Dodaj do ulubionych

62 - tragedia

IP: *.retsat1.com.pl 05.12.08, 21:39
Dzisiaj:
Rzgowska/Wesoła
16.04 brak
16.15 brak
16.22 - pan kierowca wyjechał z krańcówki łaskawie o 16.24, odjazd o 16.25 i zaraz za nim z 2 minuty później następny.
Powrót:
Prosta/Ustronna
19.10 brak
Zadzwoniłem o 19.20 na informację. Uprzejmy pan powiedział mi że są problemy z 62 ponieważ jest kładziony asfalt na Broniewskiego!!! Ja mu na to że 62 nie jeżdzi Broniewskiego. On na to że mają dziś wypadek śmiertelny z udziałem MPK i dlatego jest bałagan z 62. Ręce opadają.
Obserwuj wątek
    • Gość: magik Re: 62 - tragedia IP: *.retsat1.com.pl 06.12.08, 13:05
      Jak czytam takie wpisy zawsze zastanawiam sie nad sensem instalowania we
      wszystkich pojazdach MPK tych magicznych radyjek z bezpośrednim łączem do
      dyspozytora, czy jak kto woli centrali.
      W takich przypadkach jak opisany powyżej dyspozytor powinien zebrać informację
      od kierowców, gdzie kto jest, jakie są odstępy między pojazdami i ew. zareagować.

> 16.22 - pan kierowca wyjechał z krańcówki łaskawie o 16.24, odjazd o 16.25 i
      za raz za nim z 2 minuty później następny.

Kierowca tego II wozu widząc co sie dzieje, powinien też zgłosić tą sytuacje do
      centrali.
      • Gość: asad Re: 62 - tragedia IP: *.retsat1.com.pl 06.12.08, 18:49
        > Kierowca tego II wozu widząc co sie dzieje, powinien też zgłosić tą sytuacje do
        > centrali.

Może nie ma tego w zakresie obowiązkó... :)
    • Gość: gosc Re: 62 - tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 20:24
      Podsumowajac te wypociny mozna stwierdzic ze wypadł tylko jeden autobus. Brak 16.04 - to ten. Ten o 16.22 miał ojechać o 16.15 i odjechał opóźniony (spóźnienie można tłumaczyc brakiem poprzedniego kursu). 16.25 już podobno był. Tak więc zdarza się, że autobus zdefektuje, ale powinni go podstawic do wieczora, bo stwierdzam, że 19.20 to ten wczesniejszy 16.04.
      • Gość: asad Re: 62 - tragedia IP: *.retsat1.com.pl 07.12.08, 11:26
        Problem w tym ze pan na informacji powiedział, że wszystkie są w trasie i ze zaden sie nie zepsuł.
        Nie za bardzo też rozumiem dlaczego spóźnienie można tłumaczyć brakiem poprzedniego kursu.
        Fakt faktem,że ludzie sterczeli na całej trasie 30minut czekając na krótkiego jelcza.
        "Wypociny" pozostawię bez komentarza...
        • Gość: gosc Re: 62 - tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 12:02
          Juz sie nie gniewaj, za te wypociny, ale taka prawda.

Na 62 kursują małe Jelcze Vero. Biorąc pod uwagę tłok jaki panował w kursie następnym po tym brakującym + nową sygnalizacją na Rzgowskiej + chęcią kierowcy pójścia do kibla na Chojnach wychodzi opóźnienie. Teraz rozumiesz?

"Informator" jedynie skłamał, że były wszystkie autobusy na trasie. Wypadł jeden około 16. i do 19. go nie podmienili.
          • Gość: asad Re: 62 - tragedia IP: *.retsat1.com.pl 07.12.08, 13:06
            Rozumiem tylko tyle, że wypadły dwa a nie jeden, a ten o 16.22 przyjechał spóźniony o 3 minuty (powiedzmy że kierowca robił siusiu). Problem polega na czymś więcej niż tylko sterczenie na przystanku na mrozie przez pół godziny. Odnoszę wrażenie, że MPK/ZDiT przestały panować nad organizacją przewozów. Jeżdżę bardzo dużo po Łodzi komunikacją miejską (zaliczam po kilka - zazwyczaj 5-8 - kursów dziennie po całym mieście) i przypadki, na które napotykam (codziennie, bez wyjątku) są coraz bardziej żenujące. Pal licho jeśli coś się spóźnia minutę lub dwie (chociaż i to jest wkurzające jeśli się ktoś przesiada i mu przesiadkowy pojazd zmyka sprzed nosa, a następny jest za pół godziny). Mówię tu o raczej o kompletnym bałaganie w organizacji przewozów, zarówno na poziomie rozkładów jako takich, jak i ich realizacji przez MPK. Nie ma po prostu takiej siły która wymusiła by na kierowcach przestrzeganie rozkładu (ostatnio usłyszałem z ust kierowcy, że rozkład go nie interesuje!!!) i nie ma takiej siły, która wymusiła by na ZDiT uczciwe napisanie w rozkłądzie, że 12tka z Retkini na Lumumbowo jedzie w szczycie 45 minut a nie 30 (to tylko jeden z wielu przykładów - inne to 96, 13, 78, Z8, 75, 70...)
            Następnym przykładem dezinformacji jest pojawianie się "nowych" krańcówek (Centralna, Maszynowa). Po co te kombinacje - wie chyba tylko ZDiT/MPK. Następna rzecz to ŁTR. Pomysł świetny, realizacja tragiczna. Jakoś nie przemawia do mnie argument,że "system się kalibruje/waliduje/uczy". Jeśli jeszcze w pełni nie działają tablice świetlne na przystankach, to należy je zasłonić, a nie dezinformować pasażerów.
            Następny i ostatni przykład (na więcej nie mam czasu, bo muszę wyjść pół godziny wcześniej niż to wynika z rozkładu, żeby zdążyć do pracy...) to remont Narutowicza. Postawino chyba 5 nowych sygnalizacji. Synchronizacja działa całkiem dobrze, co cieszy. Gdy jadę 12tką to stoi ona zazwyczaj tylko na jednych światłach. Ale co z tego jeśli kilkaset metrów dalej kończy się pas dla MPK i na środku torowiska stoją auta czekające na przejazd przez Kopcińskiego (odcinek Uniwersytecka-Kopcińskiego 12tka pokonuje CODZIENNIE w szczycie około 13tej w 10-15 minut). Czy naprawdę nie można było zrobić pasa dla MPK aż do Kopcińskiego?
            I tak dalej i tak dalej. Podsumowując: wątek założyłem na temat 62, ale jest to tylko jeden z setek przykładów codziennej beznadziei, która dotyczy nie tylko linii na trasach których są remonty (bo w tym przypadku można jakoś usprawiedliwić całą sytuację). Sprawa jest głębsza i wymaga natychmiastowej reakcji władz miasta, bo w przypadku jej braku grozi Łodzi nie tylko paraliż komunikacyjny ale zupełna i całkowita zapaść.
          • Gość: STUDI Informator MPK jedynie skłamał IP: *.prokom.pl 08.12.08, 10:49
            - super polityka jakości MPK wobec pasażera....
            Przy pełnej akceptacji prezesa tegoż aroganckiego przedsiębiorstwa.
            • camelot Tramwaj 5 11.12.08, 23:30
              Ja dziś widziałem na tramwaju linii 5 na Rzgowskiej krańcówkę DPS. O k...wa
              gdzie to jest??
              • Gość: profes79 Re: Tramwaj 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 08:00
                To nie krancowka a przystanek zeby bylo weselej - Dom Pomocy Spolecznej,
                przystanek przy BUŁ...A krancowka powinna byc na Radiostacji.
                Tez bylem w szoku - mimo ze znam Lodz widzac krancowke Radiostacja wiem gdzie
                tramwaj jedzie; widzac tabliczke DPS nawet zgadywac nie proboje...
              • Gość: . Re: Tramwaj 5 IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.08, 17:43
                To kolejna odsłona akcji "autobus dla bezdomnych". Tym razem "tramwaj dla
                potrzebujących pomocy"
              • Gość: magik Re: Tramwaj 5 IP: *.retsat1.com.pl 13.12.08, 21:20
                > Ja dziś widziałem na tramwaju linii 5 na Rzgowskiej krańcówkę DPS.

tak to jest jak się robi po łódzku, a nie po ludzku
                "5 Telefoniczna"
                • Gość: XYZ Re: Tramwaj 5 IP: *.toya.net.pl 13.12.08, 22:27
                  > tak to jest jak się robi po łódzku, a nie po ludzku
                  > "5 Telefoniczna"

"5 Telefoniczna" by było jeszcze bardziej mylące, bo 5 tam nie dojeżdżała.
                  Na szczęście problem z DPS zniknął, bo 5 wróciła dziś na Szczecińską.
                  • Gość: asad Re: Tramwaj 5 IP: *.retsat1.com.pl 14.12.08, 22:15
                    > Na szczęście problem z DPS zniknął, bo 5 wróciła dziś na >Szczecińską.

Dobrze, że nie na Szparagową...
                    • Gość: Gosc UWAGA UWAGA szanowni podróżni nowa linia tram IP: *.soul.pl 15.12.08, 00:05
                      Uwaga Uwaga Nowa linia tramwajowa nr 160 widziana wczoraj w kierunku kurczaków
                      EHHHHHHH www.rzal.pl
                      • irasiad.prof.kaczynskiego Re: UWAGA UWAGA szanowni podróżni nowa linia tram 15.12.08, 08:45
                        > EHHHHHHH www.rzal.pl

modny jesteś
                      • Gość: magik Re: UWAGA UWAGA szanowni podróżni nowa linia tram IP: *.retsat1.com.pl 15.12.08, 21:06
                        > Uwaga Uwaga Nowa linia tramwajowa nr 160 widziana wczoraj w kierunku kurczaków

Inni zauważyli już to z 2 tygodnie temu ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=88058764&a=88058764

• Gość: magik Re: Tramwaj 5 IP: *.retsat1.com.pl 15.12.08, 21:11
                    > "5 Telefoniczna" by było jeszcze bardziej mylące, bo 5 tam nie dojeżdżała.

Nie widziałem tego cudeńka "5 DPS" i dlatego sądziłem, że dotyczy to tylko
                    kursów zjazdowych do zajezdni Telefoniczna.
                    Krańcówka Radiostacja nie ma wspólnego przystanku przyjazdowo-odjazdowego. Zatem
                    na tych wyświetlaczach powinno normalnie wyświetlać się "5 Radiostacja". W
                    przypadku zjazdów też nie zachodziła konieczność umieszczania "przedostatniego
                    przystanku po trasie" skoro i tak, i tak dojeżdżał do przystanku końcowego.

> Na szczęście problem z DPS zniknął, bo 5 wróciła dziś na Szczecińską.

Na szczęście...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka