Dodaj do ulubionych

Lekarze proponują kompromis

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:41
Też skończyłem studia, dokładnie prawnicze. Żądam 1,75 przeciętnej pensji na
początek.
Obserwuj wątek
    • Gość: mutant ja tez skonczylem IP: *.telprojekt.pl 22.05.07, 10:47
      zadam 2,5 przecietnej pensji i panstwowej posady!
      • Gość: wer Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:02
        • Gość: pako19 Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:53
          Zatem wyjedziemy. Tylko kto cię będzie leczył za te pieniądze?
          • Gość: gg Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 12:23
            co nabrało się kredytów i nie ma z czego ich spłacać ?
            • olias Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! 22.05.07, 12:31
              nie, boją się brać kopert. Stąd takie smieszne żądania NATYCHMIAST.
            • Gość: Bambo Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:33
              Lekarze nie biorą kredytów! Ich stać jest na wszystko! Mając praktykę prywatną
              nie są rozliczani z dochodów tam uzyskiwanych. Nie odprowadzają podatków! A jak
              żyją, na jakim poziomie, to przeciętny Polak nawet nie ma pojęcia. Wiem coś o
              tym! Ludzie otwórzcie wreszcie szeroko oczy, oni was oszukują wykorzystując
              swoje możliwości decydowania, czy zostaniesz przyjęty do szpitala, skierowany do
              specjalist, czy zrobi ci operację profesor, czy zwykły stażysta! To jest po
              prostu wstrętne! Wyjeżdżając za granicę, powinni zwracać pieniądze za studia! A
              za specjalizację powinni płacić! Kształcimy kadrę medyczną dla bogatych krajów
              zachodnich! Stać nas ns to? Jakiekolwiek podwyżki nic nie zmienią, będą
              powodowały dalszą eskalację żądań. ja też będę się domagać więcej pieniędzy dla
              siebie! Mam dwadzieścia lat pracy i studia ekonomiczne. nie mam nawet średniej
              krajowej!
              • Gość: 12e2 Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! IP: *.gl.digi.pl 22.05.07, 12:52
                i komunistyczne umiejętności i myślenie---i tak zarabiasz za duzo
          • Gość: jacek.sygula zabrać Górnikom i Policji i dać lekarzom+szpitalom IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 12:23
            dość państwa w Państwie !!!
          • olias Re: Lekarzy do woja!!!Albo wyjzad za granicę!! 22.05.07, 12:30
            kto mnie będzie leczył? Dokładnie ci sami co teraz. Od lat zawsze i tylko
            prywatne przychodnie.
            A jak wy, państwowi wszyscy wyjedziecie to może państwo nie będzie mnie łupić
            co miesiąc z mojej pensji?
      • scubabe Re: ja tez skonczylem 22.05.07, 11:54
        Przykro mi że tyle niezarabiasz może czas zmienić prace, proponuje budowa
        autostrad lub stadionu tylko pamiętaj niewpisuj w cv że masz studia wyższe bo
        obniżą ci stawke
    • skubi6 Proszę bardzo, strajkuj 22.05.07, 10:47
      Gość portalu: lałer napisał(a):

> Też skończyłem studia, dokładnie prawnicze. Żądam 1,75 przeciętnej pensji na
      > początek.

Masz pełne prawo zastrajkować. A to, czy ktoś zauważy Twój strajk, będzie
      świadczyło o tym, jak bardzo jesteś potrzebny.

www.skubi.net/macierewicz.html
      • pawciu2 zwolnic lekarzy 22.05.07, 10:53
        do "skubi6":

Chyba nie zrozumiales poprzedniego rozmowcy.
        Co to jest?
        Dlaczego studia mialby uprawniac od wysokosci pensji???

Jak chca wiecej zarabiac, niech poszukaja sobie lepszej pracy, albo niech sie
        zwolnia z obecnej i probuja szczescia przy ponownym zatrudnieniu na tym samym
        stanowisku i lepszym wynagrodzeniem. Maja do tego pelne prawo.

------
        a rozwiazanie jest moim zdaniem proste:

Ja jako płacacy lekarzom - uwazam, ze wszystkich strajkojacych nalezy w jednej
        chwili zwolnic dyscyplinarnie - a na ich miejsce przyjac lekarzy, ktorzy nie
        moga znalezc etatu.

I niech ci nowi lekarze uzgodna taka pensje, jaka im jest potrzebna.

• wladek1957 Re: zwolnic lekarzy 22.05.07, 10:59
          nie mogą znalesc etatu lekarze???
        • Gość: me Re: zwolnic lekarzy IP: *.chello.pl 22.05.07, 11:01
          tak tak
          lekarzy w kamasze.
          poswiec 8 lat z zycia na studia + specjalizacje, zobaczymy jak dobrze bedziesz
          przygotowany do wykonywania innych zawodow.
          jestes niemalze tak bystry jak nasz marszalek
          • olias Re: zwolnic lekarzy 22.05.07, 12:35
            nie intersuje mnie ile lat studiowałeś. Mój pracodawca to nawet nie sprawdza
            czy dużo pracuję. Mam TYLKO przynosić mu większe zyski niż wynosi jego
            obciążenie moją osobą. proste? jak drut!
            Ideał pracownika - nic nie robi. Tylko przynosi duży zysk firmie.
            Myślisz że Ty jeden studiowałes? teraz jak kto zna większosć liter alfabetu to
            zawsze jakieś studia zaliczy. A potem jest rynek - ten się nada, a tamten ..
            nie.
            To się nazywa gospodarka rynkowa.
        • Gość: XX Re: zwolnic lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:15
          W Polsce już nie znajdziesz bezrobotnych lekarzy. Jeszcze 4-5 lat temu byłoby to
          możliwe, obecnie w zachodniej Polsce nie ma szpitali powiatowych, w których nie
          byłoby kilku wolnych etatów. I nie pisz, proszę, o Ukraińcach czy Białorusinach-
          jeżeli nawet kilku z nich przyjedzie do Polski, to tylko po to, aby jak
          najszybciej wyjechać na zachód (pomijam kwestie etyczne, łąpówki są tam jeszcze
          bardziej rozpowszechnione). A więc- życzę zdrowia. Będzie potrzebne...
          • Gość: p -zdrowie jest potrzebne IP: 195.245.204.* 22.05.07, 11:48
            To jak to jest?

A gdyby lekarz zwolnil sie z pracy i szukal nowej - dobrze platnej to co?

Ja tak robie - jak malo mi placa - mowie: zaplaccie mi wiecej albo odchodze.
            Wtedy dowiaduje sie - ze nic z tego - wtedy skladam wymowienie i dostaje wiecej
            niz chcialem wczesniej.

Lekarze tak nie moga?

p

ps
            Nie lubie lekarzy, bo na 2 dobrych jest 8 partaczy. Zeby trafic na
            kompetentnego lekarza trzeba sie zglaszac na ostry dyzur do najwiekszych
            szpitali w Polsce i liczyc na odrobine szczescia.

Sam poszedlem w czwartek rano do przychodzni studenckiej - dostalem witamine A
            i C, a wieczorem na ostry dyzur do szpitala - gdzie spedzilem tydzien czasu, bo
            bylem w stanie wymagajacym hospitalizacji.
            Tak dlugo jak lekarze podobni do tej w przychodzni stanowic beda wiekszosc - to
            ci dobrzy specjaliscy nie beda mogli pracowac. I ja bym chcial, zeby to sie
            zmienilo. Dobrzy lekarze dostana dobre pensje - a poleca ci kiepscy.

W innym szpitalu (w Warszawie na Lindleya) RTG wykonuje 7 osób. 2 lekarzy -
            pija kawe i 5 stazystek. 1 robi rentgena, 4 usluguja panom przy kawie.
            Dlaczego maja zarabiac razem 2*3 + 5 *1.75 = 14,75 srednich pensji krajowych???

p
            • Gość: Holt_ Re: -zdrowie jest potrzebne IP: *.nl 22.05.07, 12:20
              > To jak to jest?
              >
              > A gdyby lekarz zwolnil sie z pracy i szukal nowej - dobrze platnej to co?
              >
              > Ja tak robie - jak malo mi placa - mowie: zaplaccie mi wiecej albo odchodze.
              > Wtedy dowiaduje sie - ze nic z tego - wtedy skladam wymowienie i dostaje
              wiecej
              >
              > niz chcialem wczesniej.
              >
              > Lekarze tak nie moga?

nie. Bo dobrej placy dla lekarzy w tym kraju nie ma. co tu jest do zrozumienia?
              • olias Re: -zdrowie jest potrzebne 22.05.07, 12:40
                czarnowidztwo szerzysz. Mój dentysta zapytany na okoliczność kontraktu z
                państwem rzucił śliczną wiązankę i powiedział że umawia się ze mną. A resztę ma
                w .... nieważne.
        • Gość: elka Re: zwolnic lekarzy IP: *.chello.pl 22.05.07, 11:32
          Skończyłam medycynę 6 lat temu,po studiach musiałam odbyć roczny obowiązkowy
          staż na którym zarabiałam niecałe 800 zł na "reke" , potem egzamin na
          specjalizację i od 4 lat uczę sie nadal jak w szkole, za własne pieniązki musze
          opłacić wszystkie obowiazkowe staże i kursy , bo bez tego nie mogę zakończyć
          specjalizacji( a jeszcze rok przede mna do koncowego egzaminu)- zarabiam 1100
          zł na rekę( czytaj : biore kredyty na edukację , bo państwo juz do niej nie
          dokłada) - czy to według Was dużo- mysle ,że nie bo nie jeden ma wyższe pensję
          a zakończył edukację w najlepszym wypadku kończac jakąś roczna
          podyplomówkę.Owszem można wyjechać za granice ,tam potrzebuja polskich lekarzy-
          tylko kto bedzie leczył tutaj w Polsce?Wiem ,przyjada lekarze z biedniejszych
          krajów niż nas , pod warunkiem (ze ich te pensje zadowolą- na poczatku...)
          Dlatego nikt nie ma prawa oceniać lekarzy ,kto nie zna specyfiki ich pracy- a
          pacjent tutaj w tym sporze nie jest wyrocznia i nie jemu oceniać "partactwo"
          doktorów ( chyba na podstawie wiedzy ,któta usłszał gdzies lub przczytal w
          natłoku informacji w sieci).Gdzie uciekają pieniadze ,ze składek- na pewno nie
          na pensje lekarzy- na leczenie jednego pacjenta w POZ jest rocznie ok 70 zł,
          wiec gdzie jest reszta ?Pytajcie rzadzacych i NFZ...
          • Gość: łukasz Re: zwolnic lekarzy IP: *.amg.gda.pl 22.05.07, 12:07
            Ja znam specyfikę ich pracy bardzo dobrze. Kwestia wysokości wynagrodzenia
            lekarzy to nie tylko wola NFZ (rządu) ale przede wszystkim ich bezpośredniego
            pracodawcy (czyli dyrektor szpitala/przychodni) i ich samych. Moim zdaniem
            lekarze ze specjalizacją mieli by prawo do strajku tylko i wyłącznie wtedy,
            gdyby nie mieli możliwości odejścia z państwowego szpitala, założenia NZOZu i
            podpisania kontraktu z NFZtem lub innym ubezpieczycicelem. Mają taką możliwość,
            ale dziwnym trafem wolą pracować w publicznych placówkach i utrzymywać armię
            pasożytów (czyli kierownictwo plus personel niebiały, stanowiący często 50%
            stanu zatrudnienie, która przeżera ich podwyżki. Z kolei lekarzom po studiach,
            którym klika ordynatorsko-profesorska blokuje specjalizację, lub pozwala ją
            robić na niewolniczych zasadach, proponuję przestać pukać się w czoło jak mówi
            się o "układach" tylko zacząć o tym głośno mówić, a nie włazić w dupę
            przełożonych i dawać sie wykorzystywać...
            • Gość: Holt Re: zwolnic lekarzy IP: *.nl 22.05.07, 12:17
              > Ja znam specyfikę ich pracy bardzo dobrze. Kwestia wysokości wynagrodzenia
              > lekarzy to nie tylko wola NFZ (rządu) ale przede wszystkim ich bezpośredniego
              > pracodawcy (czyli dyrektor szpitala/przychodni) i ich samych. Moim zdaniem
              > lekarze ze specjalizacją mieli by prawo do strajku tylko i wyłącznie wtedy,
              > gdyby nie mieli możliwości odejścia z państwowego szpitala, założenia NZOZu i
              > podpisania kontraktu z NFZtem lub innym ubezpieczycicelem. Mają taką
              możliwość,

de facto nie maja, a konkretnie tzw zabiegowcy. Wyposazenie kliniki w sprzet z
              prawdziwego zdarzenia i - uwaga - operowanie w niej prawdziwej chirugii, a nie
              zabawianie sie w pprzepuklinki i woreczki - to gigantyczny koszt. Bo wtedy to
              nie tylko jest koszt sprzetu chirurgicznego, ale takze wyposazenie intensywnej
              terapii, a to najdrozszy oddzial w kazdym panstwoym szpitalu. Musialby na ten
              cel zostac zaciagniety potezny kredyt, praktycznie nie do splacenia przy tych
              oplatach jakie przeiwduje NFZ za odpowioeddnie procedury.

To jest tzw zjawisko za krotkiej koldry. Przeciez w pelni prywatnej sluzby
              zdrowia tak naprawde w Polsce nie ma, bo prywatne szpitale tez sa refundowane i
              maja umowy z NFZ. Tyle, ze one moga pobierac dodatkowe oplaty. I potem jednemu
              czy drugiemu choremu sie wydaje, ze koszt zabiegu to jest tyle a tyle.....a to
              jest tylko to, co on wlasnie doplacil, za reszte placimy wszyscy......
              • tofik79 Re: zwolnic lekarzy 22.05.07, 12:38
                Gość portalu: Holt napisał(a):

> de facto nie maja, a konkretnie tzw zabiegowcy. Wyposazenie kliniki w sprzet z
                > prawdziwego zdarzenia i - uwaga - operowanie w niej prawdziwej chirugii, a nie
                > zabawianie sie w pprzepuklinki i woreczki - to gigantyczny koszt. Bo wtedy to
                > nie tylko jest koszt sprzetu chirurgicznego, ale takze wyposazenie intensywnej
                > terapii, a to najdrozszy oddzial w kazdym panstwoym szpitalu. Musialby na ten
                > cel zostac zaciagniety potezny kredyt, praktycznie nie do splacenia przy tych
                > oplatach jakie przeiwduje NFZ za odpowioeddnie procedury.
                >
                To prawda. Ale zauważ, że jest kupa specjalności które nie wymagają super
                drogiego sprzętu - nefrolodzy, dermatolodzy, lekarze ogólni - oni też płaczą, że
                mają za mało. A jedyne co potrzebują, żeby się uniezależnić od szpitala to lokal
                i umowa z laboratorium. Biorąc pod uwagę, że nie musieli by utrzymywać
                niepotrzebnych pracowników i przekrętów dyrekcji(na AM w Gdańsku na 5000
                zatrudnionych lekarze i pielęgniarki to nieco ponad połowa!!!), ten sam kontrakt
                z NFZ sprawiłby, że zarabialiby legalnie 3-4 więcej niż teraz.
                A co do zabiegów - fakt, że sprzęt jest drogi i trzeba dużo kasy wyłożyć. Ale
                dochodzi jeszcze inna kwestia - lekarze w prywatnych klinikach po prostu boją
                się wykonywać skomplikowane zabiegi. W państwowym szpitalu jak pójdzie coś nie
                tak, zawsze winę można zwalić na kiepski sprzęt, warunki itd, itp, poza tym
                zawsze ktoś cie będzie krył. W prywatnej służbie zdrowia, w której liczy się
                kasa i reputacja takie coś by nie przeszło...
          • stedo Re: zwolnic lekarzy 22.05.07, 12:48
            Gość portalu: elka napisał(a):

> Skończyłam medycynę 6 lat temu,
            > staż na którym zarabiałam niecałe 800 zł na "reke" ,
            musze opłacić wszystkie obowiazkowe staże i kursy ,
            zarabiam 1100 zł na rekę
            Gdzie uciekają pieniadze ,ze składek- na pewno nie
            > na pensje lekarzy- na leczenie jednego pacjenta w POZ jest rocznie ok 70 zł,
            > wiec gdzie jest reszta ?Pytajcie rzadzacych i NFZ...
            Popieram cię całkowicie.Jak można zarzucać lekarzom ,że są niedokształceni skoro
            muszą jeszcze po 5 latach ciężkich studiów ,żyć za głodową pensję z której
            muszą płacić za dalszą naukę by być pełnowartościowym specjalistą.To paranoja. I
            fakt,Gdie znikają składki - jakaś czarna dziura!!
        • Gość: Holt Re: zwolnic lekarzy IP: *.nl 22.05.07, 11:43
          ROTFL.

Pomysly genialne zawsze najprostsze, co?

ciekawe, gdzie znajdziesz tylu SPECJALISTÓW, a nie lekarzy dopiero co po
          studiach :)

Ech....swoja droga dosiadczenie uczy, ze tacy, ktorzy w necie rozstawiaja
          spoleczenstwo po katach w zyciu nie umieja sobie poradzic ze swoim jamnikiem na
          spacerze.......
        • Gość: spike23 idiota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:05
          a myslisz ze jak przyjda ci co nie maja etatu to zarzadaja mniej, jest chory
          czlowieku...przyjdz do szpitala i popatrz sobie jak sie tu pracuje, a swoja
          droga wszyscy prawnicy ktorych znam i sa dopiero co po studiach maja wiecej ode
          mnie, ja mam 950zł na reke jako lekarz
          • kolter Re: idiota 22.05.07, 12:14
            Gość portalu: spike23 napisał(a):

> a myslisz ze jak przyjda ci co nie maja etatu to zarzadaja mniej, jest chory
            > czlowieku...przyjdz do szpitala i popatrz sobie jak sie tu pracuje, a swoja
            > droga wszyscy prawnicy ktorych znam i sa dopiero co po studiach maja wiecej ode
            >
            > mnie, ja mam 950zł na reke jako lekarz
            to po cholere cale zycie sie uczyc idz do bieronki za kasjerke(a)
            dostaniesz to samo , czaem nawet cos taniej kupisz jak paczka sie rozwali :))
        • maretina Re: zwolnic lekarzy 22.05.07, 12:17
          nie studia maja upiowazniac, a ODPOWIEDZIALNOSC, kompetencje.... oraz to, ze
          zdrowie jest najcenniejsze...bo chyba jest, prawda?
        • Gość: 1232 Re: zwolnic lekarzy IP: *.gl.digi.pl 22.05.07, 12:54
          no właśnie lekarze tak zrobią-określili oczekiwania płacowe-a jak to się zwolnią
    • Gość: me Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.chello.pl 22.05.07, 10:50
      Twoje studia maja sie nijak do studiow na AM, tak samo jak odpowiedzialnosc
      zwiazana z wykonywaniem zawodu. Poza tym jezeli jestes prawinkiem i zarabiasz
      na starcie takie grosze jakie zarabiaja lekarze to widocznie jestes kiepski.
      Lekarze nie maja wyboru, musza zaczac od tego 1000 zl miesiecznie
      • pawciu2 Re: Lekarze proponują kompromis 22.05.07, 11:01
        wez mi tutaj nie gadaj glupot o tym jak sie maja czyjes studia do studiow na
        AM. Widocznie AM ksztalci bande partaczy i leni - bo tym wlasnie jest
        przecietny lekarz. Ludzie ida na medycyne, bo nie wiedza co w zyciu robic.

Jesli lekarz - b. dobry specjalista - na oddziale nie zwolnil pielegniarki,
        ktora przez zaniedbanie prawie doprowadzila do smierci pacjenta - wrocil na
        SIOM, to po co go tydzien wczesniej ratowal?

Jesli lekarz pracuje po 20h dziennie - to tez jest zlym lekarzem. Nie wiem, czy
        sa limity na ilosc godzin pracy lekarza, ale sam znam dwoch lekarzy: kazdy
        mowi, ze po 20h pracy ma w dupie co dolega pacjentom. On tylko godziny nabija,
        zeby miec lepsza pensje. Tego ucza na tych "lepszych" studiach?

Zastanow sie co piszesz - zanim wyrazisz opinie o cudzych studiach i zaczniesz
        porownywac ludzi.

• Gość: me Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.chello.pl 22.05.07, 11:05
          "Widocznie AM ksztalci bande partaczy i leni - bo tym wlasnie jest
          przecietny lekarz"

"Zastanow sie co piszesz - zanim wyrazisz opinie o cudzych studiach i zaczniesz
          porownywac ludzi."

na tym chyba skonczymy dyskusje, schizofrenie najlepiej lecza na sobieskiego
          • Gość: ciekawy kto widział biednego lekarza ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:11
            • mazda1f a co przyjmujesz za miarę biedy i jak ją mierzysz? 22.05.07, 11:13
              • Gość: ciekawy stan posiadania dóbr materialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:17
                • mazda1f Re: stan posiadania dóbr materialnych 22.05.07, 11:33
                  kiepska miara - zarabiam 500% tego co dostaje żona w szpitalu jako pensja podstawowa
            • Gość: Krzyżak Re: kto widział biednego lekarza ????? IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.05.07, 11:59
              Racja. 7 tys pensji??? Na mózg im padło? Nie dość że są grupą ludzi która żyje w
              kraju najlepiej zaraz po politykach i księżach to jeszcze pazerom mało
              • mazda1f Re: kto widział biednego lekarza ????? 22.05.07, 12:23
                może w Jeleniej Górze to niebotyczna pensja ale w Warszawie i innych wielkich miastach to za samo wynajęcie mieszkania płacisz ~1tys. + opłaty
                cena metra kwadratowego nowego mieszkania to minimum 3-4tys zł
                • Gość: Krzyżak Re: kto widział biednego lekarza ????? IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.05.07, 13:59
                  ludzie mają po 1,5 tysiąca i z tego żyją, tylko pazernym wielkim wykształconym
                  panom lekarzom mało
        • Gość: Zgorzel gazowa Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.07, 11:13
          Nie dosc ze jestes paranoikiem to jeszcze mijasz sie z prawda. Ja osobiscie
          wyjechalem do Niemiec by niepracowac 400-500g/miesiac. Siedze w niemieckim
          szpitalu i smieszy mnie to co piszesz. Dzieki twojemu PRL-wskiemu mysleniu, Ci
          co jeszcze nie znalezli czasu na nauczenie sie
          niemieckiego/angielskiego/dunskiego/szwedzkiego itp. jednak pieprzna te robote
          w kat,naucza sie i wyjada z Polski. Oprocz nielicznych matolow i partaczy
          poziom polskich lekarzy jest zaskakujaco wysoki i wszystkie kraje EU chetnie
          skorzystaja z fatalnej sytuacji dla lekarzy w Polsce- bo wszedzie lekarzy
          brakuje.

Duzo zdrowia zycze - matolku.
        • Gość: Holt_ Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.nl 22.05.07, 11:45
          cynbal. i to jest najlagodnijesze co przychodzi na mysl.
          • Gość: :? Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:23
            O jak inteligentnie. Ty pewnie jesteś po AM?
    • mazda1f Re: Lekarze proponują kompromis 22.05.07, 10:51
      dobre ;)

a tak na poważnie to prawnicy chyba nie mogą narzekać na pensje?
      jedynie zamknięte środowisko stanowi problem, ale to samo jest z lekarzami
      bez "pleców" na chirurgie nie trafisz i inne specjalizacje
      samo otwarcie jakiejkolwiek specjalizacji też jest b. trudne

pozdrawiam
      • Gość: tomasso Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:08
        W perspektywie kilku-kilkunastu lat po ukończeniu studiów zarobki prawników są
        rzeczywiście z reguły przyzwoite. Tylko że najpierw trzeba skończyć aplikacje
        za która się niekiedy płaci (korporacyjne) no i utrzymać siebie ( a niekiedy i
        rodzinę) przez ten okres z pracy na pół etatu. Dopiero potem zaczynasz budować
        pozycję zawodową i po kilku latach ( czyli będąc juz dobrze po 30-stce) możesz
        zacząć nieźle zarabiać. Chyba że trafisz do sądu albo prokuratury - tutaj
        pensje są raczej skromne, możliwości dorobienia żadne (wręcz ustawowo zakazane)
        a awanse rzadkie.

No i zapomniałem dodać że na aplikacje dostaje się około 10% ogółu absolwentów
        prawa. Reszta z reguły zasila szeregi administracji państwowej i samorządowej,
        a jakie tam sa pensje - wiadomo.

Nie zazdroszczę lekarzom pracy, odpowiedzialności i zarobków, ale myślę że
        powinni mieć świadomość, że w Polsce nie tylko im jest ciężko. A porównywanie
        zarobków w Polsce i Zachodniej Europie nie ma żadnego sensu, nieważne jakiego
        zawodu by dotyczyło.
        • mazda1f Re: Lekarze proponują kompromis 22.05.07, 12:49
          niestety lekarz po 30 ze specjalizacją nadal zarabia 1tys. zł netto
          i nie powinno byc tak, że musi brać po 8 dyżurów i jeszcze w prywatnych przychodniach dorabiać, żeby godnie żyć i zarabiać więcej niż pan z portiernii w szpitalu
    • Gość: :)) Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:54
      Żądania wynagrodzenia wyliczonego na podstawie średniej krajowej przypomina
      czasy "czy się stoi, czy się leży pensja się należy" i "wszyscy mamy takie same
      żołądki"..Wiadomo, że (jak w każdym zawodzie) lekarz lekarzowi nierówny-ani
      poziomem wiedzy, podejsciem do pacjenta, zaangażowaniem w pracę, więc i pensja
      powinna być zróżnicowana w zależności np. od tego ilu pacjentów chce się
      właśnie u niego leczyć..
      A tak w ogóle.. to ja poproszę o min. 3 średnie krajowe pensje.. jakby nie było
      jestem "sfera produkcyjna", podatki do budżetu odprowadzam a żołądek inny niż
      lekarski pewnie nie jest ;))
    • przemek05 problem plac to naczynia polaczone 22.05.07, 10:55
      Zgadzam sie ze lekarz specjalista powinien zarabiac 7-8 tys. Ale dlaczego
      adiunkt na wyzszej uczelni, ktory tez ma wyksztalcenie ponadwyzsze (doktorat)
      ma zarabiac 4 tys brutto? Oczywiscie, po ogolnej podwyzce dla lekarzy adiunktom
      na akademiach medycznych zarobki tez wzrosna, a na innych uczelniach? Tez
      trzeba podniesc, bo dlaczego pensja adiunkta na zalezec w tak wielkim stopniu
      od uczelni? Itd, itd... nawet 11 mld moze nie wystarczyc.
      • Gość: me Re: problem plac to naczynia polaczone IP: *.chello.pl 22.05.07, 10:59
        dlatego sprywatyzujmy sluzbe zdrowia, usunmy raka (nfz) i stworzmy cos co ma
        racje bytu w racjonalnym swiecie:) dla mnie pozostaje zagadka jak przy tak
        niskich zarobkach lekarzy urzednicy z NFZ-u dostaja 3 (lub wiecej) razy tyle...
    • talulah007 Re: Lekarze proponują kompromis 22.05.07, 11:04
      Co znaczy to zdanie? "Krzysztof Bukiel, przewodniczący omówieni aktualną sytuacji strajkowa i przedstawienie propozycję kompromisowego rozwiązania kryzysu związanego ze strajkiem lekarzy."
    • Gość: Antylek Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:06
      Jeszcze draniom malo lapowek, tego, ze ze szpitali robia sobie miejsce
      reklamowania prywatnych uslug. Poszli won, przyjada inni i beda normalnie
      leczyc holoto wredna.
      • Gość: Holt_ Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.nl 22.05.07, 11:49
        inni, to znaczy niby kto, skarbenku?

Bialorusini? Zarabiaja wiecej.
        Ukraincy? Jak wyzej.
        Balci? Jak wyzej.

A Arabowie i Azjaci celuja od razu w Zachod. Podobnie Rosjanie.

Moze niech dotrze do Ciebie ta brutalna - mamy NAJNIZSZE pensje dla lekarzy w
        CALEJ Unii Europejskiej. I chcesz kogos skusic? ROTFL.
    • Gość: Gość *Gabinety prywatne pękają w szwach.* IP: 193.109.212.* 22.05.07, 11:09
      Przecież własnie o to im chodzi.
    • rtg Re: Lekarze proponują kompromis 22.05.07, 11:09
      SLD nstępca PZPR, jak głoszą Los Qrduplos, wzór rządów dla PiSs'u stworzył
      centalne zarządzanie kasą służby zdrowia (NFZ) bo wietrzył w tym duże pieniądze
      dla swoich. Los Qrduplos w pełni popierają taki układ z tych samych powodów.
      Strajki sierpniowe obaliły komunizm. Stajki majowe obalą Kaczyzm. I tak trzymać.
      • Gość: me Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.chello.pl 22.05.07, 11:11
        hehe
        oby oby
        zreszta gdyby nie mentalnosc polakow juz dawno swoj cel lekarze by osiagneli.
        odeszliby od lozek tak jak to zrobili czesi, umarloby pare osob i nagle wszyscy
        zrozumieliby ze jednak urzednik z NFZ jest mniej wazny od lekarza
    • cluniak Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. 22.05.07, 11:10
      Dlaczego społeczeństwo płacące VAT ma im je fundować?
      • Gość: Bruno Re: Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 11:19
        Chyba z rolnikami ci się pomyliło;)
        Dlaczego tylko lekarze mają płacić za studia? Wszyscy niech płacą za kształcenie! Ci po zawodówkach/technikach/liceach też. Najlepiej paszporty wydawać dopiero po spłaceniu kosztów edukacji, bo inaczej wyjadą a państwo nic z tego nie ma! ;)
        • cluniak Re: Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. 22.05.07, 11:22
          Dlatego, że tylko oni i prawnicy wśród ludzi po studiach nie płacą VAT-u od
          prywatnego biznesu. Oznacza to że studia funduje im społeczeństwo.
          • Gość: Bruno Re: Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 11:44
            Tyle, że to nie wina lekarzy, a państwa i niejednoznacznych przepisów: www.mp.pl/kurier/index.php?aid=27178
            Lekarze płacą za to podatek dochodowy i składki ubezpieczeniowe, czego nasi latyfundysci nie czynią. Może tam warto by poszukać brakujących w budżecie pieniędzy?
            • infomozg Re: Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. 22.05.07, 11:58
              Tak czy owak to z naszego VAT-u finansowane są ich studia a oni nie płacą VAT-u
              na nasze. Może dowiedzmy się z jaką reakcją spotka się wśród lekarzy inicjatywa
              wprowadzenia im kas fiskalnych. Ręczę, że ze zrozumieniem.
              • Gość: Bruno Re: Skoro nie płacą VAT-u niech zwrócą za studia. IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 12:08
                Pewnie z lepszą niż wśród taksówkarzy;) Bycie płatnikiem vat to nie tylko płacenie podatków, to także prawo do odliczeń. wil.org.pl/rejestr/zjazdy/21/apel1.doc Cytuję: "Większość dokonywanych przez zakłady opieki zdrowotnej zakupów takich, jak materiały medyczne, usługi obce i inne jest opodatkowane podatkiem VAT. Świadczone przez zakłady opieki zdrowotnej usługi medyczne nie są objęte podatkiem VAT, w związku z tym, zakłady opieki zdrowotnej nie mogą odliczać tego podatku od zakupów leków i materiałów medycznych koniecznych do wykonania świadczenia zdrowotnego. Mogą jedynie odliczyć od podatku należnego tylko część podatku VAT od zakupów koniecznych dla wykonania usług, które są objęte podatkiem VAT. Pozostała część podatku nie podlegająca odliczeniu, podnosi koszt działalności zakładu opieki zdrowotnej i pogarsza wynik finansowy publicznych zakładów opieki zdrowotnej.
                Apelujemy o obłożenie usług medycznych stawką podatku VAT 0%."
                Z czego wynika też, że jednak vat płacą, tak jak ty i ja.
    • Gość: Jarek Lekarze proponują kompromis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:10
      Niech mi wreście ktoś powie gdzie wędrują moje składki ok 300 zł. miesięcznie
      NFZ i innych wpłacających.Ja nie korzystam z usług służby zdrowia. Kto te
      pieniądze przejada?
      • Gość: kubek Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:29
        wszyscy ci co nie płacą składek, a korzystają z usług ochrony zdrowia.
      • Gość: gosc Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.17-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.05.07, 12:31
        Czemu Polska nie chce wprowadzic systemu francuskiego czy belgijskiego, gdzie
        pacjent placi 100% za usluge a ubezpieczalnia mu zwraca okreslony procent np. 60
        czy 80 w zaleznosci od rodzaju uslugi. Biedna Polska niech ten procent obnizy.
        System sie stanie przejrzysty. Kazdy pacjent za wykonana usluge dostanie
        rachunek i zwrot czesci poniesionych kosztow z ubezpieczalni. W przeciwnym razie
        nie zostanie rozwiazany problem sluzby zdrowia, nawet gdyby skladka na zdrowie
        wynosila 100% naszych pensji. Pozdrawiam.
    • Gość: Bruno Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 11:13
      Mam pytanie: czy ukończone studia prawnicze dają ci automatycznie prawo wykonywania następujących zawodów: adwokat, sędzia, prokurator, radca prawny? Lekarze po ukończeniu studiów, obyciu stażu i zdaniu LEP-u otrzymują prawo wykonywania zawodu.A co otrzymuje prawnik po studiach?
    • wraczek Albo VAT, albo zwrot za studia. 22.05.07, 11:17
      Nie widzę powodu aby płacące VAT społeczeństwo fundowało je nie płacącym VAT-u
      lekarzom.
      • Gość: runo Re: Albo VAT, albo zwrot za studia. IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 18:25
        A kto ci głupot nagadał, że lekarze nie płacą vat? To że nie są płatnikami vat w rozumieniu odpowiedniej ustawy jeszcze nie oznacza, że vat nie płacą. Ja też nie jestem płatnikiem vat, a podatek ten płacę codziennie.
    • inteligent-na Mało im, że VAT-u nie płacą i społeczeństwo 22.05.07, 11:18
      funduje im studia. Jeszcze bardziej chcieliby zwykłych ludzi oskubać.
    • Gość: Pewex Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:19
      tylko że Ci lekarze ratują życie, i owszem mają mogą wyjechać, ale póki co jeszcze chcą zostać i ratować życie ludzi tutaj w kraju, ale jeżeli lekarz, kardiochirurg zarabia nie wiem 4 tysiące to to jest kpina, on ratuje życie, a dostaje grosze, tyle ile w innych krajach dostają sprzątaczki, barmani i kelnerzy. Ja rozumim że tu jest Polska, ale skoro ceny za mieszkania mogą być europejskie, to chyba mamy prawo wymagać aby pensje takowe również były nieprawdaż?
      i jeszcze wczoraj ta karykatura premiera zarabiająca ponad 10 tysięcy rzekł że on zarabia mniej niż koledzy na takich stanowiskach w innych krajach i nie narzeka, to ludzie przecież mamrot sobie kopie grób, to już Cimoszewicz mniejsze głupstwo palnął
    • mar-len-ecz-ka ZABRAĆ innym DAĆ lekarzom. 22.05.07, 11:19
      Wszak tylko im się należy.
      • kat_ja1 Re: ZABRAĆ innym DAĆ lekarzom. 22.05.07, 11:49
        jaki tekst....lekarz ze specjalizacją MUSI zarabiać ponad 7 tys.....jak musi, to
        niech emigruje. Mam już dość oszołomstwa.
      • Gość: Grzesiek Re: ZABRAĆ rolnikom DAĆ lekarzom. IP: *.lond-a-4.access.uk.tiscali.com 22.05.07, 11:57
        mozna tez zabrac gornikom, poslom i swiatyni opatrznosci, PKP, stoczniom i
        tysiacu lewych agencji. rzad woli wydac pieniadze na te cele.
      • Gość: kasa zdrowych zróbmy tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:58
        zabieramy nauczycielom dajemy lekarzom (nauczyciele i tak chcą za kilka tygodni
        strajkować więc co za różnica)

następnie zabieramy kolejarzom (też planują strajk) i dajemy nauczycielom to co
        im zabraliśmy dla lekarzy + rządane podwyżki)

Później zabieramy losowej gałęzi obciążającej budżet (np górnicy, rolnicy,
        bezrobotni itp) i dajemy kolejarzom

I tak w kółko byle do wyboróW :D
      • Gość: jacek.sygula zabrać koryto PIS-owi, SamoObronie i LPR IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 12:26
        i dać im po 500 zł na rękę przy sprzątaniu ulic

tylko tyle potrafią
    • Gość: scubabe Ja proponuje kompromis IP: *.gre.pl 22.05.07, 11:51
      zabrać politykom dać lekarzom, zabrać prezesom państwowych lub z udziałem
      skarbu państwa i dać lekarzom a zapomniałam należy również zabrać urzędnikom
      skarbowym na wyższym stanowisku i już się znalazły pieniądze - prosto i szybko
    • Gość: ~~~ Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 11:56
      sory ale jakos wydaje mi sie ze prawnik w tak duzym stopniu nie wpływa na zycie
      człowieka;> zycie ludzkie od prawnika nie zalezy.. natomiast od lekarzy tak...
      bo co byloby gdyby ich nie bylo? prawnik wyleczylby Ciebie?:> jestem pewna ze
      nie... wiec naprawde nie dziwie sie im ze strajkuja..rzad nigdy nie ma na
      słuzbe zdrowia pieniedzy, ale na inne rzeczy zawsze cos sie znajdzie...wiec
      lekarze maja pelne prawo aby walczyc o swoje godne wynagrodzenie, za tak
      odpowiedzialny zawod! poza tym czy ktos widzial plakat na ktorym jest
      przedstawiona dyrektywa za czasow NKWD? czyli lata 50te;> kiedy to wlasnie
      zadaniem rzadzacych bylo doprowadzenie do tego aby lekarze jak najmniej
      zarabiali! mamy rok 2007 i co sie zmienilo???:> wg mnie nic...i tak to
      wyglada..wkoncu lekarze pielegniarki wyjada za granice,ale tam ich poświecenie
      przynamniej bedzie szło w parze z wynagrodzeniem...tylko kto bedzie leczyl
      Polakow???
      • Gość: ~~~ Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 11:58
        moj post jest odpowiedzia do postu lałera;>
      • Gość: tomasso Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:24
        Zobaczymy co powiesz jak Cię Urząd Skarbowy bezsensownie oskarży o
        nieprawidłowości podatkowe wskutek czego w jednej chwili Ty i Twoja rodzina
        staniecie na krawędzi bankructwa, a jedyną szansa na uniknięcie dramatu będzie
        rzetelne, wnikliwe i drobiazgowe zbadanie sprawy i wydanie sprawiedliwego
        wyroku przez niezależny sąd.

Albo gdy Cię jakiś większy cwaniak pozwie o olbrzymie odszkodowanie, a sąd
        (uznawszy że przecież życie ludzkie od niego nie zależy) pokpi sprawę, oprze
        się na sfingowanych dowodach powoda-cwaniak, pominie Twoje wyjasnienia i reszte
        życia spędzisz z asystą komornika, który skrupulatnie, co miesiac odliczy Ci z
        Twoich zarobków kwotę wolną od zajęcia (akurat tyle zeby z głodu nie zdechnąć)

Jakie moga być konsekwencje błędnych decyzji w sprawach karnych sam się domyśl.

• Gość: ~~~ Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.toya.net.pl 22.05.07, 20:29
          nie uwazasz ze to jest calkiem inna sytuacja?? czy bedac na lozu smierci
          bedziesz prosil prawnika o to aby Ci pomógł?? z pewnościa nie... poza tym na
          swiecie jest jeszcze troche sprawiedliwosci i sytuacja ktora opisales zdarza
          sie baaardzo rzadko zreszta w tym przypadku zawsze jakies rozwiazanie mozna
          znaleźć... za to ratowanie drugiemu człowiekowi zycia jest na porzadku
          dziennym...wg mnie nie ma nad czym tutaj rozmyślac.. lekarze tak samo jak i
          pielegniarki maja racje ze strajkuja.. prawnik nie pracuje w nocy a do tego nie
          musi trzeźwo myslec jak lekarz-pielegniarka ktorego drobne zaniedbanie moze
          kosztowac zycie drugiego człowieka...czy mialbys ochote pracowac za takie
          pieniadze jak oni? nie tylko w ciagu dnia ale i w nocy..za taka
          odpowiedzialność? za tyle lat nauki? i to nie jednorazowej.. bo co chwile cos
          sie zmienia- leki, inne metody leczenia..jeśli wywalcza takie wynagrodzenia
          jakie chca to przynamniej beda wiedzieli za co te pieniadze dostaja...nasz rzad
          na słuzbe zdrowia nigdy nie mial pieniadzy.. tylko ze jesli zainstnieje
          sytuacja aby ktoremus z nich pomoc to sprowadza najwybitniejszych lekarzy..
          jednak takiej możliwosci zwykly obywatel nie bedzie mial...
    • Gość: Olexander ja skończyłem zawodówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:57
      żądam 1800 zl netto, na poczatek
    • jkwt Niedługo to nie będzie komu dać podwyżek 22.05.07, 12:02
      Luka pokoleniowa w środowisku lekarskim zaczyna być widoczna gołym okiem. I
      właściwie wszędzie brakuje personelu.
      OK. Premier może sobie mówić co chce, a minister mniej niż zero robić kolejne
      pokazówki. Tylko, że już niedługo za parę lat nie będzie komu dać podwyżek a
      wiele szpitali trzeba będzie zamknąć z powodu braku personelu.
      I co wtedy? Kto za to odpowie?
    • Gość: michal Re: Lekarze proponują kompromis IP: *.unregistered.media-com.com.pl 22.05.07, 12:03
      Nie klam - gdybys skonczyl studia, to nie pisalbys takich glupot.
    • piwi77 Lekarze skarżą się, że zarabiają tak mało, że 22.05.07, 12:04
      muszą pracować nieraz nawet na 4 etatach. To ja się pytam, czy żądanie podwyżki
      do 5 lub 7 tysięcy, dotyczy pierwszego, czy wszystkich 4 etatów? Domyślam się,
      że żaden etat nie wynosi 40 godzin tygodniowo, bo by się godziny w dobach
      przestały zgadzać...
    • piwi77 Jakoś nie znam żadnego lekarza, po specjalizacji, 22.05.07, 12:09
      mieszkającego w bloku. Wszyscy mają domy, niezłe samochody itd. Nie wiem jak
      oni to robią ze średniej krajowej...
      • Gość: Holt Re: Jakoś nie znam żadnego lekarza, po specjaliza IP: *.nl 22.05.07, 12:18
        no to witam. ale bez przyjemnosci. znajomosc z durniem powtarzajacym ograne
        schematy to zaden zaszczyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka