Gość: Ixtlilto IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.12.01, 16:29 Po co dorastamy? Czy nie lepiej zostać dzieckiem, bawić się i niczym nie przejmować? Czy bycie dorosłym jest nieuniknione?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: geograf Re: Po co dorastamy? IP: 10.0.219.* 09.12.01, 17:19 tak sobie mysle i chyba dlatego, że ktoś musi płacić za nasze fanaberie i rachunki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandraali Re: Po co dorastamy? 09.12.01, 18:46 Gość portalu: Ixtlilto napisał(a): > Po co dorastamy? Czy nie lepiej zostać dzieckiem, bawić się i niczym nie > przejmować? Czy bycie dorosłym jest nieuniknione?... Dorastanie jest nieuniknione. Stajemy sie odpowiedzialni. Bierzemy zycie w swoje rece. Nie mozemy juz zwalac na innych.Musimuy dbac sami o siebie. To nie jest latwe, ale tez nie nastepuje z dnia na dzien. Trudno tez powiedziec kiedy stajemy sie dorosli? Jak myslicie? To wyznacza 18 lat? Pierwsza milosc? Pierwszy raz? Pierwsza praca? Koniec studiów? Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: Po co dorastamy? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.12.01, 19:26 aleksandraali napisał(a): > Trudno tez powiedziec kiedy stajemy sie dorosli? kiedy bierzemy odpowiedzialność za nasze czyny > Pozdrowionka. pozdroofka, Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Po co dorastamy? 09.12.01, 20:25 Gość portalu: Ixtlilto napisał(a): > Po co dorastamy? Tego nikt nie wie tak naprawdę. > Czy nie lepiej zostać dzieckiem, bawić się i niczym nie > przejmować? Pewnie, ze lepiej!!! Czy bycie dorosłym jest nieuniknione?... Nie. Nie jest. Znam parę osób, które nie są dorosłe mimo upływu lat. Jest to nieco męczące dla otoczenia, ale oni są całkiem zadowoleni. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
ninna Re: Po co dorastamy? 10.12.01, 18:07 Gość portalu: Ixtlilto napisał(a): > Po co dorastamy? Czy nie lepiej zostać dzieckiem, bawić się i niczym nie > przejmować? Czy bycie dorosłym jest nieuniknione?... Dla mnie bylo nieuniknione. Naleze do typu ludzi ktorzy nie nawidza, gdy ktos o nich decyduje. Ja zawsze sama decyduje i decydowalam o sobie. Mama juz w moim wczesnym dziecinstwie zauwazyla, ze nie przestrzegam jej rozkazow, jesli uwazam ze nie ma racji. Dlatego jak pamietam zawsze uczyla mnie o konsekwencjach kazdej decyzji (jesli wybiezesz to, to moze stac sie to, a jesli tamto to moze stac sie tamto). Mowila mi co i jak, a decyzja pozostawala moja wlasna. Duzo rodzicow odpowiada na pytanie "Dlaczego?" slowami "Bo jestem twoja matka/twoim ojcem. Ja ci daje jesc i dlatego masz mnie sluchac. Jak bedziesz mieszkac u siebie, to bedziesz robic co chcesz." No coz, bylo bardzo meczace dla mamy, w szczegolnosci, dlatego, ze my sie bardzo roznimy charakterem. To i moja milosc do ksiazek nauczyla mnie myslec. Czesto mysle cholernie duzo, co nazywam "filozofowaniem" i co doprawia mojego Ukochanego o bole glowy (gdy sie z nim dziele moimi myslami). Za to, ze mi pozwolila dorastac na "moich warunkach", ze mnie nauczyla szacunku i to ze razem z tata nauczyli mnie kochac ksiazki i wiedze jestem im bardzo wdzieczna. Mam nadzieje, ze bede potrafila zrobic to samo dla moich dzieci. NINNA Odpowiedz Link Zgłoś
cumella Re: Po co dorastamy? 10.12.01, 19:32 Gość portalu: Ixtlilto napisał(a): > Po co dorastamy? Czy nie lepiej zostać dzieckiem, bawić się i niczym nie > przejmować? Czy bycie dorosłym jest nieuniknione?... Pewno, że fajnie jest być dzieckiem! Ale przecież są tacy którzy nigdy nie dorastają... To jest dopiero smutne! Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: Po co dorastamy? 10.12.01, 19:37 po dłuugim zastanawianiu się doszedłem do wniosku że odpowiedź jest zaskakująco prosta... dorastamy po to aby docenić jak piękne jest dzieciństwo... bo wcześniej na ogół się tego nie docenia.. a właściwie marzy o dorosłości... pzdr vladip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Po co dorastamy? IP: *.p.lodz.pl 10.12.01, 20:05 z biologicznego punktu widzenia po to, zeby miec male. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Po co dorastamy? 10.12.01, 20:49 ten to jak zwykłe wyskoczył jak filip z konopii. oni tu wcześniej tak romantycznie, och i ach, a ty tu tak brutalnie, naukowo:))) Odpowiedz Link Zgłoś