Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych?

23.01.02, 09:27
Tak jak w Wawie???

Zamiast wydawać 7 mln zł na jednego Cityrunnera, można było zrobić linię, np.
A, dublującą 98, a zatrzymującą się: na Retkini, na Kaliskim, przy Centralu,
przy skrzyżowaniu Marszałków, na Puszkina/Przyjaźni, na Zakładowej/Hetmańskiej
i na Janowie. Albo weźmy taką linię: Radogoszcz Wschód,
Łagiewnicka/Julianowska, Strykowska-cmentarz, skrzyżowanie Marszałków i dalej
jak 'A'.

Czytałem, że za jednego Cityrunnera można kupić 10 autobusów niskopodłogowych.
Ponieważ tramwajów ma być 15, to łatwo policzyć, że można było kupić 150
autobusów. Nie mówię, żeby aż tyle było potrzebne, ale na pewno byłoby lepiej
niż kupować tramwaj, który co rusz będzie doganiał na trasie '8' albo '14',
które jeżdżą przecież w szczycie co 7.5 minuty.
Obserwuj wątek
    • yarro_ Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? 23.01.02, 15:15
      Bo tramwaj jest bardziej ekologiczny, nie stoi w korkach.
      A poza tym rozkłady są po to, by je synchronizować tak, aby tramwaje się nie
      ganiały.
      A czy w Łodzi musi byc tak jak w Wawie?

Pozdrawiam

Yarro
      • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 23.01.02, 15:35
        właśnie! i co ztego że sa tam ekspresówki skoro i tak baaardzo mało ludzi (w porównaniu przynajmniej z Łodzia) korzysta tam z MPK, MZK czy innego waszego ustrojstwa??
        tramwaj to nie to samo co autobusy i tyle...
        ja tam wole ten szum tramwaju w ruchu niż dźwięk silnika....

Łódź to Łódź, a wa-wa tu nie ma racji przykładu...
        • Gość: shookee Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.gtsgroup.com 26.02.02, 11:58
          oj stary od razu widac ze nie jechales nigdy w wawie w godz. szczytu...
      • yavorius Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? 24.01.02, 11:06
        Tramwaj jest ekologiczny, ale kosztuje 10 razy tyle co autobus!!! Ja i tak
        obstaję przy swoim.
        • kropka. Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? 24.01.02, 21:17
          A co ten expresowy autobus robiłby w korkach? Stał, czy górą brał, żeby było
          expresowo?
          Jak moim dzieciom się spieszy, to jadą tramwajem.
          A nie są to głupie dzieci (czasami).
          Pozdrawiam
          • Gość: arkus Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.01.02, 00:15
            Z tym szybszym podróżowaniem tramwajem to trochę przesada. Nie mówię już o
            skrajnych przypadkach typu Kilińskiego czy Narutowicza, ale nawet w miejscach z
            wydzielonym torowiskiem autobus najczęściej jest szybszy. Najlepszym dowodem
            jest przejazd ze skrzyżowania marszałków pod Central - autobus w 9 na 10
            przypadków wyprzedza tramwaj o cały przystanek jesli nie więcej. Oczywiście nie
            chcę powiedzieć, że mam coś przeciwko szybkiemu tramwajowi w Łodzi bo
            oczywiście jestem jego wielkim zwolennikiem, ale autobusy ekspresowe to
            zdecydowanie pomysł godny uwagi zwłaszcza gdyby obdarzyć je dodatkowo
            wydzielonym pasem ruchu.
            • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 25.01.02, 14:27
              autobusy, nawet te nie ekspresowe, sa szybsze w niektórych przypadkach, nawet od tramwaju na torowisku wydzielonym, ponieważ maja zdecydowanie mniej przystanków od nich. Takie 95 na Kościuszki przy Mickiewicza jeden przystanek ma przy Struga, następny przy Mickiewicza a trzeci dopiero przy Radwanskiej....A tramwaj ma w tym czasie 5 przystanków i skręt połaczony ze staniem na światłach....
              ALE EKSPRESOWE MAJA BYC!
          • belami Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? 26.01.02, 20:24
            A gdzie w Lodzi sa korki? Mieszkam tu od urodzenia i to co widze to sa tylko
            drobne utrudnienia w ruchu ... Zapraszam do wiekszych miast. Mamy to szczescie,
            ze Lodz na dobra sprawe wciaz jest przejezdna :-)
            • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 26.01.02, 21:06
              w takim razie, jak nazwiesz to COŚ na Kilinskiego?

od czego twój nick belami?
    • Gość: flip Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.p.lodz.pl 26.01.02, 22:24
      Tak sobie mysle - dlaczego - i chyba wiem. Bo juz byly ;-)
      Po prostu - przy slabej wladzy nie da sie utrzymac "ekspresowosci" autobusow,
      bo zawsze sie znajda tysiace powodow, zeby mialy wiecej przystankow.
      Teraz: uprzywilejowanie poprzez urzadzenie pasow nie wchodzi w gre - z powodu
      slabej wladzy. Zreszta to wlasnie ta wladza skasowala kiedys pas na Prochnika,
      jak tylko zrobila sie "naprawde" samorzadowa. Wlasnymi pasami dysponuje w Lodzi
      tramwaj. Ten wiec chca modernizowac w naiwnym przekonaniu, ze ta jedna linia
      odmieni standard komunikacji publ w miescie. A naprawde nie w tym jest sek,
      tylko w calym systemie. Na system jeszcze jest za wczesnie.

W ogole - juz slysze krytyki geografa (ktory zreszta ostatnio troche "zmiekl") -
      rzucanie sie tak biednego miasta na tego Cityrunnera bez rozstrzygniecia
      podstawowych problemow jest troche dziwaczne. Znowu powolam sie na miasta
      czeskie, "nieco" bogatsze, a nawet te szwajcarskie. W tych pierwszych nie ma
      niskopodlogowcow wcale (po tym jak Tatrze sie nie udalo niczego sensownego
      wyprodukowac za mniejsze pieniadze), w tych drugich dopiero zaczynaja sie one
      pojawiac (wyjatek: Genewa). W tym czasie taki Zurych, Berno i Bazylea
      maja "tramwajowy szwajcarski zegarek" ze wszystkimi mozliwymi bajerami
      umozliwiajacymi jazde tramwajem bez zbednych przestojow. Jedyne co im
      przeszkadza to nadmiar samych tramwajow ;-)
      • Gość: Pietja Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.02, 22:39
        Nie rozumiem dlaczego wiecznie mamy robić tak i tak, bo gdzie indziej tak robią.
        Niech każdy robi po swojemu.

Będąc we Wiedniu zaskoczył mnie tabor tramwajowy:prawie same GT6. A takie
        bogate miasto. Na tym tle Łódź z Bombardierem wygląda dziwnie. Ale pamiętajmy o
        jednym: GT6 są o wiele tańsze w ekspoloatacji, wygodniejsze, cichsze i ogólnie
        nowocześniejsze od naszych 805Na. Wtedy liczba "lepszego" taboru w obu miastach
        ma się zupełnie inaczej.
        • Gość: flip Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.p.lodz.pl 26.01.02, 22:53
          Ano dlatego, ze inni byc moze sa przytomniejsi. Eksperymentowanie ma swoje
          granice. Ja bym tez zapewne wolal jezdzic Cityrunnerem, ale przede wszystkim
          (skoro juz mam ten tramwaj dosc czesto i w miare czysty) chcialbym:
          - jezdzic po rownym i cicho
          - nie stac w korkach i na "dlugich" swiatlach
          - miec zadbane i zadaszone przystanki polozone w przyjemnych miejscach
          - miec dobre do tych przystankow dojscie
          Jesli nawet wladza boi sie wprowadzac ograniczenia dla samochodow - to byc moze
          liczy, ze ludnosc sama przesiadzie sie na tramwaj (oj, naiwni, naiwni...). To
          kiedy ta ludnosc sie raczej przesiadzie - jak bedzie jedna trasa z
          Cityrunnerem, czy jak bedzie przyzwoity system?
          • Gość: flip Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.p.lodz.pl 26.01.02, 23:00
            A teraz: popatrzcie co zrobili w KRK. Wyremontowali duzo bardzo torow i kupuja
            od dawna glownie stare tramwaje, ktore jeszcze pojezdza. No i
            jednak "uspokoili" ruch na bardzo wielu ulicach z wbudowanym torowiskiem. Mimo,
            ze konfliktow maja jeszcze sporo.
            Bo KRK ma cos z Nieboszczki Austrii. U nas sie rzucaja bardzo, w poszukiwaniu
            gazetowych sukcesow. Moze nawet im sie uda zdac do nastepnej klasy jesienia.
            • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 27.01.02, 10:44
              ja zmiękłem? zobaczymy....
              flip- twoje porównania do Czech sa chore, ponieważ jak już kiedys mówiłem Czechy to nie Polska, a Polska to nie Czechy i nigdy tak nie bedzie!
              Mówisz, że MPK puszcza jedna linie Citków i juz mówi o "systemie", a to przepraszam kiedy ma mówic tak? kiedy wszyściutkie tramwaje będa nowe i pachniace lub podobne do GT6?? od jednej linii się zaczyna, później przyjdzie czas na linię numer 8 i powoli stworzymy ten "system"
              Mówisz, że ludzie sami z siebie nie wynajda rozwiazania korków w postaci przesiadzięcia się na tramwaj badź autobus. Mylisz się, dopóki my łodzianie nie staniemy się tak zarozumili i tak "pierwsi i lepsi" we wszystkim jak warszawiaki to na pewno kiedyś na to wpadniemy- warszawianie na pewno nie, bo oni dużo zarabiaja i im się NALEŻy samochów, duuuże drogi i torowiska zmienione na nowe pasy jezdni (oczywiście to wszystko za pieniadze WSZYSTKICH podatników)

Ile we Wiedniu jeździ ludzi komunikacja miejska, a ile w Łodzi (chodzi mi o porównanie nie o liczby). Jeżeli wiedenczycy chca swoje GT6 to niech maja, jeżeliczesi chca swoje wysoki i niewygodne autobusy to niech maja. MY JESTEŚMY POLAKAMI, mamy swój rozum, swoja historię, swoje doświadczenia i pozwól że nasza przyszłośc będzie zależała tylko od nas, a nie od Moskwy, Brukseli czy Czech....
              uf... zaponiałem co jeszcze miałem skrytykowac.... nieobraź się flip- bo nie chodzi mi o krytykę Ciebie tylko niektórych twoich pomysłow i Czech....:))
              jak coś wymyślę, to napiszę i skrytykuję;)
              pozdrowienia
              geograf-który-woli-żebyśmy-myśleli-po-polsku-a-nie-czesku
              • Gość: Pietja Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 11:11
                BRAWO! Płomienna mowa!
                Polska dla Polaków!
                • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 27.01.02, 11:30
                  jakie odważne hasła. tylko bez ksenofobii i rasizmu mi tu!! :))
              • Gość: flip Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.p.lodz.pl 27.01.02, 14:25
                No dobra - myslcie wiec po krakowsku!
                • Gość: geograf Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: 10.0.219.* 27.01.02, 14:27
                  my będziemy myślec po swojemy ! (czyli po łódzku- chociaż może to nie jest dobry pomysł....? nie, zrobimy tak jak mozemy i myślimy:)
                  • Gość: flip Re: Dlaczego nie ma w Łodzi autobusów ekspresowych? IP: *.p.lodz.pl 27.01.02, 14:30
                    To zycze szczesliwej drogi ;-)
                    • Gość: Tomek Kolorowe ekspresy IP: *.nsm.pl 24.02.02, 21:28
                      A ja chciałbym podzielić się spostrzeżeniem rozwiązania jakie zastosowano w
                      Goeteborgu - drugim pod względem wielkości mieście Szwecji - jednym z dwu, w
                      którym tramwaje przeżyły operację zmiany ruchu z lewostronnego na prawostronny
                      (1967). Tam komunikacja miejska i "PKS" są koordynowane. Komunikację w każdym
                      województwie nadzoruje zarząd - tak samo jak u nas na poziomie miast w Gdyni,
                      Wrocławiu, GOP. W granicach miasta w tamtejszych autobusach podmiejskich
                      stosuje się taryfę miejską. Trasy "PKS" mają numery i zatrzymują się w drodze
                      na dworzec na przystankach autobusów lub tramwajów. Korzystają też z
                      wydzielonych pasów dla komunikacji miejskiej. Część tras łączących większe
                      miejscowości podmiejskie z miastem i mające wysoką częstotliwość oznaczono
                      kolorami (także w nazwie) i mają w granicach miasta charakter ekspresów. Mamy
                      np. "Żółty ekspres" ogsługiwany przez autobusy pomalowane na żółto, "Czerwony
                      ekspres", "Błekitny ekspres" itd. Autobusy mają wysoki standard - kilmatyzacja,
                      fotele lotnicze. OK. A teraz moja propozycja - włączyć do obsługi miasta PKS.
                      Kilka propozycji tras: "Zielony ekspres": Z Bełchatowa przez Pabianice do Łodzi
                      (Pabianicka, al. Politechniki, al. Mickiewicza, al. Pilsudskiego, Sienkiewicza,
                      Traugutta, Skladowa, Sterlinga, Północna, Franciszkańska, Smugowa, Woj.
                      Polskiego, Brzezińska i dalej do Brzezin. W granicach Łodzi mógłby zatrzymywać
                      się na Pabianickiej przy Rudzkiej, przy Rondzie Lotników,
                      Żeromskiego/Radwańska, Central, dw. Fabryczny, dw. Północny, Woj.
                      Polskiego/Strykowska, Sikawa, Nowosolna. "Czerwony ekspres" z Piotrkowa, przez
                      Tuszyn, Łódź, Zgierz, Ozorków do Łęczycy - w Łodzi: Rzgowska, Broniewskiego,
                      Rydza-Śmigłego, Narutowicza, POW, Traugutta, Sienkiewicza, Narutowicza,
                      Zielona, Zachodnia, Zgierska (przystanki: Kurczaki, Broniewskiego/Rzgowska,
                      Śmigłego-Rydza/Dąbrowskiego, Śmigłego-Rydza/al. Piłsudskiego, dw. Fabryczny,
                      Piotrkowska, Legionów, Pojezierska, Świtezianki "Żółty ekspres" z Uniejowa do
                      Głowna (Aleksandrowska, Wielkopolska, al. Włókniarzy, al. Mickiewicza, al.
                      Pilsudskiego, Sienkiewicza, Traugutta, Skladowa, Sterlinga, Północna,
                      Franciszkańska, Smugowa, Woj. Polskiego, Strykowska (przystanki: Traktorowa,
                      Żabieniec, dw. Kaliski, Central, Central, dw. Fabryczny, dw. Północny, Woj.
                      Polskiego/Strykowska). Itd. Do uwzględnienia jeszcze trasy do Tomaszowa,
                      Zelowa, Kutna itd. Co o tym myslicie?
                      • geograf Re: Kolorowe ekspresy 24.02.02, 21:50
                        rozumiem, że trzeba w tych PKS-ach zastosowac bilety MPK, tak? a wiesz, że to może byc trudne? Bo ludzie sa przyzwyczajeni i wiedza od lat, że PKS-y, to PKS-y i płaci się w nich za km przejechany, a nie za czas. Tak więc na poczatku byłoby trudno to zrobic, ale nie powiem, byłoby fajnie:) Skoro MPK nie ma autobusów, to może PKS pomoże??
                        tylko jeszcze jeden problem: jak MPK (czyli miasto Łódź) nm asię dogadac z PKS-em (np. Łódź) ??- dwie różne firmy- dwa różne źródła finansowania, ech...byłoby trudno...
                        ale kto wie??
                        ten watek to chyba na Inicjatywach możnaby rozkręcic też (pod tym kształtem), co ty na to??
                        • Gość: Tomek Re: Kolorowe ekspresy IP: *.nsm.pl 24.02.02, 22:00
                          Ze strony PKS na pewno nie byłoby problemu: dodatkowe źródło dochodów,
                          dodatkowi pasażerowie. To widać zreszta po przetargach na obsługę linii
                          miejskich ogłaszanych przez ZKM w Gdyni - często do nich stają PKS Gdańsk i PKS
                          Wejherowie
                          • geograf Re: Kolorowe ekspresy 24.02.02, 22:03
                            tak, tyle tylko, że znajac łódzkich urzędasów, i widzac problemy z podpisaniem umowy komunalnej na trasę do ROmanowa (kawałek trasy ma przebiegac przez Aleksandrów) to można sadzic, że tu też mogłyby byc problemy....
                            a może ja tylko tak tragizuję??
                            • Gość: flip Re: Kolorowe ekspresy IP: *.p.lodz.pl 24.02.02, 22:08
                              Trzeba urzadzic zwiazek transportowy, w ktorym skupieni byliby rozni
                              przewoznicy i zainteresowane gminy. Rowniez kolej. W jego ramach zalatwia sie
                              clearing oplat. To jest normalna rzecz na calym cywilizowanym swiecie.
                              • geograf Re: Kolorowe ekspresy 24.02.02, 22:12
                                eee, przewpraszam pana, pan chyba wsiadł do złego pociagu...:(((
                                niestety..jak polacy nie potrfaia zrozumiec grup producenckich bo kasy skapia, to myślisz, że takie grupy transportowe by utworzyli???
                            • Gość: Tomek Re: Kolorowe ekspresy IP: *.nsm.pl 24.02.02, 22:13
                              Tylko, że te autobusy już teraz przejeżdżają przez Łódź. Z tego co wiem - do
                              Brzezin, Zelowa, Bełchatowa, Głowna nawet bardzo często. Nie wiem jak tam
                              urzędnicza brać w Łodzi - działa sprawnie czy nie...
                              • Gość: flip Re: Kolorowe ekspresy IP: *.p.lodz.pl 24.02.02, 22:15
                                A jak myslisz? :-)
                                • Gość: Tomek Re: Kolorowe ekspresy IP: *.nsm.pl 24.02.02, 22:37
                                  Co do zarządu komunikacji - masz rację - trzeba byłoby włączyć w obsługę misat
                                  też kolej. Zdaje się, że w Szwecji tak to właśnie wygląda.
    • yavorius Trasa pierwszej linii ekspresowej w Łodzi 26.02.02, 10:07
      Radogoszcz Wschód - Świtezianki - Sikorskiego - Włókniarzy - dw. Kaliski -
      Mickiewicza - Piłsudskiego - Rokicińska - Puszkina - Zakładowa - Hetmańska -
      Janów

Przystanki:
      Radogoszcz
      Włókniarzy-Lutomierska
      dw.Kaliski
      Central
      skrzyżowanie Marszałków
      Widzew
      Janów
      • geograf Re: Trasa pierwszej linii ekspresowej w Łodzi 26.02.02, 18:31
        tylko :
        trochę za duża konkurencja dla m.in. tramwaju numer 8
        trochę za mało rpzystanków...

Ja proponuję:
        Szpital CZMP-Kurak-Politechniki-Plac Barlickiego- Koziny- Teofilów
        (ew. Szczecińska)

przystanki:
        Szpital, Kurczaki (krańcówka tramwajowa), Szpital Kopernika, Radwańska (przy Politechnice), Plac Barlickiego, Koziny, Włókniarzy (Lutomierska), Rojna (Kaczeńcowa), [cmentarz]
        • Gość: MArio Re: Trasa pierwszej linii ekspresowej w Łodzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 21:19
          Nie no linia ekspresowa na cmentarz?!

Chyba aż tam nie jest potrzebna.

Tez przedstawiemoją propozycję będącą składanką dwóch poprzednich:
          Radogoszcz Wsch. - Sikorskiego, Włokniarzy, Paderwskkiego, Rzgowska - CZMP
          Przystanki: wszystkie na Radogoszczu do Zgierskiej, Lutomierska, Legionów,
          Kaliski, Obywatelska, Rondo Lotników, Kurczaki, Szpital CZMP i pętla CZMP
          • geograf Re: Trasa pierwszej linii ekspresowej w Łodzi 26.02.02, 21:30
            ech..kiedy ty ostatnio byłeś w Łodzi a zwłaszcza w tamtym rejonie?
            obecnie dociera tam 7 linii dziennych i jedna nocna. Z tego 4 dzienne jeszcze w godzinach szczytu co 6-7 minut. Żebyś ty widział co tam sie dzieje w Święto Zmarłych...Największy cmentarz w Łodzi, na który codziennie dojeżdża mnóstwo ludzi....
        • Gość: yavorius Re: Trasa pierwszej linii ekspresowej w Łodzi IP: 212.191.66.* 07.03.02, 10:15
          No dobra.

RADOGOSZCZ WSCH - Świtezianki, Sikorskiego, Łagiewnicka, Inflancka, Strykowska,
          Kopcińskiego, Piłsudskiego, Rokicińska - JANÓW
          • Gość: Prawy Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.Astral.Lodz.PL 07.03.02, 16:34
            > RADOGOSZCZ WSCH - Świtezianki, Sikorskiego, Łagiewnicka, Inflancka, Strykowska,
            > Kopcińskiego, Piłsudskiego, Rokicińska - JANÓW

No właśnie - a może tak 85 zabrać z Dworca PKS Północny i skierować właśnie na
            Radogoszcz Wsch.
            A swoja drogą - ja bym wydłużył 85 jeszcze do okolic ulic
            Zakładowej/Olechowskiej bo teraz dociera do Janowa i wlaściwie nikomu nie służy,
            bo kończy swój bieg właściwie przed osiedlem.
            Oczywiście zdaje sobie sprawę, że byloby to rozwiazanie tymczasowe do czasu
            wybudowania linii tramwajaowej wzdłuż Al. Hetmańskiej.

Co do autobusów expresowym - jestem przeciw - wystarczy nieco zoptymalizowac
            rozkład jazdy tak zeby autobusy normalnie jechaly a nie wlokły sie 30 km/h tylko
            po to zeby byc w zgodzie z rozkładem.

Prawy
            • geograf Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego 07.03.02, 16:45
              ale przyznasz, że taka linia z autobusami z tylko połowa przystanków i tak będzie jechał o wiele szybciej.....

I co żeście się uparli na ta linię 85?? innej nie ma?? Chojny Radogoszcz? powiedzmy:
              Szpital CZMP-Rzgowska-Broniewskiego-Śmigłego-Rydza-Kopcińskiego-Strykowska-Inflancka-Łagiewnicka-11 Listopada.
              • Gość: Mario Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 17:19
                Swojego czasu (nie wiem czy pamietacie) proponowałem jeszcze na forum ogolnym
                wydłuzenie 85 przez Franciszkańską, Zawiszy , Łagiwnicką na Radogoszcz (nawet
                zachodni) dla polepszenia komunikacji:
                - widzewa z radogoszczem
                - dołów z bałuckim rynkiem (brak po skierowaniu tramwajów we Franciszkańską).
                Nie musi to być wcale linia ekspresowa.

Aha

Geograf, ty chyba nie lubisz 85 bo wtedy ci sie mój pomysł nie bardzo podobał

• geograf Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego 07.03.02, 17:24
                  nie to, że nie lubie...z jednej strony walczę o połaczenie Dołów i Radogoszcza z Chojnami ;), a po drugie, rzecież 85 wystarczajaco łaczy Widzew z Dołami, później można przecież się przesiaśc na 57 czy 81/87....
                  • Gość: Mario Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 17:31
                    Hej, hej ale mnie chodzi o połczenie Widzewa i Dołow z Radogoszczem (a tego nie
                    ma i nie łatwo tez przynajmniej z do,low jechac z jedna przesiadką) a
                    przesiadka na 57 czy 81 nic nie daje!

No i to połączenie z Bałuckim . Wierz mi jest bardzo ważne dla starszych ludzi
                    jeżdżacych na rynek
                    • Gość: geograf Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 07.03.02, 18:44
                      ludzie starsi zawsze moga jechac tramwajem ;) (za chwile powiesz to samo o Chojnach ;))
                • Gość: Prawy Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.Astral.Lodz.PL 08.03.02, 03:07
                  zgadzam się całkowicie
                  85 na Radogoszcz !!!
                  nawet twoja wersja
                  z przejazdem przez Bałucki Rynek
                  i z krańcówką na Radogoszczu Zachodzie
                  bardziej mi się podoba
                  POPIERAM !!!
                  • Gość: Mario Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 10:01
                    Dzieki za słowa poparcia

Ale chciałbym jakoś ruszyc z ta propozycją.
                    Geograf, proponowałes wysyłanie tego do jakis władnych organów.
                    Z tego co wiem to MPK chyba samo nie projektuje zmian tras tylko Wydział
                    Komunikacji UMŁ (nie jestem pewien).

Moze wiecie do kogo moglibysmy tam zaczac nasze innowacje przekazywac.
                    Choc jesli pracuje tam klasyczny "beton" to i tak pewnie to oleją.

Ale można ich męczyć
                    • geograf Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego 08.03.02, 10:41
                      Po pierwszę proponuje spisac swego rodzaju petycję, a w niej uzasadnic dlaczego nasza propozycja jest słuszna i takie tam inne potrzebne rzeczy. Po drugie- idac za przykładem krakowskim należy takie coś w dużej ilości, od dużej liczby osób, rozesłac do:
                      gazet:
                      - lodz@naszemiasto.pl (wiadomo- Dzennik i Express też warto miec za plecami)
                      - marcin.maslowski@lodz.agora.pl (ale to tylko dzisiaj)
                      urzędów:
                      - er@mpk.lodz.pl (inżynier ruchu)
                      - pfp@mpk.lodz.pl (zakład obsługi pasażera)
                      - uwagi@mpk.lodz.pl (wiadomo;)

niesty nic do UML nie znalazłe- może źle szukałem, ale pewne jest to, że niełatwo tam coś takiego znaleźc (przynajmniej mi;))))
                      • Gość: Mario Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 13:52
                        W takim razie proponuję slecic list z propozycjami i niech sie pod nim podpisza
                        nasi forumowi aktywisci (tylko ż eznowu moze byc tak ze sie komus cos nie
                        podoba) i wyslijmy to pod adresy ktore podajesz
                        • Gość: geograf Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 08.03.02, 15:02
                          kto na ochotnika napiszE?
                          ja proponuje, żeby zamiast współnych podpisów- każdy wysłał z osobna ze swojej skrzynki- im więcej tym lepiej.
                          • Gość: Mario Re: Czyli trasa nowego 85 według Prawego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 15:09
                            OK

Tez tak moze byc

Ale moglibysmy to zrobic jednego dnia. Moze zebrac grono chetnych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka