Dodaj do ulubionych

Centralwings o Łodzi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 16:09
Możemy pomóc Łodzi

Rozmawiamy z Maciejem Kwiatkowskim, prezesem Centralwings – polskich tanich
linii lotniczych

Michał Bogusiak: – Centralwings, firma z centralą w Łodzi, po macoszemu
traktuje nasze miasto. Przez dłuższy czas wasze samoloty omijały Łódź, dziś są
tylko dwa wasze połączenia. Dlaczego?
Maciej Kwiatkowski: – Centralwings jedną nogą w Łodzi, drugą w Warszawie. Nie
traktujemy Łodzi po macoszemu. Proszę zwrócić uwagę, że startujemy od razu aż
z dwoma połączeniami. W przypadku łódzkiego Lublinka najważniejszą sprawą dla
przewoźników, także dla nas, jest wielkość ruchu lotniczego, którą region może
wygenerować. Z naszych prognoz wynika, że Łódź może przyciągnąć wielu
pasażerów z Warszawy. Ale trzeba wiedzieć jak, a to już sprawa lotniska i
władz miasta. Pasażer ze stolicy skorzystałby z połączenia na przykład z
Paryżem, ale liczy wszystkie koszty i bierze pod uwagę choćby możliwość
dojazdu pociągiem czy zostawienia samochodu na tanim parkingu strzeżonym.

– Nie traktujemy Łodzi po macoszemu. Jesteśmy jedną nogą w Łodzi, drugą w
Warszawie – mówi Maciej Kwiatkowski, prezes Centralwings
Jest zatem zagrożenie, że zrezygnujecie z lotów z Łodzi?
– Bardzo nas ciekawi, na ile łódzki Lublinek sprosta naszym oczekiwaniom i
standardom. Będziemy się przyglądać szybkości odprawiania samolotów,
punktualności lotów. Bilety do Paryża sprzedają się dobrze, natomiast kierunek
do Rzymu nie spełnia obecnie naszych oczekiwań. Jako połączenie bardziej
sezonowe wymaga większej promocji nie tylko z naszej strony, ale lotniska,
miasta i województwa. Połączenia z Łodzi do Rzymu i Paryża to szansa, którą
musimy wykorzystać nie tylko my, ale także Lublinek i region. Dziś mamy taką
sytuację, że przynajmniej cztery lotniska w Polsce przyjęłyby natychmiast
połączenia do Rzymu i Paryża. My chcielibyśmy oczywiście jak najdłużej wozić
łodzian i serdecznie zapraszamy ich na nasze pokłady.

Dobrze współpracuje się wam z Lublinkiem?
– Nie mam zastrzeżeń. Zdałem sobie sprawę, że w całej Polsce nastąpiła
fantastyczna i kolosalna zmiana podejścia do linii lotniczych. Regiony wiedzą
dziś, że lotnisko to warunek rozwoju. Dlatego nie muszę załatwiać spraw osobno
w ratuszu i na lotnisku. Od tego są zespoły do negocjacji, które mają wspólny
pakiet propozycji dla linii lotniczych. Jest jednak pytanie o infrastrukturę
wokół lotnisk – koleje, autostrady. Proszę sobie wyobrazić: pociąg zatrzymuje
się przy terminalu na Lublinku – liczba pasażerów natychmiast rośnie.
Lotnisko, które pierwsze poradzi sobie z infrastrukturą, niesamowicie zyska.

Swego czasu pojawiły się pogłoski o przenosinach Centralwings do Warszawy.
Były choć w części prawdą?
– To tylko plotki. Nie ma i nie było takich planów. Nie widzę zresztą powodu,
dla którego mielibyśmy wyprowadzić się z Łodzi. Wręcz przeciwnie: szukamy
większego biura, bo cały czas się rozwijamy i obecna siedziba jest już za mała.

Czy Łódź ma szansę na waszą bazę techniczną?
– Korzystamy obecnie z bazy LOT na Okęciu, ale nie da się latać bez więcej niż
jednej bazy technicznej. Samoloty muszą non stop przechodzić kontrolę
techniczną i przeglądy okresowe. Przy pewnej liczbie operacji lotniczych
kolejna baza lub minibaza jest niezbędna. Jeżeli wzrośnie liczba rejsów do
różnych portów, na pewno weźmiemy Łódź pod uwagę.

Kiedy uruchomicie kolejne połączenia z Łodzi?
– Rozpoczęliśmy od lotów do Rzymu i Paryża, bo z naszych badań wynika, że
takie połączenia są potrzebne. Miasto ciągle się rozwija, przyciąga
inwestorów. Jeżeli pojawią się nowi, z innych regionów Europy, na pewno
usiądziemy do rozmów. Pamiętajmy, że Centralwings może także wyjść naprzeciw
oczekiwaniom miasta. To kwestia promocji i atrakcyjności Łodzi. Inne miasta
zachęcają nas na przykład upustami za korzystanie z lotnisk.

Słyszałem o pomysłach, żeby ludzie latali w samolotach na stojąco. Może
powinniście to wdrożyć w Centralwings?
– Nie ma takiej potrzeby, w samolotach Centralwings jest wystarczająco dużo
miejsca na nogi.

===
ostatni akapit jest absurdalnie śmieszny

lodz.echomiasta.pl/artykuly.php?artykuly_id=306
Obserwuj wątek
    • Gość: MK Re: Centralwings o Łodzi IP: 213.193.148.* 12.03.07, 16:24
      Ciekawe ile musi byc pasazerow, zeby "spelnialo ich oczekiwania".

Lecialem 10.03 do Rzymu, powrot 12.03 w obu samolotach bylo moze 15 miejsc
      wolnych
      • ww_lodz Re: Centralwings o Łodzi 12.03.07, 19:06
        CW zapewne chciałby, aby nie było już żadnych wolnych miejsc do końca roku i na
        dwa lata do przodu...
    • maxxman Re: Centralwings o Łodzi 12.03.07, 19:31
      Tylko publiczne wypowiedzenie oczekiwań linii lotniczych pod adresem portu może
      wywrzeć presję w poprawie jakości obsługi linii lotniczych przez sam port.
      Naciskajcie mocniej, macie moje pełne poparcie.

mx
    • Gość: cardiacus Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 21:47
      Bardzo się zdziwiłem informacją iż połączenie z Łodzi do Rzymu nie spełnia ich oczekiwań..Cóż.. skoro to połączenie nie spełnia oczekiwań to tym bardziej nie można tego powiedzieć o tej samej destynacji z Wrocka czy Kraka. TAM JEST GORZEJ! Więc jeśli zlikwidują połączenie Łódź-Rzym to będą mieli u mnie najlepsze życzenia bankructwa.Bo przede wszystkim powinni zacząć od tych 2 miast. Poza tym jakoś nie widzę tej zapowiadanej polityki wyprowadzania lotów z Wawy na rzecz portów regionalnych. W każdym bądź razie prezes Centralwings dał nam do zrozumienia, że na nic nowego szans nie mamy. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Pozdrawiam
      • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 13.03.07, 11:23
        CIA-WRO lepsze o 23% (mówię o wpływach a nie o SF), CIA-KRK lepsze o 62%.
        Najważniejszy jest wpływ jednostkowy a nie SF (nie sztuka sprzedać 150 biletów
        po 1 PLN).
        • Gość: gość Re: Centralwings o Łodzi IP: *.toya.net.pl 13.03.07, 11:37
          tanielinie.onet.pl/szukaj.html?z=&do=32727&x=30&y=5
          • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 13.03.07, 12:23
            mówię o rzeczywistych wpływach a nie o "wyszukiwarkach tanich lotów" typu onet
            gdzie są podane ceny biletów w biurze podróży Sonata Travel. Po prostu problem
            polega na tym że drogie bilety się w Łodzi (mam nadzieje że to jest tylko "na
            razie" i będzie się szybko zmieniać) nie sprzedają i żeby wypełnić samolot
            trzeba cene biletów obniżać a to niestety droga do nikąd. No cóż ale skoro
            przedmówca życzy C0 bankructwa to co można o tym myśleć..... mam nadzieje, że
            to odosobniony przypadek.
            • Gość: cardiacus Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 12:38
              napisałem, że będę życzył jeśli skasują znowu jakieś połączenie. Moim zdaniem oceniać połączenie, które działa od kilku tygodni, przy dodatkowych zawirowaniach w ustaleniu godzin odlotów i przylotów w trakcie przedsprzedaży, jest conjmniej bez sensu. Obserwuję stronę CW z połączeniami do Rzymu z różnych miast i o ile stąd polecieć można za 489zł, to we Wrocku czy Kraku za 419. Na tym się kończy, więc nie wiem skąd niby ten dochód większy z tamtych połączeń. A w dodatku jeszcze niedawno mówili, że bilety z łodzi sprzedają się na 2 miejscu w Polsce (tuż po Gdańsku). Jeśli czegoś nie rozumiem, to proszę wyjaśnijcie mi. A poza tym ciągle sprawa "polityki wyprowadzania lotów z Wawy". Właśnie widzę. 90% wakacyjnych lotów z Wawy, a połączeń stałych nie ubyło na rzecz portów regionalnych. CW zupełnie nie idzie za potrzebą ludności. Gdzie Hiszpania, Skandynawia, kraje Beneluxu, Walia..?
              • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 13.03.07, 13:17
                Najlepiej po GDN sprzedają (sprzedawały) się NOWE połączenia a nie połączenia
                C0 wogóle. Nie patrz na beznadziejne wyszukiwarki lotów, tylko na ceny biletów
                na stronie C0. Niestety z kilkoma wyjątkami (długi weekend) są one niskie
                (niestety za niskie). Podałem Ci o ile większe są średnie wpływy jednostkowe we
                WRO i KRK. Prawem przewoźnika jest ograniczanie lub wycinanie rejsów jeśli są
                one nie rentowne, są to pieniądze C0 a nie Twoje to tak jak ja życzyłbym Ci
                bankructwa bo nie chcesz dawać codziennie 10% swojej pensji na dofinansowanie
                obiadów dla biednych dzieci w szkole ;-)). Mimo wszystko nie będzie wycinania
                rejsów do CIA (być może jakieś ograniczenia w częstotliwościach) chcę Wam tylko
                pokazać że to wszystko nie jest takie jednoznaczne i wkurza mnie jak ktoś to
                ocenia w ten sposób, że "jak wytną to życzę im bankructwa". OK, Twoja sprawa
                możesz życzyć tylko w ten sposób łączne oferowanie z Łodzi spadnie o 29% ;-)))
                Pozdrawiam
                • ww_lodz Re: Centralwings o Łodzi 13.03.07, 15:44
                  Jeśli CW zlikwidują chcociażby jedno z obecnych połączeń to już nie mają po co
                  tutaj wracać...
                  • Gość: MK Re: Centralwings o Łodzi IP: 213.193.148.* 13.03.07, 15:46
                    Oj nie maja, szczegolnie jesli zlikwiduja je w jeszcze w sezonie letnim
                    • ww_lodz Re: Centralwings o Łodzi 13.03.07, 16:16
                      To już wogóle byłoby tragedia bo z Łodzi jak wiadomo mamy... trzy kieunki
                      czarterowe... ;(
                  • Gość: Expat Re: Centralwings o Łodzi IP: *.range86-137.btcentralplus.com 13.03.07, 21:22
                    > Jeśli CW zlikwidują chcociażby jedno z obecnych połączeń to już nie mają po co
                    > tutaj wracać...

A co ? będziesz stał "pod siatą " przed "25" i rzucał kamieniami w ich samoloty
                    czy co ? Pobijesz kogoś z załogi ? , jakieś telefony z pogróżkami ?...O_o .

To może jedźmy od razu do Wa-wy i wyraźmy swoją dezaprobatę na Etiudzie wobec
                    wszystkich LCC ,którzy wogóle do nas nie latają....

Jakby nie lubić tego CW ,to nie można mu odmówić przynajmniej chęci próbowania
                    swoich sił na Lublinku . Konkurencji z RYR do Dublina nie wytrzymali i to w
                    sumie jest zrozumiałe bo mnóstwo połączeń w całej EU pada tylko dlatego że Ryan
                    zaczyna je dublować .

Dlaczego z LCJ nie chce latać taki EasyJet ? ,Wizzair ,Norwegian, Germanwings ?
                    SkyEurope ? Lufa ,która już była tuż tuż ?? Może dlatego ,że lotniskiem
                    zarządzają ofermy , może dlatego że nie ma kasy na " promocję miasta " poprzez
                    dofinansowanie LCC , a może - co byłoby bardzo przykre : to lotnisko nie
                    gwarantuje oczekiwanego przez ew. przewoźnika LF ? ( piszę to wbrew swoim
                    przekonaniom )

Centalwings przynajmniej próbuje . Za to mu dzięki , nawet jak się stąd zawiną .
                    Inni
                    • Gość: Pawel Re: Centralwings o Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 13.03.07, 22:22
                      "Dlaczego z LCJ nie chce latać taki EasyJet ? ,Wizzair ,Norwegian, Germanwings ?
                      SkyEurope ? Lufa ,która już była tuż tuż ?? Może dlatego ,że lotniskiem
                      zarządzają ofermy , może dlatego że nie ma kasy na " promocję miasta " poprzez
                      dofinansowanie LCC , a może - co byłoby bardzo przykre : to lotnisko nie
                      gwarantuje oczekiwanego przez ew. przewoźnika LF ? ( piszę to wbrew swoim
                      przekonaniom ) "

Masz absolutną rację,wszystko się zgadza z tym co napisałeś.Moim zdaniem chodzi
                      tutaj jednak głównie o kasę.Ale wina leży też po stronie władz bo jak już się
                      coś znajdzie to albo nie wiedzą jak to podzielić albo gdzie przesłać i
                      rozwiązanie zawsze znajdują pod koniec roku kiedy kasa przepada.
                      Ps.A jak idzie robota w Bristolu:)
                      • Gość: n Re: Centralwings o Łodzi IP: 195.69.83.* 13.03.07, 22:27
                        Centralwings chyba nie bedzie latac latem do Salonik. Z tego co wiem nie
                        dostali tego 10 benka a sitaka na lato byla planowana na 10 samolotow, wiec
                        pewnie ciecia.
                    • ww_lodz Re: Centralwings o Łodzi 14.03.07, 18:59
                      Gość portalu: Expat napisał(a):

> > Jeśli CW zlikwidują chcociażby jedno z obecnych połączeń to już nie mają
                      > po co
                      > > tutaj wracać...
                      >
                      > A co ? będziesz stał "pod siatą " przed "25" i rzucał kamieniami w ich
                      samoloty
                      > czy co ? Pobijesz kogoś z załogi ? , jakieś telefony z pogróżkami ?...O_o .
                      >
                      > To może jedźmy od razu do Wa-wy i wyraźmy swoją dezaprobatę na Etiudzie wobec
                      > wszystkich LCC ,którzy wogóle do nas nie latają....

Pisząc to miałen a myśli to, że łodzianie nie będą chceili już z CW latać, bo
                      skąd mają wiedzieć czy i tego połączenia nie odwołają? Ludzie po raz 3 już im
                      nie zaufają wg mnie.
                • Gość: cardiacus Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 19:47
                  Nadal nie wytłumaczyłeś na czym oparte są Twoje wyliczenia. Dalej uważamy, ze CW traktuje Łódź olewacko. I nie odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania.
                  • Gość: d Re: Centralwings o Łodzi IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 00:02
                    d
                    • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.eranet.pl 14.03.07, 14:30
                      Do cardiacus - moje wyliczenia oparte są na otworzeniu tabelki w excellu z
                      codziennymi raportami sprzedaży i uważnemu przyjrzeniu sie wynikom ;-)
                      Expat - dzięki za dobre słowo - jednak jest jeszcze kilka osób które potrafia
                      nie tylko reagować emocjonalnie na "gołe fakty" (typu nie maja tu po co wracać -
                      na prawdę czasami po takich komentarzach mam dosyć ale z racji tego że jestem
                      Łodzianinem to staram sie puszczać to mimo uszu) ale również spojrzeć chłodno i
                      wyciągnąć wnioski. Niestety sprawdza się ten gorszy scenariusz czyli zbyt
                      mała "siłą nabywcza" pax z regionu (choć ciągle nie chce mi się wierzyć że 4,5
                      mln catchmentu nie jest w stanie wypełnić 3 samolotów tygodniowo na jednym
                      kierunku z rozsądnym revenue) ale takie są (na tą chwile) gołe fakty. Sprzedają
                      się (jak widać po FR) wyspy czyli kierunki gdzie naród "jedzie za chlebem"
                      Do wszystkich krytyków ( a propos wychodzenia z Warszawy) jeśli dobrze się
                      przypatrzycie to C0 wychodzi z Warszawy - czartery i czartery mix są
                      rzeczywiście uruchomione głównie z WAW ale to nie jest sprawa C0 tylko
                      touroperatorów którzy decydują skąd chcą mieć samoloty (prawda jest taka że
                      największymi "rynkami czarterowymi" dla touroperatorów jest WAW, KTW, POZ. Co
                      do czarterów z LCJ to C0 nie wycina Salonik bo nigdy nie były planowane więc
                      nie wiem skąd macie takiego newsa. Jeśli w przyszłym sezonie ma być jakiś
                      czarter C0 z Łodzi to nie jest to sprawa lotniska czy miasta (a może
                      źlenapisałem, nie jest to tylko ich sprawa) ale głównie toroperatorów (głownie
                      Raibow i Triada bo Łodź jest dla nich procentowo mimo wszystko nie najmniejszym
                      rynkiem uwzględniając sprzedaż) i to ich trzeba lobbować.
                      Pozdrawiam i mimo wszystko życzę więcej "trzeźwości" a mniej emocji ;-))
                      • Gość: anioł15 Re: Centralwings o Łodzi IP: *.era.pl 14.03.07, 15:19
                        prawie sie zgadzam oprócz jednej informacji
                        CO bedzie latało dla Triady do Salonik z LCJ, przynajmniej takie jest oficjalne
                        info touroperatora, loty zaczynaja sie od 18 czerwa, wiec jeszcze jak beda
                        chcieli to mogą wyciąć
                        • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.pai.net.pl 14.03.07, 15:27
                          sprawdziłem jeszcze raz - C0 NIE MIAŁ latać dla Triady z Łodzi. W takim razie
                          Triada ma nieprawdziwe informacje u siebie. W kontrakcie na sezon Lato 2007 z
                          Triadą nigdzie nie ma słowa o jakichkolwiek połączeniach z Łodzi.
                          • maxxman Re: Centralwings o Łodzi 14.03.07, 15:52
                            Hej,

Fajnie że piszesz merytorycznie, bardzo tego brakuje na tym Forum od jakiegoś
                            czasu. Mam do Ciebie drobne pytanka:
                            1. Skoro w Polsce najlepiej sprzedają się Wyspy, to dlaczego Centralwings nie
                            ogłosił jeszcze kierunków z Łodzi np. do Liverpool czy Luton? Zaproponowane
                            kierunki wydają się pewniakami.
                            2. Zgodzę się, że to touroperatorzy dyktują porty przelotów czarterowych. Ale
                            prawdą jest też, że Łódź też dużym potencjalnym rynkiem czarterowym, co ważne -
                            rynkiem ciągle nienasyconym. Jest u nas po prostu niewypełniona nisza i to w
                            Waszym interesie byłoby tę niszę wypełnić. Czy zatem widzielibyście możliwość
                            współpracy z miastem/portem w celu wspólnego lobbowania za czarterami z Łodzi
                            (a najlepiej za mixami) na sezon 2008?
                            3. Skoro Rzym sprzedaje się poniżej oczekiwań, to czy próbowaliście promować
                            ten kierunek z Łodzi dodatkowymi kanałami, np. wśród stowarzyszeń wiernych
                            odbywających pielgrzymki do Rzymu? Czy macie jakąś odrębną ofertę dla grup
                            pielgrzymkowych z Łodzi?

Na razie to tyle :) Życzę Wam powodzenia i mam nadzieję, że problemy rzymskie
                            są wyłącznie problemami tymczasowymi.

Pozdrawiam,
                            maxxman
                            • simpilot Re: Centralwings o Łodzi 14.03.07, 16:01
                              > 3. Skoro Rzym sprzedaje się poniżej oczekiwań, to czy próbowaliście promować
                              > ten kierunek z Łodzi dodatkowymi kanałami, np. wśród stowarzyszeń wiernych
                              > odbywających pielgrzymki do Rzymu? Czy macie jakąś odrębną ofertę dla grup
                              > pielgrzymkowych z Łodzi?

To ja się wtrące do tematu. :)
                              Tak, praktycznie od początku sprzedaży są w ofercie specjalne pakiety
                              pielgrzymkowe. Dystrybucją oferty zajmuje się dział rezerwacji grupowych.
                      • Gość: Expat Re: Centralwings o Łodzi IP: *.range86-137.btcentralplus.com 14.03.07, 22:04
                        A'propos trzeźwego myślenia o którym wspomniał JA . Oczekujemy naprawdę wiele po
                        przewoźnikach bo jesteśmy ,jakby nie patrzeć - 2 co do ilości mieszkańców
                        miastem w PL a musimy się porównywać z - za przeproszeniem jakimś Rzeszowem .
                        Razi naszą ambicję to , że pozostałe duże polskie miasta są daleko z przodu
                        jeśli chodzi o rozwój lotnisk i komunikacji lotniczej ( pomijam "świeżość"
                        Lublinka i jego niedoskonałości techniczne ). Tylko spójrzcie proszę na jeszcze
                        jeden ważny moim zdaniem czynnik : średnie zarobki w regionie . Wypadamy tu
                        niestety blado w porównaniu z resztą kraju , a chyba nie da się ukryć że
                        zamożność społeczeństwa ma duże przełożenie na częstotliwość podróży i co za tym
                        idzie - latania . Wyjątkiem od tej zasady jest z pewnością UK , ale w tym
                        przypadku zapewne miastu niespieszno do finansowania kolejnych destynacji w
                        tamtym kierunku .Z różnych powodów...
                        Jestem niezmiernie ciekawy jaki LF miałoby np BA latając na Heathrow za
                        powiedzmy średnio 600 pln w jedną stronę .

Jestem zaskoczony rozczarowaniem CW kierunkiem Rzym . Byłem pewien że spokojnie
                        da sobie radę , tak samo jak byłem i jestem sceptyczny wobec szans powodzenia
                        BVE . Zobaczymy co przyniosą najbliższe 3 miesiące. Będzie to napewno duży
                        sprawdzian siły nabywczej LCJ .

Ps. Pawel - jest bardzo ok :) . Ale o tym pogadamy pewnie w lipcu na jakimś
                        grillu na Pustynnej ;)
                        • Gość: Pawel Re: Centralwings o Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 14.03.07, 22:26
                          "jest bardzo ok :) . Ale o tym pogadamy pewnie w lipcu na jakimś
                          grillu na Pustynnej ;) "

No to świetnie.Na grilla-jak najbardziej byle byś jeszcze w ogóle stamtąd
                          wrócił-heh.
                          Miłej pracy
                          Pozdrawiam
                          • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 15.03.07, 17:05
                            Co do kierunków "wyspowych" teoretycznie są to pewniaki choć nie na 100% vide
                            WRO-LGW, SF na Shannon z kilku miast oraz WAW-STN czy MAN Sky Europe. W LCJ
                            popyt na Londyn jest zaspokojony w 100% i nie ma sensu otwierać następnych
                            połączeń do Londynu (wiem zaraz odezwie się grupa ludzi, która stwierdzi, że
                            przydało by się jeszcze że 3 razy wieczorem (pod warunkiem że FR wróci na
                            swój "normalny" czas) ale nikt nie wejdzie na to połączenie jeśli FR postawił
                            taką barierę wejścia (7/week). Co do innych połączeń wyspowych to rzeczywiście
                            jest to "następny krok". C0 zdecydował się na Rzym i Paryż bo to wyszło z
                            ankiet (mimo wszystko traktowane były miarodajnie w przeciwieństwie do tego co
                            głosiło towarzystwo na forum ;-))) poza tym chcieli zagrać troche
                            bardziej "ambitnie" a nie tylko wywozić rodaków na wyspy (mimo wszystko z CIA i
                            BVA przylatuje trochę turystów w przeciwieństwie do kierunków FR, który w
                            swoich za..bistych statystykach pokazuje ile to oni nam przywożą turystów z
                            Anglii i Irlandii - zawsze jak to słyszę to wzbudza to u mnie już nie śmiech
                            ale bardziej politowanie (jeszcze większe politowanie wzbudzają we mnie ludzie
                            którzy w te bzdury Kułakowskiego wierzą))
                            Co do pielgrzymów to oferta (jak napisał wcześniej kolega) już jest i to
                            całkiem niezła - pozostaje jeszcze kwestia rozpropagowania jej wśród parafii;-
                            )))
                            Pozdrawiam
                            • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 15.03.07, 17:20
                              A co do czarterów - rynek jest na tyle niedooferowany, że przewoźnik poniekąd
                              dyktuje warunki i nie jest zainteresowany (bo nie musi) traceniem czasu na
                              lobbowanie, kombinowanie itp.
                              Sorry ale to jest brutalna (ale szczera) prawda. Jedyna droga to lobbing
                              touroperatorów razem z lotniskiem (jak już uda Wam się to zgrać to obiecuję, że
                              pomogę popchnąć sprawę tak żeby miała pozytywne zakończenie (czytaj czartery z
                              Łodzi summer 2008) - warunek MUSI być to dograne do końca października 2007 aby
                              latać summer 2008)

Pozdrawiam
                            • Gość: C0257 Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:04
                              Gość portalu: JA napisał(a):

> Co do kierunków "wyspowych" teoretycznie są to pewniaki choć nie na 100% vide
                              > WRO-LGW
                              Latalem na trasie WRO-LGW kilka razy i jakos pustek nie bylo - wrecz tlumy z pewnoscia powyzej 80% miejsc zajetych, chetnie bym widzial ten kierunek z Lodzi
                              • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.pai.net.pl 15.03.07, 18:23
                                Rzeczywiście SF jest OK ale tak jak mówiłem nie chodzi o SF ale o yeldy a z tym
                                gorzej....
                                • Gość: C0257 Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:57
                                  to chyba kwestia pory roku i konkurencji FR, na dodatek polaczenie jest mlode (jeszcze nie ma pol roku), sprawdzianem bedzie okres od maja do wrzesnia kiedy WRO-LGW ma byc codziennie
                                • maxxman Re: Centralwings o Łodzi 15.03.07, 23:40
                                  Super JA, dzięki że nam to piszesz.
                                  Pozdrawiam,
                                  mx
                                • Gość: MK Re: Centralwings o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 07:30
                                  Moze za niskie ceny bazowe macie.
                                  Ja wykupilem juz kilkanascie biletow do Rzymu, mysle ze jakby byly 30% drozsze
                                  tez bym sie zdecydowal.

Poza tym nie wiem czy zwrociliscie uwage ze spora czesc waszych klientow to
                                  ludzie do tej pory jezdzaczy autokarami do Rzymu (wynika mi to z prywatnych
                                  rozmow podczas lotow). Ci klienci byli bardzo zadowoleni i napewno wykupia
                                  nastepne bilety. Te nastepne moga byc juz drozsze.
                                • maxxman Re: Centralwings o Łodzi 16.03.07, 10:23
                                  JA, kolejne pytanie do Ciebie.
                                  Wiadomo, że przychód taniej linii lotniczej to nie tylko wpływy z biletów, ale
                                  także z dzierżawienia powierzchni reklamowej czy też sprzedaży usług/drobnych
                                  towarów na pokładzie. Pytania zatem do Ciebie: czy Centralwings myślał
                                  kiedykolwiek o użyczeniu powierzchni zewnętrznych jak i wewnętrznych swoich
                                  maszyn na potrzeby reklamowe (mam tutaj na myśli 'Cable&Wireless' Ryanair)? I
                                  co z usługami na pokładzie, np. z możliwością zakupu bonu na loterię?
                                  Myśleliście o czymś w takich kategoriach? Musi, po prostu musi być jakiś sposób
                                  by to sprzedać.

Pozdro,
                                  max
                                  • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 16.03.07, 11:36
                                    C0 sprzedaje powierzchnie rekolamowe w swoich samolotach (np zagłówki, pólki
                                    bagażowe, stoliki rozkładane itp) było już kilka kampanii (Tyskie,
                                    Chevrolet...).
                                    Co do sprzedarzy zewnętrznej powierzchni to jest to dość drogie (choć jest to w
                                    ofercie) i dlatego chętnych na razie brak ;-(
                                    Jest to zarządzane bardzo profesjonalnie - sprzedażą powierzchni reklamowych
                                    zajmują się domy mediowe więc dotarcie do reklamodawców jest naprawdę b.duże.

Od 15 kwietnia rusza inflight magazine a więc nowa powierzchnia reklamowa i
                                    nowe możliwości dodatkowych wpływów.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: JA Re: Centralwings o Łodzi IP: *.profiline.pl 16.03.07, 11:41
                                      Co do cen bazowych to yeld jest funkcją popytu i to właśnie popyt reguluje
                                      ruchami cen. Fajnie że mówisz że kupiłbyś drożej (jesteś w tym drobnym
                                      marginesie naszego błędu ;-)) ale każdy yeld jest ustalany na bieżąco i reaguje
                                      na zachowania zakupowe (popytowe) więc nie jest tak że ceny są ustalane sztywno
                                      i za nisko a raczej korygowane na bieżąco i dostosowywane do bieżącego popytu
                                      na danym rejsie.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: MK Re: Centralwings o Łodzi IP: 213.193.148.* 16.03.07, 14:56
                                        Dzieki za wytlumaczenie.
                                        Mialem troche takie wrazenie, ze uzywacie jakis automatow do regulacji cen za
                                        pomoca biezacego popytu.
                                        Nie wiem czy zwrociliscie uwage jak system zwiariowal gdy zmieniliscie daty
                                        odlotow z Lodzi w sezonie letnim ;-)

Co do kiepskich wynikow masz na mysli loty wykonane czy prognozy?
                                        Bo chyba nastepne miesiace nie wygladaja tak zle sadzac po poziomie cen?

Zycze powodzenia i wielu sukcesów, dobrze sie z Wami lata z Lodzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka