Gość: lodzermensch8 IP: *.smrw.lodz.pl 21.08.07, 20:54 Niech rzucają. Dość śmierdziuchów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mietek Skręcaj albo rzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:01 rzucą jak nie będzie ich stać i dobrze zrobią a mądrale windujący akcyzą cene dostaną po jajach czyli po kieszeni - chytry dwa razy traci A pieprzenie o dostosowaniu do standardó unijnych niech sobie gilowska wsadzi... gdzie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Skręcaj albo rzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:19 Autor artykułu też niech rzuci. Najwyższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as państwo zyska nie straci IP: *.cable.ubr03.telf.blueyonder.co.uk 22.08.07, 18:09 Co za głupoty piszesz? Państwo może nie zarobi na akcyzie, ale zaoszczędzi trzy razy tyle na służbie zdrowie bo nie będzie trzeba leczyć palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: państwo zyska nie straci 22.08.07, 18:53 Państwo zyska jeszcze bardziej, gdy alkoholicy nie będą otrzymywać renty. Niedawno można było przeczytać o 113-letniej babci, która rzuciła palenie. O 100-letnich alkoholikach nie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były palacz Dla niektórych palenie to jedyna IP: *.colc.cable.ntl.com 22.08.07, 05:31 przyjemność. Rozumiem to. Też paliłem, 20 lat, w ostatnim okresie dochodziłem do 2 paczek Golden Americanów dziennie. Od czterech lat nie palę. Rzuciłem w ciągu jednego dnia: o 15.00 paliłem a o 17.00 już nie. I od tej pory spokój. Naprawdę, nawet mnie nie ciągnie, mogę siedzieć z palaczami. Jedyne co mnie drażni, to smród ciuchów osoby palącej. Sam nie dałbym rady (próbowałem wielokrotnie - zawsze mówiąc że mogę w każdej chwili, tylko lubię palić - bzdury), kosztowało to wtedy 60 PLN. Może i ten cały zabieg to bzdury i naciągactwo, ale w dobrej wierze i ... skuteczne, więc nie mam pretensji i polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plastek Skręcaj albo rzuć IP: *.zdnet.com.pl 22.08.07, 09:08 "Przed wojną były paczki po dziesięć sztuk - za pośrednictwem "Gazety" podpowiada producentom Janusz Walas, palacz od 39 lat. - Może by do tego wrócić? - Nic z tego, prawo zabrania - wyjaśnia Arkadiusz Kłos." A w Wielkiej Brytani są bodajże paczki po 10 sztuk. Jak zwykle w unii są równi i równiejsi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piortek Skręcaj albo rzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 12:00 Chyba autor artykułu nie myśli, że zrobi mi się szkoda palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Skręcaj albo rzuć 22.08.07, 17:25 Autor ma ciebie, i slusznie, w dupie. Opisuje rzeczywistosc, a nie zajmuje sie twoimi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc1978 Re: Skręcaj albo rzuć 22.08.07, 18:01 Niech podniosa jeszcze wyzej - palacz powinien w znaczacym stopniu partycypowac w wydatkach na leczenie - wiec jakby paczka kosztowala ze 20 pln to ok. Jedyne co, to trzebaby porzadniej walczyc z przemytem - i tyle, no i troche utrudnic zycie mrowkom (niech nosza, ale bez przegiec ;) no i wprowadzic wreszcie zakaz kurzenia w knajpach, barach itp oprocz OSOBNYCH sal klimatyzowanych, MNIEJSZYCH od sal ogolnych. zaraz sie pewnie odezwa fajkofaszysci ze ich ograniczam itp - ale nikt im nie zakazuje palic - nalezy tylko chronic tych co (akurat) nie pala, i palaczom palenia nie ulatwiac. dodam ze sam lubie sobie zakurzyc od czasu do czasu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krt Re: Skręcaj albo rzuć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 19:29 faszysta, niedługo to nawet pierdnac nie bedzie wolno bo smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ggość Re: Skręcaj albo rzuć IP: 87.246.199.* 22.08.07, 21:04 Nie zgadzam się. Dlaczego palacze mają mieć sale klimatyzowane? Przecież nie siedzą tam, żeby sobie odetchnąć świeżym powietrzem, tylko po to żeby kopcić. Niech siedzą w kłębach dymu takich, że nic nie widać na pół metra. A klimatyzacja niech pracuje w salach dla normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred To palacze utrzymują budżet i służbę zdrowia ! IP: *.chello.pl 22.08.07, 21:13 dochody z akcyzy za fajki są ZNACZNIE wyższe niż wydatki służby zdrowia na leczenie chorób wywołanych paleniem. nie powielaj durnych sterotypów, bo prawda jest taka, że palacze kupując fajki płacą nie tylko za swoje leczenie, ale także za leczenie niepalących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Skręcaj albo rzuć IP: *.telia.com 22.08.07, 18:02 Poki fajki nie sa nielegalne to kazdy ma prawo palic. Ty masz prawo unikac palacych. A rzucanie takim tekstem swiadczy tylko to _t_obie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulcingier zabrac sie za sprawe od dupy strony ;] IP: 83.2.103.* 22.08.07, 18:06 kto palil ten nadal bedzie palic ;] kupi przemycone albo 'na sztuki' ja sobie lubie zapalic przy piwku i co ? jezeli wlasciciel pubu nie ma nic przeciwko to niepalacym pozostaje wybor wejsc/isc gdzie indziej. jak mnie razi chlop calujacy chlopa to ide gdzie indziej a nie probuje ich wyrugowac z lokalu. mowicie palenie zabija ? i tak ch*j z takiego zycia. wyscig szczurów, mlode wilki podkopujace starych itp. i bez palenia padaja na zawaly w wieku 40 lat ;] wiekszosc obecnych pogodnych staruszkow cale zycie palilo i pilo jak smoki. nie palisz to nie pal. ja nie lubie calowac chlopów, ale nikogo do tego nie zniechecam. tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Skręcaj albo rzuć 22.08.07, 18:51 lodzermensch8 napisał(a): > Niech rzucają. Dość śmierdziuchów. Oddech piwny to gorszy smród. "...Przed wojną były paczki po dziesięć sztuk - ...- Może by do tego wrócić? - Nic z tego, prawo zabrania - wyjaśnia Arkadiusz Kłos." Po wojnie jeszcze dłuuugo też takie były. A do niedawna pojawiały się miękkie opakowania. Tańsze. Co się stało, też PRAWO zabrania? Cóż za idiotyczny przepis! To samo PRAWO rzekomo walczy z nałogiem palenia, a nakazuje sprzedawanie coraz bardziej pękatych opakowań! Jest jeszcze jedno wyjście: obniżenie ceny producenta. Proste. Wersja drastyczna: siejemy tytoń na działce, suszymy i sami robimy skręty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Skręcaj albo rzuć IP: 213.199.198.* 22.08.07, 19:17 palmy zioło od tego się nie umiera:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Nihil novi sub sole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 19:34 "Czerwiec: paczka popularnych papierosów kosztuje 4,20 zł. Sierpień: za to samo opakowanie płaci się 5,85 zł. Za 25 sztuk - 7 zł. Lepsze gatunki są nawet po 11 zł!" Gdy zaczynałem palić (jakieś 55lat temu) paczka Giewontów kosztowała 4,50. Carmeny (pojawiły się później), najdroższe były po .... 11 zł. I takie ceny utrzymywały się przez kilkadziesiąt lat A zarobki, na początku tego okresu dużo niższe niż dzisiaj. Koło 73- 74 były koło 2,500zł, czyli tyle co dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia tyle, ze za te 2500 PRL zlotych mozna bylo kupic 22.08.07, 20:00 mniej innych dobr, np. pralek,telewizorow, aut, fliz, ubran,kawy, itd. Przypomne dla porownania, ze pralka automatyczna Polar kosztowala 10500 zl i wielu ludzi latami na nia zbieralo.Mojej Mamy latami nie bylo na to stac, kupilem pierwsza pralke aut.Tamat w 1985 i to za DM wymienione u konia. Teraz kupilem ,2 lata temu, w Media Markt, pralke Bosch, super oszczedna , na promocji za 1100 zl, zarabiam ok. 2 tys zl na miesiac, netto, czyli pol pensji. To sie tak jednak nie da porownywac do zlotego PRL, a ceny dolarow pod Pewexem? To juz zupelny odlot - wtedy na czarno dolar byl po 120 zl, czyli pensje byly po 20 do 30 dolarow, dzis za 2 tys zl kupuje ok.700 zielonych!Pewnie, ze oplaty miesieczne tez byly inne i jedzenie tansze. PKP,PKS prawie za darmo, LOT em latalem za wymienione DM na zlote tez za darmo.Inne czasy, inne ceny, ale teraz jednak jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: tyle, ze za te 2500 PRL zlotych mozna bylo ku IP: *.aster.pl 23.08.07, 02:59 no i wiecej monitorw lcd teraz kupisz osla łąko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Niesamowite zaproszenie dla palaczów/czek !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.07, 20:06 Zapraszam do obejrzenia klipów filmowych na YouTubie o konsekwencjach nałogowego palenia tytoniu: - pl.youtube.com/watch?v=HHA0HRjDgc8 - pl.youtube.com/watch?v=baOr53WK_6c - pl.youtube.com/watch?v=-YjrkBYDDQM&mode=related&search= - pl.youtube.com/watch?v=ML6PAYRYFCA Po obejrzeniu tych klipów więc dobrze zastanów się nad rzucaniem palenia tytoniu!!! Powodzenia !!! Oraz życzę Wam, obyście nadal żyć bez palenia tytoniu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mess ja nie rozumiem IP: *.aster.pl 22.08.07, 20:28 skoro papierosy to trucizna to dlaczego w ogóle są w sprzedaży? dlaczego państwo tak zatroskane o zdrowie obywateli nie zakaże ich produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: ja nie rozumiem IP: *.acn.waw.pl 22.08.07, 20:59 Gość portalu: mess napisał(a): > skoro papierosy to trucizna to dlaczego w ogóle są w sprzedaży? > dlaczego państwo tak zatroskane o zdrowie obywateli nie zakaże ich > produkcji? Z powodów historycznych. Pojawiły się wcześnie. Odwrotnie niż narkotyki a podobnie jak alkohol. Ten ostatni jest dużo bardziej szkodliwy od tzw. miękkich narkotyków, a jest produkowany i sprzedawany na masową skalę. Kampanie reklamowe powodują, że trudno latem, nad jeziorem o trzeźwą młodzież. Potem marskość wątroby, zmiany psychiczne, kosztowne leczenie, renta. Ale pijaństwo jest uświęcone tradycją a i można na nim nieźle zarobić. Ot, taka kołtuńska moralność władzy. Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: Komuna to zawsze komuna czy to europejska czy IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 22.08.07, 21:14 sowiecka. To ci wolno tamtego nie... To rob .. tu przytakuj tam bij brawo... Ito dla wielu z was wymoczkow i oszolomkow " ue" jest takie wzniosle godne przykladu, nieburakowe, niemocherowe... Sluchajcie Michnika a pozstaniecie zebrakami z wypranymi mozgami. Odpowiedz Link Zgłoś
slimy Skręcaj albo rzuć 22.08.07, 21:17 OK, jestesmy w Unii, wiec musimy dostosowywac nasze przepisy do unijnych. Jesli zatem akcyza na papierosy musi dorownac akcyzie w pozostalych panstwach Unii to zeby bylo sprawiedliwie to nasze zarobki musza tez dorownac zarobkom w UE. Wtedy niech beda te drozsze papierosy i tak nas bedzie stac ! Najtansze w W.Brytanii kosztuja 3,50 funta ( Gold Field) a najnizsza stawka minimalna za godzine wynosi ponad 5 funtow. Tymczasem u nas odwrotnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek dostosowali do ceny w unii IP: *.aster.pl 22.08.07, 23:02 ciekawe ze tak latwo im to idzie, a kiedy place minimalna dostosuja? przeciez to tez decyzja urzednicza? co nie mozna? pie***** szlachta z sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosty człek Barejowski humor IP: *.bsk.vectranet.pl 22.08.07, 23:04 Do baru wchodzi gość, częstuje się papierosem i wrzuca drobne na piwo :D Ludzie najpierw stwarzają sobie dziwaczne prawo, a potem kombinują jak je obejść. Wniosek? coraz dalej brniemy w socjalizm. Właśnie tam (tutaj) zwalcza się problemy, które normalnie nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorg A w Szwecji rzucają palenie i przechodzą na snus IP: *.chello.pl 23.08.07, 21:50 Taniej i zdrowiej Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Skręcaj albo rzuć 25.10.07, 21:57 "Emeryci prawie płaczą - mówi kioskarz z ul. Broniewskiego. - Klient, który kupował paczkę dziennie, teraz pali ją cztery dni. Sam chyba też rzucę. Za drogo to kosztuje." I to źle, że emeryt truje się 4 x mniej, bo jedną paczkę pali dłużej?!! Ludzie, czyście zgłupieli? A skąd ten emeryt potem weźmie na leki na nadciśnienie? A na leki na oskrzela, na leki nasercowe, na całą resztę środków niezbędnych do leczenia chorób potytoniowych? Biedny emeryt, rzeczywiście! Szkoda, że nie pożałowali obszczymurków, którym nie starcza na alpagę i aż płaczą. Też pewnie... emeryci. Papierosy powinny być jeszcze droższe, bo cena powinna zawierać dodatkową składkę zdrowotną od tych, co się trują na własne życzenie, a potem chcą leczyć na koszt wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Skręcaj albo rzuć IP: *.acn.waw.pl 07.12.07, 16:47 nessie-jp napisała: > "Emeryci prawie płaczą - mówi kioskarz z ul. Broniewskiego. - Klient, który > kupował paczkę dziennie, teraz pali ją cztery dni. Sam chyba też rzucę. Za drog > o > to kosztuje." > > I to źle, że emeryt truje się 4 x mniej, bo jedną paczkę pali dłużej?!! Ludzie, > czyście zgłupieli? A skąd ten emeryt potem weźmie na leki na nadciśnienie? A na > leki na oskrzela, na leki nasercowe, na całą resztę środków niezbędnych do > leczenia chorób potytoniowych? Właśnie zbrodnią jest ta cała propaganda antynikotynowa, ponieważ lekarz nie bada prawdziwych przyczyn choroby, tylko pyta: "pali pan? " i już wie, że przyczyną jest palenie. Gdy tymczasem badania (te niemotywowane ideologicznie) pokazują co innego. W USA, w populacji gdzie palenie jest niemodne liczba przypadków raka krtani jest wyższa niż pośród zwolenników tytoniu... Ale jak w przypadku "globalnego ocipienia/ocieplenia" ideologia górą. > > Biedny emeryt, rzeczywiście! Szkoda, że nie pożałowali obszczymurków, którym ni > e > starcza na alpagę i aż płaczą. Też pewnie... emeryci. > > Papierosy powinny być jeszcze droższe, bo cena powinna zawierać dodatkową > składkę zdrowotną od tych, co się trują na własne życzenie, a potem chcą leczyć > na koszt wszystkich. Akcyza ze sprzedaży tytoniu jest tak wielka, że finansuje także leczenie niepalących. W takim razie płać wyższe ubezpiecznie gdy jeździsz na nartach (noga złamana na własne życzenie), gdy jadasz niezdrowo, używasz roweru czy samochodu, masz siedzącą pracę - to wszystko i wiele innych jest powodem całej plejady chorób. Nie zgadzam się, by z akcyzy za moje papierosy leczono niepalących, którzy "chorują na własne życzenie"!!! Odpowiedz Link Zgłoś