Dodaj do ulubionych

Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej

IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 30.07.01, 16:37
Witam

Wlasnie czytam o remoncie tego kosciola i kosztach tego remontu. I tak sobie mysle, ze tak jak kiedys ewangelicy
pomagali finansowo budowac lodzka katedre katolicka, tak teraz my - lodzianie, powinnismy wspomoc finansowo
remont swiatyni ewangelickiej. I to niezaleznie od wyznanawanej religii lub bycia ateista. Gdyby moze ktos podal
oficjalnie konto, gdzie mozna wplacac pieniadze na ten cel to ja deklaruje chetnie jakas kwote wg wlasnych
niestety skromnych mozliwosci. Ale jak wiadomo grosz do grosza...

Pozdrawiam, Marcin Kaniewski
Obserwuj wątek
    • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 03.09.01, 01:15
      przypominam tę cenną inicjatywę. Może ktoś zna konto???
      pozdr.
      • Gość: MarcinK Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 22:42
        GW pisala o tym artykul wiec moze Redakcja zna konto?

Pzdr, MarcinK
        • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 03.09.01, 22:52
          Jutro będę kontaktował się z parafia to zapytam o konto i wieczorem upublicznię.
          pozdr.
          • .pepe. Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 05.09.01, 10:39
            Jasamie :), czy wszedłeś już w posiadanie tego numeru konta?
            Nie zapominaj o tym, skoro już się podjąłeś.
            pozdr.
            • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 05.09.01, 16:43
              Dziś rano przedstawiłem zainteresowanie forumowiczów kościołem ś. Mateusza.
              Jest jakieś subkonto przeznaczone na ten cel. Nie upoważniono mnie do
              poinformowania Forum jakie to konto. (środki ostrożności ???)
              Podobno jutro ktos z parafii spróbuje sprawdzic co słychać na Forum i wtedy
              poda numer konta. Jeżeli tego nie zrobią, obiecuję do soboty podać dla
              wszystkich chętnych gdzie można wpłacać pieniądze na ten szlachetny cel.

pozdr. pozdr.
              • Gość: MarcinK Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 05.09.01, 17:16
                A co oni tacy ostrozni? Przy remoncie kosciola Jezuitow na Sienkiewicza konto bylo
                podane w GW (wydanie analogowe).

Pzdr, MarcinK
                • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 05.09.01, 23:07
                  Ucieszyli się.
                  Poczekajmy te dwa dni.
                  Podobno były publikowane w mediach anonsy z numerem konta na remont.
                  Muszą poznać co to Internet.
                  pozdr.
    • .pepe. Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 03.09.01, 22:58
      ja również deklaruję pomoc na ten cel.
      pozdr.
      • Gość: geograf Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 20:24
        super fajna akcja, ja tez sie dolacze.
        a moze wprzyszlosci pomozemy ratowac ich cmentarz???
        • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 06.09.01, 14:55
          Też byłbym chętny żeby coś wpłacić na ten cel i trochę mnie zamurowało jak
          przeczytałem że numer konta jest taki tajny...

A BTW, kojarzycie niemiecko-rosyjski cmentarz żołnierski z czasów I Wojny
          Światowej, położony tuż poza granicami administracyjnymi Łodzi, obok nowego
          cmentarza komunalnego, na przedłużeniu ul. Rudzkiej w kierunku na Rzgów -
          lokalizacja to chyba Gadka Stara. Ostatnio zajrzałem tam jakieś 5 lat temu,
          ciekaw jestem czy tam coś odnowiono albo chociaż uprzątnięto...

Często sami nie wiemy jak naprawdę ciekawe i wartościowe historycznie miejsca
          mamy w Łodzi, gdyby doprowadzić je do porządku to naprawdę wzrosłaby
          atrakcyjność miasta.

Ze swojej strony spróbuję dowiedzieć się jakie są szanse centralnego
          dofinansowania takich działań, kto i jakie warunki ma spełniac, itp.

Pozdrawiam - Perry.
          • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 06.09.01, 21:06
            Gość portalu: Perry napisał(a):

> Też byłbym chętny żeby coś wpłacić na ten cel i trochę mnie zamurowało jak
            > przeczytałem że numer konta jest taki tajny...

Nie tajny, ale instytucja koscielna nie moze przyjmowac jakichkolwiek pieniędzy,
            więc wolą spojrzeć na tę propozycję. Jutro zaniosę im wydruk tej dyakusji (blisko
            mojej pracy). zobaczymy.

> A BTW, kojarzycie niemiecko-rosyjski cmentarz żołnierski z czasów I Wojny
            > Światowej, położony tuż poza granicami administracyjnymi Łodzi, obok nowego
            > cmentarza komunalnego, na przedłużeniu ul. Rudzkiej w kierunku na Rzgów -
            > lokalizacja to chyba Gadka Stara. Ostatnio zajrzałem tam jakieś 5 lat temu,
            > ciekaw jestem czy tam coś odnowiono albo chociaż uprzątnięto...

Zobacz wypowiedź Kropki w wątku "zapomniane cmentarze"

pozdr.
            • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 07.09.01, 08:55
              Dzięki za to i za to, pozdrawiam - Perry.
    • Gość: TOnZ Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.toya.net.pl 07.09.01, 11:10
      W porozumieniu z Biskupem M. Cieślarem z parafii Ewangelicko-Augsburskiej św.
      Mateusza w Łodzi, ul. Piotrkowska 283 przekazuję konto na które mozna wpłacać
      datki na remont kościoła. Adres e-mail parafii: lodz@luteranie.pl

PKO BP S.A. I O/Łódź
      14 10203352 125920985

dopisek: "Remont Kościoła"

pozdrowienia dla wszystkich zainteresowanych łódzkimi zabytkami

Wiesław Kaczmarek
      Prezes Oddziału w Łodzi
      Towarzystwa Opieki nad Zabytkami
      zabytki@free.ngo.pl
      • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 07.09.01, 11:34
        Wspaniale! Mam nadzieję że przekonacie się że dzięki takim informacjom na forum
        możecie tylko zyskać. Czy to samo konto "obsługuje" również Stary Cmentarz?
        Wtedy wpłacam podwójną stawkę :-)

Dziękuje za info i serdecznie pozdrawiam - Perry.
        • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 07.09.01, 11:49
          Jeszcze jedna sprawa: nie wiem, jak szanowni Forumowicze ocenicie pomysł żeby
          na druczkach przelewu dopisywać np. "wpłata dzięki forum internetowemu" albo
          coś w tym stylu.

Pozdrawiam - Perry.
          • .pepe. Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 07.09.01, 11:56
            o! fajnie, że jest już to konto. Ja najpierw będę próbował dokonac przelewu przez internet, nie wiem jakie to daje mozliwosci, bo to bedzie moj pierwszy raz.
            pozdr.
          • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 07.09.01, 11:57
            Pewnie mnie przeklniecie za te posty ale wypełniając druczek nie wiedziałem
            czyje jest to konto - informacja od p. Kaczmarka: konto Parafii a nie
            Towarzystwa - daje to info za jego pozwoleniem.
          • Gość: MarcinK Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 21:15
            Witam

Ja dopisalem po prostu "internet" i tyle. A Wy ;-)

Pzdr, MarcinK
            • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 00:07
              "Wpłata dzieki informacji z forum internetowego" - na odwrocie :-)

Regards - Perry
      • Gość: TOnZ Re: Remont kosciola ewangelickiego - KONTO IP: 10.0.203.* / 212.191.188.* 07.09.01, 14:02
        przekaz powinien wyglądać następująco:

-------------------
        Parafia Ewangelicko-Augsburska św.Mateusza w Łodzi,
        ul. Piotrkowska 283

PKO BP S.A. I O/Łódź
        14 10203352 125920985

"Remont Kościoła"
        ----------------------------------
        • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego - KONTO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 18:06
          Byłoby naprawdę świetnie, Stary Cmentarz, a zwłaszcza kaplica Scheiblerów to
          właśnie jedne z "perełek", które miałem na myśli w którymś z poprzednich postów.

Naprawdę, warto dawać takie informacje na forum, m.in. dlatego że część z nas
          mieszka poza Łodzią i nie ma dostępu do lokalnej prasy a chętnie chociaż w taki
          sposób zrobiłaby coś dla rodzinnego miasta. Nie od rzeczy byłoby też podawanie
          numerów kont dla przelewów walutowych z zagranicy i, "last but not least",
          uruchomienie jakiejś stronki, może właśnie TOnZ Łódź ze zbiorczymi informacjami
          na takie tematy.

Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu - Perry.
        • jasam Re: Remont kosciola ewangelickiego - KONTO 07.09.01, 22:26
          spóżniłem się - ale informacje są ok.
          pozdr.
    • Gość: nitekp Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.toya.net.pl 07.09.01, 18:18
      ratujcie ten kosciol
      to zabytek
    • jasam Re: Remont cmentarza ewangelickiego przy Ogrodowej - konto 07.09.01, 22:35
      Podaję dokładne namiary na Komitet zajmujący sie odnawianiem nagrodków na
      Starym Cmentarzu za pieniądze od darczynców i z kwesty 1.XI.

Towarzystwo Opieki nad Starym Cmentarzem przy ul. Ogrodowej
      ul. Wigury 12a, Łódź
      BPH SA O/Łódź
      10601493-32000551488

można dopisać:
      "cmentarz ewangelicki - internet"

Skarbnikiem Towarzystwa jest p. Łucja Robak, która pracuje u Wojewódzkiego
      Konserwatora Zabytków w Łodzi.

pozdr.

• Gość: Perry Re: Remont cmentarza ewangelickiego przy Ogrodowej - konto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 00:02
        Dziękuję za informację!

Może byłoby dobrze gdyby te numery były dostępne na stronie łódzkiego oddziału
        GW ? BTW, gdyby ta akcja miała takie powodzenie jak chociażby maile w sprawie
        Lublinka to już by był jakiś wymierny efekt.

Serdecznie pozdrawiam - Perry.
    • rogaty Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 08.09.01, 00:12
      Doskonały pomysł. Oby takich więcej!
      • Gość: MarcinK Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 20:24
        Tez uwazam, ze strona z takimi informacjami powinna byc zamieszczona gdzies na stale, zeby
        za kazdym razem gdy ktos bedzie mogl i chcial wplacic jakas drobna sumke nie musial np
        przekopywac forum 2 lata wstecz. Taka stronak moglaby tez motywowac do tego aby kazdy komu
        zalezy na Lodzi zreygnowal raz na miesiac czy dwa z kilku piw i wplacil zaoszczedzona sumke na
        taki czy inny cel zwiazany z ratowaniem zabytkow naszego miasta. Nie liczmy, ze ktos z nas zaraz
        wylozy tu miliony, bo chyba takich krezusow na forum nie ma. Wazne jest to abysmy licznie wplacali
        nawet drobne kwoty, a gdy bedziemy to robic w miare regulanie to bedzie cos.

Pozdrawiam optymistycznie, MarcinK
        • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 11:46
          Z ust mi to wyjąłeś! Sam deklaruję stałe wpłaty, wg moich możliwości, najlepiej
          właśnie na takie konkretne cele.

Stronę łódzkiej GW już zaproponowałem, może też ktoś ma namiary na admina
          www.lodz.pl - adres chyba najłatwiejszy jaki istnieje, mogliby zrobić jakiś
          odnośnik.

To miło uczestniczyć w czymś pożytecznym. Pozdrawiam!
          • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 12:50
            Rzucam pomysł: stwórzmy naszą internetową listę łódzkich zabytków które według
            nas trzeba ratować!

Wyobrażam to sobie tak, że każdy/a z nas rzuci jakąś propozycję, może być
            kilka, po jakimś czasie podliczymy co zdobyło najwięcej głosów i zainteresujemy
            tym jakąś znaną i uznaną instytucję, np. TOnZ, która następnie udostępni na ten
            cel konto.

Kościół Ewangelicki i Kaplica Scheiblerów to typy bezdyskusyjne, ze swojej
            strony typuję: cerkiew św. Olgi przy ul. Piramowicza - kiedy za czasów
            studenckich przechodziłem obok niej to możnaby tam wtedy horrory kręcić...,
            budynek w podwórzu przy Piotrkowskiej, niedaleko biura LOTu, po taj samej
            stronie - w dawnych czasach był to jakiś żydowski dom modlitwy, czy też dla
            celów rytualnych, oraz, jako że zabytek to niekoniecznie budynek - stary wagon
            tramwajowy "Herbrandt" z 1898 r., czasem wyjeżdżający na ulice miasta.

Zaznaczam, że z Łodzi wyprowadziłem się w 1998 r. i może akurat to, co
            zgłosiłem jest już w super kondycji (oby!).

Sięgnijcie do Waszej wyobraźni i inwencji, przypomnijcie sobie Wasze "magiczne
            miejsca" i zgłoście propozycje!

Pozdrawiam - Perry.
            • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 17:36
              ... i może, gdybyśmy chcieli, Redakcja objęła patronat ...
              • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 20:11
                Nie chcę na siłę podbijać tego wątku ale czyżbyście stracili zainteresowanie?

Pozdrawiam - Perry.
                • Gość: MarcinK Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 21:08
                  Poczekaj do poniedzialku bo dzis na forum raczej pustawo. Glownie sie niejaki flip udziela. A jak
                  sadze jego ratowanie pamiatki parszywej Lodzi fabrykanckiej jak kosciol czy pomnik na cmentarzu
                  nie interesuje. Czemu on w ogole studiuje w Lodzi? Masochista czy jak. Sorry, ale facio mnie
                  wkurzyl.

A odnosnie spraw merytorycznych tego watku to w pelni zgoda. Redakcjo odezwij sie!!!

Pozdr, MarcinK
                  • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 21:45
                    Faktycznie, dzisiaj forum trochę mnie podłamało, ale jutro też jest dzień...

Pozdrawiam - Perry.
                  • jasam Re: Remont zabytków Łodzi 09.09.01, 23:34
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A odnosnie spraw merytorycznych tego watku to w pelni zgoda. Redakcjo odezwij s
                    > ie!!!

Redakcja - dopiero jutro, o ile przeczyta. HuBar wielokrotnie narzekał na kontakt
                    z Redakcją.

Podjąłem inne rozwiązanie, które nie koliduje z patronatem Gazety.
                    Rozmawiałem z TVP3 (nie z dyrektorem, ale z poważną osobą) czy można byłoby
                    zrobić specjaną audycję na żywo dotyczącą dwóch tematów powiązanych ze sobą:
                    promocja Łodzi i ratowanie zabytków.
                    Uczestnikami byliby: 2-3 osoby odpowiadające za te tematy we władzach miasta a
                    zamiast dyskutantów - wypowiedzi z forum i czat na żywo.
                    Bedzie to przedstawione do rozważenia przez TVP3 na początku października.

Natomiast ze swojego doświadczenia wiem, że drobne kwoty wpływające nieregularnie
                    nie mogą być podstawą do rozpoczęcia poważnych procesów renowacji zabytków. Muszą
                    być zasoby na 50-75 % przewidywanych kosztów. I tak w czasie remontu odkrywa się
                    kolejne potrzeby i kosztorys rozrasat się.
                    Dlatego wspaniałe nasze deklaracje mogą być tylko wsparciem dla działań np. TOnZ,
                    chyba że ktoś będzie mógł sprowadzić poważnego inwestora.
                    Np. Wymiana napisu na kaplicy K.Scheiblera to koszt ok 10.000 zł.
                    Natomiast poważny remont całej kaplicy - kilkaset tysięcy zł.

Oczywiście jestem gorącym zwolennikiem tego pomysłu wspierania przez forumowiczów
                    akcji odnawiania łódzkich zabytków. I wybieram się na najbliższą imprezę TOnZ
                    14.09 "Historia Poczty w Łodzi" w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, aby
                    namawiać do współdziałania z forum.

pozdr.

• Gość: aqq Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: 10.0.203.* / 212.191.188.* 11.09.01, 11:20
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):
                    > Redakcjo odezwij sie!!!

REDAKCJO .......................REDAKCJO...................... Tylko echo :-(((

W serwisie Gazety jest akcja wspierania odbudowy kościoła.
                    "Chcemy, aby łodzianie z całego świata pomogli w remoncie kościoła oo. Jezuitów.
                    Remont kościoła oo. Jezuitów przy ul. Sienkiewicza trwa już czwarty rok. "Gazeta"
                    od początku mu patronuje."

Może należałoby zorganizować cos więcej.
                    Była akcja "Bezcki Grohmana" - czy był jakiś odzew poza deklaracjami??? Czy były
                    jakieś wpłaty do Gazety na ten cel???

Problem udziału miłośników zabytków Łodzi w ich ratowaniu jest poważny i nie
                    można zatracić tych płynących z serca inicjatyw.
                    pozdrowienia

• .pepe. Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej 10.09.01, 13:54
              super! Nie mam info co do stanu prawnego, ale warto odrestaurować budynek
              Towarzystwa Kredytowego przy Pomorskiej
              • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego przy Piotrkowskiej IP: *.umirm.gov.pl 10.09.01, 14:38
                To tam, gdzie mieści/ł się Wydział Stomatologii AM? Faktycznie, budynek wymaga
                niezłej reanimacji...

Pozdrawiam i proszę o następne propozycje - Perry.
              • jasam Re: Remont 10.09.01, 22:31
                Budynek w rękach prywatnych właścicieli.
                Czekają albo na super okazję do sprzedania, albo pieniądze od konserwatora.
                Ale już kilka kadencji temu Minister Kultury powiedział, że najłatwiej obcinać
                fundusze przeznaczone na ochronę zabytków, bo one nie będą strajkować.
                A obecny Minister Dziewictwa niedługo skończy swoją kadencję i wróci na
                pogranicze, Generalny Konserwator pakuje już walizki i wraca do Częstochowy.
                Kogo z Państwowej Służbu Ochrony Zabytków interesuje jakiś tam miejski pałacyk.

pozdr.
                • Gość: Kasztan Re: Remont kosciola ewangelickiego IP: 136.131.240.* 12.09.01, 09:28
                  Brawo! Cos takiego nazywam ekumenia praktykowana.
                  Pamietam, ze jako 14-letni chlopak poszedlem w niedziele do ewangelickiego
                  kosciola Sw. Mateusza i zdziwilem sie, ze nabozenstwo bylo odprawiane w jezyku
                  polskim, bo u nas mowilo sie "kosciol niemiecki"!
                  Nie tylko wtedy przekonalem sie, ze nietolerancja i uprzedzenia sa pochodna
                  Niewiedzy!
                  • Gość: Perry Re: Remont kosciola ewangelickiego IP: *.umirm.gov.pl 20.09.01, 10:08
                    W związku z wątkiem o Starym Cmentarzu pozwoliłem sobie "podbić" ten temat.

Pozdrawiam - Perry.
    • jasam Remont koscioła : PODZIĘKOWANIA 20.09.01, 10:31
      Kontaktowałem się dziś rano z Parafią i zostałem upoważniony do złożenia
      podziękowań na Forum dla wszystkich, którzy przyczynili się do wpływu
      pieniążków na ich konto.
      Kasa wpływa i początkowo zaskoczyło ich skąd te dobroczynne wpłaty. Ale juz
      wyjaśnione (że to inicjatywa forumowiczów) i raduje ich nowa gromadka
      wspierająca remont kościoła.

pozdr.
      • Gość: MarcinK To jak z ta stronka? IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 25.09.01, 14:52
        Witam

Jako, ze Redakcja jak zwykle nie chce sie wlaczyc w dzialania forumowiczow wiec proponuje
        zebysmy sami zrobili strone poswiecona lodzkim zabytkom. Ja moge ustawic kolejny
        serwer wirtualny w domenie leto.com.pl, moze ktos zrobi ladna stronke? No i chyba
        warto poprosic TOnZ o wskazowki i pomoc odnosnie meritum strony. Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: Perry Re: To jak z ta stronka? IP: *.umirm.gov.pl 01.10.01, 12:04
          Niestety nie mogę sie poszczycić odpowiednimi zdolnościami ale pomysł z całego
          serca popieram, zwłaszcza że zaczął się już kolejny "cykl rozliczeniowy" i
          znowu mogę wpłacić parę PLN, tym razem na rzecz Starego Cmentarza.

Z tego, co napisał Jasam wynika, że nasza akcja odniosła jakiś skutek - skoro
          mowa o "gromadce"... :-)

Pozdrawiam - Perry.
          • jasam Re: To jak z ta stronka? 01.10.01, 15:04
            Miałem informacje, że kilka osób wpłaciło.
            Akcja sprawdziła się, skoro znalazła sie choćby jedna osoba, która dzięki
            obecności na Forum wspomogła remont zabytku.

pozdr.
        • Gość: Perry Re: To jak z ta stronka? IP: *.umirm.gov.pl 01.10.01, 12:09
          Niestety nie mogę sie poszczycić odpowiednimi zdolnościami ale pomysł z całego
          serca popieram, zwłaszcza że zaczął się już kolejny "cykl rozliczeniowy" i
          znowu mogę wpłacić parę PLN, tym razem na rzecz Starego Cmentarza.

Z tego, co napisał Jasam wynika, że nasza akcja odniosła jakiś skutek - skoro
          mowa o "gromadce"... :-)

Pozdrawiam - Perry.
          • real#perry Re: To jak z ta stronka? 10.10.01, 14:27
            Pytanko jak w temacie. Czy dalej uznajemy, że jest potrzebna?

Pozdrawiam - Perry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka