Dodaj do ulubionych

Maturalna nowość w IV LO

06.05.07, 16:54
No cóż tylko pogratulować IV L.O. takiego sukcesu, bo jest to bez wątpienia
sukces. Niemniej mam pewne wątpliwości co do realizacji tego przedsięwzięcia.
Rok temu skończyłem klasę dwujęzyczną w tej szkole i muszę ze smutkiem
przyznać, że nauka przedmiotów w języku angielskim mocno kuleje, jeśli w ogóle
ma miejsce. Jeszcze jako tako jest na geografii , ale np historia to śmiech na
sali :D No chyba , że w trakcie tego roku zaszła jakaś mała rewolucja o której
nic nie wiem (;
Obserwuj wątek
    • Gość: student w UK Maturalna nowość w IV LO IP: *.lns3-c12.dsl.pol.co.uk 06.05.07, 18:35
      Strata czasu i niestety pieniedzy.
      Oxford i Cambridge nie czekaja na studentow z matura miedzynarodowa, zadna to dla nich radosc. W
      procesie rekrutacyjnym w UK nie ma znaczenia czy kandydat zdal mature miedzynarodowa czy tez
      mature polskiego liceum ogolnoksztalcacego (od 2004 roku sa one uznawane na takiej samej zasadzie
      jak angielskie A-levels). Dobrze zdana matura, Toefl albo IELTS, wystarczajaco wczesna aplikacja
      poprzez UCAS.ac.uk (na Oxford i Camb rok wczesniej, na pozostale uczelnie do 15 stycznia danego
      roku) i dobry list motywacyjny wystarcza- kazdy moze to zrobic- nie tylko student 'elytarnej' szkoly z
      matura miedzynarodowa.
      Z USA kwestia inna, ale kogo z Polski stac zeby tam studiowac?
      • marcin_kubiak Re: Maturalna nowość w IV LO 06.05.07, 23:47
        Dokładnie. Matura międzynarodowa jest w tej chwili zbędna, ponieważ studia na
        terenie UE można podjąć na podstawie "zwykłej" matury.
        Życzę IV LO jak najlepiej, jednak wiem doskonale, jak skończyła się przygoda tej
        szkoły z dwujęzycznością... I niestety cała sprawa wygląda mi na próbę ratowania
        wizerunku szkoły. No, ale... jak już powiedziałem... życzę im jak najlepiej.
      • Gość: studentka prawa Re: Maturalna nowość w IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:00
        Rowniez mialam wątpliwąpzyjemnosc skonczyc 'czworkę' rok temu, byla to klasa
        dwujęzyczna. Poziom nauczania w języku angielskim był żenująco niski, poza tym
        szkola w zaden sposob nie probowala nawet mobilizowac do aktywnosci i
        rozwijania wlasnych zainteresowan.
        chetnym radzilabym dwa razy się zastanowic, czy na pewno chcą wziac udzial w
        tym eksperymencie. ja, po tych trzech jalowych latachmowię stanowczo: 'nie'.
        • Gość: skaven Re: Maturalna nowość w IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:12
          A ja skończyłem czwórkę trzy lata temu i absolutnie nie żałuję. Co prawda z
          perspektywy czasu inaczej patrzę na pewne sprawy, ale i tak polecam tę szkołę
          wszystkim, którzy chcą się nauczyć czegoś "innego" niż sucha wiedza z książek.
          Pozdrawiam absolwentów i nauczycieli ;)
    • Gość: Daniel Re: Maturalna nowość w IV LO IP: *.toya.net.pl 15.05.07, 12:16
      Bardzo dobrze... może na Tuszyńskiej "ubędzie" troszkę maturzystów... oby....
      • Gość: Uczennica SE Re: Maturalna nowość w IV LO IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 12:20
        Szkoda tylko, że szkoła no. IV złamała regulamin matury międzynarodowej. Gdyby
        ktokolwiek z nas (mam tu na myśli tych, którzy o tym wiedzieli) zameldował o tym
        wcześniej, nie dostaliby autoryzacji. Ale nie zrobiliśmy tego, za co IV LO
        powinno byc wdzięczne. Na czym polegał ów błąd?
        Szkoła ubiegająca się o akredytacje nie ma prawa reklamowac się przed jej
        uzyskaniem. To właśnie zrobiła czwórka. Może to i błaha zasada, ale jest surowo
        przestrzegana.
        • Gość: arkus Re: Maturalna nowość w IV LO IP: *.193.160.246.b.tvsat364.lodz.pl 31.08.07, 00:12
          Coś mi mówi, że nie napisała tego uczennica SE ale raczej osoba dobrze
          zorientowana w procedurach IB... Hmm kto się na tym aż tak dobrze zna...? A przy
          okazji to jak było na obozie integracyjnym ?
          Pozdrawiam
          arkus
          • Gość: koleżanka Re: Maturalna nowość w IV LO IP: 194.42.116.* 04.09.07, 12:23
            pewnie że tego nie pisała uczennica. Widać to czarno na białym! hihih

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka