Dodaj do ulubionych

Tramwaje w filmie

IP: *.tpnets.com 15.12.03, 00:26
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart "Czerwone ciernie" (1976) IP: *.tpnets.com 15.12.03, 00:38
      Ot, taka ciekawostka. W filmie zagrał łódzki Herbrand.
      Do pooglądania fragment reportażu z czasopisma "Ekran" (nr 19 (996), 9 maja
      1976, rok XX; fot. Romuald Pienkowski):

www.mnc.pl/~bart/herbrand7.jpg
      i do poczytania:

www.mnc.pl/~bart/czerwone-ciernie-(tekst).jpg
      -------
      Kto zna jakies filmy z tramwajami, proszę dopisywać.
      Pozdrawiam!
    • Gość: Bart "Kto wrobił Królika Rogera" (1988) IP: *.tpnets.com 15.12.03, 01:33
      Też świetny film, no i z tramwajami. Reżyseria: Robert Zemeckis. Oczywiście USA.
      Tutaj znajduje się cała galeria:
      206.103.49.193/pe/perr.htm
      Tu tapeta z zajezdnią:
      video.movies.go.com/rogerrabbit/download_wallpaper.html
      A tu jeden z wagonów w parku w DisneyLandzie:
      cgi.adamjen.com/Photos/?Action=ShowFrame&AlbumID=29&FrameID=839
      Polecam ten film, komedia to przednia!
      oryg. tytuł to "Who Framed Roger Rabbit".
    • Gość: Bart "Lisbon Story" (1994) IP: *.tpnets.com 15.12.03, 02:11
      Reżysreia Wim Wenders. Prod Niemcy, Portugalia. Piękny film. Obejrzałem go i
      zakochałem się w lizbońskich tramwajach.
      Tu widać coś nie coś:
      groups.msn.com/aminhabarquinha/lisbonstory.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=438
      groups.msn.com/aminhabarquinha/lisbonstory.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=486

Tramwaje znane na całym świecie.
      • Gość: Bart Re: "Lisbon Story" - do popatrzenia IP: 217.153.156.* 26.03.05, 00:17
        1,68MB do ściągnięcia, może się długo ładować.
        www.mnc.pl/~bart/lisbonstory.htm
        • Gość: Bart Re: "Lisbon Story" - nowe IP: 217.153.156.* 30.03.05, 02:02
          Teraz już 2,39 MB
    • Gość: Bart "Tramwaj zwany pożądaniem" (1951) IP: *.tpnets.com 15.12.03, 02:36
      Czyli Nowy Orlean.
      Fotki są tutaj (akurat nie z filmu...)
      bywater.org/strtcar.htm
      i plany rekonstrukcji linii "Pożądanie"
      bywater.org/streetca.htm
      Plakat (do sztuki):
      www.londontheatre.co.uk/londontheatre/reviews/streetcar02.htm

USA, tytuł oryg. "A streetcar named desire"
      • Gość: Bart Re: "Tramwaj zwany pożądaniem" (1951) IP: 217.153.156.* 23.03.05, 13:31
        No widziałem, zasnąć można, ponieważ trwa 2 godziny. Tramwaj na linii "Desire"
        pojawia się na początku filmu, wspomniana jest także linia "Cmentarze".
        Niestety akcja filmu rozgrywa się przecznic od tej ostatniej linii, zatem w
        dalszej części filmu tramwaju nie uraczymy. O. Pojawia się też parowóz.
    • Gość: STUDI Re: Tramwaje w filmie IP: *.prokom.pl 15.12.03, 10:58
      Dodam wczoraj obejrzanego w C+ Pianiste.
      Warszawskie tramwaje od Berlinek do starych z otwartymi pomostami sa na tym filmie wszechobecne.
      • Gość: Bart Re: Tramwaje w filmie IP: *.tpnets.com 15.12.03, 11:39
        Co prawda nie wiem, co to "C+", ale zgadza się. Tam użyto zdjęć archiwalnych,
        tak?
        • Gość: STUDI Re: Tramwaje w filmie IP: *.prokom.pl 15.12.03, 12:35
          Archiwalne byly tylko na samiutkim poczatku, tam tramwajow nie bylo. A to oczym mowilem to zdjecia krecone na planie. I tam sporo przewinelo sie tramow.
          Generalnie - przejscie przez ulice rozdzilajaca getto (oczywisci z tramwajami).
          Jazda tramwajem i widok od srodka podzialu na czesc dla Niemcow i dla Polakow.

Duzo naprawde duzo ujec z wykorzystaniem zabytkowych tramwajow w ruchu!.
          • Gość: J.S. Re: Tramwaje w filmie IP: *.pai.net.pl 15.12.03, 14:20
            > Archiwalne byly tylko na samiutkim poczatku, tam tramwajow nie bylo.

A nieprawda, byly.

J.S.
            • Gość: STUDI Re: Tramwaje w filmie IP: *.prokom.pl 15.12.03, 15:05
              Jesli juz to malo zauwazalne (jakos nei przyciagnelo mojej uwagi). Zreszta material dokumentalny jest tylko na samym poczatku.

Ale ja zwrocilem uwage na uzyte zabytkowe tramwaje do potrzeb roznych scen filmu. Odglosy wydawane przez przejezdzajace tramwaje, dzwonki, odglosy wnetrza itd.

• Gość: STUDI Te tramy "graly" swoje role w Pianiscie IP: *.prokom.pl 19.12.03, 13:01
                tramwaj.web1000.com/gfx/135lat_tw/135lat05.jpg
                tramwaj.web1000.com/gfx/135lat_tw/135lat07.jpg
                tramwaj.web1000.com/gfx/135lat_tw/135lat03.jpg
                • Gość: Bart Re: Te tramy "graly" swoje role w Pianiscie IP: *.tpnets.com 12.01.04, 19:22
                  www.przegubowiec.com/tram/hist/m403+445.JPG
                  to jest ujęcie z planu 9nie filmu)
                  • Gość: STUDI Re: Te tramy "graly" swoje role w Pianiscie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 19:43
                    Ale taka scena byla w filmie!!!!
    • Gość: Tomas Zapis zbrodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:06
      Kiedys obejrzane na Ale Kino, głównie z powodu tramwajów.
      5N+5ND w Aleksandrowie Łódzkim, jeszcze przed budową krańcówki (tak mi sie
      wydaje)
      803 na Piotrkowskiei wraz z 5N
      całkiem miło popatrzeć jak 44 z Aleksandorwa pomyka miedzy budującym sie
      Teofilowem
      • Gość: luki Zapis zbrodni, 1974 IP: *.toya.net.pl 20.04.06, 22:43
        Dzięki wieloryb za info o powtórce filmu!
        Tramwajowych przegubowców to tu raczej nie stwierdziłem, ale są ciekawsze
        motywy.
        1. Scenka jak główni bohaterowie spacerują dzisiejszą ul. Wyszyńskiego w
        Ozorkowie, na odcinku, gdzie od ponad 20 lat nie kursuje już tramwaj. Mija ich
        trójwagonowy skład 5N+5ND+5ND.
        2. Długie ujęcie na skład 5N (107) + 5ND podjeżdżający na weksel w
        Aleksandrowie.
        3. Sporo ujęć w centrum Aleksandrowa z tramwajem w tle na krańcówce.
        4. Ujęcia w tramwaju linii 44, m.in. w doczepie #837. Przez okna widać, że z
        przeciwka przejeżdża "enkowa" para z doczepą 2ND!
        5. Scena na koniec w Aleksandrowie jak Bończak wskakuje do tramwaju 5N + 5ND
        (873).
        IMHO ten film to jeden z najlpszych filmowych dokumentów łódzkiej komunikacji
        miejskiej. Ja stawiam go zaraz po serialu "Daleko od szosy". Tak samo jak w
        owym serialu sceny kręcone były głównie spontanicznie w ruchu miejskim.
    • Gość: STUDI Dokument o łódzkich Żydach na Planete IP: *.prokom.pl 15.12.03, 17:52
      Był ponad rok temu taki dokument na kanale Planete. Wiele ujeć łodzkich ulic - i co najważniejsze tych po których jeżdiły N'ki i Lilpopy. 14 na Piotrkowskiej ...
      Końcowka dokumentu zawierała kilka ujęć z Łodzi z lat 90-tych - tu też prawie zawsze pojawiał się tramwaj (805N)
    • Gość: szeryf Re: Tramwaje w filmie IP: *.vline.pl / *.vline.pl 23.12.03, 20:02
      A pamiętacie może teledysk Maanamu do utworu luciolla?Tam mozna popatrzec na
      tramy na ul.J.Kilinskiego a może ktos ma ten teledysk?
      • Gość: jaga Re: Tramwaje w filmie IP: *.lodz.msk.pl / *.zgierz.msk.pl 09.01.04, 23:18
        TAK-DYSPONUJĘ TYM TELEDYSKIEM-FAKTYCZNIE JEST TAM DUŻO TRAMÓW-ALE NIE WIEM CZY
        NIE JEST TO NA UL. NOWOTKI-NA PEWNO MAANAM JEDZIE 803KĄ I MIJAJĄ SIĘ Z 803,a
        ZA NIMI PODĄZA 805-POZA TYM MAM CALY PROGRAM ZAWIERAJĄCY KLIPY DO PLYTY MENTAL
        CUT-M.IN.JESZCZE DO KREONA I I HAD A LOVER-WIDAC BARDZO DUZO TRAMOW-zwlaszcza
        803 i 805-niestety nie wiem na jakiej ulicy, A POZA TYM NA PEWNO NKĘ NA LINII
        4-WARTO JESZCZE DODAC,ŻE POZA TYM WIDAC PELNO LODZKICH PODWOREK I NAWET
        SPALINOWA LOKOMOTYWE-CHYBA NA KTOREJS Z WIDZEWSKICH BOCZNIC
        POZDRAWIAM-KJ
        PS-TELEDYSK TEN MOZNA CZASEM ZOBACZYC W STACJI MTV CLASSIC
        • Gość: JAGA Re: Tramwaje w filmie IP: *.lodz.msk.pl / *.zgierz.msk.pl 09.01.04, 23:27
          CO DO FILMOW Z LODZKIMI TRAMAMI TO NA PEWNO POJAWIAJA SIE JESZCZE W:DALEKO OD
          SZOSY-803 NA NARUTOWICZA NA 22 I 27(TERAZ W SOBOTY LECI NA TV POLONIA-MOZNA
          OBEJRZEC I SPRAWDZIC) ORAZ NKI NA 41 I CHYBA NA 8-ORAZ ZAJEZDNIA W HELENOWKU I
          OBSZERNE UJECIA Z 51,KTORE PRZECIE PROWADZIL LESZEK(TO CHYBA KULTOWY SERIAL Z
          LODZKIMI TRAMAMI)-POZA TYM PARTY PRZY SWIECACH(1980)-TU WIDZIMY NKE NA LINII 8
          NA RETKINII;UCIECZKA Z KINA WOLNOSC(1990)-803 I 805KI-803 BODAJ NA 19;PRYWATNE
          SLEDZTWO-TRÓJSKLAD 805-NIESTETY NIE ZNAM LINII;TRÓJKĄT BERMUDZKI(1987)-803 na
          pl. wolnosci;PIŁKARSKI POKER-803 NA SKRZYZOWANIU KILINSKIEGO Z NARUTOWICZA;I
          POJDZIESZ PONAD SADEM(FILMOWY ODPOWIEDNIK DALEKO OD SZOSY)-BODAJ 1974-PELNO
          ENEK NA PL WOLNOSCI
          AHA-TELEDYSKI MAANAMU TO BYL NA BANK ROK 1984,A CO DO DALEKO OD SZOSY TO MOZNA
          POPATRZEC SOBIE TEZ NA TRAMY NA SLĄSKU
          • Gość: Bart Re: Tramwaje w filmie IP: *.tpnets.com 25.01.04, 18:07
            Całkiem niezłe opracowanie, szkoda, że tak chaotyczne. Ale rozpisane na typy
            wagonów, to plus.
        • Gość: luki Re: Tramwaje w filmie IP: *.toya.net.pl 10.01.04, 01:57
          A w jakiej formie jaga masz ten teledysk? Elektronicznej może? :)

pzdr,
          luki
          • Gość: jaga Re: Tramwaje w filmie IP: *.lodz.msk.pl / *.zgierz.msk.pl 10.01.04, 08:36
            niestety-klip mam tylko nagrany na kasecie video;-(ale może kiedyś uda sie go
            jakos z netu sciągnac-trzeba by chyba napisac maila na strone maanamu-niech
            udostepnia-pozdrawiam kj
            • Gość: szeryf Re: Tramwaje w filmie IP: *.vline.pl / *.vline.pl 10.01.04, 19:58
              Fajnie że Masz to video, ja już straciłem nadzieje ze ktoś sie odezwie :)
              Chętnie obejrzał bym ten klip bo pamiętam go jak przez mgłę.Jeżeli możesz go
              wypożyczyć to byłbym wdzięczny.Pozdrawiam i czekam na Twoją odpowiedź.A może
              Klub Miłośników powalczyłby z Maanamem o ten teledysk?
              • Gość: Bart Re: Tramwaje w filmie IP: *.tpnets.com 12.01.04, 19:25
                Można pomyśleć, ale czy nie wydali tego oficjalnie?

Co do teledysku, to Kuba Wojewódzki nagrał klip w przegubowcu, tylko nie mam
                danych.

Jeszcze jedno, kiedyś w empiku widziałem kasetę magnetofonową ze zdjęciem
                trmawaju na linii 1 i z napisem "jedynka", ale co to było, to pojęcia nie mam.
              • Gość: Bart Re: Tramwaje w filmie IP: *.tpnets.com 12.01.04, 19:29
                www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis281175&skad=uzkmucpmny
                no to już wiemy.
              • Gość: Jaga Re: Tramwaje w filmie IP: *.lodz.msk.pl / *.zgierz.msk.pl 12.01.04, 21:44
                Co do wypozyczenia klipu to myslę,ze da sie to zrobić-najlepiej chyba będzie
                na którymś ze spotkań-postaram się wziąć go ze sobą-pozdrawiam -KJ
    • Gość: MC Daleko od szosy IP: 217.153.38.* 18.01.04, 13:35
      W tym serialu pojawiają się liczne tramwaje i autobusy (bohater pracuje w MPK)
      Jest np. scena w ktorej bohaterowie- studenci wsiadają na przystanku przy
      Tramwajowej do 22 - 803N. W filmie prywatne śledztwo Ikarus 260 (3507 linia 81)
      podjeżdża pod jakiś zakład pracy. Gdzie to może być........?
      W jakimś filmie bohaterowie jechali też do Łagiewnik- pamiętam Ikarusa na l.51

• Gość: Bart Re: Daleko od szosy IP: *.tpnets.com 18.01.04, 17:40
        Może mi to ktoś rozpisać na odcinki?
      • sluzbowo Re: Daleko od szosy 26.01.04, 02:08
        Zauważyłem, możnaby powiedzieć, nieścisłość chronologiczną w "Daleko od szosy".

Otóż w ostatnio emitowanym odcinku Leszek podaje w WKU swój rok urodzenia:
        1945. Potem jest scena, kiedy to Leszek przyjeżdża do Łodzi odwiedzić Anię i
        widać na ulicy 803N. Leszek jeszcze przed wojskiem, a Ania jeszcze przed
        maturą, czyli mają gdzieś tak po 18 lat. Leszek być może jest starszy, dajmy mu
        19 lat nawet. Czyli powinien być najwyżej ro 1945 + 19 = 1964. To skąd 803N?
        Antycypacja? Bzdura.

Co nie zmienia faktu, że lubię ten serial oglądać :-)

pzdr

sluzbowo
        • Gość: Bart ot ciekawostka! IP: *.tpnets.com 26.01.04, 12:26
          masz takich więcej?
          • sluzbowo Re: ot ciekawostka! 26.01.04, 17:04
            Jak znajdę - się podzielę ;-)

pzdr

sluzbowo
        • Gość: Jaga Re: Daleko od szosy IP: *.lodz.msk.pl / *.zgierz.msk.pl 03.02.04, 22:46
          Faktycznie-z Leszka starca zrobili:-) serial był kręcony w roku 1976,a
          przestrzeń czasowa nie gra tu za bardzo roli-bo gdyby reżyserem był miłosnik
          tramów-to albo zmienili by metrykę Leszkowi albo unikali zdjęć 803:-).
          Co do ciekawostek komunikacyjnych to w odcinku z ostatniej soboty widać było
          nki na 12 i 14(na Pl. Niepodległości) i parę fajnych ujęć 41.Poza tym w ujęciu
          51 bodaj na Wycieczkowej jelcz Leszka mija się z jakimś ciekawym
          autobusem,którego marki niestety nie znam......
          P.s-też jestem fanem tego serialu:-)
          Pozdrówka
          • sluzbowo Re: Daleko od szosy 15.02.04, 20:44
            Wczoraj, w ostatnim już odcinku, można było zobaczyc Leszka za kierownicą
            Ikarusa 620. Znalazłem takie oto węgierskie zdjęcia:

www.freeweb.hu/magyarbuszok/ik620.htm

Kojarzy mi się z dzieciństwa, że po Łodzi hulały tez takie Ikary:

www.freeweb.hu/magyarbuszok/ik180.htm
            ...tylko czy na pewno przegubowe?

pzdr

sluzbowo
            • sluzbowo Re: Daleko od szosy 15.02.04, 20:52
              I jeszcze trochę polskich zdjęć Ikara 620:

www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_ik620.htm
              pzdr

sluzbowo
            • sluzbowo Re: Daleko od szosy 15.02.04, 20:54
              To chyba nie były przegubowe 180-tki. Raczej 556-tki:

autobusz.budapest.hu/gyari_556_180.htm
              Szukam dalej :-)

pzdr

sluzbowo
              • sluzbowo Re: Daleko od szosy 15.02.04, 21:04
                Znalazłem Ikara 556 z Częstochowy:

www.mpk.czest.pl/gfx_foto/foto_31.html
                Szukam dalej :-)

pzdr

sluzbowo
              • sluzbowo Re: Daleko od szosy 15.02.04, 21:15
                Jeszcze trochę historii Ikarusów:

Skąd się biorą ikarusy?

W stolicy Węgier, na przedmieściu Matyasfold, znajdują się dwie ogromne
                fabryki. Buduje się w nich nadwozia i montuje całe autobusy. Są to więc
                zakłady, z których wyjeżdża gotowy lśniący świeżym lakierem autobus. Ale
                przyczyniają się do tego także inne przedsiębiorstwa spoza Budapesztu:
                - zakłady Raba w mieście Gyor (silniki, tylne mosty, koła zębate),
                - zakłady w Szekesfehervar (nadwozia i wyposażenie wnętrza),
                - zakłady w Mor (fotele i instalacje elektryczne),
                - fabryka w Szeged (elementy nadwozia, schody, drzwi),
                - zakłady w Csepel (silniki, skrzynie biegów i wały).
                Zakłady przemysłowe Ikarus powstały w 1948 roku na bazie znacjonalizowanego
                przedsiębiorstwa "Bracia Uhry", budującego nadwozia i całe samochody od 1895
                roku. Od tego czasu wyprodukowano prawie 300 tysięcy pojazdów, głównie na rynek
                krajów socjalistycznych. Stałość zbytu ustawiła węgierską firmę w czołówce
                światowych producentów autobusów. W najlepszych latach produkowano 14 tysięcy
                autobusów rocznie.

Na początku swej wielkoprzemysłowej działalności zakłady produkowały autobusy
                znane jako Mavag. Typ TR-5 jeździł m.in. po Warszawie, Łodzi i Śląsku. Od 1950
                roku produkowano autobus Ikarus 50 na 30-40 osób oraz luksusowe autobusy
                dalekobieżne na podwoziu Fiata, eksportowane do Polski. W 1952 r. rozpoczęto
                produkcję Ikarusa 66, z charakterystycznie wystającym z tyłu 125-konnym
                silnikiem, znanego głównie ze śląskich dróg. W latach 50. i 60. wytwarzano
                jeszcze popularną serię 600. Ikarusy 601, 602, 603 i 620 eksploatowano w wielu
                polskich miastach (w Warszawie 620). W 1966 r. wprowadzono do produkcji serię
                500. Najsłynniejszy typ 556 był spotykany w Polsce, głównie na Śląsku i w Łodzi
                (w Warszawie zakochano się wtedy w ogórkach i węgierskiego autobusu nie
                chciano). Z tego typu wykształcił się typ 260, który stał się podstawą do
                skonstruowania przegubowca 280. Autobus ten produkowany od ponad 20 lat stał
                się najliczniejszą serią autobusową w historii motoryzacji. Do tej pory jest on
                najczęściej spotykanym autobusem w polskich metropoliach. Pod koniec lat 80.
                prowadzono już prace projektowe nad serią 400, jednak zakręty historii nie
                pozwoliły na rozwinięcie większej produkcji tych dobrze zapowiadających się
                pojazdów.

Po 1990 roku dominująca rola na rynku RWPG stała się przekleństwem. Główny
                odbiorca: ZSRR przestał istnieć i stał się niewypłacalny, drugi rynek - NRD
                również się skończył, tam zapanowały MAN-y i Mercedesy z RFN, w Czechach i
                Polsce, w warunkach gospodarki rynkowej tańsi okazali się lokalni producenci.
                Pozostał jedynie własny rynek węgierski, na którym zapotrzebowanie nie
                przekracza tysiąca autobusów rocznie.
                Od początku lat 90. Ikarus przeżywa poważną zapaść finansową. Istnieje co
                prawda niewielki eksport autobusów (Rosja, Polska, Słowacja) oraz produkcja na
                własne potrzeby, ale stanowi ona 1/10 dawnej produkcji. Duma węgierskiego
                przemysłu stała się reliktem przeszłości, z olbrzymimi długami i resztką
                załogi, nie zgadzającej się na żadne procesy restrukturyzacyjne. Można
                powiedzieć, że Ikarus stał się takim węgierskim Ursusem. Gwoździem do trumny
                było duże zamówienie autobusów dla Rosji, nie odebrane ze względu na kryzys
                finansowy. W dniu 16 grudnia 1998 r., po 50 latach istnienia, ostatecznie
                ogłoszono upadłość słynnych zakładów Ikarus.

MS

za: www.przegubowiec.com/przegub/archiw/p21.htm

pzdr

sluzbowo
        • pan.samochodzik Re: Daleko od szosy 01.12.04, 14:18
          Muszę sprecyzować, bo wiele razy oglądałem ten serial, czytałem książkę itp.
          Otóż gdy Leszek poznał Anię, a było to w jego rodzinnej wsi, dziewczyna była
          już po maturze a nie jak napisał "służbowo". ale to tylko taki szczegół.
          Pozdrawiam
    • Gość: Bart "Reich" (2001) IP: *.tpnets.com 24.01.04, 14:07
      Polski film akcji, reż Wł. pasikowski, w rolach głównych min. Bogusław Linda.
      Chyba dalej nie trzeba tłumaczyć, prawda?

Część akcji toczy się w Łodzi, w nowowybudowanym hotelu Ibis. Jedno z ujęć
      pokazuje tramwaj na al. Piłsudskiego. Ciekawe jet to, ze jest to solówka z
      relkamą biedronki-ach-biedronki. Filmowano najprawdopodobniej 31.08.2000.
    • Gość: Bart "To ja zabiłem" (1974) IP: *.tpnets.com 24.01.04, 14:36
      Prod. Polska, reż. Stanisław Lenartowicz. Dosyć długie ujęcie "poświęcone"
      wagonowi 102N. Był on niebieski i miał fartuchy na na całej długości pudła
      (tzn. wycięć nie było). Skoro był iebieski, to znaczy, że był to Wrocław albo
      Kraków. Pewności nie mam, o które miasto mogło chodzić, ale zapisałem
      sobie "Wrocław".
    • Gość: Bart "Kawalerskie życie na obczyźnie" (1993) IP: *.tpnets.com 24.01.04, 15:14
      Premiera: 1993. 01. 15, zdjęcia w 1992. Reż. Andrzej Barański, wyst. m.in.
      Artur Barciś.

Dosyć luźna opowieść o erotycznych przypadkach (i podróżach z tym związanych
      odbywanych) pewnego robotnika.

Widać na jednym ujęciu naszego Herbrnda, jeszcze naonczas całego zielonego,
      wyjeżdżającego z... I tu pojawiają sie kontorowersje. Z powodu typu ujęcia (b.
      duże zbliżenie) widać niewiele poza tramwajem, ale na tyle dużo, że możnaby
      powiedzieć, iż jest to ul. Tramwajowa, dokładniej Herbrand wyjeżdża z bramy
      ZRT. Powiedzmy. Mój kolega, który swojego czasu pokazał mi ten film twierdzi,
      iż może to być zajezdnia Brus (w co wątpię).

FILM DLA OSÓB PEŁNOLETNICH.
      • Gość: Bart foty IP: *.tpnets.com 24.01.04, 15:16
        to chyba Kazimierz, most na Nerze.
        www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/fotos?co=zdjecie&typ=zdjf&idgl=3392&NrKol=8&baza=1

i cała galeria:

www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/ZdjeciaFilmu?nrf=3392&baza=1
        • teufel Re: foty 03.02.05, 16:38
          Gość portalu: Bart napisał(a):

> to chyba Kazimierz, most na Nerze.
          > www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/ fotos?co=zdjecie&typ=zdjf&idgl= 3392&NrKol=8&baza=1
          >

Chyba się mylisz - bo zaraz za mostem nie ma ostrego zakrętu.
          • Gość: luki Re: foty IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 18:30
            > Chyba się mylisz - bo zaraz za mostem nie ma ostrego zakrętu.

Ty się mylisz, a bart dobrze gada. To most w Lutomiersku, a zakręt w Kazimierzu
            wydaje się blisko, bo ujęcie jest z dużego zooma.
            • teufel Re: foty 03.02.05, 19:05
              Dlatego napisałem, że chyba:)

> wydaje się blisko, bo ujęcie jest z dużego zooma.

Może - ni znaju sie na sztuczkach filmowych:]
              • Gość: luki Re: foty IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 19:20
                > Może - ni znaju sie na sztuczkach filmowych:]

Zaraz filmowych, kwestia obiektywu, w aparacie też można dokręcić teleobiektyw.
                Oczywiście nie w idiotenkamerach. :)
                • teufel Re: foty 03.02.05, 21:17
                  Pijesz do mojej cyfry:>?? Niech tylko zobaczę, że kiedyś bedziesz miał cyfraczka!!
    • Gość: Bart "Malcolm X" (1992) IP: *.tpnets.com 25.01.04, 17:47
      USA, reż. Spike Lee, w roli tytułowej Denzel Washington. Rzcz o prześladowaniu
      czarnych, ojciec Malcolma, pastor, został zamordowany, jednakże policja
      twierdzi, że było to samobójstwo i w protokole pisze: "udarzył się młotkiem w
      potylicę a następnie wpadł pod tramwaj". No i mamy tramwaj, ale w ciemnościach.
      Kto wie, może nawet zbudowano ten kawałek ulicy w studio.
    • Gość: Bart "40 Days and 40 Nights" (2002) IP: *.tpnets.com 25.01.04, 17:59
      USA, reż. Michael Lehmann. Film nie jest raczej wielkim dziełem kinowym, co
      więcej, jest lekko nudnawy i nie znam osoby, której życie odmieniłoby się po
      jego obejrzeniu. Rzecz dzieje się w San Francisco i w filmie widać nie tylko
      tramwaj (ten ich MUNI czy jak to się nazywa, z pantografem), ale i cable car
      oraz tolejbus. Co więcej jest nawet ujęcie na zajezdnię trolejbusową.

Powyżej 18 lat.
    • Gość: Bart "The rock" (1996) IP: *.tpnets.com 25.01.04, 18:02
      USA. Reż. Michael Bay, wyst. Sean Connery, Nicolas Cage.
      Cable car, tak znany pojazd komunikacji miejskiej w San Francisco, wylatuje na
      5 metrów w górę, jednakże nie pamiętam jak i dlaczego.
      • Gość: Bart Ot i normalna robota. IP: *.tpnets.com 26.01.04, 14:55
        "Zdjęcia kręcono także w samym San Francisco [nie tylko w więzieniu Alcatraz -
        przyp. Bart]. W jednej z najbardziej efektownych scen przewożący turystów
        tramwaj wyskakuje z szyn i eksploduje. Odpowiedzialny za koordynację pracy
        kaskaderów Kenny Bates mówi: Chcieliśmy pokazać coś nowego, pościg dwóch
        samochodów, którego niewinnym uczestnikiem staje się miejski tramwaj.
        Musieliśmy filmować tak, aby przy wybuchu nie poleciały szyby z okien
        wszystkich domów w San Francisco. Służbom miejskim by się to nie spodobało.
        Koordynator efektów specjalnych Mike Meinardus wysadził tramwaj przy pomocy
        kanistra z nitrogenem. Przygotowanie tramwaju zajęło mu trzy tygodnie."

www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=428&sekcja=3
    • Gość: Bart "Malcolm" (1986) Bardzo ciekawy! IP: *.tpnets.com 26.01.04, 14:33
      australijski, reż. Nadia Tass, wyst. Colin Friels, Lindy Davis, John
      Hargreaves, Charles "Bud" Tingwell, Chris Haywood.

Bardzo bardzo ciekawy film. Tytułowy bohater pracuje w zajezdni w Melbourne i
      składa z części swój własny, za co zostaje w końcu wylany. Dużo dużo ujęć
      tramwajów, także w zajezdni. Ponadto ów Malcolm ma w domu makietę z tramwajami
      różnych rozmiarów, które wyjeżdżają nawet poza dom. Sporo nawija o historii
      taboru i o liniach tramwajowych.

Godny zobaczenia, polecam!
    • Gość: Bart "Biali nie potrafią skakać" (1992) IP: *.tpnets.com 26.01.04, 14:43
      USA, reżyseria: RonShelton, wyst. Wesley Snipes, Woody Harrelson, Rosie Perez.
      Ten film oprócz niezapomnianego tekstu "widziałem twoją matkę. Kopała puszkę i
      mówiła, że się wyprowadza" zawiera także krótkie ujęcie na coś między tramwajem
      a kolejką podmiejską. Kiedy "biały" idzie po kładce nad torami widać pojazd,
      który składa się z dwóch przegubowych wagonów (Kawasaki albo Boeing, białe,
      kanciaste). Rzecz dzieje się w Los Angeles, o ile mnie paięć nie myli.
    • Gość: Bart "Tramwaj" (1966) IP: *.tpnets.com 26.01.04, 14:58
      reżyseria: Krzysztof Kieślowski, wyst. Maria Janiec, Jerzy Braszka.

Nie widziałem tego filmu, ale streszczenie (?) wydaje się być ciekawe:

"Noc. Chłopak wskakuje do tramwaju. Podoba mu się młoda pasażerka. Chce z nią
      zawrzeć znajomość. Ona zasypia. Chłopak wysiada. Znów biegnie za tym samym
      tramwajem - i dziewczyną."

Baaardzo interesujące:). Czy ktoś widział ten film?
    • Gość: Bart "Tramwaj" (1966) IP: *.tpnets.com 26.01.04, 14:59
      reżyseria: Krzysztof Kieślowski, wyst. Maria Janiec, Jerzy Braszka.

Nie widziałem tego filmu, ale streszczenie (?) wydaje się być ciekawe:

"Noc. Chłopak wskakuje do tramwaju. Podoba mu się młoda pasażerka. Chce z nią
      zawrzeć znajomość. Ona zasypia. Chłopak wysiada. Znów biegnie za tym samym
      tramwajem - i dziewczyną."

Baaardzo interesujące:). Czy ktoś widział ten film?

P.S. Trwa 6 minut
    • sluzbowo Miś 26.01.04, 17:22
      W barejowym "Misiu" podczas "Dnia pieszego pasażera" widzimy stadko 13N na
      Placu Grzybowskim. Dziś już tam tramwaju nie uświadczysz ...

pzdr

sluzbowo
    • Gość: Bart "Avalon" (2000) IP: *.tpnets.com 31.01.04, 00:56
      japoński, reż. Mamoru Oshii. Nakręcony w Polsce. Pojawia się krakowski 102N.
      • Gość: J.S. Krakowski? Nie. IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.02.04, 10:33
        Wroclawski. Wroclawski. Przyjrzyj sie herbowi, czy co to tam jest za emblemat
        na burcie.

J.S.
      • Gość: J.S. Oraz... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.02.04, 10:34
        Pod koniec filmu, w czesci "kolorowej" pojawiaja sie tez bodaj warszawskie
        dwusklady 105N.

J.S.
        • Gość: Bart Re: Oraz... IP: *.tpnets.com 06.02.04, 13:52
          Warszawskie to na bank, i wcześniej wrocławski, ok.
    • Gość: Ja "Bajland" (2000) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 11:47
      W środę leciał na TV Poloni film Henryka Dederki pt „Bajland” z Pszoniakiem i
      Lubaszenką. Opowiada o nowobogackim, który dla draki postanawia kandydowac na
      prezydenta robiąc sobie yaya z konkuretów a nawet samego siebie. Sympatyczna
      komedia, kręcona w bardzo dużej części w Łodzi, a więc nawijają się i tramwaje -
      m. in. dwie, mijające się solówki na lini 16A, na ul. Warszawskiej.
    • Gość: Bart "Last Night" (1998) IP: *.tpnets.com 06.02.04, 04:14
      "Ostatnia noc", kanadyjski, reż Don McKellar. Koniec Świata, w związku z tym
      ludzie muszą przewrócić wagon. Dla zmyłki nazywany jest przez wszystkich "bus".

Nakręcony w Toronto, i taki tramwaj można zobaczyć na filmie:
      world.nycsubway.org/perl/show?19166
      • Gość: Bart Re: "Last Night" (1998) IP: *.tpnets.com 10.02.04, 01:29
        Ten wagon to CLRV
    • Gość: Bart "Bullitt" (1968) IP: *.tpnets.com 07.02.04, 22:00
      reż. Peter Yates, w roli gł. Steve McQueen. Rzecz dzieje się w San Francisco,
      zatem dużo widac tamtejszych tramwajów linowych. Sporo jest też autobusów no i
      raz mignął trolejbus. Zwykłych tramwajów nie widać, ale widać torowisko od nich
      (tak to wygląda).

Na uwgagę zwraca też słynny pościg samochodowy przeg górzyste miasto.

No i główny bohater jeździ pięknym Fordem Mustangiem.

Maniacy urządeń elektronicznych znajdą też tam "telecopier" jakiś rodzaj faksu,
      kamera długo się na nim zatrzymuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka