Dodaj do ulubionych

krematorium na zdrowiu ?!

28.09.03, 10:18
do mojej skrzyki trafil apel o wypowiedzenie sie w sprawie....powstanie
krametorium na ulicy solec [na zdrowiu], na drugiej stronie jest kopia pisma
z urzedu miasta zezwalajacego na budowe spopielarni w tym miejscu.

Dla mnie jest to przegięcie na całej linii. takie mijsca powinno sie budować
gdzies poza miastemnauboczu a nie w miejscu gdzie dookoł miszkają ludzie!!.
Ja rozumiem ze klepsydra mam tam swoją siedzibe i bok jest cmentarz[mania]
ale to jest nie dopuszczalne.

Na zezwoleniu napisane jest ze w ciagu 21 dni mozna napisac odwolanie i
skaldac jakies skargi.

Pomozcie!!
Obserwuj wątek
    • zusmann Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:27
      blenda napisała:

> Pomozcie!!

A w czym i dlaczego mamy Ci pomóc? To bardzo dobry pomysł! Pierwsze
      krematorium w Łodzi (najbliższe jest zdaje się w Poznaniu). To nie spalarnia
      odpadów - wszystko odbywa się tak, że mogłoby się odbywać pod Twoim oknem i
      byś o tym nie wiedziała. Ja jestem ZA.
      • michal.ch Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:33
        Zussman ma rację. Krematorium to nie spalarnia odpadów z kopcącym kominem. Nie
        ma się czego obawiać.
      • dziewiatezyciekota Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:38
        zgadzam sie z zusmannem. działanie krematorium jest niezauważalne dla
        przechodzącego tam tędy człowieka. że tak niefortunnie nieco porównam: to nie
        piece krematoryjne na wegiele z czasów wojny, a nowoczesne elektryczne piece z
        temp. powyzej 2000 stopni. nawet nie zuważysz, że działa.
      • blenda Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:40
        Nie zrozumieliśmy sie.
        Jestem za kremowaniem zwłok, i krematorium jest ok, chodzi mi o jego
        lokazlizacje!

Wybacz, ale nie wiem czy chcialbys wdychac to co wydostaje sie z tego komina.

malo mamy miejsc odsunietych troche od miasta??
        • dziewiatezyciekota Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:45
          blenda napisała:

> Nie zrozumieliśmy sie.
          > Jestem za kremowaniem zwłok, i krematorium jest ok, chodzi mi o jego
          > lokazlizacje!

przecież już mówiliśmy: nie czuje się jego działania!! wielu ludzi na swiecei
          nawet nie wie, ze mieszka koło krematoriów. one nie dymia niesamowitym
          zapaszkiem, nie zatruwaja atmosfery nie wiemczym tam. wydobywa sie tylko
          leciutki dymek. nie wiekszy niż z kominka.

>
          > Wybacz, ale nie wiem czy chcialbys wdychac to co wydostaje sie z tego komina.
          >
          przeżyłabym. to nie jest trujace. głównie para wodna i CO2.

> malo mamy miejsc odsunietych troche od miasta??

nie mało. ale krematoria nie są uciązliwe. serio. nie ma potrzeby przenosic
          ich poza miasto. bardziej szkodliwy jest sąsiad palący w piecu gume np.
          • blenda Re: krematorium na zdrowiu :/ 28.09.03, 10:48
            dzieki za te argumenty.
        • zamek Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 10:58
          Blendik, serdecznie witam :)
          "Widzisz, to nie jest takie proste...", jak śpiewa Turnau. Dym z krematorium to
          oczywiście rzecz zauważalna i mamy świadomość, że jej źródłem są czyjeś doczesne
          szczątki. Ale przecież i tak jesz, pijesz, oddychasz... Gwarantuję Ci, że wielka
          część tego, co pochłaniasz z pokarmem i oddychaniem, była kiedyś cząstką
          jakiegoś (czyjegoś) ludzkiego organizmu - wielekroć przetworzoną, uczestniczącą
          w wielu przemianach chemicznych czy biologicznych. I to jest nie do uniknięcia.
          Tym razem nic się nie zmienia - tylko, że się tak wyrażę, transfer jest krótszy.
          A na koniec mam jeszcze dla Ciebie cytat z woli pośmiertner wybitnego
          niemieckiego chemika Johanna Wolfganga Doebereinera (cytuję za: Wacław
          Gołembowicz "Uczeni w anegdocie"): :Poddajcie moje ciało sekcji, a następnie
          pochowajcie mnie w ciszy. Gdyby moi bliscy zechcieli posadzić na grobie kilka
          drzew owocowych, to produkty rozkładu mego ciała znajdą sposobność do ponownego
          ukształtowania organicznego i w zmienionej formie ukażą się jako wytwory
          zupełnie nowego życia".
          Do przemyślenia.
          Pozdrawiam :)
        • Gość: MarcinK Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 11:17
          Krótko mówiąc - jesteś "za" ale byle u innych. Piękna obywatelska postawa,
          nie ma co. Tylko nie dziw się potestującycm przeciwko autostradom.

Pozdrawiam, MarcinK
        • yarro Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 22:23
          Chciałem zauwazyć, że spalanie zwłok nie odbywa się żywym ogniem,
          ale spopielaniem w zamkniętym pojemniku za pomoca bardzo wys. temperatury.
          Nie tak, jak w Auschwitz!
    • blenda Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 11:07
      Chyba troche w zlej formie byl moj watek, napisany pod wpływem impulsu, ale
      nieszkodzi bo dostalam to czego chciala, bardzo dobra argumentacje.

zastanawia mnie tylko jedna rzecz. w zawiadomieniu z urzedu napisano
      ze :"...zostało wszczęte postepowanie w sprawie ustalenia warunków zabudowy
      dla inwestycji polegajacej na budowie spopielarni zwlok - jako iwastycji
      mogącej znacząco oddziałowywać na środowisko..."

cos w tym musi byc??
      • zamek Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 11:10
        Blendik, jak dla mnie, to nie ma ani w tym, co napisano w ulotce, ani we
        wzmiankowanym wniosku, nic poza demagogią.
      • zusmann Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 11:19
        blenda napisała:

> zostało wszczęte postepowanie w sprawie ustalenia warunków zabudowy
        > dla inwestycji polegajacej na budowie spopielarni zwlok - jako iwastycji
        > mogącej znacząco oddziałowywać na środowisko..."
        >
        > cos w tym musi byc??
        >

Na pewno coś w tym jest, bo każda palnowana emisja gazów, cieczy, odpadów,
        hałasu, pola magnetycznego itp itd musi być poddana badaniom przed i po a
        później, na mocy już wchodzących w życie przepisów unijnych, przedsięwzięcie
        takie musi być nadzorowane. Na wszelki wypadek po prostu. Natomiast
        prawdopodobnie włąściciele krematorium złożą wniosek o audyt środowiskowy
        czyli badanie kontrolne nadające (w przypadku pozytywnego wyniku) instalacji
        (w tym przypadku krematorium) status "nieszkodliwego dla środowiska", żeby
        przekonać tym nowych klientów. A raczej ich rodziny... ;-)

Co do samych Twoich obaw i zastrzeżeń, to ja też bym nie chciał czegoś takiego
        pod blokiem, ale na cmentarzu oddalonym nawet o 100-150 metrów? Nie ma
        problemu. Jeżeli nie mieszkasz na samej Manii (Solec, Siewna) to MYŚLĘ, że nie
        odczujesz tego nawet w dni, kiedy wiatr będzie wiał w Twoją stronę... Brrr! ;-)

Pozdrawiam.
        • Gość: MarcinK Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 11:22
          Witam

Aby zmartwić nieco tych wrażliwych ;-) dodam, że co roku w Zalewie Sulejowskim
          topi się parę osób (pewnie i zwierząt też)i nie są wyławiani od razu. Wciąż
          jakiś procent wody w Łodzi pochodzi z Zalewu Sulejowskiego...

Pozdrawiam, MarcinK

PS Żadna przesada nie jest dobra.
          • Gość: fleurette Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: 81.219.160.* 28.09.03, 12:25
            Wciąż
            > jakiś procent wody w Łodzi pochodzi z Zalewu Sulejowskiego...

nawet duży. prawda jest taka, że w każdym miejscu na ziemi (mam na myśli
            ekumeny) był kiedys jakiś nieboszczyk i leżał i się rozkładał. to fakt i tego
            nie zmienisz. wiec nie przerazaj sie. dobrze, że nie wiesz co maja cmantarze
            wspólnego z geologia i wodami gruntowymi np. bo krematorium to małe miki w
            porównaniu z tym.

fleurette_w_złym_nastroju
    • michael00 W zasadzie żadnej treści 28.09.03, 11:57
      blenda napisała:

> Dla mnie jest to przegięcie na całej linii. takie mijsca powinno sie budować
      > gdzies poza miastemnauboczu a nie w miejscu gdzie dookoł miszkają ludzie!!.

Coś chciałem napisać. Przymierzałem się kilka razy, ale jakoś chyba nie mam argumentów na takie wypowiedzi. Mowę mi odjeło ...
    • geograf Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 12:00
      Czy ktoś wie dlaczego porzucono lokalizację na Szczecińskiejk?
      już 2 razy zasypywano i odkopywano budowę...
      czy trzeci raz zrobi różnicę?
      a na serio-argumenty dobre.
      Sęk tkwi w podświadomości ludzi i strachu, w wyobrażeniu ludzi o takim miejscu
      i obiekcie.

czy ktoś wie w jakim otoczeniu stoi krematorium w Poznaniu, Warszawie i innych
      miastach posiadajacych ów obiekt?
      i jeszcze jedno pytanie-co mogło zdecydować o takiej lokalizacji?
      • Gość: Maruda Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.09.03, 18:09
        Wydaje mi się, że kaplica i reszta zabudowań na cmenatrzu na Zarzewie była budowana z myślą o krematorium. Czemu budowy pieca nie dokończono- nie wiem. Pamiętam natomiast jeszcze jeden projekt spalarni- na Olechowie. Wtedy chyba głos sprzeciwu ze strony mieszkańców był decydujący.

A niechęć leży chyba wyłącznie w psychice człowieka. - ja np. nie kupiłbym mieszkania z widokiem na cmentarz, ani na krematorium. Po co codziennie patrzeć na takie niefajne miejsce? Więc budować -zgodzę się z Blendą, powinno się w jakiejś sensownej odległości od domów. Nie chodzi mi o zanieczyszczenia, ale o psychikę mieszkańców.
        Pozdrawiam, M.
        • geograf Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 21:37
          liiii tam..uwierz mi- to nic strasznego, a nawet 1 listopada to coś pieknego:-)
          poza tym można sie przyzwyczaić, a nawet trakować to raczej jako urozmaicenie;-)

a mówi to Geograf, który mieszka między dwoma cmentarzami, dokłądnie: między tym
          na Rzgowskiej, a tym na Kurczakach:-)
          Najwazniejsze, to przełamać się (albo być skazanym na to miejsce;-)
    • adamco Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 12:16
      Zabobony i obawy wynikające z braku oficjalnych wyjaśnień. Takich mini
      krematoriów mamy kilka (spalarnie przyszpitalne, przy zwierzętarniach) i jakoś
      one nikomu nie przeszkadzają. Temperatura w takim piecu jest na tyle wysoka że
      wszystko ulega spopieleniu do pary wodnej CO2 i odrobiny popiołu mineralnego.
      Myślę że dla Łodzi większym problemem jest nie tyle budowa krematorium a właśnie
      jego brak.
    • Gość: fleurette Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: 81.219.160.* 28.09.03, 12:39
      na temat krematorium w w-wie
      archiwum.warszawa.um.gov.pl/kw/kraj49/49art1.html
      www2.gazeta.pl/edukacja/1,38923,1093645.html
      historia kremacji:
      www.paluki.pl/alwi/alwi_07.htm
      jak działa piec:
      www.bovin.com.pl/tabo/tabopl.htm
      i jeszcze jedna strona:
      www.nsik.com.pl/archiwum/28/a3.html
      moze znajde jeszcze cos ciekawego

• Gość: blenda Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:00
        dziekuje :)
    • hubar Re: krematorium na zdrowiu ?! 28.09.03, 16:23
      Blenda!!! Czy Ty kiedykolwiek widziałaś krematorium, takie działające
      nowoczesne krematorium??? Najwyrażniej nie, bo wygadujesz takie głupoty, że aż
      zęby bolą.
      Powiedz tym wszystkim co protestują, żeby najpierw przestali kopcić w domowych
      piecach, a jak już nie sami, to niech innym zabraniają. Przypuszczam, że więcej
      toksyn i smrodu emitowanych jest, gdy palisz liście w przydomowym ogródku
      (pytasz się wtedy sąsiadów czy możesz?).
      • Gość: blenda jestem za IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 17:09
        Wybacz jeśli przprawiłam Cie o ból zabkow, nie bylo to celowe. :P
        • kropka Re: jestem za 28.09.03, 20:03
          HuBar, weź nurofen. Bardzo skuteczny :)
          I czego wrzeszczycie na Blendę? Napisała co myślała, przeczytała Wasze
          argumenty, potwierdziła, że zrozumiała i przyjęła do wiadomości.
          Więc o co chodzi? Zapytać nie wolno, czy jak? :))
          • Gość: blenda Re: jestem za IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 20:16
            kropko Hubara nalezy zrozumiec, wiesz niedlugo zcznie studia i wogole wiec
            biedaczek juz sie stresuje. pewnie po nocach spac nie moze, a tez zeby to taki
            efekt uboczny tej nerwowki;)
          • barracuda7110 Re: jestem za 28.09.03, 22:04
            kropka napisała:

> HuBar, weź nurofen. Bardzo skuteczny :)
            > I czego wrzeszczycie na Blendę? Napisała co myślała, przeczytała Wasze
            > argumenty, potwierdziła, że zrozumiała i przyjęła do wiadomości.
            > Więc o co chodzi? Zapytać nie wolno, czy jak? :))

ja się ostatnio przekonałem, że często nieopłaca się pytać... nie dość, że nie
            uzyskałem żadnej odpowiedzi na zadane pytanie to jeszcze zostałem zbesztany z
            błotem przez dwóch forumowiczów... (o ile mnie pamięć nie myli było to w wątku
            o nazwach łódzkich ulic) wywnioskowałem z tego wydarzenia, że trzeba uważać na
            pytania, bo można trafić na frustratów ew. fanatyków.
            pozdrawiam

ps nurofen jest naprawdę skuteczny :]
            • hubar Re: jestem za 29.09.03, 01:03
              barracuda7110 napisał:
              > bo można trafić na frustratów ew. fanatyków.
              --
              No dzięki wielkie :|

> ps nurofen jest naprawdę skuteczny :]
              --
              Nie wezmę, dziękuję.
              • barracuda7110 Re: jestem za 29.09.03, 14:54
                hubar napisał:

> barracuda7110 napisał:
                > > bo można trafić na frustratów ew. fanatyków.
                > --
                > No dzięki wielkie :|
                >
                w żadnym wypadku to nie była aluzja do Ciebie. Może faktycznie za mało
                prezycyzjny był mój post :( za co serdecznie przepraszam
    • hubar Czytają Forum? 01.10.03, 16:45
      Polecam: lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/303925.html

"Z deklaracji inwestora wynika, że spopielarnia ma mieć docelowo trzy
      urządzenia do kremacji. Nowoczesne piece będą się mieścić w niewielkim budynku
      przy ul. Solec 3/5. W pobliżu znajduje się cmentarz na Mani."
      • geograf Re: Czytają Forum? 01.10.03, 18:47
        a więc ja mam pytanie:
        co z krematorium na Szczecińskiej?
        kto dał w łapę urzednikowi?

HuBar-nie myslałbym, ze to temat z Forum..zapewne nie jeden mieszkaniec Zdrowia
        i Mani zadzwonił do Expresssu z apelem;-)
    • Gość: ELVIZ Re: krematorium na zdrowiu ?! IP: *.lodz.mm.pl 02.10.03, 00:02
      Najnowsza technologia pozwala na to, by krematorium mogło być wybudowane nawet
      pod twoim balkonem. Obecne piece - szczególnie produkowane w Szwecji i Włoszech
      są całkowicie nieszkodliwe dla środowiska, a na kominie zamontowane są
      specjalne filtry i resztki pyłu zostają całkowicie spalone wewnątrz instalacji.
      Do powietrza przedostaje się ciepło. Także bez obaw. Cmentarze łódzkie są
      przepełnione, potrzeba zluzowania i nowych miejsc. Nie wiem czy wiesz, ale np.
      we Francji, gdzie spalanie jest stosowane powszechnie cmentarze z XVI wieku są
      nadal czynne.
      Co do szkodliwości - a jak rura doprowadzająca wodę pęknie to nie będziesz się
      bardziej martwić, jeśli stanie się to akurat w pobliżu cmentarza???
      Spalanie nie jest formą utylizacji zwłok, a formą pogrzebu. Pola urnowe nie
      potrzebują dużo miejsca. Ja jestem za wybudowaniem w Łodzi krematorium - tylko
      dlaczego akurat Klepsydra??? Jej bym nie ufał, gdyż zostali odwołani od
      administrowania jednym z łódzkich cmentarzy. Ja im nie ufam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka