Gość: xx IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 19:46 jak gazeta się za to bierze to aż się boję, łódzki oddział czego się nie dotknie to spartoli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łódzki_oddział Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności IP: 10.9.36.* 29.07.07, 20:03 ale o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ 29.07.07, 20:24 Cytat z artykułu: " W latach 60-tych XX w. rozbudowano gmach muzeum, a w następnej dekadzie wyburzono jatki oraz domy pod numerami 5, 7, 8, 10 i 11. W ich miejscu stanęła współczesna zabudowa." Ta przebudowa była wzorowana na miastach Europy ówcześnie kapitalicztycznej. Zrobiono ją po to, aby zaimponować socjalizmem. Informacja ta pochodzi od emerytowanego architekta. Jeśli to byłoby dziś, WKZ i inni antyrozwojowcy nie dopuściliby do przebudowy. Mielibyśmy niezłe "jatki" na Placu Wolności. Ciekawi mnie jedno, czy na zabytkowej części centrum łodzi, czyli na Księzym Młynie, WKZ będzie bronił wszystkich zabytków. Oczywiście z uwzględnieniem ponad 30-to letniego kiosku. free.of.pl/p/pluta331/km.htm Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ 29.07.07, 20:26 minigry.amor.pl napisał: > Mielibyśmy niezłe "jatki" na Placu Wolności. Zdecydowanie bym wolał zabytkowe jatki od tych odrażających betonowych bloków, które szpecą północne pierzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ 29.07.07, 20:34 > Zdecydowanie bym wolał zabytkowe jatki od tych odrażających betonowych bloków, > które szpecą północne pierzeje. Jakby zrewitalizować bloki(unowocześnić styl) byłoby może ładniej. Zależne to jest od wyglądu tych Jatek. Czy ktoś wiej jak wyglądały? Czy da się je odtworzyć w innym miejscu? Skąd nazwa "Jatka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ IP: 81.168.184.* 29.07.07, 22:06 Jeśli chodzi o jatki, to parter budynków po obu stronach Pomorskiej z arkadami to właśnie one. Nie wiem czy fizycznie, czy też nowe in situ. Jeśli zaś chodzi o pozostałą część dawnej zabudowy placu to chyba w całości stanowiły ją takie kamienice jak narożna przy Legionów. Bloczydłąmi co prawda wyrównano wysokość, ale urody placu to raczej nie dodało (abstrahując od faktu, ze jak na bloki to i tak cud miód i orzeszki). Nie można tego powiedzieć o szklanej plombie, która nawet wysokości nie trzyma i wygląda, jakby pomyliła adres. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ 29.07.07, 22:32 Dla niektórych(ze mną włącznie) owa plomba szklana jest najładniejsza na PW. Niewukluczone jednak, ze pasowałaby bardziej na Piłsudskiego np przy Orionie. Bloki mają na parterze i na 1 piętrze pomieszczenia na kafejki. M/in Cafe Wolność tam jest. Jeśli się na nie spojrzy obiektywnie, to bloki nie są brzydsze od kamienic obok. Wybija się dopiero Ratusz i Kościół. Należy wyzbyć się obrzydzenia do "Gierkowszcyzny", bo obrzydzenie to zniekształca sprawiedliwą ocenę. Tzw. komunistyczne budynki nalezy zaadoptować jak np Red Tower. Piękna Barcelona też ma bloki i to często z metalowymi schodami p/poż. www.srebrnydzbanek.pl/barcelona_port_vell01.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Niektórzy woleliby jatki a w nich... 29.07.07, 20:36 obstastnik.divno.cz/o10/pics/obst10pic-jatka.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niohhh Re: Porażka Placu Wolności przy głupocie WKZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 19:07 piękny Square Ambiorix w Brukseli też jest z jednej strony obstawiony bloczkami Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności 29.07.07, 20:25 "Warunki konkursu dopuszczają zlikwidowanie na placu ruchu autobusowego i stałych parkingów. Projektanci mogą maksymalnie ograniczyć też ruch kołowy, ale tramwaje muszą zostać - drogowcy zaproponowali przerzucenie ich torowiska na północną stronę placu." Brzmi super! Miasto mogłoby też przeznaczyć dla Placu stały dozór Straży Miejskiej, w tej chwili plac jest dzienną sypialnią i jadalnią dla okolicznej żulerki (z bieżącą wodą w fontannie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 20:46 LUUUDZIEE! Jesli nie będzie dostatecznej ilości parkingów koło Placu, to będzie tam bywał tylko Jaśniekropisty służbowym peugeotem, no może z tym, co nie chciał od Gałkiewiczów. Bo ich nawet od frontu do UM wolno wozić... No i miejscowi, co mają na dykte , a nie na wache... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:59 Fajnie, niech jeszcze cos zrobia z rynkiem Starego Miasta Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Parking 29.07.07, 21:23 jeśli chodzi o mnie, prywatnie, to - Park Śledzia można zamienić na parking. Od Nowomiejskiej są dwa parkingi. Na Wolborskiej lub Podrzecznej można zaparkować i przejśc przez park. Można zaparkować w Manufakturze(ZA DARMO!!) i przejśc na PW. Dobrze by było jakby powstało przejście nad Zachodnią, od Manu do parku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Parking IP: 81.168.184.* 29.07.07, 22:10 > przejśc na PW. Dobrze by było jakby powstało przejście nad Zachodnią, od Manu > do parku. Będzie normalne, po ziemi wraz z przystankami MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b a może inaczej IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 23:40 nie wiem czy to będzie normalne, bo w tym miejscu przydałoby się przejście podziemne. W podziemiach można by umiejscowić sklepy i w ten sposób połączyć manufakturę z ulicą Piotrkowską. Byłoby bezpiecznej i szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plumbum Re: a może inaczej IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 23:54 Fakt! czekanie na światłach (mam na myśli pieszych) na rogu Kościuszki/Ogrodowej to katorga! Proponuje spróbowac. Przejście podziemne to byłoby to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: a może inaczej IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 00:07 to nie tylko katorga, to ryzyko zdrowia i życia. Większosć kierowców tak bardzo jest zapatrzona w zieloną strzałkę, że nawet nie zauważa ludzi idących po pasach. Z kolei ludzie "co zawsze zdążą" na czerwonym, nie zdają sobie sprawy, że na tamtym skrzyzowaniu auta i tramwaje jadą non stop i z każdego kierunku. Dodam tylko, że Chodnik jest tam super "szeroki". Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: a może inaczej 30.07.07, 10:21 Z takimi poglądami cofnijcie się do lat 70. Przejście podziemne w śródmieściu koło placu Wolności? Dobre... Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. A najtragiczniejsze jest to, że takie rozwiązania proponują młodzi i zdawało by się oświeceni ludzie. Być może jednak za mało światła trafiło do waszych głów przez zbyt długie przebywanie pod ziemią... w przejściu. A propos. Przejście podziemne przy placu Wolności rzeczywiście podniosłoby jego atrakcyjniść... dla bandytów napadajacych tam przechodniów, kloszardów szukających ustronnego konta do oddania moczu czy bab sprzedjących chińskie staniki wprost z kartonowych pudeł. Salon miasta! -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: a może inaczej IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 10:42 W normalnym kraju takie przejście podziemne jest zabudowane sklepami itd, i nikt tam nie sika. Ponieważ żyjemy w Polsce i mnóstwo ludzi ma podobne poglądy do Twoich, to nic się tu nie zmieni. To, że przejście przy Fabrycznym wygląda jak szczalnia a przejście przy Mickiewicza jak bazar jest tylko i wyłącznie załugą olewania przepisów przez służby porządkowe - żeby było zabawniej to miasto postawiło handlarzom stoliki w tym przejściu. Odpowiedz mi Łódź powinna się rozbudowywać pod względem normalnych ludzi czy pod kątem meneli ? Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: a może inaczej 30.07.07, 11:13 Na zachodzie nie istnieje coś takiego jak samodzielne przejście podziemne w śródmieściu. Jest to zawsze część czegoś większego, np. stacji kolejowej lub stacji metra i ma ono za zadanie doprowadzenie tam i odprowadzenie stamtąd podróżnych, czyli de facto jest wejściem na stację. Przejście podziemne nie istnieje samo dla siebie, bo wiadomo, że ludzie nie będą specjalnie schodzić pod ziemię, żeby przedostać się na druga stronę ulicy. Człowiek wybierze drogę najprostszą, najszybszą i najbezpieczniejszą, czyli na powierzchni ziemi. Przejścia podziemne stosuje się tylko tam, gdzie przeszkoda do pokonania jest rzeczywiście prawdziwą przeszkodą: np.: przejście pod Tamizą w Londynie, w Berlinie przejścia pod średnicową linią kolejową, w Philadelphi przejście pod 10 pasmową autostradą rozdzielającą śródmieście od brzegu rzeki Delaware. Śródmiejska uliczka nie jest rzadną przeszkodą, tak samo zabudowa z prześwitami bramowymi. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: a może inaczej IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 14:52 Zgadzam się z Tobą. Ale już we wcześniejszej swojej wypowiedzi z 23:40, wspomniałem o sklepach w tym przejściu podziemnym. Co do pokonywania przeszkód większość ludzi preferuje wygodną drogę, zakładam, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie skakał przez barierki a wybierze drogę przejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a może inaczej IP: 81.168.184.* 30.07.07, 22:42 > Co do pokonywania przeszkód > większość ludzi preferuje wygodną drogę, zakładam, że nikt o zdrowych zmysłach > nie będzie skakał przez barierki a wybierze drogę przejściem. Nie wydaje Ci się przypadkiem, że określenie "wygodna droga" wyklucza raczej dwie serie schodów? Odpowiedz Link Zgłoś
keyne Re: a może inaczej 30.07.07, 15:05 ech, w Londynie jak najbardziej są również samodzielne przejścia (niepowiązane z metrem) np. pod bardziej niebezpiecznymi skrzyżowaniami. Korzystając z pozytywnych przykładów warto przytoczyć giełdę kompterową w Wawie w przejściu koło GUS-u. Wycieczka tańsza niż do Lądka...jest czysto i bezpiecznie bo jest ochrona. Nie wiem na jakich zasadach zatrudniona - może jakiś rodzaj opodatkowania najemców powierzchni handlowych? Mimo wszystko widac opłaca im się. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a może inaczej IP: 81.168.184.* 30.07.07, 22:45 A w takiej Bazylei z przejścia podziemnego zrobiono parking, serwis i wypożyczalnię rowerów, zaś piesi mogą swobodnie chodzić po powierzchni ziemi. Nawet we Wrocławiu doczekaliśmy otwarcie przejście po powierzchni - przy ichniejszej Galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: a może inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 14:03 w ktorym normalnym kraju ? bo bylem w wielu miastach zachodniej europy i w kazdym przypadku stezenie zuli i smrodu w przejsciach podziemnych bylo takie jak u nas. i nie pomoga w tym sklepy ani nadzor. na centralnym w warszawie tez sa sklepy i nadzor i co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: a może inaczej IP: *.lodz.msk.pl 30.07.07, 20:52 > nie wiem czy to będzie normalne, bo w tym miejscu przydałoby się przejście > podziemne. W dolinie rzeki Łódki? Gratuluję. W najlepszym razie po każdym deszczu będzie w nim jezioro, w najgorszym zbudujemy po prostu studnię. Przejścia podziemnego na wysokości dojścia do Manufaktury po prostu nie ma jak odwodnić*- bo to najniższy punkt w okolicy. Do tego w pobliżu są liczne cieki podziemne- jeden z nich kilka lat temu skutecznie podtopił piwnice pałacu. *jakby się uprzeć można zbudować przejście i zainstalować pompy- jak w metrze albo w kopalni. Koszt duży sens wątpliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Parking 30.07.07, 00:28 > jeśli chodzi o mnie, prywatnie, to - Park Śledzia można zamienić na parking. Twoje wypowiedzi coraz bardziej Cię kompromitują. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Parking 30.07.07, 00:31 > Twoje wypowiedzi coraz bardziej Cię kompromitują. Co ty nie powiesz? Tolerancja w poglądach jest ci obca, ludojadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Parking 30.07.07, 10:38 > Co ty nie powiesz? Tolerancja w poglądach jest ci obca, ludojadzie. Wobec upartej ignorancji nawet moje głębokie pokłady tolerancji są ograniczone. Ale próbuję rozmawiać, choć mam ochotę dołączyć Cię do ignora, bo przekraczasz już dopuszczalny próg żenady. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Parking 30.07.07, 16:46 Nie pytałem cie o zdanie, więc zachowaj je dla siebie. Dodatkowo twoja opinia na mój temat jest mi obojętna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:30 a ciebie ktoś pytał o zdanie? wygłaszasz barbarzyńskie opinie i dziwisz się krytyce! Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Parking 31.07.07, 17:55 minigry.amor.pl napisał: > jeśli chodzi o mnie, prywatnie, to - Park Śledzia można zamienić na parking. Drzewa są zaołowione i brudne, męczą się. Moim moim moim moim zdaniem należałoby zlikwidować swiętą krowę czyli part. Co w tym złego, ze mam takie TYLKO własne zdanie? Co innego jakbym zlikwidował park. Ale u nas jest takie głupie rozumowanie, "jak ktoś ruszy swiętą krowę ludojady go zeżrą". Bardzo nietolerancyjne, albowiem kazdy ma prawo do własnego zdania. Dotąd, dopóki jest to zdanie nie można uważać owej filozofii za barbarzyństwo lub żenadę, bo w tej sytuacji żadnej dyskusji nie będzie. A jeśli nawet było to barbarzyństwo, to potrzebne. Jakby nie było złych, głupich poglądów, nie byłoby też mądrych. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności 29.07.07, 21:12 Przypominam tylko wszystkim zainteresowanym , o tych ohydnych blokach na północnej stronie placu.Świetna okazja by coś z tym wreszcie zrobić (pozytywnego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek żenada modernizacja placu.. IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 21:30 hmmm ostatno często bywam we rocku i widzę co tam sie dzieje... - budują nowe mosty ( ok. u nas nie trzeba) - powstaja dwupasnowe obowdnice miasta (mimo, że mają juz autostradę pod bokiem) - powstaje kilka nowcyh wielopoziomowych skrzyżowań (w Łodzi od czasu tego przy Kaliskim nic...) - nie wspomne o nowych hotelach biurowcach.. porównując Łódź nasza pod tym kątem to dno... nic sie nie dzieje maraz oby tylko sie toczyła jak dawniej, Kropa gada i pierdzi w stołek. Ostatnia wielka inwestycja pod tytułem Tramwaj Regionalny czy jak tam to nic innego jak wymiana torowisk, do cholery żadnych planów bezkolzyjnych skrzyżowań dla tego tramwaju, żenada.. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl głupusiu z Wrocławia 29.07.07, 21:37 Idź do siebie i pitol takie głupoty na forum we Wrocławiu. Zakorkowanym, z brudną Odrą, nieprzebudowanymi ulicami - idącymi czasami donikąd. Na obwodnice narazie Wrocław nie ma kasy, na mosty narazie też nie ma. Właśnie w październiku jadę do Wrocławia na delegację po raz kolejny. Wrocław to dla mnie nuda i syf miasto. Natomiast Wrocławianie są jak ty, chorzy kapłani głoszący nieprawde na temat kiepskiego miasta Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek jestem z Łodzi dupku !!! IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 22:23 kocham moje miasto jakim jest Łódź i nie przeprowadzę sie niegdzie indziej... ale weź daj se luzu baranie i popatrz krytycznie na to co się robi w Łodzi a czego się nie robi. i trzymaj swoją puszkę zamknięta jesłi nie wiesz co dzije sie gdzie indziej, ajik ci sie nie podoba Wrocław i ten syf włącznie z zakorkowanym miaste to po co tam jeździsz?? zmień sobie firme na warszawkę tak tak napusz puiórka jaka ta nasza Łódz cudowan i najlpeiej czekac żeby były w niej takie korki jak we Wrocku... Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: jestem z Łodzi dupku !!! 29.07.07, 22:48 Pracuję w firmie, która ma siedzibę w małym miasteczku nad morzem. Oczywiście w Polsce. Mam dobre prowizyjno-statystyczne wyniki więc zarabiam nieźle. Niestety mam uszczypliwy sposób prowadzenia rozmów nawet z szefostwem, więc jako dodatek takze zarobkowy obrabiam Wrocław. ZA KARĘ! Jesli czytam jaki jest super Wrocław, a wiem, że po tylu latach po powodzi, nie zbudowali wałów broniących miasto przed kolejną powodzią, padam. Padam i uwazam, ze to porównanie jest niewłaściwe. Takze dlatego jest niewłaściwe, że Prezydent Wrocławia mimo wad jest lepszy od Hitlera w propagandzie i Wrocławianie go kochają. Chroń Panie Boże Łódź przed czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: jestem z Łodzi dupku !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 23:08 Dokładnie brawa brawa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jmanek tak i z wszystkich parków zrób parkingi hehehe 29.07.07, 22:28 i nie obrażaj ludzi na forum człowieczku małej postury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: głupusiu z Wrocławia IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 23:50 Ale kolega ma racje, już Łódź raz przerabiała super szybki tramwaj, który... wlekł się 5m za starym. Zachodnią/Kościuszki jeździ bardzo wiele linii, więc jak dla mnie to projekt ŁTR w tym miejscu to ciut niewypał w tej formie. Budowanie estakady dla tramwaju to pomyłka bo oszpeciło by to ulicę, ale dlaczego nikt nie wpadł na pomysł aby przywrócić ul. Zachodnią/Kościuszki do dawnego kształtu a tramwaj sprowadzić pod ziemię ??? W miejscu torowiska znowu byłby pasaż wraz z zielenią. Mielibyśmy coś na kształt "metra" i moglibyśmy w końcu pochwalić się czymś faktycznie nowym w tym mieście bo lata '90 kojarzą mi sie tylko z budową blaszanych kurników zwanych supermarketami. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl ŁTR 30.07.07, 00:37 Moim zdaniem ŁTR lub rakieta vel prom kosmiczny, jakby to nie nazwać będzie to tylko tramwaj. Po prostu, tory trzeba było i tak wymienic. Nowe tramwaje i tak zakupić. Bedzie to chyba wydłużona linia nr 11, lub po zlikwidowaniu innych linii coś nieco szybszego. Zobaczymy. Tramwaj podziemny lub estakada to chyba za wysokie koszty i zbyt długi czas przebudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: ŁTR IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 00:42 tak tylko na zachodnije/kościuszki z reguły tramwaje stoją bo kierowcy mają wszystko głęboko i zatrzymują się na torowisku. Koszty zawsze są, a dzięki takiemu rozwiązaniu zlikwidowano by wiele utrudnień w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: ŁTR 30.07.07, 06:33 Byłoby to coś w rodzaju metra. Metro jest zazwyczaj siedliskiem meneli, żuli czy jakbyśmy owych ludzi nie nazwali. Dodatkowo jest kosztowne. Wiem, ze Al. Kościuszki ma być przebudowana na jednopasmówkę. To, plus zakazy skrętu rozwiązałyby problem, o którym piszesz czyli auta na torach. Pytanie tylko gdzie rozładują ruch z Al. Kościuszki? Parę zakazów skrętu z Kościuszki i w Kościuszki sprawę by załatwiło, ale to słabe rozwiązanie. Prawda jest też taka, że ograniczenie ruchu na Placu Wolności zwiększy ruch w innym miejscu. Też na Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: ŁTR 30.07.07, 09:51 >Metro jest zazwyczaj siedliskiem meneli, żuli >czy jakbyśmy owych ludzi nie nazwali. Ładnie to tak pisać o kontrolerach i strażnikach miejskich? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: ŁTR 30.07.07, 17:41 > Ładnie to tak pisać o kontrolerach i strażnikach miejskich? ;) Ci, o których mowa nie czytają forum czyli spokojna głowa. Pssst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: głupusiu z Wrocławia IP: *.lodz.msk.pl 30.07.07, 20:58 > Ale kolega ma racje, już Łódź raz przerabiała super szybki tramwaj, który... > wlekł się 5m za starym. Bo cały "szybki tramwaj" skończył się na wymianie torów, której również nie doprowadzono do końca. > Budowanie estakady dla tramwaju to pomyłka bo oszpeciło by to ulicę, ale > dlaczego nikt nie > wpadł na pomysł aby przywrócić ul. Zachodnią/Kościuszki do dawnego kształtu a > tramwaj sprowadzić pod ziemię ??? Wpadł. Tylko policzył koszty budowy, utrzymania, komplikacje w wypadku awarii, remontów na innych szlakach (brak możliwości wytyczenia objazdów) i dał sobie spokój. Dla wyjaśnienia: taki tunel zjadłby kilkuletni budżet miasta przeznaczony na inwestycje komunikacyjne. A efektem w najlepszym razie byłaby podobna nora, co dworzec Warszawa Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: głupusiu z Wrocławia 02.08.07, 17:10 > A efektem w najlepszym razie byłaby podobna nora, co > dworzec Warszawa Śródmieście. Warszawa Centralna. Jest tam metal i sztuczne marmurki, ale zaniedbanie i zażulenie jest okropne. Warszawa jest jak Brazylia. Bogactwo i bieda, Mariot i Centralny. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Te plomby w dzikim stylu, ten brud wokół 29.07.07, 23:45 Te plomby w dzikim stylu, ten brud wokół – dlaczego z tym nic nie robi się? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Przede wszystkim zlikwidowac tenpomnik Kościuszki 30.07.07, 00:03 Na początku wieku nie było pomnika Kościuszki i on psuje tam wszytsko, nie mówiąc o tym że jest to beznadziejnie nieudany pomnik, ale sam pomysł postawienia tam pomnika równy jeste jedynie dzisiejszym pomysłom stawiania wszędzie pomników JP2. Żeby nie piszczeli nacjonaliści nalezy go przenieść gdzieś do jakiegos parku i nie sobie tam dzieci go oglądają, i wtedy można zacząc projektować coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: Przede wszystkim zlikwidowac tenpomnik Kościu IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 00:10 hmm ten pomnik w niczym mi tam nie przeszkadza. Jak dla mnie to jest bardzo dobre miejsce, poza tym jak sięgne pamięcią w historii tego miasta to Kościuszko był tam przed II wś bo hitlerowcy go stamtąd na krótko usunęli. Poza tym Plac Wolności to i Kościuszko toteż nie pojmuje Twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Pomnik psuje rynek tj obecnie plac wolności 30.07.07, 08:09 Pomnika oczywiscie nie było przed pierwszą wojną św. gdy plac funkcjonował w swej świetności. I do tej Łodzi się odnosimy mając na myśli powrót do jej złotych czasów. Postawiony został po pierwszej wojnie w pedzie stawiania pomników Kosciuszki wszędzie gdzie się dało. Przeciwko pomnikowi ma następujace argumenty 1. Pomnik niszczy plac bo robi z niego rondo, cały środek jest skupiony wokół pomnika i pozstaje jedynie rondo wokół. Jeśli ma być plac do życia miejskiego dla ludzi a nie dla okrążania autem, to musi być inna stuktura, nie rondo. Gdzie np. postawic stoliki kawiarniane albo wystawy plenerowe rzeźb. Wyjściem pośrednim może byłoby pozbycie się otoczenia pomnika i zredukowanie go do cokołu, czyli byłoby jak z rzeźbami Łodzian na Piotrkowskiej. Pomnik bez tych schodków i zieleni. Ale najlepiej byłoby go wogóle usunąc, a może przesunąc na bok placu (zeby tacy ludzie jak ty nie narzekali)? 2. Pomnik jest fatalny estetycznie. Beznadziejny artystycznie. Zupełnie nieudana bryła całości i cokołu i postaci. Jakby ociosana makieta zrobiona przez dziecko bez talentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_o_b Re: Pomnik psuje rynek tj obecnie plac wolności IP: *.toya.net.pl 30.07.07, 10:36 jakby zacząć "narzekać" to połowę miasta należałoby wyburzyc bo każdemu z nas coś by nie spodobało. Jak dla ten pomnik wrósł już w krajobraz Łodzi i powinien zostać, w żaden sposób nie rozumiem jak może on przeszkadzać w przekształceniu "ronda" w plac. Tam cały czas jest plac, a to że tramwaje jeżdżą w kółko Tobie to nie przeszkadza ? Osobiście uważam, że z placu powinny przede wszystkim zniknąć plastikowe budy z żarciem itp. oraz ruch MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Pomnik psuje rynek tj obecnie plac wolności IP: 81.168.184.* 31.07.07, 22:49 > oraz ruch MPK. O tak. ten przeszkadza najbardziej. Powszechnie przecież wiadomo, ze na widok tramwaju drzewa więdną, gołębie s***ją, żule sikają do fontanny, asfalt się wypacza, rury pękają, krowy tracą mleko, tynk się sypie, budynki tracą urodę, a ludzie uciekają. Tylko zanim zaczniesz wykrzykiwać na Placu Wolności "precz z tymi tramwajami" lepiej dobrze wybierz sobie miejsce, bo będzie, jak pisał poeta: "Patrz Kościuszko na nas z nieba raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował". Odpowiedz Link Zgłoś
brite nie musi psuć 30.07.07, 10:52 Gdyby Plac wybrukować kostką/płytami i przerzucić tramwaje na północną jego część, południową przetwarzając w naturalne zakończenie bruku Pietryny i zlikwidować/zmniejszyć część klombów na środku, to pomnik niczemu już by nie przeszkadzał, jak nie przeszkadza kolumna Nelsona na Trafalgar Square. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:45 do xx: masz rację wyborcza przed ostatnimi wyborami bardzo preferowała Krope /dał w TBSie przed wyborami mieszkania dla dziennikarzy Wyborczej/.a po wyborach lała krokodyle łzy że wygrał. Łódzka wyborcza w przeciwieństwie do Ogólnopolskiej kolaboruje z Kropą, zdradza swoje ideały dla ... właśnie dla czego Wyborcza łódzka? To śmieszne NOP i Łódzka Wyborcza razem zapleczem Kropy !!! Plac Wolności - znowu jeden tylko element z zaniedbanego miasta, Miasta bez gospodarza. Brak w ogóle wizji Miasta przez Kropę a Wyborcza Łodzka pieje z zachwytu. Opamiętajcie się redaktorzy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal "Dzięki pomysłowi Gazety"... 30.07.07, 09:31 Widzę, że megalomania trwa nadal w tej redakcji. Oczywiście nikt przez lata wcześniej nie wpadł na pomysł, żeby przebudować Plac Wolności !?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: "Dzięki pomysłowi Gazety"... 30.07.07, 17:03 Od wojny był przebudowany co najmniej 2 razy. Jesli się mylę, poprawcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Bardzo chcą przebudować Plac Wolności IP: 213.17.170.* 30.07.07, 09:42 Warto abyś trochę jednak pomyslał zanim napiszesz. To nie Gazeta ani jej Oddział przeprowadza konkurs lecz władze miasta. Gazeta łódzka była jedynie promotorem i pomysłodawcą zajęcia sie sprawą. I chwała jej za to. Niektorzy nigdy nie będa zadowoleni i zawsze zamaist coś zaproponowac to potrafią sie tylko przyczepić. Wracając do sedna sprawy. Trzymam kciuki aby nie zabrakło wizji, pomysłu i odwagi zarówno tym, którzy konkurs przeprowadzają jak i tym, którzy go wygrają. Plac Wolności może być cacuszkiem, cudownym miejscem pod warunkiem, że nie bedziemy zadowalać sie półśrodkami i pozwolimy sobie na trochę ekstrawagancji i nie będziemy mieli węża w kieszeni. Myślę, że my Łodzianie zasługujemy na to aby zafundować sobie coś naprawdę ekstra coś co inni będą podziwać a my będziemy się dobrze w tym miejscu czuć. A gdyby tak jeszcze rozwiązać sprawę kompleksowo tj. stworzyć spójną koncepcję połączenia Placu Wolność, Piotrkowskiej, Nowomiejskiej , Starego Miasta, Parku Staromiejskiego, kwartału między Zachodnią, Północna i Nowomiejską oraz Manufaktury to mógłby powstać kawał naprawdę dobrego miasta z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:29 Gazeta powinna zająć się też lub głównie codziennością łódzkich ulic, których złe uzytkowanie ma fatalny wpływ na zycie nas wszystkich. Ktoś tu napisał o pomysle zwężenia Kościuszki do jednej jezdni - pomysł słuszny, który mógłby wreszcie przywrócić choćby w szczątkowej formie bulwar pieszy w sladzie jednego z pasm jezdnych. Kiedyś ta ulica wyglądała jak nadal wyglada słynna Rambla w Barcelonie, widać tam mieszkają mądrzejsi ludzie, że tego nie zniszczyli. Takie przestrzenie tworzą miasto. A wracając do sedna mojej wypowiedzi - ktoś nastepny napisał, że takie działanie i np. likwidacja ruchu z PW zwiąksza ruch gdzie indziej. A ja mówię idźcie po wakacjach w tygodniu o godz 16 na piękną ulice Gdańską i zobaczcie do czego dopuszczaja władze miasta. Ulica, która jest przecież do jeżdzenia jest absolutnie nie przejezdna, bo cała służy do parkowania. Głupia władza lituje się nad klikudziesięcioma mieszkańcami kosztem innych mieszkańców - korki jak smok, a spacer jest szybszy od jazdy tramwajem. Ulice są do komunikacji, a parkowanie należy sobie zapewnić w ramach własnej nieruchomości, nie porzed nią. Jak zweżali Kilińskiego i metr, żeby było więcej miejsca dla pieszych, co nie zmieniło na nawet sytuacji kierowców to był wielki wrzask, ale jak mozna zdnia na dzień bez wydania grosza zrobić porzadek na innej waznej ulicy w centrum to chętnych nie ma. Nierozgarniete władze wybrane spośród głupiego społeczeństwa. Aż się boję o ocenę prac tego konkursu, że o realizacji nie pomnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:36 Żeby nie było pretensji o te epitety na końcu, to rozwinę mysl do końca: - głupie społeczeństwo, które nie rozumie, że ulice ma po to by po nich sprawnie się poruszać, a nie oddawać malutkiej grupie na parkowanie i nie potrafi tego ani zauważyć, ani zgłosić, ani wyegzekwować od władz - nierozgarnięte władze, że same tego nie widzą, nie rozumieją, gdzie indziej wydają ciężkie pieniądze na komunikacją, kiedy tu rozwiązania są za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl ?? 30.07.07, 17:01 Parkują na Gdańskiej, bo tam jest za darmo. To są zazwyczaj klienci banków na Al. Kościuszki. Co to ma do nowego Placu Wolności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 22:09 minigry amor, Nie pytaj co to ma do nowego Placu Wolności, gdybyś przeczytał wcześniejsze wypowiedzi na forum, z którymi koresponduje moja wiedziałbyś o co chodzi, nie chce mi się takich jak ty prowadzić za rączkę, nie jesteś chyba przedszkolakiem i umiesz chwytać różne wątki na forum o podobnej problematyce. Wchodzisz jak szeryf do saloonu z naładowaną bronią, a nie wiesz o czym dyskusja. To powiem ci w drodze wyjątku, że była to nieco rozbudowana odpowiedź na zarzut jakiegoś forumowicza, że postulowane przez zamawiającego ograniczenie ruchu kołowego na placu spowoduje kumulację ruchu na ul. Zachodniej, co akurat nie jest prawdą. Przy okazji poruszyłem wątek powrotu do bulwaru na A. Kościuszki i podałem przykład gdzie należy szukać oddanych pieszym pasów ruchu w Śródmieściu, kumasz. - Na zapargingowanej Gdańskiej, na której nie parkują klienci baków z Kościuszki, jak piszesz - bo za daleko, tylko lokalni pracownicy lub mieszkańcy. Przecież to wszystko jest napisane w moim wpisie i innych go poprzedzających. Zmuszasz dyskutantów, takich jak ja do zamulania forum zbędnymi wyjaśnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: ?? 31.07.07, 06:19 > Wchodzisz jak > szeryf do saloonu z naładowaną bronią Każdy, kto nie łamie regulaminu, jest dla mnie ok. > - Na zapargingowanej Gdańskiej, na której nie parkują klienci baków z > Kościuszki, jak piszesz - bo za daleko Ależ nie zgadzam się. Wszyscy plenipotenci moich klientów tak robią. Ja też. Jak ktoś ma zapłacić 5 zł za parking kilka/kilkanaście razy w miesiącu, załatwiając sprawy na Kościuszki w banku woli stanąć za darmo. Dla mnie jak by nie było 50/100 zł to sporo kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi IP: *.lodz.msk.pl 30.07.07, 21:00 > A wracając do sedna mojej wypowiedzi - ktoś nastepny napisał, że takie > działanie i np. likwidacja ruchu z PW zwiąksza ruch gdzie indziej. Ciekawe, czyżby naprawdę nikt nie zauważył, że ruch na pl. wolności jest minimalny? A tranzyt PRZEZ plac Wolności niemal zerowy? Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi 31.07.07, 06:21 > Ciekawe, czyżby naprawdę nikt nie zauważył, że ruch na pl. wolności jest > minimalny? A tranzyt PRZEZ plac Wolności niemal zerowy? teraz, bo jest remont Pomorskiej. Przed remontem na PW stał parkingowy. Czasami brakowało miejsc na parkingu, a ruch był całkiem spory. Oczywiście nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi IP: 81.168.184.* 31.07.07, 12:51 > teraz, bo jest remont Pomorskiej. Przyjrzyj się troszeczkę znakom i organizacji ruchu na placu, ok? Przed remontem na PW stał parkingowy. Czasami > brakowało miejsc na parkingu, a ruch był całkiem spory. Oczywiście nie zawsze. A i owszem - parking często był zajęty. I co z tego? Jak się go przeniesie wgłąb kwartału,albo nawet zlikwiduje te kilkanaście miejsc parkingowych to co? Plac wymrze z braku 15 samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi 31.07.07, 16:50 > A i owszem - parking często był zajęty. I co z tego? Jak się go przeniesie > wgłąb kwartału,albo nawet zlikwiduje te kilkanaście miejsc parkingowych to co? > Plac wymrze z braku 15 samochodów? Przeciwnie. Zyska, będzie bardziej atrakcyjny itd. Nie mniej jednak będzie trzeba do niego dojść. Pytanie tylko czy niewyremontowane "towarzystwo" Placu Wolności będzie zachęcało do jego odwiedzenia? Tak, pod warunkiem. PW musi przyciągać czymś wyjątkowym. Idąc od Manufaktury musi być widok przyciągający oko. Jeśli chodzi o Al. Kościuszki, to jest to najbardziej zakorkowana ulica w Łodzi. Zlikwidowanie na niej jednego pasma zwiększy korek. Zmniejszy prędkość przejazdu przez śródmieście. Ciekawe też czy na Plac Wolności będą wszyscy wjeżdzać "jak do obory" tak jak to robią na Piotrkowskiej. Ostatnio na Piotrkowskiej widziałem jak zaparkowały dwoma samochodami dwie prostytutki pod Grandką. Niby na Pietrynę moga wjeżdzać tylko samochody usługowo-zaopatrzeniowe, ok to była usługa i zaopatrzenie. Jednak jesli na PW będzie taki sam ruch, uczyni go to odstraszającym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jak ktos za bardzo chce to mu nie wychodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:14 > Jeśli chodzi o Al. Kościuszki, to jest to najbardziej zakorkowana ulica w > Łodzi. Zlikwidowanie na niej jednego pasma zwiększy korek. Zmniejszy prędkość > przejazdu przez śródmieście. Już zamknieto jeden pas ruchu przy okazji budowy LTR. Owszem jest trochę gorzej. Ale kataklizmu nie ma. Zato nikt nie urząda sobie wyścigów. Zawsze coś. > Ciekawe też czy na Plac Wolności będą wszyscy wjeżdzać "jak do obory" tak jak > to robią na Piotrkowskiej. Ostatnio na Piotrkowskiej widziałem jak > zaparkowały dwoma samochodami dwie prostytutki pod Grandką. Niby na Pietrynę > moga wjeżdzać > tylko samochody usługowo-zaopatrzeniowe, ok to była usługa i zaopatrzenie. > Jednak jesli na PW będzie taki sam ruch, uczyni go to odstraszającym. Kulisy zrobienia z Piotrkowskiej najdłuższego parkingu w Łodzi podczas prezydentury Kropiwnickiego, są tajemnicą poliszynela. W każdym mieście udaje sie zamknąć ulice dla ruchu samochodowego. W Łodzi istnieje lobby, które przekonuje "że niedasie". Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl ooo 31.07.07, 21:21 > Kulisy zrobienia z Piotrkowskiej najdłuższego parkingu w Łodzi podczas > prezydentury Kropiwnickiego, są tajemnicą poliszynela. > W każdym mieście udaje sie zamknąć ulice dla ruchu samochodowego. W Łodzi > istnieje lobby, które przekonuje "że niedasie". Parkingowi i 30zł za pół godziny stania na Piotrkowskiej. Duże i kolorowe tablice informacyjno-ostrzegawcze. Z opłat zwolnione byłoby tylko zaopatrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_01 TAK, ale... 30.07.07, 17:52 Pomysl calkiem niezly, pod warunkiem, zebyscie nie robili ze wszystkiego centra rozrywki... odnowcie fasady, chodniki krawężniki, dajcie troche trawki, odswiezcie pomnik... nie robcie ze wszystkich miejsc w Łodzi centrów handlowych itp... Generalnie, pomysl ok;) Odpowiedz Link Zgłoś