Dodaj do ulubionych

Tramwajowe ślady dawnej Łodzi

28.03.09, 11:26
Czy ktoś maszerując ulicami Łodzi i widzi stare tory tramwajowe zastanawia się
jakie tramwaje tam kursowały?
Oczywiście odpowiedź może dać przegląd starego planu miasta.
Na przykład - tory na Wróblewskiego?
Tory na Łagiewnickiej ale tylko pojedyńczy tor od Pl. Kościelnego do
Bałuckiego Rynku? Co tam jeździło?
Może ktoś widział gdzieś jeszcze tajemnicze tory?
Obserwuj wątek
    • brite Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 28.03.09, 12:01
      > Może ktoś widział gdzieś jeszcze tajemnicze tory?
      www.kmst.mpk.lodz.pl/
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: 78.8.192.* 28.03.09, 12:12
      > Czy ktoś maszerując ulicami Łodzi i widzi stare tory tramwajowe zastanawia się
      > jakie tramwaje tam kursowały?

czasami tak

> Na przykład - tory na Wróblewskiego?

tam jeździła 20. Z tego co pamiętam (bo jeździła tam w miarę niedawno) - to
      kiedyś z Retkini na Kurczaki, później ze szczecińskiej, ale dokąd, już ie pomnę...

> Tory na Łagiewnickiej ale tylko pojedyńczy tor od Pl. Kościelnego do
      > Bałuckiego Rynku? Co tam jeździło?

Też się zastanawiałem, ale nie wiem.

Ciekawa linia była na Złotno - przechodziła obok cmentarza Mania.
      (ponoć była to linia nr 13), Linia do Aleksandrowa (z Północnej) - 44, linia do
      Rzgowa - 42, a przy okazji dwie dodatkowe linie ulicą Rudzką - czyli 1 i 26,
      linia na Andrzeja i Tuwima - 24, Łagiewnicką do Arturówka jeździły kiedyś
      tramwaje 16 i 16 bis i pewnie było jeszcze wiele wiele innych, ale ich jeszcze
      nie namierzyłem, bądź nie pamiętam...
      • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 28.03.09, 12:18
        Tak, Wróblewskiego jeździła 20 ale tylko na odcinku Piotrkowska - Politechniki.
        Do końca Wróblewskiego jeździła 6 i tam była taka super krańcówka, gdzie tramwaj
        cofał. Jeszcze ślady tych torów tam są.
        Tam w tych okolicach jest w ogóle taki trochę skansem Łodzi - takie wąskie
        uliczki bez kanalizacji, np ul. Braterska.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: 78.8.192.* 28.03.09, 12:28
          > Tak, Wróblewskiego jeździła 20 ale tylko na odcinku Piotrkowska - Politechniki.
          > Do końca Wróblewskiego jeździła 6 i tam była taka super krańcówka, gdzie tramwaj
          > cofał. Jeszcze ślady tych torów tam są.

Możliwe... Ale to było dawno - na tyle dawno, że już nie pamietam - tak jak i 13
          jeżdżącej na Złotno. Co do krańcówki, o której piszesz, to kiedyś były w wielu
          miejscach - stąd nazwa :) Ja taką pamiętam w Aleksandrowie i taka chyba też była
          przy północnej, później tam dopiero zbudowano pętle.
          • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 28.03.09, 19:05
            Tak, krancówki takie, że tramwaj jeździ po pętli (stąd nazwa pętla) było i jest
            więcej. Kiedyś jednak występowału krańcówki szczególnie ciekawe, np. że tramwaj
            musiał cofać lub manewrować.
            Ja z kolei nie pamiętam zupełnie co mogło być na północnej. Na północnej jak
            pamiętam kiedyś była krańcówka tramwajów podmiejskich - Zgierz, Ozorków,
            Aleksandrów (już nie jeździ) i Konstantynów (chyba jeszcze jeździ).
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: 78.8.192.* 28.03.09, 19:23
              > Tak, krancówki takie, że tramwaj jeździ po pętli (stąd nazwa pętla) było i jest
              > więcej

O to chodzi, że w Łodzi pętli było niewiele, pętle zastępowały stare krańcówki
              pomału.
            • Gość: klekot Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: 195.205.240.* 30.03.09, 18:40
              na pomorskiej przystawaly 43, 43bis, 44, 45 i 46 oraz nocne - chyba 102 i 101.
              Druga taka krancowka bylaa na pl. Nipodleglosci 41 - do pabianic, 42 do Rzgowa i
              42bis do Tuszyna. Trasa do Tuszyna wiodla po lewej stronie jednojezdniowej trasy
              na Piotrkow.
              • Gość: magik Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 30.03.09, 19:34
                > 42 do Rzgowa i 42bis do Tuszyna

A ja sądziłem, że było dokładnie odwrotnie.
                42 jeździło do Tuszyna, a 42bis do Rzgowa. Po likwidacji torowiska do Tuszyna
                (1978r.) kursy do Rzgowa oznaczono jako 42.
                • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 30.03.09, 23:00
                  W tramwajach podmiejskich i częściowo i w mieście najfajniejsze były takie
                  pojedyńcze tory, które tylko czasem rozgałęziały się na dwa, tworząc mijanki.
                  Tramwaje musiały na siebie czekać.
                  • Gość: magik Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 30.03.09, 23:11
                    > ... najfajniejsze były takie pojedyńcze tory, które ...

Dlaczego "były". Wystarczy wybrać się na wycieczkę do Pabianic (P), do
                    Konstantynowa/Lutomierska (43) czy Ozorkowa (46), aby takie mijanki zobaczyć
                    jeszcze dzisiaj.
                    W Łodzi, oprócz Pabianickiej i Konstantynowskiej, na liniach podmiejskich, taką
                    mijankę mamy na Telefonicznej (linia 12 i 43).
                    • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 30.03.09, 23:23
                      Acha, tak, bardzo dawno już liniami podmiejskimi nie podróżowałem. Muszę się
                      wybrać koniecznie.
        • gothmucha Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 29.03.09, 03:12
          bryzolin napisał:

> Tak, Wróblewskiego jeździła 20 ale tylko na odcinku Piotrkowska - Politechniki.
          > Do końca Wróblewskiego jeździła 6 i tam była taka super krańcówka, gdzie tramwa
          > j
          > cofał. Jeszcze ślady tych torów tam są.

Tam był trójkąt manewrowy.
        • Gość: klekot Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: 195.205.240.* 30.03.09, 18:38
          20 ni jezdzila tylko do piotrkowskiej, bo z politechniki jechala wroblewskiego i
          wolczanska do gorniaka 9tory widac pod asfaltem), a pozniej lacznikiem przez
          gorniak do piotrkowskiej i przez pl. niepodleglosci i rzgowska do broniewskiego.
          skrecala w lewo kolo kina Roma i jechala na Chojny. Ta trasa jechala tez na
          chojny (krancowka przy kilinskiego) pietnastka i 1 z chocianowic do kilinskiego.

Przy remoncie Piotrkowskiej wycieli zachowane pod asfaltem luki do skretu
          Piotrkowska_radwanska 9dawniej Swierczewskiego), ktorymi jezdzila bodajze linia
          6, a le nie pamietam czy do Rzezni 9obecnie real przy Jana Pawala, bo pozniej po
          likwidacji skretu 6 kursowala Czerwona i wroblewskieg do proletariackiej.

A 13 rzeczywiscie na Manie, za to 17 ze stokow na Cyganke. szlak widac wzdluz
          al. Unii, Srebrzynskiej, wiecznosc i dalej kolo Very ku ul. Cyganka.

Krancowki z wekslowaniem oprocz ul. Hrabiowskiej (obecnie Proletariacka) byly
          tez na wojska polskiego przy Widok (linia 19) i dawno juz na Rzgowskiej przy
          Slaskiej (zanim zbudowano wiadukt kolejowy)
      • Gość: krupnik Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:52
        > > Tory na Łagiewnickiej ale tylko pojedyńczy tor od Pl. Kościelnego do
        > > Bałuckiego Rynku? Co tam jeździło?
        >
        > Też się zastanawiałem, ale nie wiem.

na pewno daaaaaaaaaaaawno temu, zanim wybudowano krańcówkę na Północnej, na
        Bałuckim Rynku był dworzec tramwajów podmiejsich.
        ja jechałem tamtędy tramwajem kilka razy - zawsze gdy 44 od strony Teofilowa
        zjeżdżało do zajezdni na Helenówek - była to jedyna możliwość skrętu z
        Limanowskiego w Zgierską (tramwaj z Limanowskiego odbijał w Zgierską, na Pl.
        Kościelnym w Woj. Polskiego, w Łagiewnicką, na rynku w lewo i w Zgierską.

może ktoś wie jak to było za okupacji - ta krańcówka była czynna? zdaje się że
        był to teren getta.
      • Gość: klekot Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.ip.netia.com.pl 07.04.14, 15:57
        20 jeździła z Chojen (przy Śląskiej ulicami Kilińskiego, Broniewskiego, Rzgowską, z pl. Niepodległości skręcała na tory w ul. Piotra Skargi i po Wólczańskiej dojeżdżała do Wróblewskiego,a następnie Politechniki, Żeromskiego i Kopernika na Karolew.

po Wróblewskiego do Proletariackiej (dawna Hrabiowska) kursowała linia 6 (od Piotrkowskiej po Czerwonej i Wróblewskiego).

13 kursowała na Złotno, a 17 do Mani, ale w różnych latach było różnie. Poza tym 13 kursowała po ul. Struga podobnie jak 24 z Tuwima na Retkinię i 3 na Koziny. Ale trasy też się zmieniały. na struga niewadno jeszcze były tory rozjeżdżające się po szeorkich łukach, bo tramwaje nie mieściły s^ę w skręcie. Podobnie jak to jest na skrzīżowaniu legionów/Gdańska
    • nefnef Zalane asfaltem 28.03.09, 21:23
      są tory na rondzie Biłyka - tramwaj miał jechać z Łagiewnickiej na Radogoszcz.
      • doodster Re: Zalane asfaltem 29.03.09, 17:42
        One faktycznie tam kiedyś były. Ale czy przypadkiem nie usunęli ich w trakcie
        przebudowy całego układu drogowego w tym miejscu?
        • yavorius Re: Zalane asfaltem 30.03.09, 08:18
          usunęli
    • nefnef Tory na Przybyszewskiego z Widzewa 28.03.09, 21:24
      na odcinku do Zarzewa - tragedia! Przypominają te na Limance.
      • bryzolin Re: Tory na Przybyszewskiego z Widzewa 28.03.09, 21:51
        Tak, były różne plany uruchomienia linii tramwajowych, a potem okazało się, że
        zmniejszono ich ilość do 15, a było 29 kiedyś. To klęska.
        A tory na Tuwima i dalej Struga, taki ważny odcinek a tramwaj wycofali.
        • nefnef Re: Tory na Przybyszewskiego z Widzewa 29.03.09, 00:36
          Nawet szyny mieli wyrywać - ciekawe czy na papierze to zrobili?
    • gothmucha Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 29.03.09, 03:11
      bryzolin napisał:

> Czy ktoś maszerując ulicami Łodzi i widzi stare tory tramwajowe zastanawia się
      > jakie tramwaje tam kursowały?

Mnóstwo ;)
      Chociażby na Tuwima, Struga, Tramwajowej, Wierzbowej, Wólczańskiej, Skargi, Wróblewskiego, Przybyszewskiego (pod asfaltowym chodnikiem między Zapadłą a Niciarnianą wciąż są tory - to własnie dawna Przytbyszewskiego), na u. Widok, al. Unii, Srebrzyńskiej i tak dalej i tak dalej.

W ogóle warto zajrzeć tu:
      mkmlodz.webd.pl/strulice.htm
      • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 29.03.09, 10:46
        Bradzo ciekawe linki i super zdjącia, warto zobaczyć. Prawdziwa historia Łodzi
        jest tam. Niektóre nazwy ulic w ogóle dla mnie nieznane, a te zdjęcia z roku
        1955 to szok zupełny.
        • Gość: magik Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 30.03.09, 16:09
          mkmlodz.webd.pl/
    • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 30.03.09, 23:07
      Kiedyś tramwaje miały swoją duszę. Ta dusza była na skutek drewnianej stolarki,
      w szczególności drewnianych ławek z takich wąskich listwek, dzwonka
      mechanicznego a nie elektrycznego oraz korby rozrusznika i hamulca ręcznego.
      Postęp techniczny wypędził tę duszę do nieba.
    • phelix Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 31.03.09, 18:06
      jak ktoś mnie w tramwaju pyta- czy Pan schodzi, to wiem, że jestem
      wŁodzi - J.Tuwim. pamiętacie odkryte pomosty w tramwajach
      podmiejskich? zreszta co ja piszę! na te pomosty mówiło
      sie "perony". kto pamięta do którego roku mozna było palic
      papierosy w tramwajach podmiejskich na tylnym pomoście-peronie?
      • Gość: maks Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.09, 22:28
        radwańską d. świerczewskiego jeździła 14-tka z dąbrowy do rzeźni czyli
        do tego miejsca, gdzie kończy się radwańska i jest sręt w prawo na
        obrzeżach parku
        • bryzolin Re: Tramwajowe ślady dawnej Łodzi 01.04.09, 02:46
          Tak, tam kiedyś była rzeźnia, a teraz teren marketu i w rogowym
          pałacyku znakomity bank się mieści.
          Te trasy można odnaleźć w linkach zamieszczonych przez Brita i
          Gothmucha. Tramwaje zmieniały trasy jak rękawiczki a ja myślałem, że
          stale jeździły mniej więcej tą samą trasą i dopiero w 2001 roku
          zredukowali liczbę linii do 15 i kompletnie pokręcili numery linii.
          Takie pokręcenie nie jest dobre, bo ludzie z daleka często
          zapamietują sobie - siedemnastka to na Stoki... a teraz? czym?
    • Gość: rook Tory na skrzyżowaniu Dąbroskiego z lodową IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.14, 23:43
      Czy ktoś może wie co to za stare torowisko po środku skrzyżowania ul. Dąbrowskiego z Lodową? Jest podwójny tor z zachodu na wschód. Nie wygląda mi to na tor kolejowy chyba że wąskotorówka. Szukałem informacji ale teoretycznie tramwaj tam nigdy nie jeździł. Moźe ktoś z was będzie coś wiedział.
      • slavekk Re: Tory na skrzyżowaniu Dąbroskiego z lodową 01.04.14, 08:02
        Gość portalu: rook napisał(a):

> Czy ktoś może wie co to za stare torowisko po środku skrzyżowania
        > ul. Dąbrowskiego z Lodową?

Wie
        Stare torowisko zbudowane w czasach gdy jużjuż miała być przedłużana linia z pętli Dąbrowa na Dąbrowę Przemysłową.
        Zbudowano dwa wiadukty tramwajowe nad torami i wbudowano tory w skrzyżowanie z Lodową "żeby nie rozgrzebywać w przyszłości skrzyżowania"
        Przyszłość nie nadeszła - teraz jest w planie przedłużanie linii w Rokicińskiej
        • Gość: rook Re: Tory na skrzyżowaniu Dąbroskiego z lodową IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.14, 22:22
          Dzięki za info. No zastanawiałem się właśnie bo tory jakby kawałkami tylko na skrzyżowaniach są a na tym pasie zieleni między jezdniami nawet śladu nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka