Gość: Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 17:36 W końcu zaczynają inwestycje. Mam tylko nadzieje ULC czegoś nie odwali z dopuszczalną wysokością. Przecież nie chodzi tylko o Hilton. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BĘDKOWIANIN Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 18:36 Moim zdaniem tak jak inni łodzianaie niby Łódz ma byc nowoczesna a tak naprawde zobaczymy na inne miasta gdzie buduja sie budynki 200 - 300 m ja czekam na taki cód. mieszkam około 28 km od łodzi ale zawsze widze te małe wiezowce i kominy i światła bo mam okno na eLDeZet jak hilto nie przekroczy magicznego 100 m to nikt nie zauwazy nowego budynku ale pamietam jak sie z kumplami tam spotykałem ; )) hehe dobre czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkin ludzkie ręce i uszy tańsze od dynamitu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 19:03 Nie chce mi się czytać całego artykułu, bo o czym tu czytać - o rozbiórce i, że budowa się rozpoczyna ? No kiedyś się musi rozpocząć żeby powsrał budynek. Jednak już pierwsze zdania nakłaniają mnie do komentarza następującego: Otóż raczej żyjemy w trzecim świecie i nawet Hilton tego nie zmieni skoro zamiast załatwić rozbiórką "implozją" (moze nie dosłownie ale wybuchem do środka) inwestor będzie robił brud, kurz i chałas w samiutkim środku miasta przez całe tygodnie. Jest zadziwiające, że zabezpieczenie okolicy przed skutkamni wybuchu kosztuje więcej niż ciężka fizyczna praca kilkudziesięciu robotników wraz ze sprzętem, nie mówiąc już o odszkodowaniach za wielodniowy chałas młotów pneumatycznych szkodliwy tak dla mieszkańców, pracowników sąsiednich biur i zwykłych przechodniów. Widać po tym ile warta jest praca człowieka w Polsce, ile warte jest jego zdrowie, które i tak leczone jest z pieniędzy podatników lub też widać dlaczego na budowy do Polski firmy przywożą robotników aż z Indii (widziałem przy Manufakturze), podczas gdy nasi rodacy śpią pod mostem w Londynach. A wszystko to dlatego, że jesteśmy przecież w Unii Europejskiej, w której nie wolno "dyskryminować" żadnych narodów, w tym hinduskiego chocby i nasi mieli być żebrakami abroad niezapominając przed wyjazdem rozbić rodziny, no przecież nie ze swojej winy. Ale rachunek się zgadza, jest taniej, bo to naród w instrumencie państwa za wszystko w końcu zapłaci, jak nie teraz to dziećmi, które nie będą miały emerytury. Przecież to państwo utrzymuje lub nie bezrobotnych, państwo nie może połatać służby zdrowia, nie firmy budowlane, którym się takie coś opłaca, no co ma się nie opłacać ? Hindusi zwiewają do nas przed Indiami, a tu indie - u nasz, no nie ? Ale wsio w poriadku, bo napewno tak samo budowali Hiltona w Bombaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: ludzkie ręce i uszy tańsze od dynamitu... IP: *.lodz.msk.pl 18.03.08, 16:31 > Otóż raczej żyjemy w trzecim świecie i nawet Hilton tego nie zmieni > skoro zamiast załatwić rozbiórką "implozją" (moze nie dosłownie ale > wybuchem do środka) inwestor będzie robił brud, kurz i chałas w > samiutkim środku miasta przez całe tygodnie. Rozumiem, że Kolega jest zwolennikiem zamknięcia na kilka godzin trasy WZ, ul. Piotrkowskiej i al. Kościuszki? Bo bez tego eksplozji przeprowadzić nie można. Aha, cała operacja musi odbyć się w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Ruszają prace przy hotelu Hilton 16.03.08, 19:46 >. Na taki zapis w urzędzie lotnictwa cywilnego czekamy nie tylko my, >ale i inni inwestorzy. To najlepsze miejsce w Łodzi na stawianie >wysokich budynków i trzeba by je uwolnić. Mam nadzieję, że szybko >uda się rozwiązać ten problem i będziemy mogli pokazać projekt. Oczywiście że tak jeśli już stawiać gdzieś wysokościowce to właśnie tu .. tak by nie "rozbiegły" się po mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nie przekroczy 100m, a będzie miał 80m IP: *.chello.pl 16.03.08, 20:45 ULC się nie zgodził na więcej niż 80m. Pamiętacie newsy z przed paru tygodni że UM pracuje nad trwałą przeszkodą lotniczą gdzie będą mogły powstawać wysokie (ponad 100m) budynki? Nic z tego! ULC się na to również nie zgodzi bo zagraża to bezpieczeństwu samolotów podchodzących do Lublinka. ULC się zgodzi na wysokie budynki, ale równocześnie cofnie certyfikat Lublinkowi na obsługę samolotów co oznaczać będzie zamknięcie portu. Ja się już z tym pogodziłem, bo nie wysokość budynków świadczy o mieście :) Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach 16.03.08, 21:01 to i w Lodzi sie zgodzi, i nadzjee co poniektorych by nie "szpecic" Lodzi wysokimi budynkami prysna jak banka mydlana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Warszawa i Katowice to całkiem inna sytuacja... IP: *.chello.pl 16.03.08, 21:12 W Katowicach rozchodzi się o małe lotnisko aeroklubowe, a w Warszawie obowiązują procedury sid/star a także podjeścia na pas nie są nad wieżowcami. Tak jak pisałem, ULC się nie zgodził na wyższego Hiltona i wyższe budynki w "stałej przeszkodzie". Tak samo w Poznaniu zgody nie wyrażą. Na całym świecie są takie procedury i nikt tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach 17.03.08, 00:19 Znajdź chociaż jedną osobę, która nie życzy sobie wieżowca w tym miejscu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Besse Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:08 Ja sobie absolutnie nie życzę. Wieżowce to zagłada dla starej zabudowy i pseudonowoczesny prowincjonalizm. Poza tym w wysokim budynku nie bedzie hotelu tylko biura, Hiltonowi wystarczy pięć kondygnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 15:16 Mysle ze tobie zdecydowanie wystarczy ziemianka na Bialorusi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Besse Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 08:53 Jak prowincjusz to prowincjusz, argumenty na tym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Prosze bardzo 22.03.08, 12:09 nawet oddzielny watek na ten temat powstal... :D forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=77210810 Jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach 17.03.08, 11:50 > to i w Lodzi sie zgodzi, i nadzjee co poniektorych by nie "szpecic" > Lodzi wysokimi budynkami prysna jak banka mydlana Szpecić , nie szpecić chodzi po prostu o to by wysokościowce nie rozbiegły się po mieście na zasadzie "gdzie chcę tam sobie postawię"(patrz Warszawa)!! Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: W Warszawie sie zgodzil, w Katowicach 22.03.08, 12:11 Ale przeciez to dzialnie i ta analiza oraz wytyczenie tych miejsc ma temu przeciwdzialac? No i po za tym gdzie ma powstac Hilton? Kolo innych wysokich w Lodzi budynkow wiec w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Nie przekroczy 100m, a będzie miał 80m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 21:38 Ot i fajny pokaz mentalności Ślimaka z Placówki. Ciekawe, że kominy EC mają po 120m, są bliżej lotniska i ścieżki podejścia i mogą sobie być. Oczywiście przeszkody trzeba oznakować, oświetlić i nanieść na mapy ale spokojnie są możliwe. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Nie przekroczy 100m, a będzie miał 80m IP: *.chello.pl 16.03.08, 21:44 Prawo nie działa wstecz ;) W roku 2003 wprowadzone zostało rozporządzenie ministra infrastruktury na temat budowa obiektów w otoczeniu lotnisk i to ono jest wszystkiemu winne. Istniejące wysokie obiekty zaakceptowane, a wszystkie nowe które są powyżej limitu wysokości nie dostaną pozwolenia na budowę. Żeby była jasność, ja bym bardzo chciał budynki po 300m, ale skoro trzeba wybierać lotnisko, albo budynki ponad 100m wybiorę lotnisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Nie przekroczy 100m, a będzie miał 80m IP: 89.100.85.* 18.03.08, 21:02 a ja wole budynki i porzadne lotnisko gdzie indziej. To jak dla mnie jest skazane na niepowodzenie i blokowanie inwestycji na terenie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.chello.pl 16.03.08, 23:09 Po co Łodzi hotel hilton? Przecież to brzydkie miasto i ludzie wolą je omijać. Uważam, że to stracone pieniądze. Mieszkańcy uciekają z tej dziury. Pod wzgledem ilości mieszkańców w 2007 roku wyprzedził Łódź Kraków, a za 5 lat zrobi to Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 23:12 tylko kogo interesuja wypociny jakiegos wsiura z koziej wolki? he he Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Ruszają prace przy hotelu Hilton 17.03.08, 00:20 Dawno się tak nie uśmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Śmierdzący wsioku z wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 10:16 To twoją wies omijają bo nie mka dróg i jest wstretna. wrocław to syf. Nikogo nie przegoni bo we wsiejskim wrocławiu właśnie ubywa ludzi. A Kraków nadal jest trzeci odliczając mu zameldowanych czasowo turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: 85.254.196.* 17.03.08, 16:02 jestes kompletnym zerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozornie zacofany wieżowce to nie wszystko, nawet nic takiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 23:30 Proszę szanownego towarzystwa zakompleksionych miłośników wieżowców jako jedynej oznaki nowoczesności, a raczej nuworyszości: wieżowce w mieście nie majacym miliona mieszkańców to śmieszność demonstracji prowincjonalizmu do tego wbrew intencjom, bo wszak chodzi o światowość, - w mieście o liczebności ok. 700 tys. wciąż ubywających meszkańców to żenująca arogancja, - a w mieście biedy finansowej i intelektualnej to już ślepota aspirująca raczej do okolic Sao Paulo niż nawet tygrysów Azji, o Ameryce nie wspominając. Przypomnę tylko, że mieszkamy w Europie, a to o wiele więcej wbrew pozorom niż wymienione wszystkie trzy rejony świata razem, choćby kulturowo. W końcu to dzieki Europie te wieżowce się tam buduje tylko nie wszyscy wiedzą po co to robią. Jeżeli kogoś interesuje jaki widok z pokoju hotelowego może zapewnić wieżowiec w Łodzi proponuję załatwienie sprawy w Zusie na którymś z wyższych pięter, tam wszystko widać. Zaraz którędy to ja dzisiaj jechałem..., a juz wiem objazdem gdzieś między Limanowskiego a Drewnowską (mała uliczka) - no normalnie Sajgon po zrzuceniu napalmu, tylko pranie już zdążyli powiesić 10 lat temu i jeszcze nie zdjęli. Taki postęp, jest co oglądać z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: wieżowce to nie wszystko, nawet nic takiego IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 00:03 tylko co z tych twoich pseudofilozoficznych wynurzen wynika? oczywiscie nic! szkoda czasu nawet na czytanie tego prymitywnego belkotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozornie zacofany a ty taki wyedukowany tylko tekstu nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:36 Prymitywny to jesteś ty skoro chcesz obalić czyjś pogląd, słuszny czy nie, przy pomocy obelgi bez żadnych argumentów. Dno. To jest właśnie beukot pseudofilozoficzny i doprawdy nic w nim nie ma. Z pewnością twoim nic nie wnoszącym wpisem kieruje ideologia egoizmu i nic cię nie obchodzi opisany przeze mnie "sajgon łódzki" boś ślepy i głupi jak każdy napalony materialista. Należysz do tej części ludzkosci, która snobuje się używaniem luksusowego samochodu po bezdrożach lub wśród furmanek - po to by się wywyższać, fuj - burak. Według słownika języka polskiego bełkot to niewyraźna mowa lub niezrozumiały tekst. Jesli nawet nie zrozumiałeś zamieszczonego przeze mnie tekstu to masz problem. Nie puścili rodzice do szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: wieżowce to nie wszystko, nawet nic takiego IP: 203.31.173.* 17.03.08, 10:46 "W końcu to dzieki Europie te wieżowce się tam buduje tylko nie wszyscy wiedzą po co to robią" Czy pierwsze wiezowce powstawaly w Europie? Wydawalo mi sie ze w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozornie zacofany Re: wieżowce to nie wszystko, nawet nic takiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 12:28 > Czy pierwsze wiezowce powstawaly w > Europie? Wydawalo mi sie ze w USA? Z pewnością masz rację, jednak chodziło mi o co innego i użyłem zbyt dużego skrótu myslowego, a dotyczył faktu, iż to przez nieszczęsny skąd inąd w formie kolonializm cywilizacja europejska rozlała się z całym swym dorobkiem naukowym i kulturalnym na resztę świata. Nawet ten kolonializm jest obecny dziś, tylko w ukrytej formie bowiem gro kapitału globalnego jest genezy europejskiej. Wbrew pozorom najlepszym przykładem jest tu Japonia, która w skutek krzywd wyrządonych przez USA otrzymała niewyobrażalną pomoc po II w.ś. bez której nie rozwinęła by tak skrzydeł technologicznych. Owszem pomoc była od USA jednak z całą pewnością nie od indian tylko potomków emigrantów europejskich. Korzenie europejskie miały z kolei ogromny wpływ na rozwój kontynemtu amerykańskiego, co nie ulega chyba wątpliwości. I w tym sensie Europa jest matką cywilizacji, ...nadal. Jest mnóstwo dowodów na to, że kultura masowa obu \Ameryk i południowo - wschodniej Azji nie radzi sobie ze swoim sukcesem tworząc gigantyczne dysonanse przejawiające się w Chinach zaprzeczeniem idei olimpijskiej przez przesladowanie Tybetu, w Brazylii koegzystencją skoncentrowanego bogactwa w oceanie biedy co skutkuje zagrożeniem bezpieczeństwa bogaczy podobnym do grożacego do niedawna białym w RPA, w Argentynie niekończącymi się kryzysami gospodarczymi, a w USA pozorami państwa wolnych ludzi jednak z wielkimi kosztami tego pustego hasła w postaci przemocy kryminalnej, wielkich kosztów opieki prawnej i medycznej - wolność kosztem innych. Jednym z objawów tych dysonansów są wieżowce, które nie rażąc na Manhattanie rażą w miejscach biedy lub na pustkowiach przypominając zamki obronne średniowiecza. I to ma być otwarte społeczeństwo XXI w? Myślę, że dla wieżowców takim pustkowiem jest nasze miasto, tak pod względem przestrzennym jak i ekonomicznym. Zastanawiam się co i komu miałyby one demonstrować - siłę słabemu, to żaden wyczyn - azja. W zasadzie Europa stara się najpełniej wykorzystać swój bądź co bądź dorobek do konynuowania zrównoważonego rozwoju społecznego i przestrzennego w poszanowaniu środowiska i tradycji. To było na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: wieżowce to nie wszystko, nawet nic takiego IP: *.toya.net.pl 17.03.08, 15:27 > Myślę, że dla wieżowców takim pustkowiem jest nasze miasto, tak pod > względem przestrzennym jak i ekonomicznym. hehehehehe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Kolego czas na emeryture 22.03.08, 12:13 i seriale ogladac, juz podobni zacofancy wystarczajaco zlego dla Lodzi zrobili, wystarczy sobie poogladac co w Lodzi ostatnio powstalo "bo mialo byc nisko": Philips, Qubus, Silver, Ibis, trzypietrowe TBS i wiele innych prowincjonalnych budynkow rodem z Sochaczewa, najwyzszy czas by w Lodzi zaczely powstawac budynki na miare Lodzi a nie zakompleksionych "ekspertow" od architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tukan Ruszają prace przy hotelu Hilton... IP: *.retsat1.com.pl 17.03.08, 10:01 ...no właśnie, a tytuł artykułu brzmi: Rusza budowa hotelu Hilton. Przy okazji: póki co nie rusza budowa hotelu tylko wyburzanie kamienicy! Pewnie tytuł musi być bardziej chwytny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.4web.pl 18.03.08, 14:37 Mam nadzieję że na otwarcie przyjedzie Paris Hilton...;) Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Ruszają prace przy hotelu Hilton 19.03.08, 14:23 Wciąż niezmiernie mnie weseli, że włodarze chcą się pokazywać w świetle fleszy z narzędziem w ręku "uświetniając" w ten sposób inaugurację prywatnej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkba Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 19.03.08, 21:22 zastanawiam sie czy w czasie demolki tak ogromnej zostaly posegregowane smiecitj.drewno(drzwi,okna itp),szklo,metal(rury,kaloryfery),groz.wkoncu ciagle jest gadka otym zeby zakazac uzywania torebek foliowych (popieram) to moze podczas takich duzych prac mozna by cos odzyskac. reduce,reuse,recycle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Ruszają prace przy hotelu Hilton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 09:40 Dziękuję pozornie zacofanemu za jego opinię. Bo już myślałem, że jestem osamotniony w swoich poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Ruszają prace przy hotelu Hilton 22.03.08, 19:09 No na tym forum na pewno nie bedziesz, bo tu mozna rozne glupoty wyglaszac i dostac poklask, gorzej jak bys mial z tymi glupotami wyskoczyc przed profesjonalistami, deweloperami itp. Szybko bys dosatl to na co zaslugujesz z takimi pogladami, projektowanie kuchni itp... ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Koniec złudzeń. Hotelu nie będzie IP: *.toya.net.pl 22.06.09, 08:47 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Kropy Re: Koniec złudzeń. Hotelu nie będzie IP: *.lodz.msk.pl 22.06.09, 17:05 Kolejny sukces Kropiwnickiego. To najlepszy prezydent Łodzi w historii- czego się nie dotknie to spie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Hilton jednak będzie IP: *.toya.net.pl 26.06.09, 11:16 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/1017033.html Amerykańska sieć Hilton, która od kwietnia 2007 roku planuje wybudować w Łodzi pierwszy pięciogwiazdkowy hotel (na działce przy ul. Piotrkowskiej 157 wzdłuż al. Mickiewicza do al. Kościuszki), nie zamierza wycofać się z inwestycji. Tak wynika z ostatnich ustaleń między reprezentantami sieci i przedstawicielami firmy, która ma być odpowiedzialna za budowę gmachu w Łodzi (rozmowy odbywały się w Londynie i Warszawie). Informacja o tym, że Hilton może zrezygnować z projektu, pojawiła się trzy miesiące temu, kiedy pracownicy Wydziału Planowania Przestrzennego i Ochrony Zabytków UMŁ wydali decyzję, że budynek może mieć co najwyżej 86 metrów wysokości (inwestor chciał, by było to 100 metrów). - Trudno powiedzieć, kiedy moglibyśmy ruszyć z pracami - mówi Jarosław Olszowy, przedstawiciel inwestora. - Nowy biznesplan już mamy, ale teraz czekamy, aż zostanie on zaakceptowany przez banki, które miałyby współfinansować budowę. Gdy tylko dostaniemy pozytywną odpowiedź, od razu zabieramy się do pracy. Przypomnijmy, że w umowie o zakupie działki przy ul. Piotrkowskiej 157 jest zapisany warunek, że jeżeli do 4 kwietnia 2010 roku na zakupionym terenie nie stanie hotel o standardzie pięciu gwiazdek, nowy właściciel będzie musiał zapłacić karę - 5 mln złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Hilton jednak będzie IP: *.toya.net.pl 30.06.09, 12:15 To dobra wiadomość. Bo np. w Krakowie miał być ****Hilton ale sieć zrezygnowała z jego budowy definitywnie (sprzedaż działki). Odpowiedz Link Zgłoś