Gość: studentka IP: *.uni.lodz.pl 04.03.09, 20:06 byłam na wykładzie i było tak jak przypuszczałam czyli beznadziejnie! Balcerowicz to bardzo nieprzyjemny czlowiek, który patrzy na innych z góry i lekceważy normalnych ludzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Balcerowicz o kryzysie IP: *.toya.net.pl 04.03.09, 20:06 Ten pan powinien stać przed Trybunałem Stanu, a nie głosić swoje herezje studentom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Balcerowicz o kryzysie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 20:24 Kolego, nie twierdzę, że Balcerowicz to samo dobro, nie twierdzę też, że lekarstwo jakie pan profesor zaordynował naszej gospodarce było jedynym dostępnym, nie twierdzę również, że kuracja była bezbolesna. Bolało, i to jak. Jednakże, zwróć uwagę że oceniasz go z perspektywy prawie 20 lat i teraz możesz wytknąć jego błędy. Człowiek działał, nie mając obecnej wiedzy, więc proszę weź to pod uwagę zamiast wipisywać komunały. Ponadto proszę cię też o napisanie w punktach za co powinien stanąć przed Trybunałem i co według ciebie powinien wtedy zrobić? Zwróć też uwagę na fakt, iż na Ukrainie nie było Balcerowicza, a mają zdecydowanie gorzej niż my. Jak wytłumaczysz ten fenomen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Balcerowicz to zdrajca i kolaborant IP: *.toya.net.pl 04.03.09, 20:40 Po pierwsze utrata kontroli nad sektorem bankowym, Po drugie grabież majątku narodowego, zwana Prywatyzacją Po trzecie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
jago po pierwsze-zle wiersze, po drugie- za dlugie 04.03.09, 21:09 po trzecie - hańba takiemu poecie - i to właśnie poziom komentarzy. Ja też byłem na wykładzie i moje wrażenia są zupelnie inne. Jaka inna była droga poza prywatyzacją? W czym 'narodowy' kapitał jest lepszy od międzynarodowego? Kapitał nie zna kategorii 'narodowości'. Jest Urząd Nadzoru Bankowego, jest NBP - fatalnie obsadzony przez PiS wyjątkowym ciemniakiem - wystarczy przypomnieć treść ostatniego, pozbawionego sensu oświadczenia Skrzypka. Balcerowicz na tym tle jawi się jako Gigant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Balcerowicz to zdrajca i kolaborant IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:55 Sektor bankowy nieźle sobie radzi - to po pierwsze,po drugie zaś czy te sprywartyzowane przedsiębiorstwa wywieziono za granicę? Ogromna większość tychże produkuje, daje ludziom pracę czy odprowadza podatki. Jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Balcerowicz o kryzysie IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.03.09, 21:35 trzeba przyzanc ,ze na tym to leszek sie zna ,szczególnie na tworzeniu krysysów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Balcerowicz o kryzysie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:59 Oczywiście, kryzysowi lat osiemdziesiątych, oprócz spekulantów i badylarzy winien jest Balcerowicz. Rynek kredytów hipotecznych w USA też Balcerowicz rozregulował. Zanim coś następnym razem napiszesz to chwilę nad tym pomyśl, bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fezz Balcerowicz o kryzysie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 23:03 Ciekawy jestem jaki jest stan wiedzy ekonomicznej części osób, które krytycznie wypowiadają się na temat Prof. Balcerowicza. Nie jestem ekonomistą (choć oficjalnie studia ukończę z tytułem mgr ekonomii) ale wiedza ekonomicznej, którą uzyskałem podczas studiów uświadomiła mi dlaczego Leszek Balcerowicz wielkim ekonomistą jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fezz Re: Balcerowicz o kryzysie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 23:08 Dlaczego uważasz, że Balcerowicz lekceważy ludzi? Czy chodzi ci o fakt, że nie odpowiadał na wszystkie pytania (chyba tylko to podczas dzisiejszego wykładu mogłoby to sugerować). Jeżeli tak to chyba nie słyszałaś treści zadawanych pytań. Ciężko żeby profesor odpowiadał na każde, nawet głupie pytanie czy też takie nie dotyczące tematu (choćby to pytanie o tym dlaczego większość polskich wykładowców ekonomii "kocha" Keynsa). W moim odczuciu dzisiejszy wykład pokazał, że Prof. Balcerowicz ma zdrowy stosunek do wszystkiego, nie jest sztywniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abathur Balcerowicz o kryzysie - więcej 05.03.09, 13:34 www.lodzcity.pl/wydarzenie/setki-osob-sluchaly-balcerowicza-foto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzik Balcerowicz o kryzysie IP: 91.193.96.* 05.03.09, 14:06 Ja też nie pochwalam tego co robił Balcerowicz (chodzi mi głównie o prywatyzację, która wymknęła się spod jakiejkolwiek kontroli), jednak na wykładzie pokazał się jako dowcipny, inteligentny intelektualista. Ma ogromną wiedzę i za to mu chwała, jednak na wykładzie nie powiedział niczego nowego. Ja pomimo wszelkich wad jestem za majątkiem narodowym, tylko każdy by chciał żeby rządzili nim mądrzy ludzie. Skoro prywatnym można dobrze zarządzać to dlaczego nie narodowym? Przecież obok spółek skarbu państwa mogą egzystować właściciele prywatni i to jest ok. Lepiej żeby państwo miało swoje firmy, bo obcy właściciele nie będą dbali tak o naszą ziemię jak my sami i to jest oczywiste i ja nie mam o to pretensji. Trzeba takie rzeczy wyważyć, zachować proporcje a nie bajki pleść, że narodowe to złe, albo że prywaciarze to "dorobkiewicze i chamy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1113 Re: Balcerowicz o kryzysie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 22:10 Czy obserwacja tego co się dzieje w spółkach skarbu państwa po każdych wyborach nie przekonała cię jeszcze, że tezę o mądrych ludziach zarządzających majątkiem narodowym można między bajki włożyć? W składy zarządów i rad nadzorczych wchodzą bardzo często ludzie, nie dość że nie znający branży, ale też nie mający pojęcia o zarzązdaniu czymkolwiek (słynne "chciał się sprawdzić w biznesie). Jedyne co ci ludzie mają do zaoferowania to odpowiednie koneksje polityczne. Odnośnie dbania o naszą ziemię i nasz majątek, to dlaczego sądzisz, że zagraniczny inwesor przyjeżdża do Polski tylko po to żeby zostawić po sobie spaloną zimię? Zwróć też uwagę że często sami nie dbamy o swoją ziemię (casus król żelatyny Grabek czy Stokłosa). Odpowiedz Link Zgłoś