jacek.killman 11.02.09, 22:10 Rzeczywiście Łódź może stanowić pewną atrakcję, gdyż wszystko jest tu zupełnie inne niż w normalnych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ww_lodz Po co przyjeżdżać do Łodzi? Odpowiadają turyści. IP: 212.191.172.* 11.02.09, 22:22 "Kiedy jechałam na konferencję, zastanawiałam się, jak można atrakcyjnie "sprzedać" SZARĄ Łódź." eh........................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcokrajowiec absolutnie brak poczucie rzeczywistosci IP: *.toya.net.pl 12.02.09, 02:02 OWSZEM: LODZ JEST SYMPATYCZNIE MIASTO, MOZNA SIE TUTAJ CZUC BEZPIECZNIE, MILE SPEDZIC CZAS, MA CIEKAWA HISTORIE I ZABUDOWANIE; ALE: Trudno szukac w Lodzi walorie turystycznie. Autor artykulu oklama sam siebie i innych. Chyba ktos chce sprzedac bubel jak zloto: "Kiedy jechałam na konferencję, zastanawiałam się, jak można atrakcyjnie "sprzedać" szarą Łódź. A wracałam z przekonaniem, że mieszkam w całkiem atrakcyjnym mieście. Mam nadzieję, że inni uczestnicy konferencji też się do Łodzi przekonali." NADZEJA UMIERA OSTATNI. Chwyt reklamowy: "Łódź na slajdach i w filmie (promującym miasto jako kandydatkę do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury) okazała się dynamiczna, przyjazna i pełna atrakcji." A wiec: "Kilkudziesięciu dziennikarzy z Warszawy usłyszało, że Łódź jest idealną kandydatką na Europejską Stolicę Kultury, a nasz region warto odwiedzić." TAK USLYSZELI, ALE NIE UWIERZYLI. Pomieszany Lodz i region lodzkie: "Łódzkie zostało zaprezentowane jako idealne miejsce dla miłośników kajakarstwa (szlaki wodne Warty i Pilicy), przejażdżek rowerowych i turystyki konnej." Pozostaly atrakcje miasta Lodzi, ktore maja przyciagnac turysci z calego swiata: "Muzeum Sztuki ms2, Skansenem Miejskiej Architektury, audioprzewodnikami po Piotrkowskiej i możliwością spaceru pod placem Wolności w tunelach Muzeum Kanalizacji." "Nie dziwi więc, że nie wszyscy uczestnicy doczekali do końca wystąpienia." A JAK TURYSCI MAJA PRZYJECHAC? RZECZPOSPOLITA DZISIAJ PODAJE:" Komisja Europejska zatwierdziła program pomocy publicznej dla ośmiu najważniejszych polskich lotnisk. Zakłada on m.in. budowę terminali i modernizację pasów. Program współfinansowany z Funduszu Spójności dotyczy lotnisk wchodzących w skład transeuropejskiej sieci transportowej, tj. portów w WARSZAWIE, GDAŃSKU, WROCŁAWIU, POZNANIU, SZCZECINIE, RZESZOWIE, KRAKOWIE I KATOWICACH." NIE MA MOWY O LODZI. REALNE ODPOWIEDZ NA PYTANIE: "Po co przyjeżdżać do Łodzi?" BRZMI DLA TURYSTOW TYLKO: "A także to, że czuli się w Łodzi bezpiecznie." ! Mamy być z czego dumni ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winner ja tam lubię wpadać do miasta UĆ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 23:32 jak sobie popatrze i porównam co jest w moim mieście i w łodzi to wnioskuję że mam duże szczęście że mieszkam w Bełchatowie. Sport na wysokim poziomie-SKRA i GKS, jest zajebisty stok narciarski ok 15 minut autem, nie ma takiej bidy jak w Łodzi... wymieniał by jeszcze długo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degust08 Re: ja tam lubię wpadać do miasta UĆ!!! IP: *.sydskane.nu 12.02.09, 00:07 Ale twoj Belchatow nie ma duszy i historii. A Lodz jest nieporownywalna z zadnym innym miastem. Niepowtarzalnie piekna i jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin zaj...isty stok narciarski ? IP: 217.153.156.* 12.02.09, 01:50 Ty widziałeś kiedyś chociaż zwykły stok narciarski? - po pierwsze musi być na nim śnieg - po drugie musi mieć więcej niż 1oo m wysokości - po trzecie jak już czasem jest na nim trochę śniegu to czas oczekiwania na wyciąg powinien być zdecydowanie krótszy niż 20-30 minut Bełchatów oprócz dziury w ziemi nie ma nic. Niedługo węgiel się skończy i znów Bełchatów będzie wiochą. A drużyny piłkarske czy siatkarskie? Żadna sztuka mieć za państwowe (czy także moje) pieniądze dobrych zawodników. A zaróbcie sobie na to sami Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: ja tam lubię wpadać do miasta UĆ!!! 12.02.09, 08:20 Jestes smieszny...porownuj Belchatow do Lomzy co najwyzej....nota bene gratuluje dobrego samopoczucia. Belchatow...tez cos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: ja tam lubię wpadać do miasta UĆ!!! IP: 212.160.240.* 12.02.09, 10:18 Nie rozsmieszaj mnie blokowa monokultura, zawodowa monokultura, zero kultury to jest Bełchatów. Bełchatów jest miastem dla ludzi którzy poza pójściem do hipermarketu nie mają innych potrzeb. Nudne paskudne, beznadziejne maisto które skończy swój żywot za 20-30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Re: ja tam lubię wpadać do miasta UĆ!!! IP: *.gprs.plus.pl 12.02.09, 10:36 Za kilka lat nie bedzie PGE ani Skry tak jak nie bylo jeszcze nie dawno (rok zal. 1977) Zniknie kopalnia, nic do zwiedzania nie ma i nie bylo a na stok w pobliskiej miejscowosci czasem przyjedzie ktos z Lodzi ale sie nie zatrzyma bo po co? Belchatow ominie taj jak kazda inna dziure i wtedy zobaczycie co to znaczy kultura i historia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikinas i jeszcze 11.02.09, 23:36 No i nie należy zapominać o jeszcze jednej dużej grupie wśród której należałoby promować Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Przywieźli Łódź do stolicy IP: *.blktn5.nsw.optusnet.com.au 12.02.09, 03:31 W lipcu 2008 przyjechalem w odwiedziny do rodziny i spedzilem w Lodzi i regionie ok. 2 miesiace. Na poczatek szukalem biura informacyjnego by dowiedziec sie cos o atrakcjach i imprezach w Lodzi i okolocy. Po wielu poszukiwaniach na dowrcach, w Filcharmonii, teatrze Jaracza w koncu dowiedzialem sie w Urzedzie Miasta, ze intnieje miejsce zwane Centrum Informacji Turystycznej w Lodzi przy ul. Piotrkowskiej 87 gdzie wszytkiego sie dowiem. Turystom nie znajacym polskiego jest znacznie trudniej sie dogadac. A jak zdobywanie informacji wyglada w rzeczywistosci mozna zobaczyc na wideo YouTube - Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi. Turysta wkoncu dostal torbe z informacjami, ale co wniej bylo tego nie wiemy. Ja z tego Centrum otrzymalem mapke Lodzi i broszury informacyjne ale obsluga nie mogla mi nic doradzic o imprezach. Niewiele bylo informacji regionie jak chocby Pabianice, Ksawerow, Zgierz, Sieradz, itp. Bedac w przejazdem w Sieradzu przez godzine startalem sie dowiedziec gdzie mozna dostac widokowke z tego miasta, ale bez powodzenia. A perzeciez to podstawowa pamiatka dla turystow. Ja chcialem zrobic przyjemnosc znajomej pochodzacej z Sieradza. To oczywiste, ze takie punkty informacyjne przynajmniej z podstawowymi informacjami i mapkami o Lodzi i regionie powinny sie znajdowac w strategicznych miejscach jak dworce i lotnisko, gdzie przybywaja turysci. Takze przy glownych drogach dojazdowych do Lodzi , np z poludnia w Sieradzu, Lasku, Pabianicach, Ksawerowie itp. (ale nie gdzies ukryte na uboczu, np w bibliotekach). Takie miejsca polaczone ze sprzedaza pamiatek, toaleta i kawiarenka bylyby bardzo praktyczne w tym celu. Turysta i odwiedzajacy miasto i region nie powinien tracic czasu na szukanie informacji mu potrzebnych. To oczywiste, ze powinny byc one latwo dostepne w postaci map i broszur a takze w formie informacji slownej od odpowiednio przeszkolonych osob. Innym problemem jest poruszanie sie po miescie srodkami komunikacji miejskiej. i Zajelo mi okolo tygodnia by zorientowac sie gdzie dostac bilety i na jaki czas. Nikt nie lubi przeplacac, wiec jak wystarczy bilet 10 minutowy to po co kupowac drozszy. Ale gdzie sie dowiedziec o czasie przejazdu od miejsca A do B? A juz do kuriozum nalezy przejazd tramwajem do Pabianic. Ten kto wymyslil te srefy i rozne oplaty zasluguje na 'jobla'. W niektorych tramwajach i autobusach mozna kupic bilet w automacie w innych nie. Pewnie , zeby bylo atrakcyjniej, bo, jak sie potem zorientowalem, zaczyna sie zabawa w horror z kntrolerami. To taka atracja nie tylko dla mieszkancow ale i dla odwiedzajacych. Okazuje sie, ze wynajmuje sie firmy, ktore zajmuja sie polowaniem w srodkach komunikacji. Slyszalem o polowaniach dewizowych ale nie o tego typu. Ciekawostka tej ‘zabawy’ jest to , ze reguly ustalaj tylko tzw. kontlorerzy wg. Ich widzimisie w danej chwili, a reszta musi grac w ciemno, czy chce czy tez nie. Wiec czasami, beda obstawiac kasowniki, by by wyzwolic energie i pomyslowosc w pasazerach, jak skasowac bilet i uniknac lapanki (skad my to znamy). Innym razem zaczajaja sie na ofiare z oslabiona czujnoscia, kiedy to przy trzesacym sie pojezdzie nie jest w stanie utrzymac rownowagi i trzymajac sie dwoma rekowa uchwytow probuje skasowac bilet w jak najkrotszym czasi trzymajac go w zebach Notabene przepisy nakazuja trzymanie sie uchwytow dla bezpieczenstwa). To tez jest zludne bo ten najlepszy czasowo wynik moze byc nie uznany przez kontrolerow, bo wg. nich odbiega on od przez nich przyjetej normy w danym dniu. Mimo skasowanego, jakims cudem biletu, pasazer i tak zostaje zdyskwalifikowany za przekroczenie czasu. Ja mysle, ze takie atrakcje turystyczne powinno sie tez reklamowac. Iluz to turystow bedzie mozna przyciagnac przez rozleklamowanie tej gry w nieznane z kontrolerami i MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz ;) 12.02.09, 10:29 Zobaczmy co proponujesz > Zajelo mi okolo tygodnia by zorientowac sie gdzie dostac bilety i na jaki czas. ...buhaha...a ile czasu szukałeś kasownika w tramwaju ;)?. > przy glownych drogach dojazdowych do Lodzi , np z poludnia w Sieradzu, Lasku, > Pabianicach, Ksawerowie itp. (ale nie gdzies ukryte na uboczu, np w > bibliotekach). Takie miejsca polaczone ze sprzedaza pamiatek, toaleta i > kawiarenka bylyby bardzo praktyczne w tym celu. Jaja sobie robisz? Chcesz ustawić przy wjazdowych drogach do Łodzi punkty inf. z kawiarenką i toaleta gdzie można kupić pamiątki? Czy gdzieś widziałeś takie rozwiązania? Nie? Pomyśl dlaczego. Wg. mnie jesteś poprostu rasową marudą i malkontentem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Co jak co ale na pewno IP: *.chello.pl 12.02.09, 08:06 w Łodzi nie można się czuć bezpoiecznie W żadnym miescie w Polsce nie ma tylko meneli i drechow na ulicach stojących w bramach sródmieścia. Ktos kto w Łodzi mieszka całe życie moze czuje się bezpiecznie ale dla innych jest to szok jak sie widzi w co drugiej bramie menela albo drecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Eee tam IP: *.pl.tesco-europe.com 12.02.09, 08:27 To smutne jak dupa miasto. Nędza i nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Syf z gilem to miasto Łódź... IP: 212.160.240.* 12.02.09, 10:21 Syf z gilem to sa takie zakompleksione postaci jak ty. I nie podpisuj się łodzianin bo ty jesteś wsiokiem a nie łodzianinem. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Syf z gilem to miasto Łódź... 12.02.09, 11:05 Fajne "argumenty".... To łódzkie drechy i menele mają już - jak widać - komputery?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winner właśnie tacy jesteście(z wyjątkami)!zakompleksieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 09:37 Wolę mieszkać na bogatej prowincji niż na trzaskającej biedą mETROPOLII!!! Nic tylko potraficie obrażać drugiego! Narazie to 3majcie sie SKRY bo to ona Was (za wasze pieniądze jak niektórzy piszą)wypromuje w europie, bo sami za bardzo nie potraficie. a ha i jeszcze jedno Jakby ktoś miał ochotę przyjechać na stok to zapraszam od soboty będzie działać! Zapraszam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: właśnie tacy jesteście(z wyjątkami)!zakomplek IP: 212.160.240.* 12.02.09, 10:24 Facet weź się w garść i nabierz trochę poczucia realizmu. Ta twoja prowincja bogata to monokultura z dziurą w ziemi. Nic poza dymem z elektrownią nie reprezentujecie. Jaki jest Wasz potencjał kulturalny, jakie wnosicie wartości liczące się w nowoczesnym świecie? Gościu dobrze, ze jest Ci dobrze w Bełchatowie ale nie bądź śmieszny. Za 20 - 40 lat będzie koniec blokowiska zwanego Bełchatowem taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAciek Re: Przywieźli Łódź do stolicy IP: 212.160.240.* 12.02.09, 10:16 To idź sobie do tych innych normalnych miast i przestań nam wmawiać że jesteśmy nienormalni. Dośc juz tego szkalowania i pisania jawnej nieprawdy. Mamy swoje problemy podobnie jak inni swoje. Ale największym problemem to sa takie bezmózgie teksty zakompleksieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAciek Po co przyjeżdżać do Łodzi? Odpowiadają turyści IP: 212.160.240.* 12.02.09, 10:29 Łodzi moja kochana masz co pokazac masz swój klimat. Musisz się soba zająć, zadbać o siebie i będziesz super miastem. Nie dajcie się tłumokom piszącym od rzeczy. Ci którzy piszą merytoryczną krytykę mają rację wiele trezba zmienic ale nie dawajcie się dołować gością piszącym, ze Łódź to syf z gilem i tym podobne. Tak naprawdę to Ci goście stanowią syf z gilem. Sa to niedowartościowane osóbli nie będące w stanie wyartykułowac nawet słowa merytorycznej krytyki. Słowem stop frustratom przestańcie ich wreszcie słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Po co przyjeżdżać do Łodzi? Odpowiadają turyś 12.02.09, 11:09 MAciek napisał(a): nie dawajcie się dołować gością > piszącym, --------------------------- Gościu piszący, nie dołuj nas swoją ortografią i interpunkcją, nie mówiąc już o logice. DZIEKUJEMY. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Po co przyjeżdżać do Łodzi? Odpowiadają turyś 12.02.09, 12:35 Cudowne są te odpowiedzi gdzie zawsze znajdzie się jakiś maniak ortografii i zamiast do tematu biadoli o jakichś przecinkach, kropeczkach. Rozumiem, że to twoja pasja, ale polecałbym tobie raczej to forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374. ...i taki ktoś wypowiada się o logice ;) papa żegnamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Re: Przywieźli Łódź do stolicy IP: *.gprs.plus.pl 12.02.09, 10:30 To dziwne ze sami Lodzianie nie widza piekna tego miasta! Zachwycaja sie byle ruina w Gdansku a sami nigdy nie zwiedzili Ksiezego Mlyna :/ Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Przywieźli Łódź do stolicy 12.02.09, 10:41 ... wielu jest zbyt zajętych wpatrywaniem się w psie odchody, a nie mają czasu żeby pójść np. do muzeum sztuki lub na międzynarodowy festiwal komiksu itp. itd. Wszystkim tzw. rodowitym łodzianinom radze chociaż raz na piotrkowskiej nie szukać psich kup, ale spojrzeć w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Błyskotliwy ROT 12.02.09, 13:20 Pan Koralewski: "jak można atrakcyjnie "sprzedać" szarą Łódź" Łodź bywa beżowa, bura, brunatna, ruda, a w wielu miejscach - kolorowa: snakeeyes.blox.pl/ hodowca.blox.pl/html Ale nigdy SZARA! Gratuluję ROTowi dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Niekompetentni i bez nowoczesnej wizji miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 14:35 Łódź sama w sobie posiada ogromny potencjał. Ma jednak pecha do ludzi, którzy maja wpływ na to jak się kształtuje. Zazwyczaj są to szarzy nic nie znaczący ludzie, którzy jakimś cudem dostają wysokie stanowiska. Daleko nie trzeba szukać. Główny architekt miasta, człowiek odpowiedzialny za walory przestrzenne naszego miasta. Mieliśmy takich panów jak Biliński, Kralkowski teraz mamy Lisiaka. Co wnieśli i co za ich "rządów" zmieniło sie na korzyść w Łodzi. Oto mamy tragicznie obudowaną ulicę Piłsudskiego jakimś dennym klockiem hotelu Ibis, Beznadziejną Galerią, Pfilips czy innym nudnym hotelem. Zaprzepaszczono bezpowrotnie ogromne możliwości i chłonność terenu niezainwestowanego kiedyś śródmieścia. Wydawałoby się, że w samym centrum powinny inwestować firmy i powinni projektować architekci największego formatu. Tymczasem mamy sółkę projektowa NOW, która jadąc cały czas na swoich koneksjach, bez konkursu projektuje nam buble. Na dodatek wszystkiego ktoś sobie ubzdurał, że śródmieście Łodzi musi być niskie bo przy wysokim znikną walory Piotrkowskiej. Trudno uwierzyć, że architekci nie rozumieją, że najleprzy efekt osiąga sie poprzez kontrast starego z nowym, poprzez połączenie szkła z broszką jaką stanowią nasze zabytki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Koralewski Re: Błyskotliwy ROT IP: *.toya.net.pl 12.02.09, 14:59 Hmm, jako żywo nie kojarzę żeby po pierwsze coś takiego mówili, a po drugie żeby coś takiego było napisane :) Nie mam zwyczaju mówić o Łodzi że jest szara..., nie było tego na pewno widać w mojej prezentacji. Zdjęcia z blogów widziałem - z autorami już zaczęliśmy rozmowy - nie ukrywam że jestem głęboko zainteresowany współpracą nawet z amatorami, którzy są zainteresowani prezentacją naszego miasta i regionu przy pomocy niesztampowych fotografii. Zainteresowanych proszę o kontakt: tkoralewski@rotwl.pl - zwłaszcza że zaczynamy pracę nad kolejną edycją wydawnictwa "Największe atrakcje turystyczne Łodzi i regionu łódzkiego". Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, tych negatywnie nastawionych do własnego (bądź nie) miasta również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Po co przyjeżdżać do Łodzi? Odpowiadają turyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 17:22 Brawo!~Zwłasza w sferze "ułatwień" dla niepełnosprawnych i wręcz oszałamiającej liczbie miejsc parkowania dla Nich.No i oczywiscie genialny plan wykończenia Piotrkowskiej pod pozorem zamieniania jej w deptak. Rzeczywiscie mamy powody do dumy i walki o tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_lodz Przywieźli Łódź do stolicy IP: 212.191.172.* 12.02.09, 18:51 Gość portalu: Przygoda napisał(a): > To dziwne ze sami Lodzianie nie widza piekna tego miasta! Zachwycaja sie byle > ruina w Gdansku a sami nigdy nie zwiedzili Ksiezego Mlyna :/ To prawda! I właśnie to jest takie smutne... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Przywieźli Łódź do stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 21:50 Kocham Łódź!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_lodz Re: Przywieźli Łódź do stolicy IP: 212.191.172.* 13.02.09, 22:52 ja też ! : D Odpowiedz Link Zgłoś