Dodaj do ulubionych

Straż drogowa

16.10.08, 09:12
Po wielu nieudanych próbach znalezienia dla siebie zakresu działań, w których
można zabłysnąć Straż Miejska znalazła swoje powołanie, swoją niszę, swój
przyszły sukces i powołanie:
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/910335.html
Teraz wszyscy malkontenci mogą w odwłok pocałować strażników, którzy zamiast
zajmować się porządkiem na chodnikach i posesjach zajmą się tym, w ruchu
drogowym, a zwłaszcza pilnowaniem fotoradaru.
Nie udało się z handlarzami, chuliganami, psami. Kolej kierowców, dostatecznie
zirytowanych chaosem na dziurawych drogach.
Obserwuj wątek
    • Gość: zazuzi Re: Straż drogowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.08, 09:26
      Zawsze podejrzewałem, ze Twoją kondycją psychiczną jest coś nie tak.
      Proponuję pilne konsulatacje na ul. Czechosłowackiej
      • longeta Re: Straż drogowa 16.10.08, 15:08
        Wystarczy przestrzegać przepisy i problem zniknie
        POlecam
        • Gość: zazuzi Re: Straż drogowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.08, 15:11
          Wreszcie słowo rozsądku.
          • iszkariota Re: Straż drogowa 16.10.08, 15:28
            A dlaczego Straż nie jest w stanie wyegzekwować przestrzegania przepisów od
            karków z amstaffami, wydalających w bramach, mażących po ścianach, handlujących
            z pudełek, czy choćby parkujących na trawnikach?
            Czy przejawem rozsądku w bezmiarze bezsilności jest rzucenie się na drogi?
            Z tego co się orientuję to grasuje tam już policja.
            Jeśli już Straż Miejska jest głodna ludzkiego uznania to niech strażnicy kierują
            ruchem drogowym na skrzyżowaniach kompletnie zakorkowanych dróg miasta.
            • longeta Re: Straż drogowa 16.10.08, 15:32
              To jest nasza kultura...chcesz z nią walczyć?
              nie masz szans;-)
              Na szczęście teraz mamy mędrca...jego się spytaj co z tym fantem
              jest niezły i ma przeszkolenie agenturalne,zapewne skosi wszystkich żuli albo
              sam nasra z niemocy;-)
              • Gość: gosc Re: Straż drogowa IP: *.astral.lodz.pl 16.10.08, 15:37
                A propos rady mędrców. Jest ich tylko 10 w całej europie, a więc wyróżnienie
                naszego noblisty Lecha Wałęsy jest sporym awansem dla naszego kraju, jako całości.
                Pozostało jeszcze kilkadziesiąt milionów innych obywateli RP, którzy z
                powodzeniem mogą zacząć wreszcie przestrzegać przepisów, tak by straż wreszcie
                mogła odpocząć.
                • longeta Re: Straż drogowa 16.10.08, 15:40
                  i wtedy nawet straż zniknie...ale trzeba zacząć o łba
                  czyli rządu
                  sam nie przestrzega Konstytucji to PO co się później dziwić że srają PO bramach
            • nefnef Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 18:13
              Straż miejska jest w stanie. Tylko tyle, że nie chce, a w zasadzie – nie
              pozwalają jej chcieć.
              • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 18:20
                Mogę to zrozumieć, ale jej obecność na drodze, pilnujacej fotoradaru wielkości
                pralki automatycznej będzie co najmniej śmieszna.
                Obawiam się, że straż się już pogubiła i zamiast jednak uporczywie realizować to
                co jest jej podstawowym zadaniem, być tam gdzie jest naprawdę potrzebna, pogrąża
                się angażując w zadania, które naprawdę może wykonywać kto inny, choćby
                planowany w nowej ustawie ogólnopolski system monitoringu dróg.
                • nefnef Re: Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 18:24
                  Nie zdziwię się, gdy straż wynajmie ochronę, która przypilnuje strażników.
                • Gość: zazuzi Re: Straż miejska jest w stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 18:37
                  Chłopczyku iszkariota: jak już skończysz podstawówkę, potem
                  gimnazjum, szkołę średnią i studia będziesz mógł zostać straznikiem
                  a nawet prezydentem miasta. Teraz możesz tylko popisywać się swoją
                  dziecinadą. Do obowiązkow strazy miejskiej należy m.in. egzekwowanie
                  przepisow ruchu drogowego. A fotoradar (jak jakiś pomylony
                  dziennikarz napisał - wielkości pralki) można było obejrzec we
                  wrzesniu na ul. Piotrkowskiej. Ani wielkości pralki, ani nikt go nie
                  musi pilnować. To jest urządzenie rejestrujące, które dość
                  powszechnie jest instalowane i wykorzystywane w całej Unii
                  Europejskiej. Tylko trzeba mieć wyobraźnię przedszkolaka, aby
                  wypisywać głupoty, a potem podniecać się ich powtarzaniem. Proponuję
                  ponownie: albo Czechosłowacka, albo inny sposob leczenia kompleksów
                  • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 19:13
                    Szanowny panie, nie interesują mnie prostackie insynuacje. Nie będę snuł
                    przyczyn dla których wyzwiska zastępują merytoryczną rozmowę o zadaniach straży
                    i jej opinii wśród mieszkańców.
                    Zdjęcie strażników z fotoradarem wyglądajacym jak pralka Polar możesz obejrzeć sam:
                    img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/37/40_910335_1_d_2339.jpg
                    • nefnef Re: Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 19:22
                      hehe, polar dla zazuzi:)
                      • Gość: zazuzi Re: Straż miejska jest w stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 19:40
                        O zadaniach straży wystarczy poczytać albo w ustawie o strażach
                        gminnych albo choćby na stronach internetowych. Odsłym tam
                        zainteresowanych. Pralke Polar widziałem ostatni raz jakieś 30 lat
                        temu, ale zapewniem że urządzenie rejestrujące (a nie fotoradar)
                        jest przynajmniej 4 razy mniejsze. Poza tym urządzenia
                        wykorzystywane przez policję to maszt + skrzynka wielkości
                        telewizora Belweder (wielkośc do sprawdzenia w Muzeum Techniki).
                        Urządzenie SM jest przenośne, zblokowane (bez konieczności montażu
                        czy demontażu). To tylko informacje techniczne.

A poza tym: Czechoslowacka czeka
                        • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 16.10.08, 19:48
                          Dziekuję za szczegóły, z zainteresowaniem się z nimi zapoznałem, zwłaszcza że
                          jak się domyślam pochodzą od samego źródła.
                          Informacje te nie zmieniają jednak zasadniczego wątku rozmowy, dotyczącego
                          realizacji potrzeb społeczności miasta, a nie ambicji straży.
                          Nie zmieniły one również załączonego zdjęcia; Polar pozostał Polarem, a
                          strażnicy miejscy przy nim również się nie zniknęli.
                        • Gość: zazuzi Re: Straż miejska jest w stanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 09:05
                          Nie muszę zmieniać nicka, gdybyś miał lepszą percepcję to pewnie
                          byś zauważył, że na tych forach jestem od wielu lat i pisze nie
                          tylko o straży miejskiej (a właściwie głównie nie o straży
                          miejskiej). Tyle, że najczęsciej polemika nie ma charakteru
                          merytorycznego tylko różnego rodzaju występów "nawiedzonych". W tym
                          wypadku Ciebie: bo gdybyć widział to urzadzenie (a ja widziałem) to
                          mógłyś o nim się wypowidać. W tej chwili tylko kalkujesz idiotyzm
                          napisanay przez Pana Redaktora, co świadczy jedynie o tym, że nie
                          potrafisz samodzielnie myśleć, abo po prostu do tego jeszcze nie
                          dorosłeś (mam nadzieję, ze to drogie). A na dodatek obecni tu
                          malkontenci powinni wreszcie zrozumieć, że prędzej czy później ten
                          kraj znormalnieje: że prawo będzie obowiązywać wszystkich, a ci
                          którzy je łamią będą karani. Teraz kiedy straż karze np. babcie z
                          pietruszką, to jest krzyk - dlaczego nie karze parkujących na
                          Piotrkowskiej. Kiedy zrobili porządek z Piotrkowską - to jest krzy
                          (od parkujących oczywiście) - czemu nie karzą babć z pietruszką.
                          Itd. itp. Wieczne niezadowolenie, wieczne "uzdrowieńcze" pomysły
                          które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
                          I na koniec - gdybyś tak dokładnie czytał fora, jak z zapałem
                          krytykujesz każdą odmienną od Twojej wypowiedzi, to już dawno byś
                          zauważył, że nie pracuję w straż, a jedyny z nią kontakt - mandat,
                          który zapłąciłem za parkowanie pod Magdą. I nie oburzam się z tego
                          powodu - bo takie są przepisy.

A poza tym Czechowsłowacka czeka
                          • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 17.10.08, 15:01
                            Polecam przeczytanie interesującego artykułu:
                            www.motofakty.pl/artykul/straszna_straz.html
                            Okazuje się, że moje uwagi są nad wyraz słuszne i zbieżne.
                            Wynika z niego, że wiele miejscowości wyszło z założenia, że najlepszym
                            zwiększeniem dochodów jest...likwidacja straży miejskich. To logiczne, bo w
                            dobie automatycznych sieci fotoradarów strażnik i urzadzenie wielkości pralki
                            wyglada co najmniej komicznie.
                            Myślę że likwidacja jest warta rozważenia, bo powoli, powoli straż włazi w buty
                            policji i tylko patrzeć jak będą chcieli mieć podobne uprawnienia emerytalne do
                            policji i wojska, a danie jej uprawnień policji drogowej podsyci jedynie roszczenia.
                            Co ty się uczepiłeś tej Czechosłowackiej, pomogli ci tam czy jak, że tak
                            reklamujesz?
                            • Gość: zazuzi Re: Straż miejska jest w stanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 15:22
                              Zmartwię Cie, ale ze statystyk opublikowanych przez Komendę Główną
                              Policji wynika, że liczba straży miejskich wzrasta. M.in. w tym roku
                              powstała SM w Szczercowie. Ponadto mógłbym Ci zaproponowac artykuły
                              z gazet (np. z lubelskiego), gdzie prezydenci miast organizaują
                              straże miejskie, dlatego, że źle działa policja. Więc punkt widzenia
                              zależy od zapotrzebowania danej redakcji.
                              Jesli chodzi o wielkośc nie fotoradaru tylko urządzenia
                              rejestrującego, bo polecam wizytę u okulisty (niestety nie na
                              Czechosłowackiej), bo ta twoja "pralka" jest mniejsza i lżejsza niż
                              urzędzenia policyjne. I niech Ci się takie urządzenie nie kojarzy z
                              suszarkami czy radarami na trójnogu - bo takich straż nie ma prawa
                              używać. Zresztą wkrótce policja także. SM nie włażi w budty policji -
                              to policja prosiła, aby miasto wyposazyło SM w urządzenia
                              rejestrujące, aby wspomóc działanie seksji ruchu drogbowego, która
                              po prostu nie ma ludzi (polecam wypowiedź komendanta miejskiego,
                              który publicznie poinformował, że mogą wystawić tylko jeden patrol
                              ruchu drogowego na całe miasto).
                              Z Czechosłowacką uczepiłem się, bo to jedyny (niestety) sposób, aby
                              pomyleńcy mogli zacząć myśleć. Według zasady: informacja-wiedza-
                              rozum. Niby to samo - u Ciebie zatrzymało się na poziomie: informacj.

Więc poza tym: polecam Czechosłowacką
                              • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 17.10.08, 16:19
                                Ciekawe że nie poruszyłeś tematu rodzących się żądań uprawnień emerytalnych, nie
                                jest to zapewne przypadek.
                                Policja prosi miasto o pomoc bo nie ma pieniędzy z budżetu, które mogłaby
                                przeznaczyć na zwiększenie ilości etatów i sprzęt. Gdyby 20.796.100 złotych w
                                budżecie miasta zostało wydane na jednostki prewencji policji zamiast na straż
                                miejską w 2008r, to jestem przekonany, że w sposób zdecydowany poniosłoby to
                                poziom bezpieczeństwa bo policja to policja-fachowcy. Zamiast tego można
                                obserwować patrole 2-3 osobowe panów i pań w mundurach straży miejskiej
                                odpisujących sobie z notatników zawarte tam dane, lub spacerujących w ciepłym
                                słoneczku środka dnia.
                                To że ilość straży miejskich wzrasta nie znaczy, że wzrośnie poziom
                                przestrzegania przepisów i bezpieczeństwa. Na pewno zaś przełoży się na
                                "przejadanie" środków publicznych. Ładowanie pieniedzy w wiecznie utyskującą na
                                przepisy, na niemoc, na nielubienie, na brak narzędzi, na brak sprzętu, na brak
                                przywilejów emerytalnych, na niskie wynagrodzenie służbę i "dorabianie im po
                                drodze" uprawnień ustawowych jest marnowaniem pieniędzy, lub...kupowaniem sobie
                                przychylności u wyborców przez władze lokalne.
                                Tak na marginesie: parę razy dzwoniłem z interwencją do dyżurnego straży i NIGDY
                                nie doczekałem się patrolu, więc nie wiem skąd to zadowolenie u ciebie.
                                Widze natomiast coraz mniej rzetelnych argumentów i zwiększającą się
                                proporcjonalnie ilość wyzwisk i insynuacji. Żle reprezentujesz ta formację.
                                A co do urządzenia i dwóch strażników pilnujących go, na zdjęciu; to nie ja
                                robiłem to zdjęcie, nie wiem czego tak naprawdę pilnują koledzy w czarnych
                                mundurach. Z treści wynika, że pilnują nowego urządzenia rejestrujacego
                                wykroczenia kierowców, o które wzbogaciła się straż miejska w Łodzi, z naszych
                                podatków.
                                • Gość: zazuzi Re: Straż miejska jest w stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 20:19
                                  Prawdę mówiąc powinienem Ci oszczędzić, bo i tak ze zrozumieniem
                                  masz kłopoty. Ale:
                                  - w Łodzi jest 2000 policjantów, w wojewodztwie 6700. Straznikow w
                                  Łodzi 360. Czy na ulicach widac różnicę wynikającą z tych proporcji?
                                  Odpowiedz sobie sam. Ja w każdym razie widzę, niestety na niekorzyśc
                                  policji.
                                  - policja jest oplacana przez państwo z naszych podatkow. Straż
                                  miejska też, ale na dzialania policji spolecznośc lokalna nie ma
                                  żadnego wpływu. To dokladnie oznacza, że jesli samorząd da na coś
                                  pieniądze, to wcale nie oznacza, że zostaną wykorzystane zgodnie z
                                  przeznaczeniem. Np. w Nałęczowie rada miejska dała pieniądze na
                                  dodatkowe etaty policyjne bez żadnego efektu - etaty przeniesiono do
                                  Pulaw i Lublina. Na straż ma, bo to formacja samorządowa i samorząd
                                  decyduje o priorytetach. To, że w Łodzi rada miejska postanowiła, że
                                  priorytetem dla strazyu jest palenie na przystanka, psie kupy i
                                  ściganie handlarzy - to nie wina straży. Zresztą już widzę
                                  policjantów interweniujących kiedy wlaściciel nie posprząta po swoim
                                  kundlu.
                                  - panowie na zdjęciu - nie pilnowali urządzenia, tylko je
                                  obsługiwali. Oczywiście to trudna do pojęcia roznica, nieprawdaż?
                                  - nie reprezentuję żadnej formacji, jedyna organizacja w której
                                  byłem do harcerstwo w podstawówce. Od tego czasu mundurka nie
                                  nosiłem. Ty chyba z tego wieku jeszcze nie wyrosłeś
                                  - jeszcze jednak uwaga dot artykułu o Chrzanowie: poszukałem (z
                                  ciekawości) w internecie. Okazało się, ze Pan Burmistrz rozwiązał
                                  straż miejską po to, aby... zlecić ochronę miasta prywatnej firmie
                                  ochroniarskiej. Na dodatek powiązanej z nim rodzinnie. Po awanturze
                                  z radnymi wycował się i przekazał jakąś kasę policji. Tyle, że
                                  statystki dotyczące ilości wykroczeń za ostatnie dwa kwartały
                                  dziwnym trafem utajniono. Z jakiego powodu można się domyślać. Bo
                                  autorzy - tak jak Ty - nie dostrzegli, że straże miejskie mogą
                                  interweniować tylko w przypadku wykroczeń. Od przestępstw jest
                                  Policja. Jesli w Chrzanowie nie wzrosła liczba policjantow, to
                                  ciekawe w jaki sposób zwiększyło się bezpieczeństwo?
                                  Jesli nie potrafisz odczytać tego co napisałem o schemacie:
                                  informacja-wiedza-rozum, to niestety tylko Twoj problem. I być może
                                  najbliższego Twojego otoczenia

A poza tym: Czechoslowacka czeka. Tym kończę, bo dalsza z Tobą
                                  polemika to rzucanie pereł...
                                  • iszkariota Re: Straż miejska jest w stanie 18.10.08, 10:23
                                    No i konsekwentnie brak komentarza na temat żądań przywilejów emerytalnych,
                                    które nie będą z podatków lokalnych, a budżetu państwa.
                                    Tak więc tutaj jest pies pogrzebany.
                                    Jeszcze raz stwierdzam, że straż miejska to niepotrzebna, nielubiana, zachłanna
                                    formacja, przejadająca podatki obywateli.
                                    Powinna zostać zlikwidowana, kropka
                            • Gość: agusti Re: Straż miejska jest w stanie IP: 89.108.200.* 31.10.08, 18:28
                              ja tez ci proponuje psychiatre
    • Gość: zan Re: Straż drogowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 19:46
      Nie bardzo rozumiem po co ta dyskusja? Przecież straznicy są od
      egzekwowania prawa, w tym także przepisow ruchu drogowego. Jak karzą
      za niedozwolone parkowanie - natychmiast pojawiają się wpisy
      malkontentow. To samo dotyczy mandatow za nieusuwanie śmieci czy
      napisów. Teraz nie podoba się, że będą mandaty za przekraczanie
      szybkości. WYSTARCZY JECHAC ZGODNIE Z PRZEPISAMI Czy na tym portalu
      są tylko ludzie, ktorszy muszą wszystko i wszędzie krytykować? Może
      zamiast wypisywać te bzdury napiszcie o swoich osiągnięciach? O tym
      jacy jesteście praworządni, jak dbacie o czystość miasta, o to aby
      nie pić w niedozwolonych miejscach (iszkariota tez powinien coś o
      tym wiedzieć - nieprawdaż?). Pozdrawiam i życzę więcej rozsądku.
      A dyskusja o straży w takim towarzystwie niewiele daje - najpierw
      zapoznajcie się z tym co Straż robi i jakie ma prawa, potem możecie
      dawać dobre rady
      • nefnef Re: Straż drogowa 16.10.08, 19:55
        No to pojechałeś – a straż przecież jest dla ludzi a nie odwrotnie.
      • iszkariota Re: Straż drogowa 16.10.08, 19:58
        Nie musisz zmieniac nicka. Myśli zawarte w tekście są jak odcisk linii papilarnych.
        Przedstawiciele straży miejskiej wielokrotnie narzekali na małą liczbę i słabe
        płace, co przeszkadza im pilnować przestrzegania prawa. Skarżą się również na to
        że sądy uwalają im kierowane wnioski o ukaranie, a prawo jest na tyle
        niedoskonałe, że nie mogą karać mandatami. Swojego czasu skarżyli się też na
        brak środków przymusu oraz niemożność legitymowania kierowców.
        Prawo jest powoli zmieniane tak, by strażnicy mieli narzedzia do egzekwowania
        prawa. Dostają nawet jakieś podwyżki. Systematycznie też zwiększane są kadry.
        Przebiega to wolno bo wiadomo-pieniądze z podatków.
        Wobec wszytskich starań mających na celu umożliwienie strażnikom karanie
        obywateli śmiecących, wyprowadzających psy na trawniki, brudzących, handlujących
        w miejscach niedozwolonych, czy parkujących na trawnikach dziwnym jest ich volta
        i angażowanie się w pilnowanie szybkości na jedni, tam gdzie już policja ze
        swoimi jednostkami ruchu drogowego i specjalistycznymi narzędziami do
        dyscyplinowania kierowców.
        Może chodzi tylko o pieniądze dla miasta. To proszę się uczciwie przyznać.
      • Gość: agusti Re: Straż drogowa IP: 89.108.200.* 31.10.08, 18:33
        Jestem osobą która popiera wszystko to o czym piszesz.Straz miejska jest
        potrzebna nam wszystkim
    • Gość: sikawiak Re: Straż drogowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 07:46
      A może to tak jak i w całym kraju -temat zastępczy bo coś mocno nie
      wychodzi.I bedziemy czytać wytrwale o sukcesach w pracy obsługi
      fotoradaru.
    • iszkariota Logika jest niubłagana 20.10.08, 09:57
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/911882.html
    • iszkariota Re: Straż drogowa, praleczka już działa:) 21.10.08, 13:36
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/912312.html
      • Gość: ars ammandi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 19:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka