arturs87 24.03.07, 15:34 Ostatnio wielkie zmiany widać wewnątrz Championa...czyżby nowa nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szch83 Re: Carrefour zamiast Championa? 24.03.07, 20:35 Carrefour to hipermarket, Champion to supermarket. Nie da się zmienić Championa w Carrefoura wprowadzając zmiany wewnątrz. Trzeba rozbudowac jakieś 8 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Carrefour zamiast Championa? 24.03.07, 20:45 szch83 napisał: > Carrefour to hipermarket, Champion to supermarket. Nie da się zmienić Championa > > w Carrefoura wprowadzając zmiany wewnątrz. Trzeba rozbudowac jakieś 8 razy. > Poczytaj sobie trochę o Carrefour to będziesz wiedział, że firma przekształca Championy na Carrefour Express gdzie będą typowe produkty Carrefoura. Nikt tu nie mówi, że to będzie hipermarket bo nie będzie, chociaż firma te nowe twory nazywa czasami na wyrost "małymi hipermarketami". Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: Carrefour zamiast Championa? 24.03.07, 20:49 Skolei z Leader Price zrobili Tesco... Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Carrefour zamiast Championa? 24.03.07, 20:52 galoszka76 napisała: > Skolei z Leader Price zrobili Tesco... ...i nikt nie mówi, że to hipermarket od razu :) Chociaż nazwa może to sugerować... Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 00:42 Supermarket, hopermarket... Co to za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 18:27 samdej napisał: > galoszka76 napisała: > > > Skolei z Leader Price zrobili Tesco... > > > ...i nikt nie mówi, że to hipermarket od razu :) Chociaż nazwa może to > sugerować... Tesco swoje hipermarkety i supermarkety nazywa tak samo. Carrefour supermarkety nazywa Champion. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 18:55 Szch do tej pory nie kojarze zeby tesco mial jakies podmarki, umowmy sie(tak na chlopski rozum, bo inaczej chyba bedzie ciezko wyjasnic) ze podmarka dla carrefoura jest champion i globi (oczywiscie sa to mniejsze sklepy). Tak jak REal przejal Geant, tak Tesco przejelo Leader Price, Carrefour od AHold przejelo Alberty itd itd.Jasne jest rowniez to ze marka champion i globi nie jest tak silna (marka jako produkt czy nazwa odbierany przez przecietnego konsumenta) jak marka Real czy Tesco wobec tego oczywistym jest samo nazwanie inaczej, silniejsza nazwa, bardziej "prestizowa" sklepow o slabszej nazwie w obliczu poczynan konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 18:59 "Carrefour od AHold przejelo Alberty" Przejelo Hypernove :) Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 19:31 maddox84 napisał: > "Carrefour od AHold przejelo Alberty" > > Przejelo Hypernove :) Carrefour przejelo Aholda czyli i Hypernove i Alberty :) Odpowiedz Link Zgłoś
piogro76 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 20:16 biznes.onet.pl/0,1508183,wiadomosci.html Strategia Carrefour Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 20:20 " Francuski Carrefour zmienia strategię, ponieważ obawia się ustawy utrudniającej budowanie wielkich obiektów handlowych - czytamy w sobotnim "Dzienniku". Franczyza pozwoli mu opanować rynek osiedli i niedużych miast. Projekt ustawy o tzw. wielkopowierzchniowych obiektach handlowych jest w tej chwili w Sejmie. Jeżeli posłowie go zaakceptują, może to oznaczać, że żaden wielki sklep w Polsce już nie powstanie. Carrefour chce się teraz rozwijać poprzez sieć małych sklepów, które powstaną na osiedlach mieszkaniowych, czyli miejscach dotychczas zarezerwowanych dla krajowych przedsiębiorców. Planuje również podbicie mniejszych miast. "Dziennik" dowiedział się, że otwarcie pierwszych placówek franczyzowych w naszym kraju nastąpi nie wcześniej niż pod koniec tego roku. Jeżeli projekt odniesie sukces, koncern stanie się poważnym konkurentem dla krajowych sieci handlowych. " Czyli politycy jak zwykle nie pomyśleli :) chcąc pewnie chronić polskich sklepikarzy teraz ich już całkiem wykończą bo wielkie sieci wejdą na osiedla... ehh szkoda gadać, powinni się nauczyć że to jest "wolny rynek" i im więcej wolności tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 20:18 I tu sie mylisz bo Ahold ciagle istnieje tylko skupil sie wlasnie na mniejszych sklepach czyli Albertach :P Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 20:28 maddox84 napisał: > I tu sie mylisz bo Ahold ciagle istnieje tylko skupil sie wlasnie na mniejszych > sklepach czyli Albertach :P Uwierz mi mam rację ;) Patrz tutaj choćby: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3722259.html gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33208,3772682.html Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 21:58 Wow, no to faktycznie masz racje... nie wiedzialem ze pozbywali sie tez reszty... my mistake :) Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 10:08 No popatrz, a w Zd-Woli dało się i to bez rozbudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 14:02 Nom, firmy sie powykupowaly... rowniez geanty zniknely i teraz w ich miejscu sa reale. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 20:46 W Łodzi praktycznie na każdym osiedklu jest "małe" TESCO czy Globi lub Champion. Są też SPOŁEM, w których ludzie także kupują, ale nie robią takich zakupów jak w GLOBI, jak robie to ja. :) Odpowiedz Link Zgłoś
samdej Re: Carrefour zamiast Championa? 25.03.07, 23:04 a tak swoją drogą zauważyliście, że biedronka wyfrunęła z POW... Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Carrefour zamiast Championa? 26.03.07, 17:10 nie zauwazylam.. a szkoda bo tam mi sie fajnie zakupy robilo... Odpowiedz Link Zgłoś
xdyrek Re: Carrefour zamiast Championa? 26.03.07, 18:56 Sprawa jest bardzo prosta nie chodzi tutaj o nazwę tylko champion po 6 latach "wakacji "musiałby płacić podatek a po zmianie nazwy następne 6 lat spokój Odpowiedz Link Zgłoś
garrett76 Re: Carrefour zamiast Championa? 27.03.07, 12:28 xdyrek napisał: > Sprawa jest bardzo prosta nie chodzi tutaj o nazwę tylko champion po 6 latach > "wakacji "musiałby płacić podatek a po zmianie nazwy następne 6 lat spokój bingo! chamipon karfur, jeden pies. Poprosze elektroworld, a i to na wynos:> Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Carrefour zamiast Championa? 27.03.07, 13:28 > Sprawa jest bardzo prosta nie chodzi tutaj o nazwę tylko champion po 6 latach > "wakacji "musiałby płacić podatek a po zmianie nazwy następne 6 lat spokój Bzdury piszesz. Są to marki międzynarodowe, a ponadto są w Polsce obecne dłużej niż 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
garrett76 Re: Carrefour zamiast Championa? 27.03.07, 14:47 esie napisał: > > Sprawa jest bardzo prosta nie chodzi tutaj o nazwę tylko champion po 6 la > tach > > "wakacji "musiałby płacić podatek a po zmianie nazwy następne 6 lat spokó > j > > > Bzdury piszesz. Są to marki międzynarodowe, a ponadto są w Polsce obecne dłużej > niż 6 lat. Hm, podatki jednak odprowadzaja do kasy miejskiej,nie wiem czy umiejscowione toto jest w jakiejs spec-strefie ekonomicznej, gdzie moglyby w gre wejsc odmienne przepisy. Zakladam ze ten pseudorebranding ma zwiazek ze zmiana strategii wlasciciela obu marek- ewentualnie proba uszczkniecia wiekszego kawalka sieradzkiego tortu, gdzie IMHO Champion radzil sobie marnie (w porownaniu -na oko oczywiscie- z takim Kauflandem). Byc moze marka, magia nazwy, tanie produkty wlasne nieco zwieksza im ruch. A ze kazda firma stara sie uciec przed podatkami to fakt. Ze przekret/korupcja/nepotyzm (niepotrzebne skreslic, wpisac wlasne) w Sieradzu sa(musza?)byc takze elementem strategii dowolnej firmy, to fakt numer drugi, ktory ze smutkiem mozna podsumowac wzruszeniem ramion, nie zas snuciem teorii spiskowych. (albo pytaniem co tam z ulubiencem mediow sieradzkich, panem prezydentem Michalskim, garuje juz czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: Carrefour zamiast Championa? 27.03.07, 21:54 Z tego co słyszałam Pan Michalski ma własną firmę oczyszczania miasta. Robi konurencje Przedsiębiorstwu Komunalnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Carrefour zamiast Championa? 28.03.07, 13:58 to juz nie pracuje w firmie ubezpieczeniowej? Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 28.03.07, 18:25 samdej napisał: > a tak swoją drogą zauważyliście, że biedronka wyfrunęła z POW... ... i wylądowała na ul. Armii Krajowej w pawiloniku naprzeciw parkingów szpitalnych, a cała sprawa ma swój 'smaczek' bo pawilonik ten jest tuz pod oknami mieszkania wielkiego przeciwnika marketów w mieście, naszego vice!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzankaa Re: Carrefour zamiast Championa? 28.03.07, 19:06 a to dziwne, bo ja wiem że nasz vice na Krakowskim Przedmieściu mieszka... Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: Carrefour zamiast Championa? 28.03.07, 20:49 Ale przecież mamy dwóch Vice :)) Odpowiedz Link Zgłoś
djalpinista Re: vice 29.03.07, 18:25 no mieszka, mieszka vice na Krakowskim, i wcale mi sie to nie podoba, bo jako heretyk, antyPISowiec, mason i cyklista czuje sie przesladowany :? Biedronka na Armii Krajowej? ze niby w ktorym miejscu? (tam mieszka drogi vice) i co to ma z nim niby wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 29.03.07, 17:53 arturs87 napisał: > Ostatnio wielkie zmiany widać wewnątrz Championa...czyżby nowa nazwa? Nazwa jest jednak troche nowa Carrefour Express Odpowiedz Link Zgłoś
djalpinista Re: Carrefour zamiast Championa? 29.03.07, 18:27 i wczoraj chyba bylo otwarcie tego carrefoura i podobno jakies promocje byly... i fajerwerki :D Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Carrefour zamiast Championa? 29.03.07, 19:59 hmmm nie wiem w koncu jak to bylo bo fajerwerki mialy byc ale pozniej je odwolano nie widzialam zokna zadnych rozblyskow wiec chyba inforacja byla prawdziwa a w samym carrefourze w zasadzie wiekszych zmian poza nazwa, etykietkami i rozsunieciem polek to nie ma:( wybor roznych produktow nadal maly, a wozki nadal jezdza jak chca Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 30.03.07, 00:04 Z fajerwerkami tak się pewnie rozpędzili, że zapomnieli o nadal obowiązującym zakazie ich używania, a komenda jest niemalże po drugiej stronie ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
djalpinista Re: Carrefour zamiast Championa? 30.03.07, 07:43 jest cos o czym nie wiem? jaki zakaz :> Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 30.03.07, 17:25 Wojewody! Nie wolno używać fajerwerków poza Sylwestrem, Nowym Rokiem i Wielkanocą, ale sprzedawać wolno... dziwne co? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Carrefour zamiast Championa? 30.03.07, 17:45 oo to ciekawy zakaz? a jakie sa podstawy tego zakazu? co roku na ecokrosie byly fajerki, to teraz tez nie bedzie? na dniach sieradza chyba tez bywaly albo na sobotkach (juz nie pamietam konkretnie ale nie oto chodzi) Dziwny ten zakaz Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Carrefour zamiast Championa? 30.03.07, 19:45 no ja o tym zakazie słyszałam już baaardzo dawno :) ale że w Wielkanoc? tego nie wiedziałam, zawsze była mowa że można fajerwerkować tylko w Sylwestra/Nowy Rok. no ale cóż :) a co do Dni Sieradza i Ekocrossów to można uzyskać wyjątkowe pozwolenie na takie atrakcje :) Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Carrefour zamiast Championa? 01.04.07, 11:48 Zakaz wojewody nie dotyczy profesjonalnych pokazów, bo wtedy firma ma zezwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś