Gość: Widzewiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:40 Architektura Hiltona jest ok, ale jesli chodzi o kolorystyke, to czy starano sie ja dopasowac do pobliskiego otoczenia czyli Centalu 1???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brite Re: Hilton - ratunku! 04.04.07, 20:53 > Tego - śmego - klocki Lego! Ohydne szkaradztwo. Choć gdyby postawić to gdzie indziej, doceniłbym nowoczesność dizajnu, ale w kontekście miejsca, w którym ma toto stanąć - NIE! Jak w "Filipie z konopi" - bloki postawimy w centrum, a centrum na peryferiach... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton - ratunku! 05.04.07, 00:53 Hm. Jedni widzą klocki lego, inni konstruktywizm i nawiązanie do lat 20 i 30. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Hilton - ratunku! 05.04.07, 11:14 A ma prawo mi się nie podobać? Co do nowoczesnej architektury w Łodzi - jest jej zdecydowanie za mało. Południowa pierzeja Al. Piłsudskiego została sknocona pudełkowcami. Północna - stracona szansa na porządną rewitalizację (może poza Orionem). Z innych projektów - naprawdę świetna Filharmonia, równie dobry Opus film i... w zasadzie wszystko. Hilton, niestety, w takim kształcie wpisze się w ogólny bałagan łódzkiego City. Całe szczęście, że Krier chce rewitalizować cały kwartał. Może powstanie spójna architektonicznie nowoczesna dzielnica. Aha, Hilton może być taki, może być inny. Ale dopóki najbardziej rzucającym się w oczy elementem City jest reklama szmatexu, jesteśmy w piątym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton - ratunku! 05.04.07, 13:32 Oczywiście ża ma prawo Ci się nie podobać :) Z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Architektura Filharmonii IP: *.lodz.msk.pl 05.04.07, 15:25 Faktem jest ze budynek ladny, sie wreszcie ludzie opatrzyli, bo narzekali strasznie. Niestety ktokolwiem mial kontakt z tym budynkiem wie, jak kiepsko jest on wykonany. Tragedia, remont za remontem (teraz wjazd) a Varitex buduje Hale Sportowa Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Architektura Filharmonii 07.04.07, 14:43 Bo ile można opłakiwać wyburzony zabytek, oraz niewykonany projekt architekta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Architektura Filharmonii IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:27 Projekt arhitekta zostal akurat wykonany reszta to fuszerka generalnego wykonawcy Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Architektura Filharmonii 08.04.07, 21:38 To nie generalny wykonawca zmienił, że zamiast odtworzenia łuku fasady, zafundowano jakieś zdjęcie na szkle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Architektura Filharmonii IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 21:48 he he ale to wlasnie zmiana na plus jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: 195.154.69.* 04.04.07, 20:40 Ten Hilton to jakas tragedia. Paris to projektowala? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Jak będą wyglądać łódzkie hotele 04.04.07, 21:16 Co to jest za klocek? To coś ma stanąć w centrum Łodzi, czy to tylko propozycja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdumiony Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 21:19 Cieszyłem się z Hiltona w Łodzi... Zobaczyłem wizualizację i się smucę. To coś wygląda jak nasterydowana architektura hotelowa czasów słusznie minionych (vide hotelopodobne konstrukcje górskie i nadmorskie). Bonusem jest Borowiecki. Taaak raz w tygodniu tam przenocuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 04.04.07, 22:27 Nie wiem co Wy chcecie od Hilton'a... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 05.04.07, 00:10 Oni pewnie też nie wiedzą ;) Zaburza ich poczucie swojskości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iti Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:32 Chcemy estetyki ! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 05.04.07, 00:57 "Bonusem jest Borowiecki" - bo nawiązuje do czegoś opatrzonego, przyzwyczajonego, do czegoś, czego sporo w Łodzi? Jasne, najlepiej aby wszystko było do siebie podobne lub identyczne:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.lodz.msk.pl 05.04.07, 15:32 na drugim zdjeciu najlepiej widac ze pasuje. Ta czesc jest nowoczesna, rozwalono kiedys kamienice, wybudowano najszersza ulice w miescie i wokol buduja sie nowoczesne budynki. Maja pseudo kamienice wybudowac?? mamy XXIw w koncu Borowiecki udaje kamienica bo stoii w ciagu zabytkowych budynkow, od co Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 04.04.07, 23:05 Ludzie, to wy się nieźle obudziliście, bo ta wizualka jest w necie już dłuuugo. Poza tym, nareszcie skończmy z tym łódzkim zachowawczym budowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 04.04.07, 23:09 Ale ten Hilton to ladny nie jest. ;] pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.netburg.pl 04.04.07, 23:37 Zgadza sie, jest bardzo ladny. Wreszcie cos swiezego i ciekawego, a nie cały czas klinkier i szkło refleksyjne. Jeśli nie zaczniemy przełamywac barier, to bedziemy tkwic w pamiatkach PRL`u nastepne 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_sk Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 04.04.07, 23:37 hm` napisał: > Ale ten Hilton to ladny nie jest. ;] > pozdr. hm` bo on jest piękny :D wzbudza kontrowersje to fakt, ale będzie budynkiem nietypowym jak na Łódź, wyróżniającym się. zapewne w oczach turystów zostanie w pamięci na długo. mnie się osobiście podoba, jest swego rodzaju powiewem nowoczesności pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Jaki koszmarek! IP: *.lodz.mm.pl 04.04.07, 23:54 Palma na dachu Centralu też byłaby elemntem wyróżniającym się. Zapewne w oczach turystów zostałaby w pamięci na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jaki koszmarek! 05.04.07, 00:55 Palma w tamtym miejsca byłaby czymś! Choć ja bym zainwestował w ich większą ilość, aby podejrzenia o plagiatowanie tej warszawskiej były mniejsze;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonAntonio Re: Jaki koszmarek! IP: *.toya.net.pl 05.04.07, 01:54 Palma na srodku placu w Warszawie zrobila akurat furore, takze ta kasliwa z zamiaru uwaga, jest bardzo nietrafiona :D Jak dla mnie mogliby wzdluz calej piotrkowskiej postawic palmy. i piasek. i morze. i kobiety w bikini. i beach bar. Jak nie lubisz nowosci to sie przeprowadz na slask. Tam masz piekne betonowe krajobrazy, ktore nikomu w pamieci nie zostaja. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jaki koszmarek! 05.04.07, 15:38 Z tym śląskiem to akurat przesadziłeś. Nie wiesz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jaki koszmarek! 05.04.07, 15:48 Oj, Katowice są nie tylko zniszczone,ale i mają mnóśtwo do niczego nie pasujących biurowców nautykanych. O czym konkretnie myślałeś?:> Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jaki koszmarek! 05.04.07, 15:50 No dobrze, ale przyznasz że śląsk to nie tylko Katowice :) To raz. Dwa, jest tam sporo pięknych rzeczy - nie mówię o nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jaki koszmarek! 05.04.07, 15:54 No tak, Katowice to dużo mniej niż Śląsk. Choć ostatnio tam byłem i wciąż jestem pod ich "wrażeniem" ;-) Natomiast DonAntonio odnosił się właśnie do budynków ostatniego 60-lecia, a nie starych i ładnych (jak ta secesyjna kamienica przy tzw. rynku). Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 05.04.07, 00:09 Racja, jest ciekawy i piękny :) Jest drapieżny, nonszalancki, agresywny i bezkompromisowy :) W Łodzi musimy nauczyć się łykać nowoczesną architekturę. -- "...i przed PORODEM niosą oświaty kaganiec" [by Google] Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 06.04.07, 02:21 Genialnie komponuje się z otoczeniem! W innym miejscu taki nonszalancki kloc ok, ale nie tuż obok perły łodzkiej secesji! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 06.04.07, 09:47 I co z tego? Co w takim razie powinno tam stać? Budynek podrobiony na secesję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 10:34 Ale z tamtad wywalono wlasnie stare kamienice. Aleja nowoczesne budynki ma to i tem jest w tym stylu od Kosciuszki masz Hotel (kloc) potem blok nowy, znow kloc biurowca Wpasowuje sie wiec. na przeciwko central i biurowiec centralu (wpasowuje sie). Od Piotrkowskeij dopasowali do wysokosci kamienic, a podrabiac na secesje nie ma sensu, moim zdaniem. Jedynym fajnym motywem laczenia ultra nowoczesnej architektury ze stara, jest Filharmonia. Nie podobalo sie wszystkim, szarpali projektanta ze zmienil projekt, a moim zdaniem fajnie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 07.04.07, 13:57 Co z tego że wywalono? Jedna piękna, perła secesji sie ostała. Na dwóch kolenych rogach skrzżowania są międzywojenne kamienice, a na tym roku jakis nonszalancki architekt chce Łodzi zafundowac takiego ogromnego, sraczkokolorowatego kloca rodem z lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 07.04.07, 14:23 I nikt nie chce tej "perły" zasłaniać, zakłócać czy niszczyć. Ona będzie tak samo widoczna, wyeksponowana i zachowania jak wybudują Hiltona. Zauważ to wreszcie. Swoją drogą, kiedyś to mnie zarzucano klapki na oczach - teraz jak widać Hubarowi padły na ślipia "secesjo-wsteczne klapki". Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 07.04.07, 14:41 Brakuje juz argumencików że zaczynasz wycieczki personalne? Widzę to, że chcą postawić klocka w sercu miasta. O gustach ponoć się nie dyskutuje, to poruszam argument o naruszeniu tkanki miejskiej. O zachowaniu godności otoczenia. Sam zdejmij klapeczki światowca i zobacz, co tym jednym pseudonowoczesnym klockiem, chcą zmienić w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:00 "godności otoczenia"?? Czyli co konkretnie proponujesz? Jak zagospodarowac ten teren? Moze najlepiej nic nie stawiac, albo postawic podrobke starego budynku? Zrob no swoj projekt, zglos sie do Hiltona, chca wydac kilkanascie baniek to chyba zastanawiaja sie na co i przyjmoja uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch1 Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 10.04.07, 11:34 > Genialnie komponuje się z otoczeniem! > W innym miejscu taki nonszalancki kloc ok, ale nie tuż obok perły łodzkiej sece > sji! Która i tak stoi otoczona budownictwem modernistycznym i wygląda jak kwiatek przy kożuchu. To Ci jakoś nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.netrun.cytanet.com.cy 05.04.07, 00:40 Straszydło nie z tej ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonAntonio Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.toya.net.pl 05.04.07, 01:58 Na tym obrazku wyglada niezbyt efektownie, ale mysle, ze na zywo bedzie robic wrazenie. Wkoncu to Hilton, nie postawia jakiegos grzmota, bo on nie tylko reprezentuje nasze miasto, ale przede wszystkim swiatowa marke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolo Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.uni-math.gwdg.de 05.04.07, 02:31 Hilton nie podoba mi sie. A pierwsze wrazenie - jak z lat 70, jak ktos slusznie zauwazyl. Watpie aby zalezalo to tylko od wizualizacji, bo te najwyzej upiekniaja, nie odwrotnie. Borowiecki za to ma styl! Oby tylko doszlo wreszcie do jego (i takiego) wykonczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 05.04.07, 14:17 Jaki ma styl ten Borowiecki? Jest przeciętny, nic nadzwyczajnego. Normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURDOM Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.07, 08:13 Tak ma wyglądać CENTRUM Łodzi!!!!To chyba jakiś żart "prima aprilisowy" lub jakaś dziennikarska kaczka ,żeby obluzgać znowu ,tego maszego biednego Prezydenta Łodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Jak będą wyglądać łódzkie hotele 05.04.07, 09:08 Nie no! Hilton?! Fu! Jak to będzie wyglądać przy RedTower?! Powinni to obłożyć klinkierem, żeby to jakoś do R.Tower, Galerii i GW pasowało. A teraz?! Fu! Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Nowe dziecko po Paris i Nicky -> Łódź Hilton 05.04.07, 09:23 Hilton z tej wizualizacji podoba mi się o wiele bardziej niż ten. Ten pierwszy ma klasę, ten drugi ze względu na dziwny detal i budyniową kolorystykę jest dość infantylny. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Hilton jest w porzadku 05.04.07, 09:57 Niestety to formum po raz kolejny udowadnia ze wiekszosc tutaj piszacych osob jest mocno specyficzna a ich ulubiona rzecza jest dolowanie Lodzi (czesto nieswiadome) i krytyka. Pewnie jak by Hilton przypominal Borowieckiego to by byly zachwyty, tyle ze borowiecki opatrzy sie szybcuiej niz go wybuduja a hilton stanie sie nowa kolejna wizytowka miasta. To nie przypadek ze trzeba tu uruchamac wirtualnych Big newsow i innych by rozkrecic towarzystwo, po prostu normalni stad juz dawno odeszli. Odpowiedz Link Zgłoś
brite O gustach się nie dyskutuje 05.04.07, 11:38 Ja nie mam nic do nowoczesnej, odważnej architektury, wręcz przeciwnie, Łodzi potrzeba takiej. I ten klockowaty twór, przypominający nieco bloki Manhattanu, mógłby sobie stanąć np w towarzysywie Philipsa lub pudełek Ibisa i Silverscreen. Mi po prostu te klocki z wizualizacji kojarzą się z epoką minioną. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: O gustach się nie dyskutuje 05.04.07, 19:02 przypominający nieco bloki Manhattanu, > mógłby sobie stanąć np w towarzysywie Philipsa lub pudełek Ibisa i Silverscreen > . I wlasnie tam stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: O gustach się nie dyskutuje 06.04.07, 00:09 > I wlasnie tam stanie... Miałem na myśli _bezpośrednie_ sąsiedztwo. No cóż poradzić, każdy z nas ma inne wyobrażenie o tym, jak ta "brama" z centrum do Pietryny powinna wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: O gustach się nie dyskutuje 10.04.07, 08:22 To jest bezposrednie sasiedztwo. Przeciez go nie buduja gdzies na nawrot tylko na dzialce ktora jest na przeciwko SDMow (po przekatnej). Philips jest troszke dalej, ale tylko troszke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Hilton jest w porzadku IP: *.devs.futuro.pl 05.04.07, 12:36 Dokładnie! Mało kto zauważa, że Borowiecki jest/będzie pretensjonalny. Hilton wyznaczy nową jakość i współczesność. Jestem przeciwnikiem budowania nowego udającego stare. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Hilton jest w porzadku 05.04.07, 12:59 Central też pewnie wyznaczał współczesność. Jak i Dworzec Kaliski. Ta wizualizacja jest ciekawa, ale jest imho brzydka. Klockom - nie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 05.04.07, 13:32 Brite, proszę cię. Zdejmij klocki z oczu :) Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Hilton jest w porzadku 05.04.07, 14:11 No nie mogę, skoro taką klockowatość proponują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Hilton jest w porzadku IP: *.devs.futuro.pl 05.04.07, 14:50 > Central też pewnie wyznaczał współczesność Może nieco, jak na możliwości technologiczne tamtych czasów w Polsce. > Jak i Dworzec Kaliski. Mocno przesadziłeś! > Ta wizualizacja jest ciekawa, ale jest imho brzydka. Klockom - nie! :-) Lepiej pudło z dziurami na okna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 05.04.07, 15:43 Znaczy ze maja cos jak "tarasy" w wawie wybudowac i bedie OK?? Kat prosty ci sie nie podoba?? Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Hilton jest w porzadku 05.04.07, 16:06 > Znaczy ze maja cos jak "tarasy" w wawie wybudowac i bedie OK?? Tarasy to dopiero pomieszanie z poplątaniem. Tak po prawdzie, to nie mam w głowie koncepcji, jak to miejsce mogłoby wyglądać. Uzasadniłem tylko, dlaczego mi się nie podoba. Kończę więc póki co z krytykanctwem. > Kat prosty ci sie nie podoba?? W nadmiarze - nie. Ale wciąż poruszamy się w materii gustów i guścików. Ja nie neguję, że komuś projekt może się podobać - jest ciekawy, to fakt, ale brzydki. Uh, zaczynam się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 05.04.07, 21:39 a mi sie podoba, czepil bym sie kolorow ale w Lodzi generalnie szaro jest to moze i dobrze ze cos to rozswietli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Hilton jest w porzadku IP: *.devs.futuro.pl 06.04.07, 08:15 > Tarasy to dopiero pomieszanie z poplątaniem. Sam budynek, jest ciekawy, ale w otoczeniu miejskim wprowadził nieprawdopodobny bałagan przrestrzenny. > Ja nie neguję, że komuś projekt może się podobać - jest ciekawy, to fakt, ale > brzydki. Brzydki nie jest. Ma ciekawie potraktowaną bryłę i to zasługuje na wyróżnienie. Nie powstał 30sto piętrowy klocek, jaw w 100licy. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 10:51 > Brzydki nie jest. To kwestia gustu :-) Mi po prostu kojarzy się z tym: img208.imageshack.us/my.php?image=bloksvh6.jpg i dlatego jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Hilton jest w porzadku IP: *.toya.net.pl 06.04.07, 14:49 Ale żeś teraz dowalił! Jedno z drugim nie ma nic wspólnego ani bryłą, ani architekturą, ani funkcją, po prostu nic. Skojarzenia ludzi są do prawdy przedziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 16:00 > Jedno z drugim nie ma nic wspólnego ani bryłą, ani architekturą, Wieża z projektu różni się tym, że klocki są wysunięte/cofnięte. I to ma być ta awangarda? Przyjrzyj się jeszcze raz: img208.imageshack.us/my.php?image=bloksvh6.jpg serwisy.gazeta.pl/kraj/51,34309,4038817.html?i=2 > ani funkcją Tutaj pełna zgoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 16:44 Nie masz racji Brite! Ten blok nie ma tego piknego daszka. To on tak zachwyca, wyróżnia, jest tym czymś drapieżnym, nonszalanckim i oryginalnym :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 16:59 W sprawie "daszka" niektórzy już wyrazili swoje zastrzeżenia, więc odpuściłbyś sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 17:04 Hubar by chciał tam neo-secesję. I już! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 18:08 A ja widzę, że jesteś pod ogromnym wpływem architektury wydziału na którym studiowałeś. Lata 70 rządzą! Plomby górą! Kanciastoboki wszędzie i niezważając na okolice! Hip hip hurra! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 21:09 No tak, teraz będziesz grzmiał przykładem plomb z Piotrkowskiej, które mają się w tym przypadku jak pięść do nosa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 21:25 Geo! Podaj Ty lub Yarruś jeden argument za budową tego szmirowatego klockowatego gówna w centrum Łodzi! Kiedy opisuję przykłady z Pietryny, to nie dlatego aby powiedziec po raz kolejny że one mie sie niepodobają, ale to że to coś nowego będzie tak samo odbierane. To jest klockowate, w sraczkowate kolory coś, co nie pasuje do otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 23:49 Jeśli miałbym się do tego przyczepiać, to na Twoim miejscu nie mówiłbym jedynie o wysokiej części tej inwestycji, ale i o tej niskiej, do tej ściany szkła z wykuszem "nawiązującym" do eklektyzmu Pietryny. To może być dopiero porażająco kiczowate! Kolory masz sraczkowate? Ja widzę stonowaną, jasną żółć (a podobno jako mężczyzna rozróżniam tylko 16 kolorów, więc źle widzę;-). Pamiętaj, że jest to koncepcja. Odcień można zmienić. Klockowate? Nieco niżej Buszujący_w_zbożu napisał jakie ograniczenie niesie ze sobą projektowanie hotelu. To nie jest biurowiec, który można dowolnie kształtować! Natomiast mi osobiście podoba się to, że wizualizacja w ogóle nie sprawia wrażenie tak wysokiego budynku. Właśnie dzięki "klockowatości", ale nie całej bryły, ale jej elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Errata 06.04.07, 23:51 Przepraszam, nie chodziło mi o Buszującego, ale o Akę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=60265559&a=60365160 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 00:30 Czyli według Ciebie, ten kilkudziesięciometrowy kanciak jest ok? On ma być biurowcem, więc nie musi spełniać takich a nie innych wymogów które ograniczają hotel. Kolory stonowane? Do czego to coś nawiązuje, do vis a vis Centralu? No bo bryłą z pewnością. No właśnie to najwyższe coś, ma być biurowcem, a ta niższa część hotelem. Geo, nie sprawia wysokiego? Zobacz jak ten paskudny kloc na rogu, zdominuje choćby tę nieszczęsną kamienicę Dejczmana. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 10:20 Boże, znowu ten Dejczman. Dejczman jest zdominowany przez jezdnie Mickiewicza. Nie jest już teraz zdominowany przez biurowiec z DOM Bankiem na parterze? Wszak znajdziesz wszelki powód, by "ratować" tę kamienicę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 13:54 Geo, ja rozumiem że Cię dawno w Łodzi nie było i może Ci się nieco odległości zapomniały. Ale ten hiltonowski szkaradny kloc, ma stanąć vis a vis tej pieknej kamienicy. A co do trasy WZ to się zgadzam, tylko co z tego? To trąca relatywizmem, skoro jest juz WZ, skoro wiesza sie na tej kamienicy bannery, skoro jest Jamajka i inne bazgroły, to można i zasłaniający ogromny kloc postawić, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 14:20 To może zadbaj, drogi przejęty miłośniku secesji o to, by ten Dejczman wyglądał jako tako. Wtedy będziemy dyskutować. Projektowany budynek nie będzie stał zupełnie vis-a-vis, tylko dzielić go będzie od kamienicy dwupasmowa Kościuszki z torowiskiem i obszerny narożnik chodnika plus jakies tam drzewo. A przede wszyskim - Ochłoń! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 14:30 Yarro nie zaczynaj już gadać od rzeczy. Kim ja jestem, architektem Miasta? Prezydentem? plastykiej Miejskim? Wydaje mi się, że robię dużo więcej niż wiesz, i o niebo więcej od tego co Ty tylko mówisz. Wiesz, ogrom tego kloca akurat sprawia, że nie musi być tuz obok, aby totalnie zdominować okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 16:13 Hubar. Jezus Maria, przecież nie mówię że nic nie robisz - przeciwnie działasz wiele i bardzo dobrze! Chodzi o to, że zamist opluwać Hiltona i wymachiwać kamienicą, możę spróbuj zadziałać by wyglądała ona po ludzku. OK? Jak już ktoś gdzieś napisał - przekleństwem tej kamienicy jest nie to, co się w jwj okolicy postawi, ale to, że ma ona ładną tylko fasadę i wystarczy tylko spojrzeć na ścianę od Mickiewicza i już się rzygać chce. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 18:43 Nie opluwam, ale modle się aby ten kloc na wizualizacji był tylko pomysłem, a nie projektem. Już się Ciebie spytałem, kim ja jestem aby mymóc na prywatnym właścicielu poprawę wizerunku swojej kamienicy? Skoro więc ta kamienica ma piękny tylko przód, to czemu u licha, chce się właście go zasłonić? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 19:09 Ale jak zasłonić, gdzie zasłonić? Nie wiesz gdzie się kończy działka Hiltona, a niektórzy wiedzą. I nic niczego nie zaszłoni. Skoro nie czujesz się na siłach walczyć o dobry stan kamienicy, to nie walcz z Hiltonem. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 19:19 yarro napisał: > Ale jak zasłonić, gdzie zasłonić? == Zasłonić! Trzy razy większy kloc stanie vis a via tej kamienicy. > Nie wiesz gdzie się kończy działka Hiltona, a niektórzy wiedzą. I nic niczego > nie zaszłoni. == Jesteś coraz bardziej zabawny zgrywając tego eksperta. > Skoro nie czujesz się na siłach walczyć o dobry stan kamienicy, to nie walcz z > Hiltonem. Proste. == Skoro nie czujesz się a siłach żyć w Polsce, to nie wypowiadaj się na jej temat. Proste. Prostackie i głupie. Kapujesz ten nonsens? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 19:41 Hubar, znowu jedziesz personalnie. Nie pogrążaj się. Wiem gdzie się konczy działka, bo sprawdziłem to sobie na ogólnie dostępnej mapie. Wiem mniej więcej jak będzie usytuowany biurowiec, bo mam wyobraźnię przestrzenną. Nie zgrywam eksperta, tylko korzystam z umiejętności wyszukiwania informacji i wykorzystania ich do wyciągania wniosków. Aż zanadto proste. Ty próbujesz innym wmówić, że Hilton zaburzy obecny w tej okolicy ład i harmonię, którą rzekomo wprowadza kamienica secesyjna. Gdzie tam jest ład, ja się pytam? No i na koniec: co wg ciebie oznacza "zasłonić kamienicę"? Mnie się wydawalo, że zasłonić, to znaczy zrobić tak by nie było czegoś widać. W przypadku projektu, o który jest tu krzyk, nic niczego nie zasłoni, bo będzie zbyt dużo miejsca na podziwianie kamienicy. Naprawdę spróbuj się zdobyć na odrobinę refleksji, zamiast robić mi psychoanalizę. A wyjechałem z polski nie dlatego, że nie mam siły tu żyć, tylko dlatego, że chciałem spróbować życia gdzieś indziej. A że wyjazd i życie za granicą rozszerza horyzonty, cóż - nie moja to wina. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 21:34 Yarruś, od wycieczek personalnych w tym wątku espertem jesteś Ty. Sam to zacząłeś, więc proszę Cię teraz nie odwracaj kota ogonem! No patrz, ja też sprawdzałem. No i wychodzi na to, że nikt nie mam wyobraźni przestrzenej, nie wykorzystuje informacji aby wyciągnąć wnioski... Nic nie próbuję wmówić Yarruś. Na pewno nie to, że panuje w okolicy ład i harmonię. To bardziej Ty wmawiasz, że tym drapiznycm, nieklockowatym, ładniekolorowym, nowoczesnym i swiezym budynkiem, zostanie takowy porządek tam wprowadzony. To że tam teraz jest wyrwa w tkance, nie może powodować że postawienie czegokolwiek, nawet tak paskudnego, rozwiązuje problem. Co według mnie oznacza zasłonięcie? Ano to, że jedyna strona tej kamienicy, czyli front będzie zasłonięta i przytłoczona przez ogromną, paskudną trzyrazy większą szpice o nieregularnych kształtach. Oznacza to tyle, że chcąc zobaczyć tę kamienice w pełnej krasie, trzeba będzie wejść do tego klocka. A strona paskudna tej kamienicy, zostaje jedyną jej częścia wyeskponowaną. Nie wiem co powoduje że "wyjechałeś z polski". Na dobra sprawę mnie to nie interesuje. Tylko takie podkreślanie, jaki dało to Ci świezy pogląd, wywietrzyło umysł itd itp... Tak wiem, ci co zostali, bo mięli jeszcze na tyle siły, są zaściankowi, nigdy nie byli poza Łodzią, i tego miasta nie kochają i nic dla niego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 23:23 Hubar, ale ty naprawdę to tak straszliwie przeżywasz, że tworzysz sobie na mój temat jakieś strasznie rozległe projekcje. Wiesz o mnie więcej niż ja sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:14 >"Oznacza to tyle, że chcąc zobaczyć tę kamienice w pełnej krasie, > trzeba będzie wejść do tego klocka" przepraszam bardzo ale wytlumacz mi tok twojego myslenia? Jaki jest kat widzenia czlowieka? Wydaje mi sie ze stojac juz za Kosciuszki przecietny czlowiek moze objac wzrokiem cala kamienice. Jakiego ty potrzebujesz dystansu by "zobaczyć tę kamienice w pełnej krasie" Na Piotrkowskiej dysponujesz znacznie mniejszym dystansem, na Andrzeja jeszcze mniejszym, przeszkadza ci to "zobaczyć TAMTE kamienice w pełnej krasie"? Uczepiles sie pierw klockowatosci a teraz wymyslasz by wyszlo na twoje. Innym tematem jest to, ze nie ma sposobu by oczyscic ta kamienice z przepieknych szyldow i reklam, pasujacych tam jak piesc w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 08.04.07, 21:43 Wyobraź sobie tę kamienicę, okoliczne inne kamienice po tej stronie Kościuszki. A teraz trzy razy większy paskudny kloc. Reszta nie zostanie zdominowana czymś paskudnym? Uczepiłem sie tego co mi się niepodoba - tego że jest to paskudny kloc, o starczkowatych kolorach. I nie wymyślam czegoś, bo swoich argumentów jestem pewien. Podaj choć jeden swój argument. Teraz spychasz mnie do roli kogoś tłumaczącego się, dlaczego coś paskudnego uwaza za brzydkie, dlaczego coś ogromnego zdominuje okolicę. Akurat to, aby z tej kaminicy zniknęły te paskudne szyldy i bannery, oraz aby ja wreszcie odremontowano można coś zrobić. Miasto może. Ale czy to, że nie jest to robione teraz, powoduje że ta kamienica zasługuje na zapomnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 21:55 Wyobraz sobie ze stoisz przed ta kamienica i patrzysz na nia. Widzisz budynek Hiltona?? Nie, bo masz go za plecami. Cokolwiek sie tam postawi duzego zdominuje okolice, wiec nie przyjmuje argumentu "kamienica" przeciw Hiltonowi Malego nie postawia, bo chca zarobic na tym terenie co kupili w samym centrum. Tu przynajmniej budowa wierzowca sie broni (manhattan obok, poczta i Swiatowid na Kosciuszki) Jak zrobisz larum ze na Nawrot stawiaja cos takiego, pewinie cie popre. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 11.04.07, 21:31 Tylko czemu cały ten Hilton ma być taki asymetryczny? Raptem od Pietryny ma nawiązywac do charakteru ulicy, a od ulicy Spacerowej/Kościuki już nie? Jak już ma stanąć coś wysokiego, to czemu nie po środku? Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch1 Re: Hilton jest w porzadku 12.04.07, 08:19 > Tylko czemu cały ten Hilton ma być taki asymetryczny? Raptem od Pietryny ma > nawiązywac do charakteru ulicy, a od ulicy Spacerowej/Kościuki już nie? Asymetria jest jedną z cech charakterystycznych dla secesji;) Jak już > ma stanąć coś wysokiego, to czemu nie po środku? Bo wyglądałoby jak wielki k....s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 12.04.07, 16:03 Moze daltego ze kolo niego bedzie stal obecny wierzowiec, nieco dalej hotel tez klocek. ma z nimi sie komponowac. A na srodku bedzie wygladal jak komin. Moze tez chodzi o podzial funkcji, to male hotel a w wierzy biura (tak ma byc podobno)? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 19:17 hubar napisał: > Geo, ja rozumiem że Cię dawno w Łodzi nie było E tam, prawie co tydzień bywam. Natomiast zamieszkiwanie gdzie indziej otwiera horyzonty... (choć zastrzegam, że Warszawa 100 % wzorem to dla mnie nie jest;-) A poza tym: "co, skończyły się argumenty merytoryczne że sięgasz po personalne?" :>:> Spokojnie, Hubarze:-) Poddaję się w tej dyskusji, EOT z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 15:39 > Kolory masz sraczkowate? Ja widzę stonowaną, jasną żółć... Kolor słońca, żonkili i cytryny to "żółcień", tak jak czerwień czy zieleń. "Żółć" jest w woreczku żółciowym. No, chyba że chciałeś przez to powiedzieć, że elewacja Ci się nie podoba i wymiotujesz na jej widok żółcią... ;P -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 19:14 No widzisz, nie tylko nie rozróżniam wielu, ale i nie potrafię nazywać kolorów. Koszmar :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:17 No kurde sie Miodek trafil Wspaniale zes wychwycil ten blad, zmienia on calkowicie sens tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Hilton jest w porzadku 08.04.07, 08:27 Tak się składa, że mylenie "żółcieni" z "żółcią" osobiście mnie irytuje, więc nie omieszkałem tego zignorować. Czy tak trudno nazywać ten piękny kolor poprawnie? -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 08.04.07, 19:08 Oj, panowie, przecież okazałem skruchę. Mój błąd i tyle... Dziękuję za poprawienie, mam nadzieję, że zapamiętam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 14:15 Óóó. Hubar jak zawsze wie lepiej. Nie, nie jestem pod wpływem wiadomego wydziału na PŁ. Jestem pod wpływem nowoczesnej architektury w stolicy Europy, którą mam przyjemnośc oglądać codziennie. Przewietrzyłem się trochę wyjazdami za granicę, czytaniem krytycznych tekstów o architekturze i oglądaniem wystaw, albumów i zwiedzaniem tego na żywo. Nadal nie wiem, co byś chciał zrobić, by nie zagłuszyć piękna secesji kamienicy Dejczmana (swoją drogą, to jakaś mantra tego wątku). No słucham? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 14:23 Wybacz, ale w klimat wszelkowiedzejstwa sam mnie wprowadziłeś. Ja to mam tylko okazjonalnie i raczej stosuje z premedytacją, w przeciwieństwie do Ciebie mój drogi. Ja rozumiem, jesteś teraz światowcem więc nam tu na miejscu, żyjącym i chcącym tu żyć nie można nic powiedzieć. Qrde balans, jakoś w sprawie Księżego Młyna stoisz po stronie zaciemniałego ludu mieszkającego w tych barakach, a nie popierasz jedynie słusznej lini jaką prezentuje nasza władza. Ja to się nazywa? OK, Twoja pasja, może i wykształcenie z tym związane... może. Ja oceniam to co jest i mówię co mi sie w tym projekcie niepodoba. Mantra może i tak własnie, bo do znudzenia bedę przypominał, że tym klocem (najwyższym w Łodzi) chce się zasłonić perłe łódzkiej architektury. Budynek, który jest jednym z najpiękniejszych na kontynencie, którego stolice masz okazję zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 23:18 hubar napisał: > Mantra może i tak własnie, bo do znudzenia bedę przypominał, że tym klocem > (najwyższym w Łodzi) chce się zasłonić perłe łódzkiej architektury. Z przystanku tramwajowego nie będzie widać? Z drugiej strony uliocy, po przekątnej, nie będzie widać "w pełnej krasie" kamienicy? Spod Hiltona nie będzie? Przecież, qrde balans!, tam zostanie chodnik tak szeroki jak obecnie, Hilton nie zajmie miejsca aż po krawężnik! Wyolbrzymiasz! > Budynek, który jest jednym z najpiękniejszych na kontynencie, którego stolice > masz okazję zwiedzać. Powiało takim patetyzmem i wyolbrzymieniem, że aż mi się słabo zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Hilton jest w porzadku IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:24 Dziekujemy za wyczerpujaca odpowiedz na zadane pytanie. "Nadal nie wiem, co byś chciał zrobić, by nie zagłuszyć piękna secesji kamienicy Dejczmana (swoją drogą, to jakaś mantra tego wątku). No słucham?" Ja tez chetnie bym sie wreszcie dowiedzial jak widzisz zmiane tego kawalka miasta i rozwiazanie "odpowiedniej ekspozycji" tej kamienicy?? Przed czyim wzrokiem Hillton zasloni ta kamienice, chyba jedynie przed pilotem Ryana ladujacym na lublinku? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hilton jest w porzadku 08.04.07, 23:37 Nie spodziewam się odpowiedzi. Hubar przypiął się do kamienicy i będzie pisał w ten sposób - jak już zauwazyłeś - żeby wyszło na jego. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hilton jest w porzadku 11.04.07, 21:33 Szkoda, bo Ty przypiąłeś się, że ten kocek jest fany, drabieżny i świeży. Piszę tak jak czuję, a nie żyby wyszło na moje. Bo w przeciwieństwie do wielu, wiem że z samego pisania na forum nic nie wynika... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Hilton jest w porzadku 06.04.07, 18:37 Na tym zdjęciu już niedługo pojawi się coś nowego i wysokiego... -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Hilton jest w porzadku 07.04.07, 15:29 Na zdjęciu widać w tle słabo zabudowane działki po wschodniej stronie al. Kościuszki. Na obu powstanie mieszkaniówka. Jedna z tych działek należy do Monnari. Druga czeka na decyzję o warunkach zabudowy. Wtedy się okaże jak wysoko będzie. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Hilton jest w porzadku 10.04.07, 08:33 a znasz cops wiecej na temat szczegolow? Ile w gore chca inwestorzy budowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Hilton jest w porzadku IP: *.devs.futuro.pl 10.04.07, 10:09 Na jakim zdjęciu? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Hilton jest w porzadku 10.04.07, 10:56 Pewnie chodzi o zdjecie bloku na kosciuszki, chodzi o wschodni fragment tej ulicy miedzy zwirki a radwanska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jak będą wyglądać łódzkie hotele IP: *.toya.net.pl 05.04.07, 13:03 kolorystyka fatalna a całość przypomina styl lat sześćdziesiątych -nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 05.04.07, 15:41 To w ogóle nie powinno być porównywane, Borowiecki i Hilton. Hilton musi wypełnic ogromną nijaką pustkę. Borowiecki, wpasować się w gęstą zabudowę, w narożnik. Brite, z całym szacunkiem dla piękna kamienicy Dejczmana, która jest jedną z moich ulubionych w Łodzi, jak ona wygląda gdzieś w narożniku tej wielkiej dziury jaką jest ta okolica? Czy ona jest w ogóle widoczna? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 02:25 Tak! Z pewnością kamienica Dejczmana zyska na takim sąsiedztwie :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 09:46 Na takiej zasadzie, to NIC nie powinno stać przy tej kamienicy, a na pewno nic wysokiego. Gdyby postawili coś takiego jak IBIS, czy ORION - tez byłoby źle. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 16:39 Problem w tym, że z kamienicą Dejczmana nic już się nie da zrobić, wszystko będzie złe, bo zbyt współczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:42 Tu nie chodzi o współczesność, ale o to że sąsiedztwo kamienicy Dejczmana uwypukla kiczowatość projektu Hiltona. Ten klocek jest szkaradny, zamiast nawiązywać do ładnych sąsiadów, bierze przykład z okropnego Centralu. Czy o to chodzi, aby takich klocków nastawiać w Łodzi więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:52 Czy naprawdę nie macie innych argumentów niż ten Dejczman? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:59 Czy dostrzegasz tylko ten argument? Czy już coś Ci się na oczy rzuciło, że to klockowate coś kompletnie nie pasuje do otoczenia i jest szkaradne? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 14:26 To ty szafujesz Dejczmanem. Ja widzę w Hiltonie kawałek niezłej, świeżej - jak na Łódzkie gó..ane projekty - architektury nowoczesnej. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 14:32 Kamienica Dejczmana jest wyjątkowa, jeden z trzech najwazniejszych przykładów secesji w Polsce. To Ty jakoś to kompletnie bagatelizujesz. No to zmień okularki, bo wiele osób w tym szkaradnym klockowatym kopcu widzi powrót do lat mienionych, a nie świeżość. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 19:42 I znowu ataki personalne. Czy nie umiesz napisać postu bez odnoszenia się do osoby ad personam? NIgdzie nie piszę, że kamienica nie jest wyjątkowa - piszę, że w tym rejonie nic nie jest jej w stanie bardziej zaszkodzić niż to co z nią zostało i jest robione obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar ad personam 07.04.07, 21:17 Wiesz co Yarro jesteś bezczelny. Albo robisz to celowo, albo nieświadomie. Sam zaczynasz od wycieczek personalnych, gdy brak Ci argumentów, a teraz śmiesz mi zwraca uwagę że uzyłem Twojego przykładu z klapkami na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: ad personam 07.04.07, 23:20 MNie przez całe lata wyzywano od tego, co ma "katoklapki" na oczach. I to z byle powodu i na byle temat. Byłeś jednym z przodowników. Więc może przestań wreszcie i daj dobry przykład - bym miał kogo naśladować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:32 Chlopie podaj no wreszcie jakis pomysl/rozwiazanie skoro wszystko ci nie pasuje bo "kamienica Dejczmana" Moze maja zrobic szklana, lustrzna elewacje? Bedziesz mial 2 kamienice Dejczmana, Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 08.04.07, 21:45 Czy ja jestem architektem, projektantem lub urzędnikiem odpowiedzilnym za przestrzeń miasta? Nie, nie jestem, ale jednocześnie aby mówić że cos mi się nie podoba i jest paskudne, chyba nie muszę być. Co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 22:02 Nie, nie musisz. Ale chyba masz swoja, jakas wizje, tego kawalka, skoro wymyslasz argumenty przeciw? Wypowiadasz sie z takim znastwem, a potem mowisz ze "czy ja jestem architektem, projektantem lub urzędnikiem odpowiedzilnym za przestrzeń miasta?". Troszke nie powazne, nie sadzisz? Powiedziales ze nie podoba ci sie, OK - kwestja gustu. Ale potem, zes zaczol inne argumenty wymyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 11.04.07, 21:29 Nie mam wykształcenia architektonicznego, tak więc nie licz na żadny rysunki czy plany. Uważam jedynie, że na tym narożniku nie powinien stać taki kolos. Nie będę powtarzał po raz któryś, co o nim sądzę, bo albo mi zarzucisz że sie powtarzam, albo że nie jestem w stanie nic inego wymyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 16:41 Ok, jest jedno rozwiązanie dla niej, a w zasadzie dwa: 1. Skopiować ją wielokrotnie w miejscu planowanego Hiltona. 2. Przenieść ją w to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:00 Ja bym dodał trzecie: budowa czegoś w miejscu północnej jezdni al. Mickiewicza. Bo co jak co, ale nie przyszły Hilton, a ulica gryzie się z tym budynkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:05 Hubar nie da ci ruszyć ulicy, bo jeździ samochodem :) Własnie - swoją droga wszyscy płaczą, że Hilton zaszkodzi tej kamienicy, a nikt nie zauważa, że najbardziej zaszkodziła jej i nadal szkodzi trasa WZ. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 17:55 Niestety, to zbyt ważny szlak dla Łodzi aby go zmniejszać. I tak całe szczeście, że uratowano kamienicę, podczas budowy WuZetki. Zgodzę się jednak, że południowa ściana kamienicy wygląda fatalnie. Co do gryzienia, to zgodzimy sie, że mało kto zrobił tyle złego architekturze Łodzi co planiści z lat 70. Czemu więc, architekt Hiltona idzię też samą drogą, fundując nam kolejne szkaradztwo, tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 06.04.07, 23:53 Ależ nie same budynki z tego okresu skrzywdziły Łódź (choć część jest brzydka, oj jest), tylko to gdzie i w jaki sposób je postawiono, jak potraktowano tkankę miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 00:21 O! Widzisz! O to własnie chodzi, jak zostanie potraktowana tkanka miejska, kiedy ten paskudny klocek o sraczkowatym kolorze, zostanie wzniesiony w samym centrum miasta. W takiem a nie innym sąsiedztwie, przy tak ważnej drodze przelotowej. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 12:56 Zgadzam sie z Hubarem co do tkanki miejskiej. Poza tym Hilton przypomina bloki z lat 70. tak sadzi wielu moich znajomych. Nie wiem, moze sie nie znam na architekturze, moze teraz takie trendy, ze powrocono do socrealizmu. Tak on wyglada i tyle. Oby tylko wygladal lepiej w rzeczywistosci niz na obrazku. ;] pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 13:55 Fajnie że się zgadzasz. Obawiam się jednak, że taki kloc własnie powstanie. Ktoś w tym Hiltonie ma skręcony gust i wiekszośc woich budynków projektuja jako szkaradztwa. Szkoda, że w Łodzi padło na tak wazna lokalizację :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:44 No fakt, mogli by go wybudowac gdzies na Teresy na teofilowie, zaproponuj to dyrekcji Hilltona i dodaj jeszcze ze nie znaja sie na budowie hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 15:47 > Zgadzam sie z Hubarem co do tkanki miejskiej. Poza tym Hilton przypomina bloki > z lat 70. tak sadzi wielu moich znajomych. Nie wiem, moze sie nie znam na arch > itekturze, moze teraz takie trendy, ze powrocono do socrealizmu. Tak on > wyglada i tyle. Bloki z lat 70. to nie socrealizm, tylko w polskim wykonaniu zabiedzony modernizm. Socrealizm był w latach 50, a najlepsze przykłady tego stylu to Nowa Huta, Nowe Tychy, pl. Konstytucji czy PKiN w Warszawie, a w Łodzi: sąd przy al. Kościuszki, Stary Rynek i okolice, al. Wojska Polskiego, ul. Organizacji WiN itp. Czyli ciężkie ceglane gmaszyska z ludowym i klasycyzującym detalem. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 16:07 Hehe, cóż. Widać jaką szeroką wiedzę mają tutejsi krytycy architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 20:29 Zastrzegalem, ze sie nie znam. ;] Jak cos jest brzydkie to jest. A Hilton jest. I jakich bysmy slow nie uzywali, blok to blok. ;] pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 21:36 I po co sie tłumaczysz. Jesteś prostak, nie znasz się, laik jesteś i milcz bo nie masz racji! ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 07.04.07, 23:17 Ale się ekscytujesz. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:51 A ty uwazasz ze to ludzie z ulicy powinni decydowac co jest ladne. To masz przyklad ulicznego gustu na twej ukochanej kamienicy. Solarium Jamajka (tak sie nazywa?) upiekszyli kamienice jak sie patrzy pod gust przecietnego mieszkanca. Gdyby nie zdolni architekci, przywiezieni do Lodzi w XIXw i poczatku XXw z zagranicy, nie mial bys czego bronic. Rowniez jak by owczesni przecietni mieszkancy decydowali co ladne, nie mial bys czego teraz bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 08.04.07, 21:51 Chłopie, czy tym chcesz mi powiedzieć, że nie mam prawa mówić że coś jest paskudne i agresywne w swym wyglądzie? Czy nie mogę nic powiedzieć, bo nie mam wykształcenia architektonicznego? Chciałbym też Ci powiedzieć, że obrażasz mnie, porównując mój tok myślenia z tym bezguściem i brakiem poszanowania dla tej kamienicy, przez najemców i właścicieli. Buehehhe serio uważasz, że to szkaradztwo jest takie wybitne, że za kilkadziesiąt lat będzie perłą architektury? No to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 22:16 Mowic mozesz co ci sie podoba. Mozesz miec gust jaki chcesz. Wyskoczyles z przytlaczaniem, zaslanianiem, i innymi na temat organizacji przestrzeni, a potem mowisz ze ty sie nie znasz i juz. No to sie zdecyduj, masz czy nie masz cos do powiedzenia? Nie chcialem cie obrazic, tylko zwrocic uwage, ze ta "perla" jest skutecznie oszpecona Moze jak by miasto o nia zadbalo i ja teraz skutecznie wyeksponowalo, to projektant Hiltona by jej nie olal, jak twierdzisz. Uzywajac twojego argumentu, nie wiem czy jest wybitne i przetrwa, nie mam wiedzy na ten temat (ale chyba to ocenia za kilka/kilkanascie lat) WTC piekny nie byl a placza po nim, bo stal sie symbolem NY. Mam za to nieco wiedzy na tematy plastyczne, jaki taki gust i nie jest to zle. Sa pewne mankamenty i to w tym wierzowcu wlasnie. Ale generalnie podoba mi sie odwazny kolor, brakuje go w tym miescie. Rowniez podoba mi sie ze nie zafundowano nam kolejnej szklarni, pseudo nowoczesnosc z lat 70'. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 11.04.07, 21:49 Goguś, a Ty co na mnie tak naskakujesz? A Ty masz coś do powiedzenia, poza negowaniem moich poglądów? Mam taki gust a nie inny, taka wrażliwość estetyczną a nie inną. Miasto niestety nie jest właścicielem tej kamienicy, wtedy byłoby nieco łatwiej dochodzic praw ochrony tej perły architektury. Jeśli ktoś uważa, że to brzmi patetycznie, trudno - opieram się na opiniach ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 13.04.07, 00:52 Widzę, że masz coraz więcej do powiedzenia. Kompleksiki jakieś światowcu? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 13.04.07, 19:24 Po prostu wkurza mnie, i zapewne nie jestem sam, twój pogardliwy ton ujawniający się w stosowaniu zdrobnień nicków. Hubarusiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch1 Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 10.04.07, 12:13 > O! Widzisz! > O to własnie chodzi, jak zostanie potraktowana tkanka miejska, kiedy ten > paskudny klocek o sraczkowatym kolorze, zostanie wzniesiony w samym centrum > miasta. W takiem a nie innym sąsiedztwie, przy tak ważnej drodze przelotowej. Tkankę miejską to psuje się właśnie projektami, które na siłę próbują nawiązywać do okolicznej zabudowy i być jednocześnie "nowoczesne". Rozumiem, że zabudowę działki vis - a - vis wyobrażasz sobie w sposób, który przedstawiam poniżej... wroclaw.hydral.com.pl/foto/25/25456.jpg - obfitość detali, jak w secesji, i114.photobucket.com/albums/n275/junemayka/01-6.jpg - proszę jakże piękne "nawiązanie" do naszych czasów. A to że "trąci myszką". Co tam? i167.photobucket.com/albums/u136/madvad_dp/DSC00197.jpg - a może coś takiego. "Piękne" powiązanie starego z nowym. Coś takiego być sobie wyobrażał w tamtym miejscu. I na samo zakończenie Hubarze. Gdybyśmy zawsze szli Twoim tokiem rozumowania, to Łódź miałaby w tej chwili tylko parterowe domki tkaczy, nawet w miejscu kamienicy Dejczmana. Wyobraź sobie jak musiały wyglądać pierwsze wysokie kamienice w Łodzi. Murowana kamienica, stojąca pośród drewniaków. Wówczas też pewnie budziła kontrowersje, ale każdy rozumiał że jest to objaw postępu i nie zakazywano budowania wyżej i w innym stylu, bo po przeciwnej stronie stał drewniak. Tak jest i dzisiaj. Hilton jest znakiem dzisiejszych czasów i wyróżnia się tak jak te pierwsze łódzkie kamienice ponad domkami tkaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! IP: *.lodz.msk.pl 10.04.07, 14:17 Nie wiem jak znalalzles te przyklady ale sa boma. Jakos mi sie z SasPolem kojaza. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Borowiecki vs Hilton? Inna skala! 11.04.07, 21:45 lodzermensch1 napisał: >Tkankę miejską to psuje się właśnie projektami, które na siłę próbują nawiązywa >ć do okolicznej zabudowy i być jednocześnie "nowoczesne". Rozumiem, że zabudowę >działki vis - a - vis wyobrażasz sobie w sposób, który przedstawiam poniżej... > > wroclaw.hydral.com.pl/foto/25/25456.jpg - obfitość detali, jak w secesji, No prawie jak secesja. Prawie ładne i prawie mi się podoba :-> > i114.photobucket.com/albums/n275/junemayka/01-6.jpg >-proszę jakże piękne "nawiązanie" do naszych czasów.A to że "trąci myszką".Co >tam? OK ja się nie znam, bo nie podobają mi się szklane kloce. > i167.photobucket.com/albums/u136/madvad_dp/DSC00197.jpg > - a może coś takiego. "Piękne" powiązanie starego z nowym. To jest obudowane szkłem, a w środku jest pierwotna kamienica? Nie widzę, bo jeśli tylko heł jest stylizowany/zachowany to szkaradztwo przednie. > Coś takiego być sobie wyobrażał w tamtym miejscu. A w życiu! Tylko nie chcę czegoś, tak jaskrawie innego. >I na samo zakończenie Hubarze. Gdybyśmy zawsze szli Twoim tokiem rozumowania, t >o Łódź miałaby w tej chwili tylko parterowe domki tkaczy, nawet w miejscu >kamienicy Dejczmana. Wyobraź sobie jak musiały wyglądać pierwsze wysokie >kamienice w Łodzi. Murowana kamienica, stojąca pośród drewniaków. Wówczas też >pewnie budziła kontrowersje, ale każdy rozumiał że jest to objaw postępu i nie >zakazywano budowania wyżej i w innym stylu, bo po przeciwnej stronie stał >drewniak. Tak jest i dzisiaj. Hilton jest znakiem dzisiejszych czasów i wyróżni >a się tak jak te pierwsze łódzkie kamienice ponad domkami tkaczy. Może i masz rację co do tego, że gdyby wtedy te drewniany budy były wtedy stare i objęte ochroną konserwatorską. Gdyby były unikatowe i wyjątkowe na skalę ponadkrajową, gdyby stanowiły wówczas perełki architektoniczne stylu w jakim były budowane, to faktycznie byłoby dziwne gdyby wszystkie zastąpiono kamienicami. Gdyby... Ale mamy dziś, okolica dość specyficzne i reprezentacyjna. Ja się ciągle trzymam swojej opini że ten żółtostraczkowaty klocek jest brzydki sam w sobie, a argument pobliskiej perełki secesji dałem jako argument rzeczowy w tej dyskucji na temat, wpływu żółtego kopca na pobliską tkankę miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog da sie, w Katowicach dali rade IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 01:41 Prosze bardzo, przenosimy glowny ruch pod ziemie i po problemie. Teraz siadamy i myslimy z kad kase wyrwac. Najlepiej 3 razy tyle, bo jeszcze 2 miejsca sie o to prosza. 1. istniejacy juz projekt deptak Narutowicza 2. Zachodnia od Manufaktury jak najdalej na poludnie. tez byl taki pomysl polaczenia Palacu i Manufaktury z parkiem Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: da sie, w Katowicach dali rade 08.04.07, 21:52 No i fajnie, jeśli jest to możliwe. Jestem jak najbardziej za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: da sie, w Katowicach dali rade IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 22:18 Dac sie da - kwestja ceny ;) Walczyc o kase trzeba i juz. W Katowicach mnie wmorowalo jak tunel zobaczylem i galerie na rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Podoba mi sie takie podejscie 10.04.07, 10:09 Niestety w Łodzi takich osob zdecydowanie brakuje. najwioecej jest malkontentow i minimalistow. I to jest jednym z powodow ze tu jest jak jest. Wiezowiec w Łodzi? Ale po co nie da sie, nie oplaca sie i nie pasuje (to szczegol ze "nie pasuje" mimo ze ma byc postawiony pomiedzy 60 - 80 metrowymi wiezowcami). Podziemna fabryczna? Nie da sie. Nie ma kasy a poza tym dworzec w piwnicy? Glupota. Metro? Ale po co. Tramwaj wystarczy. Pozadne drogi? Ale trzeba zamykac jezdnie i ograncizac ruch w miescie. Pozadna droga to cop najwyzej w okolicach planowanej S14 choc i to jest za blisko miasta... Lublinek rozbudowywac? Ale po co mamy okecie. Mozna tak wyliczac, a powinno byc tak jak tutaj. podpatrywanie innych, kopiowanie najlepszych rozwiazac i szukanie finansowania a nei biadolenie ze siew nie da albo nei pasuje. Wszystko pasuje tylko musi prezentowac odpowiedni poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog moze eksperymentalnie?? IP: *.lodz.msk.pl 05.04.07, 15:47 Moze sciagnijcie sobie Google SketchUp i wspolnie narysujcie wasze marzenie. Podejzewam ze niezly pasztet by wyszedl, jak mial by odpowiadac kazdemu = byc nijakim Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Swoją drogą... 07.04.07, 14:28 Czekam w najbliższych dniach na tekst w GW gdzie: "nasz czytelnik Hubert jest oburzony. Ten znany miłoścnik Łodzi stanowczo protestuje przeciwko budowie Hiltona w tym kształcie. Powołał nawet stowarzyszenie, zbiera podpisy i urządza dyżury na działce pod hotel." Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Żenada 07.04.07, 14:35 Jes jes jes! Jaruś wrócił do swojego pięknego argumentu! Już myślałem, że wydoroślałeś, a Tu widzę nadal masz te szczeniackie tekściki. No ale jak już mówiłeś, jak to przewidziałeś i ostrzegałeś, jesteś za wielkim światowcem, aby kisić się w polskiej Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Żenada 07.04.07, 16:05 A Hubar, jak widać, nie nauczył się do dzisiaj ani grama poczucia humoru i dystansu :) Remis. Tak, gdy czytam niektóre teksty na tym forum to poraża mnie małomiastoczkowość i zakiszenie Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Żenada IP: *.toya.net.pl 07.04.07, 20:10 Take it easy panowie :-) Każdy projekt wywoła emocje jednym się spodoba drugim nie a co będzie jak wiele budynków powstanie wokół dworca Fabrycznego, tam się będzie dziać. Spokojnie podchodząc to od strony Piłsudskiego Mickiewicza architektura raczej nawiąże do tej istniejącej, będzie raczej nowocześniej niż secesyjnie i dobrze .Secesyjnie niech będzie od strony Pietryny i Hilton chyba z opisu wynika tak zrobi, że będzie takie przejście łagodne czyli od stylu kamienic secesyjnych na Pietrynie do nowoczesności przy samej Piłsudskiego i tak będzie nawiązywał do tego bok hotelu przy Pietrynie, [rzód od Piłsudskiego będzie nowoczesny wyróżniający się nie taki mdlący styl żeby zlał się z otoczeniem i po kilku miesiącach nie był widoczny ale żeby zachował się w pamięci i wyróżniał. Od Kościuszki gdzie jest już wysoka zabudowa będzie biurowiec i dobrze bo do samego hotelu klocka Światowid raczej też niech będzie nowocześnie i wysoko. Secesji jest dużo na samej Pietrynie i niech tak pozostanie.Mamy klocki na całej Piłsudskiego od Kilińskiego do Kościuszki i tego nie zmienimy chodzi o to by tu były i powstawały wysokie nie klocki a prostokąty i inne bryły wysokie na miarę dzielnicy XXI wieku w Paryżu np.Przy takiej zabudowie Pietryna wtedy będzie wyróżniającą się perełką natomiast robienie secesji przy Piłsudskiego raczej nie powinna mieć miesca . Sam Hilton pewnie to nie wersja ostateczna jak było np z biurowcem i jego projektem zamiast Polmosu, jest zarys jakiś bryły jasna kolorystyka ja bym nie narzekał jest ok a Borowiecki rzeczywiście w takim sąsiedztwie kamienic ma się dobrze. Taki secesyjny hotel bardziej by pasował na ulicy Ogrodowej między Zachodnią i Nowomiejską tak by nawiązać do Pałacu Poznańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Żenada IP: *.lodz.msk.pl 08.04.07, 02:02 Akurat "La Defense" to nie najlepszy przyklad swiadczy glownie o tym ze przegiecie w ktora kolwiek ze stron jest zle. Ta dzielnica to porazka totalna. Ale w Paryzu mozna znalesc inne, lepsze przyklady laczenia ultranowoczesnosci z zabytkowa tkanka miasta. Oni sie tego nie boja. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Dejczman Dejczman - zupełne OT 08.04.07, 02:15 Swoją drogą - co kiedyś stało na południe od tej kamienicy? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dejczman Dejczman - zupełne OT 08.04.07, 23:41 Nic. Był jakiś placyk z drzewkami owocowymi i parkanik dookoła. Widac to było na zdjęciach z okupacji, które gdzieś się tu kiedyś walały. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dejczman Dejczman - zupełne OT 08.04.07, 23:57 bi.gazeta.pl/im/9/2014/z2014159G.jpg miasta.gazeta.pl/lodz/1,35157,2014935.html Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Dejczman Dejczman - zupełne OT 09.04.07, 01:18 Dzięki! Znam te zdjecia i wiem, że od roku 1940 na pewno nic nie stało od frontu sąsiedniej działki, natomiast widać, że aż do lat 60tych stały oficyny. Pytanie więc, czy Niemcy wyburzyli front (planowali przecież poszerzenie Głównej i Bandurskiego), czy też po prostu był on pusty (co byłoby dziwne, skoro postawiono oficyny...). Jest wreszcie trzecia możliwość - że to, co określam szumnie nazwą "oficyby" stanowiło po prostu odsuniętą mocno na tym odcinku północną pierzeję ul. Bandurskiego... Odpowiedz Link Zgłoś