Dodaj do ulubionych

Ratunek dla linii 7

IP: *.waw.prokom.pl 26.09.03, 16:53
No wlasnie nieuchronnie mina te zappowiedziane 3 lata do planowanej
likwidacji tejze linii.

Od storny Dabrowy ta liia dubluje bezsenswonie linie 13.
Od strony Kozin daje malo atrkcyjne polaczenie z Pl. Wolnosci.

Jesli chodzi o Koziny to wedlug mnie 7 powinna pojechac Zachodnia i Al.
Kosciuszki.

Sa postulaty aby obecnyt przebieg zmodyfikowac keirujac ja na Lodowa.
Tyle ze tamta krancowak jest na uboczu gorzym niz okolica krancowki na
Polnocnej. A na Polnocnej jest malo bezpiecznie.

A moze taka trasa:
Koziny - Srebrzynska - Cmentarna - Legionow - Zachodnia - Al. Kosciuszki -
Al Mickiewicza - Al. Pilsudskiego - Al Smiglego-Rydza - Przybyszewskiego -
Lodowa

Mimo problematycznej krancowki na Lodowej. Ma pewne zalety. Daje dosc
strakcyjne polaczenie dla mieszkancow poludniowej czesci Kozin. To powinno
sie przelozyc na wieksza liczbe pasazerow na odcinku Pl.Wolnosci - Koziny.

Po drugie mieszkancy Zarzewa dostali by dodatkow polaczenie ze scislym
Centrum. 3 jedzie troche naokolo. POnadto nie dublowaloby to linii 96!!!

Ponadto z centrum mozna bedzie sie skomunikowac bez przesiadki z okolicami
Wodnego Rynku. Np. tam sie przeniosl z AL. Kosciuszki I Inspektorat PZU.

Czy to jest takie trudne do zrealizowania????

Czy 7 musi zniknac jak rowniez tory z Cmentarnej i Srebrzynskiej???

A gdyby tak odbudowac skret, i puscic 7 dalej na Zabieniec!

Tak niewiele potrzeba a tak bardzo sie dazy do likwidacji.....

A moze macie inne pomysly.
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 26.09.03, 17:27
      > Jesli chodzi o Koziny to wedlug mnie 7 powinna pojechac Zachodnia i Al.
      > Kosciuszki

W zasadzie powinna.
      Ale na tej trasie jeżdżą 4 linię co 7-8 min. Nie wiem czy jeszcze jedna da się
      wcisnąć.

> Sa postulaty aby obecnyt przebieg zmodyfikowac keirujac ja na Lodowa.
      > Tyle ze tamta krancowak jest na uboczu gorzym niz okolica krancowki na
      > Polnocnej. A na Polnocnej jest malo bezpiecznie.

Lodowa albo Rondo Inwalidów- choć nie wiem czy na Rondzie nie komplikowałaby
      ruchu (jest tam w ogóle jakiś tor postojowy?- kiedyś była tam krańcówka 18, 21
      i 29)?

> Czy 7 musi zniknac jak rowniez tory z Cmentarnej i Srebrzynskiej???
      >
      > A gdyby tak odbudowac skret, i puscic 7 dalej na Zabieniec!

To skrzyżowanie wymaga całkowitej przebudowy.
      Mnie bardziej podoba się jednak pomysł bezkolizyjnego przedłużenia jej na
      Złotno. Po pierwsze likwiduje powstałą na pocz. lat 90 dziurę w komunikacji
      tramwajową, dając Złotnu dobre połączenie z okolicami pl. Wolności. Po drugie-
      7 jadąca na Żabieniec dublowałaby 13 (chyba, żeby puścić ją Al. Kościuszki-
      jednak jak napisałem wyżej do realizacji tego pomysłu mam wątpliwości)

pozdrawiam
      • Gość: STUDI Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.waw.prokom.pl 26.09.03, 17:37
        Zeby zapewnic pasazerow 7 powinna pojechac Al. Kosciuszki.
        Co do Ronda Lotnikow - 18 zawracal bez dodatkowego toru postojowego.
        Szkoda ze nie zrealizowano planowanej ponoc budowy petli na Pabianickiej przy
        Pradzynskiego (stacja STATOIL). Teraz jezdza tlyko 3 linie . W sumie znacznie
        rzadziej niz przed reforma. Wiec 7 tam zawracajaca to nie klopot.

A moze jak zlikwiduja 41 (umowa tlyko do konca roku, a wladze Pabianic sa
        wrogie tramwajowi jak nigdy dotad) to 7 puscic na Chocianowice.

Dalej na Ztlotno. Hmm. Do dawnej petli na Srebrzynksiej gdzie konczyla bieg
        linia 29 - to maly zysk. Dalej po dawnej trasie juz sie nie da. Bowiem w
        ekspresowym tempie po zaprzestaniu ruchu tramwjowego na skutek remontu pod
        wiaduktem na Konstantynowskiej na torowisku (i chyba tez petli) przy ulicy
        Cyganka wybodowano szereg domkow jednorodzinnych. Dzieleczki stanely dokladnie
        na miejscu torowiska. I tworza ciag o szerokosci wydzielonego pasa na
        torowisko.

Inny wariant chociazby polaczeni z Teofilowem w sumie ominie wiekszosc Zlotna.
        Czyli mowiac - ulica Zlotno a potem przedluzona Kaczencowa (co ponoc jest w
        planach).
        • sluzbowo Re: Ratunek dla linii 7 26.09.03, 19:49
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Co do Ronda Lotnikow - 18 zawracal bez dodatkowego toru postojowego.

Ale na Rondzie Lotników tory są w kółeczko, a na Inwalidów w trójkącik, mam
          rację?

pzdr

sluzbowo
          • Gość: STUDI Re: Ratunek dla linii 7 IP: 80.51.247.* 26.09.03, 20:27
            Tak , sorry nie zauwazylem.
            Nawet tamto rodno na sile na widzewie nie przyszlo mi na mysl.
        • Gość: barnaba Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 26.09.03, 19:51
          > Co do Ronda Lotnikow - 18 zawracal bez dodatkowego toru postojowego.
          > Szkoda ze nie zrealizowano planowanej ponoc budowy petli na Pabianickiej przy
          > Pradzynskiego (stacja STATOIL). Teraz jezdza tlyko 3 linie . W sumie znacznie
          > rzadziej niz przed reforma. Wiec 7 tam zawracajaca to nie klopot.

Chodziło mi o Rondo Inwalidów- tzn skrzyżowanie Puszkina/Rokicińska.

Poprawę obsługi rejonu ul. Pabianickiej najlepiej powiązać z odbudową linii na
          Rudzie :)

pozdrawiam
      • ventlan Re: Ratunek dla linii 7 27.09.03, 17:59
        Gość portalu: barnaba napisał(a):

>
        > Lodowa albo Rondo Inwalidów- choć nie wiem czy na Rondzie nie komplikowałaby
        > ruchu (jest tam w ogóle jakiś tor postojowy?- kiedyś była tam krańcówka 18,
        21
        > i 29)?

Po petli na obecnym radzie Inwalidow nie zostal zaden slad i nie ma jak tam
        teraz zawrocic, z reszta nie ma takiej potrzeby, skoro petla Augustow jest caly
        jeden przystanek dalej.
        Ja bym nie optowal przy puszczeniu 7 na Lodowa, bo ta petla jest tuz przed
        duzym osiedlem i obslugiwac bedzie jedynie Zarzew. Augustow jest cale 5
        przystankow dalej. Tylko nie wiem czy ta petla poradzi sobie z obsluga jeszcze
        jednej linii (juz obsluguje cztery).
        >
        >
        > To skrzyżowanie wymaga całkowitej przebudowy.
        > Mnie bardziej podoba się jednak pomysł bezkolizyjnego przedłużenia jej na
        > Złotno. Po pierwsze likwiduje powstałą na pocz. lat 90 dziurę w komunikacji
        > tramwajową, dając Złotnu dobre połączenie z okolicami pl. Wolności. Po drugie
        > 7 jadąca na Żabieniec dublowałaby 13 (chyba, żeby puścić ją Al. Kościuszki-
        > jednak jak napisałem wyżej do realizacji tego pomysłu mam wątpliwości)
        >

Jak juz kiedys pisalem mi tez sie bardzo podoba ten pomysl, ale podomnie mam
        watpliwosci czy kiedykolwiek bedzie zrealiziwany...
        • geograf Re: Ratunek dla linii 7 27.09.03, 20:51
          zawsze lepiej aby linia obsługiwała "tylko" Zarzew, aniżeli w takim stopniu
          pokrywała się z 13-tką obsługując dobrze skomunikowaną Dąbrowę...
          poza tym odciążyłoby 96 (i na stałe połączyło 2 cmentarze, łączone 1 listopada
          specjalną linią tramwajową;-).
        • Gość: barnaba Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.09.03, 19:27
          > Po petli na obecnym radzie Inwalidow nie zostal zaden slad i nie ma jak tam
          > teraz zawrocic, z reszta nie ma takiej potrzeby, skoro petla Augustow jest
          caly
          >
          > jeden przystanek dalej.

Dzięki za wyjaśnienie. W tamtym rejonie nie byłem już ładnych kilka lat.

> Ja bym nie optowal przy puszczeniu 7 na Lodowa, bo ta petla jest tuz przed
          > duzym osiedlem i obslugiwac bedzie jedynie Zarzew. Augustow jest cale 5
          > przystankow dalej. Tylko nie wiem czy ta petla poradzi sobie z obsluga
          jeszcze
          > jednej linii (juz obsluguje cztery).

Tych linii będzie mniej, jeśli dojdzie wreszcie do budowy linii na Olechów.
          Natomiast- mam jedno zastrzeżenie: Odcinek 7 na Rokicińskiej będzie "pustym
          przebiegiem"- linia ta jadąc do centrum wykona bezproduktywne kółko.
          Sens miałoby połączenie z Widzewem Wsch. przez Przybyszewskiego za ponmocą
          linii o trasie zbliżonej do dawnej "18"

pozdrawiam
          • ventlan Re: Ratunek dla linii 7 30.09.03, 14:10

> Tych linii będzie mniej, jeśli dojdzie wreszcie do budowy linii na Olechów.

Wlasnie "jesli". A nawet jesli kiedys do tego jednak dojdzie, to 7 moze juz
            wtedy nie byc.

> Natomiast- mam jedno zastrzeżenie: Odcinek 7 na Rokicińskiej będzie "pustym
            > przebiegiem"- linia ta jadąc do centrum wykona bezproduktywne kółko.
            > Sens miałoby połączenie z Widzewem Wsch. przez Przybyszewskiego za ponmocą
            > linii o trasie zbliżonej do dawnej "18"

Nie zgodzilbym sie z takim stwierdzeniem. Kiedys takie kolko robilo 29 i jakos
            tak zle nie bylo. Pamietam, ze bardzo czesto z niego korzystalem (mimo kolka i
            tak jechalo szybciej niz 21 [obecne 3, przynajmniej na tym odcinku]). Co prawda
            teraz po Przybyszewskiego jezdzi 96, ktore ma podobna trase, ale to nie jest
            tramwaj i zdaza mu sie postac w korkach, jezdzi tez nie za czesto. Natomiast 9
            [prawie dawne 29] nie obsluguje Zarzewia i okolic Przybyszewskiego.
            • Gość: barnaba Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 30.09.03, 18:35
              > Nie zgodzilbym sie z takim stwierdzeniem. Kiedys takie kolko robilo 29 i
              jakos
              > tak zle nie bylo. Pamietam, ze bardzo czesto z niego korzystalem (mimo kolka
              i
              > tak jechalo szybciej niz 21 [obecne 3, przynajmniej na tym odcinku]).

Ale i tak zamiast tłuc się 29, bardziej chyba opłacało się wsiąść w cokolwiek
              jadącego prosto Rokicińską i przesiąść się na "9".

> Co prawda
              >
              > teraz po Przybyszewskiego jezdzi 96, ktore ma podobna trase, ale to nie jest
              > tramwaj i zdaza mu sie postac w korkach, jezdzi tez nie za czesto. Natomiast
              9
              > [prawie dawne 29] nie obsluguje Zarzewia i okolic Przybyszewskiego.

Dlatego na Przybyszewskiego przydałaby się jeszcze jedna linia tramwajowa.
              Pomysł z "7" jest dobry. Pytanie tylko: Augustów czy Lodowa. Każda z tych
              krańcówek ma swoje wady.

pozdrawiam
    • Gość: Ja Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 18:59
      Podstawowym problemem w puszczeniu 7 taką trasą jest tłok na Kościuszki. Bez
      wywalenia stamtąd jednego tramwaju lub poważniejszych prac przy sygnalizacji
      świetlnej - nie ma co marzyć.

Lepszym rozwiązaniem już by było dorobienie skrętu w Narutowicza (ee. pardon -
      w Zieloną) i skierowanie 7 w tamtą ulicę. Wtedy może Zachodnia by jakoś
      wytrzymała (podwójny przystanek przy Zielonej - niezbędny)
      jeśli zaś chodzi o dorobienie skrętu we Włókniarzy, to jestem za (z resztą już
      o tym kiedyś pisalem). Tramwaj estakadą na Złotno - owszem, fajnie, ale na to
      to trzeba poczekać. Oczywiście przy przedłużaniu 7 na Żabieniec czy Teofilów
      trzeba by pozmieniać również trasy innych tramwajów (prawdopodobnie), ale
      chwilowo nie chce mi się myśleć jak.
      • Gość: michał_k Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 19:08
        Trochę tu nierealnie. Fajny byłby skręt we Włókniarzy, ale to jest droga
        krajowa nr 1. W tym miejscu nie ma świateł. Oczywiście czemu ich nie postawić?
        Jednak zwróćmy uwagę na płynność ruchu ograniczaną tu na co drugim skrzyżowaniu
        światłami. I możemy sobie tutaj gadać, że wolimy komunikacje publiczną i jej
        dajmy przywileje, ale w tym przypadku to jedyny przejazd przez Łódź dla trasy
        północ-południe. A chyba nie wierzycie, że w dobie rozlatujących się wiaduktów
        np. Kopcińskiego stać będzie miasto na budowe estakady, która przydałaby się
        bardziej w wielu innych miejscach Łodzi.
        • Gość: Ja Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 19:13
          No tak! Od jednej sygnalizacji nagle zrobią się gigantyczne korki. Przy
          Dachowej też się zrobią, a jakoś nikt się tym nie przejmuje. Może w ogóle
          zlikwidujmy sygnalizację świetlną w całym ciągu Zierska - Włókniarzy - Rzgowska
          i tą metodą usprawnijmy przejazd przez Łódź! Są (a przynajmniej powinny być )
          pewne priorytety, zwłaszcza, że jedne światla więcej nie zrobią raczej nagle
          ogromnego korka. Poza tym w najkorzystniejszym dla TiRow przypadku można zrobić
          jedynie sygnalizację dla tramwaju. Czerwone światło raz na 5 minut to chyba nie
          jest jakiś koszmar...
          • geograf Re: Ratunek dla linii 7 27.09.03, 20:54
            weź pod uwagę, że gdy zainstaluję światła dla tramwaju-przebudują cvałe
            skrzyżowanie (bo i tory położą), a do tego na pewno będzie sygnalizacja
            wzbudzana dla pieszych.Więc nie bedzie to przerwa raz na 5 minut. podobnie przy
            Dachowej.
            moim zdaniem dopóki nie będzie alternatywy dla Włókniarzy i krajowej 1 nie
            powinno się budowac tych 2 świateł..
            • Gość: Ja Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 19:14
              Wyluzuj! To już znacznie większe korki powoduje faktyczny brak pasa do skrętu w
              prawo z Paderewskiego w Rzgowską.
              • geograf Re: Ratunek dla linii 7 29.09.03, 19:36
                oj tak..
                ostatnio jechałem 15-tką (na szczescie nie przesiadłem się w 52) i widziałem
                zaczynający się korek na Paderewskiego przy...Karpackiej, a kończący się przy
                Rzgowskiej-normalnie tamtędy nie je żdżę, więc byłem w szoku)

najciekawsze, ze tam jest miejsce na poszerzenie chociażby skrętu, ale nikt nic
                nie robi...
            • Gość: barnaba Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.09.03, 19:21
              > weź pod uwagę, że gdy zainstaluję światła dla tramwaju-przebudują cvałe
              > skrzyżowanie (bo i tory położą), a do tego na pewno będzie sygnalizacja
              > wzbudzana dla pieszych.Więc nie bedzie to przerwa raz na 5 minut. podobnie
              przy
              > Dachowej.
              > moim zdaniem dopóki nie będzie alternatywy dla Włókniarzy i krajowej 1 nie
              > powinno się budowac tych 2 świateł..

To skrzyżowanie już teraz wymaga przebudowy i zainstalowania świateł. Jeśli
              ktoś nie wierzy- niech spróbuje skręcić w lewo ze Srebrzyńskiej w Al.
              Włókniarzy w godzinach szczytu.
              Dodajmy do tego pieszych łażących jak krowy, przystanek tramwajowy o
              ograniczonej widoczności i nawierzchnię, na której szlag trafiłby zawieszenie
              radzieckich czołgów.

pozdrawiam
              • geograf Re: Ratunek dla linii 7 29.09.03, 19:38
                1. generalnie lewoskręty na tak obciążonych trasach powinny być zakazane
                (również na Kilińskiego przy Piłsudksiego) (oraz możliwość zawracania-np. na
                Kościuszki przy Mickiewicza)
                2.Przystanek o ograniczonej widoczności? chyba od momentu przeniesienia tegoś w
                stronę centrum za Srebrzyńską przestał on być tak klasyfikowany?
                • Gość: Bart Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.tpnets.com 30.09.03, 14:52
                  tak, geo, genialnie. Tylko na wprost wszyscy jeżdżą.
                  • geograf Re: Ratunek dla linii 7 30.09.03, 23:54
                    ale zauważ, ze to zazwyczaj lewoskręty blokują tramwaje i ruch właśnie na wprost.
                    poza tym to są samochody-skoro zdecydowali się w nie wsiąść...
                    stań w godzinach szczytu w dwóch wskazanych przeze mnie miejscach-o ile jeszcze
                    nie stałeś.
                    • Gość: Bart Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.tpnets.com 01.10.03, 00:42
                      Blokują, owszem, ale to juz wina nierozgarniętych kierowców. Lewoskręty /
                      zawracanie na tych skrzyżowaniach reguluje sygnalizacja (dokładniej w połowie
                      reguluje). Tak radykalne zakazy nie zmienią tego, ze ogólnie nie ma
                      uprzywilejowania dla tramwajów i nie będzie raczej (bo po co władza się ma
                      zajmować takimi pierdołami?).

Z pozdrowieniami
                      z padołu
              • sluzbowo Re: Ratunek dla linii 7 29.09.03, 20:31

> To skrzyżowanie już teraz wymaga przebudowy i zainstalowania świateł. Jeśli
                > ktoś nie wierzy- niech spróbuje skręcić w lewo ze Srebrzyńskiej w Al.
                > Włókniarzy w godzinach szczytu.

Raz próbowałem. Pierwszy i ostatni. Teraz jestem cwaniak i skręcam w lewo w
                Kasprzaka, potem w prawo w Legionów i jestem w domu. Znaczy tam, gdzie chciałem
                być ;-)

> pozdrawiam

również

sluzbowo
    • Gość: J.S. Re: Ratunek dla linii 7 IP: *.pai.net.pl 27.09.03, 18:57
      Generalnie wszystkie posty w ktorych pojawia sie slowo 'dobudowac' sa do
      wsadzenia miedzy tzw. bajki :|

J.S.
      • Gość: barnaba nic dodać, nic ująć (nt) IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.09.03, 19:22

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka