Dodaj do ulubionych

ŁTR - kiedy pierwsze mandaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 08:12
Jak było do przewidzenia wydzielone na przystankach torowisko (Piotrkowska)
traktowane jest przez kierowców jako dodatkowy pas jezdni - tramwaj zamiast
podjechac na przystanek musi czekac az panowie i wladcy w autkach laskawie
usuna sie z drogi.

Ciekawym kiedy posypia sie pierwsze mandaty (bo jest to lamanie kodeksu). Nie,
jestem ciekaw CZY posypia sie mandaty.
Fakt, ze te odcinki sajeszcze zamkniete do ruchu jest tu jak widac kompletnie
nieistotny.
Obserwuj wątek
    • Gość: camelot Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.08, 08:23
      A na jakiej podstawie twierdzisz, że po nowym torowisku nie wolno jeździć
      samochodom. Ja nie znam takiego przepisu. Co do zamkniętych fragmentów Pietryny
      to rzeczywiście powinny być mandaty.
      • ukalo Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 03.07.08, 08:29
        Gość portalu: camelot napisał(a):

> A na jakiej podstawie twierdzisz, że po nowym torowisku nie wolno jeździć
        > samochodom. Ja nie znam takiego przepisu.

Na takiej podstawie, że są stosowne znaki.
      • Gość: profes79 Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 08:52
        Przed kazdym peronem jest znak nakazujacy jazde z PRAWEJ jego strony. NIe z lewej.
        Nie twierdze ze w ogole im nie wolno jezdzic po torach; im nie wolno wjezdzac na
        wydzielone przystanki.
        • ukalo Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 03.07.08, 09:01
          Gość portalu: profes79 napisał(a):

> Nie twierdze ze w ogole im nie wolno jezdzic po torach; im nie wolno wjezdzac n
          > a
          > wydzielone przystanki.

Nie wolno, są też takie znaki: priv.gtlodz.eu/data/media/12/DSC_5679.jpg
          • Gość: profes79 Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 09:05
            A to przepraszam - tych nie zauwazylem, ale ja na znaki az tak nie patrze :)
          • Gość: magik Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.toya.net.pl 03.07.08, 14:42
            Fajny znak. Tylko dla kogo? Przecież autobusy po Pietrynie mają nie
            jeździć - patrz linia 57 i 95. Linię 72 można zakończyć podobnie jak
            95 na pl.Niepodległości lub skierować Sieradzką i Wólczańską.
            Czytelniejszym oznakowaniem byłoby "zakreskowanie" torowiska,
            tworząc swego rodzaju wysepkę na środku ulicy. Nawiasem mówiąc będąc
            ostatnio na Piotrkowskiej zdziwiłem się przyjętym oznakowaniem. To
            aż sie prosi, aby po torach sobie jeździć.
            • Gość: STUDI A miały być separatory, ale wykreślono....(NT) IP: *.prokom.pl 03.07.08, 15:21
              • ukalo Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT 03.07.08, 17:45
                Ale jesteś pewny? Obiecywałeś, że nie będziesz pisać tu swoich domysłów...
                • Gość: STUDI Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT IP: *.prokom.pl 03.07.08, 18:31
                  Co było w pierwszym SWIZ ŁTR'u?
                  • ukalo Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT 03.07.08, 18:49
                    Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Co było w pierwszym SWIZ ŁTR'u?
                    Pytam, czy jesteś pewny, że ich nie będzie...
                    • Gość: magik Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT IP: *.retsat1.com.pl 03.07.08, 19:49
                      > Pytam, czy jesteś pewny, że ich nie będzie...

Zakładając że te separatory pojawią się niedługo, należy otwarcie powiedzieć iż
                      inwestycja ta nie została jeszcze zrealizowana...
                      A termin 30 czerwca jakby na to nie patrzyć już za nami :(
                      • ukalo Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT 03.07.08, 19:53
                        Gość portalu: magik napisał(a):

> > Pytam, czy jesteś pewny, że ich nie będzie...
                        >
                        > Zakładając że te separatory pojawią się niedługo, należy otwarcie powiedzieć iż
                        > inwestycja ta nie została jeszcze zrealizowana...
                        > A termin 30 czerwca jakby na to nie patrzyć już za nami :(

Można, ale zmartwię Cię - nie ma to wpływu na dotację.
                        • Gość: magik Re: A miały być separatory, ale wykreślono....(NT IP: *.retsat1.com.pl 03.07.08, 20:09
                          > Można, ale zmartwię Cię - nie ma to wpływu na dotację.

Sądziłem że te separatory to będą w ramach ŁTR.
                          Skoro jednak będą ustawione w ramach innego zadania, należy trzymać kciuki, aby
                          to w ogóle pojawiły się.
      • w.o.d.z.i.r.e.j wyposażyć tramwaje w stalowe TARANY 03.07.08, 19:56
        jak w temacie...
        skoro chamiska mają gdzieś torowisko, to taran jest pewną metodą...
        ---
        "W moim poduszkowcu jest pełno węgorzy"
        - Monty Python - Węgierski klient
    • Gość: STUDI Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... IP: *.prokom.pl 03.07.08, 10:58
      Bo znaki zakazu ruchu nie są respektowane przez kierowców. Nie tylko tam znak
      zakazu wjazdu jest olewany 'masowo' przez bezkarnych kierowców. Mandaty jak
      widać są zbyt niskie. Jeśli zamiast jechać przez wyniesioną jezdnią przy
      przystanku jadą wygodnie torowiskiem tramwajowym.

Tylko z powodu blokowani przejazdu tramwajów mają one duże opóźnienia w
      kursowaniu. ŁTR miał być szybki jet blokowany przez samochody.

O tym ze tak będzie pisałem , no ale super spece zakochani w bublu nazywanym ŁTR
      zarzekali sie że tak nie będzie.
      • Gość: M.E. Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:34
        To nie jest wina ŁTR-u jako takiego, tylko tych bezmózgich, zidiociałych kierowców, którzy nie respektują przepisów. Ta sama kategoria kierowców systematycznie zastawia mi wjazd do bramy. Jeden palant tłumaczył się tym, że nigdzie indziej nie było wolnego miejsca. W każdym razie teraz, jak ktoś mi stanie w bramie, to od razu dzwonię po Straż Miejską.
        • gothmucha Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... 04.07.08, 12:35
          Gość portalu: M.E. napisał(a):

W każdym razie teraz, jak ktoś mi stanie w bramie,
          > to od razu dzwonię po Straż Miejską.

I g***o Ci z tego przyjdzie. Miałem taką sytuację, że palant stanął na wyjeździe z podblokowego parkingu, blokując kilka aut wewnątrz i uniemożliwiając wjazd innym. Zadzwoniłem po Straż Miejską, a oni na to, że to teren spółdzielni albo prywatny i nic im do tego, że mam sobie zadzwonić do właściciela terenu, żeby sholował palanta. Oczywiście około 20 to sobie mogłem do spółdzielni dzwonić.

Po prostu w tym mieście straż miejska jest od wlepiania mandatów pieszym i babciom sprzedającym sznurówki, bo one nie mają siły uciekać. I od niczego innego.
          • Gość: M.E. Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 13:40
            gothmucha napisał:

> Gość portalu: M.E. napisał(a):
            >
            > W każdym razie teraz, jak ktoś mi stanie w bramie,
            > > to od razu dzwonię po Straż Miejską.
            >
            > I g***o Ci z tego przyjdzie. Miałem taką sytuację, że palant stanął na wyjeździ
            > e z podblokowego parkingu, blokując kilka aut wewnątrz i uniemożliwiając wjazd
            > innym.

W tym, opisywanym przeze mnie przypadku, przyjechali i klient mandacik zapłacił.
            • gothmucha Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... 04.07.08, 18:35
              To gratuluję, miałeś szczęście :)
      • Gość: fan studiego Re: Dopisac trzeba jeszcze ul. Zwirki.... IP: *.pl 03.07.08, 14:55
        studi ty naprawde jestes tak glupi? czyli co lepiej zeby ltr nie powstal czy biegl w tunelu twoim zdaniem? no wytlumacz jelopie jeden co tu konkretnie jest bublem, bo ja tu tylko widze glupote kierowcow i brak policji ktora by to egzekwowala
        • Gość: STUDI Re: Dopisac trzeba jeszcze ul. Zwirki.... IP: *.prokom.pl 03.07.08, 15:08
          Wiadomo że w naszym kraju kierowcy mają za nic przepisy ruchu drogowego. Wiadomo
          że policja nie reaguje na takie zachowanie kierowców.

Miały być separatory na Piotrkowskiej. Wykreślono. Efektem jest to, że ten ŁTR
          zamiast jechać szybciej stoi czekając aż jaśnie dupek furman blachosmrodu raczy
          zjechać z torowiska. Byłyby separatory i problemu by nie było - pomijając
          skrzyżowania - a na pewno byłby znacznie ograniczony w skali.

I jeszcze jedno ta trasa powinna - aby była szybką - pójść al. Kościuszki i jej
          planowany przedłużeniem przez Wólczańską.

Nie ma tam ulicy - a w czym problem - linię tramwajowe na Promińskiego
          (Śmigłego-Rydza) oddano do eksploatacji zanim jeszcze jezdnie powstały.

Zamiast szybkiej trasy mam utykające tramwaje na Piotkrowskiej. Za małe drobne
          300 milionów. Po co to 300 milionów - by wstęgę przeciąć i wygłosić propagandową
          agitkę?

• Gość: fan studiego Re: Dopisac trzeba jeszcze ul. Zwirki.... IP: *.pl 03.07.08, 15:23
            mialy byc ale poszlo o wjazdy do posesji, nie udawaj ze o tym nie wiesz

ta trasa nie powinna pojsc wolczanska, bo potem bys i tak stanal po stronie pasazerow ktorzy by sie pieklili ze zabrali im z piotrkowskiej tramwaj
            • Gość: STUDI Re: Dopisac trzeba jeszcze ul. Zwirki.... IP: *.prokom.pl 03.07.08, 15:31
              A co mają do tego wjazdy do posesji? Co musi by koniecznie przejazd przez tory
              dla wjeżdżającego - wyjeżdżającego z posesji? Piotrkowska to ślepa ulica? Czemu
              np. w Krakowie można a w Łodzi 'niedasie'. Ktoś ważny lub mający tzw plecy
              mieszka przy Piotkrowskiej?

Co do drugie - przypomnę że krytykowałem trasę ŁTR ulicą Piotrkowską Argumentem
              że torowisko byłoby wydzielone, - trasa byłaby stosunkowo blisko Piotkrowskiej
              ale też bliżej sporego generatora pasażerów jakim jest Politechnika Łódzka (w tm
              szczególnie dla odcinków podmiejskich). Poszukaj na forum a znajdziesz.

I jeszcze jedno ŁTR po Wólczańskiej nie musiałby oznaczą likwidacji tramwaju na
              Piotkrowskiej - przykładem masz ul. Nowomiejską
      • Gość: . Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 19:14
        Mandaty jak
        > widać są zbyt niskie.

Nie. Po prostu nie są wystawiane. Policja od dawna toleruje łamiących zakazy
        wjazdu tak na Zielonej, jak i na całej długości Piotrkowskiej, Nowomiejskiej
        etc. Na pismo w tej sprawie wysłane dawno temu, nawet nikt nie raczył odpowiedzieć.
        • Gość: M.E. Re: Dopisać trzeba jeszcze ul. Żwirki.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 10:58
          Gość portalu: . napisał(a):

> Mandaty jak
          > > widać są zbyt niskie.
          >
          > Nie. Po prostu nie są wystawiane.

Ostatnio byłem świadkiem, jak policja zignorowała samochód jadący pod prąd ulicą jednokierunkową (w Bełchatowie). Tak mnie to zamurowało, że nie zdążyłem zapamiętać numeru radiowozu.
    • senor.eugenio Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 03.07.08, 14:42

Skoro torowisko jest na tym samym poziomie co jezdnia to czemu się dziwić?
      • camelot Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 03.07.08, 18:37
        Takie wydzielone pasy dla komunikacji miejskiej nigdy się w Łodzi nie
        sprawdziły. Więc nie dziwmy się.
        • Gość: barnaba Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.lodz.msk.pl 03.07.08, 18:53
          Patrz, a w prawdziwej Europie się sprawdzają.
          • Gość: magik Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.retsat1.com.pl 03.07.08, 20:12
            Nawet w Krakowie to działa.
            Dlaczego nie miałoby sie przyjąć i w Łodzi?

• senor.eugenio Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 04.07.08, 09:53

A co z tym Krakowem jest, że 'nawet'? W Krakowie jest widocznie tyle miejsca, że
              na ulicy mieszczą się i samochody i tramwaje. W Łodzi ulice są ciasne więc
              jeżeli nie ma barier technicznych to samochody ustawią się gdzie tylko mogą, na
              torowisku również. Najlepszy przykład na Franciszkańskiej przed stacją
              krwiodawstwa - po 'zakreskowanym' torowisku co chwila przejeżdża ktoś skręcający
              w Bojowników Getta Warszawskiego. Niektórzy wpychają się w kolejkę jadących prosto.
              • Gość: barnaba Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.lodz.msk.pl 04.07.08, 21:58
                Faktycznie tam jest wąsko jak cholera. Ledwo rower się mieści. ;))

Polskich kierowców od ułańskiej jazdy powstrzyma co najmniej betonowa zapora, a
                nie jakaś tam "zebra". Nawet jak są po trzy pasy w jednym kierunku i tak
                znajdzie się cwaniak, który będzie wyprzedzał poboczem albo po chodniku.
                • Gość: magik Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.retsat1.com.pl 04.07.08, 22:26
                  > znajdzie się cwaniak, który będzie wyprzedzał poboczem albo po chodniku.

W Łodzi jest to chyba normą, aby tramwaj wyprzedzać z lewej strony.
                  Już kilka, jak nie kilkanaście razy widziałem taki manewr.
    • slavekk Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 04.07.08, 11:40

> Jak było do przewidzenia wydzielone na przystankach
      > torowisko (Piotrkowska) traktowane jest przez kierowców
      > jako dodatkowy pas jezdni

Obecnie to torowisko nie jest wydzielone

> Ciekawym kiedy posypia sie pierwsze mandaty
      > (bo jest to lamanie kodeksu).

Mandaty posypią sie zapewne wtedy kiedy to torowisko zostanie
      wydzielone odpowiednim oznakowaniem.
      ZDiT sam przyznaje, że pełne oznakowanie będzie dopiero po naprawie
      jezdni.
      Nie macie sie co podniecać
      • ukalo Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 04.07.08, 11:47
        slavekk napisał:

> Gość portalu: profes79 napisał(a):
        >
        > > Jak było do przewidzenia wydzielone na przystankach
        > > torowisko (Piotrkowska) traktowane jest przez kierowców
        > > jako dodatkowy pas jezdni
        >
        > Obecnie to torowisko nie jest wydzielone
        >
        > > Ciekawym kiedy posypia sie pierwsze mandaty
        > > (bo jest to lamanie kodeksu).
        >
        > Mandaty posypią sie zapewne wtedy kiedy to torowisko zostanie
        > wydzielone odpowiednim oznakowaniem.
        > ZDiT sam przyznaje, że pełne oznakowanie będzie dopiero po naprawie
        > jezdni.
        > Nie macie sie co podniecać

Oznakowanie pionowe już jest, zdjęcie linkowałem. Nie ma faktycznie poziomego
        (czyli jest wydzielony pas, którego nie ma ;))
        • slavekk Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 04.07.08, 13:20
          ukalo napisał:

> Oznakowanie pionowe już jest, zdjęcie linkowałem.
          > Nie ma faktycznie poziomego
          > (czyli jest wydzielony pas, którego nie ma ;))

Czyli nasz traktor nie ma połowy kół.
          Nie można żądać by kierowcy nie używali pasa który nie jest
          oznaczony.
          Sam ZDiT to przyznaje.
          • Gość: profes79 Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 14:40
            Czyli znak nakazujacy jazde PRAWA strona "krawedzi peronu" jest nic nie warty?
            • ukalo Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty 04.07.08, 16:52

> Czyli znak nakazujacy jazde PRAWA strona "krawedzi peronu" jest nic nie warty?

Nie o tym znaku mowa. Ten jak najbardziej obowiązuje.
            • Gość: Slavekk Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.pai.net.pl 04.07.08, 18:27

> Czyli znak nakazujacy...

Jaki tam stoi znak nakazu?
              • Gość: profes79 Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 19:48
                Znak nakazu C-9 ominac znak z prawej strony.
                Przed kazda wysepka.
                Rozumiem sytuacje takie jak na piotrkowskiej przy Radwanskiej w
                kierunku poludniowym - gdzie jest tak porozkopywane ze nie ma szansy
                tak pojechac - ale juz na przystanku w druga strone rzadzi
                wygodnictwo kierowcow.
                • Gość: Slavekk Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.pai.net.pl 06.07.08, 09:40

> Znak nakazu C-9 ominac znak z prawej strony.
                  > Przed kazda wysepka.

nie kłam
                  Stoją przed wysepkami przy Czerwonej.
                  przed pozostałymi albo nie stoją, albo są poodwracane/pozasłaniane.
                  A to z tej prostej przyczyny że tym rejonie trwają roboty i NALEZY
                  jechać po torowisku.
                  • Gość: . Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:40
                    > A to z tej prostej przyczyny że tym rejonie trwają roboty i NALEZY
                    > jechać po torowisku.

Nie. Z tego powodu nie należy tam wjeżdżać w ogóle.
          • Gość: . Re: ŁTR - kiedy pierwsze mandaty IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.08, 22:23
            > Czyli nasz traktor nie ma połowy kół.

Kodeks drogowy mówi coś innego. Obowiązuje to co na znakach pionowych nawet
            jeśli poziome są nieczytelne lub z pionowymi sprzeczne, to raz.
            Na Piotrkowską nie wolno wjeżdżać (znaki zakazu ruchu), to dwa.
            Nakaz jazdy po wysepkach to trzy.

> Sam ZDiT to przyznaje.

Gdzie to przyznaje, jeśli wolno spytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka