Gość: moran Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.tktelekom.pl 08.02.08, 21:40 Projekt w mojej ocenie jest tandetny, nawet nie malomiasteczkowy, nadaje sie do Lunaparku, tylko Kosciuszke zamienmy na krasnala. Zeby Tadeusz Kosciuszko pelnil role wskazowki zegara? Nie jestem patriota o prawicowych pogladach, ale takie potraktowanie to juz gruba przesada. Nie jestem przeciwnikiem nowego budownictwa (doceniam walory historycznej zabudowy) ale JESTEM przeciwnikiem architektonicznej tandety, jaka zalewa to miasto po 1989 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu beton :( Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: 89.186.161.* 13.02.08, 20:59 Ja tego nie wybieralam. Szkoda, ze znowu " ktos " wybral beton...beton i tylko beton !!! a moglo by byc tak pieknie...zielen...drzewa, kwiaty i fontanny... szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cornik t Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.toya.net.pl 20.02.08, 18:27 łodzianie wybrali - nie znajdą winnego , albo jeszcze lepiej- my będziemy winni. mam nadzieję, że tej władzy zabraknie naszych pieniędzy i nie zrealizują kolejnego , wyciągniętego z rękawa pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Ale znowu ktoś weźmie za projekt!!!!!! IP: *.toya.net.pl 27.05.08, 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cornik t Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.toya.net.pl 20.02.08, 19:04 kto z was pamięta relację tv, gdy prezydent k. ogłaszał konkurs na plac wolności mówiąc , że zlikwiduje tramwaj na placu / jeżeli łodzianie będą tego chcieli/ stojąc na tle ulicy pomorskiej ,na której to ulicy wymieniono właśnie tory tramwajowe . to jest chyba prawdziwy gospodarz.stawiam tezę , że miasto to ruch jak w krwioobiegu. jeżeli go nie będzie to nastąpi martwica. plac bez ruchu będzie tak samo martwy jak pozbawiona ruchu piotrkowska. konkurs na plac wolności powinna sfinansować manufaktura, bo ten konkurs jej służy, tam ruch będzie większy/ propozycja przeniesienia autobusów , likwidacja parkingów bez propozycji zamiennych/. odnosze wrażenie , że lobbyści manufaktury odwiedzili zarząd dróg i transportu i inne miejskie instytucje/sprawdżcie nowy przebieg tramwaju regionalnego w rejonie manufaktura - p. poznańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubik Nie podoba mi się IP: *.zb.lnet.pl 13.03.08, 20:28 Ta wizualka wygląda tak, jakby z wielkiej betoniarki wylał się beton. Plac według tego projektu, to chyba dopiero fundamenty na których ma powstać coś wartego uwagi. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jest to dzieło, które miasto przejęło za friko od uczelni. Ot, taka sobie praca biednego studenta. Tak biednego, że niewiele podróżował i w zasadzie nic świata nie zobaczył. Taki brzydki i szary komunistyczny wymysł. Bleee :( Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Czerń wybrała 15.03.08, 11:30 Tylko betonowe władze mogły zaproponować betonowy plac. Wygląda toto ohydnie. Chyba że to był konkurs pod nazwą "Jak zeszpecić miasto". Za to powinno się zamykać do więzienia. Czy żadnemu baranowi nie przyszło do głowy, żeby zlikwidować ten syfiasty pomnik, wybudować w jego miejscu stylową fontannę (niekoniecznie jakieś barachło ze szkła), dookoła posadzić platany i mnóstwo ławek, żeby było gdzie usiąść, panowie (bez)radni o betonowych sercach, skorodowanych albo przegniłych ptasich móżdżkach. A w "Wybiórczej", której ten projekt najwyraźniej się podoba też chyba pracują jacyś ćwierćinteligenci w pierwszym pokoleniu. Niszczycie Łódź, bezduszniki, jak się bardzo postaracie, to będzie kiedyś wyglądała jak zafajdana Aglomeracja Śląska, z której dzisiaj każdy normalny człowiek, którego na to stać, spieprza, gdzie się da, byle tylko dalej. Zastanawiam się, kto właściwe na to głosował. Żulia z Legionów i okolic? No, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Mam propozycję dla tych wieśniaków 15.03.08, 11:35 Najlepiej niech zamówią jeszcze w byłej NRD dupnego krasnala ogrodowego i posadzą go na cokole. Dopełni reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo prawie zgoda! IP: *.toya.net.pl 27.05.08, 20:49 Ze wszystkim się zgadzam, ale do pomnika Tadeusza Kościuszki mam wielki sentyment, ja się przy nim wychowałem. Można byłoby go zostawić, może w innej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keyne a gdzie zieleń? IP: *.toya.net.pl 16.03.08, 16:02 gdzie ławki, trochę cienia drzew? zieleni, kwietników? Całość wygląda jak betonowe boisko. zimą będzie tam hulał wiatr a latem plac zamieni się w gorącą betonową pustynię. Fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: a gdzie zieleń? IP: *.pai.net.pl 24.03.08, 20:07 Mam dokładnie to samo pytanie :/ Już lepiej żeby plac Wolności miał obecną postać... Jeżeli go przebudują wg. tego projektu, to będzie wyglądać jak betonowa wylewka, gotowa pod zabudowę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Boisko do kosza! 09.04.08, 23:43 Nareszcie! Teraz będzie gdzie pograć...niech tylko nam zmontują porządne kosze i będziemy grać w street basket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 18:16 21.03.200810:52 Łódzki Plac Wolności w konkursie Bramy Kraju Plac Wolności w Łodzi zmieni wygląd: powstała już koncepcja zagospodarowania przestrzeni miejskiej, a w ramach trzeciej edycji konkursu Bramy Kraju zostaną zaprojektowane elementy małej architektury, które umeblują plac. - Cieszymy się, że nowy kształt tego miejsca zostanie wypracowany przy naszym współudziale - mówi Marek Kuzaka, wiceprezes AMS i sekretarz programowy Konkursu Bramy Kraju. - Tym bardziej, że plac Wolności to bardzo ważne miejsce w historii Łodzi. To wszak jeden z najstarszych placów, od którego rozpoczyna się ulica Piotrowska. Pomysł na przekształcenie placu Wolności w przestrzeń publiczną najwyższej jakości narodził się w redakcji łódzkiej ?Gazety Wyborczej". Redakcja przekonała do niego władze Łodzi i rozpisano konkurs. Architekci mieli za zadanie nie tylko stworzyć koncepcję zagospodarowania przestrzeni, ale także zaprojektować dla niego meble miejskie. Zgłoszone projekty poddano następnie pod ocenę mieszkańców miasta. Łodzianie oraz jurorzy (architekci i urbaniści) byli zgodni: za najlepszy projekt przebudowy placu uznali tę samą pracę autorstwa trójki łodzian - Joanny Raczko-Kokoszkiewicz, Karola Saloni-Marczewskiego i Marcina Kokoszkiewicza. Władze miasta podjęły jednak decyzję, że konkurs na projekt mebli miejskich, zostanie rozpisany raz jeszcze. - Zgłoszenie placu Wolności do konkursu Bramy Kraju wydaje się nam optymalnym rozwiązaniem - podkreśla prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki. - Nad konkursem czuwa Rada Programowa, złożona z najwybitniejszych specjalistów i to gwarantuje nam, że projekty będą najwyższej jakości. Łódź jest trzecim miastem - obok Krakowa (Plac Wolnica) i Wrocławia (Plac Piłsudskiego) - zgłoszonym do trzeciej edycji Konkursu Bramy Kraju. Jej tematem przewodnim są meble miejskie. Zwycięskie prace zostaną wyłonione w dwóch kategoriach: na najlepszą zrealizowaną inwestycję związaną z wyposażeniem w meble miejskie całości lub części miasta oraz na najlepszą koncepcję zagospodarowania wybranych obszarów przestrzeni publicznej z wyposażaniem jej w meble miejskie. W pierwszej kategorii organizatorzy zachęcają samorządy do dzielenia się swoimi doświadczeniami z innymi i walki o nagrodę - kampanię reklamową na nośnikach reklamy zewnętrznej o wartości 150 tys. złotych. W kategorii ?Najlepsza koncepcja zagospodarowania przestrzeni publicznej ze szczególnym uwzględnieniem wyposażenia w meble miejskie" nagrodzone zostaną najlepsze pomysły na ? umeblowanie" przestrzeni miejskiej. Nagrody pieniężne w wysokości 15 000 zł zostaną przyznane autorom zwycięskich koncepcji dla każdego miasta osobno. *** Bramy Kraju - to pierwszy kompleksowy program marketingu miejskiego, autorski projekt AMS SA, poświęcony tworzeniu wizerunku i marki polskich miast. Jego celem jest pobudzenie dyskusji o roli strategii marketingowej w tworzeniu marki i wizerunku polskich miast, w szczególności poprzez kształtowanie przestrzeni publicznej. Program, który ma wywoływać konkretne zmiany w przestrzeni miejskiej, skierowany jest przede wszystkim do władz samorządowych, urzędników odpowiedzialnych za architekturę oraz promocję polskich miast. Podstawę programu stanowią trzy corocznie realizowane przedsięwzięcia: konferencja dla samorządów, konkurs na najlepsze rozwiązania w zakresie szeroko rozumianego marketingu miejskiego oraz publikacja z serii Biblioteka Wizerunku Miasta. Nad całością projektu czuwa Rada Programowa w składzie: Lech Kaczoń - prezes Izby Gospodarczej Reklamy Zewnętrznej, Wojciech Kaczura - architekt, Grzegorz Kiszluk - redaktor naczelny magazynu Brief, Piotr Parnowski - prezes AMS, dr Marek Pieniążek - adiunkt w Zakładzie Geografii Miast i Organizacji Przestrzennej Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego, Jerzy Porębski - architekt, Agnieszka Sora -dyrektor zarządzający w Instytucie GfK Polonia, Bogna Świątkowska - prezes Fundacji Nowej Kultury Bęc Zmiana, Mateusz Zmyślony - dyrektor kreatywny Grupy Eskadra. Tematem wiodącym pierwszej edycji Bram Kraju były witacze, czyli konstrukcje ustawiane przy drogach na granicach miejscowości. Wnioski i wiedza marketingowa zgromadzone podczas tej edycji znalazły się w wydawnictwie Miejskie Powitanie, pierwszej publikacji z serii Biblioteka Wizerunku Miasta. Druga edycja Bram Kraju dotyczyła znaczenia systemowej informacji miejskiej (SIM) - rozpoczęła ją konferencją w grudniu 2006, w maju 2007 roku został rozstrzygnięty konkurs, zaś w listopadzie ukazała się publikacja Miejska Informacja. Partnerami honorowymi projektu Bramy Kraju są Związek Miast Polskich i Polska Organizacja Turystyczna. www.bryla.pl/bryla/1,86009,5045792.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.gun Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:01 a nie dałoby sie wszystkiego w Łodzi wybetonować? Las łagiewncki np albo julianów?? Wiecej betonu by nam sie przydało bo łódź jest zielona i wogóle pełno w niej przyrody,zwłąszcza na piotrkowskiej gdzie drzew jest poprostu za duzo. sic ! Odpowiedz Link Zgłoś
patchwork30 Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności 24.03.08, 09:06 Placze patrzac na ten projekt. Deprymujacy obraz betonu bez wyrazu, urody, atmosfery i walorow wypoczynkowych. Po remoncie placu zwiekszy sie liczba samobojstw w domach dookola. Miasto powinno okolicznym mieszkancom bezplatnie udostepnic deski, zeby sobie pozabijali okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.sttb.pl 28.03.08, 14:38 a czy ktokolwiek wie, kiedy zacznie sie ta przebudowa? Czy cos juz w ogole zostalo zdecydowane? Jo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: 153.108.64.* 10.04.08, 16:19 Im wiecej na to patrze tym mniej rozumien - dlaczego?? O co chodzi w tym projekcie? Czemu to sluzy, na tym placu nie ma NIC co by przyciagnelo ludzi. Nawet nie ma gdzie usiasc, a zreszta po co. zeby popatrzec sie na beton? Potrzeba tam zieleni, moze ciekawych fontan, i jakiejs atrakcji ktora nada miejscu charakteru. Co z tymi podziemnymi wodociagami, wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Łodzianie wybrali nowy plac Wolności 11.04.08, 14:33 Bardzo mi sie podoba. Bardzo. Zadowolony jestem. Kolejne rodzące sie pomysły dotyczące Petryny są spójne i tworzą zgraną, przemyślaną całość - NIKT JUŻ NIEBAWEM NIE BĘDZIE CHCIAŁ SPACEROWAĆ TĄ ULICĄ: skasować ogródki, postawić plastykowe krzesełka i stoliki jak w szaletach miejskich, wmontować markizy i szklane daszki nad ulicą.. tak trzymać, władzo, tak trzymać władzę. Zatrzymać władzę! bo chyba ocipiała... A z PRL się zbijano, wielka płyta, a tutaj - betonowy placek, szary, bez wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
bron Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności 12.04.08, 00:57 Pod placem powinien być parking, wjazdy powinny być obok placu na ulicach dojazdowych. Tramwaj może sobie po nim jeździć, autobus też, ale bez krańcówki żadnej. I zieleń też powinna być. Może gdzieś przy zejściach na owy parking??? Kompozycja, którą proponuje wygrywający projekt jest, moim zdaniem, w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc Łodzianie wybrali nowy plac Wolności- o k...rwa IP: *.toya.net.pl 16.04.08, 22:21 oby tym miejskim kretynom zabrakło pieniędZy na realizację kolejnej utopii, założenia tego projektu to szczyty niewiedzy, ale jak się nie powiedzie ,to winni będą łodzianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuentes Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.4web.pl 06.05.08, 23:10 ojej tylko nie to! co to za betonowa pustynia jak z koszmaru fabrykanta cementu.prosze nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 15:06 wizja nowego Placu Wolności nieprzypadkowo spodobała się najbardziej BETONowi urzędniczemu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zlikwidowana zielen - skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 20:46 Kamienna patelnia bez zadnego trawnika ani krzaczkow - co za chory pomysl! Wyrzucenie/ograniczenie komunikacji miejskiej i taksowek to tez zla koncepcja. Coraz trudniej jezdzi sie po Lodzi - i samochodami i MPK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo tramwaje IP: *.toya.net.pl 27.05.08, 20:59 Nie wiem czy ktoś zauważył, że na Placu nie ma przystanków tramwajowych, więc po co one mają jeszcze po nim jeździć. Jeden przystanek przy Zachodniej, drugi przy Północnej to po co te tory na naszym kochanym Placu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olimpia i Agusia Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: 212.191.80.* 17.05.08, 17:39 lądowisko dla kosmitów;> Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności 17.05.08, 20:10 To był taki wybór: wybieraj co wolisz, prawą czy lewą rękę mam ci upier- dolić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cron Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.bremultibank.com.pl 28.05.08, 10:58 Za pięć lat bedą go znowu przebydowywać. Ten plac bedzie koszmarnie brzydką betonową pustynią. Nikt tam nie bedzie się zatrzymywał nawet na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajus Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:31 Jeśli to ma być nowy Plac Wolności to poprostu szkoda słów istna patelnia - brakuje tylko porozstawianych lub zamocowanych na stale leżaków a w około budek z olejkami do opalania - gdzie podziala się zieleń , może jakaś fontanna - oczko wodne itp Jeśli tak to ma wyglądać to po co wydawać pieniądze na kostkę granitową najlepiej zalać wszystko betonem - będzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_dosc_stara Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.lodz.mm.pl 31.05.08, 00:52 To jakiś betonowy koszmar, nie głosowałam, bo nie było na co. Odstręczająca pustynia w srodku miasta !! Moze Kropa zejdzie zanim projekt ruszy i nie dojdzie do realizacji ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gralp o qr... 03.06.08, 19:57 nie wiem, czy dopisywanie do powyższych kolejnych epitetów w rodzaju "smuta", "żenada", "ciasnomózgowie", "psychopatobetonizm", "św ieży-powiew-cmentarza" itp. jest w stanie oddać głębię depresji jaka niewątpliwie nawiedziła autorów zwycięzkiego projektu, a i zapewne jury. cieszmy się więc, że przynajmniej latarnie zostawili - będzie się o co oprzeć, gdy jedyną okoliczną radością pozostanie sklep monopolowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.retsat1.com.pl 09.06.08, 10:01 A ilu Łodzian głosowało. Po co zmieniać coś co od dziesięcioleci służy dobrze Łodzianom? Po to aby paru "krewnych i znajomych królika" zarobiło na tym kaskę. Jak to sie ma z większością inwestycji w Łodzi. A dziury w jezdniach były są i będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: con Łodzianie wybrali nowy plac Wolności? IP: *.toya.net.pl 19.06.08, 14:08 raczej watpie ze jest to projekt wybrany przez ogólne forum publizne, raczej znow poszlo o budzet i znow powstanie jakis gniot PRL-u, tak juz sie niegdzie nie buduje, chyba ze na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zf Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: 213.152.234.* 30.06.08, 17:57 Zdecydowanie za malo zieleni, nie powtorzcie bledu ze Zgierza,tam plac zostal pokryty granitem po brzegi i odstrasza wrecz,zero jakiegos drzewka,krzewu,kwiatow,popatrzcie na skwery w Londynie,miasto ruchliwe i tloczne a skwerki az przyjemnie patrzec,zadbane i kolorowe.To wlasnie przyciaga,a nie tafla betonu.A jesli chodzi o drogowskazy to przydalyby sie wyrazne oznaczenia atrakcji lodzkich,bo na to zasluguja.A jesli juz wybrac ten projekt to ja bym dodala na posadzce nazwy ulic rozchodzace sie promieniscie w ich kierunku. to podkresli zwiazek placu z nimi! Pozdrawiam moje miasto z daleka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Łodzianie wybrali nowy plac Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 20:14 Właśnie zgadzam się . Za mało zieleni . Powinny byc tuje ( bo zawsze zielone ) inne iglaki i trochę sezonowych kolorowych kwiatów i ławeczki . Dość betonu , więcej zieleni na Piotrkowskiej .Właśnie iglaków i dogadac się z gospodarzami ,żeby podlewali . Odpowiedz Link Zgłoś