Dodaj do ulubionych

skandal zamiast porozumienia

11.07.03, 16:24
Polscy kombatanci pojechali do Wołynia, ale ukraińcy zatrzymali ich (dla ich
własnego bezpieczeństwa) na granicy:

rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=56629
Skandal czy nieporozumienie (jak próbuje przedstawić to konsul Ukrainy w
Polsce)?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: skandal zamiast porozumienia IP: *.lodz.mm.pl 11.07.03, 16:50
      konrad_socha napisał:

> Polscy kombatanci pojechali do Wołynia, ale ukraińcy zatrzymali ich (dla ich
      > własnego bezpieczeństwa) na granicy:
      >
      > rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=56629
      > Skandal czy nieporozumienie (jak próbuje przedstawić to konsul Ukrainy w
      > Polsce)?
      To jest skandal. To nie zadne nieporozumienie. To skandal dyplomatyczny. Ma
      jednak glebokie podloze. Z nieszczesnego TVN24 dowiedzialem sie ze
      wedlug "Obopu" (nie wiem jak to sie pisze) 25% (?) polakow przyznaje ze dobrze
      orietuje sie w tym co zaszlo na Wolyniu. Odsetek ludzi "cos tam wiedzacych" i
      nie wiedzacych jest przerazajacy. Poza tym rzez na Wolyniu zaczela
      sie "oficjalnie" w grudniu 1941 roku, kiedy to rzeka Styr plynely oplecione
      drutem kolczastym, porabane na kawalki zwloki Polakow (slawna Wigilia).
      Dlaczego nikt o tym nie mowil? Moja rodzina jest z Lucka. Zdazyli uciec
      bydlecym pociagiem do strefy niemieckiej ostrzezeni przez....Ukrainca,
      przyjaciela rodziny. Wiekszosc zostala. Mialem okazje rozmawiac z kilkoma
      Ukraincami. Oni sa przekonani ze wszystko zaczeli Polacy. Dla nich jest to
      tak oczywiste jak dla nas zatkniecie polskiej flagi na Monte Cassino. Zadne
      dyskusje nie wchodza w gre. Mozna bic sie w piersi. Mozna zalowac zlego
      polskiego podejscia do Ukrainy, jej niepodleglosci i mieszkancow przez
      stolecia....... Ukraincy czuli sie i byli ponizani przez Korone. Polska i
      Ukraina przespaly swa wolnosc od Rosji na wzajemnych wasniach, wojnach,
      nieporozumieniach i rzeziach. Ukraincy od dawna czuli sie przez Polske
      oszukani. To co mysla o sprawie wolynskiej to tylko dorabianie ideologii do
      tego co bylo od wiekow. Wiekszosc ukraincow nie darzy nas sympatia, nie ufa
      nam. Kazdy przypadek "podliczenia rachunku krzywd", tych wolynskich, zakonczy
      sie niepowodzeniem. Pisze to wszystko starajac sie z trudem utrzymac emocje na
      wodzy.......zbyt wiele wiem o tej sprawie, zbyt wielu znam swiadkow, ludzi i
      rodzin z Wolynia. Uszanowanie,
      Paul
      • konrad_socha Re: skandal zamiast porozumienia 11.07.03, 17:05
        Cieszę się że pojawiła się tu tak ważna merytorycznie wypowiedź i ze smutkiem
        musze się przyznac że ja osobiście nie jestem zbytnio w temacie Wołynia. Tego
        co tam się kiedys wydażyło więc tym bardziej dziękuję za pewne przybliżenie
        historii. Niestety w liceum ani słowa o tym nie było jak pewnie o wielu innych
        ważnych sprawach. Nie wiedzieć czemu ale programowa ilość zajęć skończyła się
        nam na I w.ś.. Ale to temat na zupełnie nową dyskusję - czy nauka historii nie
        powinna iść od czasów współczesnych do tyłu.

A jeśli chodzi o temat tej dyskusji to też uważam że jest to SKANDAL
        • Gość: Paul Re: skandal zamiast porozumienia IP: *.lodz.mm.pl 11.07.03, 17:39
          konrad_socha napisał:

> Cieszę się że pojawiła się tu tak ważna merytorycznie wypowiedź i ze smutkiem
          > musze się przyznac że ja osobiście nie jestem zbytnio w temacie Wołynia. Tego
          > co tam się kiedys wydażyło więc tym bardziej dziękuję za pewne przybliżenie
          > historii. Niestety w liceum ani słowa o tym nie było jak pewnie o wielu
          innych
          > ważnych sprawach. Nie wiedzieć czemu ale programowa ilość zajęć skończyła się
          > nam na I w.ś.. Ale to temat na zupełnie nową dyskusję - czy nauka historii
          nie
          > powinna iść od czasów współczesnych do tyłu.
          >
          > A jeśli chodzi o temat tej dyskusji to też uważam że jest to SKANDAL
          No to mnie szczerze zdziwiles z ta szkola. Moja edukacja w Polsce skonczyla
          sie na podstawowce. Potem US i to co posuneli mi rodzice i co sam
          sobie "podsunalem". Poza tym to w pewnym sensie historia rodzinna i zawsze sie
          o tym mowilo. Ludzie! Uczcie sie historii Polski!!! Nie poprzestawajcie na
          jalis podrecznikach i lektorach. Szkola w kazdym kraju urabia umysly, wiec
          badzcie niezalezni!!! Uszanowanie,
          Paul
    • konrad_socha Re: skandal zamiast porozumienia 12.07.03, 13:18
      Nikt nie zauważył problemu? Dla wszystkich jest to sytuacja jak najbardziej
      normalna ze nikt się nie wypowiada?
      No tak - lepiej i prościej porozmawiać o niczym
      • Gość: Paul Konrad..... IP: *.lodz.mm.pl 12.07.03, 22:09
        konrad_socha napisał:

> Nikt nie zauważył problemu? Dla wszystkich jest to sytuacja jak najbardziej
        > normalna ze nikt się nie wypowiada?
        > No tak - lepiej i prościej porozmawiać o niczym
        ....od niedawna na forum "Udz";-}? Nie przejmuj sie, tak juz tutaj jest. Z
        malymi wyjatkami, ale takich ludzi trzeba blizej poznac. Uszanowanie,
        Paul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka