Gość: inaczej Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.torun.mm.pl 08.01.09, 02:58 pl.youtube.com/watch?v=GgPTukFXTi4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarczyk Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 17:44 A ten z Torunia to pod iloma nickami pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z torunia Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 08.01.09, 21:40 Pod jednym. Pod iloma pisze pana Walczaka pracownik Swiecicki, Wycichowski , a moze dwie panny, a moze pani redaktor, a moze Cieplucha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z torunia Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 08.01.09, 21:52 A pod iloma sam pan Walczak pisuje? Czesiu, lodzianin, Yarro etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwiusz Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.iwacom.net.pl 08.01.09, 23:28 Coś mi tu śmierdzi na odległość, jeśli pan Cieplucha twierdzi, że projekt jest niezgodny formalnie z decyzją o warunkach zabudowy, to nie powinien dostać pozwolenia na budowę. Jeśli dostał to czy nie powinna zostać wszczęta procedura wyjaśniająca o ile nie doniesienie do prokuratury(panie Cieplucha!!!). Ja nie mam podstaw, bo nie miałem w ręku tego projektu. Pan miał. Wiem, że to koledzy po fachu, ale ktoś powinien stać na straży praworządności i etyki zawodu architekta. Tak się też zastanawiam czy już nikt z włodarzy miasta nie ma odwagi walnąć pięścią w stół i powiedzieć stop, chyba że sami sa w to zamieszani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Zapraszam IP: *.gprs.plus.pl 08.01.09, 23:42 Jak widzę można na was nieźle zarobić Odpowiedz Link Zgłoś
ec-1 O przyczynach płaczu nad projektem EC1 09.01.09, 03:56 W różnych sporach między sejmikiem, fundacją, włodarzami tego zapomnianego zakątka globu oraz między tym, co chciał wykukać Lyncha i wziąć teren, a tym, co za to chciał wziąć w cholerę Camerimage - jestem za Żydowiczem. W sporze o projekt, który mnie też kojarzy się ze szklankami nie wiem, za kim jestem. Bo z tej perspektywy będą go oglądać gołębie, i to te zdrowe, wysoko latające. Mędzenie nad projektem rozumiem. W końcu są to po prostu odgłosy męki, że Żydowicz jednak postawił na swoim. Przyszedł nie proszony na konferencję i rąbnął w stół, że się posypało. Teraz jakikolwiek piękny nie byłby projekt, będzie straszny płacz. Z żalu, że Davida nie dało się z interesu cichcem usunąć i zrobić po bożemu coś swojego. Fajnego, dużego, z powierzchnią do wynajęcia. A na dole byłoby fajne, zaściankowe centrum kultury, może nawet z wyrazem "światowe" w nazwie. Niech stawiają te szklanki. Byle była jakaś nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Cieplucha Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.pai.net.pl 09.01.09, 13:56 Po zapoznaniu się z dyskusją pragnę uprzejmie poinformować, że moja opinia wykonana w grudniu 2008 roku dotyczyła tylko i wyłącznie „Projektu KONCEPCYJNEGO rewitalizacji i rozbudowy budynków EC-1 Wschód wraz z adaptacją na cele kulturalno-artystyczne” wykonaną we wrześniu 2008 roku. Odniesieniem była decyzja o warunkach zabudowy Nr PPZ.I.400/08 z dnia 28 lipca 2008 roku. O tym, że w grudniu 2008 roku pojawiła się nowa decyzja o warunkach zabudowy odpowiadająca projektowi, na który (podobno) 31 grudnia wydano pozwolenie na budowę, dowiedziałem się 3 stycznia - już po wykonaniu opinii. Problemy, które zasygnalizowałem w rozmowie z panią redaktor są tylko drobną częścią wszystkich uwag do projektu. Całkowicie podtrzymuję moją, w znacznej mierze, negatywną opinię o koncepcji i mam nadzieję, że projekt, który uzyskał pozwolenie na budowę w istotny sposób różni się od koncepcji. Wszystkich, którzy znają koncepcję ( nie tylko elewacje)zapraszam do merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam wszystkich, a tych dyskutantów, u których emocje dominują nad rozumem życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 09.01.09, 17:53 A ktou pana ekspertyze zamowil. Kto panu udostepnil projekt, bo z tego co powszechnie wiadomo projekt jest tylko w dyspozycji Miasta i fundacji. Nie bylo publicznej prezentacji.Skad sie pan wzial? Pana kwalifikacje i osiagniecia naprawde czynia z pana eksperta w dziedzinie rewitalizacjii architektury tak niekonwencjonalnej? Naprawde uwaza pan ze wydajacy pozwolenie na budowe urzednicy uczyniliby to wbrew literze prawa? Niech pan sie nie osmiesza. Obraza pan swoich kolegow! Pomawia ich pan o lamanie prawa, brak kompetencji. Rozumiem ze cos moze sie panu nie podobac, ale takie pomowienia to zwykla zawisc i mysle ze wielu architektow tak niekompenentnego ataku panu nie wybaczy. Widac ze pan robi to wjakiejs sprawie. Sluzy pan prawdopodobnie jako terapeuta Walczaka (bo nie udalo sie zrealizowac projektu zycia). Jest pan naprawde tym jedynym sprawiedliwym? Brak panu kultury, pokory i chyba etyki. Jesli ktos tak stanowczo kogos krytykuje to powinien byc pewien tego co mowi! Trzeba bylo uzyskac pewnosc ze to jest ostateczna wersja projektu. Pani Bomanowska rowniez powinna miec pewnosc, ze jest pan wiarygodny. Ale zapewne jej wystarczylo ze przyslal pana Walczak (i niech pan nawet nie probuje zaprzeczac, bo wtedy klamstwo wytlymaczy pana klamstwa i pomowienia). Ja pana wykluczam z grona uczciwych architektow! Kompromitacja panie Cieplucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.toya.net.pl 09.01.09, 18:57 A architekt pracuje chyba w urzędzie i boi się że przekręt z decyzjami się wyda. A mnie sześciopak się nie podoba. A może projekt powinna ocenić publika nie tylko na podstawie fotki w gazecie? SARP, IZBA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do romka Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 09.01.09, 19:20 Nie musi ci sie podobac. Dawid Michala Aniola tez pewnie Ci sie nie podoba. A Waldemar Pawlak podoba sie? A Doda? A moze Lepper? Projekt dotyczy budynku ktory nalezy do Fundacji sztkui swiata i fdundatorzy Lynch i Zydowicz zadecydowali, ze ma tak wygladac bo dzieki takiej formie zrealizuja program promocji Lodzi w swiecie. Pokaz mi budynek ktory zaprojektowano w Lodzi i uzyskal akceptacje wszystkich Romkow, wojtkow,Bogusiow,Andzrejow etcetera? jak bys sie czul jakby tobie ktos jak ma wygladac mieszalnia w twojej irmie? Kreslarnia? Sprzetownia? To ty masz to uzywac i ty masz byc zadowolony i tworczy w stworzonej przestrzeni.Tak wiec uszanuj wole Zydowicza i Lyncha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.toya.net.pl 09.01.09, 21:11 drogi chłopcze jako architekt powinieneś wiedzieć, że przestrzeń miasta jest dobrem wspólnym. oznacza to, że pan X czy Y nie może postawić kupy tylko dlatego że takie mają widzimisię. i nie zasłaniaj się lynchem, który ten projekt widział jak świnia niebo, a cała rozgrywka odbywa się pomiedzy Walczakiem i Żydowiczem = ze stratą dla Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 00:36 Romek tobie sie czasy myla! Jakie dobro wspolne? Za chwile wyjedziesz z czynami spolecznymi! Ty jestes naprawde rocznik Walczaka, albo Zydowicza. Jakie dobro wspolne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poco Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 08:35 Po co pisać pod coraz to innym nickiem. Żałosne dywagacje aby wykazać wyższość Żydowicza nad, no właśnie trudno określić nad czym, wobec jego niezwykle rozbudowanej samowartości. Nawet struktura miasta jest bez znaczenia wobec jego zachcianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to co Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 12:19 Ludzie wielcy zawsze byli samotni, ale dzieki nim mozliwy byl rozwoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po to Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 12:32 Nad chaosem mysli, zloscia, pogarda, nielojalnoscia Walczaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz czas Re: O przyczynach płaczu nad projektem EC1 IP: *.gprs.plus.pl 09.01.09, 18:55 Panie Walczak niech pan da spokoj z wystawianiem ludzi w panskiej sprawie. Jak sa to autorytety to jest zalosnie, ale jak miernoty to jest zenujaco, nielicujaca z pana pozycja w polskim biznesie (jeszcze ja pan ma i nie chodzi kase ) Jak chce pan z Zydowiczem powalczyc to niech pan odsloni przylbice, tak robia ludzie honoru! Panie Zydowicz niech pan powie dlaczego Walczak jest tak rozzalony? Pan mu uniemozliwil realizacje projektu zycia i zmusil do placenia za wlasny projekt? Jak pan to zrobil? Jak? Ludzie gadaja, pomawiaja was obu! Czemu to sluzy? Panowie wezcie sie w garsc i zrobcie cos razem dla Lodzi, razem z Lynchem i innymi autorytetami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiaczek jeden Zgoda buduje , Niezgoda rujnuje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 00:36 Wybieranie między czymś co jest namacalne , wizytówką Łodzi w świecie (Camerimage) i frustracją ludzi małych którzy przeminą. Żydowicz ma wizję i ją realizuje! Po raz 17 udany Festiwal. Wybierajcie albo kłótnie, albo Łódź zaorać! Albo? -Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Do roboty do roboty do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaqu no to wyburzamy IP: *.toya.net.pl 10.01.09, 01:18 Muzeum Sztuk Interaktywnych Fundacji Techniki Świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.lodz.mm.pl 10.01.09, 01:56 Panie Marku proszę mieć na tyle odwagi, żeby pod własnym nazwiskiem wypisywać komentarze do artykułu. proszę również o zaprzestanie tych żałosnych i "niskich" zachowań. proponuję zjeść dobrą kolację wtedy przestanie czuć pan głód i może w końcu zniknie Pan z Łodzi na zawsze......ciekawe , jak droga bedzie musiała być ta kolacja..... Proponuje również wizyte u lekarza------psychiatry. tam leczą kompleksy i uzależnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 12:30 Alez pani odwazna pani Natalio. Moze najpierw pani powie kim jest a potem wezwie wszystkich by staneli nago.Jakos nie widac zalosnosci Zydowicza. raczej widac skandaliczny atak Walczaka i lizusow typu Cieplucha Wycichowski i inni (moze i pani jeslli jest pani blondynka lub brunetka). jak mozna napuszczac ludzi na pozwolenie na budowe siedziby fundacji ktora sie zalozylo? W imie urazonej ambicji pan walczak moze to robic? I nie wysyla go pani do lekarzy ? Mysle ze Zydowicz nie potrzebuje takiej zalosnej rywalizacji. Wystarczajaco duzo robi dla Lodzi. A insynuacje to ceny kolacji swiadcza ze jest pani zamozna osoba ktora gardzi tymi co jadaja w barach mlecznych. Sobie wystawia pani tym postem jaknajgorsze swiadectwo. Chyba czas otrzasnac sie z tego zauroczenia. Ja to widze tak Walczak i jegi ludzie pisza pod roznymi nikami i wywolali nagonke na EC! Zydowicza. A Zydowicz i jego ludzie odpowiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sondaz Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 12:34 A sondaz pokazuje ze jednak trzy razy tyle jest za niz przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicki Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 12:35 Przedstaw sie natalio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okiem Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 21:36 Facet - ty jesteś chory. Masz jakąś manię. Przedstaw sie lub zaloguj, zamiast pisać co minute z inną nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia wyburzamy Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.09, 17:18 Wyburzamy? Kto tak mowi? Kto? kobieta? Nigdy! Natalia to mezczyzna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu z 5a Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 17:59 Po tych wpisach wyżej jednak musiałem zabrać głos. Jak czytam tą chorą polemikę to widzę, że rzeczywiście na niektórych można by nieźle zarobić uprawiając zawód psychiatry, ktoś już o tym pisał. Naprawdę posty tzw. zwolenników projektu uwikłanych w jakąś wyniszczającą bijatykę są tak agresywne i zaślepione swoim ego, że tracą kontakt z rzeczywistością, co wyraża się między innymi w tym, że piszą zupełnie nie na temat. Przypominam po raz czwarty, że tematem jest projekt FSŚ a nie waśnie na dworze. Mogę tylko dodać przy tej okazji, że jest to bardzo nieprofesjonalne zachowanie - robienie skandalu (nawet pozytywnego), bo to nie sprawdza się w inwestycjach architektonicznych, zupełnie inaczej niż w świecie filmu, który kipi od takich małostek. Wszyscy wielcy branży inwestycyjnej o tym wiedzą i się di tego stosują. Tu mamy do czynienia nowicjuszami w branży zagadnień czy to inwestycyjnych, czy sztuki zwanej architekturą, czy też inżynierii realizacyjnej, a reprezentują ich archiytekci mięczaki, którzy dowiedzieli się nagle, że trzeba się jeszcze zdrowo douczyć kiedy wszyscy dotąd wmawiali im, że tworzą wielkie dzieło. I to pewnie oni tak rozpaczliwie bronią swego projektu, szkoda, że nie mają odwagi go pokazać, bo obrazek to jeszce nie projekt - taka specyfika architektury. Rasowi architekci pracują nad projektem aż będzie bez zarzutu, a co najwyżej do polemiki o formie- to jest powszedniość. Problem z tym projektem jest taki, że wszystko wskazuje na to iż, ma szereg szkolnych błędów, których usunięcie dopiero pokaże co z niego zostanie. I nie jest prawdą, że ma to nikogo nie obchodzić, jest to jednak przestrzeń wspólna, jeśli ktoś tego nie rozumie, to nie jest architektem tylko gó...arzem przypadkowo zagybionym w arkanach zawodu. Można powiedzieć wtedy, że jego zawodem jest zawód jaki czyni ludziom, którym powinien służyć, napewno wyrażem się wystarczająco jasno. TO NIE JEST ZAWÓD DLA GÓWNIARZY, KTÓRZY STROJĄ FOCHY, na czyjeś uwagi Może ci, którzy je zgłaszają mają jakąś rację ale trudno się o tym dowiedzieć kiedy się niczego, nikogo nie słucha, a się nie słucha, bo jest się niańczonym przez Guru, który też jest w Łodzi niezwykle niańczony tak, że mu się wydaje, że to co robi jest bez wad. Bez wad są tylko ludzie, których już nie ma między nami. Wszyscy inni powinni nad sobą dalej pracować i pracować nad tym nad czym pracują. To jest tak jasne, że samo się tłumaczy bez niczyjej pomocy. Ktoś kto uważa, że zrobił projekt i nie można go oceniać nie ma jaj by robić projekty. Taka natura zawodu, że trzeba poddać się krytyce. Lepiej teraz niż w trakcie budowy czy po otwarciu, bo znacznie mniej boli. Potem może być bardzo nieprzyjemnie nie tylko dla twórców. Mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem, a powiedziałem co musiałem. I proszę nie wyżywać się na kolegach architektach dyskutujących o projekcie za własne niepowodzenia. Dodam, że nie mam nic wspólnego z jakimiś wojnami obu panów, a piszę bo chcę, nie bo mi ktoś kazał. ps. Pokażcie w końcu ten projekt. Wszyscy normalni chcą sukcesu tej inwestycji ale sukcesu, nie porażki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 23:02 nasza Łódź będzie z każdym dniem coraz piękniejsza ;) i oby tak dalej ;)) popieram wszystkie tego typu inwestycje !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zgoda na budowanie w EC1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 17:24 Zejdż na ziemię ,najpierw trzeba zarobić ,żeby mieć kasę na budownie lub zaciągnięcie kredytu . A tych to Łódż chyba już dużo wzięła . Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl ZGODA na budowanie w EC1 17.04.09, 13:19 Nikt nie napisał, że projekt nie dodaje temu fragmentowi miasta fantazji. Nikt nie napisał, że projekt jest bez fantazji. Bardzo wszystkim dziękuję! Łodzi potrzebna jest fantazja i dlatego projekt przebudowy EC-1 jest DOSKONAŁY! Odpowiedz Link Zgłoś