Dodaj do ulubionych

Polecimy Globusem

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 12:08
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/301336.html
Polecimy "Globusem"

Sobota, 20 września 2003r.

Jeszcze tej jesieni łodzianie mogą spodziewać się uruchomienia pierwszego
międzynarodowego połączenia lotniczego z Lublinka. Do Mönchengladbach (koło
Düsseldorfu) i Berlina chce przewozić łodzian Biuro Podróży "Globus" z
Pszczyny, które posiada własny samolot ATR-42, identyczny z obsługującymi
trasę Łódź- Warszawa. Potrzebne jest już tylko upoważnienie Urzędu Lotnictwa
Cywilnego. "Globus" złożył wniosek o zgodę na wykonywanie przewozów na trasie
Katowice-Mönchengladbach-Katowice, bowiem właśnie z międzylądowaniami w
stolicy Śląska miałyby się początkowo odbywać loty z Łodzi.

- Bilet do Mönchengladbach i z powrotem kosztować będzie 200 euro. Do Berlina
120-130 euro - mówi Jan Matuszyński, prezes BP "Globus".

ATR-42 "Globusa" lata już z Katowic przez Wrocław do Mönchengladbach,
obsługuje też czartery biura podróży. Prezes Matuszyński marzy też o
uruchomieniu połączeń na trasie Łódź - Katowice - Wenecja. Mogłoby do tego
jednak dojść nie wcześniej niż wiosną przyszłego roku.

Dla zarządu Lublinka kooperacja z "Globusem" jest przede wszystkim nadzieją
na skomunikowanie Łodzi z którymś z berlińskich lotnisk.

Obserwuj wątek
    • maxxman Re: Polecimy Globusem 20.09.03, 16:31
      Hmmmm.... To ja zadam krótkie pytanie: ile kosztuje nowy samolot ATR-42??

mx
      • Gość: el matador Re: Polecimy Globusem IP: *.acn.pl / 10.68.6.* 30.09.03, 00:09
        maxxman napisał:

> Hmmmm.... To ja zadam krótkie pytanie: ile kosztuje nowy samolot ATR-42??
        >
        > mx
        Do cholery ,za mało Lodzianie i PPL uruchomili właśnie prywatnych lini
        lotniczych obsługujących z Lodzi europejskie połączenia lokalne takich włąśnie
        przewożników jak GLOBUS i lądowania w Moenchen Gladbach {z międzylądowaniem w
        Berlinie}- Moenchen Gladbach.;ostatnio bardzo modnym porcie lotniczym w sercu
        12-milionowego Zagłębia Ruhry(1,1 miliona pasażerów
        oczekiwane jest w 2003 roku).W ogóle z inteligencją władz Łodzi i sejmiku
        wojewodztwa oraz zakichanego Marszałka łodzkiego i samych Łodzian jest w tym
        2003 roku bardzo słabo.Bydgoszcz w międzyczasie zbudowała jeden z
        najnowocześniejszych w Europie lotniczych portów lokalnych i cargo na 500.000
        pasażerów i 40.000 ton cargo,miasto Bugdoszcz liczy 400.000
        mieszkańców,aglomeracja łódzka 1,2 miliona mieszkańców.Nic z tego,choć bardzo
        się staram, absolutnie nic nie rozumię.
        Kto sabotuje w Min-Infrastruktury plany rozbudowy węzłą loticzo-cargo-
        logistycznego w Łodzi?Niemcy czy Rosjanie?Nie wiem.Chodzi o spore interesy
        ekonomiczne idace w setki milionów dolarów.
    • Gość: tomash Re: Polecimy Globusem IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 12:11

> Jeszcze tej jesieni łodzianie mogą spodziewać się uruchomienia pierwszego
      > międzynarodowego połączenia lotniczego z Lublinka. Do Mönchengladbach (koło
      > Düsseldorfu) i Berlina chce przewozić łodzian Biuro Podróży "Globus" z
      > Pszczyny, które posiada własny samolot ATR-42, identyczny z obsługującymi
      > trasę Łódź- Warszawa. Potrzebne jest już tylko upoważnienie Urzędu Lotnictwa
      > Cywilnego. "Globus" złożył wniosek o zgodę na wykonywanie przewozów na trasie
      > Katowice-Mönchengladbach-Katowice, bowiem właśnie z międzylądowaniami w
      > stolicy Śląska miałyby się początkowo odbywać loty z Łodzi.
      >
      > - Bilet do Mönchengladbach i z powrotem kosztować będzie 200 euro. Do Berlina
      > 120-130 euro - mówi Jan Matuszyński, prezes BP "Globus".
      >
      > ATR-42 "Globusa" lata już z Katowic przez Wrocław do Mönchengladbach,
      > obsługuje też czartery biura podróży. Prezes Matuszyński marzy też o
      > uruchomieniu połączeń na trasie Łódź - Katowice - Wenecja. Mogłoby do tego
      > jednak dojść nie wcześniej niż wiosną przyszłego roku.
      >
      > Dla zarządu Lublinka kooperacja z "Globusem" jest przede wszystkim nadzieją
      > na skomunikowanie Łodzi z którymś z berlińskich lotnisk.
      >
      To swietna informacja, chociaz ja w to dopiero uwierze, jak zobacze ATR-a "Globusa" na plycie Lublinka. Juz przeciez tyle polaczen mialo byc i czekano tylko na jakies zatwierdzenia, Ryan Air juz za swoje pieniadze przedluzal pas, lataly do nas samoloty Silesian Air, Germanii, Eurowings i nie wiem jeszcze czego.
      Polaczenie do Monchengladbach i Berlina jest bardzo korzystne, nawet z miedzyladowaniem w Katowicach. A z tego co jest napisane, tak mialyby latac samoloty tylko poczatkowo, pozniej juz bezposrednio. Ceny nie sa najgorsze i jezeli Globus eksploatowalby to polaczenie pare miesiecy, na pewno nie bedzie problemow z zapelnieniem ATR-a. Moze nareszcie cos sie ruszy na tym naszym Lublinku!!!
    • Gość: NoldoR Re: Polecimy Globusem IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 23:31
      Bardzo jestem ciekaw w jaki sposób Globus lata przez EPWR do EDDM bo jakoś go
      tam nie widziałem ani razu, ani nawet nikt nie wie co to jest Globus. ( Chyba
      że lata incognito ).
      • Gość: FROST Re: Polecimy Globusem IP: 217.153.156.* 22.09.03, 06:59
        Gość portalu: NoldoR napisał(a):

> Bardzo jestem ciekaw w jaki sposób Globus lata przez EPWR do EDDM bo jakoś go
        > tam nie widziałem ani razu, ani nawet nikt nie wie co to jest Globus. ( Chyba
        > że lata incognito

Do Niemiec nawet na Boeingach lata się INKOGUTO, jest taka rubryczka w
        formularzu FPL gdzie trzeba zaznaczyć "INKOGUTO" lub "NO INKOGUTO". Czym się
        różni jeden rodzaj lotu od drugiego niech wyjaśnią biegli w temacie czyli ATC.

Pozdrawiam

ad
    • Gość: Protz Re: Polecimy Globusem IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 01:40
      Gość portalu: MarcinK napisał(a):
      > Jeszcze tej jesieni łodzianie mogą spodziewać się uruchomienia pierwszego
      > międzynarodowego połączenia lotniczego z Lublinka. Do Mönchengladbach (koło
      > Düsseldorfu) i Berlina chce przewozić łodzian Biuro Podróży "Globus" z
      > Pszczyny,

ehh, chyba nie ma nawet po co klawiature strzepic....

jakbym kiedys juz czytal podobne artykuly...

Protz
    • Gość: mar Re: Polecimy Globusem IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.09.03, 20:47
      "Potrzebne jest już tylko upoważnienie Urzędu Lotnictwa
      Cywilnego."
      Jakos to zdanie mnie hmmm dobija o dobre slowo. Ta instytucja zawsze jakos
      blokowala wszystko co dla Lodzi nie wiem czy chodzi o parasol nad LOT-em czy
      cos innego.
    • teoo Re: Wspomniał o inwestorach dla Lublinka. 24.09.03, 23:10
      www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=1&zapytanie=1,05&poz=1&id=1812
    • Gość: globus Re: Polecimy Globusem IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.12.03, 13:35
      Rewelacyjne wieści tylko szkoda, że Globus póki co nie lata swoim samolotem i
      nie wiadomo kiedy "podniesie" swoją maszynę ATR42, a od tego zależy powodzenie
      przedsięwzięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka