieszne!!!! Niech lepiej skoncza z takimi
      bezsensownymi pomyslami!
    • Gość: obi7 W dziurę tylko z aparatem IP: *.toya.net.pl 21.02.07, 08:30
      kto w Zarządzie Dróg i Transportu podisał takie rozporządzenie?
      dobrze by było znac imie i nazwisko
      • Gość: daro Re: W dziurę tylko z aparatem IP: *.amuz.lodz.pl 21.02.07, 12:23
        zaczaić się na niego w ciemnej uliczce i mu wpi^H^H^Hgrzecznie powiedzieć ze
        czyni źle :D
        • Gość: luki Re: W dziurę tylko z aparatem IP: *.kis.p.lodz.pl 30.05.07, 18:26
          A Ty, zamiast pracować, to się bawisz w HPC? Jeno na innym portalu... :-P
    • mr.yez Re: W dziurę tylko z aparatem 21.02.07, 13:00
      Gość portalu: józef cieśla napisał(a):

> niestety, z kodeksu cywilnego wynika, że ciężar dowodu na to, że uszkodzenie
      > powstało w wyniku wjechania w dziurę, spoczywa na kierowcy.

A czy Kodeks precyzuje JAK kierowca ma to udowodnić? Może ZDiT nie ma prawa wymagać tego czego wymaga, jeżeli w Kodeksie jest co innego. Tylko czy jest?
      • Gość: józef cieśla Re: W dziurę tylko z aparatem IP: *.org.pl 21.02.07, 14:05
        > A czy Kodeks precyzuje JAK kierowca ma to udowodnić? Może ZDiT nie ma prawa
        > wymagać tego czego wymaga, jeżeli w Kodeksie jest co innego. Tylko czy jest?

nie ma - bo takie rzeczy ocenia w postępowaniu sąd
        nie ma przepisów jak się strony mają dogadywać między sobą
        ZDiT może np. ogłosić, że nie będzie wypłacać odszkodowań jak ktoś wjedzie w
        dziurę w poniedziałek między 13:00 a 13:30 - w sądzie oczywiście przegra
        tylko jeszcze raz powtórzę - komu się chce procesować o felgę?
    • to_ti No to zapraszam po aparty Państwa:) 21.02.07, 15:40
      tutaj potrzebne akcesoria do poruszania się na drogach:

foto-tel.pl/
    • Gość: ERG W dziurę tylko z aparatem IP: *.toya.net.pl 21.02.07, 18:31
      Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości,że ZDiT zatrudnia kretynów
      • Gość: kierowca Re: W dziurę tylko z aparatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:13
        Nie kretynów ale cwaniaków a to jest duża różnica. Kretynami byliby jakby
        dawali pieniądze każdemu za samo zgłoszenie wjechania w dziurę, cwaniakami sa
        po wymigują się od płacenia za uszkodzenia z powodu stanu dróg.

Prawda jest taka, z jednej strony katastrofalny stan dróg, z drugiej cwaniacy
        chcący oskubać cwaniaków z ZDiT - znam jednego który z tą samą pokrzywioną
        felgą kilka razy szedł po odszkodowanie.
        Z jednej strony ZDiT stawiający znak ograniczenia do 30 km/h co ma ograniczyć
        problem dziur z drugiej kolesie jadący ile fabryka dała po dziurawej drodze.

Poza tym problem nie jest tylko po stronie dziur, kierowców, ubezpieczycieli i
        ZDiT. Problemem są sady i organy ścigania. Czekaj teraz kilka godzin na
        drogówkę a później włócz się po sądach. Co prawda w sprawach oczywistych szansa
        na wygranie jest duża i koszty zwracją się z nawiązką, ale ilu jest ludzi
        którzy najpierw muszą poświęcić sój czas, pieniądze i nerwy na wygranie
        procesu ?
        • Gość: ERG Re: W dziurę tylko z aparatem IP: *.toya.net.pl 25.02.07, 10:43
          Jak czytam ich wyjaśnienia i opinie to pozostaje przy swoim zdaniu-KRETYNÓW.

Pozdrawiam
    • Gość: SWEN W dziurę tylko z aparatem IP: *.toya.net.pl 21.02.07, 18:33
      W Rosji radzieckiej można było uzyskać paszport i wyjechać za granicę-
      wystarczało spełniać dwa warunki:
      1. mieć ukończone 75 lat,
      2.posiadać pisemną zgodę obydwojga rodziców.
      Czyżby urzędnicu ZDiT czerpali wzorce swoich zarządzeń z tak chlubnych
      przepisów Rosji radzieckiej.??Gratuluje
      • Gość: driver durniów mamy w zarządzie dróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:58
        panienka z zarządu dróg: "Monika Gałązka z Zarządu Dróg i Transportu: - Chcemy
        uniknąć nadużyć. Wcześniej każdy mógł powiedzieć, że wjechał w dziurę i dostawał
        odszkodowanie. Nie mieliśmy pewności, czy zniszczenia były spowodowane złym
        stanem drogi. Fotografia lub potwierdzenie zdarzenia przez policję lub świadka
        będzie dowodem"
        A niby gdzie te zawieszenia i felgi się uszkadzają ??? w garażu??? panienka albo
        udaje głupią albo nią jest!!!!!! Brak słów na tak typowo damską logikę!!
    • Gość: zjag W dziurę tylko z aparatem IP: *.lodzka.policja.gov.pl 22.02.07, 08:35
      Pocieszające jest to, że po zgłoszeniu inżynierowi miasta niebezpiecznej dziury
      w jezdni nazajutrz jest ona łatana. Z taką sytuacją spotkałem się osobiście i
      oby to nie był wyjątek.
      • camelot Re: W dziurę tylko z aparatem 23.02.07, 20:38
        Ilośc dziur w jezdniach i sposób ich łatania szczególnie przez firmę Lambda po
        kórej działaniach z dziur powstają pagórki powinni wszyscy łódzcy kierowcy
        dostawać odszkodowanie od PZU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka