Dodaj do ulubionych

EL - i co dalej?

28.01.02, 10:15
No właśnie. Jaką największą widzieliście rejestrację w Łodzi> Nie liczymy tych
zaczynających się od 91..., bo to są kwadratowe rejestracje, których numeracja
odbiega od wszelkich zasad i norm. Yavorius mówi: EL 82553. Kto przebije???
Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: EL - i co dalej? IP: 10.0.219.* 28.01.02, 22:30
      ja nie przebiję, bo nie mam pamięci do cyfr i wszelakich numerów, ale zastanawiam się nad jednym: po EL jest tylko 5 miejsc co daje ok 100 tys. rejestracji, a w Łodzi jest ponad 100 tys. samochodów ....
      Więc jaka rejestracja bedzie później????
      • Gość: rafgeo Re: EL - i co dalej? IP: 172.16.49.* 28.01.02, 23:49
        Są jeszcze litery.
      • yavorius Re: EL - i co dalej? 29.01.02, 10:53
        Będzie EL 0001A
        • Gość: geograf Re: EL - i co dalej? IP: 10.0.219.* 29.01.02, 12:46
          hmmm... myślałęm, że inaczej to bedzie rozwiazane (sa raczej w ogóle się nad tym rozwiazaniem nie zastanawiałem) więc dzięki:))))
          • yavorius Re: EL - i co dalej? 29.01.02, 12:53
            Nie ma za co. Pozdrawiam
        • malopolanin Re: EL - i co dalej? 29.01.02, 14:56
          A potem po wyczerpaniu liter EL 001AA.
          • yavorius Re: EL - i co dalej? 29.01.02, 17:12
            A potem EL 0AAAA
            • Gość: geograf Re: EL - i co dalej? IP: 10.0.219.* 29.01.02, 18:47
              a będzie EL AAAAA??
              • yavorius Re: EL - i co dalej? 31.01.02, 11:10
                hehe, nie wiem. Zapytaj tych, co to wymyślili ten badziew
                • Gość: Ja Re: EL - i co dalej? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 18:21
                  Nie zapominajcie o kombinacjach typu EL 0AA12 itp. Zanim wszystkie się skończą
                  część starych pojazdów ulegnie wyrejestrowaniu.
                  • Gość: Piotr Re: EL - i co dalej? IP: *.toya.net.pl 17.02.02, 23:25
                    yavorius: dlaczego "badziew" ? jakie masz konkretne zastrzezenia do tego
                    systemu?
                    • yavorius Re: EL - i co dalej? 23.02.02, 10:41
                      A właśnie dlatego badziew - bo się wkrótce skończą np. w Poznaniu cyfry i znowu
                      będzie kombinowanie z literami. Ja bym zrobił tak - stolica województwa ma
                      jedną literę i 6 cyfr, np. w przypadku Łodzi E 000000, Poznania P, itd.
                  • Gość: shookee Re: EL - i co dalej? IP: *.gtsgroup.com 22.02.02, 16:17
                    ale zgodnie z polskim prawem rejestracja jest przypisana do auta i nie mozna
                    tego samego numeru uzywac powtornie, nawet po wyrejestrowaniu.
                    a np. w belgii rejestracja jest przypisana do wlasciciela i cale zycie mozna
                    zmieniac samochody i jezdzic na tych samych numerach.
                    • kropka. Re: EL - i co dalej? 22.02.02, 16:46
                      to ja też tak chcę, bo świetnie pamiętam numer rejestracyjny poprzedniego auta,
                      a z obecnym mam ciągle kłopoty :(
                      pozdrawiam
                    • agnesp76 Re: EL - i co dalej? 26.02.02, 14:10
                      Gość portalu: shookee napisał(a):

> ale zgodnie z polskim prawem rejestracja jest przypisana do auta i nie mozna
                      > tego samego numeru uzywac powtornie, nawet po wyrejestrowaniu.

jesteś pewny/a, że nie można?
                    • yavorius Re: EL - i co dalej? 07.03.02, 10:27
                      Nieprawda. Mój koleś rejestrował malucha i zapytali go, czy chce nową, czy chce
                      po kimś. Oczywiście wziął... po kimś :)
                      • Gość: shookee Re: EL - i co dalej? IP: *.gtsgroup.com 07.03.02, 17:15
                        Tak slyszalem. Z reszta w takim razie nie mialoby sensu wymyslanie nowych
                        literek w starym systemie LD LZ LW LF bo przeciez kiedy bylo LW w uzyciu nie
                        bylo juz prawie wcale LD i mozna byloby wykorzystac stare numery. Ale postaram
                        sie sprawdzic.
                        A ten twoj kolega ma biale tablice czy czarne?
                        • Gość: Darek Re: EL - i co dalej? IP: 212.191.72.* 07.03.02, 17:27
                          A czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc dlaczego Łódź ma numery zaczynające się od EL a nie np. od LO lub LD. Inne miasta np Poznań mają od pierwszych liter nazwy (PO). Rozumiem że jest województwo na L (lubuskie) ale czy to nie ono nie mogło by miec innych numerów? Kto spoza woj. łódzkiego wie że E to Łódź.
                          • geograf Re: EL - i co dalej? 07.03.02, 17:30
                            L ma Lublin, a co do tego dlaczego to właśnie oni maja- jak zwykle wynika, że ktos nas na górze nie lubi...., nie przejmuj się- lubuskie ma F...:)
                            • kuba203 Re: EL - i co dalej? 07.03.02, 21:00
                              A co powiecie na Zakopane - KTT? Kto się domyśli, że KTT to Zakopane?
                              No ale Kraków ma KR :))
                              • yavorius Do Kuby203 11.03.02, 16:05
                                Ja się domyślę. A to z tego prostego powodu, że KTT to jest powiat TATRZAŃSKI,
                                a nie zakopiański. Pozdrawiam.
                                • kuba203 Re: Do Kuby203 11.03.02, 16:56
                                  Tak, czyli po prostu nazewnictwo powiatów jest niekonsekwentne... Nie robi mi
                                  to różnicy, jak się który powiat nazywa, ale chyba wszystkie nazwy powinny być
                                  tworzone od stolicy. KTT akurat tak mi przyszło do głowy, rzeczywiście nie jest
                                  trudno odgadnąć, ale ja się np sporo nagłówkowałem, zanim odgadłem, że RBI to
                                  Ustrzyki Górne (powiat bieszczadzki). Mnie się kojarzy z Biłgorajem...
                                  • Gość: mat26 Re: Do Kuby203 IP: *.interserwer.pl 12.03.02, 08:27
                                    Bo rejestracje są tworzone od nazwy powiatu a nie jego stolicy. Zresztą poza
                                    kilkoma przypadkami obydwie nazwy się pokrywają. Ale są takie powiaty, które
                                    mają nazwy dwuczłonowe (od dwóch miast) i wtedy jedno z takich miast mogłoby
                                    się obrazić. A nazwa powiatu tatrzańskiego i bieszczadzkiego to już tradycja i
                                    nikt tego nie zmieniał (i chyba dobrze).
                            • Gość: mat26 Re: EL - i co dalej? IP: *.interserwer.pl 12.03.02, 08:28
                              A wiecie, że w poprzedniej numeracji, która obowiązywała chyba do 1975 roku to
                              łódzkie miało F? :))
                          • Gość: dziubek Re: EL - i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.13, 15:49
                            Kochani, Lublin zajął L, więc Łódź mogłaby mieć Ł, lecz nie może mieć Ł, ponieważ muszą być międzynarodowe znaki. A jest EL, bo jak przeczytacie "Ł" fonetyczne, to będzie "EŁ", a biorąc pod uwagę fakt, że nie może być mi niemiędzynarodowych znaków, to musi być EL. Sądzę że taki był tok rozumowania :)
    • Gość: Prawy Re: EL - i co dalej? IP: *.Astral.Lodz.PL 08.03.02, 02:35
      Jak wchodziły buałe tablice to Wyborcza poinformowala ze było losowanie i
      przyznano literki. Wtedy dla Łodzi bylo L
      Ale to bylo długo przed wprowadzeniem tablic (jakis rok przed)
      Poźniej okazało się, że jednak Łodzi przypadło E.
      Dziwne... moze było jakieś drugie losowanie ???

A swoje droga ja się zastanawiam dlaczego Łódź nie może mieć po prostu jako
      znacznika litery Ł - skoro niemieckie rejestracje maja różne ichniejsze
      znaczki (umlały i inne) to dlaczego my nie możemy mieć swoich.

Kolejna sprawa to rozdzielnictwo
      Nie ma jakiejś spójności, bo raz przydziela się literki według nazw województw
      D - Dolnośląskie
      Z - Zachodniopomorskie
      S - Śląskie
      L - Lubelskie
      O - Opolskie
      a raz według ich stolic
      K - Małopolskie bo Kraków
      W - Mazowieckie bo Warszawa
      R - Podkarpackie bo Rzeszów
      P - Wielkopolskie bo Poznań
      B - Podlaskie bo Białystok
      itd...
      moim zdaniem powinno się przyjąc jakąs jedną zasadę.
      Albo lecimy w pierwszej kolejnosci po nazwach województw i jak są dwa takie
      same to dopiero rozpatrujemy inne metody czyli np nazwę miasta wojewódzkiego
      albo idziemy według alfabetu

I ostatnia sprawa to nieszczęsne EL - mogliby dać juz coś innego a nie to E
      chociażby X albo V, a tak zostaliśmy ELblągiem :-)

pozdro
      Prawy
      • yavorius Re: EL - i co dalej? 11.03.02, 16:06
        Nie jest tak źle.
      • Gość: mat26 Re: EL - i co dalej? IP: *.interserwer.pl 12.03.02, 08:24
        To nie jest wcale tak, że niektóre województwa mają skróty od stolic a niektóre
        od nazw województw. Generalna zasada jest taka, że wszystkie skróty powinny być
        od nazw stolic. I dlatego wielkopolskie ma P, pomorskie G a mazowieckie W.
        Jednak jest kilka stolic, których nazwy zaczynają się na tą samą literę np.
        Lublin i Łódź (bo Ł nie ma w rejestracjach) i wtedy zasada działa
        alfabetycznie - ponieważ Lublin jest pierwszy w alfabecie to lubelskie dostało
        L. Podobnie ponieważ Gdańsk jest pierwszy w alfabecie to pomorskie ma G a
        lubuskie, którego stolicą jest Gorzów musiało się zadowolić inną literką. Tak
        więc te stolice, które zostały "pokrzywdzone" przez alfabet dostawały inne
        literki, które nie były zajęte.
    • Gość: mat26 Re: EL - i co dalej? IP: *.interserwer.pl 12.03.02, 08:33
      A ja mam dwa pytania w związku z rejestracjami.
      1 - od 1 stycznia istnieje nowy powiat brzeziński. Dawniej był tam łódzki
      wschodni, więc wszyscy mieli rejestracje ELW. Czy ktoś widział, jakie tam teraz
      przyznaje się rejestracje? EBR czy jakieś inne?
      2 - do tej pory sądziłem, że rejestracja EWI to powiat wieruszowski. Ale
      ostatnio widziałem samochód z rejestracją EWE! Co to jest EWE? Czyżby Wieruszów
      miał dwie rejestracje? Bo żaden inny powiat nie przychodzi mi do głowy...
      • agnesp76 Re: EL - i co dalej? 12.03.02, 12:43
        EWE - Wieruszów
        EWI - Wieluń
        Obok siebie, ale to dwa odrębne powiaty
        :-))
        • Gość: mat26 Re: EL - i co dalej? IP: *.interserwer.pl 12.03.02, 14:08
          Aaa.. no tak! Zapomniałem o Wieluniu :)
      • yavorius EBR TO BRZEZINY 12.03.02, 18:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka