IP: *.p.lodz.pl 14.06.03, 01:55
na waskich torach:
www.geocities.co.jp/Hollywood-Cinema/1223/jrphoto/j62.html
Dopiero dzisiaj zorientowalismy sie, ze to przeciez niemozliwe :-)

A tutaj dlugie na ulicy (gdzies pod Nagoja):
www.geocities.co.jp/Hollywood-Cinema/2785/6800a.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: piętrowe IP: *.mnc.pl 14.06.03, 05:10
      www.geocities.co.jp/Hollywood-Cinema/2785/6800a.html
      ciekawy motyw: wspólny most dla pociągów i samochodów. Zupełnie jakby ten
      pociąg był tramwajem.
      • sluzbowo Re: piętrowe 14.06.03, 10:50
        > ciekawy motyw: wspólny most dla pociągów i samochodów. Zupełnie jakby ten
        > pociąg był tramwajem.

A i u nas jest coś takiego, tylko nieczynne ... Most kolejowo-drogowy na Bugu,
        między Małkinią a Treblinką. Wspólny dla kolei i samochodów, tyle że:

a) linia kolejowa jest nieczynna
        b) samochody mają ograniczenie do 2m szer. i 2,5t masy

Ale dzieckiem będąc widziałem, jak jeżdziły tamtędy składy do Siedlec.

A może jeszcze gdzieś indziej w kraju jest takie rozwiązanie? Jak wiecie, to
        mówcie.

pzdr
        sluzbowo
        • Gość: Bart Re: piętrowe IP: *.mnc.pl 14.06.03, 14:58
          Cwana sprawa z tym mostem na Bugu.
        • Gość: STUDI Re: piętrowe IP: *.*.*.* 17.06.03, 18:01
          W Plocku przez Wisle razem jezdnia i jeden tor kolejowy. Nie wiem czy na
          wspolnym przsle, ale wyglada jak ulica z jednotorowym odcinkiem tramwaju.
          • geograf Re: piętrowe 17.06.03, 22:07
            Na tym moście jest chyba trzytor...
            kiedyś zastanawiałem się czy to na potrzeby byłęgo
            płockiego tramwaju...
            ale tory są oddzielone od jezdni.
            Nie wiem czy przęsłem, ale krawężnikiem na pewno:-)
          • sluzbowo Re: piętrowe 15.07.03, 21:23
            > W Plocku przez Wisle razem jezdnia i jeden tor kolejowy. Nie wiem czy na
            > wspolnym przsle, ale wyglada jak ulica z jednotorowym odcinkiem tramwaju.

Podobnie w Grudziądzu - na wspólnym przęśle jezdnia i tor kolejowy, ale
            oddzielone barierą. Zdaje się, że i w Bydgoszczy (Fordon) też tak jest (jest,
            czy nie?)

Ale nie o to chodziło. W Małkini tor i jezdnia są współosiowe. Przed wjazdem
            pociągu na most dróżnicy z obu stron zamykali szlabany żeby się jakiś miłośnik
            mocnych wrażeń nie mógł pościgać :-)))

Nadal poszukuję takich cudów techniki.

pzdr

sluzbowo
    • geograf Re: piętrowe 14.06.03, 08:21
      Gość portalu: flip napisał(a):

> na waskich torach:
      > <a
      href="http://www.geocities.co.jp/Hollywood-Cinema/1223/jrphoto/j62.html"target="_blank">www.geocities.co.jp/Hollywood-Cinema/1223/jrphoto/j62.html</a>
      > Dopiero dzisiaj zorientowalismy sie, ze to przeciez
      niemozliwe :-)

Jak to niemożliwe skoro żywymi oczami widze na zdjęciu?
      co masz na myśli?:-)
      • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 14.06.03, 15:20
        Podejrzewam, ze na waskim torze moga byc klopoty ze stabilnoscia (srodek
        ciezkosci jest wyzej). Widac, ze tam sa dobre tory...
        • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 11:18
          Witam!

Kiedyś był o tym artykuł w "Świecie Kolei" lub TTS. Było nawet to samo zdjęcie.
          Są to pociągi z przechylnym pudłem na tor 1067mm.

Pozdrawiam
          • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 16.06.03, 14:03
            Ahoj,

nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi sie, ze nie wymyslono jeszcze
            pietrowego "pendolino". Te japonskie uchylne maja zwykle obnizone podlogi, aby
            srodek ciezkosci byl w miare nisko. O tym jest tutaj:
            www.jrtr.net/jrtr01/pdf/topics.pdf
            (ale to troche stare i moglo sie cos zmienic)

Tutaj sa zdjecia nowszych typow, a na samym dole jest pociag z uchylnym pudlem:
            www.jrtr.net/jrtr08/pdf/photo.pdf
            • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 17:20
              Głowy bym sobie nie dał uciąć, ale jak znajdę ten artykuł, to dam znać.

Pozdrawiam
            • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 11:16
              Witam

Szukałem i znalazłem. Co prawda nie ten artykuł, o którym myślałem. Cytuję:
              "... przy kącie przechyłu 5° możliwy był przejazd pociągu po torze o rozstawie
              szyn 1067mm przez łuk o promieniu 600m z prędkością 120 km/h, tzn. o 30 km/h
              szybciej niż bez przechyłu." - Technika Transportu Szynowego nr 4/2001.
              Jest to aktywny system przechyłu sterowany komputerem pokładowym.
              A my się ekscytujemy, że Cityrunner na prostym odcinku ledwie osiąga 70 km/h.

Pozdrawiam
              M.E.
              • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 18.06.03, 15:06
                Czy to aby na pewno chodzi o tabor pietrowy?
                • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 16:14
                  To zdanie, które cytowałem dotyczy konkretnie zespołów serii 281, a więc nie
                  piętrowych. W zezpołach 283(też nie piętrowe) te prędkości są jesze wyższe.
                  W przypadku Japonii pojęcie "wagon piętrowy" oznacza chyba co innego (zdjęcia,
                  do których linki podajesz) niż u nas. Tak swoją drogą, ciekawe jaka jest
                  skrajnia taboru w Japonii dla linii 1067mm.
                  Jak dotrę to tego właściwego artykułu, o którym myślałem(kilka roczników TTS
                  i "Świata Kolei" do przejżenia) to napiszę.
                  Na wyspie Hokkaido, gdzie kursują te zespoły z przychylnym pudłem kolej
                  całkowicie odebrała klientów liniom lotniczym, tak że skasowano wszystkie loty
                  na tej trasie.

Pozdrawiam
                  • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 18.06.03, 17:32
                    Z tego, co mi wiadomo, zespoly uchylne sa w gestii wszystkich czesci kolei JR,
                    a takze jakichs prywatnych. Jezdza wiec wszedzie w terenach gorzystych,
                    chociaz zapewne stanowia w sumie niewielka czesc oferty. Problem w tym, ze nie
                    widzialem wsrod nich pietrowych - a JR285 jest chyba pietrowy. Nie ma tez
                    raczej na kolejach JR (z wyjatkiem Shinkansenu) wagonow pietrowych w ogole -
                    chyba skrajnia jest za mala na normalny, dzienny tabor. Pociag JR285 jest
                    pociagiem nocnym i zapewne nie ma tam wystarczajaco komfortowej wysokosci
                    wnetrz. Ale moze sie myle - trzeba pojechac i zobaczyc :-)
                    Skrajnia JR waskotorowa jest zgrubsza 3,00 m x 4,10 m (wiem to z Madrej
                    Ksiazki z Tokio). Shinkansen jest szerszy i moze byc wyzszy (chociaz, zdaje
                    sie, bywa nizszy). Jaka jest skrajnia normalnotorowych kolei prywatnych - nie
                    wiemy jeszcze. Pewnie rozna, zaleznie od firmy.
                    Oni maja podobno trasy waskotorowe, na ktorych mozna jechac 160 km/h, chociaz
                    zwykle jest 120.
                    Mechanizm uchylania pudla stosowany w JR jest troche inny niz w Europie: pudlo
                    spoczywa na rolkach. Kiedys bylo to uchylanie pasywne, czyli wymuszane przez
                    geometrie toru. Poniewaz pojawialo sie malo komfortowe opoznienie wychylania w
                    czasie wjazdu na luk, wiec nowe typy maja juz wspomaganie wyprzedzajace, czyli
                    jest to system czesciowo (?) aktywny. Tak nam sie wydaje, ale mozemy sie
                    mylic. Jak to dziala? - chyba podobnie jak u nas, czyli komputer steruje
                    wychylaniem, majac w pamieci trase, wiedzac, gdzie sie pociag znajduje i jak
                    szybko jedzie. Proste jak kij od parasola, nie? Moga tez byc jakies
                    sygnalizacje ustawione na szlaku.
                    • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 18:25
                      W cytowanym przeze mnie artykule jest napisane, że różne typy wózków z różnymi
                      systemami wychyłu(teraz preferują zwykłe miechy powietrzne unoszące z jednej
                      strony wagon) są montowane do różnych typów zespołów trakcyjnych, starszych i
                      nowszych, więc może do JR285 też. Jak sam piszesz JR285 nie jest typowym
                      składem piętrowym, więc wydaje mi się to prawdopodobne. Trzeba to jednak
                      sprawdzić
                      Do sterowania wychyłem wagonu używany jest chyba również GPS.

Pozdrawiam
                      M.E.
                      • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 18.06.03, 19:42
                        GPS - chyba tak - toto umozliwia bardzo dokladna orientacje w terenie. Ja
                        napisalem, ze nie przypominam sobie pietrowych wagonow na torze japonskim. Sa
                        natomiast z pewnoscia takie Shinkanseny - ale one maja tor normalny.

pzdr
                        • Gość: M.E. Re: piętrowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 16:03
                          Cały czas szukam tego artykułu i przyznaje, że sam zaczynam mieć wątpliwości.
                          Natrafiłem za to na coś innego - japońskie zespoły trakcyjne ze zmiennym
                          rozstawem kół (1067 - 1435) na razie w fazie prób oraz zapowiedź innego
                          wynalazku - zmienny rozstaw kół i przechylne pudło !

Pozdrawiam
                          • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 23.06.03, 23:52
                            Tak, tak - u nich jest kryzys i nie moga sobie pozwolic na zupelnie nowe trasy
                            Shinkansena :-)
          • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 16.06.03, 14:56
            JR285 to jest pociag sypialny:
            homepage1.nifty.com/kagochan/kimagure/tra008/index.html
      • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 14.06.03, 15:47
        No i jeszcze wysokosc wagonow: przy standardzie japonskim max 4.10 m, przy UIC
        moze byc 4,32 do 4,65 m - zależnie od kraju. W Brytanii (wys. 3,91 m) wagony
        dwupokladowe sa wlasciwie niemozliwe.
        • geograf Re: piętrowe 14.06.03, 16:38
          UIC ?
          cóż to?
          • Gość: flip Re: piętrowe IP: *.p.lodz.pl 14.06.03, 18:31
            Union Internationale des Chemins de Fer. Chyba tak. Normatyw skrajni dla kolei
            europejskich (kontynentalnych, normalnotorowych).
            • Gość: michal.ch Re: piętrowe IP: *.wshe.lodz.pl 17.06.03, 16:12
              Oni ustalają normy dla pojazdów szynowych i linii kolejowych. Geo, pytasz się,
              jakbyś nie wiedział, że musi istnieć jakiś międzynarodowy organ "nadzorczo-
              -ustawodawczy" na kolejach.
              • geograf Re: piętrowe 17.06.03, 22:10
                wiesz co, ale ja pytałem co to jest za skrót i co oznacza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka