Dodaj do ulubionych

Proszę wyślijcie SMSa

IP: *.lodz.mm.pl 22.09.03, 21:52
na 7126 o treści POMAGAM - koszt 1,22. To idzie na czwórkę dzieci które jako
jedyne mają w Polsce chorobę, która powoduje, że całe ich ciało się kurczy i
w końcu umrą. Widziałem je w TV i kurcze o mało nie płakałem. Są inteligentne
a jedno powiedziało, że nie chce umierać i już teraz iść do Bozi. Jest to
przykre - ja już wysłałem. TVN i ERA GSM oficjalnie zrzekły się prowizji i
kosztów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruda Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.09.03, 21:57
      Wysłałem podczas wczorajszych faktów...
    • Gość: Maruda WAŻNE! IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.09.03, 22:01
      A najlepsze - najbardziej optymistyczne i budzące nadzieję jest to, że ta choroba jest całkowicie odwarcalna!
      • mewaa Re: WAŻNE! 22.09.03, 22:07
        Potrzeba tylko około 3.000.000 zł na pierwszy rok leczenia. Ale nasze zakichane
        ministerstwo na takie rzeczy nie ma pieniędzy. Potrzeba specjalnych programów i
        konkursów i przetargów, aby dzieciakom uratowć życie. Żygać się chce, jak się
        słyszy ich wypowiedzi. Wymyślają programy naprawcze dla kas chorych, przychodni
        i diabli wiedzą czego jeszcze. Sami niech sie naprawią.
        • Gość: boczyslaw Re: WAŻNE! IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 12:05
          a ty myslisz ze jak kazde dziecko bedzie potrzebowało 3 000 000 zł to państwo
          mu da?? Kochana takie czasy juz dawno mineły. Poza tym nie zapominaj ze
          jestesmy biednym krajem
          • mewaa Re: WAŻNE! 24.09.03, 22:02
            Gość portalu: boczyslaw napisał(a):

> a ty myslisz ze jak kazde dziecko bedzie potrzebowało 3 000 000 zł to państwo
            > mu da??

A dlaczego zaraz każde dziecko ma potrzebować tych 3.000.000? Zdaje się, że nie
            wszystkie dzieci są chore. A te co są, niestety tych pieniędzy potrzebiją. I
            państwo ma właśnie obowiązek pomagać. Przynajmniej w części.

Kochana takie czasy juz dawno mineły.

Jakie czasy minęły? Bo nie bardzo rozumiem. Masz na myśli głęboką komunę? Czasy
            pomocy nie mijają nigdy.

>Poza tym nie zapominaj ze
            > jestesmy biednym krajem

Skoro jesteśmy biednym krajem to dlaczego tzw. władza tego nie rozumie?
            Dlaczego rządzący czy to państwem czy danym miastem zaczynają od urządzenia na
            zicher swojego gabinetu i zakupu super autka? Może by właśnie te "niewielkie"
            kwoty zebrać do kupki? I napewno zebrałoby się kilka takich kupeczek po
            3.000.000.
            No ale czy syty zrozumie głodnego?

pozdrawiam, mewaa
      • Gość: Do. Re: WAŻNE! IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 24.09.03, 11:29
        Ja w kwestii formalnej. Choroba nie jest odwracalna. Jest to choroba
        genetyczna i niestety, spustoszenia podczas pierwszych lat zycia sa zbyt
        wielkie, zeby odwrocic to co widzieliscie w TVNie. Ten chlopczyk nie bedzie
        nigdy wygladal normalnie, jego wzrok mozna najwyzej zoperowac, zeby tez i
        najwyzej mozna go zapisac do logopedy na zajecia z wymowy. Tak samo jego
        rodzenstwo. To co jest w srodku juz sie nie odwroci. Jedyne co sie na pewno
        poprawi to ich komfort zycia.
        Pozytywne proby terapii genetycznej tej choroby sa prowadzone w Stanach, ale i
        ta terapie trzeba co kilka miesiecy powtarzac.
        I zadam jedno pytanie: czemu ci rodzice maja CZWORKE dzieci!!!!!!! DLACZEGO
        NIKT PO PIERWSZYM DZIECKU NIE POWIEDZIAL IM O ZAGROZENIACH I DLACZEGO NIKT ICH
        NIE BADAL!!!! Albo moze rodzice za wszelka cene chcieli miec duza rodzinke?
        Koszmar.
        Pozdr.
        Do.
        • yaa Re: WAŻNE! 24.09.03, 12:47
          Z tego co wiem ta czwórka dzieci nie jest rodzeństwo, choć mogę się mylić.
          Pozdrawiam
          Yaa
          • mewaa Re: WAŻNE! 24.09.03, 22:07
            Z całą pewnością, są to dzieci różnych rodziców.
            • Gość: Do. Re: WAŻNE! IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 25.09.03, 03:33
              A skad ta pewnosc? Chetnie sie dowiem.
              Pozdr.
              Do.
    • marjory_m Re: Proszę wyślijcie SMSa 22.09.03, 22:06
      poszło
    • Gość: teufel Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.09.03, 22:08
      Mam 0,00zł na koncie. buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    • galdor Re: Proszę wyślijcie SMSa 22.09.03, 22:28
      Poszło ;)
    • the_dzidka Re: Proszę wyślijcie SMSa 23.09.03, 07:56
      Melduje poslusznie, że poszły cztery - dwa ode mnie, dwa od mojej mamy :-)
    • yaa Re: Proszę wyślijcie SMSa 23.09.03, 08:52
      Wysłałem, oczywiście.
      A na miejscu Ministra Zdrowia wstyd byłoby mi wyjść na ulicę.
      Pozdrawiam
      Yaa
    • jp29 Re: Proszę wyślijcie SMSa 23.09.03, 10:04
      Wysłane, i znowu Solidarność Polaków będzie zaskakująca.
    • yaa Mail do Ministerstwa Zdrowia 23.09.03, 10:15
      Napisałem do Ministerstwa Zdrowia e-maila o takiej treści:

Szanowni Państwo

Piszę do państwa głęboko poruszony nieszczęściem czworga dzieci chorych na
      mukopolisacharydozę. Ich choroba jest nie tylko dramatem dla nich i ich rodzin,
      którym serdecznie współczuję, ale także przykładem złego funkcjonowania państwa
      resortu. Brak reakcji na dramat, który choć prezentowany jest w mediach od
      kilku tygodni, trwa już kilka lat, świadczy albo o braku woli załatwienia tej
      sprawy, albo o braku przygotowania do podejmowania decyzji.
      Niezależnie od powodów, jakimi kieruje się Ministerstwo Zdrowia nie podejmując
      skutecznych działań w celu poprawy stanu tych dzieci, sprawa stwia Państwa
      resort w bardzo złym świetle. A sytuacja, w której media, organizując publiczną
      akcję zbierania pieniędzy, wyręczają Ministerstwo Zdrowia, które nie może (nie
      chce?) pomóc czwórce dzieci kompromituje Państwa resort. Tłumaczenie braku
      skutecznych działań niedostatecznymi środkami finansowymi resortu ociera się o
      śmieszność, biorąc pod uwagę, iż chodzi o sumę 3 mln zł - w porównaniu do
      zaplanowanych w ustawie budżetowej wydatków na ochronę zdrowia - ponad 3 mld zł
      (co stanowi niecałe 0,1% wspomnianych wydatków).

W związku z powyższym, uprzejmie proszę o informację o powodach, dla których
      Ministerstwo Zdrowia nie zdecydowało się dotychczas pomóc dzieciom, a także o
      ewentualnych podjętych przez Państwa resort działań mających na celu taką
      pomoc, a także o planowanych działaniach w tej sprawie.
      Proszę o odpowiedź pocztą elektroniczną na adres:
      yaa@gazeta.pl
      Z poważaniem
      K.S.

Teraz czekam na odpowiedź. Jak odpiszą dam znać.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • asynchronukleotorreador Re: Mail do Ministerstwa Zdrowia 24.09.03, 11:30
        Oszalałeś?
        Liczysz na odpowiedź?

Chyba prędzej dołożą 30 zł na to leczenie
        niż Ci odpowiedzą.

P.S.
        Od przedwczoraj wysłałem już 19 smsów
        • yaa Re: Mail do Ministerstwa Zdrowia 24.09.03, 11:48
          Powinni odpowiedzieć, to ich psi obowiązek.
          Inna sprawa, że pare instytucji już mnie olało w tym Kancelaria Prezydenta.
          Cóż, taki mamy kraj.
          Pozdrawiam
          Yaa
    • keltoi Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 09:26
      Napisałam, zaraz zbałamucę ojca i przyjaciółkę...i niech namawiają dalej. :)
    • Gość: ELVIZ Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.mipro.pl 24.09.03, 11:03
      Też wysłałem maila do Ministerstwa Zdrowia - ciekawe, czy odpowiedzą mi w ciągu
      ustawowych dwóch tygodni, czy też o odpowiedź będę musiał się upomnieć???
    • piter_ka Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 11:15
      Żona pusciła 8sms-ów ja tylko jednego bo komórke mam słuzbową(ale jeszcze
      jednego puszczę)
      A swoją drogą nasze państwo które nic tym dzieciakom nie dało, zgarnia sobie 22
      grosze z każdego SMS-a.Bandyci
      pozdr.
      • Gość: solo Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 22:16
        Ja mam komórke na firmę (własną) i odbiorę im ten vat
    • zusmann Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 12:00
      Wysłałem 8. Cholery można dostać jak przychodzą raporty z Ery i podziękowania
      od operatora i Fundacji TVN ;-) W sumie 16 smsów zwrotnych. Ale to nie o to
      chodzi, żeby wysyłać. Niech Minister Zdrowia zrobi akcję w stylu Owsiaka.
      Wystarczy. A ten nie - siedzi na dupie i nic nie robi. Ma przecież setki
      pracowników na etacie. Niech się znajdzie pięciu, którzy się zajmą tą akcją i
      niech zorganizują koncerty, zbiórki itp. jak nie chcą dać kasy resortowej.
      • Gość: Do. Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 24.09.03, 12:07
        Naprawde tak myslisz czy tylko tak piszesz poruszony sytuacja tych dzieci? Juz
        TVN zorganizowalo akcje, ale jesli chcesz to tez mozesz zorganizowac...
        A chorych dzieci na roznego typu choroby genetyczne, w naszym kraju, jest
        znacznie wiecej. Na pewno Twoja akcja sie przyda.
        Pozdr.
        Do.
        • Gość: ELVIZ Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.mipro.pl 24.09.03, 12:10
          Ministerstwo siedzi na dupie i gość ma rację. Z drugiej strony ludzie siedzący
          za granicą mają lepsze pole do popisu wśród znajomych i miejscowej Polonii
          jeśli takowa oczywiście istnieje. popatrzmy na USA - Polonia się nie przyznaje.
          A ja np. na Ochojską nie dam, a Owsiaka tak - bo Ochojska większość
          wypierdziela poza kraj, a Owsiak robi w domu. A MInisterstwo kasę bierze ale
          nie ma nic do zaoferowania. Tam najważniejsza jest kłótnia o premie.
          • Gość: Do. Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 24.09.03, 12:31
            A Twojego postu ELVIZ niestety nie rozumiem. Wytlumacz mi, prosze.
            Do.
            PS: Oczywiscie zrozumialam pierwsze zdanie :-)
        • zusmann Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 12:19
          Gość portalu: Do. napisał(a):

> Naprawde tak myslisz czy tylko tak piszesz poruszony sytuacja tych dzieci?
          Juz TVN zorganizowalo akcje, ale jesli chcesz to tez mozesz zorganizowac...
          > A chorych dzieci na roznego typu choroby genetyczne, w naszym kraju, jest
          > znacznie wiecej. Na pewno Twoja akcja sie przyda.

Naprawdę tak myślę, a poza tym:
          1. jestem "osobą fizyczną" więc nie mam ŻADNEJ siły przebicia wśród sponsorów
          2. to pracownicy Ministerstwa dostają kasę za pracę w kierunku polepszenia
          stanu zdrowia Polaków
          3. musiałbym miec masę kasy, żeby w ogóle zacząć a Ministerstwo ją ma
          4. Ministerstwo może "nakazać", jest częścią składową Rządu (rozporządzenia np)
          • Gość: Do. Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 24.09.03, 12:27
            Zaloz fundacje.
            Ministerstwo na razie ma dziury w kieszeni i nie wystarcza na zwykle leczenie
            ludzi. Poprawic trzeba system, a nie dawac 3mln choremu dziecku. Np. jakby byl
            system prywatnych ubezpieczen to ta rodzina moglaby miec czesc przynajmniej
            leczenia pokrywana z ubezpieczenia. Ale to juz inna bajka.

Jakos nikt nie kwapi sie odpowiedzenia na pytanie, ktore postawilam w poscie

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=8114752&a=8143153
            Pozdr.
            Do.
            • zusmann Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 12:40
              Gość portalu: Do. napisał(a):

> Jakos nikt nie kwapi sie odpowiedzenia na pytanie, ktore postawilam w poscie
              >
              > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=8114752&a=8143153

Nie ma na co odpowiadać. To nie są dzieci jednych rodziców tylko różne rodziny.
              • Gość: Do. Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.135.62.81.dial.bluewin.ch 24.09.03, 12:48
                Nie sadze.
                Do.
            • Gość: ELVIZ Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.mipro.pl 24.09.03, 12:59
              Ludzie co siedzą np. w Szwajcarii są mądrzy, bo nie siedzą tutaj. Teraz
              rozumiesz??? Ja robię co mogę i nie każdy ma możliwość założenia fundacji i
              przebicia. Są jeszcze znajomości i przekręty i wtedy takiej Ochojskiej sie
              udaje - rozumiesz?? Ty też możesz skrzyknąć znajomych rozumiesz??? I nieważne
              czy będą w Polsce czy nie - rozumiesz???
              • Gość: Do. Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: 129.194.216.* 24.09.03, 13:12
                Ale ja nie krzycze, ze Ministerstwo nie daje pieniedzy na te dzieci i nie mam
                zamiaru fundacji zakladac.
                Nie rozumiem dlaczego spojrzenie ze Szwajcarii ma byc inne? Myslisz, ze tu nie
                ma chorych genetycznie dzieci? Sa. Tylko tutaj system ubezpieczaln prywatnych,
                za odpowiednia oplata miesieczna, refunduje nawet bardzo drogie leczenie.
                Pozdr.
                Do.
                • Gość: ELVIZ Re: Proszę wyślijcie SMSa IP: *.mipro.pl 24.09.03, 13:20
                  Pewnie że są i dobrze że są, ale w Polsce nie ma i dlatego są zbiórki. Jak
                  państwo nie daje to naród i tak się zjednoczy. Ale boli że państwo nic nie
                  robi. Ja pomagam różnym chorym na ile mnie stać. Ale wiem, że fundacja w moim
                  przypadku odpada. Od rad głowa boli, a ja w między czasie wolę smska wysłać.
    • mothqueen Re: Proszę wyślijcie SMSa 24.09.03, 12:01
      wysłałam !!!!
    • Gość: ELVIZ Już mają prawie na roczną kurację! IP: *.lodz.mm.pl 24.09.03, 23:36
      Już mają około 5/6 całej sumy!!! I się uda bez rybich chu-ów z Ministerstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka