hubar 16.05.03, 21:43 Szukałem już na ten temat informacji, ale albo źle szukałem, albo ich nie ma. Chodzi mi o tory tramwajowe, skręcające z Pomorskiej w Sterlinga. Co to jest? Ma ktoś jakieś plany, zdjęcia... gdzie szły te tory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 16.05.03, 22:50 hubar napisał: > Szukałem już na ten temat informacji, ale albo źle szukałem, albo ich nie ma. > Chodzi mi o tory tramwajowe, skręcające z Pomorskiej w Sterlinga. Co to jest? > Ma ktoś jakieś plany, zdjęcia... gdzie szły te tory? > Źle szukałeś: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/torowiska8.htm pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 16.05.03, 23:44 Dzięki bardzo :-) A możesz mi jeszcze powiedzieć jak to dalej wyglądało? Czy wszystko zniknęło podczas budowy TW? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Szyny na Sterlinga 17.05.03, 10:32 HuBar, widać to na reprintach z NIKE m.in. z 1913 i 1933 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Szyny na Sterlinga IP: *.mnc.pl 17.05.03, 13:22 hubar napisał: > Dzięki bardzo :-) > A możesz mi jeszcze powiedzieć jak to dalej wyglądało? Czy wszystko zniknęło > podczas budowy TW? Nie. Te szyny, które widać na zdjęciu, tworzyły jeszcze jakiś czas trójkąt manewrowy na tym skrzyżowaniu. Dalszy odcinek został zlikwidowany tak jak mówi notatka na stronie lukiego, czyli w momencie rozpoczęcia budowy teatru. Pozdrawiam, Bart Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 18.05.03, 17:02 Gość portalu: Bart napisał(a): > Nie. Te szyny, które widać na zdjęciu, tworzyły jeszcze jakiś czas trójkąt manewrowy na tym skrzyżowaniu. Dalszy odcinek został zlikwidowany tak jak mówi notatka na stronie lukiego, czyli w momencie rozpoczęcia budowy teatru. -- Ale notatka na stronie mówi: "Ulicą Sterlinga tramwaje przestały kursować 19 kwietnia 1960 roku. Tego dnia zmieniono trasę linii 22, która łączyła wówczas pl. Niepodległości ze Stokami. Torów jednak nie usunięto, a jedynie zalano je asfaltem. Dziś najlepiej widoczny jest skręt w ul. Pomorską w kierunku zachodnim, co widać na zdjęciu. Po dokładniejszym przyjrzeniu się odnajdziemy również skręt w kierunku wschodnim." A ja się pytam (jako laik), gdzie te tory szły dalej i czy zostały zlikwidowane podczas budowy TW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 18.05.03, 18:51 hubar napisał: > A ja się pytam (jako laik), gdzie te tory szły dalej i czy zostały zlikwidowane > > podczas budowy TW? > Na pewno tory pod asfaltem są na odcinku Pomorska-Rewolucji. Czy dalej i przy TW - nie wiem, ale przypuszczam, że przy samym TW usunęli podczas jego budowy. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 18.05.03, 21:27 Gość portalu: luki napisał(a): > Na pewno tory pod asfaltem są na odcinku Pomorska-Rewolucji. Czy dalej i przy > TW - nie wiem, ale przypuszczam, że przy samym TW usunęli podczas jego budowy. -- Dzięki, ale gdzie te tory szły dalej, jak biegły? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 18.05.03, 21:53 Hubar! Reprint z NIKE w łapę i samemu patrzyć :) (1933 lub 1913) Te tory były na odcinku od Pomorskiej (d. Średniej) do Narutowicza (d. Dzielnej) Polecam jeszcze tu: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/schematsieci1918.gif Ulica Sterlinga, to dawna ulica Targowa (lub Nowo-Targowa na reprincie z 1933) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 18.05.03, 23:18 yarro napisał: > Polecam jeszcze tu: A ja jeszcze tu: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/x.jpg Brakuje tylko TW. :) pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 18.05.03, 23:53 Gość portalu: luki napisał(a): > A ja jeszcze tu: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/x.jpg Brakuje tylko TW. :) -- Jeszcze brakuje wyjaśnienia, skąd jest to zdjęcie. Tzn z której strony mam na to patrzeć ;-) Dziękii wielki, uwielbiam takie fotki :D Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 00:37 Zdjęcie jest zrobione z kierunku ul. Narutowicza (d. Dzielnej) :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 19.05.03, 00:39 yarro napisał: > Zdjęcie jest zrobione z kierunku ul. Narutowicza (d. Dzielnej) :) Eee, pudło! :) Widok jest w kierunku Jaracza. Budynki widoczne w tle stoją przy ul. Jaracza do dziś. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 00:43 Gość portalu: luki napisał(a): > yarro napisał: > > > Zdjęcie jest zrobione z kierunku ul. Narutowicza (d. Dzielnej) :) > > Eee, pudło! :) > Widok jest w kierunku Jaracza. Budynki widoczne w tle stoją przy ul. Jaracza do dziś. -- Oj coś słabiutko ;-) Yarro powiedział "z" Narutowicza, a Ty "w" kierunku Jaracza, jak dla mnie to to samo ;P A dodatkowo, uprzedziłeś moje kolejne pytanie, dotyczące budynków. Choć mam problemy z identyfikacją :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 19.05.03, 00:48 hubar napisał: > Gość portalu: luki napisał(a): > > > yarro napisał: > > > > > Zdjęcie jest zrobione z kierunku ul. Narutowicza (d. Dzielnej) :) > > > > Eee, pudło! :) > > Widok jest w kierunku Jaracza. Budynki widoczne w tle stoją przy ul. Jarac > za > do dziś. > -- > Oj coś słabiutko ;-) Yarro powiedział "z" Narutowicza, a Ty "w" kierunku > Jaracza, jak dla mnie to to samo ;P Czyli Yarro dobrze napisał, a ja nie doczytałem, sorki! :) pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 02:52 Budynek na wprost, po lewo od fabryki z kominem, to pałącyk na rogu Sterlinga i Jaracza. Kamienica Po prawo (narożnik) to kamienica na rogu Pl.Dąbrowskiego i Jaracza. Nie jestem pewien co do tej kamienicy na lewo - tzn. czy jeszcze stoi. Co do budynku po przweciwległej od pałącyku stronie Sterlinga - teraz jest tam parking przed biurowcem. Fabryka ciągle stoi - to dzisiejszy Emfor. Komina niestety chyba już nie ma. Pozdrawiam! PS - Czekam na dalsze pytania ;P Y. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 03:02 yarro napisał: > Budynek na wprost, po lewo od fabryki z kominem, to pałącyk na rogu Sterlinga > i Jaracza. -- ... należący na początku wieku do przemysłowca Jakuba Kestenberga, zaprojektowany przez Franciszka Chełmińskiego w 1902 roku, gdzie wprowadzi on dojrzałe elementy secesji. Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 18.05.03, 23:52 yarro napisał: > Te tory były na odcinku od Pomorskiej (d. Średniej) do Narutowicza (d. Dzielnej) Polecam jeszcze tu: www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/schematsieci1918.gif-- Dzięki serdeczne. Ale ten schemat tylko powoduje kolejne pytania :P Co to za jedno, ten kawałem na Rewolucji (b. Południowej)? Oraz co to za krańcówka na Helenowie? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 00:39 hubar napisał: > Dzięki serdeczne. Ale ten schemat tylko powoduje kolejne pytania :P -- I o to chodzi :P > Co to za jedno, ten kawałem na Rewolucji (b. Południowej)? -- Nie mam pojęcia, ale pewnie "jakieś jedno techniczne" :) > Oraz co to za krańcówka na Helenowie? -- Krańcówka na Helenowie, to pierwsza pętla w Łodzi, zbudowana w momencie budowy tramwajów. Pierwszy kurs tramwajowy 23.12,1989r. miał miejsce właśnie na tę pętlę. Szczegóły podadzą więksi ode mnie :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 19.05.03, 00:46 yarro napisał: > Nie mam pojęcia, ale pewnie "jakieś jedno techniczne" :) To 393-metrowa bocznica do fabryki konserw wybudowana w 1918 roku przez Niemców. > > > Oraz co to za krańcówka na Helenowie? > -- > Krańcówka na Helenowie, to pierwsza pętla w Łodzi, zbudowana w momencie budowy > tramwajów. Pierwszy kurs tramwajowy 23.12,1989r. Nazwijmy to podwójną literówką, powinno być 1898. :) pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 00:54 Gość portalu: luki napisał(a): > > Nie mam pojęcia, ale pewnie "jakieś jedno techniczne" :) > To 393-metrowa bocznica do fabryki konserw wybudowana w 1918 roku przez Niemców. -- eee? Co takiego? Tramwaj do fabryki? A ktora to? Są jakieś pozostałości? > > Krańcówka na Helenowie, to pierwsza pętla w Łodzi, zbudowana w momencie > budowy tramwajów. Pierwszy kurs tramwajowy 23.12,1989r. > Nazwijmy to podwójną literówką, powinno być 1898. :) -- Też tak mi się wydawało. Mozna to nazwać przeliterowaniem ;-) -- HuBar pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: Szyny na Sterlinga IP: *.wshe.lodz.pl 20.05.03, 14:13 hubar napisał: > Gość portalu: luki napisał(a): > > > Nie mam pojęcia, ale pewnie "jakieś jedno techniczne" :) > > To 393-metrowa bocznica do fabryki konserw wybudowana w 1918 roku przez > Niemców. > -- > eee? Co takiego? Tramwaj do fabryki? A ktora to? Są jakieś pozostałości? Halo znawcy! Czy czasem nie była to bocznica do dzisisejszej WSHE? Rozmawiałem dzisiaj na tem temat z HuBarem i przez przypadek znalazłem na ścianie fabryki hak do sieci elektrycznej wyglądający na "tramwajowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 20.05.03, 17:47 Gość portalu: michal.ch napisał(a): > hubar napisał: > > > Gość portalu: luki napisał(a): > > > > Nie mam pojęcia, ale pewnie "jakieś jedno techniczne" :) > > > To 393-metrowa bocznica do fabryki konserw wybudowana w 1918 roku prz > ez > > Niemców. > > -- > > eee? Co takiego? Tramwaj do fabryki? A ktora to? Są jakieś pozostałości? > > Halo znawcy! Czy czasem nie była to bocznica do dzisisejszej WSHE? Rozmawiałem > dzisiaj na tem temat z HuBarem i przez przypadek znalazłem na ścianie fabryki > hak do sieci elektrycznej wyglądający na "tramwajowy". Dawna fabryka konserw mieściła się pod dzisiejszym numerem 44/46 ul. Rewolucji 1905 r. (w podwórzu). WSHE chyba jest po numerem 64? pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 20.05.03, 18:16 Gość portalu: luki napisał(a): > Dawna fabryka konserw mieściła się pod dzisiejszym numerem 44/46 ul. Rewolucji 1905 r. (w podwórzu). -- A jak się wczesniej pytałem to nie mogłes odpowiedzieć? ;-) Ale jeśli jest jak mówisz, to raczej nie ma po tym namniejszych śladów :-( >WSHE chyba jest po numerem 64? -- Zapraszamy, WSHE jest co prawda na 64, ale większość budynków wraz z patio, jest na 52. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 21.05.03, 21:15 Gość portalu: michal.ch napisał(a): > Halo znawcy! Czy czasem nie była to bocznica do dzisisejszej WSHE? > Rozmawiałem dzisiaj na tem temat z HuBarem i przez przypadek znalazłem na > ścianie fabryki hak do sieci elektrycznej wyglądający na "tramwajowy". -- Hm. Na której ścianie, bo dziś tam byłęm i nic nio wykryłem... chyba że to cos nad wejściem od strony Rewolucji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: Szyny na Sterlinga IP: *.wshe.lodz.pl 10.06.03, 10:50 Nad wejściem od strony Rewolucji. Dokładnie nad drzwiami w okolicach narożnika budynku. Hak jest zamalowany, dlatego na pierwszy rzut oka można go przeoczyć. Ale jak napisał luki, to chyba jednak nie to, o co nam chodzi (pomimo, że wygląda na mocowanie sieci). Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 01:08 yarro napisał: > Krańcówka na Helenowie, to pierwsza pętla w Łodzi, zbudowana w momencie budowy tramwajów. Pierwszy kurs tramwajowy 23.12,1989r. miał miejsce właśnie na tę pętlę. Szczegóły podadzą więksi ode mnie :) -- Była to pierwsza pentla w Łodzi, dobrze rozumiem? A dokładnie w którym miejsu ona była? Są jakieś pozostałości, ślady? Czy mozna jakoś sobie wyobrazić w którym to miejscu było? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 02:44 Dobrze. Pozostałości chyba większych nie ma. Jesli chodzi o lokalizację, to petla otaczała torami kwartał ulic Pomorska (wówczas Średnia), Anstadta (wówczas ?), Północna, Sterlinga (wówczas Targowa). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Szyny na Sterlinga IP: *.mnc.pl 19.05.03, 18:17 yarro napisał: > Dobrze. > Pozostałości chyba większych nie ma. Jak to nie ma?! :) Oto pozostałości po pętli Anstadta - Północna - Sterlinga: Sterlinga 3 - 1 hak z rozetą Sterlinga 5 - 1 hak z rozetą Sterlinga 6 - 1 hak z rozetą (front), 2 haki (lewa ściana) Sterlinga 7 - 1 hak z rozetą Sterlinga 9 - 2 haki z rozetami Północna 36 - 2 haki z rozetami Anstadta (19-go Stycznia) 1 - 1 hak z rozetą Anstadta (19-go Stycznia) 5 - 1 hak z rozetą Anstadta (19-go Stycznia) 7 - 1 hak z rozetą (uszkodzona), 1 hak Czyli całkiem sporo Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 19:24 Czyli tory szły po jezdni, a obecnie już ich nie ma, bo podczas modernizacji je wyjęto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Szyny na Sterlinga IP: *.mnc.pl 19.05.03, 21:31 TOR szedł w jezdni, a czy został wyjęty, to nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szyny na Sterlinga 10.06.03, 01:38 Pęknięcia w asfalcie na Sterlinga świadczą, że tory od Pomorskiej aż do Rewolucji nadal tam tkwią. Dalej, w kierunku Narutowicza, takich pęknięć już nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Szyny na Sterlinga IP: *.mnc.pl 10.06.03, 23:30 Dobrze obserwujesz. Jakby coś się wyłoniło, to pisz, ja tam bywam rzadko. Jeśli chodzi o to, czy szyny są pod asfaltem na ul. Sterlinga przy teatrze, to trudno zgadywać. Praktyka uczy, że torowisko, po którym nie powinno być śladu, może być w całości zachowane 30 cm pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Szyny na Sterlinga IP: *.toya.net.pl 11.06.03, 14:37 Gość portalu: Bart napisał(a): > Praktyka uczy, że torowisko, po którym nie powinno być śladu, może > być w całości zachowane 30 cm pod ziemią. Albo 10-15 cm pod asfaltem - vide Radwańska za al. Politechniki w kier. Geanta. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Szyny na Sterlinga 19.05.03, 23:38 Chylę czoła :) Miałem na mysli bardziej rzucające się w oczy elementy. Dzięki za tak wyczerpujące dane :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś