hubar 09.05.07, 18:43 Niech wygra Łódź, Pabianice, Sieradz i Zduńska Wola - czyli wariant ekonomiczny i prospołeczny. To Łódź jest w centrum Polski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.lodz.msk.pl 09.05.07, 18:43 Całkiem przypadkiem GDDKiA podejmuje decyzję, gdy stało się pewne, że Marek Jurek nie pozostanie w PiS... Całkiem przypadkiem Marek Jurek forsował wariant piotrkowski. Całkiem przypadkiem został wybrany w okręgu piotrkowskim. PRL-bis w pełnym rozkwicie. BTW: mam nadzieję, ze ta decyzja to nie będzie prezent dla bohatera Włoszczowy, świeżo upieczonego wuce- premiera - Edgara G. Odpowiedz Link Zgłoś
podpisanym żenująca farsa - test możliwosci uckich vipuff 09.05.07, 18:52 umiom droge zapewnić miastu czy nie ? oglądaj kolejne odcinki naszego fascynującego serialu o niemocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: żenująca farsa - test możliwosci uckich vipu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:54 ja proponuje przełożyć ustalenie werdyktu na za kolejny rok - to nam pozwoli lepiej ustalić wszystkie przeciw i przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.chello.pl 09.05.07, 20:36 Przez PIOTRKÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Przez Piotrków? Po co i dla kogo? 09.05.07, 22:27 Przez Piotrków idzie już DK8 i to już wystarczy, a Sieradz, Zduńska Wola, Pabianice i Łódź się duszą. Nie bądźcie małostkowi! To droga dla ludzi, a tych jest więcej w naszej aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Przez Piotrków? Po co i dla kogo? 10.05.07, 18:11 Dokładnie !!!. Drogi ekspresowe buduje się dla dużych aglomeracji, a nie dla małych miasteczek. Wariant piotrkowski jest bezsensowny. Zostawmy tam tą drogę która już jest, a zbudujmy drogę tam gdzie jej nie ma. Droga która jest niezbędna dla dużego miasta takiego jak Łódź. Apeluje do władz miasta !! weźcie się do roboty, bo na razie to jedyne co potraficie to narzekać że mieliście za mało czasu. Tak było z Euro i oby tak nie było z S8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi7 Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 20:41 ciekawe czy kropaszenko dal na msze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisko Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:21 LODZ oczywiscie a Marek Jurek lapy precz od tej decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
ananek Re: Ostateczna bitwa o S-8 09.05.07, 21:53 Łodzi należą się może ... dożynki, a że centralne odeszły do lamusa to... z Piotrkowa wystarczy Łodzi Piotrkowska i skończmy tą dyskusję raz na zawsze. PS. Od kiedy to wojsko decyduje o drogach no chyba, że na poligon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.65.rev.vline.pl 09.05.07, 22:15 Od kiedy wojsko decyduje o przebiegu dróg, no to mnie teraz rozbawiłeś do łez. Zorientuj się trochę w świecie. Dowiedz się dla czyich potrzeb wybudowano na dużą skalę przyzwoite drogi utwardzone (podpowiem trochę - poszukaj w historii Francji). Dowiedz się kto, kiedy i dlaczego spowodował masową budowę autostrad w Niemczech. W historii motoryzacji możesz odszukać na czyje potrzeby i kto zbudował pierwszy drogowy pojazd parowy (też Francja). Zakładam że jesteś z okolic Piotrkowa lub Bełchatowa skoro optujesz za wariantem południowym - powinieneś wiedzieć o czymś takim jak trakt napoleoński. Na Białostoczcyźnie też mamy drogi, i to bynajmniej nie lokalne, budowane jeszcze przez wojska napoleońskie. Rzeczywiście, wojsko kompletnie nie ma na to wpływu. Poza tym nie rozumiem dlaczego Piotrkowianom i Bełchatowianom tak zależy na wybudowaniu sobie nowej drogi, chyba tylko ze względów prestiżowych? Przecież 8- ka, na odcinku od Piotrkowa do ewentualnego skrzyżowania z S-8 w wariancie łodzkim, jest jak na nasze warunki zupełnie przyzwoita zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jej obciążenie jest mniejsze niż 14- tki i po wybudowaniu S-8 jeszcze się zmniejszy i to znacznie! Czy naprawdę odruch "zgarnąć wszystko co się da" jest ważniejszy od dobra mieszkańców m. in. Pabianic, Łasku, Zd. Woli i Sieradza, gdzie bardziej obciążona 14- tka przechodzi przez centrum miasta a nie bokiem jak 8- ka w Bełchatowie i Piotrkowie? Zastanówcie się. Na wariancie łódzkim zyskamy wszyscy, na piotrkowskim mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Piotrkowa Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:33 Gość portalu: mak napisał(a): Czy naprawdę odruch "zgarnąć wszystko co się da" jest ważniejszy od dobra mieszkańców m. in. Pabianic, Łasku, Zd. Woli i Sieradza, ... A od kiedy wy łodziaki tak się troszczycie o innych?? Jakoś do tej pory w czterech literach mieliście resztę województwa, uważając się za pępek świata. Już w 99 roku jak powstało nowe województwo a dotychczasowe Wojewódzkie Sanepid i WIOŚ w Piotrkowie stały się delegaturami, centrala w Łodzi kazała zwieźć do "centrali" wyposażenia laboratoriów, sprzęt, o którym do 99 roku mogliście co najwyżej pomarzyć. S-8 przebiega przez Piotrków i Bełchatów i faktów zadufany łodziaku zmienić się nie da. Pabianice, Łask, Sieradz, Zduńska Wola i Łódź miały do tej pory czas żeby wykorzystać fundusze unijne i wybudować sobie własne obwodnice (patrz Piotrków). Nie zrobiliście tego wy, nie zrobili tego oni, wasz problem, rozliczcie swoje władze. Poza tym w obecnym śladzie S-8 prawie wszystko jest przygotowane pod inwestycję, w przypadku wariantu łódzkiego konieczne są olbrzymie pieniądze na wykupy, opinie ekspertyzy, które trwać mogą latami i chyba dopiero moje wnuki będą miały okazję skorzystać z tego wariantu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ostateczna bitwa o S-8 09.05.07, 22:40 S8 powinna iśc przez Piotrków, niech tam będą spaliny, a Łódź powinna rozwijać komunikację tramwajową, która jest ekologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziku Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 22:53 Z całym szacunkiem dla Piotrkowa i Bełchatowa np. Pabianice to miasto wieksze od waszych i nie posiadające zadnej obwodnicy i cały ruch prowadzony jest przez centrum co bardzo utrudnia przejazd przez miasto. Dajcie wiec spokój z bezsensownym wariantem z waszymi miastami które takie obwodnice posiadają. Dajcie szanse innym !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 11:25 Gość portalu: dziku napisał(a): > Z całym szacunkiem dla Piotrkowa i Bełchatowa np. Pabianice to miasto wieksze o > d > waszych Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:22 Za to pabianice z łodzią i zgierzem przebijają małomiasteczkowy piotrków ponad 10-krotnie. A droga S8 właśnie będzie dla mieszkańców Łodzi, zgierza, pabianic i dalszych miast na tej trasie. Jest bardzo potrzebna dla regionu i dla łodzi dając jej szanse na rozwój. Mierzi minie ta małomiasteczkowość, niestety mam z nią bezpośredni kontakt.... Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 12:24 > Z całym szacunkiem dla Piotrkowa i Bełchatowa np. Pabianice to miasto wieksze o > d > waszych i nie posiadające zadnej obwodnicy Toś się teraz ośmieszył, warto najpierw zapoznać się z podstawowymi faktami... Pabianice większe od Piotrkowa, ale sięuśmiałem do łez... Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:24 jakoś się możesz uśmiewać bo raptem niecałe 10 tyś mieszkańców mniej. Ale nie wtym rzecz bo droga jest dla aglomeracji łódzkiej, a wtedy to już nie są tylko pabianiczanie, ale cała aglomeracja czyli ponad 800 tyś ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 19:21 Mój drogi, ja się śmieję z faktu, że kolega wypowiada się bez podstawowej wiedzy na poruszony temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:05 Widzę, że Piotrków ma duże parcie na podróże do Wrocławia, a ja pytam kto i po co będzie tam jeździł z tego miasta ?, ile mieszkańców liczy Piotrków, jakie i ile jest wyższych uczelni oraz ilu studentów się kształci, jaka jest wymiana naukowa i biznesowa tych miast teraz i prognozowana, co takiego niezwykłego jest w Piotrkowie, że musi przezeń przebiegać ta droga, dlaczego Piotrkowianie nie mogą dojechać 30 km A1 do S-8 pod Łodzią, jaką aglomerację tworzy Piotrków, z jakimi miastami i ile w tej niby alomeracji mieszka ludzi, co rozwiąże S-8 przez Piotrków, czy z w-wy do Wrocławia nie jest lepiej jechać choć częściowo autostradą niż gierkówką, czy w Bełchatowie uważają, że będą Jelczami woźić węgiel do Wrocławia i Warszawy i do tego potrzebują s-8, jakie argumenty poza subiektywnym patriotyzmem lokalnym stoją za wersją piotrkowską, czy s-8 przez Piotrków byłaby dostępna także dla zwykłych obywateli czy tylko dla byłego marszałka, czy fakt przebiegu drogi przy dwóch lotniskach (Lublinek i Łask) jest bez znaczenia dla koncepcji zagospodarowania kraju, czy Piotrków będzie miał lotnisko szybciej niż Włoszczowa, jakie jest wykorzystanie możliwości przepustowej s-8 przez Piotrków i jak spadłby wtedy ruch przez A2 na odcinku Ł- Wwa, czy Piotrkowian nie ponosi chora ambicja jaką jest konkurowanie z Łodzią - nie ta kategoria wagowa, Piotrkowianie po co wam ta droga - co chcecie Polsce tym zakomunikować, co sobie obiecujecie po tej drodze i na podstawie jakich sensownych przesłanek, czy waszym zdaniem drogi o dużej przepustowości częściej łączą znaczące ośrodki czy małe miasta, czy uważacie, że drogi są po to by po nich jeździć czy przecinać wstęgi, ... ?????????????????????????????????????? Pozdrowienia dla Piotrkowa, życzenia współdziałania dla wspólnego dobra z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:30 jedyna odpowiedz jaka może paść to po to żeby być logistycznym centrum polski, ale to nie jest dobry argument bo piotrków już drogę ma i jest już parę firm logistycznych w okolicy. Na całą resztę twoich pytań można krótko odpowiedzieć nie ma racjonalnego uzasadnienia aby droga S8 biegła przez piotrków jest to jedynie bezsensowa zachcianka władz piotrkowa. Osobiście jestem zdania, że Łódź przeszkadza wielu osobom na mapie Polski w związku z tym jak tylko jest okazja żeby jej coś zabrać to napewno tak się stanie o ile sami o to nie zawalczymy i będziemy walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: 157.25.164.* 09.05.07, 22:54 Jesteś tragicznym nieukiem. Obwodnic tych miast nie da się zbudować, albowiem na odcinku Łódź-Sieradz jest to teren w 95% ZABUDOWANY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:12 Wiem, że post "K2" jest nie do mnie, ale ja odpowiem, że ostatecznie zabudowany jest Manhattan i np. Boston przez które jednak prowadzono drogi o takich przekrojach, doprawdy śmieszny ten twój argument i podparty zarzutem nieuctwa - uważaj nadepnąłeś na grabie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:33 Grabiami i kosą możesz spokojnie wymachiwać od Walichnowy do Piotrkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 10.05.07, 10:53 Nawet debilu nie wiesz o czym piszesz: mianownik Walichnowy, dopełniacz: Walichnów. Wracaj do odrabiana pracy domowej, bo matka z ojcem odetną cię od komputera. ;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:28 > Jesteś tragicznym nieukiem. Obwodnic tych miast nie da się zbudować, albowiem > na odcinku Łódź-Sieradz jest to teren w 95% ZABUDOWANY! Jeśli jest zabudowany, to tym lepiej, bo więcej osób z S8 skorzysta :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.65.rev.vline.pl 10.05.07, 00:03 Nie mogę zaprzeczyć temu, że w przypadkach o których mówisz nastąpiło "zagarnięcie pod siebie" przez centralę, zapewne jest to trend obserwowany także w innych województwach a na pewno w skali ogólnopolskiej (stolica vs reszta kraju). Tylko czy to oznaczać, że w ramach rewanżu wbrew rozsądkowi wybierzemy mniej korzystny wariant S8 - na złość? Poza tym, może wg Ciebie jestem zadufanym łodziakiem - przykre że używasz argumentu ad personam, w dodatku nazywając mnie łodziakiem kiedy ja pofatygowałem się nazwać Ciebie piotrkowianinem - ale co powiesz mieszkańcowi Sieradza? On jest w identycznej sytuacji co Ty. Nie licząc rzecz jasna tego, że droga 14 przebiega mu przez miasto, a nie obwodnicą jak u Ciebie. Tak naprawdę łódzki wariant S8 nie przynosi największej korzyści samej Łodzi, tylko właśnie miastom położonym przy obecnej 14. Piszesz że miasta te mogły wybudować obwodnice - może i mogły, ale Bełchatów i częściowo Piotrków nie musiały tego robić, bo załatwił to Gierek - skąd wiesz, czy nie kosztem obwodnic dla miast które wymieniłem? Co prawda, obiektywnie muszę przyznać, że władze Piotrkowa nie śpią i wybudowały porządną obwodnicę dla dróg 74 i 12 - choć z kolei mieszkańcy Srocka prawdopodobnie nie podzielają powszechnej radości z tego faktu. Tak na marginesie, sądzę że akurat piotrkowianie powinni bardziej protestować w związku z cofnięciem funduszy na modernizację odcinka Piotrków - Sulejów - to tam jest prawdziwy dramat a nie na 8. Podsumowując: - brak drogi S8 pod Łodzia zablokuje budowę drogi S14 (tak naprawdę gra idzie właśnie o to! a nie stricte o sam przebieg S8) - brak S14 oznacza, że nie poprawi się w żaden sposób sytuacja miast położonych przy (a w zasadzie na) drodze 14, gdzie ruch jest ibędzie duzo większy niż jest na 8 - poprowadzenie S8 przez Bełchatów i Piotrków przyniesie tym miastom głównie rozpierającą dumę, no i wiekszy niż dotąd ruch "pod nosem" - warto? - wybudowanie S8 w wariancie łódzkim i S14 oznacza, że obecne drogi 8 i 14 staną się drogami o znaczeniu lokalnym, do czego są już wystarczająco przygotowane. Zauważ, że te argumenty brzmią identycznie z perspektywy łódzkiej i piotrkowskiej, oczywiście jeśli odrzucimy lokalny patriotyzm. Jedynym wg mnie argumentem obiektywnym, jaki padł przeciw wariantowi łódzkiemu, to większy stopień skoplikowania prawnego i technicznego związany z budową. Ale jesli będziemy się kierować tym aspektem, to dojdziemy do wniosku że lepiej nic nowego nie budować, a tylko doklejać do istniejącego. Czy to zawsze jest najlepsze? Nie jestem przekonany. Pozdrawiam i zachęcam do spojrzenia na sprawę z punktu widzenia ogólnej korzyści, a nie lokalnych rywalizacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 12:41 > ale co > powiesz mieszkańcowi Sieradza? On jest w identycznej sytuacji co Ty. Nie licząc > rzecz jasna tego, że droga 14 przebiega mu przez miasto, a nie obwodnicą jak u > Ciebie. Mój drogi Piotrków sam sobie wybudował obwodnicę, dlaczego Sieradz nie może tego zrobić... my wyłożyliśmy kasę, zdobyliśmy dofinansowanie z Unii itp. dlaczego w Sieradzu tego nie potrafią, czyżby mieli problemy z gospodarnością ?? I jeszcze tylko jedno czy to w Sieradzu planowane jest centrum logistyczne kraju ?? > mogły wybudować obwodnice - może i mogły, ale Bełchatów i częściowo Piotrków ni > e > musiały tego robić, bo załatwił to Gierek Sorry, ale od kiedy to Bełchatów ma obwodnicę wybudowaną przez Gierka ?? Piotrków faktycznie "dostał" od Gierka prezent w postaci "girkówki" ale to tylko część prawdy, bo obwodnicę zachodnią wybudowaliśmy sobie sami. > faktu. Tak na marginesie, sądzę że akurat piotrkowianie powinni bardziej > protestować w związku z cofnięciem funduszy na modernizację odcinka Piotrków - > Sulejów - to tam jest prawdziwy dramat a nie na 8. A nie zauważyłeś że te sprawy się łączą, nie ma S-8 przez Piotrków nie ma drogi S-12, S-74 któej częścią jest odcinek PT-Sulejów. > - brak drogi S8 pod Łodzia zablokuje budowę drogi S14 (tak naprawdę gra idzie > właśnie o to! a nie stricte o sam przebieg S8) Patrz nasze drogi S-12, S-74 > - brak S14 oznacza, że nie poprawi się w żaden sposób sytuacja miast położonych > przy (a w zasadzie na) drodze 14, gdzie ruch jest ibędzie duzo większy niż jest > na 8 Tak, tylko że ruch na tym odcinku jest moim zdaniem w głównej mierze generowany lokalnie i od strony Kalisza a nie przez tranzyt Wrocław - Łódź. Poza tym zapraszamy na odcinek Piotrków - Bełchatów zobaczysz wtedy na własne oczy czy ten ruch jest naprawdę mniejszy... > - poprowadzenie S8 przez Bełchatów i Piotrków przyniesie tym miastom głównie > rozpierającą dumę, no i wiekszy niż dotąd ruch "pod nosem" - warto? Jeśli nie zauważyłeś to droga S-8 miała stanowić "czynnik rozwojowy", przyciągać kolejnych inwestorów choćby z branży logistycznej, tak więc nie chodzi tutaj o jakąś "wirtualną" dumę tylko prawdziwą marginalizację naszego miasta. > Pozdrawiam i zachęcam do spojrzenia na sprawę z punktu widzenia ogólnej > korzyści, a nie lokalnych rywalizacji :) Również pozdrawiam i również zachęcam do spojrzenia na możliwości rozwoju nie tylko centrum województwa, ale także jego południowej części... Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 13:59 > Tak, tylko że ruch na tym odcinku jest moim zdaniem w głównej mierze generowany > lokalnie i od strony Kalisza a nie przez tranzyt Wrocław - Łódź. Poza tym > zapraszamy na odcinek Piotrków - Bełchatów zobaczysz wtedy na własne oczy czy > ten ruch jest naprawdę mniejszy... Wedle statystyk 3x mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:49 maddox84 napisał: >Poza tym zapraszamy na odcinek Piotrków - Bełchatów zobaczysz wtedy na własne oczy czy ten ruch jest naprawdę mniejszy...< zapomniałeś tylko w swojej uczciwośco dodać, że ten ruch wywołany jest tranzytem Wrocław - Warszawa z powodu girkówki Wawa - Piotrków. W momencie oddania autostrady A2 warszawa - Łódź (kwestia 3-4 lat) cały ten tranzyt wróci na trasę przez Sieradz i Łódź, jak to się stało z drogą Łódź - Łowicz. Nie udawajmy, że życie kończy się dzisiaj, ono rozwija się w określonych kierunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 15:14 > zapomniałeś tylko w swojej uczciwośco dodać, że ten ruch wywołany jest > tranzytem Wrocław - Warszawa z powodu girkówki Wawa - Piotrków. W momencie > oddania autostrady A2 warszawa - Łódź (kwestia 3-4 lat) cały ten tranzyt wróci > na trasę przez Sieradz i Łódź, jak to się stało z drogą Łódź - Łowicz. Nie bardzo rozumiem skąd takie wnioskowanie, dlacego tranzyt miałby wrócić na Łódź skoro autostrada A2 na odcinku Łódź-Warszawa będzie PŁATNA a gierkówka razem z DK8 pozostaną bezpłatne, myślisz że ktoś będzie jechał pod Łódź, zapłaci kupę forsy tylko po to aby pojechać 130 km/h zamiast 110 ?? Nie wydaje mi się.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:09 Zaraz, zaraz. Ciężarówki nie płacą za autostrady więc pojadą tamtędy gdzie nie będzie świateł, rowerzystów, panów z "suszarkami" itp. co znacząco odciąży obecną DK8. To tyle jeśli mówimy o rzetelnym podejściu do tematu. MK Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:49 Jestem pewien że będzie tak że tranzyt będzie korzystać z A2, a przemawia za tym kilka kwestii. Po pierwsze brak beznadziejnych skrzyżowań na których tylko czycha śmierć. Dwa, brak ograniczeń do 70 km/h co parę kilometrów. Trzy, brak policji która tylko czycha żeby cie zatrzymać na 70. Cztery, równomierna jazda to mniejsze zużycie paliwa i w dodatku szybsza a więc też większa przepustowość. Z logistycznego punktu widzenia same zalety. Nie wydaje ci się, bo nie chodzi tu jedynie o samą różnice 110, a 130 km/h.. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:44 tu się dokładnie zgadzam. Tranzyt jeździ na Łowicz, aby jak najszybciej dotrzeć do strykowa i wpaść na autostradę. Wybudowanie autostrady A2 jeszcze bardzie pogłębi tą tendencje i co wtedy z drogą z której nikt nie będzie korzystać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:41 > > ale co > > powiesz mieszkańcowi Sieradza? On jest w identycznej sytuacji co Ty. Nie > licząc > > rzecz jasna tego, że droga 14 przebiega mu przez miasto, a nie obwodnicą > jak u > > Ciebie. > > Mój drogi Piotrków sam sobie wybudował obwodnicę, dlaczego Sieradz nie może teg > o > zrobić... my wyłożyliśmy kasę, zdobyliśmy dofinansowanie z Unii itp. dlaczego w > Sieradzu tego nie potrafią, czyżby mieli problemy z gospodarnością ?? I jeszcze > tylko jedno czy to w Sieradzu planowane jest centrum logistyczne kraju ?? > Napewno nie jest nim piotrków, bo jak na razie ma nim być Łódź z drogami S8 i autostradami, choć jak dla mnie S8 też powinna być autostradą. > > mogły wybudować obwodnice - może i mogły, ale Bełchatów i częściowo Piotr > ków ni > > e > > musiały tego robić, bo załatwił to Gierek > > Sorry, ale od kiedy to Bełchatów ma obwodnicę wybudowaną przez Gierka ?? > Piotrków faktycznie "dostał" od Gierka prezent w postaci "girkówki" ale to tylk > o > część prawdy, bo obwodnicę zachodnią wybudowaliśmy sobie sami. > > > faktu. Tak na marginesie, sądzę że akurat piotrkowianie powinni bardziej > > protestować w związku z cofnięciem funduszy na modernizację odcinka Piotr > ków - > > Sulejów - to tam jest prawdziwy dramat a nie na 8. > > A nie zauważyłeś że te sprawy się łączą, nie ma S-8 przez Piotrków nie ma drogi > S-12, S-74 któej częścią jest odcinek PT-Sulejów. > > > - brak drogi S8 pod Łodzia zablokuje budowę drogi S14 (tak naprawdę gra i > dzie > > właśnie o to! a nie stricte o sam przebieg S8) > > Patrz nasze drogi S-12, S-74 > > > - brak S14 oznacza, że nie poprawi się w żaden sposób sytuacja miast poło > żonych > > przy (a w zasadzie na) drodze 14, gdzie ruch jest ibędzie duzo większy ni > ż jest > > na 8 > > Tak, tylko że ruch na tym odcinku jest moim zdaniem w głównej mierze generowany > lokalnie i od strony Kalisza a nie przez tranzyt Wrocław - Łódź. Poza tym > zapraszamy na odcinek Piotrków - Bełchatów zobaczysz wtedy na własne oczy czy > ten ruch jest naprawdę mniejszy... > Postanowiłeś choć raz przejechać się 14 przez pabianice, łask, sieradz, w kierunku na wrocław ?? Myślę że nie, bo nie pisałbyś bzdur o tym że jest to ruch lokalny. Prawdą jest natomiast że ruch przez piotrków i bełchatów nie jest mały, a to dlatego że nie ma pożądnej drogi przez łódź do wrocławia i wiele osób zwłaszcza jadących z Warszawy jedzie gierkówką przez wasze miasta. Gdyby istniała droga S8 sytuacja zmieniła byś się diametralnie, zwłaszcza że transport kołowy mógłby korzystać z dogodnego połączenia Warszawa-Łódź-Wrocław. Taki wariant jest najsensowniejszy, zwłaszcza porównując rozmiar aglomeracji łódzkiej, z piotrkowem i bełchatowem. > > - poprowadzenie S8 przez Bełchatów i Piotrków przyniesie tym miastom głów > nie > > rozpierającą dumę, no i wiekszy niż dotąd ruch "pod nosem" - warto? > > Jeśli nie zauważyłeś to droga S-8 miała stanowić "czynnik rozwojowy", przyciąga > ć > kolejnych inwestorów choćby z branży logistycznej, tak więc nie chodzi tutaj o > jakąś "wirtualną" dumę tylko prawdziwą marginalizację naszego miasta. > sorry winetou, ale biznes is biznes, a biznesu jest więcej w dużej aglomeracji niż małym mieście, a i rynek zbytu jest jakby większy. Bez urazy ale piotrków to mała dziura gdzie wręcz każdy każdego zna, wiem co mówie bo mam żonę z piotrkowa. > > Pozdrawiam i zachęcam do spojrzenia na sprawę z punktu widzenia ogólnej > > korzyści, a nie lokalnych rywalizacji :) > > Również pozdrawiam i również zachęcam do spojrzenia na możliwości rozwoju nie > tylko centrum województwa, ale także jego południowej części... Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 19:42 > Napewno nie jest nim piotrków, bo jak na razie ma nim być Łódź z drogami S8 i > autostradami, choć jak dla mnie S8 też powinna być autostradą. No dla Łodzi to oczywiste, tylko ja proponuję porównać Ci gdzie tak naprawdę powstało do tej pory więcej magazynów. Poza tym dążenie Łodzi do bycia centrum logistycznym Polski, doskonale przedstawia Wasze ciągoty do odbierania innym szans. Jedyną szansą na rozwój Piotrkowa jest logistyka z tej prostej przyczyny (jak to już ktoś z Łodzi zauważył) nie ma tu potencjału ludnościowego, nie ma szkół wyższych na przyzwoitym poziomie... to wszystko jest w Łodzi a logistyka nie potrzebuje aż tak wykwalifikowanego personelu... dlatego uważam, że zabieranie roli cl Piotrkowowi jest zabieraniu mu szansy na rozwój. Wykorzystajcie to co macie, ludzi, uczelnie itp. i pozwólcie innym również się rozwijać... > Postanowiłeś choć raz przejechać się 14 przez pabianice, łask, sieradz, w > kierunku na wrocław ?? Myślę że nie, bo nie pisałbyś bzdur o tym że jest to > ruc h lokalny. Ok, widzę że znasz mnie już kope lat... opowiem Ci troszkę o sobie, urodziłem się w Piotrkowie teraz mieszkam we Wrocławiu a w Łodzi mam rodzinę i dziewczynę... tak więc poruszam się bardzo często po CAŁYM tym trójkącie i moje obserwacje tego co się dzieje na poszczególnych trasach są zupełnie inne od tego co jest w statystykach. Często jeżdżę z Wro do Łodzi i na odwrót, równie często jeżdżę trasą Wro Piotrków więc uwierz mi, nie biorę moich spostrzeżeń z sufitu tylko z tego co widzę. > sorry winetou, ale biznes is biznes, a biznesu jest więcej w dużej aglomeracji > niż małym mieście, a i rynek zbytu jest jakby większy. No i oczywiście to jest według Was "łodziaków" (w odróżnieniu od łodzian ale do tych zaliczyć Ciebie nie mogę) zrównoważony rozwój województwa.. ehh szkoda mi słów po prostu > Bez urazy ale piotrków to mała dziura gdzie wręcz każdy każdego zna, wiem > co mówie bo mam żonę z piotrkowa. Jesteś śmieszny ale tylko dlatego że PRÓBUJESZ być kulturalny... na tej samej zasadzie Warszawiak, Wrocławianin czy Gdańszczanin powie Ci "bez urazy ale Łódź to dziura w której najstarszy budynek ma 300 lat i gdzie wszyscy leczą kopleksy względem reszty kraju..." - rozumiem że nie poczułeś się urażony ?? na koniec powiem Ci tylko jedno, gdyby nie Piotrków to nawet reprezentacyjnej ulicy byście nie mieli ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 01:32 Gość portalu: z Piotrkowa napisał(a): (...) zadziwiające (dla mnie) jest to że uważasz swoje plucie się za argumenty godne jakiejkolwiek konwersacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Farmazony nie na temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 08:44 "A od kiedy wy łodziaki tak się troszczycie o innych?? Jakoś do tej pory w > czterech literach mieliście resztę województwa, uważając się za pępek świata. > Już w 99 roku jak powstało nowe województwo a dotychczasowe Wojewódzkie Sanepid > i WIOŚ w Piotrkowie stały się delegaturami, centrala w Łodzi kazała zwieźć do > "centrali" wyposażenia laboratoriów, sprzęt, o którym do 99 roku mogliście co > najwyżej pomarzyć" Bardzo na temat. Bardzo merytorycznie. Tak, my Łodziaki marzymy żeby cały Piotrków przenieść do Łodzi, calusieńki. Najlepiej na tyły białej fabryki, do już istniejącego skansenu. S-8 przebiega przez Piotrków i Bełchatów i faktów zadufany łodziaku zmienić się > nie da. Pabianice, Łask, Sieradz, Zduńska Wola i Łódź miały do tej pory czas > żeby wykorzystać fundusze unijne i wybudować sobie własne obwodnice (patrz > Piotrków). Nie zrobiliście tego wy, nie zrobili tego oni, wasz problem, > rozliczcie swoje władze. S-8 jeszcze nie istnieje, więc nie może przebiegać ani przez Piotrków ani przez Bełchatów - po prostu kłamiesz. Kto tu jest zadufany? Chyba ty. Możesz też sobie dodać niezaleczone małomiasteczkowe kompleksy. Czy nie rozumiesz, że obwodnica Sieradza, Zd. Woli i Pabianic ma być realizowana w ciągu drogi krajowej, a za te drogi nie odpowiada żaden samorząd tylko właśnie GDDKiA? Żaden samorząd w Polsce nie wybudował za swoje pieniądze obwodnicy w ciągu drogi krajowej, bo nie zezwala na to prawo. Jesteś niedouczony. Poza tym w obecnym śladzie S-8 prawie wszystko jest przygotowane pod inwestycję > , > w przypadku wariantu łódzkiego konieczne są olbrzymie pieniądze na wykupy, > opinie ekspertyzy, które trwać mogą latami i chyba dopiero moje wnuki będą miał > y > okazję skorzystać z tego wariantu Skorzysta jak się przeniesie do miasta. Np. do Łodzi. No i co z tego że przy wariancie południowym droga ma być jedynie poszerzana? Jaki jest ekonomiczny sens takiej modernizacji, skoro przy obecnym standardzie droga jest zupełnie wystarczająca? Pieniądze wyrzucone w błoto (dosłownie). Wszystkie możliwe ekspertyzy, badania ruchu, logika, rozsądek i ekonomia wskazują na wariant północny. Jak chcecie to sobie ZA SWOJE pietrkowskie pieniądze zróbcie autostradę do lasu. Też może sobie wnuczek skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Farmazony nie na temat 10.05.07, 12:46 > Czy nie rozumiesz, że obwodnica Sieradza, Zd. Woli i Pabianic ma być > realizowana w ciągu drogi krajowej, a za te drogi nie odpowiada żaden samorząd > tylko właśnie GDDKiA? Żaden samorząd w Polsce nie wybudował za swoje pieniądze > obwodnicy w ciągu drogi krajowej, bo nie zezwala na to prawo. Jesteś > niedouczony. Powiem Ci jedno, zobacz zachodnią obw. Piotrkowa to się dowiesz cz się da, obwodnica nie musi być koniecznie "w ciągu" żeby odciążała miasto, tyle na ten temat. > Skorzysta jak się przeniesie do miasta. Np. do Łodzi. No i to jest właśnie wasze, myślenie... niech się całe województwo przeniesie do Łodzi a resztę zaorać... trochę to przypomina myślenie Amerykanów o reszcie świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Farmazony nie na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:58 maddox86 napisał: >Powiem Ci jedno, zobacz zachodnią obw. Piotrkowa to się dowiesz cz się da, obwodnica nie musi być koniecznie "w ciągu" żeby odciążała miasto, tyle na ten temat.< - no właśnie ta zachodnia obwodnica Piotrkowa jest w ciągu drogi krajowej, popularnej gierkówki i fragmentu A1 po drugie s-8 koło Łodzi nie jest żadnym kaprysem i odgórnym traktowaniem Piotrkowa tylko rozwiązaniem merytorycznym, obiektywnym, ponadlokalnym i jak najbardziej prawidłowym dla wielu regionów, tak to się robi, o co ci chodzi ? Budowa drogi to nie jest plebiscyt czy wybory najmilszego sercu regionu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Farmazony nie na temat 10.05.07, 15:11 > - no właśnie ta zachodnia obwodnica Piotrkowa jest w ciągu drogi krajowej, > popularnej gierkówki i fragmentu A1 Mój błąd, chodziło mi oczywiście o obwodnice wschodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:18 Cokolwiek by nie powiedzieć o Łodzi to piotrkowianie i bełchatowianie chyba mają kompleks "małomiasteczkowca". No cóż ale wy już swoją drogę macie. Teraz czas wybudować porządną drogę dla dużej aglomeracji, a jeśli się wam nie podoba, to przeprowadźcie się do Łodzi, albo proście warszawę żeby nie budowała dróg u siebie tylko wam piotrkowianom złoty asfalt położyli. Przynajmniej wam się Wasz kompleks cofnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.dpws.nsw.gov.au 10.05.07, 01:39 Kto w koncu rzadzi tym krajem Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad czy Rzad. Jak moze decyzja Rady Ministrów byc powazana i zmieniana przez GDKA. Jesli to byly marszalek tak namieszal to dobrze, ze odszedl, ale sprawa powinna byc wyjasniona. Przeciez takie decyzje nie moga byc podejmowane pod wplywem jednej osoby, a tym bardziej zmieniane. Przeciez musi byc jakas dokumentacja pozwalajaca na przesledzenie toku postepowania i podejmowania decyzji. Zainteresowane samorzady lodzkie i pabianicke powinny skierowac sprawe do prokuratora, niezaleznie od jaka decyzja zostanie podjeta. Przecie to jest marnotrastwo czasu i panstwowych pieniedzy, by ciagle zajmowac sie i walczyc o cos co bylo juz wczesniej zdecydowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 18:55 popieram, za takie jazdy pare głów powinno polecieć i płacić do końca życia z własnych pensyjek koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek- USA przeniesc Lodz IP: *.proxy.aol.com 10.05.07, 02:28 Trzeba przeniesc Lodz kolo 100 km dalej od Warszawy, albo Warszawe na polnoc od Lodzi. Wowczas nasze miasto zacznie sie rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: przeniesc Lodz IP: *.mofnet.gov.pl 10.05.07, 08:55 A ja uważam, że błędem jest zrzucanie winy za wszelkie niepowodzenia Łodzi na bliskość Warszawy. Przenieść się przecież nie da, więc zamiast lamentować należy wykorzystać bliskość stolicy ! Łodzianin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: przeniesc Lodz IP: 213.17.170.* 10.05.07, 09:50 Dokładnie. Zacznijmy wreszcie działać i walczyć o sprawy Łodzi a nie ciągle stekac o bliskości Warszawy. Od nas zalezy czy przekujemy to na sukces czy klęskę miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: przeniesc Lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:07 bardzo trafnie, nie jeździłyby lenie do Warszawy po pensje tylko musieliby coś tu zdziałać - stworzyć, rozwinąć, wykuć, a nie robić za marionetkę w koncernie. Mówię lenie ale sam jeździłem i zmądrzałem. To łódzka choroba, zastanawiam się nawet czy szybka kolej do Wawy nie pogłębi tego zjawiska, chyba że powstanie cała trasa kolejowa wawa-wrocław/poznań jednocześnie. Zobaczmy jak zakończenie a2 na Strykowie wpłynęło pozytywnie na lokowanie na razie loggistyki w Łodzkiem. To fakt dwa duże ośrodki koło siebie w polskich ubogich warunkach nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Mam dużą działkę 300m od S8. Co robić? IP: *.toya.net.pl 10.05.07, 07:30 Witam! Chciałbym poradzić się szanownych forumowiczów co zrobić. Mam dużą działkę budowlaną oddaloną od planowanej S8 (w wariancie łódzkim) o około 300 metrów. Do wjazdu na S8 będę miał 1,5km. Czy działkę sprzedać, czy poczekać aż powstanie nowa droga, czy może budować się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dantes Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.pl 10.05.07, 08:08 Dziennikarze Gazety Wyborczej jesteście beznadziejni!!! Mniej więcej co 2 tygodnie w kółko to samo: S-8 i S-8. Super temat znalezliscie zeby tylko sprzedac wiecej waszej gazety. A spekulacje na temat tego, że za wariantem trasy przez Piotrków lobbuje Marek Jurek są śmieszne. Wcześniej pisaliście że to wszystko przez Przemysława Gosiewskiego, który chce aby trasa przebiegała bliżej jego... Włoszczowy. Znależliście sobie teraz nową ofiarę. A jedynymi ofiarami losu jesteście wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyhoo Bogu dzięki, że Jurek się wyPiSał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 08:29 bo na prez. Kropiwnickiego czy wojewodzinę z Lublina to liczyć mogą raczej bełchatowianie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek z Łodzi Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.pharm.am.lodz.pl 10.05.07, 09:22 tytuł zabrzmiał jak słowa miedzynarodówki: "bój to jest nasz ostatni..." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jjjjjj Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 09:35 Mieszkam i urodziłem się w Piotrkowie ale uważam, że S- przez Piotrków to bezsens. A już całkowitym bezsensem jest, żeby S8 miała koło Łodzi skręcać w jedynkę do Piotrkowa i potem iść śladem gierkówki. Łódź ma fatalną drogę do Tomaszowa i tu powinno się przeciągnąć S8 do gierkówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Święta prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:58 jjjjjj dobrze prawi. Ale taka właśnie jest koncepcja. A droga o której wspomina jjjjjj to S-74 zapisana z resztą w Planie Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Łódzkiego. Cały układ jest przemyślany i uznawany za modelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
inu Re: Święta prawda 10.05.07, 10:09 Umówmy się. Dyskusja o tak zwanej S-8, po tym, jak Łódź w spektakularnym stylu przegrała (by nie użyć określenia "przerżnęła") Euro 2012, wydaje się być raczej próbą trzymania fasonu w sytuacji, w której za moment wszystko się w tym mieście posypie. Osobiście nie wierzę w wielki potencjał Polski, mimo dużego wzrostu gospodarczego. Jeszcze nie teraz. Nie wierzę też w dotacje unijne, przypominając sobie o tym, że większość organizatorów dużych imprez musiała de facto do nich jednak dopłacać. Per saldo korzyści były dyskontowane dopiero po latach. Piszę o tym, dlatego, że niestety nie wierzę, aby wraz ze zobowiązaniami centralnymi, nasze lokalne plany nie legły w gruzach. Te nasze dylematy i oczekiwania nikogo na zewnątrz nie interesują. Lobby łódzkie w Warszawie nie istnieje, a za moment kraj będzie miał zaciskającą się pętlę na szyji w postaci ślimaczących się inwestycji, które do 2012 muszą zostać wykonane. Np- droga ekspresowa Wrocław-Poznań. W momencie problemów, które wystąpią, bo: nie ma pieniędzy na drogi, materiały drożeją, deficyt rąk do pracy- władza przesunie wszystkie środki tam, gdzie po prostu trzeba będzie wykonać najważniejsze, strategiczne inwestycje. W S-8 więc nie wierzę, przynajmniej nie w tej pięciolatce. Priorytetem będzie np dokończenie A-2, które zostanie okupione wielkim znojem. O Lublinku, o którym czytam co trzy dni w GW- nie będę pisał. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Święta prawda 10.05.07, 19:00 a właśnie nie szkoda, bo gdybyśmy sami o lotnisko nie walczyli nikt by go nie poparł. Tak na prawdę łodzianie to straszni malkontenci kompletnie nie myślący biznesowo, z całkowitym brakiem przedsiebiorczości. Jedynie co potrafią robić to płakać że znów są za blisko Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iklka Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:18 nedzna prowokacja lodzki pajacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Po prostu mysli, w przeciwienstwie do Ciebie, IP: *.Red-80-59-230.staticIP.rima-tde.net 10.05.07, 17:17 zakompleksiony wsiorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:03 Nie wiem po co ta cała dyskusja na stołkach, oczywisym przebiegiem jest wariant łódzki, czyli ekonomicznie uzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cousteau Ostateczna bitwa o S-8 IP: 80.50.191.* 10.05.07, 11:26 Lodz to wiocha ... nie zasluguje na taka droge bo i tak nikt nie bedzie tamtedy jezdzic, problem nie zostanie rozwiazany jako ze i tak glownym traktem pozostanie trasa z Warszawy do Wroclawia przez piotrko, belchato i wielun ... LODZ TO NIC TYLKO EGOISCI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:43 Jesli Łódź to wiocha, to gdzie w takim razie umieścić formę osadniczą zwaną Piotrkowem? Może przenieść do Piotrkowa stolicę Polski? Kolejny zakompleksiony typek.. Zrozum, że województwo w Piotrkowie już się skończyło. Raz na zawsze. A epizodzik rozwojowy zawdzięczacie Gierkowi. LODZ TO NIC TYLKO EGOISCI! Ubrał się diabeł w komżę i na mszę ogonem dzwoni! W świetle argumentów przytoczonych wyżej w całej dyskusji, twoje ujadanie wzbudza jedynie śmiech i politowanie. To właśnie próba przesunięcia S-8 do mało uczęszczanego korytarza najniekorzystniej odbije się nie na Łodzi a na Zd.Woli Sieradzu, Łasku i całej zachodniej części województwa, więc jak widać najwięksi egoiści (na dodatek całkowicie odporni na pragmatyzm i logikę) siedzą właśnie w Piotrkowie i Bełchatowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:58 Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 19:01 powiedział co wiedzial i zdechł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:11 w zakresie dróg miasto Łódź potrzebuje: 1/ wyrzucenie poza granice Łodzi krajowej "1" Katowice-Gdańsk, tak zeby strumień pojazdów na tej osi przemieszczał się jakieś 40 km od Łodzi, tak jak strumień pojazdów na trasie Warszawa-Wrocław; 2/trasę Warszawa-Wrocław za wszelkie pieniadze utrzymać te 50 km od Łodzi tj. przez Piotrków - Bełch, Wieluń, dzięki temu strumień pojazdów na tej osi przemieszcza się daleko od Łodzi; 3/ wybudowania nowej szosy na Sieradz - Kalisz - wychodzacej z Łodzi pomiędzy Lublinkiem a Retkimia i omijajacej od północzy P-ice, Łask, ZdW, Sieradz - planowana szosa Sieradz - Tuszyn, szumnie zwana S8 do niczego miastu Łodzi nie jest potrzebna; 4/ przebudowa wylotówek z Łodzi, żeby nie wygladały jak wyjazd z powiatowej mieściny (Brzezińska, Pomorska, Rokicińska, Tomaszowska, Pabianicka, Konstantynowska, Aleksandrowska, Zgierska (żeby omijać Zgierz); 5/ doprowadzenie do sytuacji w której łódzkie drogi nie będą przepuszczały ruchu tranzytowego - miasto odpocznie od tirowskiego hałasu - utrzymywanie przebiegu głównych tranzytów krajowych ok. 50 km od Łodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:20 Wybaczcie ale zacytuję sam siebie ;) "Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:26 czy uważasz, tak jak jeden młotowaty profesur z UŁ, że im więcej tirów będzie przejeżdżało przez Miasto tym dla Miasta lepiej - bo ja słyszałem taka wypowiedź - co o niej sądzisz? to jest pseudonaukowe uzasadnienie przebiegu przez Łódź krajowej 1 i przybliżania jak najbliżej Miasta trasy Warszawa - Wrocław, która teraz - dziękować Bozi - omija miasto 50 km od południa. On twierdzi, ze im więcej tirów, będzie przejeżdżać przez Łódź, tym więcej Łódź dostanie dotacji na drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:34 Wszyscy wiemy o co chodzi. Zajmujecie się profesjonalnym zniechęcaniem do S8 przez Łódź. Robicie to tak jawnie, że już wielu osobom nie chce się z wami dyskutować. "Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:39 sorry gościu Popier a.m. ale za internet, czyli prawo do wyrazania swoich poglądów to ja płacę z własnej kieszeni - żaden Żyd mnie tu nie sponsoruje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:42 Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: czego potrzebuje Łódź? 10.05.07, 19:08 no wiec powiem ci białasie że od samego internetu nie wyżyjesz, więc przestań kwękać. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: czego potrzebuje Łódź? 10.05.07, 19:06 nie wiem czy to takie mułowate podejście. Logistyka jest branżą która w polsce raptem raczkuje, a przekształcenie Łodzi w olbrzymie centrum logistyczne na poziomie Bolonii czy Werony będzie na pewno z dużą korzyścią dla miasta. Ale tego bez dobrych dróg nie da się osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: czego potrzebuje Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:29 czy ty czytałeś "Czego potrzebuje Łódź?" - jeśli tak to jesteś ograniczony umysłowo - skoro nazywasz to co tam jest napisane judzeniem p-ko Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun apel do łodzinina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:26 łodzianin pisze takie bzdury, że trudno podejrzewać go o to, że jest łodzianinem, generalnie czytając jego posty w różnych dyskusjach widzę głównie nienawiść do prawdy, rozumu i wartości, nie wiem jaka trauma mogła to spowodować Tranzyt w odległości 50 km od ośrodka którego teren zurbanizowany ma nie więcej niż 25 km średnicy to obsolutny absurd lub sabotaż. Naoglądałeś się bracie planów miast amerykańskich, które mają może ringi w tej odległości ale bliżej są jeszcze dwa inne - centralne. Poza tym jest bez sensu przy takim podejściu budowanie dodatkowych kilkunastu dojazdów o dużej przepustowości żeby wyprowadzić ruch z miasta na tak oddalone drogi, a miast na to nie stać. CO TY CHŁOPIE KOMBINUJESZ, JAKIŚ POLITYCZNY KIJ W SZPRYCHY, WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE. Odpuść sobie takie dyrdymały w sprawach ponadpolitycznych dla regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:13 A ja jako łodzianin jestem za wariantem S8 przez Piotrków oraz S14 z miejscowości Walichnowy do Łodzi, wraz z S71 - zachodnią obwodnicą miasta. Przy założeniu że priorytetowy jest odcinek S8 Wrocław - Walichnowy i Walichnowy - Łódź. Odcinek przez Bełchatów w ostatniej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin co ma do S-8 i F 16 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:20 "Trasa ta jest również bardzo potrzebna dla bazy wojskowej w Łasku, gdzie niedługo mają stacjonować samoloty F-16" - cholera, ale macie z tej platformy głąbiastych senatworów, żeby samoloty potrzebowały szosy, to naprawdę trzeba być młotem, żeby to wymyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: co ma do S-8 i F 16 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:22 Jeszcze raz się zacytuję: Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: co ma do S-8 i F 16 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:36 sorry gościu ale za internet, czyli prawo do wyrazania swoich poglądów to ja płacę z własnej kieszeni - żaden Żyd mnie tu nie sponsoryje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: co ma do S-8 i F 16 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:43 Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Re: co ma do S-8 i F 16 ? 10.05.07, 15:52 Młotem to trzeba byc, żeby nie wiedzieć, ze baza lotnicza to jest ogromna logistyka wymagająca dobrych połączeń i dowożenia tysięcy najróżniejszych rzeczy oraz ludzi. No ale jesli ktoś uwaza, że lotnisko powinno stać w sczerym polu bo wymaga tylko lądowania samolotu to powinien udac sie natychmiast do psychiatry a nie wyzywac innych od młotów. Odpowiedz Link Zgłoś
ironlord Re: co ma do S-8 i F 16 ? 10.05.07, 19:11 stosując twoją terminologię to naprawdę trzeba być młotem żeby nie domyśleć się że droga potrzebna jest tam w celach transportowych, np. dostarczenie paliwa, czy transportu sprzętu itd. itp. jak widać ograniczony umysłowo nie jest już tylko aparat państwowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:50 ani centymetr tej całej s8 nie będzie przechodził przez Miasto Łódź. Pytanie co miastu po tej szosie z Sieradza do Tuszyna. Zakończy się to w Tuszyn-Lesie i efekt będxzie taki że z Łodzi do Piotrkowa nie będzie mozna przejechać, no bo strumień tych pojazdów wtoczy się na trasę Łódź- Piotrków - o!! i wtedy Łodzianie obudzicie się z ręka w nocniku , jak warszawka pod Jankami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:54 Dziwi mnie tylko ich nadaktywność. Ktoś im za to płaci, zatrudnili firmę PR? Mam coraz większe podejrzenia co do tego, ponieważ judzą przeciwko Łodzi bardzo profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ani metr ani centymetr 10.05.07, 13:01 Boże człowieku zaciąłęś się ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:11 Przecież widzisz, że większość postów "za wariantem piotrkowskim" polega na zniechęcaniu mieszkańców Łodzi do korzystnego dla nich przebiegu. Do tego te argumenty są tak debilne i tak do siebie podobne, że zachodzi uzasadnione podejrzenie co do zorganizowanej akcji. Nie wkleiłem tego do twojej wypowiedzi bo widać że twoje argumenty jakie są takie są, ale można z nimi dyskutować. Pozostałe posty to czarny pr obliczony na zniechęcanie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:15 a!!!!!! to tak wygląda czarny piar!!!!! popier.. - gratuluję ci daltonizmu!!!! 11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:18 Łodzianin i Ł. pisze o tym co jest Łodzi w zakresie drogownictwa do szczęścia potrzebne - "czarny pr" to to nie jest, raczej zwalczanie głupoty różnych senatworów, prezydentów, posłów, wójtów, starostów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Ani metr ani centymetr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:34 Mąż opatrznościowy łodzinin i Ł. JEDEN Z DRUGIM wiedzą co jest w drogownictwie Łodzi potrzebne, tylko zapomnieliście o uprzywilejowaniu furmanek z gnojem, żeby łatwiej wam było jeżdzić I NIKT NIE WYPRZEDZAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Re: Ani metr ani centymetr IP: 157.25.164.* 10.05.07, 15:48 Przed chwilą w Radiu Łódź podali, że decyzja nie została podjęta, chociaż eksperci opowiedzieli się za wariantem łódzkim. Mamy więc cały czas zabawę w kotka i myszkę.Ciemne typy czekają, aż Łodzi i regionowi znudzi się protest. Być może chcą dociągnąć do wakacji i spróbować przeforsować swoje interesy gdy większość ludzi wyjedzie z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin z Łodzi ale całe kilometry S14 będą szły przez miasto IP: *.pai.net.pl 10.05.07, 15:47 a bez S8 ta potrzebna droga nie powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: ale całe kilometry S14 będą szły przez miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:42 Przez jekie miasto, łodzianinie z Radomska? Widziałeś kiedyś plany S14, czy szczekasz dla smego szczekania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucki menel Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:25 Dodatek regionalny do GW nie powinien byc stronniczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Droga nasza! Hej! Droga dla Piotrkowa, najpiekniejszego miasta IP: *.Red-80-59-230.staticIP.rima-tde.net 10.05.07, 17:44 na swiecie! Nie bendom nam tu rzadzic lodzkie paniska. Ja w koncu tez chce se na dzialke pojechac szeroko drogom, nie tylko waskom. Belchatow tez piekne miasto i tez potrzebuje szerokiej drogi! I juz! No. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 21:10 S8 to nie tylko droga dla Piotrkowa (jak probuja wmowic lodzianie). gdyby tak bylo - nie upieralbym sie. ale to arteria laczaca wraz z S12 zachodnia i wschodnia granice. os potencjalnego wzrostu kilku regionow, lacznik kilku duzych miast - wroclawia, piotrkowa, radomia i lublina. nie rozumiem tej łodzkiej zachlannosci. maja autostrade WZ (A2). maja autostrade NS (A1). nikt nie ma tyle. i jeszcze malo? wszystko dla łodzi a inni niech zdychaja? mam nadzieje ze zwyciezy rozsadek i S8 pojdzie przez Piotrkow! Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 22:44 isoxazolidine napisał: > lacznik kilku > duzych miast - piotrkowa xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ostateczna bitwa o S-8 10.05.07, 22:49 Możesz się śmiać, ale kolega mówiąc Piotrków miał chyba na myśli bardziej region piotrkowski, w tym Bełchatów itp. a to jakieś 300 tysięcy mieszkańców, idź leczyć swoje kompleksy gdzie indziej. Powiem Ci tylko że wszystko jest kwestią gdzie się siedzi, człowiek z Nowego Jorku wyśmiałby Cię gdybyś mu powiedział, że jesteś z wielkiego miasta Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: Ostateczna bitwa o S-8 IP: *.tkdami.net 10.05.07, 23:21 Isox pisał jeszcze o zachłanności łódzkiej a tego jakoś nie zauważacie licytując się co do wielkości miast. Autostrady, ekspresówki, kolej wszystko dla Łodzi a inni nic. Gratuluję zwykłej ludzkiej uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ostateczna bitwa o S-8 11.05.07, 14:57 Łódz ze swoim podejsciem nie powinna nigdy zostac stolica regionu. to ma byc zrownowazony rozwoj??? wszystko pakuje pod siebie. reszta moze zdychac. dno totalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartas Zastanow sie co piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:30 Jezeli nawet nie wliczasz Lodzi to i tak miasta wzdluz wariantu lodzkiego po zsumowaniu maja duzo wiecej mieszkancow niz wzdluz wariantu piuotrkowskiego. Nie wspomne o takim drobiazgu ze piotkrow na dzis jest najlepiej skomunkowanym miastem w polsce, belchatow lezy blisko A1 i tez nie ma co narzekac, tym bardziej ze dostanie obwodnice, wielun tez nie zostanie na lodzie bo obwodnica bedzie i tak i tak. A Sieradz, Lask, Zdunska Wola, Pabianice, Zgierz? Zostana na lodzie z zdezelowana droga i tranzytem przez praktycznie srodek miasta. I kto tu chce zaszkodzic regionowi? Piotkrow czy Lodz. Myslenie nie boli, a naprawde czasami sie przydaje. A swoja droga mam wrazenie ze jestes z Radomia, jesli tak to widze ze i ty dales sie podpuscic piotkrowskiemu lobbingowi skoro tak forsujesz ten poronoony przebieg trasy. Popatrz na mape i sie zastanow co jest lepsze dla Radomia, szybsze bezposrednie polaczenie z Lodzia i Poznaniem (dalej Berlin) oraz Szczecinem czy polaczenie z Piotrkowem i Wroclawiem? Odpowiedz sama sie nasuwa, tym bardziej ze do wroclawia i tak bedziesz mial pusta droge GP z obwodnicami do wielunia a reszta to bedzie Ska. Po prostuy daliscie sie podpuscic, bo wam owszem jest potrzebna S12, ale z Radomia przez Opoczno do Rzgowa pod Lodzia i dalejk Lask Sieradz kalisz do Jarocina gdzie dalej w linii prostej masz s11 do Poznania.... Oj myslenie nie boli naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Zastanow sie co piszesz 11.05.07, 16:14 w interesie Radomia, regionu radomskiego, Lublina i lubelszczyzny jest S8 via Piotrkow. to nam daje expresowe polaczenie na osi dwu granic. S12 konczaca sie nagle na A1 nie daje korzysci prawie nikomu a S8 przez Łodz daje korzysci tylko Łodzi. myslenie nie boli. sprobuj ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartas Re: Zastanow sie co piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:47 > w interesie Radomia, regionu radomskiego, Lublina i lubelszczyzny jest S8 via > Piotrkow. to nam daje expresowe polaczenie na osi dwu granic. A co jest wazniejsze, polaczenie miedzy miastami czy miedzy granicami? S12 konczaca sie > nagle na A1 nie daje korzysci prawie nikomu Jak to nagle? Wystarczy zrobic drobna korekte i poprowadzic ja od opoczna przez rzgow do lasku (dalej przebiegiem zbieznym z dzisiejsza DK12 i miejmy nadzieje z S8) i masz prosta droge do kilku najwazniejszych miast w Polsce. A jak koniecznie chcesz jechac do granicy jedziesz pusciutka droga w standarcie GP przez piotrkow i belchatow ktora mozna nazwac DK98 Myslenie nie boli. S8 przez Łodz daje korzysci tylko > > Łodzi. myslenie nie boli. sprobuj ... A takie miatsa jak Pabianice, Lask, Sieradz, kalisz, Zdunska Wola to co, psy? Naprawde warto pomyslec a potem pisac Odpowiedz Link Zgłoś
vazz O boshe 12.05.07, 15:44 Co za bzdury, może jeszcze wpiszesz dogodne połaczenie z Władywostokiem. Popatrz sobie na kraje zachodnie, tam autostradami sa połaczone najwieksze miasta. Oczywistym jest,ze np.z Wrocławia znacznie wiecej ludzi bedzie jechało do Łodzi niz np.Piotrkowa, Lublina, Radomia. Połaczenia Wrocek-Łódź sa fatalne zarówno drogowe,kolejowe,autobusowe itp. Slepotą jest pomijanie faktu,ze priorytetową rolą autotrad w Polsce powinno byc skomunikowanie najwiekszych miast w kraju. Prosze mi tu nei wyliczas ilosci mieszkanców bo to przypomina farse, jestescie smieszni starajac sie udowodnic,ze Piotrków jest rwnorzednym miastem dla Lodzi ;) Panowie politycy namieszali w głowach biednym ludziom i po peronie we Włoszczowej wierza oni w lotnisko w Kielcach,autostrade przez Piotrków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Re: Zastanow sie co piszesz II 11.05.07, 16:26 S8 ma się tak do Łodzi, jak Okęcie do Kosmodromu! Rozłóż sobie drogi kolego mapę /nie atlas w kształcie książeczki tylko MAPĘ!/ i się przyjrzyj! Naprawdę czytanie mapy ze zrozumieniem nie boli! Ba nawet pomaga! S8 "leci" przez Bełchatów, Piotrków do Wawy! I tak zostanie! Bo S8 jest to połączenie które pełni dwie główne funkcje! 1. na odcinku do Piotrkowa pełni rolę najkrótszego korytarza W-Z, z przejściem w S12 i dalej do Kijowa! 2. Jest to korytarz łączący Dolny Śląsk ze stolicą /dalej Praga, Drezno, Monachium/! Z całym szacunkiem do Łodzi, ale wy jak na razie stolicą kraju nie jesteście! Podpuścić piotrkowskiemu lobby? Proszę cię... poroniony przebieg trasy to wasza koncepcja! I jak w/g ciebie miałaby przebiegać dalej S8 z Łodzi? Dalej 14 czy najpierw 72 a później "starą 8"? To jest dopiero chore!!! W Radomiu nikt nie twierdzi że, że Łask czy Pabianice mają sielankę, bo nie mają, ale to nie tędy droga! Zabralibyście się za lobbowanie aby 14 została przebudowana do parametrów drogi ekspresowej! To ma sens i to jest rozwiązanie waszych problemów komunikacyjnych! Co do połączenia z Poznaniem to nietrafiony argument w stosunku do Radomia! Dlaczego? Ano dlatego: S12 do Piotrkowa, A1 do Strykowa i A2 do Poznania! Tak to powinno wyglądać! Uważam również że niejaki premier Miller zrobił wam/sobie niedźwiedzią przysługę "przenosząc" niejako S8 na tory 14! Gdyby został na II kadencję pewnie ten idiotyzm wcieliłby w życie! Tak się na szczęście nie stało i wszystko wróci w stare ramy! Taką mam nadzieję! Ale wam pozostanie niesmak i rozczarowanie że było tak blisko, a teraz jest tak daleko!...i tego wam nie zazdroszczę... No cóż to ta krótkowzroczność Millera i jego świty m.in.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartas Re: Zastanow sie co piszesz II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:57 > S8 ma się tak do Łodzi, jak Okęcie do Kosmodromu! Rozłóż sobie drogi kolego map > ę > /nie atlas w kształcie książeczki tylko MAPĘ!/ i się przyjrzyj! Naprawdę > czytanie mapy ze zrozumieniem nie boli! Ba nawet pomaga! > S8 "leci" przez Bełchatów, Piotrków do Wawy! Albo wez starszy atlas albo przyloz linijke miedzy warszawa a wroclawiem to zobaczysz jak ta droga powinna isc I tak zostanie! Bo S8 jest to > połączenie które pełni dwie główne funkcje! 1. na odcinku do Piotrkowa pełni > rolę najkrótszego korytarza W-Z, z przejściem w S12 i dalej do Kijowa! A do Erewania nie? No i Wloszczowa sie nei lapie wiec odpada... S8 MA LACZYC BIALYSTOK, WARSZAWE, LODZ I WROCLAW a nie Kijow z czyms tam. Komus widac Euro na glowe uderza. Jest > to korytarz łączący Dolny Śląsk ze stolicą /dalej Praga, Drezno, Monachium/ No wlasnie te miasta ma laczyc z WQroclawiem Lodzia Warszawa Bialymstokiem i dalej Litwa. Najkrotsza droga a wiec przez Lodz, i droga przechodzaca przez najwieksze miasta, a wiec tez przez Lodz. Jak ktos bedzie chcial jechac na Ukraine to se A4 pojedzie I jak w/g ciebie miałaby przebiegać dalej S8 z Łodzi? Dalej 14 czy > najpierw 72 a później "starą 8"? To jest dopiero chore!!! Autostrada A2 jaka bedzie miedzy Lodzia a Warszawa. Chore to jest to ze niektorzy tak oczywistych rzeczy niepotrafia dojzec. > W Radomiu nikt nie twierdzi że, że Łask czy Pabianice mają sielankę, bo nie > mają, ale to nie tędy droga! Zabralibyście się za lobbowanie aby 14 została > przebudowana do parametrów drogi ekspresowej! te miasta leza tez przy DK 12 i beda lobbowac za taka droga jaka chca i radomowi wara od tego, bo jeszcze stwierdzimy ze lepiej bedzie jesli DK12 zamiast przez radom powinna isc przez Bialobrzegi... Dlaczego? Ano dlatego: S12 do Piotrkowa, A1 do Strykowa i A2 do Poznania! > I robisz kolo, jakies 20 - 30 km.... To zajmie wiecej czasu niz strata z powodu gorszego standartu drogi piotrkow - wielun > Tak to powinno wyglądać! Uważam również że niejaki premier Miller zrobił > wam/sobie niedźwiedzią przysługę "przenosząc" niejako S8 na tory 14! Ta droga w ten sposob jest planowana od 1950 roku a od 19 lat czeka na budowe zabezpieczony pas ziemi wiec nie mieszaj w to milera, od ktorego ten balagan sie zaczal Tak się na > szczęście nie stało i wszystko wróci w stare ramy! A ja mam nadzieje ze ze starych ram nikt tej drogi nie wywali i wreszcie ten czekajacy 19 lat pas ziemi zaczna zabudowywac droga > No cóż to ta krótkowzroczność Millera i jego świty m.in.... No fakt, narobili balaganu, i teraz mamy zapedy miatseczek 80 tysiecznych do bycia metropoliami... Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Zastanow sie co piszesz II 11.05.07, 17:31 > I robisz kolo, jakies 20 - 30 km.... To zajmie wiecej czasu niz strata z > powodu gorszego standartu drogi piotrkow - wielun No zwłaszcza, że mówa tutaj o dwóch odcinkach autostradowych. Bosz, i Ty mówisz o myśleniu że nie boli ? A jakbyś może kojarzył taki przedmiot jak matematyka to: v1 - via. PT: Radom - Piotrków (S12) : droga ~110 km / 110 km/h = 1 h Piotrków - Łódź (A1) : droga ~65 km / 130 km/h = 0,5 h Łódź - Poznań (A2) : droga ~200 km / 130 km/h = 1,5 h suma : 3 h (węzłów 3) v2 - via. LDZ: Radom - Piotrków (S12) : dtoga ~110 km / 110 km/h = 1 h Piotrków - Rzgów (A1) : droga ~30 km / 130km/h = 0,25 h Rzgów - Pabianice (S8) : droga ~11 km / 110 km/h = 0,1 h Pabianice - Ozorków (S14) : droga ~30 km / 110 km/h = 0,3 h Ozorków - Poznań (A2) : droga ~180 km / 130 km/h = 1,4 h suma: 3,05 h (węzłów 5) I gdzie tu widzisz tą stratę przy wariancie "piotrkowskim" ?? I tak dla informacji strata na odcinku Piotrków-Wieluń: Piotrków - Wieluń (S8): droga 80 km / 110 km/h = 0,70 h (42 min) Piotrków - Wieluń (GP8): droga 80 km / 90 km/h = 0,90 h (54 min) czyli strata to około12 minut, przy czym to tylko teorią, jeśli wziąć pod uwagę że rzeczywista prędkość na drodze ekspresowej będzie około 90-100 km/h a na drodze krajowej GP około 70 km/h to by oznaczało że potrzebujesz nowej matematyki, aby Twoja teoria trzymała się kupy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamrad1 S-8 i S-12 IP: *.tkdami.net 11.05.07, 21:40 Napewno Wrocław-Piotrków-Radom-Puławy-Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: S-8 i S-12 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.07, 21:45 I Pacanów, zapomniałeś dodać Pacanów. MK Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Pacanów-ek... 12.05.07, 19:39 Jak się nie posiada merytorycznych argumentów w głowie to i Pacanów dobry... żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Pacanów-ek... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.07, 22:30 A co masz do Pacanowa? 1200 mieszkańców też zasługuje na porządną drogę! Nie można wszystkiego lokować tylko w Piotrkowie - zadufańcy jedni. Należy Pacanów skomunikować ze wschodnią i zachodnią granicą Polski żeby dać regionowi Pacanowa szanse rozwoju. Należy S12/S8 odsunąć 50km na południe od Radomia i Piotrkowa (dla dobra ich mieszkańców - kto to widział żeby korytarz transeuropejski puszczać prawie przez miasto) i dać szansę na rozwój Pacanowa. Jeśli lobby pacanowskie zdoła przesunąć lokację A1 nieco na wschód to Pacanów ma szansę rozwinąć się w centrum logistyczne co jest niezwykle istotne dla tego biednego regionu o dużym bezrobociu. Piotrków ma już dobrą drogę na południe, północ i do Warszawy więc niech się podzieli z biednym Pacanowem. MK Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Re: Zastanow sie co piszesz II 12.05.07, 19:37 Gość portalu: Bartas napisał(a): > Albo wez starszy atlas albo przyloz linijke miedzy warszawa a wroclawiem to > zobaczysz jak ta droga powinna isc Nie ośmieszaj się! Linijką to wytyczali granice w Afryce Północnej i ulice miejskie w USA! Z tego co wiem to ani nie leżymy w Afryce, ani nie opieramy się na amerykańskich wzorcach w zakresie projektowania korytarzy komunikacyjnych! > A do Erewania nie? No i Wloszczowa sie nei lapie wiec odpada... S8 MA LACZYC > BIALYSTOK, WARSZAWE, LODZ I WROCLAW a nie Kijow z czyms tam. Komus widac Euro > na glowe uderza. A mówiłem żeby rozłożyć mapę! Do Erewania tylko głupek jechałby przez Ukrainę, Rosję i Gruzję! Przez Turcję kolego! Widzisz, jak można się zbłaźnić tym że nie umie się czytać ze zrozumieniem! Z zachodu do Kijowa, czyli korytarz W-Z to trasa S8 do Piotrkowa i S12 z piotrkowa do granicy! Co do samej S8 to właśnie taką rolę pełni m.in. jak napisałeś! Tyle, że Z łodzią skomunikowana jest przez 72! > > No wlasnie te miasta ma laczyc z WQroclawiem Lodzia Warszawa Bialymstokiem i > dalej Litwa. Najkrotsza droga a wiec przez Lodz, i droga przechodzaca przez > najwieksze miasta, a wiec tez przez Lodz. Jak ktos bedzie chcial jechac na > Ukraine to se A4 pojedzie Najkrótsza droga nie wiedzie przez łódź! Poza tym S8 to nie tylko Wawa-Wrocek, ale też Wawa-Katowice prowadzenie jej pod łodzią było by bardzo...śmieszne... Jedna A4 nie wystarczy na cały tranzyt, poza tym jadąc S8/S12 omija się góry! > > Autostrada A2 jaka bedzie miedzy Lodzia a Warszawa. Chore to jest to ze > niektorzy tak oczywistych rzeczy niepotrafia dojzec. > No i jak pisałem wcześniej wam potrzebna jest S14! > > te miasta leza tez przy DK 12 i beda lobbowac za taka droga jaka chca i > radomowi wara od tego, bo jeszcze stwierdzimy ze lepiej bedzie jesli DK12 > zamiast przez radom powinna isc przez Bialobrzegi... A łodzi WARA od tego za czym Radom będzie lobbował! A twoje stwierdzenia akurat są tu najmniej istotne... > > I robisz kolo, jakies 20 - 30 km.... To zajmie wiecej czasu niz strata z powodu > > gorszego standartu drogi piotrkow - wielun 200km autostradą czy ekspresówką robisz w takim samym czasie jak 100-120km zwykłą drogą! Nadkładam 20-30km ale zyskuję na czasie i paliwie... poza tym ktoś już ci odpisał w ty zakresie... > > Ta droga w ten sposob jest planowana od 1950 roku a od 19 lat czeka na budowe > zabezpieczony pas ziemi wiec nie mieszaj w to milera, od ktorego ten balagan > sie zaczal Może i tak, ale wszyscy /czyt. nikt/ wiemy jakimi kryteriami posługiwała się tamta władza! Na pewno nie społeczno-ekonomicznymi... > > > No fakt, narobili balaganu, i teraz mamy zapedy miatseczek 80 tysiecznych do > bycia metropoliami... A mnie się wydaje że to nie Piotrków równa do was tylko wy do piotrkowa! Szukacie obiektu któremu możecie śmiało powiedzieć że jesteście lepsi, więksi itp. itd! A z faktu iż miasta, powiedzmy to umownie z waszej półki takie jak Poznań, Wrocław, Trójmiasto czy Kraków już dawno wam zniknęły z horyzontu! Będąc uszczypliwym można by rzec, że każdy mierzy siły na zamiary...ale czy wy naprawdę chcecie "bić się" z Piotrkowem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Zastanow sie co piszesz II IP: *.toya.net.pl 13.05.07, 21:13 Masz rację i obecna droga 8 która istnieje teraz idzie przez Piotrków i tak będzie i nikt ci jej nie zabierze i jest ona na twojej mapie ale my człowieku rozmawiamy o czymś zupełnie nowym o nowej autostradzie S8( zdegradowana do drogi ekspresowej przez idiotę Buzka chyba) której fizycznie jeszcze nie ma o przebiegu tejże drogi właśnie rozmawiamy.I ta droga ekspresowa ma łączyć duże miasta a nie wioski czy kopalnie węgla. Dlatego pomyśl jej jeszcze nie ma na twojej mapie.A nazewnictwo czy oznaczenie dla nowej czy starej drogi to bez znaczenia można je zmienić w każdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś