Dodaj do ulubionych

Plakat z gotowym szablonem

19.05.08, 18:14
Skoro we wrześniu 2007 pismo „Piotrkowska 104” (wydawane przez UMŁ)
mogło popełnić plagiat nekrologu prof. Dunina zamieszczonego
wcześniej na stronie BUŁ, bez pytania autora o zgodę, to dobrze, że
tu ktoś chociaż zapłacił za „rysunek wektorowy”.
Obserwuj wątek
    • Gość: lll Plakat z gotowym szablonem IP: *.salford.ac.uk 19.05.08, 18:31
      b-z-dura

1. 21 tys to nie sa ogromne pieniadze.
      2. Wykorzystywanie bibliotek jak iStock to normalna praktyka.
      3. Jak sie ktos nie zna to niech nie pisze takich artykulow.
      4. Poziom artykulu wskazuje ze GW=SE lub GW=Fakt
    • Gość: lll Plakat z gotowym szablonem IP: *.salford.ac.uk 19.05.08, 18:32
      Jakich specjalistow, jaka wartosc?
    • edagr Plakat z gotowym szablonem 19.05.08, 18:56
      Codziennie widzę w portalu wyborczej grafiki i zdjęcia z istockphoto. Jakoś im to nie przeszkadza? Jest to normalne jak ktoś zamawia ulotkę to się kupuje, zdjęcia grafiki i z tego tworzy coś nowego z wartością dodaną.

Gdyby klient chciał aby rysować, fotografować specjalnie pod dany projekt to musiałby za to zapłacić i to słono! No ale jak się ma budźet 20 000 na całą kampanię to czego się oczekuje?
      • edagr Re: Plakat z gotowym szablonem 19.05.08, 19:00
        Dodam jeszcze, że co innego projekt na zajęcia na ASP z projektowania
        graficznego, a co innego konkretna praca dla klienta z określonym budżetem.
    • Gość: Taaa Plakat z gotowym szablonem IP: *.net-partner.pl 19.05.08, 19:26
      Ponad 80 procent tzw. usług plastycznych robią ludzie, których
      jedyną kwalifikacją jest komputer składak i spiratowane programy.
      Nie mają ani wiedzy, ani talentu, ale wystawiają faktury vat, i to
      jest istotne. A można było zrobić konkurs dla studentów ASP, ale to
      nie w Łodzi, gdzie można bezkarnie zasr.. główną ulicę
      pseudorzeźbami poniżej jakiegokolwiek poziomu, czy nagryzmolić
      ścianę w pasażu Rubinsteina i mówić, że piękna i uczona.
      • Gość: menton Re: Plakat z gotowym szablonem IP: *.ms.lnet.pl 19.05.08, 19:30
        Taaa, wszystko fajnie ale nie na temat.
    • Gość: menton Plakat z gotowym szablonem IP: *.ms.lnet.pl 19.05.08, 19:28
      Dokładnie tak, z igły widły robią, jak to GW ma w zwyczaju. Żenujący artykuł,
      jakkolwiek nie popieram obecnych władz miasta, to w tym przypadku uważam że
      krytyka to szukanie dziury w całym. Sam akurat dzisiaj w tramwaju zastanowiłem
      się nad tym plakatem, bo przykuł moją uwagę i bardzo mi się spodobał, aż się
      zdziwiłem że to impreza robiona przez miasto, bo ewidentnie wskazywał na jakieś
      komercyjne wydarzenie.

Co z tego że kupiony motyw? Skoro jest dobry, kupiony jest legalnie, nikt nikogo
      nie okradł z własności intelektualnej, sprawdził się, wzbudził zainteresowanie?
      - przecież dokładnie taką miał spełnić funkcję. Jakby jakiś mONdry pan z ASP
      zaprezentował swój wizjonerski pomysł z dziesiątką wątpliwych alegorii
      odnoszących się do Łodzi, GW narzekałaby że paskudna i nieczytelna promocja.
      Szkoda słów.

Niestety GW coraz bardziej to raczej ZS - Złośliwy Szmatławiec, a artykuł to
      typowa "zapchaj dziura pod reklamą" pozdrawiam
    • Gość: gość D Plakat z gotowym szablonem IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.05.08, 19:32
      Mnie sie ten plakat podoba. Widzialam gorsze.
    • Gość: Sebastian Plakat z gotowym szablonem IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.05.08, 19:38
      O co chodzi z tym tekstem? Co jest złego w tym plakacie? Liczy się efekt!!!! dla
      mnie - ok!
      • Gość: Zazuzi Re: Plakat z gotowym szablonem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 21:30
        Super plakat. Przykuwa uwagę, lepszy niż inne "grafiki" zrealizowane
        na zlecenie Biura Promocji. Pewnie projektanci nie należą
        do "stajni" Gazety Wyborczej. Jak nie wiadomo o co GW chodzi, to
        chodzi o kaskę (dla kolesi)
        • edagr Re: Plakat z gotowym szablonem 19.05.08, 21:44
          Właśnie - ciekawy jestem kto podniósł ten raban i jaki miał cel?.
          Najlepszy jest zwrot we wstępie artykułu - "specjaliści twierdzą..." - pewnie są
          to ci sami spezjaliści którym zamówienie przeszło koło nosa?
          Może nawet co niektórzy wykładają na ASP? Nie wiem, ale mam wrażenie że nie bez
          powodu ktoś narobił rabanu.
          • Gość: jan Re: Plakat z gotowym szablonem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:43
            nie no sorry -to ze się wam czytającym gazetę wyborczą coś podoba to jest żaden
            wymiernik czegokolwiek

nawet gdyby tęcza nie była szablonem to i tak problem leży w tym że grafika
            wygląda jak zrobiona w godzinę tuż przed wyjściem do szkoły przez nastoletniego
            syna jednej z sekretarek z umł (bo zapomniało mu się to zrobić poprzedniego
            dnia) a na pewno nie jak coś za co się płaci jakimikolwiek pieniędzmi

prywatna firma ma swoje święte prawo wciskania takich bubli ale miasto właśnie
            po to utrzymuje w swoich szeregach taką masę ludzi (m.in plastyka) żeby sobie
            takiego syfu nie dać wcisnąć a następnym razem wybrać inną firmę

cała sprawa faktycznie niegodna jest artykułu ale dziwi mnie was żenująco niskie
            poczucie estetyki który w dodatku przeradza się jeszcze w jakiś dziwny atak
            -opanujcie się!
            • Gość: menton Re: Plakat z gotowym szablonem IP: *.ms.lnet.pl 19.05.08, 23:29
              Przecież to jest plakat reklamujący kilkudniową imprezę masową, nie ekskluzywne
              ąę zaproszenie na wystawę sztuki antycznej. Nie widzę nic złego w tych
              plakatach, być może to bardziej kwestia gustu niż estetyki...

Jestem ciekawy jak Twoim zdaniem powinien wyglądać plakat reklamujący Dni Łodzi?
              (a trzeba pamiętać, że musi być mocno REKLAMUJĄCY, bo nikt o zdrowych zmysłach
              by tam nie poszedł gdyby np. umieszczono na nim zdjęcie tego co tam się naprawdę
              dzieje) :)
            • edagr Re: Plakat z gotowym szablonem 20.05.08, 00:26
              Ale ja nigdzie nie mówię, że ten plakat mi się podoba.
              Nie podoba mi sie aferą którą zrobił ktoś z powodu, zakupu grafiki w agencji
              stockowej - to jest standard na całym świecie.
              Mam wrażenie że ktoś tym artykułem szuka dziury w całym.
    • Gość: ćma Plakat z gotowym szablonem IP: *.toya.net.pl 20.05.08, 07:09
      o "rzetelności" dziennikarzy z GW już legendy krążą, autor tego artykułu nawet
      nie pokusił się, żeby sprawdzić kto faktycznie jest właścicielem Progressivo, bo
      na pewno nie Makowska....

A co do całej afery... wiadoma sprawa, jaka agencja by się nie dotknęła do pracy
      przy oprawie tego typu miejskiej imprezy to znajdą dziurę w całym i obsmarują, a
      to dlatego, że miejskie pieniądze to najciekawszy temat dla pismaków, bo już nic
      innego nie chce im sie albo nie potrafią wymyślić
    • Gość: e Plakat z gotowym szablonem IP: *.lodz.mm.pl 20.05.08, 13:41
      Plakat imprezy utrzymuje poziom wytyczony przez plakat Europ. Stol. Lult. 2016.
      jest tak PROSTY ze az PROSTACKI. Kapiten Kultura z miss pod rękę reklamuje nie
      miasto a proszek do prania, to kapitan kicz, ale dobrze do Łodzi pasuje, bo Łodz
      to miasto kiczu i to nawet nie secesyjnego.
      Plakat Świeta Łodzi zywcem jest plagiatem ze stylu takich super stacji jak Viva,
      Mtv. Przypomina Paradę która z miasta usunął Kropiwniczny.
      Tym z Urzedu brauje smaku, ale o tym wiedza doły. Dołom Kapitan kultura pokazuje
      wała a urzędasy mają resztę w zadzie.
    • Gość: esMark Plakat z gotowym szablonem IP: *.lodz.mm.pl 20.05.08, 13:48

a po za tym, tak długo ładowałą sie strona ze za trzecim razem wyszedłem z niej
      i nie wrociłem. Po co tyle animacji? to nie silver screen.
    • Gość: gostek Re: Plakat z gotowym szablonem IP: *.cable.ubr03.smal.blueyonder.co.uk 26.06.08, 02:17
      Wiadomo, tata wlasciciela Progressivo siedzi w UML, wiec dal synkowi
      zarobic troche kasy. Nie pierwszy i nie ostatni raz niestety. Strona
      za 2000 zl, rachunek na 20 000. Tak sie w Polscie robi interesy :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka