Dodaj do ulubionych

Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd!

IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 11:35
W dniu ogłoszenia "rewelacji" byłem wstrząśnięty oraz gotowy wsadzić wszystkich
lekarzy, sanitariuszy i kierowców do pudła. Potem wysłauchałem
relacji "świadkó" w radiu oraz widziałem bardzo wiarygodny program super
obiektywnego dzinnikarza TVN Marcina Wrony. Nie chodzi o to że sprzedawano
informacje o zwłokach - należy to wytropić winnych ukarać najsurowiej. Problem
w tym że media oskarżają lekarzy o celowe zabijanie pacjentów. A na jakiej
podstawie? Może tego Pana o zapijaczonycm głosie ukrywającego sie w samochodzie
który mówi cytuję "powiedziałem lekarzowi zeby dał tej pacjentce (tu padła
nazwa specyfiku) a on nie chciał tego zrobić" Ludzie opamiętajcie się!! Czy ten
facet który nie ma zielonego pojęcia o udzieleniu pierwszej pomocy (z jego
relacji i zachowania tak wynika, pytałem się lekarza czy ten specyfik
rzeczywiscie powinien być podany, odparł ze w zadnym przypadku) MA PRAWO
OSKARZAC lekarza ze nie wie co robi? Człowieka który skonczył zjebiscie trudne
studia i ma jakies pojęcie o tym? Dlaczego nikt nie spytał o komentarz lekarza?
Dlaczego gwiazdami programy są dwie panie zktórych jedna mówi ze lekarze
chcieli ją wykonczyc bo jechali za szybko!? a za chwile stwierdziła ze w
zasadzie to jechali za wolno! Druga mówi ze PRAWDOPODOBNIE karetka zostawiła by
jej męża na ulicy! Konkluzja: media w poszukiwaniu sensacji zrobiły krzywde
przede wszystkim pacjentom a póżniej lekarzom. Pismaki wz wyborczej w
poszukiwaniu sensacji zagalopowali się. To ze istnieje proceder handlu
informacja postanowili - dla większego efektu medialnego - dołożyć oskarżenia o
zabijanie pacjentów. Bez udowodnienia tego jest to zbrodnia popełniona przez
dziennikarzy. Teraz ludzie będą umierać bo będą sie bali wezwać karetke. A co
sobie myślą pacjenci którzy czekają na operację? Lekarze: broncie się! Jeszcze
jedno: jesli nie zostanie udowodnioe ze lekarz przyczynił się do śmierci
pacjenta (a nie jest to takie proste) życze panu Patorze i kumplowi z wyborczej
zeby nigdy zadna karetka i zaden lekarz nie pojawił sie u nich z pomocą. No tak
ale wtedy napisza artykuł o tym ze lekarza wiąze przysięga hipokratesa. Wstyd i
hanba panowie dziennikarze, sami nie wiecie co narobiliscie. A Pan Wrona z TVN
przeszedł wczoraj samego siebie , ale to juz inny temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: 10.0.215.* 25.01.02, 13:09
      Rowniez zgadzam sie z opinia, ze wczorajsz program p. Wrony byl kolejnym jego
      nieodpowiedzialnym wystapieniem. Program wczesniejszy w TVP3 byl zdecydowanie
      lepszy i bardziej wywazony. Pod Napiciem kolejny raz probuje karmic nas tania
      sensacja bez dowodow i obiektywizmu.
    • hubar Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! 25.01.02, 13:19
      Gość portalu: Andrew napisał(a):

> W dniu ogłoszenia "rewelacji" byłem wstrząśnięty oraz gotowy wsadzić wszystkich
      >
      > lekarzy, sanitariuszy i kierowców do pudła. Potem wysłauchałem
      > relacji "świadkó" w radiu oraz widziałem bardzo wiarygodny program super
      > obiektywnego dzinnikarza TVN Marcina Wrony.

--Jeśli uważasz że ten facet jest obiektywny to chyba nie znasz znaczenia tego
      słowa! Ten koleśłamie wszelkie podstawowe normy dziennikarza! Podburza tłum,
      prowokuje, wywołuje panikę a używa do tego takiego npatetycznego tonu jakby miał
      się zaraz skończyć świat! Powodzewnia w dal;szym oglądaniu Wrony

pozdrowy
      • Gość: Andrew Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 13:32
        Rany Hubar czy ty nie chwytasz że słowo "obiektywny" w moim poscie było w dużym
        cudzysłowiu
    • .pepe. Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! 25.01.02, 13:20
      typowa polska cecha: raz o dupę raz o ścianę, nigdy prosto. przydałoby się
      trochę więcej racjonalnego, trzeźwego myślenia, a nie: najpierw wystrzelać
      jednych a potem drugich. Moje zaufanie do instytucji PR zostało niewątpliwie
      zachwiane, ale uważam, że dziennikarze (GW i RŁ) zrobili dobrze nagłaśniając
      aferę, bo w przeciwnym wypadku pewnie cała sprawa gdzieś by sobie utonęła w
      morzu biurokracji. Trzeba wyrwać chwasty z pogotowia, i jest na to szansa póki
      cała Polska patrzy. Na jakiś czas będziemy mieli spokój i właściwie pewność, że
      nic podobnego w pogotowiu się nie wydarzy.

Dobra robota, panowie dziennikarze. Nie od dziś wiadomo, że w tym kraju czasem
      tylko Wy możecie rozbijać chore układy.

A TVN to TVN, oni są niereformowalni. Zawsze lubili grać na emocjach
      intensyfikując je zarazem.
      • Gość: Andrew Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 13:42
        Rozumiem ze kolega uważa ze dziennikarze zrobili to ze szlachetnych pobudek.
        Też chciałbym w to wierzyc. Jesli nawet tak było to i tak powinni zostac
        zwolnieni z roboty za partactwo i nieodpowiedzialnośc. Rasowy dziennikarz
        najpierw wytropi dowody a póżniej ogłosi to światu. A oni opieraja się na
        zeznaniach typu "prawdopodobnie" "chyba" to są zwyczajne insynuacje. To jest to
        samo jak bym ogłosił na forum, że prawdopodobnie w Łodzi również Talibowie
        hodowali wąglika. Tylko pytanie czy dziennikarze przejmują wzorce od
        przedskoczka Leppera. Zaznaczam ze mam pretensje o sprawę uśmiercania pacjentów
        a nie sprzedawania informacji.
        Nie bądzmy naiwni, mediom zależy na jednym: na świetnej sprzedazy informacji i
        stosują do tego wszystkie chwyty. Tak samo nieetyczne jak sprzedawanie
        informacji o zwłokach. Rozbawia mnie również pan Skrzydlewski. Jaki on biedny,
        taki uczciwy tylko konkurencja jest be i kupuje infornmacje. Smiechu warte.
        • .pepe. Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! 25.01.02, 13:59
          Moim zdaniem wszystko w porządku. Zdaje się, że to dyrektor ujawnił, że wykrył
          nadzwyczajne zużycie tego środku. Co zrobił najpierw? Zawiadomił CBŚ. Co na to
          CBŚ? Gówno. Co zrobił dyrektor tym razem? powiedział dziennikarzom.
          dziennikarze napisali i w ciągu 24 godzin już mieliśmy najlepszych (wg samego
          szefa CBŚ) funkcjonariuszy w Łodzi zajmujących się sprawą.
          Tak często działa w Polsce wymiar sprawiedliwości. napędzany kolejnymi kopami
          od dziennikarzy. Poza tym dziennikarze nie mogli wytropić dostatecznych
          dowodów, bo pewnie nie byli uprawnieni do skorzystania ze wszystkich źródeł.
          Poza tym kto ma decydować, o tym, czy dowody są dostateczne? Jeżeli są
          dostateczne do wszczęcia dochodzenia (a są, jak widać) to wg. mnie już są
          dostateczne do upublicznienia. Dziennikarz nie ma obowiązku udowadniać ponad
          wszelką wątpliwość, bo nie jest od tego, nie ma do tego kwalifikacji ani
          możliwości, jakie ma prokuratura.
      • Gość: kropka. Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.mm.com.pl 25.01.02, 13:47
        Masz rację, Andrew. Zamknijmy dziennikarzy, bo ujawnili koszmarne praktyki
        pracowników pogotowia, o których i tak wszyscy od dawna wiedzieli. Ujawnianie
        powinno być karane. Najostrzej, jak można.
        Tym bardziej, że świadkowie są do chrzanu: jeden ma ochrypły głos, drugi źle
        zrozumiał, trzeci leczył sie psychiatrycznie, czwarty sie przesłyszał, piąty
        umarł - WON z takimi świadkami.
        Jak dziennikarz cos pisze, to najpierw niech złapie na gorącym uczynku, nagra,
        filmuje, spisze, zbierze podpisy, uwiarygodni je u notariusza, zbierze odciski
        palców, narzędzie zbrodni. A nie tak na hurrrrra! Tak to każdy może!
        Dzis rano pani minister od polskiej sprawiedliwości stwierdziła, że branie
        łapówek przez lekarzy pogotowia nie jest przestępstwem. No proszę, i o co
        dziennikarze maja pretensje?
        Masz rację Andrew w 150 procentach. Tylko mam pytanie, czy cos Ci sie nie
        popierdoliło, bracie?
        • Gość: Andrew Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 13:55
          O proszę, pierwsza moralistka na forum oaza zdrowego rozsądku używa brzydkich
          wyrazów. Oświadczam wszem i wobec: kropka z forum to prawdopodobnie lesbijka w
          związku z tym wszyskich którzy używają nicka "kropka" należy eliminować. Tylko
          nie oburzaj się że to nieprawda, bo powiedział mi to w zaufaniu jeden z
          forumowiczów...wprawdzie dowodów nie mam, ale minister Janik na pewno Ci to
          udowodni, poniewaz będzie równiez oburzony tym faktem.
          • Gość: Snake Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: 212.191.129.* 25.01.02, 14:21
            Spokojnie stary, kazdy widzi, ze jest w tym wszystkim duzo
            jazdy pod publike. Krzyk krzykiem, a dowody zaleza od winy ale
            takze od skutecznosci organow scigania. Nie mowi sie o
            dowodach, bo ich jeszcze nie ma, badz nie ujawnia sie dla tzw.
            dobra sprawy. Tylko ze sprawa dotyczy lekarzy - srodowiska
            najbardziej spojnego zmowa milczenia, ktore wiele razy obronilo
            sie przed wcale nielekkimi zarzutami. Potrzeba metody wstrzasu
            by rozbic skale. A ze uczciwi cierpia... Coz, jak w zyciu -
            wszyscy placimy za czarne owce (Polak-pijak, Polak-zlodziej aut,
            Polak-cwaniak). Mogli nie milczec.
            • Gość: Andrew Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 14:39
              OK, tylko na sprawe trzeba patrzec z kilku stron a lekarze faktycznie stnowia
              kaste zawodową (jak adwokaci, notariusze i wiele innych grup zawodowych. Tylko
              problem jest jeszcze inny: u nas nikt włacznie z dziennikarzami nie poczuwa się
              do odpowiedzialnosci za słowa, liczy sie sensacja i błysk fleszów. A w tej
              aferze należało postepować stanowczo ale wyjątkowo delikatnie, poniewaz nie
              chodzi juz o samopoczucie lekarzy bo ze częsć z nich bierze w łapę to ostało
              już udowodnione. Efekt tego będzie taki że kazdy pacjent moze oskarzyc lekarza
              o wszystko właćznie z tym ze mu podał nie ten lek co trzeba. Przeciez to jest
              nienormalne. Ludzie bedą - już są - przerażeni. Natomiast wyborcza wpisała się
              w nurt sensacyjny gdzie liczy się wielkie bum a potem się zobaczy. Na
              marginesie: p. Patora z kolega pewnie licza na kolejna nagrodę za reportaz roku.
              gratuluje. Jeszcze jedna dygresja: doskonale wkomponował się w ten nurt nasz
              rząd, pokazał stanowczość i konsekwencje. Minister zdrowia nawet przerwał
              urlop. Jedno towarzyszom z SLD trzeba przyznać: potrafią pokazać ze coś robią a
              czy to jest prawda czy nie to nieważne, ważne ze telewizja to pokazała.
              Propaganda działa wyśmienicie.
              • Gość: Kasia Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.pai.net.pl 27.01.02, 11:35
                Gość portalu: Andrew napisał(a): Jeszcze jedna dygresja: doskonale wkomponował
                się w ten nurt nasz rząd, pokazał stanowczość i konsekwencje. Minister zdrowia
                nawet przerwał urlop. Jedno towarzyszom z SLD trzeba przyznać: potrafią pokazać
                ze coś robią a czy to jest prawda czy nie to nieważne, ważne ze telewizja to
                pokazała. Propaganda działa wyśmienicie.<

Andrew, ten wątek nie jest polityczny i mogles sobie ten wtret darowac. Nie
                jestem slepa wielbicielka obecnego Rzadu, ale na tyle obiektywnym obserwatorem,
                by stwierdzic, ze w autoreklamie NIKT nie dorówna poprzedniej AWS-owskiej ekipie.
                A chwalic nie bylo sie czym, dzis mamy katastrofe, czego poprzednia ekipa nie
                zauwaza, a gdy niektórzy racza wreszcie to spostrzec- to oczywiscie zwalaja na
                SLD, ktore w ciagu 100 dni zdazylo tyle napsocic!!!
                Poczekajmy do konca rzadow SLD i dopiero wtedy oceniajmy. Swoim wtretem
                spowodowales , ze w tym zakresie postrzegany jestes jako malo wiarygodny. Jesli w
                tym passusie- to zapewne w innych tez. Takie wlasnie -uogolniajace metody-
                wszyscy tu stosują. Jest kolor czarny i jest bialy. Brak posrednich. Jesli ich
                nie dostrzezemy- dopiszemy sie automatycznie do listy tych dziennikarzy, ktorych
                sami krytykujemy.
          • Gość: Aga Do Andrew i Krzyśka IP: 217.153.35.* 25.01.02, 14:25
            Mogę się spokojnie podpisać pod tym co napisała kropka, i jeszcze raz
            stwierdzić: Chyba się gościu popierdo...ło równo.
            Żenujące są wasze ataki na dziennikarzy i obrona lekarzy - wszyscy na co dzień
            stykają się ze służbą zdrowia i nie wiem co musiałbyś zrobić, zeby mi
            udowodnić, że nie jest to środowisko zdemoralizowane - nie w całości, nigdy tak
            nie jest, że wszyscy są po tych samych pieniądzach, ale nawet niewielki procent
            zwłaszcza tych najbardziej wpływowych lekarzy (np. ordynatorzy) znacząco
            przyczynia się do nienajlepszej opinii o całym środowisku.
            Jestem wdzięczna dziennikarzom za nagłośnienie tej sprawy, a że inne media
            zrobiły z tego spektakl sensacyjny to już inna kwestia. Każdy wyczyta i usłyszy
            to co chce - ja jestem zszokowana, co nie oznacza, że każdego lekarza czy
            sanitariusza traktuję jak mordercę.
            • Gość: piotrek Re: Do Andrew i Krzyśka IP: 212.191.129.* 25.01.02, 14:35
              no i ta sławna "solidarność lekarska", nie? Wacek wiedział, nie powiedział...
              niech się nie dziwią łobuzy, że ludzie teraz uogólniają i atakują wszystkich
              konowałów jak leci, chociaż oczywiście nie wszyscy zasługują na szubienicę ew.
              raka odbytu...
            • Gość: Krzysiek Re: Do Andrew i Krzyśka IP: 10.0.215.* 25.01.02, 14:36
              Prosze mnie nie wrzucac do tego worka. Ja tez jestem oburzony tym i nie trzeba
              mnie przekonywac, ze takie fakty mialy miejsce. Odnioslem sie jedynie do
              programu Pod Napieciem, ktory przedstawil sprawe w moim odczuciu malo
              profesjonalnie.
            • Gość: Andrew Do sympatycznej Agi IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 15:18
              Nie będę się zniżał do twojego poziomu i obrzucał cie błotem. Szkoda klawiatury.
              A kto w wielkiej potrzebie daje w łape lekarzowi "bo jak nie dam to pewnie
              będzie mnie słabo leczył" Są tacy którzy wołają kasę wprost ale wtedy droga
              kolezanko jest prokuratura i mozesz złożyć zawiadomienie. A jesli sama dajesz
              lekarzowi to ty równiez powinnas isc do pudła bo za wręczanie łapówki też się
              siedzi. To my rozpuściliśmy lekarzy i jestesmy współwinni tej sytuacji.
              • Gość: Aga Do Andrew o dziwnym światopoglądzie IP: 217.153.35.* 25.01.02, 15:58

> Nie będę się zniżał do twojego poziomu i obrzucał cie błotem. Szkoda klawiatury
                > .
                > A kto w wielkiej potrzebie daje w łape lekarzowi "bo jak nie dam to pewnie
                > będzie mnie słabo leczył" Są tacy którzy wołają kasę wprost ale wtedy droga
                > kolezanko jest prokuratura i mozesz złożyć zawiadomienie.

Ale w międzyczasie zdążę umrzeć. Mowa nie tylko o tych lekarzach, którzy
                wymuszają na pacjentach danie łapówki (z takim na szczęście osobiście się nie
                spotkałam), ale przede wszystkim o takich, którzy przyjmą do szpitala w pierwszej
                kolejności tego, który napierw się prywatnie u niego leczy i robi badania u jego
                kolegów, a potem za zabieg zrobiony przez pana prof. musi dodatkowo zapłacić
                (przychodzi pielęgniarka i o tym "oficjalnie" informuje) - z takimi lekarzami
                miałam już do czynienia kilkakrotnie. Z pewnością o tym też nigdy nie słyszałeś ?

I jeszcze jedno, chyba słyszałeś wypowiedź p. Piwnik, że lekarze nie mogą być
                karani za łapowkarstwo, podobnie zresztą jak np. lekarze (taka sprawa była jakiś
                czas temu na pierwszych stronach).

No i po co ja mam iść do tej prokuratury ?! Sama ?! Przecież mnie pogonią, jak
                każsdego innego pojedyńczego petenta.

• Gość: Andrew Do Agi do o normalnym swiatopogladzie IP: *.wshe.lodz.pl 25.01.02, 16:16
                  >
                  > Ale w międzyczasie zdążę umrzeć. Mowa nie tylko o tych lekarzach, którzy
                  > wymuszają na pacjentach danie łapówki (z takim na szczęście osobiście się nie
                  > spotkałam), ale przede wszystkim o takich, którzy przyjmą do szpitala w pierwsz
                  > ej
                  > kolejności tego, który napierw się prywatnie u niego leczy i robi badania u jeg
                  > o
                  > kolegów, a potem za zabieg zrobiony przez pana prof. musi dodatkowo zapłacić
                  > (przychodzi pielęgniarka i o tym "oficjalnie" informuje) - z takimi lekarzami
                  > miałam już do czynienia kilkakrotnie. Z pewnością o tym też nigdy nie słyszałeś
                  włożę kij w mrowisko. A nie pomysłałas ze wiedza profesora medycyny kosztuje, a
                  moze zawód lekarza to jest taki sam zawód jak inny i może ten człowiek chce
                  normalnie żyć. Nie pomysłałas o tym zeby dostac na studia medyczne duza czesc
                  ludzi płaci gigantyczne pieniądze za korepetycje bo panstwowa szkoła nie jest w
                  stanie im zapewnic odpowiedniego przygotowania. A czy korepetycje to nie są
                  łapówki? przeciez nauczyciele nie powinni brac dodatkowych pieniędzy za swoją
                  wiedzę, powinni tego nauczyc w szkole. Tutaj się nie oburzasz? Jestesmy
                  przyzwyczajeni wyłącznie do żadania ale sami najchetniej bysmy nic nie dawali.
                  Dla mnie nie prawdy białej albo czarnej. Jest szara. A sytuacja wyglada tak ze
                  jestesmy gotowi oskarzyc wszystkich o wszystko bez oglądania sie na konsekwencje.
                  • Gość: Aga Re: Do Agi do o normalnym swiatopogladzie IP: 217.153.35.* 25.01.02, 16:38

> Nie pomysłałas o tym zeby dostac na studia medyczne duza czesc
                    > ludzi płaci gigantyczne pieniądze za korepetycje bo panstwowa szkoła nie jest w
                    >
                    > stanie im zapewnic odpowiedniego przygotowania.

Pomyślałam i dlatego nie poszłam na medycynę, tylko na inne studia.
                    Na więcej argumentów nie chce mi się już odpowiadać, bo są kompletnie bezsensowne
                    i po raz n-ty próbujące przeforsować pogląd, że jak kto biedny, to może kraść,
                    pod warunkiem, że jest lekarzem.

• Gość: przecinak Re: kropka aleś ty głupia! IP: 157.25.165.* 15.11.02, 13:13
          i koniec.
    • redakcja Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! 25.01.02, 14:26
      Andrew, najpierw wycinki z Twojego postu:

Media w poszukiwaniu sensacji zrobiły krzywde przede wszystkim pacjentom a póżniej lekarzom. Pismaki wz
      wyborczej w poszukiwaniu sensacji zagalopowali się. To zbrodnia popełniona przez dziennikarzy. Wstyd i hanba
      panowie dziennikarze

A teraz depesza PAP z piątku z 11.14:

KRA0166 3 SPN 576 PAP20020125W01887
      PRZESTĘPCZOŚĆ-POGOTOWIE-SEJM-KOMISJA,OPIS
      Wiceminister zdrowia: dwie karetki używały dużo pavulonu (opis)

25.1.Warszawa (PAP) - Dwie karetki łódzkiego pogotowia zużywały
      szczególnie dużo pavulonu - poinformował w piątek wiceminister
      zdrowia Aleksander Nauman. Według "Gazety Wyborczej", środek ten
      mógł służyć do uśmiercania pacjentów pogotowia.

Podczas piątkowego posiedzenia sejmowej komisji zdrowia
      wiceminister Nauman powiedział posłom, że pavulon był wydawany
      zespołom wyjazdowym łódzkiego pogotowia, choć powinien być
      stosowany jedynie w karetkach reanimacyjnych. "Nie wiem, jak
      apteka wydawała pavulon zespołom wyjazdowym" - mówił Nauman.

Pavulon może być stosowany tylko przez anestezjologów. Leki
      zwiotczające mięśnie, do których należy pavulon, muszą być na
      wyposażeniu karetek reanimacyjnych.

Dyrektor departamentu nadzoru w Głównym Inspektoracie Sanitarnym
      Zbigniew Niewójt tłumaczył, w jaki sposób były pobierane leki w
      łódzkim pogotowiu. Ze wstępnych ustaleń kontroli w pogotowiu
      wynika, że do godz. 15.00 wszystko odbywało się zgodnie z prawem,
      tzn. centralna apteka wydawała leki na podstawie prawidłowo
      wypełnionych receptariuszy. "Po godz. 15.00 apteka była nieczynna.
      Zespoły dobierały sobie do apteczek leki w sposób niezbyt
      kontrolowany. Nie było wtedy farmaceuty" - powiedział.

Po 15.00 leki wydawano na podstawie indywidualnych zapotrzebowań.
      Był jeden przypadek, kiedy jednorazowo pobrano 10 fiolek pavulonu.
      Niewójt poinformował też, że duże zużycie pavulonu trwało do
      czerwca zeszłego roku, a w listopadzie i grudniu spadło do zera.
      Zaznaczył, że nie wszystkie zespoły stosowały pavulon.

"Symptomatyczne jest to, że w ciągu roku wydano 300 ampułek tego
      leku" - powiedział Niewójt. Według Michała Borkowskiego, szefa
      warszawskiej stacji pogotowia ratunkowego, w jego placówce w ciągu
      roku wydano 90 ampułek leków zwiotczających mięśnie (w tej stacji
      nie używa się pavulonu - PAP).

Prokurator krajowy Karol Napierski powiedział, że na obecnym
      etapie śledztwa "nie ma formalnie osób podejrzanych". Według
      wiceministra Naumana, wątek kryminalny wymaga długotrwałych prac
      organów śledczych. Jak powiedział, "trzeba dokonać analizy około
      pięciu tysięcy zgonów w ciągu roku. 2,5 tysiąca osób musi być
      przesłuchanych".

Wiceminister zdrowia poinformował, że siedmiu pracowników
      łódzkiego pogotowia zostało już zwolnionych z Wojewódzkiej Stacji
      Pogotowia Ratunkowego w Łodzi.

23 stycznia Główny Inspektor sanitarny zarządził kontrolę
      łódzkiej stacji. Badany jest rozchód leków anestezjologicznych,
      odurzających i psychotropowych. 24 stycznia ruszyły kontrole w
      innych wojewódzkich stacjach pogotowia.

Prokurator nie wykluczył ekshumacji zmarłych pacjentów łódzkiego
      pogotowia. Zastrzegł, że trzeba rozważyć, czy ekshumacje będą
      zasadne ze względu na czas rozpadu leków w organizmie człowieka.
      Według specjalistów, rozpad pavulonu, który - jak pisała "Gazeta
      Wyborcza" - mógł służyć do uśmiercania pacjentów, następuje 48
      godzin po podaniu.

Jednak według ministra zdrowia Mariusza Łapińskiego, jest w
      Niemczech ośrodek, który może zbadać rozpad tego leku po
      upłynięciu długiego czasu. Łapiński dodał, że polskie władze są w
      kontakcie z tym ośrodkiem.

Napierski powiedział, że przesłuchano już "szereg osób i
      stwierdzono, iż zachodzą podejrzenia, że ów lek był stosowany
      podczas wizyt pogotowia w domach pacjentów". Dodał, że lekarze z
      łódzkiego pogotowia zeznali, iż "niektórzy sanitariusze podawali
      pacjentom nieznany im (lekarzom - PAP) środek farmakologiczny, w
      wyniku którego gwałtownie pogarszał się stan pacjenta".

Posłowie słuchali wyjaśnień przedstawicieli rządu w niemal
      całkowitym milczeniu. Kiedy prokurator mówił o tym, na podstawie
      których przepisów kodeksu karnego jest prowadzone śledztwo i jaka
      kara jest przewidziana za popełnienie tych przestępstw, jednak z
      posłanek powiedziała półgłosem "kara śmierci". Wzburzenie wśród
      posłów lekarzy wzbudziła informacja, że jeden z zespołów pobrał
      jednorazowo 10 ampułek pavulonu.

Napierski poinformował, że śledztwo w sprawie domniemanego
      uśmiercania pacjentów jest prowadzone z art. 148 paragraf 2 punkt
      3 Kodeksu Karnego, czyli "zabójstwo w wyniku motywacji
      zasługującej na szczególne potępienie", zagrożone karą od 12 do 25
      lat lub dożywotnim więzieniem.

Trwa też śledztwo w sprawie handlowania informacjami o zgonach
      pacjentów. Napierski przypomniał, że "rywalizacja w Łodzi między
      zakładami pogrzebowymi przybrała takie formy, iż doszło do
      zlecenia zabójstwa właścicieli jednego z zakładów". Poinformował,
      że "największą aktywnością w korupcji wykazywali się pracownicy
      sześciu zakładów".(PAP)

jw/ mrk/ raf/
      11:13 02/01/25

• Gość: Andrew replika IP: *.wshe.lodz.pl 27.01.02, 10:00
        cytat z wczorajszej Rzeczpospolitej

"- Tak nas oczerniono, że od trzech dni boję się chodzić do pracy. Podczas
        wizyt ludzie wyzywają nas od morderców, aniołów śmierci, zabierają nam walizki
        z lekami, rzucają w karetki kamieniami - mówi Włodzimierz Janiszewski, ratownik
        medyczny, w pogotowiu od 8 lat. W środę wiózł pacjenta z atakiem astmy. -
        Mieliśmy leki, by przerwać ten atak, ale rodzina nie pozwoliła ich podać.
        Musieliśmy go zawieźć do szpitala w Tuszynku pod Łodzią, na tlenie, który nie
        pomagał, oskrzela cały czas się kurczyły. Pacjent ledwie przeżył - relacjonuje."

• yavorius Re: replika 28.01.02, 09:52
          Biedactwa. Najpierw się ludzi morduje, a potem się dziwią, że ludzie się tak w
          stosunku do nich zachowują. Nie mówię tu, że wszyscy tak robią, ale ci co
          zabijali ludzi, wiedzieli chyba co robią i jaki będzie odzew ze strony
          pacjentów, gdy ci o tym się dowiedzą. Słyszałem wypowiedź łódzkiego
          sanitariusza, że on się boi teraz jeździć do ludzi, że się boi że go zabiją
          albo pobiją. A co mieli mówić ludzie, do których takie karetki przyjeżdżały?!
          Wiem, nic nie mogli mówić, bo byli pod wpływem pavulonu... :( Współczucia dla
          tych, którzy muszą korzystać z takiej służby zdrowia...
    • Gość: madZ Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: 10.0.214.* 25.01.02, 14:33
      Nie wiem jak wyglądał artykuł w Wyborczej ani reportarz w Radiu Łódź. Tego dnia
      słuchałem 3 i tam przedstawiona była wypowiedź właściciela zakładu pogrzebowego
      który został wezwany przez lekarza do ŻYJĄCEJ jeszcze osoby! Poza tym
      wypowiadał się też sanitariusz któremu lekarz zabronił reanimować kobiety która
      miała jeszcze puls i wypisał karte zgonu. Naszczęście facet się postawił i po
      krótkiej reanimacji kobieta WSTAŁA i sama położyła się do łóżka. Jak dla mnie
      są to dość mocne dowody.
      Co do TVN to szkoda słów, bo stacja ta szuka sensacji za wszelka cene a wydaje
      mi się że swoją wypowiedź oparłeś głównie na podstawie ich programu.
      Ludzie nie będą umierać ponieważ bali się wzywać pogotowie. Sądząc po tym co
      napisałeś nie byłeś nigdy w krytyczniej sytuacji ale zapewniam Cię że w
      momencie gdy coś poważnego się dzieje to wezwiesz każdego jeśli tylko istnieje
      najmniejsza szansa że może Ci pomóc.
      • Gość: piotrek Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: 212.191.129.* 25.01.02, 14:39
        a za chwilę wszystko wróci do normy i pogotowie będzie znowu OK! Po 11.września
        ludzie się zarzekali, że nigdy nie będą latać a już pół roku po latają aż miło..
    • p8 NA STOS!!! 25.01.02, 17:00
      Jasne, na STOS z NIMI!!!

Kochani, czy was przypadkiem nie pojebało zbyt mocno??? Ze skrajności w
      skrajność w dwa dni zaledwie???
      I wczoraj najlepiej było wyrżnąć pogotowie i lekarzy, dzisiaj dziennikarzy???
      Kto bedzie jutro???, przedszkolaki???, hotentoci???, taksówkarze???. A może
      wyrżnijmy wszystkich, tak to jest plan!!! Tylko nie zapominijcie o kurwach,
      księżach i ślimakach winniczkach...

Wiem, zaraz dostanę joby:), ale napiszę wam wprost o co mi chodzi.
      Wkurwiacie mnie i tyle, najpierw zero myślenia, potem święte oburzenie, a po
      fakcie dopiero przyjdzie wam na myśl, że ten lekarz to może wasza mama, że ta
      dziennikarka to wasza siostra. Dopiero wtedy, kurwa mać może się opamiętacie,
      tylko co z tego, jak pięć minut wcześniej je powiesicie.
      I choć staram się szanowac każdego człowieka, to w tym wypadku chuj mnie
      obchodzą wasze uczucia, i piszę to świadomie. Mam gdzieś wasze uczucia które
      pozwalają wam żądać sądów, żądać krwi za coś co wczoraj wychwalaliście. I co was
      do tego skłania, odpowiecie??? Jesteście poddanymi telewizora, kształtuje was TVN
      i POLSAT, niektórych RADIO MARYJA, ale gdzie wtedy jest miejsce na własne
      przemyslenie, na realną , obiektywną ocenę. Dam wam odpowiedź >>> 19.00, Fakty,
      Tomasz Lis witam państwa...

Ale wiecie Co??? ja nadal wierzę w ludzi, wierzę w was pojebusy:) choć nieraz
      wbijacie mi nóż w plecy...

panBozia
      • Gość: Andrew Pan Stelmasiak IP: *.wshe.lodz.pl 27.01.02, 09:05
        stary ty nic nie zrozumiałes, chodzi o to ze 95% forumowiczów własnie
        czyta "Express ilustrowany" i ogląda TVN, a do tego towarzystwa dołaczyła
        Wybiórcza, i przez to są takie reakcje.
        Druga sprawa: pan Stelmasiak w programie Na żywo stwierdził że sądząc po
        wyglądzie włąścicieli zakładów pogrzebowych w Łodzi to wszyscy są bandytami.
        Dopiero znacznie sensowniejszy Kraśko (w stosunku do innych dziennikarzy
        opisujących afere w Łodzi) zwrócił gówniarzowi uwagę że ludzi nie osądza się po
        wyglądzie nawet jeśli to są własciele zakładów pogrzebowych. I taki "rzetelny"
        dziennikarzyna ma prawo napuszczać na wszystkich ludzi z pogotowia.
        Efekt: "mordercy", obrzucanie karetek kamieniami, swastyki. Gdyby Patora ze
        Stelmasiakiem mieli klasę to oświadczyliby wyraźnie ze ich artykuł nie jest
        atakiem na całe pogotowie i ze 99% ludzi tam pracujących jest uczciwych. Ja
        natomiast odnoszę wrażenie ze teraz chodzi o udowodnienie na siłe ze tak nie
        jest. Nie zdziwiłbym się gdyby podobizny panów redaktorów wisiały we wszystkich
        gabinetach lekarskich z podpisem "tych panów nie obsługujemy" Gdybym był
        lekarzem tak bym zrobił.
        • grover Re: Pan Stelmasiak 27.01.02, 09:53

>Gdyby Patora ze Stelmasiakiem mieli klasę to oświadczyliby wyraźnie ze ich
          >artykuł nie jest atakiem na całe pogotowie i ze 99% ludzi tam pracujących jest
          >uczciwych.

A ja miałem dziwne wrażenie, że Ci Panowie tak właśnie powiedzieli, że Ci, którzy
          uważnie czytali artykuł zobaczyliby, że nie chodziło w nim o WSZYSTKICH lekarzy
          pogotowia, ale o MARGINES...

Na przyszłość proponowałbym czytać uważnie i oglądać pilnie.

Grover

• Gość: Mirek Ej, czy aby na pewno? IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 12:24

> 95% forumowiczów własnie czyta "Express ilustrowany" i ogląda TVN
          A jak to policzyłeś?
          > 99% ludzi tam pracujących jest uczciwych.
          A jak to policzyłeś?
          Albo nawet przyjmijmy że ta liczba jest jaknajbardziej prawidłowa. No to teraz
          wyobraź sobie że też co setny kontroler ruchu lotniczego nie jest uczciwy. Dostał
          działkę od producenta samolotów, żeby co jakiś czas jakiś samolot niezbyt
          dokładnie naprowadzać na pas. Dla spokoju sumienia jakiś stary, co to i tak
          pewnie niedługo sam by się rozbił. Dziwiłbyś się że ludzie baliby się latać
          samolotami?

• p8 Re: Pan Stelmasiak 27.01.02, 15:03

> stary ty nic nie zrozumiałes, chodzi o to ze 95% forumowiczów własnie
          > czyta "Express ilustrowany" i ogląda TVN, a do tego towarzystwa dołaczyła
          > Wybiórcza, i przez to są takie reakcje.
          Przesłanie nie zostało przyjęte, jak widzę:). Chodzi o to, że ludzie nie myślą,
          chcą tylko chleba, igrzyski i krwi... Dla was ważne jest to, aby komuś
          przyjebać, powiesić, o to aby na kogoś wiecznie pomstować. Jesteśmy jako naród
          niewolnikami własnych kompleksów, i jak widzę niewielu z nas pragnie to zmienić..
          Wiesz dlaczego tak jest? >>> BO KAŻDY W TYM SMUTNYM JAK PIZDA KRAJU CHCE MIEĆ
          RACJĘ!!! To ja mówię tak - nie chcę mieć racji.

> Druga sprawa: pan Stelmasiak w programie Na żywo stwierdził że sądząc po
          > wyglądzie włąścicieli zakładów pogrzebowych w Łodzi to wszyscy są bandytami.
          > Dopiero znacznie sensowniejszy Kraśko (w stosunku do innych dziennikarzy
          > opisujących afere w Łodzi) zwrócił gówniarzowi uwagę że ludzi nie osądza się po
          >
          > wyglądzie nawet jeśli to są własciele zakładów pogrzebowych. I taki "rzetelny"
          > dziennikarzyna ma prawo napuszczać na wszystkich ludzi z pogotowia.
          > Efekt: "mordercy", obrzucanie karetek kamieniami, swastyki. Gdyby Patora ze
          > Stelmasiakiem mieli klasę to oświadczyliby wyraźnie ze ich artykuł nie jest
          > atakiem na całe pogotowie i ze 99% ludzi tam pracujących jest uczciwych. Ja
          > natomiast odnoszę wrażenie ze teraz chodzi o udowodnienie na siłe ze tak nie
          > jest. Nie zdziwiłbym się gdyby podobizny panów redaktorów wisiały we wszystkich
          Ile mamy przykładów z historii naszego kraju??? Jesteśmy podatni na nienawiść,
          łatwo ją w nas Polakach rozbudzić, nie wiem ale wydaje mi się że to rodzaj
          ogólnonarodowego masochizmu. Ja nie daję sobą manipulować mediom, ale to nie
          zmienia faktu, że większa większość nic innego nie robi.
          Mam dość ogólnonarodowego histeryzowania tudzież lamentowania, i to mnie
          autentycznie wkurwia.

> gabinetach lekarskich z podpisem "tych panów nie obsługujemy" Gdybym był
          > lekarzem tak bym zrobił.

Gdybym był lekarzem, nie myślałbym o odwecie, tylko zajmowałbym się tym do czego
          się urodziłem czyli leczeniem.

Życzę wszystkim rodakom aby zaczęli myśleć perspektywicznie:)
          Pozdrawiam cię koleżko z uczelni:)
          panBozia
          • Gość: Mirek Re: Pan Stelmasiak IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 15:14
            p8 napisał(a):

> BO KAŻDY W TYM SMUTNYM JAK PIZDA KRAJU CHCE MIEĆ RACJĘ!!!
            To bardzo poetyckie, aczkolwiek moim zdaniem nietrafne porównanie warte jest
            szerszego rozwinięcia. Może jakieś elementy autobiograficzne z najgłębszych
            pokładów psychiki?
          • Gość: Andrew Re: Pan Stelmasiak IP: *.wshe.lodz.pl 27.01.02, 15:25
            ja ciebie równiez i jestem pod autentycznym wrazeniem ze nie zbluzgałes mnie.
            Regułą jest u nas ze wszyskich myslących nie tak jak ja chcę nalezy odsądzić od
            czci i wiary. A najlepiej przypisać im skłonności mordercze. Wtedy wszyscy
            lepiej się czujemy, bo to oni są brzydcy a my piękni i nieskalani.
            pozdrawiam
      • keep_smile jak długo jescze 28.01.02, 12:34
        p8 napisał(a):

> bla, bla, bla

jak długo jescze będziemy musieli znosić twoje wypociny
        bozia? Kiedy wreszcie zorientujesz się, że jesteś żałosny?
        • p8 Re: jak długo jescze 28.01.02, 18:36
          keep_smile napisał(a):

> p8 napisał(a):
          >
          > > bla, bla, bla
          >
          > jak długo jescze będziemy musieli znosić twoje wypociny
          > bozia? Kiedy wreszcie zorientujesz się, że jesteś żałosny?

Lubię twoje elokwentne wypowiedzi na mój temat:), a zwłaszcza te komplementy:).

panBozia
        • kropka. Re: jak długo jescze 28.01.02, 18:48
          a musisz je czytać, jak ci nie pasują? Wyrok taki dostałeś? Za co?
          Nudny jesteś keep smile
          • p8 Re: jak długo jescze 28.01.02, 18:54
            kropka. napisał(a):

> a musisz je czytać, jak ci nie pasują? Wyrok taki dostałeś? Za co?
            > Nudny jesteś keep smile

Kropko, niech każdy ma swoją odrobinę radości:),
            daj spokój, bo znając życie zacznie nudzić Tobie albo komu innemu,
            więc niech się lepiej bawi moim kosztem:)
    • Gość: pa-vulon? Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.02, 12:51
      No news - good news
      • Gość: kierowca Re: Dziennikarze Gazety i Radia Łódź - pod sąd! IP: 157.25.165.* 15.11.02, 13:12
        jak to zwykle bywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka