Dodaj do ulubionych

Fabryka przy parku Helenów znika

IP: *.retsat1.com.pl 26.05.07, 12:29
Po cichu i bez większego zamieszania znika sobie stara fabryka położona przy
Parku Helenowskim. Fabryka ma kapitalną wieżę i oryginalny jak na łódzkie
fabryki wygląd, ponadto jest pięknie położona i odnowiona stanowiłaby bez
wątpienia atrakcję tego rejonu Łodzi, ale jej los chyba jest już przesądzony.
Szkoda...
Obserwuj wątek
    • ww_lodz Re: Fabryka przy parku Helenów znika 26.05.07, 12:33
      a tu się wszyscy kłócą, że ktoś chce odnowić KM...
      • skodabodzio Nic dodac nic ujac 26.05.07, 13:30
        czyzby znowu obiekt nie byl w rejestrze zabytkow? Cos krotka ta lista i ktos za
        nia odpowiada... No ale skoro glownym problemem jest Opal inwestujacy kupe
        pieniedzy w KM i wiezowce to co sie dziwic.

Pogoncie tego inwestora jak najdalej hipokryci, to za pare lat w ten sam sposob
        znikna zabudowania fabryczne na KM. Zreszta w LSSE juz znikaja, wystarczy
        podjechac i zobaczyc, w tym momencie widac od strony wjazdowej jak pieknie
        znika pietrowy budynek w stylu familioka zamieniany na parking tuz za wjazdem
        do strefy... Nie wspomne o hali za beczkami, ktora zastepuje blaszak
        • hubar Re: Nic dodac nic ujac 26.05.07, 13:56
          skodabodzio napisał:
          > czyzby znowu obiekt nie byl w rejestrze zabytkow? Cos krotka ta lista
          ==
          Skoro Twoja wiedza w tym temacie jak taka krótka, to po co zabierasz głos
          okraszając go jeszcze takim tytułem?
          • skodabodzio Re: Nic dodac nic ujac 26.05.07, 15:30
            Jaka krotka wiedza. Mowmy o faktach, wyburza sie zabytkowa fabryke, ktos dal
            przyzwolenie, i to sa fakty. Nie wiem czy lista byla za krotka czy gdzie
            indziej popelniono blad. Faktem jest tez to, ze prawie nikogo to nie intereuje.
            Wiekszosc z dyskutantow wieszajacych psy na wiezowcach tutaj miliczy. To sie
            nazywa hipokryzja.
          • Gość: Czechy11 Re: Nic dodac nic ujac IP: 213.17.170.* 27.05.07, 10:10
            Hubar

Wiem, że masz rację w sprawie KM ale żyjemy w Polsce. Dlatego nie dziwię się
            opinii Skodabodzio bo ona wyraża równiez troskę o miejsce i podszyta jest
            większym realizmem.Wszyscy debatujemy o pięknie KM. Chciałbym aby to miejsce
            było ogólnie dostępne w stylu krakowskiego Kazimierza. Ale z drugiej strony w
            debacie przeciwników inwestycji Opala w kształcie jakim on proponuje nie jest
            przedstawiana żadna alternatywa i sposób jej finansowania. Skodabodzio ma
            bardzo dużo racji mówiąc, że przepedzimy inwestora a za kilka lat KM podzieli
            los fabryki w Parku Helenowskim. JA też mam takie obawy bo nie widzę w tej
            dyskosji o KM wskazania, że jak nie OPAL to kto, kiedy i za ile. A nie
            chciałbym się obudzic pewnego dnia i stwiedzić, że Księzy młyn już nie
            istnieje. Bo wtedy miałeś chamie złoty róg ponownie okaże swoją
            ponadczasowośc.Martwi mnie, że architekci są przeciw ale nie proponują
            alternatywy. Bo nie jest alternatywą wskazanie tylko jak to miejsce powinno
            wyglądać. Alternatywą jest również wskazanie w jaki sposób jakim kosztem i za
            jakie pieniądze to zrobić.

Ps. A co dotyczy fabryki w Helenowie to serce mi się kraje. Może udałoby się
            zainteresować obiektem jakąś instytucję. Może UŁ mógłby tam stworzyć obiekty
            dydaktyczne zachowując chociaz w części urok miejsca. Gdyby udało się tam
            stworzyć coś na kształt sal wystawienniczych, galerii to byłby ideał.
    • hubar Re: Fabryka przy parku Helenów znika 26.05.07, 13:15
      I aż dziwne, że nikt nie dostrzega walorów sąsiedzkich, dla stworzenia loftów :-(
      Mam nadzieję, że byłe fabryki Biedermana nie zniknął.
      • Gość: ojoj Re: Fabryka przy parku Helenów znika IP: *.netburg.pl 26.05.07, 23:15
        Widać większym problemem jest inwestor chcący (być może w sposób kontrowersyjny,
        ale jednak) zrewitalizować fabrykę niż to, że inne bezpowrotnie znikają z
        powierzchni ziemii.

Panowie konserwatorzy, główni architekci i inni święci, jaka wymówka tym razem??
        Za daleko od urzędu i za wysokim płotem, to nie widać ??
    • brite Re: Fabryka przy parku Helenów znika 27.05.07, 10:42
      Może trzeba przed UMŁ zacząć robić pikiety, żeby ktoś się wreszcie zainteresował?
    • yarro Re: Fabryka przy parku Helenów znika 27.05.07, 20:05
      Czekamy co napisze Gazeta.
    • unna Re: Fabryka przy parku Helenów znika 31.05.07, 13:52
      To stary Harnam, a mnie się wydawało, że na spalonym magazynie w tamtym roku
      położyli nowy dach, a propos wież, w jednej była graciarnia, w drugiej
      wentylatory, tak mi się wydaje.
      • hubar Re: Fabryka przy parku Helenów znika 01.06.07, 17:11
        Od strony Północnej, tam gdzie są wieżyczki, faktycznie dali nowy dach. To jest
        w ogóle nie ruszone. Mam wrażenie, że wywieziono tylko resztki spalonego dachu,
        bo mury są nietknięte. Stan na przedwczoraj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka