vazz 15.10.07, 15:02 parkujesz-zdrapujesz.org/ Mysle,ze w Łodzi też przydałaby sie taka akcja. Wprawdzie w manufakturze jakis czas temu ochrona pilnowała miejsc dla ON (nie wiem jak jest teraz) oraz puszczano nagrania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nakole Re: Czy w Łodzi ktos spotkał sie z tą akcją? 15.10.07, 18:55 Wszystko wróciło do normy. Akcyjność największą siłą naszej nacji. W.urwiłem się po trzykroć bo podwożąc uprawnioną ON do Manu, krążyłem, aż zrezygnowałem, miejsca zajmowały bryki jakichś oligarchów bez zezwolenia za szybą. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Czy w Łodzi ktos spotkał sie z tą akcją? 15.10.07, 19:48 Wiele razy zwracałem takim osobom uwagę na niestosowność ich postępowania lub poprostu łamania prawa, wszystkie reakcje były podobne- cyniczne uśmieszki i gesty "co mi zrobisz?" Mam zamiar zamówić pare nalepek i nawet na oczach takiego delikwenta przylepić na szybę i z usmieszkiem pokazać gest "co mi zrobisz?" Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Czy w Łodzi ktos spotkał sie z tą akcją? 15.10.07, 19:55 Czasem zastanawiam się czy w ogóle zakopertowane miejsca parkowania dla pojazdow ON są potrzebne skoro okupują je OP. Zwracanie uwagi czasem odnosi skutek. Ostatnio naknąłem się na zresztą bardzo sympatyczną na pierwszy rzut oka panią, która wpadła w dziką furię przy swym maoletnim dziecku kiedy zapytałem czy jest uprawniona do parkowania na miejscu ON i czy może zostawić za szybą zezwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Czy w Łodzi ktos spotkał sie z tą akcją? 15.10.07, 20:31 I w sumie nic. Pani ta jeszcze w wielkim hipermaketowie goniłą za mną wykrzykując słowa, nie nadające sie do powtórzenia nawet na tym forum. Zastanawiałem się czy jej dać odpór, ale zrezygnowałem jako gołąbek z natury. Moze miała jakiś kłopot fizjologiczny, który u niej pomroczność krzykliwą wywołał? Spytałem tylko grzecznie czy mam policję wezwać, a ona na to, że brygadę antyterrorystyczną lepiej i to , aby mnie pojmała, więc życząc jej nieudanych zakupów odwróciłem się na pięcie i poszedłem czytać bikeboard przy regale z pismami, lekce sobie ją ważąc. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Czy w Łodzi ktos spotkał sie z tą akcją? 16.10.07, 10:28 Czasem trafiaja sie takie wariatki, w autobusach czesto takie babska doslownie wypraszaja ON(gdy ON nie ma widocznych oznak kalectwa) z miejsc oznaczonych starym czlowiekiem z laską (MPK pewnie sadzi,ze ON moze byc tylko stara osoba), raz bylem tego swiadkiem,ale moja (byc moze nadzbyt ostra) reakcja uciszyla jednego starego dziada i kilka starych bab, chyba widzieli,ze juz koniec żartów. Do osob ktore stawiaja auta na miejscach dla ON lepiej wzywac SM niz policje, przewaznie SM ma blokady i poprostu jest od tego typu spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa202 A jeśli IP: 87.246.199.* 16.10.07, 11:29 nakleję taką naklejkę osobie niepełnosprawnej, która nie wyeksponowała dowodu na swoje uprawnienie do korzystania z takiego miejsca, to kto będzie skrobał?:) A jakie konsekwencje prawne czekają za zwandalenie komuś auta? Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: A jeśli 16.10.07, 11:43 parkujesz-zdrapujesz.org/ aspekty prawne tez sa tam wyjasnione przez kancelarie prawną, mało tego- pozytywnie do akcji ustosunkowaly sie Katowicka policja i straz miejska oraz rada miasta. Nie moze byc mowy o dewastacji skoro naklejki łatwo zdjac z szyby (tylko jest to czasochlonne). Jezeli ktos posiada legitymacje uprawniajaca do korzystania z parkowania w miejscach dla ON to powinna ja miec przy sobie, kierowca jak zapomni prawa jazdy nie moze sie tlumaczyc "mam,ale w domu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa202 Ja tylko pytam. IP: 87.246.199.* 16.10.07, 12:09 Po prostu bałabym się pomylić. Następna sprawa: ktoś tu radził, żeby dzwonić po straż miejską, a ta założy blokady na koła. Zablokowany samochód szybko nie zwolni bezprawnie zajmowanego miejsca. I kto znowu traci? I jeszcze coś: niektóre obiekty wyznaczają miejsca "rodzinne" czyli takie, gdzie może zaparkować samochód przewożący małego obywatela, wymagającego wyjęcia z fotelika i wsadzenia na wózek. Czy są jakieś karty parkingowe dla takich "niepełnosprawnych"? Kierowanie pojazdem bez uprawnień i kierowanie pojazdem bez dokumentu świadczącego o posiadaniu uprawnień, to dwa różne wykroczenia i stosuje się dla nich różne sankcje, więc przykład nie do końca trafny. Kto to jest ON? Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Ja tylko pytam. 16.10.07, 12:23 Gość portalu: aaa202 napisał(a): > Po prostu bałabym się pomylić. > Następna sprawa: ktoś tu radził, żeby dzwonić po straż miejską, a ta > założy blokady na koła. Zablokowany samochód szybko nie zwolni > bezprawnie zajmowanego miejsca. I kto znowu traci? Ktos kto dostanie raz blokade na koła,za to,ze stanał na miejscu dla ON (osoby niepełnosprawnej) drugim razem raczej nie stanie.Inni zauważą,ze nei warto łamac prawa i wiesc sie rozejdzie. Jezeli nic sie nie zrobi nic sie nei zmieni. > I jeszcze coś: niektóre obiekty wyznaczają miejsca "rodzinne" czyli > takie, gdzie może zaparkować samochód przewożący małego obywatela, > wymagającego wyjęcia z fotelika i wsadzenia na wózek. Czy są >jakieś karty parkingowe dla takich "niepełnosprawnych"? Watpie, należałoby sie także zapytac czy nieuzasadnione zajmowanie "rodzinnych" miejsc jest karane. > Kierowanie pojazdem bez uprawnień i kierowanie pojazdem bez > dokumentu świadczącego o posiadaniu uprawnień, to dwa różne > wykroczenia i stosuje się dla nich różne sankcje, więc przykład nie > do końca trafny. Nie do konca rozumiem o co chodzi. "nakleję taką naklejkę osobie niepełnosprawnej, która nie wyeksponowała dowodu na swoje uprawnienie do korzystania z takiego miejsca, to kto będzie skrobał?:)" Z tego tekstu mniemam,że ON posiada takowyż dowód (legitymacje),a nie wyesponowała jej za szybą (jak powinno sie robic) z róznych powodów (zapomniałą, zgubiła itp) To posiadanie i eksponowanie tej karty uprawnia do stawania na miejscach dla ON,sama niepełnosprawnosc do tego nie uprawnia. > Kto to jest ON? osoba niepełnosprawna Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Małe info 16.10.07, 21:02 O karcie parkingowej itd www.krakow.pl/miasto/bezbarier/?MODE=sp&todo=shw&spId=96 Odpowiedz Link Zgłoś