ixtlilto 14.06.03, 20:27 Taki wątek znalazłam na "kuchni" i dowiedziałam się, że np ludzie jedzą: pomidory z cukrem, posolone arbuzy, żółty ser z dźemem, ogórki z miodem... Czy ktoś mnie jeszcze zaskoczy, lub odważy spróbować tych wynalazków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Dziwne zastawienia smaków 14.06.03, 20:30 Ponoć dziwnym zestawieniem jest danie, którym ja się często obiadam: kluski + biały ser + podsmażane masełko + ketchup mniam mniam mniam!!! :P~ Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 09:33 hubar napisał: > Ponoć dziwnym zestawieniem jest danie, którym ja się często obiadam: > kluski + biały ser + podsmażane masełko + ketchup Zestawienie "na słodko" też nie każdy zna: kluski + zmiksowana (śmietana + cukier + truskawki) polewa > mniam mniam mniam!!! :P~ mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam :D~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slotna Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 20:38 Jezcze mi się przypomniło: placki ziemniaczane ze śledziem, takim Lisnera w sosie, niedawno jadłam. Pycha;))) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Dziwne zastawienia smaków 14.06.03, 20:33 Chyba już kiedyś był podobny topic, bo przecież pisałem już o parówkach ze śledziem... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto (zamek) 14.06.03, 20:34 Był, i to zakładany przez niejaką Ixtlilto, ale już jest w archiwum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 21:12 ixtlilto napisała: > pomidory z cukrem, ale pod warunkiem że jeszcze są ze śmietaną :-) > posolone arbuzy, o tym słyszałem, że chyba w Bułgarii czy jakoś tamtych okolicach - chleb z masłem i solonym arbuzem > żółty ser z dźemem, od zawsze tak jadam (może być też miód zamiast dżemu) :-) > ogórki z miodem... najwyższy czas spróbować :-) ale na przykład szynka z miodem - pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eyemakk Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.03, 00:44 ja wymysliłem swego czasu (ze 2 lata temu) kaszę (pęczak) z miodem - i to jedyna kulinarna rzecz, która mi sie kiedykolwiek udała. o ogórkach z miodem słyszałem już dawno, jeszcze w czasach (naście lat temu, malutki byłem) gdy dziwne wydawały mi się biały ser na chleb i do tego dżem - a potem sie przemogłem w miare i nawet smakowało. najbardziej mnie wkurza mieszanie owoców i mięsa. takie "ekskluzywne" podobno. kaczka z ananasami. pizza z szynką i bananami. dla mnie to jest obrzydliwe już na wjazd, z założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 00:53 Gość portalu: eyemakk napisał(a): > najbardziej mnie wkurza mieszanie owoców i mięsa. takie "ekskluzywne" podobno. > kaczka z ananasami. pizza z szynką i bananami. dla mnie to jest obrzydliwe > już na wjazd, z założenia. -- 8-) ło matko! Ja też nie toleruje jakiś tam pizzy na słodko! Nie no stray, kolejna rzecz w której się zgadzamy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 20:16 Wieprzowina po chińsku jest super!!!!!!!! Owszem, niektóre pomysły są do bani, ale w niektórych przypadkach połączenie mięso+owoce daje znakomite rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar.free Re: Dziwne zastawienia smaków 16.06.03, 09:57 > najbardziej mnie wkurza mieszanie owoców i mięsa. takie "ekskluzywne" podobno. > kaczka z ananasami. pizza z szynką i bananami. dla mnie to jest obrzydliwe już > na wjazd, z założenia. No to widocznie mało wiesz o kuchni żydowskiej. Karp w galarecie na słodko to podstawa. I uczta dla podniebienia. Polecam. Podobnie w kuchni arabskiej. Też można spotkać niespotykane w kuchni polskiej zestawienia smakowe. A zamykanie się na inność trąci mi ksenofobią. Także kuchenną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slotna Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 00:50 Ogórki z cukrem albo miodem jadam od dziecka i uważam, że są pycha. W końcu ogórek to prawie to samo co melon, tyle, że nie słodki. A że myśmy się przyzwyczaili do mizerii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slotna Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 00:54 Zapomniałam o pomidorach;) Nie wiem co tam ktoś pisał na kuchni, ale potrawy z pomidorów rzeczywiście dobrze jest trochę posłodzić. TROCHĘ! I raczej nie mam na myśli kanapek, tylko np. sos albo sałatkę z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 00:56 Gość portalu: Slotna napisał(a): > Ogórki z cukrem albo miodem jadam od dziecka i uważam, że są pycha. W końcu > ogórek to prawie to samo co melon, tyle, że nie słodki. A że myśmy się > przyzwyczaili do mizerii... -- Aaaaa to o taakiego ogórka chodziło, bo ja cały czas kombinowałem jak tu można pogodzić małosolnego lub kiszonego z czymś słodkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slotna Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 00:59 ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Chociaż kiedyś sobie zrobiłam u koleżanki taką 'kanapkę': domowy murzynek z takiej prostokątnej formy ukrojony jak kromka masło plasterki ogórka dżem na to odrobina jogurtu Aśka (koleżanka) chyba myślała, że ten dżem to ketchup bo powiedziała nabożnie: - Slotna! Jak to zjesz, będziesz moim guru! Zjadłam oczywiście i to ze smakiem i w takim razie jestem jej guru od jakichś trzech lat;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 09:31 hubar napisał: > Aaaaa to o taakiego ogórka chodziło, bo ja cały czas kombinowałem jak tu > można pogodzić małosolnego lub kiszonego z czymś słodkim. Na Forum Kuchnia, ktoś o kiszonym mówił... 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 11:39 Generalnie jest zasada, mieszanina rzeczy jadalnych jest jadalna. Przecież w żołądku i tak wszystko się miesza ;-) Mój ojciec jest specjalistą w stosowaniu tego. Mnie czasem słabo się robi jak widzę co sobie przygotował. A o spróbowaniu to nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.toya.net.pl 15.06.03, 11:56 moja qumpela jada dżem z chrzanem. i żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartuch Re: Dziwne zastawienia smaków IP: 195.117.244.* 15.06.03, 17:57 Jadam placki ziemniaczane tylko i wylacznie z sola. Poza tym uwielbiam zolty ser z musztarda. Moja matka twierdzi, te to dziwaczne polaczenie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
fleuriste Re: Dziwne zastawienia smaków 15.06.03, 20:21 Ser z musztardą to dla mnie nie nowina - sam sobie często coś takiego robię. Innych wynalazków chyba nie stosuję... nie przychodzi mi do głowy żadna mieszanka szokująca otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.06.03, 20:37 Same potrawy jadam raczej tradycyjne (no bo zestawienie bały/żółty ser + dżem/miód nie jest odkrywcze) Natomiast kompletnie nie przeszkadza mi to co jem w jakiej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Dziwne zastawienia smaków 16.06.03, 16:16 Gość portalu: Maruda napisał(a): > (no bo zestawienie [...]żółty ser + dżem/miód nie jest odkrywcze)[...] Ojej... to takie coś jest wogóle zjadliwe?! 8-0 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Dziwne zastawienia smaków 16.06.03, 16:27 Gość portalu: Maruda napisał(a): > Natomiast kompletnie nie przeszkadza mi to co jem w jakiej kolejności. -- Czyli możesz super słodki deser zjeść na początku, a zupe na końcu po drugim daniu? Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Dziwne zastawienia smaków IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.06.03, 18:48 Tak. Konkretny przykład: kolacji lub śniadania, w którym oprócz zwykłych kanapek jest chałka/żulik z dżemem/miodem zdarza mi się zjeść to na początku jedzenia kolacji :) Kolejne tak- kolejność zupa/drugie danie jest dla mnie zupełnie nieważna. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Pomodory z dżemem 16.06.03, 11:13 Mój ojciec często jada kanapki z pomidorami i dżemem, najchętniej wiśnowym lub malinowym. Ja natomiast do wielu potraw robię sosy na bazie (ale do bazi nie) miodu gryczanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Dziwne zastawienia smaków 16.06.03, 13:29 Ja troszkę z innej beczki. Powiem co dla mnie jest bardzo dziwnym zestawieniem smaków. Nigdy nie przekonam się do klusek z truskawkami i do tego młodej kapusty. Osobno jak najbardziej ale razem brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś