hubar 09.08.07, 19:54 No to same fachury! Wszyscy umiejący języki wyjechali, czy stwierdzono że polsky budowlaniec wszystko załatwi? Weźmie się na oko, tu się podmieni składnik i będzie dobrze? Super! A Łódź dalej zablokowana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joachim mierzwa chyba nikt sie nie spodziewal ze zdązą. IP: *.lodz.mm.pl 09.08.07, 21:00 ale cieszymy sie ze prace dzieki temu maja i gazety i wykonawcy - przynajmniej o kolejny tydzien dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel M Nici z ekspresowego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 21:19 Pierwszy raz używamy nowej technologii w Polsce i po prostu zabrakło nam nieco szczęścia - podsumowuje Zamaro. Chyba brakło wam rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim mierzwa Re: Nici z ekspresowego remontu IP: *.lodz.mm.pl 09.08.07, 21:44 "- Problem polegał na błędnym odtworzeniu belgijskiej receptury betonu - mówi Andrzej Zamaro" zabrzmiało conajmniej jakby wykradli tę recepture od Belgów i po drodze do Polski zapomnieli skład. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Kto zostanie wylany? Kto pójdzie do więzienia? 09.08.07, 21:44 Kto zapłaci? Jest tam jaka partia opozycyjna żeby sie tego domagać? Dymisje! Przecież ktoś musi być odpowiedzialny. Jesli nie, to za każdym skrzyżowaniem będzie coś złego a w tym samym sie okaże że jest złe 10 rzeczy po roku. Kto był winien? gdzie jego głowa? Macie niekompetentnych ludzi. Do dymisji zarząd. Inny temat: Moim zdaniem takie skrzyżowanie wogóle powinno być jak Piotrkowska, praktycznie bez ruchu tylko taksówki i autobusy PKS. Przecież ani te tory ani te podkłady nie wytrzymają długo takiego ruchu jak nie na starówce tylko na autostradzie. Oczywiscie któs by musiał miec wizje poza PRLowskim planem Łodzi, ale urząd miasta jeszcze nie wyrósł poza nieśmiałe renowacje PRL-owskiej wizji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Re: Kto zostanie wylany? Kto pójdzie do więzienia 09.08.07, 21:46 Miało być autobusy MPK a nie PKS, właśnie PKS ma nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1888 Re: Kto zostanie wylany? Kto pójdzie do więzienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:23 Nie przesadzaj z wyjątkowością tego skrzyżowania. W centrum Łodzi są takich dziesiątki... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Czyli popierasz niekompetencje? 10.08.07, 00:45 Ale na tym skrzyżowaniu wyrzucono w błoto pieniąze na szybki system montowania szyn. Po co zostały one wydane jesli nie ma szybkiego montowania? Niekompetentnych trzeba wywalać z pracy lub jak było przestepstwo niegospodarności itp. karać aby inni tego nie robili. Inaczej każda robota publiczna będzie dnem. Nie rozumiem, jak może to przejśc bez żadnej dymisji w urzędzie miasta, i bez okreslenia kto był winny tego zaniedbania. Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: Czyli popierasz niekompetencje? 10.08.07, 07:56 maciekzy napisał: > Ale na tym skrzyżowaniu wyrzucono w błoto pieniąze na szybki system > montowania szyn. Po co zostały one wydane jesli nie ma > szybkiego montowania? Pieniądze zostały (własciwie - zostaną) wydane na remont skrzyżowania sztuk jeden. Urzędnicy nie remontują trasy tylko wykonawcy. To wykonawca wybrał taką technologię i mu nie wyszło. O stratach miasta można by mówić gdyby te wady zostały ukryte i prace zostałyby przyjete z wadą. Jeśli błędy zostaną poprawione to nie ma żadnych strat. Najwyżej wykonawca bedzie miał mniejszy zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YkY Re: Czyli popierasz niekompetencje? IP: 82.177.55.* 10.08.07, 08:23 Baty za opóźnienie. Ale brawa za zauważenie w porę i przyznanie się do błędu. To już coś. Dawniej wlali by ten beton bez mrugnięcia okiem i za niedługo (miesiąc, rok, dwa lata...) mielibyśmy kolejną blokadę skrzyżowania spowodowaną poprawianiem fuszerki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerd hehehehehehe IP: *.sttb.pl 09.08.07, 23:20 hehehehehe!... [brak słów po prostu. Monty Python Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Nici z ekspresowego remontu 09.08.07, 23:33 Normalnie robili by co najmniej 3 tygodnie. A tu w 4 dni się nie udało, więc trzeba narzekać. Gratuluję Hubar, idź zrób lepiej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Płacimy za tą niekompetencje 10.08.07, 00:41 Problem w tym że wydane zostały straszne pieniądzae na to aby to było szybko, na sprowadzenie całych kawałków z Belgii, i wyrzucone te nasze pieniądze bo ktoś był niekompetentny. Tak ci nie żal tych dziesiątek czy setek tysięcy które mogłyby pójść na coś lepszego niz na głupote urzędnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniomiki Re: Płacimy za tą niekompetencje IP: 80.50.255.* 10.08.07, 07:37 To właściwie już pieniądze wykonawcy a nie miasta (nasze), najwyżej zapłaci więcej za dłuższe zajęcie pasa drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Płacimy za tą niekompetencje 10.08.07, 09:49 Wykonawca sam wybrał tę technikę, zleceniodawca nie stawiał takich wymagań. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nici z ekspresowego remontu 11.08.07, 13:50 Ukalo nie bądź śmieszny! To ja wygrałem przetarg, to ja niby jestem fachowcem, to ja kupiłem technologię od Belgów, to ja jestem firmą która ponoć specjalizuje się w tego typu remontach? NIE, więc nie pieprz mi tu, żebym to ja szedł remontować. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Nici z ekspresowego remontu 12.08.07, 00:29 A teraz kolega Hubar przestanie (cytuję) pieprzyć i pochwali nam się własnymi osiągnięciami. Aha. Pieprzenie na forum jak to jest wszędzie źle się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nici z ekspresowego remontu 13.08.07, 15:46 Ukalo spokojnie. Gdy przychodzi do Ciebie klient. Ma do Ciebie zaufanie, że znasz się na robocie i wykonasz ją z należytą starannością. Umawiacie się na termin, Ty mówisz, że masz nową maszynę do zrobienia tego, co klient Ci zleca. Klient się cieszy, bo dzięki temu zaoszczędzi wiele czasu i nerwów, bo nie będzie musiał przyjeżdżać do Ciebie raz jeszcze, a zrobi to podczas najbliższej wizyty w okolicy. W umówiony termin, okazuje się, że nie umiesz obsługiwać tej nowej maszyny, tłumaczysz się że źle wyczytałeś instrukcję. Klient zaczyna mieć pretensje, bo de facto zapłaci Ci tyle samo, ale sam poniesie dodatkowe koszty, bo będzie musiał przyjechać do Ciebie jeszcze raz. Czy w takiej sytuacji, mówisz mu arogancko, aby nie marudził i jak mu się nie podoba, to niech zrobi to sobie samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Nici z ekspresowego remontu 13.08.07, 20:02 Ależ ja jestem spokojny ;) Argument z klientem dobry, ale nie do końca pasujący. Tu chyba wykonawca nie obiecywał klientowi "oficjalnie" takiego skrócenia czasu. Popełnili jednak pewien błąd - spory błąd. Pochwalili się w prasie jak to teraz dobrze będzie... i nie wyszło. Marketingowo strzelili sobie w kolano. Robiąc coś takiego po raz pierwszy nie trzeba było zakładać, że od razu wszystko będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna maciaszczyk Nici z ekspresowego remontu IP: *.smrw.lodz.pl 10.08.07, 07:11 szczęścia zabrakło?? to przy mieszaniu betonu potrzebne jest szczęście? a może jednak rzetelna wiedza na temat używanego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma-na-maxa.pl Re: Nici z ekspresowego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 16:31 Gość portalu: joanna maciaszczyk napisał(a): > szczęścia zabrakło?? > to przy mieszaniu betonu potrzebne jest szczęście? > a może jednak rzetelna wiedza na temat używanego produktu. > Zapewne skończyłaś studia i posiadłaś WIELKĄ WIEDZĘ na jakiś temat. Dodatkowo domyślam się że jak zaczęłaś pracę to OD PIERWSZEGO RAZU bezbłędnie stosowałaś nabytą na studiach wiedzę. Gratuluję. Takich ludzi nam trzeba. Czy mogę ci złożyć ofertę pracy w mojej firmie? Zapłacę 2x tyle co zarabiasz obecnie? Pisz na maila: dobra_praca@firma-na-maxa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerreth Nici z ekspresowego remontu IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.08.07, 07:44 normalnie wszystko człowiekowi opada jak coś takiego przeczyta... chore zarządzanie, kasa wywalana w błoto... czy w Łodzi kiedyś będzie normalnie? chyba nie za rządów Kropiwnickiego :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun białe murzyny betonu nie umią-jeju-ją wymieszać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:59 nie zabrakło szczęścia tylko rozumu - czytać umienia, makumba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonio Zyjemy w mieście skazanym na zagładę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.08.07, 11:39 Projektami europejskimi w UMł zajmuje się Jacek Zieliński który angielskiego nie zna w ogóle. Ledwie składa parę słow na poziomie Tarzana. To on nam załatwia tramwaj regionalny. Popiera go Włodek Tomaszewski - ten nie zna w angielskim ani słowa choć ochoczo jeżdzi z Zielińskim po Europie. Bez komentarza. W Zarządzie Dróg nie potrafili odczytać recepruty belgijskiej więc się pomylili. A gdzie te urzędasy co siedza za nasze pięniądze w Brukseli ? Też nie potrafili wspomóc kolegów z innego wydziału ? Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: Zyjemy w mieście skazanym na zagładę 10.08.07, 12:09 > W Zarządzie Dróg nie potrafili odczytać recepruty belgijskiej więc > się pomylili. To wg ciebie ZDiT leje beton? ja myślałem, że wykonawca Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Zyjemy w mieście skazanym na zagładę 10.08.07, 13:51 Nieważne kto leje beton, ważne żeby wodę lać. Ot co. ;) Miasto nie straci na tym finansowo, terminy również są dotrzymane, ale news musi być, więc trzeba dodać trochę dramaturgii. Odpowiedz Link Zgłoś
urve Re: Nici z ekspresowego remontu 10.08.07, 14:44 Fakty są porażające!(Wasserman-Wodny Człowiek} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Nici z ekspresowego remontu IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.08.07, 19:02 Szkoda,że nikt nie sprawdzil,jaki jest prawdziwy powod opóznienia. Co do technilogii i materialow ,to o ich wyborze i zakupie nie decyduja Wykonawcy tylko WODZOWIE mpk .Scentralizowali wszystko- projektantów zatrudnili,zanim rozstrzygneli przetarg (podobno,żeby przyspieszyc realizacje),zakupuja najwazniejsze materiały (podobno,żeby taniej) itd,itd. Tak to dziwnie wyglada realizacja zadania "projektuj i buduj" z udzialem MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nici z ekspresowego remontu IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.08.07, 19:08 Krzysiu, dowodziki twoich tez jakies sa? czy tylko tak sobie napisales bo ci sie nudzilo? Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Nici z ekspresowego remontu IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.08.07, 19:26 Denerwuj sie Aleksej.Są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwajcar Re: Nici z ekspresowego remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:45 ciekawie wygląda porównanie terminów i zakresu robót na skrzyżowniu kilińskiego-pomorska a zachodnia-więckowskiego. a jak dokładnie wygląda sprawa łączenia elementów-szyn ? czy tutaj nie jest beton pogrzebany ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skit [...] IP: 195.69.82.* 10.08.07, 22:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nici z ekspresowego remontu IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.08.07, 12:15 Ja sie nie denerwuje. A jak dowodziki masz to je przedstaw, bo na razie zachowujesz sie jak Lepper. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr co to za tramwaj regionalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:09 Tylko wymieniają stare szyny na nowe i kupują nowe tramwaje - to tylko większy remont. Żadnych nowych wiaduktów - wszystko po staremu - bryndza. A np pociągnąć coś górą, coś dołem - wtedy byłoby szybciej a tak - na wznak. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: co to za tramwaj regionalny 12.08.07, 00:27 Zdecydowanie brakuje wiaduktu na Kościuszki nad 6. Sierpnia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: co to za tramwaj regionalny IP: 195.69.82.* 12.08.07, 06:16 > Zdecydowanie brakuje wiaduktu na Kościuszki nad 6. Sierpnia W tamtym miejscu to ja bym dawal od razu od gis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: co to za tramwaj regionalny IP: *.retsat1.com.pl 12.08.07, 09:03 A tak szczerze mówiąc, jak ten ŁTR ma być "szybkim tramwajem" to takie przejścia dla pieszych jak przy 6-sierpnia, na wysokości placówki PZU czy Sądu Rejonowego powinny zniknąć. Bo co to za "szybki tramwaj" skoro musi zwolnić aby nie potrącić pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: co to za tramwaj regionalny 12.08.07, 09:23 Jakby tak go ogrodzić od Żwirki do Limanowskiego, to by dopiero był szybki ;) (no, może z przejazdem dla al. Mickiewicza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: co to za tramwaj regionalny IP: *.lodz.msk.pl 13.08.07, 17:05 > A tak szczerze mówiąc, jak ten ŁTR ma być "szybkim tramwajem" > to takie przejścia dla pieszych jak przy 6-sierpnia, na wysokości > placówki PZU czy Sądu Rejonowego powinny zniknąć. > Bo co to za "szybki tramwaj" skoro musi zwolnić aby nie potrącić > pieszego. W krajach cywilizowanych stawia się czerwone światło dla pieszych zapalające się, gdy jedzie tramwaj. Jak ktoś pod tramwaj wlezie, to sam za to ponosi winę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: co to za tramwaj regionalny IP: *.retsat1.com.pl 13.08.07, 21:40 ale najpierw trzeba by było takie sygnalizcje zbudować przy 6- sierpnia, przy placówce PZU, przy Sądzie itd.; a to są jednak dodatkowe koszty nijak się majace do zapotrzebowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: co to za tramwaj regionalny IP: *.lodz.msk.pl 15.08.07, 10:44 > ale najpierw trzeba by było takie sygnalizcje zbudować przy 6- > sierpnia, przy placówce PZU, przy Sądzie itd.; a to są jednak > dodatkowe koszty nijak się majace do zapotrzebowania Gdyby wyjść z tego założenia, trzeba by zrezygnować ze świateł ostrzegających przed tramwajem przy Dolnej. Odpowiedz Link Zgłoś