Gość: Bart IP: *.tpnets.com 31.10.03, 22:57 to nie quiz, ja jestem zwyczajnie ciekawy. Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 01.11.03, 19:46 E, Szwajcarzy??? Niemcy??? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 01.11.03, 19:55 Pewnie ruskie, jak im zabrakło benzynowych silników, to montowali elektryczne jako zastępcze i troleje do pobierania prądu z sieci tramwajowej:) A na serio, to pierwszy trolejbus zbudowano w 1882r., a pierwszą regulerną uruchomiono w 1828r. w USA. W Polsce trolejbusy wprowadzono przed II wojną światową w Poznaniu. (Za 6-cio tomową encykl. PWN). Pozdrawiam, Krzyskup -- Life is life! Nana nanana... Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 01.11.03, 21:57 Czyli pierwsza linia była 54 lata przed powstaniem trolejbusu?? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 01.11.03, 22:01 A co w tym dziwnego? Dołączam sprostowanie :) Pierwsza linia powstała w USA w 1928 r. :) Dzięki za korektę :) Pozdrawiam, krzyskup -- Life is life! Nana nanana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? IP: *.tpnets.com 01.11.03, 23:22 Dzięki, dzięki. A gdzie go wymyslono? W jakim kraju powstał pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 01.11.03, 23:31 Kolejna korekta potrzebna :) Zapomniałem napisać, że pierwszy powstał w Niemczech. ;) Pozdrawiam, Krzyskup -- Life is life! Nana nanana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do. Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? IP: *.156.186.195.dial.bluewin.ch 02.11.03, 00:15 A tuz obok mojego domu stoi kilka przykladow trolejbusow Szwajcarskich z lat 50tych poprzedniego wieku. Tez fajne. Pozdr. Do. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? IP: *.tpnets.com 02.11.03, 14:21 Krzyskup: dzięki dalsze; Do: daj foto. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? 02.11.03, 22:24 Nie am za co. Cieszę się, że mogłem pomóc i p[rzy okazji podnieść sobie ilość postów (czego nie ukrywam). Pozdrawiam, Krzyskup -- Life is life! Nana nanana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? IP: *.p.lodz.pl 02.11.03, 22:31 W Ameryce sadza, ze wszystko co powstalo pierwsze, to u nich. :-) Na pewno pierwsze linie pojazdow drogowych zasilane elektrycznoscia z drutu powstawaly juz na poczatku XX wieku. I to wszedzie w rozwinietych krajach. Tutaj na przyklad: www.cittaelettriche.it/filobus_storiche.htm jest wykaz linii/sieci we Wloszech. A tutaj: www.cnam.fr/hebergement/amtuir/a_htroll.htm macie czytanke (po czesku przispievek :-) o historii trolejbusow na swiecie i we Francji. Problem polega na tym, ze dlugo nie mozna bylo wynalezc odpowiednio sprawnego systemu pobierania pradu. To co sie przyjelo, to chyba system Stolzmanna, z oddzielnymi sztangami zakonczonego lyzkami. Upowszechnienie tego mialo miejsce w latach 1930-30-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Gdzie wynaleziono trolejbusy? IP: *.p.lodz.pl 02.11.03, 22:35 Gdyby ktos byl ciekaw, gdzie byly trolejbusy i gdzie sa, to moze wejsc tutaj: members.shaw.ca/dearmond/etb.cities.htm A gdyby chcial zobaczyc, jak to jest dzisiaj w Europie, to niechaj zajrzy tutaj: www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/eurotbus.html pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip duo-busy IP: *.p.lodz.pl 02.11.03, 22:43 No i jeszcze ciekawostka: omnibusy hybrydowe, czyli trajtki majace takze naped dieslowski, eksploatowane w normalnym ruchu zarowno pod drutami, jak i bez nich. Piersze na duza skale byly w Newark pod Nowym Jorkiem - o tym jest tu: www.trolleystop.com/tracklesstrolley.htm (na dole strony) - nazywano je "All Service" Trackless Trolleys (trackless trolley to amerykanska nazwa trolejbusu, bo "trolley" to przeciez tramwaj). Obecnie takie cos maja na duza skale w Esslingen i w Seattle. Odpowiedz Link Zgłoś