Dodaj do ulubionych

Mecz w Alternatywach 4

04.04.05, 16:49
Co to jest za mecz w Alternatywach, na ktory tow. Winnicki zaprasza gosci
weselnych?
Obserwuj wątek
    • bigmaciek Re: Mecz w Alternatywach 4 05.04.05, 11:30
      peter.steele napisał:

> Co to jest za mecz w Alternatywach, na ktory tow. Winnicki zaprasza gosci
      > weselnych?

Dokładnie który to mecz to trudno powiedzieć. Był to chyba jedn z meczy
      Widzewa Łódź który miał swój złoty okres w europejskich pucharach w latach 1980-
      81. Widzew uczestniczył wówczas w Pucharze Europy i Pucharze UEFA a
      najważniejsze mecze były z Liverpoolem i Juventusem. Moim zdaniem był to jeden
      z tych meczy. Mecz w Alternatywach odbył się na stadionie Widzewa.
      • blazejow Re: Mecz w Alternatywach 4 06.04.05, 21:40
        Widzew-Dynamo,

pozdrawiam,

M
        • peter.steele Re: Mecz w Alternatywach 4 12.04.05, 11:07
          No to sie cos nie zgadza bo wynik byl 6;2 a na stronie Widzewu jest:

28 Listopad 1984
          1/8 Pucharu UEFA.
          Widzew - Dynamo Mińsk 0:2.

12 Grudzień 1984
          Mecz rewanżowy Dynamo Mińsk - Widzew 0:1.

No to mamy blad w filmie
          • bigmaciek Re: Mecz w Alternatywach 4 12.04.05, 12:51
            Jest jeszcze sprzeczność z datą powstania filmu. Serial Altenatywy 4 powstał w
            1983 roku ale premierę miał w 1986 roku. Możliwe, że ten odcinek nakręcono
            później.

A błąd może być świadomy. 6:2 to rzadki wynik a być może chodziło w pokazanie
            że trafne odgadnięcie przez profesora to "...robota określonych kół..."
            • peter.steele Re: Mecz w Alternatywach 4 12.04.05, 16:07
              Bo Ryszard Dab Rozwadowski wiadomo dzialas w okreslonych kolach
              • bigmaciek Re: Mecz w Alternatywach 4 13.04.05, 11:04
                Wczoraj przez godzinę oglądałem bardzo dokładnie scenę z meczem. W komentarzu
                Szpakowskiego wyraźnie słychać, że jest to mecz Widzew-Dynamo na stadionie
                Widzewa. Wynik jest niewiadomy, nie pokazano żadnej bramki. Padła jedna dla
                Widzewa ale nieuznana. Wynik 6:2 ogłosił Anioł. Prawdopodobnie jest to zatem
                ten mecz z Dynamem z 1984r o którym piszesz. Przedostatni odcinek A4 nakręcono
                później a wynik zmyślono dla celów akcji.
                • jagaciarz Re: Mecz w Alternatywach 4 13.04.05, 19:52
                  Komentarz byl Zydorowicza,a nie Szpakowskiego.W komentarzu faktycznie slychac
                  nazwe Dinamo,ale blizszy wynik padl w Pucharze Mistrzów 1982 Widzew-Rapid
                  Wieden5:3,który dal awans Widzewowi.
                  Jest chyba jeszcze jedna niescislosc-o ile dobrze pamietam(poprawcie mnie,jesli
                  bladze:) nieuznana brame strzelil Krzysztof Surlit,jedna z legend
                  Widzewa.Tyle,ze on gral w Widzewie w latach 1977-83 i w sezonie 1985/86,wiec
                  nie mógl grac z Dynamem w 1984.Poza tym nie wiem czy nie padlo tam nazwisko
                  jakiejs innej widzewskiej legendy,która nie grala juz w 1984.Ale to tylko jak
                  na razie niepotwierdzone przypuszczenia.
                  Co do samego dwumeczu z Dynamem ciekawostka-Widzew przegral u siebie 2:0,by na
                  wyjezdzie prowadzic juz po 10 minutach 1:0(Dziekanowski z karnego).Niestety
                  strat nie udalo sie jednak odrobic.
                  Pozdrawiam.
    • ryczywol1 Re: Mecz w Alternatywach 4 20.04.05, 16:08
      Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, ze jest to mecz Legia - Widzew
      (wynik 5:3), rozegrany na stadionie Legii w marcu 82 roku. Następnego dnia
      pisałem próbną maturę, na meczu bylismy z kolegami i oczywiście wszyscy sobie
      powiedzieliśmy, że jeżeli Legia wygra to my zdamy i tę próbną maturę i tę
      normalną. Nasze przerażenie było duże, bo do przerwy Legia przegrywała 0:2.
      Komentarz meczu na filmie jest zupełnie nie na temat i nie z tego spotkania.
      Zawsze było to dla mnie zagadką, dlaczego wykonano taką "kombinację".
    • lider4 A ja tak to widzę. 13.05.05, 14:04
      Widzew (Polska) - Dynamo (ZSRR) 6-2
      Po usunięciu Widzewa i Dynama zostaje Polska - ZSRR 6-2
      Komentarz Anioła o robocie określonych kół pasuje mi jakoś do powyższego
      kontekstu.
      • ph29 Re: A ja tak to widzę. 18.09.05, 12:25
        Mecz jest fikcyjny. W rzeczywistości takiego meczu nie było.
        Co więcej, akcja filmu dzieje się w okresie 1980/81, a w komentarzu (o ile
        dobrze zapamiętałem) padają nazwiska piłkarzy, których wtedy jeszcze w Widzewie
        nie było (bodaj Wraga). Prawdopodobnie Bareja pozlepiał fragmenty komentarzy z
        różnych meczów.
        Aha, nie może być mowy o Dynamie Mińsk, przeciwnikiem Widzewa w Alternatywnym
        meczu było Dynamo Tbilisi (pojawiają się nazwiska piłkarzy z Gruzji, np.
        Szengelija).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka