Dodaj do ulubionych

ŁTR utrudnieniem dla kierowców

IP: *.toya.net.pl 02.07.08, 19:59
Przecież na tych odcinkach jest zakaz ruchu... jak można krytykować coś po
czym nie wolno jeździć ? Coś czuje że to wymysły autora artykułu.
Obserwuj wątek
    • Gość: liść Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.lodz.mm.pl 02.07.08, 20:16
      Na tych odcinkach można jeździć i będzie tam ruch...

tyle, że przy prędkości 50km/h nic się nie dzieje...sam tamtędy jechałem kilka
      razy i nic się nie działo...chyba, że ktoś będzie miał na liczniku 150km/h to
      skończy jak prezenter Polsatu ale będzie sobie sam winien!

poza tym...ścisłe centrum ma być dla ruchu pieszego i komunikacji usługowej!!

i ciesz się, że w ten sposób to wymuszają!
    • Gość: znajomy w końcu troche Zachodu w Łodzi IP: *.toya.net.pl 02.07.08, 20:33
      tylko polskie buractwo wiecznie narzeka, bo nosa za granice województwa nawet
      nie wystawiło, hehehe
      takie wysepki to NORMA na Zachodzie, wiedzą to ci, którzy wyjechali tam troche
      popracować
      • Gość: wiśniowy Re: w końcu troche Zachodu w Łodzi IP: 212.160.102.* 03.07.08, 11:23
        lepsze takie wysepki niż garby,przy 50km/h nie trzeba zwalniać do 20km/h tylko
        się normalnie jedzie
    • Gość: Kris Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 21:38
      a ja mam spore zastrzezenia do przejazdu przez tory na skrzyzowaniu
      Kosciuszki/Zamenhofa. Jadac Zamenhofa lewym pasem tuz przed torami jest straszna
      niedorobka/fuszerka - prog niczym wysoki kraweznik. to bardzo niebezpieczne
      miejsce i radze tam wszystkim uwazac (bo w to ze to bedzie naprawione - nie wierze).
    • Gość: krm ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.toya.net.pl 02.07.08, 21:45
      "Ruch samochodowy ma zostać skierowany na ul. Wólczańską i Kościuszki, które
      będą przebudowywane."

a skoro Wólczańskkiej nie da się poszerzyć bo nie ma miejsca, to pewnie ją
      zwężą jak Kilińskiego
    • Gość: de ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: 195.117.116.* 02.07.08, 22:00
      No tak, ale na Piotrkowskiej został wydzielony pas "tylko dla mpk" - jak znam
      łódzkich kierowców, jak tylko otworzą Piotrkowską, zaraz znajdzie się wielu
      takich, którzy będą "przyspieszać" i ciąć ile fabryka dała po torowisku -
      powinno być bardziej wydzielone! Może owe "perony" przy przystankach troszkę
      utemperują tych, którym wiecznie się spieszy. Nie mam złudzeń, że policja nie
      będzie pilnowała tam porządku.
    • Gość: iks ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:00
      Ciekawe jak ten taksówkarz zareagowałby na podobne wzniesienie na
      skrzyzowaniach, czyli takie holenderskie rozwiazanie. Tam nawet w
      szczerym polu mozna spotkać zwane po miejscowemu "drempels" czyli
      nadlany asfalt na całym skrzyżowaniu i ok 5 metrów wgłąb bażdej z
      ulic. Jadąc przepisowo wszystko jest ok. Dodatkowym pomyslem sa
      szykany np przed wjazdem do miasteczka wymuszajace zredukowanie
      predkosci do tych 50km/h.

Ale niestety żyjemy w Polsce, i tu gdyby zrobiono cos podobnego, to
      w dniu otwarcia takiego ustrojstwa pewnie byloby z 5 zabitych i
      dziesiatki rannych.

Przecież to jak najbardziej normalne, ze tam gdzie wysiadaja ludzie
      z tramwaju, nalezy wcisnac gaz do dechy i włączyć wycieraczki, aby
      bryzgajaca krew nie przesłaniała nowo otwartej drogi...

A takie marudzenie dla taksówkarzy jest jak najbardziej normalne, bo
      przeciez na ogół to starsi panowie, którzy jezdza od 30 lat, kiedy
      na ulicach całej Łodzi było mniej aut niż teraz na parkingu przed
      hipermarketem. A tu mamy biadolenie że zrobili cos inaczej niż do
      tej pory, z mysla o tych pokrzywdzonych przez los niepełnosprawnych.
      • lukask73 szykany 04.07.08, 14:50
        > Dodatkowym pomyslem sa
        > szykany np przed wjazdem do miasteczka wymuszajace zredukowanie
        > predkosci do tych 50km/h.
        >
        > Ale niestety żyjemy w Polsce, i tu gdyby zrobiono cos podobnego,to
        > w dniu otwarcia takiego ustrojstwa pewnie byloby z 5 zabitych i
        > dziesiatki rannych.

Na dwujezdniowej drodze 92 Poznań-Września kilka lat temu porobiono
        zwężenia i szykany w imię zwiększenia bezpieczeństwa. Moim zdaniem
        to tylko zwiększa niebezpieczeństwo. Za to wygląda przekomicznie.
        Nadjeżdżając w nocy widzi się kilkanaście znaków (sic! ograniczenia
        kolejno do 80, 60, ostrzegawcze o zwężeniu, innym nieb. itd.
        wszystko po obu stronach) i odblaskowe elementy prowadzące.

Zamiast ograniczeń na skrzyżowaniach powinny być wiadukty i drogą
        można by jechać 110 km/h non-stop.
        • Gość: . Re: szykany IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.08, 22:45
          > Na dwujezdniowej drodze 92 Poznań-Września kilka lat temu porobiono
          > zwężenia i szykany w imię zwiększenia bezpieczeństwa. Moim zdaniem
          > to tylko zwiększa niebezpieczeństwo.

Oczywiście bardzo Twoje zdanie sobie cenię, ale czemu mam nieodparte wrażenie,
          że statystyki policyjne mu przeczą?
    • Gość: Jaaja ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.grs-k0.g1.pl 02.07.08, 22:41
      "To jest ścisłe centrum, a nie tor wyścigowy, żeby kierowcy mogli
      poszaleć - mówi Marcin Małek, rzecznik MPK."

Może lepiej zadbać o kulturę i znajomość przepisów własnych
      kierowców i motorniczych, bo zachowują się jakby drogi publiczne
      były folwarkiem MPK.

Z wprowadzonych "progów" ucieszą się zapewne jadący "na sygnale"
      kierowcy policji, straży pożarnej a szczególnie pogotowia
      ratunkowego wiozącego pacjenta np. z urazem kręgosłupa.

Pozdrawiam.
      • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.gprs.plus.pl 02.07.08, 23:01
        > Z wprowadzonych "progów" ucieszą się zapewne jadący "na sygnale"
        > kierowcy policji, straży pożarnej a szczególnie pogotowia
        > ratunkowego wiozącego pacjenta np. z urazem kręgosłupa.

Pojazdy uprzywilejowane mają prawo wjazdu na torowisko, korzystając przy okazji
        z jego odseparowania od samochodów prywatnych.
      • Gość: barnaba Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.lodz.msk.pl 02.07.08, 23:03
        > Z wprowadzonych "progów" ucieszą się zapewne jadący "na sygnale"
        > kierowcy policji, straży pożarnej a szczególnie pogotowia
        > ratunkowego wiozącego pacjenta np. z urazem kręgosłupa.

Gdybyś miał prawo jazdy, wiedziałbyś, że takie pojazdy mają prawo jechać po torach.
        • Gość: jajaa Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.grs-k0.g1.pl 03.07.08, 06:34
          Prawo jazdy mam od 17lat i obawiam się że nie zawsze karetka będzie
          mogła "pociągnąć" torowiskiem bo czasem będzie się tam znajdował
          wspomniany ŁTR.

Pozdrawiam.
          • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 13:48
            Rzadziej niż samochód na pasie samochodowym. A jak przed karetką będzie tramwaj,
            to się go wyminie po drugim torze.
    • Gość: xyz ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:44
      Te wysepki są i tak zbyt niskie - najniższy tramwaj - Siemens ULF - ma podłogę
      na wysokości 30 cm, nasze nieco wyżej. I taka (~35 cm) powinna być wysokość
      wysepek żeby niepełnosprawni mogli wjechać do tramwaju bez użycia rampy.
      • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.gprs.plus.pl 02.07.08, 23:00
        > Te wysepki są i tak zbyt niskie - najniższy tramwaj - Siemens ULF - ma podłogę
        > na wysokości 30 cm, nasze nieco wyżej.

ULF ma bodajże 18 cm. Cityrunner 32, pesa - 35.

I taka (~35 cm) powinna być wysokość
        > wysepek żeby niepełnosprawni mogli wjechać do tramwaju bez użycia rampy.

Albo rampy powinny być wyższe - równo z podłogą wagonu, albo tramwaje powinny
        mieć niższą podłogę. Zupełnie niepotrzebnie w przetargu zapisano, że wagony mają
        mieć pełną oś - takich wozów jest niewiele. Właśnie ze względu na wysepki w
        centrach miast częściej stosuje się wagony z półosiami i niższą podłogą. O ile w
        przypadku Cityrunnerów uzasadnieniem zakupu wagonów z pełną osią był stan
        torowiska to tu przy trasie wyremontowanej w 100% tego problemu już by nie było.
    • Gość: mama ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.toya.net.pl 02.07.08, 22:53
      - Ul. Piotrkowska ma służyć głównie komunikacji miejskiej. To jest ścisłe centrum
      Będę po mieście jeździła samochodem i nigdy nie wsiądę do tramwaju, który
      jest powolny, drogi, brudny, jest w nim gorąco, ludzie śmierdzą a co gorsza
      trzeba do niego dojść. I choćby "fachowcy" się ze..ali i mnożyli nie wiem
      jakie przeszkody (które można oczywiście ominąć) nie zrezygnuję. Będę płaciła
      mandaty, będę łaziła po sądach ale nikt mnie nie zmusi do rezygnacji z aura.
      Bo to wygoda. I mam do tego prawo !
      • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.gprs.plus.pl 02.07.08, 22:56
        No i co z tego?
      • Gość: everybody Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:04
        Tak, droga mamo... Czy swoje dziecko też będziesz uczyła, żeby
        myślało o czubku tylko własnego nosa? Przecież masz samochód i
        będziesz łamała przepisy, bo wiesz najlepiej, co jest właściwe dla
        ciebie i reszty ludzi. Twoja mądrość może się tylko przyczynić do
        zwiększenia liczby ofiar wypadków drogowych. Módl się, żeby jakiś
        ignorant w samochodzie nie rozjechał ciebie z twoim dzieckiem.
        Spowalnianie ruchu służy przede wszystkim bezpieczeństwu. Ale
        przecież ty w swoim samochodzie jesteś bezpieczna...
        • Gość: Carmageddon Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:26
          Droga mamusiu lepiej dla nas Łodzian żeby ciebie i twojego bachorka
          rozmaślił przeładowany TIR na pasach... Niż masz przekazywać swoją
          głupotę i buractwo następnym pokoleniom...
    • Gość: yaceq ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:01
      ojej - straszne... zlotowy nie beda mogly szybciej jezdzic :/
      w Anglii takie progi sa co kilkadziesiat metrow... i jakos ludzie jezdza i nie
      gonia...
      w koncu chcemy byc jak najblizej te europy...
      • Gość: mm786 Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.toya.net.pl 02.07.08, 23:22
        Przed wysepkami dodatkowo postawiony jest nakaz jazdy z prawej strony (czyli po
        wysepce). Oznacza to że wcześniej były 2 pasy, a będzie jeden i to w dodatku z
        progiem zwalniającym. Oznacza to że przez skrzyżowanie przejedzie jakieś 25%
        ilości samochodów, która mogła przejechać przed remontem. BRAWO.

Po prostu może najlepiej zamknąć całe centrum Łodzi dla samochodów. Wyniesie się
        niego wtedy ta reszta sklepów, które tam funkcjonują, a i firmy poszukają innych
        lokalizacji, bo po co komu biuro do którego nie można dojechać. Będzie pięknie
        nowocześnie, po europejsku i ekologicznie.

• Gość: stasu Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:40
          widze że co poniektórzy najchetniej by wjechali w witrynę
          to nie są progi które wyglądają jak garb a pochylnie po których można płynni
          przejechać
        • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 13:54
          > wysepce). Oznacza to że wcześniej były 2 pasy,

nie było

> Oznacza to że przez skrzyżowanie przejedzie jakieś 25%

A te procenty, to niby skąd Ci wyszły? Po Piotrkowskiej jeździło sie jednym
          pasem, przed przystankami i tak trzeba się było zatrzymać gdy podjeżdżał tramwaj
          - i gdzie Ty masz te 25%?!

> Po prostu może najlepiej zamknąć całe centrum Łodzi dla samochodów. Wyniesie się
          > niego wtedy ta reszta sklepów, które tam funkcjonują, a i firmy poszukają
          innych lokalizacji

Jak już przy tym jesteśmy, to zamykanie ulic dla samochodów najczęściej przynosi
          ożywienie i wzrost obrotów w sklepach - patrz ul. Karmelicka w Krakowie.

Będzie pięknie
          > nowocześnie, po europejsku i ekologicznie.

Jakoś specjalnie by mi nie przeszkadzało, gdyby wreszcie gdzieś w Łodzi było
          ładnie i nowocześnie.
    • nefnef ŁTR utrudnieniem dla kierowców 02.07.08, 23:34
      Co to znaczy „normalnie jeździć” w Łodzi? Bo z pewnością nie z prędkością
      maksymalną 50km/h. Może w tej materii przyjmiemy wzorce zachodnie?
    • Gość: Toemk Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.187.rev.vline.pl 03.07.08, 00:05
      Przyznaję się. To ja wymyśliłem wysepki na Piotrkowskiej i proszę bardzo podać
      mnie do sądu. Odszkodowanie pragnę przeznaczyć na ofiary debili rozjeżdżających
      pasażerów na przystanku.
    • Gość: mac ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.zdnet.com.pl 03.07.08, 07:36
      Widzę że jednak większość użytkowników to pasażerowie tramwajów.
      Mnie osobiście zupełnie nie przeszkadzają te podjazdy, i tak
      Piotrkowską pędzić się nie daje w związku z czym wcale nie trzeba
      zwalniać na tych progach.
      Problemem jest natomiast to, że jakiś debil wymyślił strome najazdy -
      ja mam niziutkie sportowe auto i próbując przeczołgać się przez ten
      podjazd uszkodziłem tłumik.
      Wiem, wiem. Zaraz Państwo Przepisowi zaczną po mnie jechać że jak
      mogę łamać przepisy i jeździć tamn gdzie jest zakaz ruchu.
      Mam to gdzieś - olewam te przepisy od kiedy po Łodzi nie daje się
      poruszać ani autem ani środkami komunikacji miejskiej.

• helmar2 ŁTR utrudnieniem dla kierowców 03.07.08, 09:34
      Dziwię się niezwykle, że Gazeta Wyborc jest taka głupia, a właściwie
      jej - za przproszeniem - dziennikarz. Przciez on promuje łamamnie
      przepisów ruchu drogowego, Piotrkowska jest placem budowy. Czemu nie
      zapytał policjantów, kiedy wreszcie ustawią tam patrole.
    • Gość: kierowca ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 09:41
      Czy ktoś wie, czemu ma służyć ŁTR? Czy po to wydano kilkaset milionów złotych i
      zakorkowano pół Łodzi na parę lat, żeby z Pabianic do Ozorkowa pojechać o 10
      minut szybciej? Czy kogoś tu pogięło dokumentnie? Czy Łódź nie ma rzeczywistych
      potrzeb komunikacyjnych? Mam wrażenie, że kasa z Unii sprzyja wydawaniu
      pieniędzy na urojone pomysły urzędników, a nikogo nie interesują prawdziwe
      problemy z organizacją ruchu w mieście. Wydajemy setki milionów na zabawki, a w
      centrum miasta nie ma gdzie zaparkować i jeździ się po "kocich łbach" żenada.
      • geograf Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców 03.07.08, 10:35
        Gość portalu: kierowca napisał(a):

> Czy po to wydano kilkaset milionów złotych i
        > zakorkowano pół Łodzi na parę lat, żeby z Pabianic do Ozorkowa
        > pojechać o 10 minut szybciej?

Gdybyś nie zauważył, to wyremontowano jak na razie łódzki odcinek i to między
        Helenówkiem, a Chocianowicami skrócono czas jazdy.
        ŁTR nie dociera ani do Pabianic, ani do Ozorkowa.
        Więc o co tak naprawdę Ci chodzi?
        • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 13:58
          > Więc o co tak naprawdę Ci chodzi?

Przecież z całego posta od razu widać, że o nic - kolo chce sobie pomarudzić, że
          Śródmieście Łodzi jeszcze nie wygląda jak okolice dworca centralnego w Warszawie
          - wtedy byłoby przecież pięknie i mielibyśmy zaspokojenie "realnych problemów
          komunikacyjnych"..
          • Gość: kierowca Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.zdnet.com.pl 03.07.08, 14:45
            Mylisz się.
            Wkurza mnie po prostu wyrzucanie milionów złotych w błoto. Promowanie inwestycji
            paraliżujących całe miasto, które niczemu i nikomu nie służą.
            Łódź jest zadupiem i zadupiem zostanie, bo nikt nie myśli tu o rozwoju i
            ułatwieniu życia ludziom. Bez mądrych, potrzebnych inwestycji zawsze przegramy z
            Warszawą.
            Jako następną inwestycję proponuję zamianę al. Mickiewicza na deptak i centrum
            sztuki nowoczesnej na skrzyżowaniu marszałków.

• Gość: Carmageddon Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:30
              I tu wypowiedział sie kierowca z blachosmrodowca. Który myśli żeby
              Łódź zamienić w Denver , bo Ja mam autko i musze wjechać nim nawet
              do sracza lub agencji towarzyskiej...
            • Gość: . Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 23:35
              A stać by Cię było na jakieś argumenty zamiast tego bełkotu?
    • Gość: Roni ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:20
      Brawo drogowcy nareszcie traktujeci pieszych jako pełnoprawnych
      użytkowników.Koniec z dominacją kierowców na jezdni w mieście.
    • Gość: holiday Dziennikarz też człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:16
      Ludzie opanujcie się a o czym mają ci biedni dziennikarze pisać w wakacje.
    • Gość: BR ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: 194.149.232.* 03.07.08, 13:49
      Wątpię żeby przy przepisowych 50km/h mogło mieć miejsce jakiekolwiek zagrożenie. A wysepki to dobra sprawa. Taksówkarzom oczywiście to przeszkadza, ale wiadomo, jak oni jeżdżą.
      • Gość: groszek Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.toya.net.pl 03.07.08, 14:40
        super i hura! gratuluję pomysłu dwa w jednym: ułatwienie dla
        wsiadajacych i wymuszanie zredukowania prędkości w mieście. Czyżby
        światełko w tunelu?
    • Gość: Krakowiak :-P ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: 85.128.20.* 04.07.08, 09:53
      Jak nick wskazuje, mieszkam w Krakowie, gdzie od jakiegoś czasu też mamy takie wysepko-podjazdy - i nie pojawiły się w związku z tym żadnre problemy. Korzystam i z samochodu i z komunikacji miejskiej - zarówno kierowcy jak i pasażerowie nie mają nic przeciwko takiemu pomysłowi. Tym bardziej przypadł on do gustu pasażerom, bo można bezpiecznie wejść do tramwaju czy autobusu (które też zatrzymują się na tych samych wspólnych przystankach). Faktem jest tylko to, że początek wysepki odróżnia się od reszty jezdni i go widać;-P Pozdrowionka!!!
      • Gość: dnkt Re: ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: *.gdynia.mm.pl 07.07.08, 16:18
        Kierowcy w Krakowie jeżdżą spokojniej, bardzo przyjemnie mi się tam jeździło
        (poza paroma rozwiązaniami do których nie byłem przyzwyczajony).
    • Gość: ala ŁTR utrudnieniem dla kierowców IP: 212.160.172.* 04.07.08, 13:35
      "Kierowcy alarmują, że progi zwalniające nie są w ogóle oznaczone. - Nawet na
      osiedlowych dróżkach przejazdy przez spowalniacze są odpowiednio wymalowane i
      stoją znaki ostrzegające o wybojach - mówi Grzywiecki."

Proponuję patrzeć na znaki, bo one już stoją!
      Żenująca dyskusja :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka