IP: *.p.lodz.pl 24.06.03, 22:19
23. 06. 2003 - (ČTK):

Potomci českých bratrů se sešli v Polsku

ZELOW - V polském Zelowě nedaleko Lodže skončil včera třídenní celosvětový
kongres potomků českých bratří, kteří město před 200 lety založili. Setkání
několika set lidí bylo vedeno myšlenkou důležitosti křesťanských hodnot pro
budoucí Evropu, ideou tolerance a současně citlivosti k porušování pravdy a
svobody víry a svědomí.

I co - wiedzieliscie o tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tadzik Konkretnie, proszę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 22:25
      O czym? Że był kongres, czy że Zelów założyli Czesi?
      • Gość: flip Re: Konkretnie, proszę... IP: *.p.lodz.pl 24.06.03, 22:25
        Ze byl kongres.
        • Gość: Tadzik Co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 22:28
          Ja nie wiedziałem. I co z tego?
          Poproszę też o odpowiedź na pytanie: co z tego, gdybym napisał, że wiedziałem.
    • geograf Re: Zelów 24.06.03, 22:27
      A może troche po polsku?;-)
      Bo jak na razie to niewiele wiem....
      • aard Oj, Geo, wysil się trochę! 25.06.03, 09:07
        Przecież to prawie jak po polsku. Jak ciutkę pomyślisz, to złapiesz cały sens,
        a jak pomyślisz jeszcze odrobinkę więcej, to nie wierze, by zostały więcej niż
        dwa-trzy niezrozumiałe słowa.
        Wstyd: rozumieć po angielsku (język germański), a udawać, że się nie rozumie po
        czesku (drugi najbliższy polskiemu po słowackim współczesny język)!
        • geograf Re: Oj, Geo, wysil się trochę! 25.06.03, 10:54
          Przecyztałem to, co wrzuciła na Forum Micin i wiem o co
          chodzi w notce flipa;-)
          Fakt..wtyd...ael te słowa jakies takie dziwne...
        • Gość: micin Re: Oj, Geo, wysil się trochę! IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 12:41
          No ja zrozumiałam praktycznie wszystko, chociaż niestety nie mam czeskich
          przodków. Tak na marginesie, to jestem w połowie łodzianką, bo mój tata jest
          rodowitym łodzianinem. Tak więc w razie cóś, to mam połowę uprawnień do pisania
          na tym forum. O! (Dlatego też zazwyczaj piszę jakby połowę;-))))
        • Gość: flip Re: Oj, Geo, wysil się trochę! IP: *.p.lodz.pl 25.06.03, 14:25
          aard napisał:

>...rozumieć po angielsku (język germański), a udawać, że się nie rozumie po
          >
          > czesku (drugi najbliższy polskiemu po słowackim współczesny język)!

Tez mi sie to wydaje dziwne i udawane.
    • Gość: micin O jaaaaaaaaa!!!!!!!!! ;-)))))))) IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 22:43
      Wątek o moim mieście! Pierwszy raz na FŁ! Hehe, no że ja takich czasów
      doczekam, to się nie spodziewałam;-))))
      To dla bliższych informacji wkleję artykuł z DŁ, bo z tego, co widzę- Wyborcza
      się nie popisała;-PPP

-------------------------
      Światowy Kongres Potomków Braci Czeskich
      - Na kongres - mówi Ilona Boorer - przyjechałam do Zelowa z Australii, gdzie
      mieszkam od 1945 roku. Jednak w Zelowie spędziłam dzieciństwo, a teraz
      odnalazłam nawet dom moich rodziców, co napełniło mnie ogromnym wzruszeniem,
      wróciły wspomnienia przeżytych tu lat. Takich gości, jak Ilona Boorer, Światowy
      Kongres Potomków Braci Czeskich Zelów 2003, jaki rozpoczął się wczoraj i potrwa
      jeszcze dwa dni, miał znacznie więcej. W liczbie kilkuset zjechali tu dosłownie
      z całego świata. Nie brakło Czechów z zelowskim rodowodem mieszkających obecnie
      w Pakistanie, krajach Północnej i Południowej Ameryki, Australii i Nowej
      Zelandii. Zelowscy potomkowie Czechów świętują dokładnie 200. rocznicę
      przybycia do Zelowa pierwszych czeskich osadników i utworzenia tu parafii
      ewangelicko-reformowanej. Choć język czeski na ulicach Zelowa, nawet na co
      dzień, nie jest czymś nadzwyczajnym, to jednak czeski hymn nie grywany jest tu
      zbyt często. Tym razem jednak to właśnie on, w wykonaniu Orkiestry Dętej
      Ochotniczej Straży Pożarnej Zelów, rozpoczął oficjalnie kongresowe
      uroczystości. Odsłonięcia pamiątkowego obelisku z dwujęzycznym napisem dokonał
      Bedŕich Kopecky, ambasador Republiki Czeskiej w Polsce, w asyście Renaty Nowak,
      wicewojewody łódzkiego oraz Sławomira Malinowskiego, burmistrza Zelowa. Także
      wczoraj dokonano oficjalnego otwarcia Muzeum Braci Czeskich, któremu całym
      sercem patronował prezydent Vaclav Havel. Niestety, ze względu na stan zdrowia
      nie mógł uczestniczyć w uroczystościach. Wśród imprez towarzyszących kongresowi
      z rozmachem przygotowanych przez Mirosława Jelinka i członków tutejszej parafii
      ewangelicko-reformowanej nie mogło się obyć bez koncertu Zelowskich Dzwonków,
      wykładów i seminariów. Nie zabrakło też światowej premiery oratorium "Labirynt
      świata i raj serca", no i oczywiście zwiedzania Zelowa, który dla wielu
      uczestników kongresu jest miasteczkiem dzieciństwa. (or)

--------------------------

pzdr
      • Gość: flip Re: kde IP: *.p.lodz.pl 25.06.03, 14:18
        Kde domov muj, kde domov muj...

:-)
      • Gość: flip Re: O jaaaaaaaaa!!!!!!!!! ;-)))))))) IP: *.p.lodz.pl 25.06.03, 14:28
        A gdzie oni wszyscy sie pomiescili? Sa jakies hotele w Zelowie? Spali w
        Pabianicach i w Lodzi?
        • Gość: micin Re: O jaaaaaaaaa!!!!!!!!! ;-)))))))) IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 15:03
          Gość portalu: flip napisał(a):

> A gdzie oni wszyscy sie pomiescili? Sa jakies hotele w Zelowie? Spali w
          > Pabianicach i w Lodzi?

Szczerze mówiąc, to się nie orientuję. Wiem, że w Zelowie jest coś na kształt
          hotelu przy parafii ewangelicko- reformowanej- może część z nich tam nocowała,
          część może u czeskich rodzin. Hm, nie wiem. Ale chyba też wieczorkiem gdzieś
          odjeżdżali autokarami.
          Niestety, w związku z sesją ominęło mnie to wydarzenie. Podobnie jak
          przegapiłam wizytę prezydenta Havla kilka lat temu- nie było mnie w Zelowie;-(((
          • Gość: flip Re: O jaaaaaaaaa!!!!!!!!! ;-)))))))) IP: *.p.lodz.pl 25.06.03, 15:49
            A mysmy widzieli Prezydenta na Piotrkowskiej. Bylo, zdaje sie, zimno, i orszak
            przemknal bardzo szybko.
    • yarro Re: Zelów 24.06.03, 22:43
      Wiedziałem :)
      • Gość: gość Re: Zelów IP: 213.216.66.* 25.06.03, 12:45
        Czy rzeczywiście w Zelowie mozna spotkać na ulicy ludzi mówiących po czesku?
        A w ogóle to czy ktoś mógłby mi podać ilu Czechów mieszka w Zelowie?
        Pozdrawiam
        • Gość: micin Re: Zelów IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 12:55
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Czy rzeczywiście w Zelowie mozna spotkać na ulicy ludzi mówiących po czesku?

No właśnie to też mnie troszkę zdziwiło, bo jak żyję 24 lata- i prawie przez
          cały ten czas mieszkam w Zelowie- to się jeszcze z czymś takim nie spotkałam.

> A w ogóle to czy ktoś mógłby mi podać ilu Czechów mieszka w Zelowie?

Dokładnej liczby nie znam, ale chyba coś koule 1500.

pzdr
          • Gość: micin Re: Zelów IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 12:57
            Gość portalu: micin napisał(a):

> Dokładnej liczby nie znam, ale chyba coś koule 1500.

Na ok. 8300 mieszkańców, a gmina to ponad 15 tysięcy.
            • Gość: gość Re: Zelów IP: *.kopernet.org 25.06.03, 14:32
              A czy poza Zelowem mieszkają też Czesi w jakichś innych miejscowościach?
              • Gość: micin Re: Zelów IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 15:05
                Gość portalu: gość napisał(a):

> A czy poza Zelowem mieszkają też Czesi w jakichś innych miejscowościach?

Przykro mi bardzo, ale w tej kwestii nie jestem zorientowana. Mimo wszystko
                najsłynniejszym takim miasteczkiem w Polsce jest Zelów, ale Czesi z pewnością
                mieszkają w całej Polsce;-)))
                • Gość: srootootoo Re: Zelów IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 15:31
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=6663448&a=6665605
                • Gość: gość Re: Zelów IP: *.kopernet.org 25.06.03, 15:54
                  Gość portalu: micin napisał(a):

> Gość portalu: gość napisał(a):
                  >
                  > > A czy poza Zelowem mieszkają też Czesi w jakichś innych miejscowościach?
                  >
                  > Przykro mi bardzo, ale w tej kwestii nie jestem zorientowana. Mimo wszystko
                  > najsłynniejszym takim miasteczkiem w Polsce jest Zelów, ale Czesi z
                  pewnością
                  > mieszkają w całej Polsce;-)))
                  Ale mi chodzi o miejscowości koło Zelowa, nie o resztę Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka