Dodaj do ulubionych

wybraliśmy równościowo

23.10.07, 13:59
Czy ktoś zauważył, że skład reprezentacji naszego okręgu jest superrównościowy
- mamy pięć posłanek i pięciu posłów! Bardzo mi się podoba, że wybory lewicy
natarli uszu układaczom listy i zamiast Sylwestra Pawłowskiego, który tak
średnio był aktywny w poprzedniej kadencji (przynajmniej nie tak, jak można by
wymagać od reprezentanta miasta o długich robotniczych tradycjach), jako drugą
osobę wybrali profesor Janowską z szóstego miejsca. Brawo!
Obserwuj wątek
    • Gość: nett1980 Re: wybraliśmy równościowo IP: *.toya.net.pl 23.10.07, 14:12
      "Lewica i Demokraci: Wojciech Olejniczak, Zdzisława Janowska (przy
      założeniu, że LiD weźmie dwa mandaty, bo jeśli jeden, wejdzie tylko
      Olejniczak)" .
      Tylko czy ona wejdzie do sejmu, to jeszcze nie jest wiadome.
    • aaa202 Gdzieś mi migło 23.10.07, 14:26
      że Partia Kobiet w Łodzi niemal do 2% dobiła. Więcej niż Samoobrona
      i LPR.
      • brite 1,77% 23.10.07, 14:54
        wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/106101.htm
        Ja w ogóle jestem w szoku, że Łódź jest trzecim miastem w kraju pod względem
        frekwencji. Coś w narodzie drgnęło.
        • aaa202 Partia Kobiet więcej nie ugra 23.10.07, 15:00
          jeśli do swoich pobożnych życzeń nie dołączy ekonomicznie
          uzasadnialnego planu, jak to wykonać.

Szkoda, bo miała najfajniejszy spot wyborczy.
        • aaa202 A wysoka frekwencja mnie również 23.10.07, 15:01
          zbudowała.
          Może nie same prole tu żyją, hę?
          • brite no więc właśnie 23.10.07, 15:11
            czyżbyśmy byli świadkami przemiany społeczeństwa?
            • aaa202 Hm, myślisz? 23.10.07, 15:20
              Obawiam się jednak, że obserwujemy epizodyczną
              mobilizację 'przeciwko'.
              Przykład wyborczej inercji: pierwsza kadencja Kropy to efekt niskiej
              frekwencji w wyborach lokalnych. Wszyscy byli tak przekonani, że
              wygra Jagiełło, że sobie odpuścili. To jeden z mechanizmów,
              rządzących naszymi decyzjami "iść czy nie iść".
              Jak się da nie iść, to nie idziemy.
              • brite Re: Hm, myślisz? 23.10.07, 15:31
                > Obawiam się jednak, że obserwujemy epizodyczną
                > mobilizację 'przeciwko'.

Jasne, też tak sądzę. I to też coś znaczy, choć bigi będzie twierdził, że to
                front TVN, GazWyb i morderców Popiełuszki.
                • miejskie_narty Re: Hm, myślisz? 23.10.07, 15:38
                  > > Obawiam się jednak, że obserwujemy epizodyczną
                  > > mobilizację 'przeciwko'.

A ja myślę o tym, że jest lepiej niż by nam się wydawało. Tzn z łodzianami. I że będzie jeszcze lepiej (mówię ogólnie, niekoniecznie o frekwencji)
                  • aaa202 W poniedziałek rano 23.10.07, 15:45
                    widziałam na Piotrkowskiej dwóch niezbyt wyrafinowanych łodzian z
                    drabiną, obryzgujących bramę betonem, którzy śmiali się
                    radośnie: "To kur., dokopaliśmy, kur., pisiorom, nie, kur.?"
                    To były dwie jaskółki, czyniące wiosnę po zimie obywatelskiej
                    bierności i tumiwisizmu?
                    • miejskie_narty Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 15:54
                      Jaskółki są inne:

Na odnowionym Zielonym Rynku kupcy jakby bardziej dbają o porządek - nie wiem, może to efekt "nowości", ale jest zdecydowanie czyściej

Parę dni temu po raz pierwszy w centrum Łodzi widziałem, jak kobieta sprzątneła kupę swojego psa (wiem, znowu psie kupy)

W cześci zachodniej Próchnika po raz pierwszy chyba od stu lat odnowiono kamienicę.

I wiele wiele innych, co oczywiście nie znaczy, że chamstwo taje. Buractwo trzyma się dzielnie (wczoraj na stacji benzynowej koleś, który tankował obok mnie bez najmniejszej żenady przeczyszczał sobie zatoki charchając z emfazą pod nogi):/
                      • aaa202 Załóżmy zatem wątek 23.10.07, 16:07
                        o pozytywnych przemianach tego typu. Myślę o wydarzeniach drobnych
                        jak sprzątnięcie kupy, czy pozamiatanie chodnika przed swoim sklepem.
                        Chciałabym dodać jakieś spostrzeżenia, ale ich nie mam.
                        Stąd może brak optymizmu.
                        Raz nawet widziałam jak gość szczypcami wybierał pety spomiędzy
                        kostek brukowych, bo nie dało się ich zamieść. Tyle, że to nie w
                        Łodzi było.
                        • miejskie_narty Re: Załóżmy zatem wątek 23.10.07, 16:19
                          Patrząc bezwzględnie, to rzeczywiście jest nie najlepiej.
                          Patrząc względnie - porównując z innymi miastami, też nienajlepiej
                          lecz patrząc względnie - porównując z marazmem sprzed paru lat, to progres widać. Przynajmniej ja widzę.
                          • brite ja też widzę 23.10.07, 16:23
                            ostatnio widać coraz mniej sprayowych napisów na elewacjach, bo są zamalowywane.
                            No i plakatowanie przed tymi wyborami nie było tak masakryczne jak poprzednio.
                            • longeta Re: ja też widzę 23.10.07, 16:51
                              I te wszystkie zmiany to ON,fiu,fiu........ma chłop rozmach,a-cha rekordowa
                              liczba głosów nieważnych,widocznie panienka z autobusu dobrze mówiła,jak to
                              stary załatwił PiS:-)))
                              • brite Tuptusiu nasz kochany 23.10.07, 18:08
                                Zmiany te zauważyłem już przed wyborami, więc to może Jarosława sprawka?
                      • brite a dziś w zetce 23.10.07, 16:21
                        dziś rano w zetce jeden burak siedzący na tylnych siedzeniach bez żenady palił
                        papierosa. Niestety, z bólem przyznaję, że nie zareagowałem (co sobie teraz
                        wyrzucam) ale rano byłem jakiś niedospany i bez energii i nie czułem się
                        zupełnie skory do konfliktów.
                        Ale już po południu zrobiłem się marudny - podczas zakupów w Biedronce jakiemuś
                        chłopcu z brzucha dobiegał polski hip-hop - po prostu słuchał sobie w miejscu
                        publicznym nie używając słuchawek, więc powiedziałem mu, żeby odebrał wreszcie
                        tę komórkę - i się uciszył.
                      • Gość: nett1980 Re: W poniedziałek rano IP: *.toya.net.pl 23.10.07, 16:40
                        > W cześci zachodniej Próchnika po raz pierwszy chyba od stu lat
                        odnowiono kamien
                        > icę.
                        A w kamienicy pare nr. wczesniej odnowiono balkony...A do tamtej
                        wracajac, to menele, ktorzy tam wczesniej sterczeli , przeniesli
                        sie na druga strone do kamienicy, ktora wyglada jak ta ich drzewiej,
                        porzadek ich speszyl(jednak jesli sie zapusci zurawia na podworko,
                        to jest pod tym nr. jak dawniej)?
                        • miejskie_narty Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 16:45
                          (jednak jesli sie zapusci zurawia na podworko,
                          > to jest pod tym nr. jak dawniej)

No szkoda, ale i tak lepiej niż było. Poza tym - zapomniałbym - od niedawna jest na Próchnika księgarnia(!), mimo tego, że kilka miesięcy temu wieszczyłem, że w tej okolicy nie ma prawa żadna księgrania się utrzymać. (Zresztą mimo tego, że im kibicuję, nie wierzę, żeby się utrzymali).
                          • aaa202 Ty nie kibicuj, tylko kupuj wyłącznie tam. 23.10.07, 16:51
                            Tylko książki mają, czy artykuły piśmiennicze również?

Na Próchnika była, to pamiętam, knajpa bez okien Jontek 2, czy jakoś
                            tak. Nie utrzymała się;)
                            • miejskie_narty Re: Ty nie kibicuj, tylko kupuj wyłącznie tam. 23.10.07, 17:45
                              No kupiłem, mimo że pani niezbyt miła była. Całe prawie 50 zyla zostawiłem. A księgarnia to ta: www.odk.pl/

Wcześniej byli chyba na Sienkiewicza w okolicy Narutowicza i domyślam się, że nie dali rady, skoro się wynieśli.
                              • brite o, pamiętam 23.10.07, 18:05
                                byli gdzieś na Sienkiewicza, pamiętam jak reklamowali ich bicykliści na Pietrynie.
                      • banita82 Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 20:19
                        miejskie_narty napisał:
                        ....W cześci zachodniej Próchnika po raz pierwszy chyba od stu lat odnowiono
                        kamienicę.....
                        W niedziele zaczeli i dzis juz skonczyli????
                        • big_news Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 20:26
                          Co chcesz?!
                          Cud! PO prostu CUD!!!
                          hehehehehehehe
                        • miejskie_narty Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 22:38
                          > W niedziele zaczeli i dzis juz skonczyli????

Wczoraj poszedłeś do szkoły i już umiesz czytać??????

A nawet piszesz!

[Teraz na scenę wchodzi big_news, który w czasie, gdy inni budzą się z ręką w nocniku zawsze ma suchuteńkie dłonie i zadowolony z przewidywanego przez się sukcesu PIS mówi]: cud, prawdziwy cud, hehehehehehe

[kurtna opada, za kulis słychać jeszcze cichnące skandowanie longety: Je-bać do-nka je-bać]

KONIEC
                          • longeta Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 22:44
                            miejskie_narty napisał: > [kurtna opada, za kulis słychać jeszcze cichnące
                            skandowanie longety: Je-bać do
                            > -nka je-bać]

Sam go wy-je-biesz już za miesiąc,jeżeli taka ma być cena obiecanej POdwyżki to
                            dziękuje,nie skorzystam z dupy:-)))
                    • miejskie_narty Re: W poniedziałek rano 23.10.07, 15:59
                      To kur., dokopaliśmy, kur., pisiorom, nie, kur.?"

A to mi przypomina monterów z firmy zakładającej u mnie okna (już nazwy chamów nie będę przypominał), którzy w końcu zauważyli, że nasz kocur nie ma jednej łapy i wywiązał się między nimi dialog:

"Ty patrz, ku..., on nie ma kulasa, he he he"
                      "He he he"
                • big_news Re: Hm, myślisz? 23.10.07, 15:42
                  Czyli co, moje twierdzenie nie jest czymkolwiek poparte?
                  Chcesz powiedzieć, że te media, które wymieniłeś, były obiektywne,
                  niezaangażowane, że przedstawiciele zaszłych porządków już sobie wszystko odpuścili?
                  Pocieszaj się, że ta mobilizacja "anty" wzięła się znikąd. Że młodzi sami z
                  siebie pognali do urn. Gdyby to jeszcze pisał czternastolatek, to uśmiechnąłbym
                  się na taką zrozumiałą w tym wypadku prostolinijną naiwność. Ale tak...?
                  • aaa202 Wyborcza aktywność Polaków 23.10.07, 16:00
                    czymkolwiek prowokowana, jest nie na rękę PiSowi, czyli partii dotąd
                    rządzącej i teraz będącej znaczącą siłą na polskiej scenie
                    politycznej. Przyznał to sam Kaczyński.
                    Jeszcze raz: Udział Polaków w wyborach zaszkodził partii, która
                    chciała sprawować władzę nad nimi wszystkimi. A liderzy tej partii
                    to wiedzą i otwarcie komentują.
                    Widzisz ten paradoks?

Co można sądzić o władzy, która nie dba o legitymizację społeczną,
                    preferuje bierność, zniechęcenie do mechanizmów demokratycznych, bo
                    tylko ona może im zapewnić pozostanie na stołkach?
                • longeta Re: Hm, myślisz? 23.10.07, 15:52
                  brite napisał: > Jasne, też tak sądzę. I to też coś znaczy, choć bigi będzie
                  twierdził, że to
                  > front TVN, GazWyb i morderców Popiełuszki.

nie bądź śmieszny:-))) Są jeszcze gry jak dokopać kaczkom,ale to taki lokalna i
                  swojska kultura Polaków i szacunek dla władzy,także się nie zdziw jak za pół
                  roku będą bejsbolami atakować Donka,te same "odpowiedzialne" małolaty które go
                  wybrały:-)))
    • nefnef Janowską wybrał Kuna 23.10.07, 15:50
      Janowską wybrał Kuna
      i to jemu niech dziękuje najbardziej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka