Dodaj do ulubionych

Cwaniaczek w końcu zostawił koszykarki

01.10.03, 14:41
Karol Klimek nie jest już prezesem MTK Polfy. Jego fotel w klubie koszykarek
zajął przedsiębiorca Jacek Stępniewski.
------------------------------------------------------------------------------
--

- Za jakiś czas ludzie usłyszą, co się kryje za tym odejściem - powiedział,
prosząc o anonimowość, wysoki rangą przedstawiciel Polfy.

- Jestem zmęczony, chcę odpocząć - tłumaczy były już prezes. - Jako sekretarz
powiatu mam wystarczająco dużo pracy.

Klimka odwołał zarząd klubu - w poniedziałek wieczorem. Jednogłośnie. Nie
ulega wątpliwości, że stało się to z poparciem głównego sponsora klubu -
Zakładów Farmaceutycznych Polfa. Były prezes nie chciał zostać we władzach
MTK - jako szeregowy działacz, choć koledzy namawiali go. Ostatecznie zgodził
się.

Klimek rządził pabianicką koszykówką przez ponad 7 lat. To on kupował
koszykarki, zatrudniał trenerów i szukał sponsorów z pieniędzmi.

Nowy prezes, Jacek Stępniewski, jest właścicielem firmy Big Stone. Szyje
ubrania z dżinsu. Był jedynym kandydatem na fotel prezesa. Poparł go cały
zarząd klubu.

- To najlepszy kandydat na prezesa - uważa Adam Marczak, członek zarządu. -
Stępniewski bywał przy rozmowach ze sponsorami i negocjacjach kontraktów
nowych zawodniczek. O klubie wie najwięcej.

Stępniewski jest w zarządzie od 1999 r.

- Żadnej rewolucji nie będzie - obiecuje. - Ale niech nikogo nie dziwi, że
nowy prezes to nowe pomysły, nowa energia.

Powyzszy tekst z Życia Pabianic.
Nasuwaja sie mi 2 wnioski
- Klimkowi dziekujemy bo to cwaniak. Jaki bedzie Stępniewski czas pokaże
- Jeszcze tylko podziękujmy Mirkowi Trzesniewskiemu to moze koszykarki w
końcu zaczna grac. Bo z tym pajacem to nic nie osiągniemy a hala bedzie
święciła coraz wiekszymi pustkami. a ztakim nazwiskami jakie mamy w druzynie
to nawet ja jako trener zdobył bym 2 miejsce
Obserwuj wątek
    • Gość: boczek2001 Re: Cwaniaczek w końcu zostawił koszykarki IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 15:12
      Tu sie nie moge zgodzić co do pewnych aspektów Twojej wypowiedzi. Uważam że to
      dzięki Klimkowi Polfa mogła grać na takim poziomie, dzieki jego umiejetnosciom
      w pozyskiwaniu kasy. To dzięki jemu zaangazowaniu (i takiej jednej osoby ;)
      Polfa zagrała w Eurolidze zyskując nowego sponsora PZU. Umiał dbać o interesy
      Klubu. Był furiatem to fakt (wspomniana interwencja ochrony), ale jednak wiecej
      przemawia za nim.
      O stylu gry mozna porozmawiac z trenerem...
    • Gość: dexter Re: Cwaniaczek w końcu zostawił koszykarki IP: 62.29.134.* 01.10.03, 15:34
      Mam nadzieję że zmiana prezesa w pabianickim zespole wyjdzie na dobre całej
      drużynie. Nie uważam jednak że za Klimkiem powiniem pójść również trener
      Trześniewski. Jeśli tak, to kto na jego miejsce? pisanie że powinien to
      być "ktoś lepszy" jest bez sensu. Chodzi mi o konkretne nazwiska. Za obecnym
      szkoleniowcem mogą odejść koszykarki, które w tej chwili stanowią o sile
      zespołu. Zbudować "team" który zdobywa co roku wicemistrzostwo kraju, jest
      bardzo trudno. Zniszczyć go, będzie z pewnością łatwiej.
      • majass Re: Cwaniaczek w końcu zostawił koszykarki 01.10.03, 15:54
        Gość portalu: dexter napisał(a):

Za obecnym
        > szkoleniowcem mogą odejść koszykarki, które w tej chwili stanowią o sile
        > zespołu. Zbudować "team" który zdobywa co roku wicemistrzostwo kraju, jest
        > bardzo trudno. Zniszczyć go, będzie z pewnością łatwiej.

Taaaaa
        Ale zbudowac team, który co roku zdobywa mistrzostwo Polski to jest dopiero
        wyzwanie i osiągnięcie. Trzesniewski się do tego nie nadaje. A nie oszukumjy
        się trzesniewski jest juz długo i nic wiecej niz drugie miejsce nie osiągnie
      • maggot9 Trześniewski musi odejść!!! 01.10.03, 19:18
        Nie mogę się tutaj zgodzić z Tobą Dexter.
        (ostrzegam, że będą to ostre słowa, jednak nie bez podstawne)
        Trześniewski to kretyn nie trener, furiatem który czym prędzej powinien zwinąć
        swe manatki i zapomnieć o "trenerce". Ten człowiek stopniowo niszczy pabianicki
        basket!!!
        Prawda jest taka, iż z takimi zawodniczkami i zapleczem finansowym(w prównaniu
        z innym drużynami w polskiej ekstraklasie, za wyjątkiem oczywiście drużyny z
        Gdynii); brak pabianickiej drużyny na podium Mistrzostw Polski; można by
        porównać jedynie z odpadnięciem piłkarskiej reprezentacji Brazylii z mistrzostw
        świata w fazie elminacyjnej.
        Chcesz nazwisk??!! Pamiętaj, że nazwiska nie grają-podobna zasada ma się do
        trenerów! Dajmy szanse chociażby jakiemuś "młodziakowi" z zapałem i świeżymi
        pomysłami.
        Boisz się, że Trześniewski zabierze ze sobą zawodniczki?? A niech on sobie je
        bierze-na zdrowie! I tak większośc z nich "pociągnie" może jeszcze z 2 góra 3
        sezony. A co z przyszłością??!! NIC!!!! Istna posucha! Pabianicka drużyna
        słyneła z tego, iż swoją siłę budowała na włąsnych wychowankach-a co jest
        teraz?? Trześniewski niczym Łysek(..ten z pokładu Idy) ze swymi klapkami na
        oczach w każdym meczu(nie ważne przeciwko jakim przeciwnikiem i jaki był wynik)
        gdyby mógł grał by jedną piątką, skaładającą się z zawodniczek prezentujących
        wysoki poziom(jak na polskie warunki), ale z którymi nie można wybiegać planami
        w przyszłość!! I tak; nie mająć szans na grę prawie wszystkie młode koszykarki
        poszukały sobie innego klubu w Starachowicach, Łodzi, czy Poznaniu(wystarczy tu
        wymienić siostry Włodarskie, Agatę Nowacką, czy Aśkę Szymańską). Czy ma być tak
        dalej?
        Dlatego też uważam, że Trześniewski powinien oddejść i to jak najszybciej-dla
        dobra pabianickiego basketu. Niech przyjdzie nowy, nawet mało znany, trener i
        niech zacznie budować drużynę od nowa-opierając się przede wszystkim na
        wychowankach(nasze koszykarki z niższych klas wiekowych nadal należą do
        czołówki krajowej, a więc jest fundament na którym można rozpocząć taką pracę).
        Wyniki na pewno będą gorsze, ale co się stanie gdy zawodniczki teraz grające w
        pierwszej piątce zaczną koćńzyć karierę(a tak rychło zacznie się dziać)?
        Trzeba połązyć doświadczenie z młodością, aby starsze koszykarki póki jeszcze
        grają, mogły przekazać swym młodszym koleżankom pare bzcennych wskazówek.

Trześniewski razem Herktem już wystarczająco dowiedli na niedawnych
        mistrzostwach Europy. Po takim "czymś"(bo nie wiem jak to nazwać), co Polska
        drużyna zaprezentowałą w końcókach meczów z Czeszkami i Hiszpankami; obaj
        powinni pożegnać się z posadą treneró reprezentacji w dzień meczu o trzecie
        miejsce. Nieporadność obu trenerów aż raziła w oczy; bo jak reagować na
        sytuację kiedy nasza najwyższ koszykarka na świecie-Małgosia Dydek; prawie
        wszystkie rzuty oddaje z dystans?! MAKABRA!!!

..ale może jednak nie mam racji-przekonaj mnie Dexterze
        • majass Re: Trześniewski musi odejść!!! 01.10.03, 23:07
          Krcze, jak ty mi, żeś maggot zaimponował. popieram w całej rozciągłości. Sam
          chcaiłem tak to wyłozyc, ale nie maiłem tyle czasu... A dexter nic nie odpowie
          pewnie Argumentów brak tylko nazwisk i nazwsik chce
        • Gość: dexter Re: Trześniewski musi odejść!!! IP: 62.29.134.* 03.10.03, 12:10
          Posrednio moge się z Tobą zgodzić, faktem jest że Włókniarz za sprawowania
          trenera Trześniewskiego miał słabą szkółke szlifowania młodych talentów ale to
          nie powód do tego żeby od razu wyrzucać go z drużyny. Uważam że obok niego
          powinien pojawić się inny szkleniowiec który weźmie na siebie obowiązek
          szkolenia nowych dziewcząt. W ten sposb nastepowac bedzie w zespole pewnego
          rodzaju transformacja ktora ma za zadanie utrzymanie obecnego poziomu, ze
          spokojnym wejsciem nowych (mam nadzieje gwiazd) pabianickiej koszykowki.
          Trzesniewskiego nie mozna tak po prostu wywalic i wziasc kogos nowego. Wowczas
          bedzie to koniec kosza w naszym miescie i w przyszlym sezonie z pewnoscia
          spadniemy do II ligi.
          • maggot9 Re: Trześniewski musi odejść!!! 03.10.03, 19:39
            Nadal Twoje argumenty Dexter jakoś ne przemawiają do mnie.
            Pomysł drugiego trenera przy boku pana T.; który miałby się zająć szkoleniem
            zawodniczek przypomina mi troszeczkę działania naszego rządu - niby jakieś
            zmiany są-nowa osoba; nowe oczekiwania, ale w rzeczywistości nic to tak na
            prawdę nie zmienia-jedynie ustawia kolejną osobę przy "korycie".
            Po pierwsze we Włókniarzu są już osoby zajmujące sie szkoleniem nowych
            zawodniczek; i co najważniejsze -są to osoby znający się na swym fachu. Po
            fture pan T. jest autokratom, który nie liczy się ze zdaniem innych osób; i na
            pewno nie dopuściłby do tego by druga osoba ingerowała w jego
            decyzje/kompetencje związane z drużyną.
            I tak nadal zostałby utrzymany Status Quo zaprowadzony prze towarzysza T.

Idąc dalej; wręcz śmieszny wydaje mi się Twój argument jakoby Włókniarz bez
            pana T. nie miałby szans na spokojny byt wśród najlepszych drużyn żeńskiej
            koszykówki w naszym kraju.
            Wystarczy przywołać tutaj sytuację sprzed zaledwie paru lat kiedy pabianickie
            rezerwy(wówczas MTK II); składające się tylko z wychowanek pabianickiego klubu;
            z powodzeniem grały w drugiej lidzę i jakby nie fakt iż, w regulaminie
            rozgrywek, dwie drużyny reprezentujące ten sam klub nie mogą wystęować w
            pierwszej lidze; kto wie czy byśmy nie mieli dwóch drużyn reprezentujących
            nasze miasto w ekstraklasie!!(oczywiście dochodzą tu jeszcze aspekt finansowy i
            organizacyjny, lecz chodzi mi tutaj o unaocznienie innego faktu dlatego też
            pozwoliłem sobie na abstrahowanie ich). A przeciesz wtedy nasza żeńska
            koszykówka klubowa odnosiła sukcesy na parkietach europejskich boisk-sukcesy o
            których dzisiaj możemy jedynie powspominać!!!(oczywiście wyjątek stanowią tutaj
            Gdynianki, które nie mieszczą się w kanonach naszej koszykówki).
            I, co jest tutaj chyba najważniejsze, tych sukcesów nie zawdzięczamy "ojcowi
            prowadzącemu" T.

I czy nadal nie wierzysz, że nasza drużyna bez "spersyfonifikowanej opatrzności
            pabainickiej koszykówki" w osobie pana T. i nawet z samymi wychowankami w
            składzie nie miała by szans na parkietach pierwszej ligii??

Naprawdę nie rozumiem dlaczego tak obstajesz przy pozostawieniu Trześniewskiego
            przy drużynie?...
            • Gość: dexter Re: Trześniewski musi odejść!!! IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 18:31
              Ja nadal będę przystawał przy swoim. Piszesz że w klubie są już osoby które
              zajmują się szkoleniem nowych zawodniczek, widocznie nie są to aż tacy fachowcy
              skoro tej "szkółki młodych talentów" jakoś nie widać - i to trzeba zmienić bez
              dwóch zdań. Nie zgadzam się jednak że pan T. jest autokratom. W prowadzeniu
              zespołu pomaga mu ktoś taki jak drugi trener Ireneusz Taraszkiewicz, także sam
              o wszystkim napewno nie decyduje jak napisałeś. Wyobraź sobie że trener
              Trześniewski zostaje zwolniony. Za nim z klubu odchodzą czołowe koszykarki i co
              dalej? Zostajesz trenerem i co zrobisz? Kupisz hurtowo kilka gwiazd z polskiej
              ligi i będziesz walczył z niezgranym zespołem o mistrzostwo? Nie ma zaplecza,
              które może zagwarantować spokojny byt w I lidze. Pamiętaj że może zdarzyć się
              że wychowanki o których piszesz, także opuszczają klub, oczywiście tak nie musi
              się stać. Zgadzam że brak tej szkólki to błąd popełniony przez obecnych
              szkoleniowców ale napewno nie powód żeby zrezygnować z ich pracy. Obok nich
              pojawić się MUSZĄ nowe osoby, no chyba że prezes Stępniewski ma inne plany.
              • boczek2001 Re: Trześniewski musi odejść!!! 06.10.03, 14:21

>Nie zgadzam się jednak że pan T. jest autokratom.

nie bede trzecim który robi takiego "byka" - AUTOKRATĄ jest bez dwóch zdań.
                Dexter, sam o tym dobrze wiesz, chodzisz na mecze, widzisz. Jego presja, krzyki
                przekładają się póxniej spinanie sie naszych zawodniczek, obawy przed
                reprymendą. Z duszą na ramieniu mecz wygrywa sie bardzo ciężko. Każdy błąd
                zawodniczki (każdy popełnia błędy) jest od razu silnie napiętnowany. Dziewczyny
                nie grają wyluzowane. Koncentracja to co innego. A strach przed trenerem drugie.
                Nie będe długo tłumaczył... czytaj:
                Katarzyna Szołtysek - znasz panią? Teraz gra w ŁKSie i co??? Jest jedną z
                najlepszych zawodniczek tej druzyny!!! Dlaczego? A to dlatego że tam sie
                odblokowała, gra na luzie, trener ma do niej zaufanie, nie wywiera głupiej
                presji. Widziałem w POLFIE ile razy biegła z nosem spuszczonym na kwintę.
                Marta Błaszczyk - wychowanka POLFY. Gdyby trener wykazał troche zrozumienia dla
                młodej adeptki mogłaby sie rozwijać o niebo lepiej.

W prowadzeniu zespołu pomaga mu ktoś taki jak drugi trener Ireneusz
                Taraszkiewicz, także sam

> Wyobraź sobie że trener
                > Trześniewski zostaje zwolniony. Za nim z klubu odchodzą czołowe koszykarki i
                co dalej? Zostajesz trenerem i co zrobisz? Kupisz hurtowo kilka gwiazd z
                polskiej ligi i będziesz walczył z niezgranym zespołem o mistrzostwo?

Jeśli Trześniewski zostanie zwolniony to z klubu odejdzie tylko małżeństwo.
                Nikt więcej. Ja mysle że dziewczyny mogą mieć troche zastrzeżeń że Pani Ela
                zaraba wiecej kasy od nich a harują przecież tak samo. A ponadto trener jeździ
                po nich jak po łysych kobyłach. To moze spowodować że mimo wszytsko inne
                zawodniczki nie wykażą solidarnosci z p. Trześniewskich.
                • Gość: dexter Re: Trześniewski musi zostać IP: 62.29.134.* 07.10.03, 16:50
                  Faktem jest że trener Trześniewski ostro reaguje podczas każdego spotkania na
                  swoje podopieczne, ale nie zgodzę się z tym żeby miało to swoje przełożenie na
                  stres podczas meczu. Koszykarki są profesjonalistkami i napewno nie grają "z
                  duszą na ramieniu". W przeciwnym razie większość z nich już dawno zmieniłaby
                  klub, nie można wciąż wspaniale grać bojąc się o wszystko co powie trener.
                  Katarzynę Szołtysek pamiętam jak grała w Pabianicach, należała do zawodniczek
                  które zazywczaj nie grały w pierwszej piątce to fakt. Czy jednak jej przejście
                  do ŁKS-u było spowodowane presją i obawami o to co mówi trener ? nie uważam
                  żeby to była główna przyczyna. Dla młodych, rozwijających się zawodniczek
                  takich jak Marta Błaszczyk, potrzebny jest drugi szkoleniowec, o tym już
                  pisałem. Tak na marginesie to przydałby się również dobry psycholog. Prawdę
                  mówiąc to ani Ty, ani ja niewiemy tego czy wraz z odejściem trenera
                  Trześniewskiego, odejdzie wraz z nim tylko jego żona. Tutaj można gdybać co się
                  stanie. Zapewne wiesz że w ostatnich dniach Polfa triumfowała w
                  turnieju "Zawsze z mistrzem". Pokonała m.in. odwiecznego rywala z Gdyni. Wiem
                  że Lotos nie grał pełnym składem ale wygrana ta jest z pewnością dobrym
                  prognostykiem do rozpoczynającego się już 18 października nowego sezonu.
                  • boczek2001 do DEX................ 07.10.03, 17:17

> Faktem jest że trener Trześniewski ostro reaguje podczas każdego spotkania na
                    > swoje podopieczne, ale nie zgodzę się z tym żeby miało to swoje przełożenie
                    na
                    > stres podczas meczu. Koszykarki są profesjonalistkami i napewno nie grają "z
                    > duszą na ramieniu". W przeciwnym razie większość z nich już dawno zmieniłaby
                    > klub, nie można wciąż wspaniale grać bojąc się o wszystko co powie trener.

Myśle, ze neizwykle ważny jest komfort pracy i zaufanie do pracownika.
                    Koszykówka to specyficzny zawód, ale również tam potrzeba wyrozumiałości,
                    zaufania, spokoju. Trześniewski nei ma co owijać jest DYKTATOREM z tego co
                    widze na meczach. To jest głowny wątek jaki komentowałem. Przyznałeś że reaguje
                    ostro, despotycznie. Powiedz wiec : czy nei jest autokratą????
                    A co do profesjonalizmu... Każdy moze przeżywac załamanie jesli nawet male
                    potkniecie jest od razu napiętnowane. Nie zapominaj ze to są kobiety Dexter.
                    Chyba zdążyleś juz troche poznac ich psychikę? Są nieraz słabsze od facetów.
                    Czasem nie wytrzymują. Mógłby czasem wyluzować...

> Katarzynę Szołtysek pamiętam jak grała w Pabianicach, należała do zawodniczek
                    > które zazywczaj nie grały w pierwszej piątce to fakt. Czy jednak jej
                    przejście do ŁKS-u było spowodowane presją i obawami o to co mówi trener ?

Ale do nędzy!! To dlaczego tam sie blokowała a tu gra bez kompleksów? Widziałem
                    jej twarz jak biegała w Polfie, widziałem jak schodziła na ławke. Dex z twarzy
                    można duzo wyczytać...

> mówiąc to ani Ty, ani ja niewiemy tego czy wraz z odejściem trenera
                    > Trześniewskiego, odejdzie wraz z nim tylko jego żona. Tutaj można gdybać co
                    się stanie.

Dexiu ja mam małą (ale jednak) wiedze co mogłoby sie stać, uwierz mi...
                    • Gość: dexter Re: do Boczka IP: 62.29.134.* 08.10.03, 12:09
                      Dyktator, autokrata... dla mnie najważniejsze jest że podczas spotkań tak
                      przemawia do swoich podopiecznych, że z pewnością go rozumieją i realizują
                      założenia taktyczne. Oczywiście kobieta "puch marny" ma inną psychikę niż
                      mężczyźni. W porządku, trener mógłby czasami trochę odpuścić. Jeśli chodzi o
                      Kasię Szołtysek, cóż jedni są silniejsi psychicznie inni słabsi. Nie znaczy to
                      oczywiście że nie powinniśmy przez to obniżać jej możliwości na parkiecie.
                      Psycholog, potrzebny jest psycholog. Taki ktoś jest po prostu niezbędny w
                      Polfie. Ich współpraca w zawodowym sporcie jest coraz bardziej zauważalna.
                      • boczek2001 BOCZEK do DEXA 08.10.03, 12:11

> Dyktator, autokrata... dla mnie najważniejsze jest że podczas spotkań tak
                        > przemawia do swoich podopiecznych, że z pewnością go rozumieją i realizują
                        > założenia taktyczne. Oczywiście kobieta "puch marny" ma inną psychikę niż
                        > mężczyźni. W porządku, trener mógłby czasami trochę odpuścić. Jeśli chodzi o
                        > Kasię Szołtysek, cóż jedni są silniejsi psychicznie inni słabsi. Nie znaczy
                        to
                        > oczywiście że nie powinniśmy przez to obniżać jej możliwości na parkiecie.
                        > Psycholog, potrzebny jest psycholog. Taki ktoś jest po prostu niezbędny w
                        > Polfie. Ich współpraca w zawodowym sporcie jest coraz bardziej zauważalna.

AMEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka