Gość: Anonim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 22:10 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anonim Tablice są OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 22:13 Nie zgadzam sie z Wami ! Nie wiecie ile potrzeba jest pracy na stworzenie takiej jednej tablicy ! Jesli jesteście tacy mądrzy to sami zróbcie lepiej - jestem ciekaw jak by Wam to wyszlo ? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Tablice są OK 16.06.03, 22:24 ależ proszę, Tomas już coś takiego poczynił: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=6144092 Niestety ze strony przez niegop podanej usunięto ten plik, a przynajmniej mi nie ładuje się:/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Tablice są OK 16.06.03, 22:39 Gość portalu: Anonim napisał(a): > Jesli jesteście tacy mądrzy to sami zróbcie lepiej - > jestem ciekaw jak by Wam to wyszlo ? -- Uważaj z takimi tekstami na tym podForum. Tu są ludzie zdolni do wszystkiego co zwiazane z komunikacją ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tablice są OK IP: *.pai.net.pl 18.06.03, 08:48 hubar napisał: > Tu są ludzie zdolni do wszystkiego co zwiazane z komunikacją ;-) A tak :] Gdzies po sieci nawet krazy kawalek "The Cityrunner.mp3" :] J.S. "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net juz online Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tablice są OK IP: *.pai.net.pl 16.06.03, 22:47 Gość portalu: Anonim napisał(a): > Nie zgadzam sie z Wami ! Nie wiecie ile potrzeba jest pracy na stworzenie > takiej jednej tablicy ! Jesli jesteście tacy mądrzy to sami zróbcie lepiej - > jestem ciekaw jak by Wam to wyszlo ? O tu: www.jote.republika.pl/tablica.gif Co prawda jest to wersja niedokonczona i srednio sie podoba, ale zawsze lepiej zrobic jakis research niz robic bubel, ktory na wszyscy najezdzaja. J.S. "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net tymczasowo offline Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Tablica by Tomas 16.06.03, 23:47 www.toya.net.pl/~yarroc/Grafika/Tablica_by_Tomas.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Tablica by Tomas 17.06.03, 00:01 Mam zaledwie jedno ale ;-) Czy zaznaczanie przystanków jednokierunkowych nie powoduje, że tablice (jakie zaproponowałeś) są aktualne tylko w jedną stronę? Poza tym, wreszcie widzę tą świetną tablicę!!! Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Tablica by Tomas IP: 212.191.74.* 17.06.03, 12:23 Nie. Zauważ, że przystanki jednokierunkowe zaznaczone są trójkątem. Trójkąt wskazuje w którą stronę jest ten przystanek. Wiem, że poczatkowo ciężko się połapać, ale... W przypadku autobusów ciężko jest zaznaczyć trasę, ze względu na dużą ilość jednokierunkowych ulic i przystanków. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Tablica by Tomas modo Zamek 18.06.03, 14:57 Taki mały wariancik... www.mnc.pl/~zamek/misc/Tablica_by_Tomas_modo_Zamek.jpg Prawa autorskie Tomasa zastrzeżone! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Tablica by Tomas modo Zamek 18.06.03, 19:33 nie można wrzucić mniejszej wersji (do powiększenia samodzielnie)?????? Bo ta duża wersja ładuje, się i ładuje..aż strach pomyśleć ile czasu bedzie się to przez modem łądowało... dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf załadowało się 18.06.03, 20:19 Fajne:-) Szkoda, że tak długo się łąduje (ładowało się od czasu napisania postu powyżej) Niestety w centrum (na tejże tablicy) miejsca przesiadek za bardzo na siebie nachodzą...ale coś za coś... generalnie okej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tablica by Tomas modo Zamek IP: *.pai.net.pl 18.06.03, 23:29 Ogolnie to troche sie za duzo nackalo tego :] Pare sugestii: - W trasie ponumerowac ulice. Wowczas zamiast powtarzania nazw w poziomie na gorze (tych szarych) dajemy numery i jest czytelniej. - Kierunki przesiadek na dole - milo by bylo gdyby to troche wyrownac, bo jest malo czytelne. - Proporcje. Przy takiej dlugosci powinna byc wyzsza. pzdr, J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: Tablica by Tomas modo Zamek 24.06.03, 13:46 Kolejny postep, moze niedlugo zblizymy sie do idealu :) Moje zastrzezenia: - Po co wymieniac ulice przy numerku, skoro i tak sa wymienione zwdloz trasy. Taki wypis, odpowiedznio powiekszony, powinien byc od strony zewnetrzenj. Rowniez uwazam, ze lepiej jakby te nazwy byly pod linia wyznaczajaca trase, przydzielone przy pomocy klamerek (jak w Wawie) lub linii skosnych (jak MPK). - Poukladac troche miejsca docelowe przesiadek. Najlepiech chyba tez wziac je w prostokat, zeby sie nie mylily. - Ciekawe jak wymiary tejze tablicy maja sie do tych montowanych juz przez MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Anonim 18.06.03, 02:10 Gość portalu: Anonim napisał(a): > Nie zgadzam sie z Wami ! Nie wiecie ile potrzeba jest pracy na stworzenie > takiej jednej tablicy ! Jesli jesteście tacy mądrzy to sami zróbcie lepiej - > jestem ciekaw jak by Wam to wyszlo ? -- No i co? Szczena opadła? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Tablice są do chrzanu!!! 18.06.03, 09:49 Wczoraj dorwałem 1208 i stwierdzam to, co w temacie - DO CHRZANU! Ktoś, kto je projektował (zbyt mocne słowo :), nie ma pojęcia o zasadach informacji graficznej, estetyki, kompozycji i w ogóle chyba po raz pierwszy usiadł przy kompie... :| Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tablice są do chrzanu!!! IP: *.pai.net.pl 18.06.03, 11:19 yarro napisał: > Wczoraj dorwałem 1208 i stwierdzam to, co w temacie - DO CHRZANU! > > Ktoś, kto je projektował (zbyt mocne słowo :), nie ma pojęcia o zasadach > informacji graficznej, estetyki, kompozycji I o zasadzie zlotego podzialu :* J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Tablice są do chrzanu!!! IP: 217.97.178.* 21.06.03, 13:40 Panowie a czy nie lepiej powielic dobre sprawdzone wzory z Warszawy ?? Mysle ze ich tablice sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tablice są do chrzanu!!! IP: *.pai.net.pl 21.06.03, 15:50 Gość portalu: mar napisał(a): > Panowie a czy nie lepiej powielic dobre sprawdzone wzory z Warszawy ?? Mysle ze > > ich tablice sa ok I ja tak mysle. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Tablice są do chrzanu!!! 21.06.03, 16:52 Takie same? A nie lepiej choć troszkę inaczej, troszkę ulepszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Tablice są do chrzanu!!! 21.06.03, 20:01 co chciałbyś w tych warszawskich ulepszyć? dałem Ci link, czyli widziałeś. aż takie karygodne niedogodności tam stwierdziłeś? moim zdaniem są one dobre do wzorowania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMG Re: Tablice są OK IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 17:51 Ja mieszkam w W-wie juz 5 lat i nie wiem jak wygladaja te nowe tablice w Lodzi, ciesze sie ze w koncu sa, wiem tylko ze na tablicach Tomasa (ktore mi sie podobaja zwlaszcza estetyka brak mi tylko LOGO MPK i nazw dzielnic do ktorych mozna dojechac na danej przesiadce ale Brawo!) i chyba na MPk'owskich sa i beda bledy bo w Lodzi sa rozne nazwy przytsankow bo nie wiem czemu np. dla 10 miedzy przystankiem Krola a Wroblewskiego w 1 str jest Bandurskiego jak na tablicy a w 2 str Waltera-Janke mysle ze w MPK powinni sie na cos zdecydowac jak w W-wie i nazwa powinna byc od jedenj ulicy po prawej lub lewej str np wiekszej, bardziej znanej itp. taj jak na schematach linii tramwajowych przyjeto nazwe jednego z przystankow jesli sa inne po jednej i drugiej str ulicy. Moznaby tez oznaczac np jak w W-wie na tablicy przy koleczkach z nazwami Bandurskiego strzalka w kierunku Wyszynskiego a dla koleczka Waltera-Janke strzalka w kierunku Augustow co oznaczaloby ze nazwa jest inna w zaleznosci od kierunku petli tramwajowej. Mysle jednak ze to bedzie mylace (W-Wie malo jest takich przypadkow) i najlepiej nadac wspolna nazwe dla zespolu przystankow i nie kombinowac bo sie pomyli pasazerom. Poza tym niektore nazwy jak ktos zaznaczyl powinny byc nadawane od nazw budynkow i instytucji (ZUS, Szpital XYZ, Teart ABC itp.) bo te sa bardziej znane czy potocznie uzywane niz nazwa jakiejs malej uliczki o ktorej istnieniu wiekszosc ludzi nie wie i nie bedzie wiedziec! W W-wie nazwy czesto sa nie od ulic (zwlaszcza malych) a od np. pomnika przy ulicy, kina, teartu, sklepu. Np Kino Femina przy Al. Solidarnosci i Jana Pawla w Lodzi nazwaliby na pewno dziwnie a tu Kino Femina i kazdy wie gdzie to jest a kino jest z boku ma szyld wiec nawet pasazer z poza W-wwy sie zorientuje! Radze to przemyslec bedzie wowczas super OK! Ale najlepiej podoba mi sie tablica ze str www.mnc.pl/~zamek/misc/Tablica_by_Tomas_modo_Zamek.jpg Jest dobrze SUPER brak tylko Logo przewoznika a moze powinno byc Tomasa? Ale na pewno powinno byc zamienione tzn nazwy ulic po ktorych jedzie linia powinny byc jak dla 10 umieszczone pod linia z kropkami oznaczajacymi przystanki a nazwy/nr linii przesiadkowych i dzielnic powyzej tak sie lepiej czyta. Poza tym SUPER lepiej niz w W-wie bo jeszcze te nazwy ulic przy Nr linii i inne informacje NAPRAWDE mi sie podoba. Zaproponuj MPK moze sie naucza!!!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś