Dodaj do ulubionych

nowe wydarzenie w MPK

IP: 10.0.219.* 08.01.02, 19:22
MPK dzisiaj zainicjowało, a zwłaszcza uroczyste otwarcie systemu łaczności... uważacie, że dobrze zrobiono czy wyrzucono pieniadze w błoto??
Jakie miasta maja jeszcze takie systemy i czy dizałaja sprawne i co tak na prawdę dadza??? prosimy o opinię:)))
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: nowe wydarzenie w MPK 08.01.02, 20:33
      Przybliż dokładnie o co chodzi. O jakim konkretnie systenie łączności mówisz?
      Pozdrawiam
      • Gość: geograf Re: nowe wydarzenie w MPK IP: 10.0.219.* 08.01.02, 20:42
        uuu, widzę, że ktoś z innego miasta zawitał do burty...
        więc jak mogłeś zobaczyc/uzłyszec itp. w Teleexpresie, Faktach i w innych ustrojstwach, w każdym pojeździe naszego Łódzkiego MPK- również w wozach naprawczych, zamontowano radio-odbiornoko-nadajniki (nie wiem jak to się nazywa potocznie czy tam fachjowo na przenośna w wersji mini radiostację (?))
        I dzięki temu MPK ma stały kontakt ze swoimi wozami na mieście- wszystkimi!!
        MA to służyc zgałaszniu np. zastawionych toprów tramwajowych- a za 10 minut MPK przyjeżdża ze Straża Miejska i biora na lawetę samochody, które zastawiały torowisko:))
        Ma to służyc również do innych tego typu zdarzen i awarii, więc co ty na to??
        • malopolanin Re: nowe wydarzenie w MPK 08.01.02, 20:48
          Nie lubisz Krakowa? :)
          W Krakowie coś takiego też funkcjonuje we wszystkich autobusach i niestety ok.
          50 % ( mogę się tu mylić ) tramwajów. Jest to bardzo dobra rzecz, szczególnie
          jak autobus wyjeżdża poza granice miasta ( u was i tramwaj - zazdroszczę wam
          tego). Tak więc, moim zdaniem,to dobra inwestycja waszego MPK.
          Mam jeszcze pytanie z innej beczki, słyszałem, że ma być modernizowana trasa
          tramwaju Zgierz - Ozorków. Czy można znać szczegóły?
          Pozdrawiam
          • Gość: geograf Re: nowe wydarzenie w MPK IP: 10.0.219.* 08.01.02, 20:54
            Nie mam nic do Krakowa:))
            Po pierwsze to w Faktach podali, że podobny system do naszego istnieje jeszcze tylko w Katowicach, ale może im chodziło o wszystkie podłaczone autobusy i tramwaje??
            Po drugie: to o czym słyszałeś ma status Tramwaju Regionalnego i w zamiarach jest (przede wszystkim dostanie z UE pieniadze na proekologiczne środki transportu- ale o tym się zbytnio nie mówi:) jest wyremontowanie i wybudowanie(czy jedno nie wyklucza drugiego? teraz ja tak to nazwałem bo nie pamiętam jak było w założeniach:) nowej sieci trakcyjnej i szynowej, aby tramwaj mógł jeździc poczatkowo pomiędzy Zgierzem a Pabianicami przez Łódź (!), a następnie trasa ma byc przedłużona do Ozorkowa. Po tej trasie miałyby jeździc całkowicie nowe tramwaje niskopodłogowe i w ogóle och i ach.
            Niestety teraz trochę ta sprawa przycichła bo MPK buduje sobie szybki tramwaj w granicach miasta... ale może niedługo pomysł zostanie odkopany???
            • malopolanin Re: nowe wydarzenie w MPK 09.01.02, 17:26
              Pewnie wasz system jest nowocześniejszy. Bo nasz był ( i do tej pory jest
              wprowadzany w tramwajach) wprowadzany stpniowo tak ,że część urządzeń może już
              być przestarzałych.
              Wracając do linii Ozorków - Zgierz : czyli były to tylko plany remontu linii i
              nie są teraz realizowane?
              Pozdrawiam
              • michal.ch Re: nowe wydarzenie w MPK 09.01.02, 18:02
                Tak.

Właściwie to nawet nie były to kompleksowe plany, a tylko koncept.
                • Gość: geograf Re: nowe wydarzenie w MPK IP: 10.0.219.* 09.01.02, 18:10
                  a rozumiem, że o planach linii Pabianice-Zgierz już mówi się bardziej poważnie...????
    • michal.ch Re: nowe wydarzenie w MPK 09.01.02, 18:09
      To dobra inwestycja. Oprócz systemu łączności równolegle buduje się system
      monitoringu. Ma on zostać zamontowany docelowo we wszystkich liniowych
      pojazdach (na początku w nowych autobusach i Cityrunnerach).

W tej chwili monitoruje się m.in. krańcówkę autobusową przy Dw. Kaliskim.

Cała ta akcja powinna poprawić bezpieczeństwo w pojazdach MPK, a także zapewnić
      szybką łączność w razie wypadków. Monitoring w wozach powinien ponadto pomóc w
      złapaniu kieszonkowców i wandali.
      • Gość: geograf Re: nowe wydarzenie w MPK IP: 10.0.219.* 09.01.02, 18:14
        no i do czego to doszło! żeby biedne i bezrobotne miasto jakim jest (w przekonaniach wielu ludzi) Łódź, miało takie nowinki w komunikacji miejskiej jak radiotelefony, kamery i tak nowoczesny tabor!!
        świat się konczy- pomyślec, że nawet w wa-wie tego nie maja, tyle tylko, że o tym w TV się nie mówi....
        a szkoda
        • michal.ch Re: nowe wydarzenie w MPK 09.01.02, 18:19
          Bo Polsat i TVP to Warszawiacy, a oni Łódź tępią jak tylko mogą. Czasem jednak
          im się to nie udaje... :]
          • Gość: Pietja Re: nowe wydarzenie w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 18:30
            Za to w TVN przeciwnie. Dość często jest o naszym mieście.
            • Gość: geograf Re: nowe wydarzenie w MPK IP: 10.0.219.* 09.01.02, 18:41
              i zazwyczaj przy okazji zabojstw, pożarów, kradzieży... jest o tym dyskusja równiez na ogólnym.....
              TVN też jest po częsci wa-wskie, a po częsci krakowskie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka