Gość: k IP: *.net-partner.pl 30.06.09, 19:13 Kiedyś byliśmy tam na pożarze, teraz niedajboże co kolwiek by się nie zapaliło dojazdu nie mamy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmm Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.toya.net.pl 30.06.09, 19:26 czy informacja o urzednikach jest tajna? Prosze dziennikarzy o podanie nazwiska osoby, ktora podpisala sie pod tym dokumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Grunty pod drogami 01.07.09, 08:52 Regulacja gruntów zajętych pod drogi jest w wielu gminach nie zrealizowana. Takich murów mogło by powstać tysiace i pewnie bedą powstawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reo Kodeks cywilny się kłania... IP: *.biol.uw.edu.pl 04.07.09, 17:40 Art. 5. Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony. Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamba Re: Kodeks cywilny się kłania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 19:03 korzystanie z prawa własności nie jest sprzeczne ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Łodzi Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.guest.accome.com 30.06.09, 19:39 Ja się facetowi nie dziwię. Skoro mamy urzędników debili i idiotów niech teraz miasto, ŁZE i reszta płaci odszkodowanie a oni powinni pozwać z powództwa cywilnego podpisujących te papiery urzędasów. Niech idą siedzieć albo płaca do za straty poniesione przez ludzi i miasto bo się "sprawdzić nie chciało". Tylko że niestety urzędnicy najczęściej niczym nie odpowiadają za swoje debilne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.toya.net.pl 30.06.09, 20:57 nie masz racji,jest ciągłosc panstwa i nawet odejscie z urzędu nie zwalnia gminy od odpowiedzialnosci,cywilna sprawa wygrana na bank i jeszcze odszkodowania od gminy Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 30.06.09, 22:01 Nu, kak to tak... a oczywizda pomyłka nie chwacit ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.toya.net.pl 30.06.09, 22:10 No cóż błedy w papierach sie zdarzają, a wyciąg z ewidencji gruntów jest wystarczajacym wskazaniem co do własciciela. Np w księgach wieczystych może być włąściciel nieujawniony. A skoro juz sytuacja zaistniała to propozycja dla urzedników. Zrobić szybko projekt drogi, uruchomić specustawę drogową i szanowny pan cwaniak, antysąsiedzki nie dostanie pół odszkodwania, na które liczył. Znaczy się dostanie odszkodowanie, ale niższe i ciężko będize mu więcej ugrać. A od obecnych gestorów sieci też za duzo by nie dostał. A kable to rwac sobie może kazac, ale żonie włosy z głowy. Własnośc prywatna jest niemal świętością,a le na szczescie nei do końca i tam gdzie zaczyna sie wolnośc innych, wolność cwaniaczków sie kończy. Poza tym skoro inni mieli udziął w drodze to nie wolno mu jej grodzić w żadne sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.dolsat.pl 30.06.09, 22:15 Z "kablami" i innymi urządzeniami przesyłowymi najpewniej wejdzie służebność przesyłu, do której ten człowieczek będzie zobligowany, o to bym się nie martwił zanadto (art. 305 ze znaczkiem 2, paragraf 1 z Kodeksu cywilnego się kłania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:27 To może od razu człowieka wsadźcie do więzienia i dajcie dożywocie. Kary śmierci już nie możecie mu dać. Bolszewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dx Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 11:36 cheba matolku pomyliles kto tu jest naprawde bolszewikiem. Gosc jest niezle popierd*, ze wystawia jakis mur w poprzek drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: 89.100.239.* 04.07.09, 16:49 wolno mu bo to jego droga. zaden bolszewizm tylko swiete prawo wlasnosci. ja na jego miejscu ustawilbym zamiast muru bramke poboru oplat. niech teraz banda debili z urzedu przedstawi mu korzystna oferte wykupu i bedzie po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 05.07.09, 06:32 Nie cheba tylko chyba komuchu.Bronisz tych co zawinili,aoskarzasz tego ktory ma prawo po swojej stronie.Pomylily Ci sie epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 10:47 istnieje rownież coś takiego jak służebność dojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 11:33 Służebbność istnieje gdy jest wpisana do umowy i ksiegi wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 12:00 Mogli ją "zasiedzieć".Asfalt istniał podobno od dawna. Ale Masz rację,zagapili się teraz nic nie zrobią. Inna sprawa,to właściciele działek są zobligowani do działań w tej materii -a nie żaden urząd. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 12:33 Gość portalu: Ja napisał(a): > Z "kablami" i innymi urządzeniami przesyłowymi najpewniej wejdzie służebność przesyłu, do której ten człowieczek będzie zobligowany, o to bym się nie martwił > zanadto (art. 305 ze znaczkiem 2, paragraf 1 z Kodeksu cywilnego się kłania). Co do telekomunikacyjnych to jeszcze PT, ale nie pamiętam numerka. Jeśli operator nie ograniczy możliwości wykorzystania działki to nie ma jak odmówić zgody na kable. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 01:45 no, to się żeśmy doczekali liberalizmu dialektycznego - w mordkie... Łodzki sont niezabystry też sobie pewnie poradzi - luzik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:26 Człowieku!!! Co to za język? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Chwała Tym, Którzy Stawiają Mury!!!!!!! IP: *.chello.pl 01.07.09, 09:38 Kolego! Płać podatki, płać mandaty, płać za parkowanie, autostrady, za to, że oddychasz, słuchasz radia, oglądasz telewizję, za reklamówki, akcyzę na papierosy, alkohol i samochody. Płać za wszystko co z Ciebie ściągnie złodziejski kraj ale daj spokój tum, którzy bronią swojej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Chwała Tym, Którzy Stawiają Mury!!!!!!! 01.07.09, 09:43 Zasadniczo racja... ale tu trzeba dialektycznie ))))) Amury runom, runom, runom i poyebią stary świat ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Chwała Tym, Którzy Stawiają Mury!!!!!!! IP: 94.75.67.* 04.07.09, 16:18 Smród na zagrodzie równy wojewodzie. Pamiętasz dokąd to zaprowadziło Polaków? I niczego się nie nauczyli. Dokładnie niczego. Nadal są swoimi najgorszymi wrogami. Głupi naród. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Re: Chwała Tym, Którzy Stawiają Mury!!!!!!! 05.07.09, 06:36 Mocno powiedziane ale masz calkowita racje!Wara od prywatnej wlasnosci.Powinien sobie kupic spluwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bógzzakanału Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.zone9.bethere.co.uk 30.06.09, 22:39 zaorać tą Łódź. Znowu katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dooomeeer Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: 89.108.202.* 30.06.09, 23:07 Łódź, k...a! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.toya.net.pl 01.07.09, 00:49 www.youtube.com/watch?v=xr_tDjGHSS4 Czesc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.4web.pl 01.07.09, 00:50 Wątpię, żeby ten pan miał prawo żądać usunięcia kabli z prądem, tak samo jak nie można żądać usunięcia słupów energetycznych. Po prostu panu przewróciło się w d... trochę, za co częściowo ponoszą winę urzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jono Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.wroclaw.mm.pl 01.07.09, 02:40 Jest w prawie coś takiego jak służebność - obowiązek zapewnienia przejazdu przez swój teren jeżeli działki dalej są odcięte od drogi.. Odpowiedz Link Zgłoś
vexo Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 09:36 W tym przypadku to nie działa. Przecież jest napisane, że istnieje inna droga, tyle że fatalnej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 07:14 A dlaczego by nie. Ulicę Jadwigi na Sikawie podzielono płotami już kilkanaście lat temu i nikomu to nie przeszkadza . No może poza pogotowiem ratunkowym i miejscową ludnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszak Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: 193.151.113.* 01.07.09, 08:33 Zapraszam na Smulsko, na ul. Oszczepową - okolice nr. 50. Jeden z mieszkańców powiększył swój ogródek o ulice. Jest nieprzejezdna. Jakim prawem to zrobił nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 08:52 Widocznie nikomu się nie chce, bo ludzie unikają sądu jak ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badu Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:34 Dobry pomysł miał facet po prostu. Też bym się odgrodził, czemu mają po moim jeździć. aranżacja wnętrz bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 08:53 Panu S. zamarzył się łatwy zarobek, zawsze się znajdzie taka gnida. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Facet dziala legalnie i lepiej go nie wyzywac. 01.07.09, 09:09 On nie zlamal zadnego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab79 Re: Facet dziala legalnie i ale wyzywać go trzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:45 legalnie, nielegalnie, to nie ma znaczenia. A gdzie miejsce na zwykłą przyzwoitość i zdrowy rozsądek. Facet bezczelnie załatwił swoich własnych sąsiadów, dziękuję bardzo za takiego "przyjemniaczka" po sąsiedzku. Ja bym mu na miejscu sąsiadów śmieci na działkę po nocach wrzucał albo gwoździe pod bramą rozsypał to może by się zastanowił. Cóż, jak wojna to wojna. A co do Miasta, to bym błyskawicznie wywłaszczył za odszkodowaniem i drogę przywrócił jako gminną jeżeli jest taka możliwość. Nie znam tej ustawy i nie bardzo mi się chce do niej zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Ja bym zrobił tak samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:03 Ja człowieka rozumiem. Jest właścicielem terenu, więc mo do nie go PEŁNE prawo ole i zarazem jest za ten teren odpowiedzialny. A co bedzie, jak zimą nie zadba o droge i z tego powodu wydarzy wypadek z ofiarami? Albo jak pęknie zbiornik i 400l paliwa pójdzie w grunt? Łatwo kogoś potępiać, gdy się samemu za nic nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Ja bym zrobił tak samo 04.07.09, 16:08 Gość portalu: Adam napisał(a): > Ja człowieka rozumiem. Też lubisz łatwą kasę za cudzą krzywdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjk Re: Ja bym zrobił tak samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.09, 18:32 A ja na miejscu właścicieli działek przylegających ogrodziła "swoje" części drogi (bo zrozumiałam że każdy z sąsiadów ma swój udział w drodze?) i zablokowała dojażd cwanemu sąsiadowi (przy założeniu że akurat on też ma dojazd tylko tą drogą, oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof.wilczur Re: Facet dziala legalnie i ale wyzywać go trzeba IP: *.e-wro.net.pl 01.07.09, 10:10 najłatwiej to bić piane. byłes na miejscu, widziałeś? a moze ta "dzika droga" przebiega facetowi przez srodek działki? jakby chodziło o zwykłą drogę służebną to musiałby(!) dać przejazd ale na skraju swojej działki, nie centralne przez środek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Facet dziala legalnie i ale wyzywać go trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:21 nie, nie przechodzi przez środek uspokajam cię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Poza tym wyraznie napisane 01.07.09, 10:47 ze miasto nekalo tych ludzi nakazujac im m.in. odsniezanie drogi. Wydaje wam sie ze to taki mile zajecie? 5 minut dziennie? Czlowiek musi pracowac a straz miejska moze wlepic mandat o kazdej porze dnia i nocy. Ja mialem takie jazdy z nieodsniezonym chodnikiem (lub na jesieni z nieposprzatanymi liscmi). Rano czlowiek omiotl, a wieczorem mandacik. No to nic dziwnego ze koles sie zamurowal i ma miasto gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Poza tym wyraznie napisane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:58 5 minut dziennie? ;-) Zapraszamy na "ulicę" wydmową. Rzecz w tym, że trzeba odśnieżyć całą drogę by był w ogóle dojazd (o ile nie ugrzęźnie się w błocie). Po jej drugiej stronie są pola...śnieg i spływająca z nich woda...to Syzyfowa praca...przecież wiesz o co chodzi. Bynajmniej nie o mandat (choć masz pełną rację, że w imię prawa można nas karać nieustannie - może miasto zarobiłoby wtedy na odszkodowanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Poza tym wyraznie napisane 01.07.09, 12:07 No wlasnie pisze, ze ludziom sie wydaje ze to 5 minut dziennie a z 5 minutami to nawet chodnika nie da sie uprzatnac. Ja ostatecznie musialem oplacic 'renciste' zeby mi dwa razy dziennie uprzatnal, ale jakbym mogl to tez bym zamurowal zeby nie miec klopotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik Re: Facet dziala legalnie i ale wyzywać go trzeba IP: 213.199.219.* 01.07.09, 14:07 niekoniecznie skrajem, czasem moze byc przez srodek, ale jest mnóstwo różnych determinant, które trzeba wziąć pod uwagę wtedy. W każdym razie w artykule przewijała się współwłasnośc drogi. Poza tym gmina może zaządac zwrotu nakładów na asfalt, który został zniszcozny. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Facet dziala legalnie i ale wyzywać go trzeba 04.07.09, 16:07 Gość portalu: Krab79 napisał(a): > legalnie, nielegalnie, to nie ma znaczenia. A gdzie miejsce na > zwykłą przyzwoitość i zdrowy rozsądek. Dokładnie tak, można walczyć o swoje bez aspołecznych akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Facet dziala legalnie i lepiej go nie wyzywac 04.07.09, 16:06 swinton napisał: > On nie zlamal zadnego prawa. Mimo to przyznasz mi, że działa z złej intencji i nie przychyla się do ugody, kieruje nim lukratywność. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 01.07.09, 09:39 A co się zamarzyło urzędnikom wydającym decyzje ? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem 04.07.09, 16:09 ordynat.uchleja napisał: > A co się zamarzyło urzędnikom wydającym decyzje ? A chłop kupując ziemię dlaczego nie zaprotestował, że mu sprzedają drogę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: 193.108.194.* 01.07.09, 16:13 A ja się dziwię pozostałym włascicielom drogi że nie wysąpili o zerwanie kabli biegnących przez ich posesję, a doprowadzających prąd do domu tego osobnika. W końcu wszyscy są właścicielami tej drogi. Wg mnie Ci co mieszkają na działkach przylegających do jego powinni odgrodzić go z 2 stron, tak by nie przechodził przez ich posesje. Myślę że wtedy by się zastanowił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: 80.68.236.* 01.07.09, 09:02 > Kiedyś byliśmy tam na pożarze, teraz niedajboże co kolwiek by się nie zapaliło > dojazdu nie mamy... Ciekawostka, że po przeczytaniu o artykułu od razu pomyślałem o pożarze... Po nim każdemu twardzielowi rura mięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~piotr Podzielił ulicę Wydmową murem - oto Polska IP: 192.55.157.* 01.07.09, 09:07 No i kolejny przykład prawdziwego oblicza naszego kraju - pazerni ludzie, głupi i niekompetentni urzędnicy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:09 Na Smulsku wiele osób powiększylo swoje ogródki zamykając jednocześnie uliczki. Nikomu nie chce się zrobić z tym porządku, bo po co sprawdzać plany. Biedni urzędnicy mają tyle pracy........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość LUDZIE!!!! Waszą jedyną drogą jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:11 droga sądowa. Wnieście pozew, każdy osobno, o przywrócenie zakłóconego stanu posiadania. Macie na to jeden rok. Nie czekajcie na urzędników oni Wam nie pomogą, ponieważ nie mogą być stroną w postępowaniu sądowym. Była droga?- więc ma być, a właściciel zajętych gruntów może jedynie wystąpić do sądu o eksmisję ale to jest inna "broszka". Patrz Kodeks Cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: LUDZIE!!!! Waszą jedyną drogą jest 01.07.09, 10:04 Gość portalu: Gość napisał(a): > droga sądowa. Wnieście pozew, każdy osobno, o przywrócenie zakłóconego stanu > posiadania. Macie na to jeden rok. Nie czekajcie na urzędników oni Wam nie > pomogą, ponieważ nie mogą być stroną w postępowaniu sądowym. Była droga?- więc > ma być, a właściciel zajętych gruntów może jedynie wystąpić do sądu o eksmisję > ale to jest inna "broszka". Patrz Kodeks Cywilny. A zwrócisz tym ludziom kasę za przegrane sprawy ? Poczytaj najpierw coś o posiadaniu, później się odzywaj. Jeżdżąc drogą nie posiadasz jej. Idąc twoim tokiem (nie)myślenia - jak robię zakupy w markecie, którego właściciel zdecydował o jego rozbiórce, mogę wnieść powództwo o naruszenie posiadania, bo nie mogę już tam robić zakupów. GENIALNE !!! Na drodze cywilnej będzie ciężko, jeśli facet jest właścicielem gruntu. Dojazd do posesji jest, ale inną ulicą. Ktoś temu facetowi mądrze doradził, z pewnością dostanie odszkodowanie, albo ustanowi odpłatną służebność. Dlatego od dawna jestem za materialną odpowiedzialnością urzędników - niech się ubezpieczają. Gdyby sprawdzili treść księgi wieczystej, byłoby ok. Dlaczego z moich podatków ma był płacone odszkodowanie ? Niech płacą bezmyślne lenie urzędnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LUDZIE!!!! Waszą jedyną drogą jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:28 plosiak napisał: ...... Dojazd do posesji jest, ale inną ulicą. ......... Jeżeli jest dojazd to o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mk Re: LUDZIE!!!! Waszą jedyną drogą jest IP: *.prenet.pl 01.07.09, 10:49 Szczególnym rodzajem służebności gruntowej jest dojazd do nieruchomości tzw. droga konieczna. Jeżeli nieruchomość nie ma odpowiedniego dostępu do drogi publicznej lub do należących do tej nieruchomości budynków gospodarczych, właściciel może żądać od właścicieli gruntów sąsiednich ustanowienia za wynagrodzeniem potrzebnej służebności drogowej (droga konieczna). Z żądaniem ustanowienia drogi koniecznej może wystąpić również osoba która ma wprawdzie dostęp do drogi publicznej, ale jest on z określonych powodów NIEODPOWIEDNI np. zły stan techniczny drogi uniemożliwiający przejazd przez nią w pewnych okresach roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik niech KAŻDY przestrzega prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:21 Przed kupnem działki warto sprawdzić także formalności, nie tylko stan faktyczny. Przed wydaniem decyzji administracyjnej - też. Ktoś z forumowiczów już podpowiedział chyba sensowne rozwiązanie: wywłaszczenie pod drogę. Ale to kosztuje, więc może lepiej ulepszyć istniejącą drugą drogę - tę, która umożliwia dojazd, ale jest gorsza. Notabene co to za poziom dziennikarstwa, epatowanie subiektywnymi określeniami ("bulwersująca sprawa"). A na pytanie "Czy jeden człowiek może zagrodzić murem ulicę?" odpowiedź powinna brzmieć: "Tak. Jeśli tylko ma do tego prawo." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaz Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: *.chello.pl 01.07.09, 09:27 I bardzo dobrze!!! Państwo ściąga z nas podatki, każe płacić za autostrady i parkowanie w centrum miasta. Policja prowokuje do łamania przepisów i karze nas mandatami. Dlaczego zatem prywatna osoba nie miałaby prawa do ściągania opłat z Państwa? Choćby w ramach rekompensaty za parkowania i przejazdy "autostradami" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab79 Re: Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:51 dlatego że przy okazji najwięcej szkodzi własnym sąsiadom ! Zero przyzwoitości. Zgadzam się że z systemem można i trzeba walczyć zawsze wtedy kiedy jest okazja ale trzeba się czasem zastanowić czy nie przyniesie to więcej szkody niż pożytku. W tym przypadku to jak ten bezczelny suk...yn potraktował własnych sąsiadów jest nie do pojęcia. Gdyby wstawił tam bramę czy coś i sąsiadów przepuszczał to rozumiem. A tak to zwykła świania jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:25 > dlatego że przy okazji najwięcej szkodzi własnym sąsiadom ! Zero > przyzwoitości. a skad wiesz ze sasiedzi sa/byli wobec faceta calkiem w porzadku? moze nadepneli mu na odcisk i sie wkurzyl? nie mieszkasz tam, to nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terier badio Re: Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: *.sds.uw.edu.pl 01.07.09, 10:43 Świnia, to mało powiedziane... To rewanżysta jest spod znaku Czaji i Hupki w odmianie frankońskiej. Jak wiadomo, księgi wieczyste to wymysł francuski, a nie każden jeden w UMŁ takie hobby czytelnicze posiada. Wolność upodobań momy ! My tu w UMŁ damy odpór temu rewanżystu za pomocą Kusia i Czapki. No ! Kapytalyzm dialektyczny nie da sobie pod nogi ciskać kłody wydłubanej z urzędniczego oka, jak powiada pismo wzięte. Ament. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:15 taaa, tyle ze efekt jest taki, ze to sasiedzi sie kloca, a urzednikom wlos z glowy nie spadnie. koles robi na zlosc sasiadom, a nie panstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsz Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 09:28 "Według mieszkańców, Stolarczykowi chodzi właśnie o odszkodowania. - Zapłaci mu ŁZE, zapłaci gmina za tę drogę. Świetnie z tego pożyje - mówi jeden z sąsiadów." Ale z czym do ludzi?? Przecież to ewidentna wina urzędniczyny który spartolił swoją robotę! Jeśli prawo nie będzie karać takiego lesera, to takie kwiatki będą zdarzać się cały czas - wieszajcie psy na aparacie państwowym a nie na właścicielu którego powinno obowiązywać święte prawo własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mk Służebność drogi koniecznej IP: *.prenet.pl 01.07.09, 09:36 Jeżeli nie ma dojazdu do swojej drogi to istnieje coś takiego jak służebność drogi koniecznej.I ten pan co zagrodził drogę jeszcze szybko powinien rozbierać ogrodzenie....Bo na szczęście jeden debil nie może blokować i utrudniać życia innym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Służebność drogi koniecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:26 przeciez masz w artykule ze jest droga od drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mk Re: Służebność drogi koniecznej IP: *.prenet.pl 01.07.09, 10:46 Szczególnym rodzajem służebności gruntowej jest dojazd do nieruchomości tzw. droga konieczna. Jeżeli nieruchomość nie ma odpowiedniego dostępu do drogi publicznej lub do należących do tej nieruchomości budynków gospodarczych, właściciel może żądać od właścicieli gruntów sąsiednich ustanowienia za wynagrodzeniem potrzebnej służebności drogowej (droga konieczna). Z żądaniem ustanowienia drogi koniecznej może wystąpić również osoba która ma wprawdzie dostęp do drogi publicznej, ale jest on z określonych powodów NIEODPOWIEDNI np. zły stan techniczny drogi uniemożliwiający przejazd przez nią w pewnych okresach roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: superek Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.chello.pl 01.07.09, 09:36 ogrodzenia to siara...kto sie grodzi ten z świata odchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz kupcie sobie terenówki na koszt UM bo faktycznie 01.07.09, 09:43 jak przyjdzie zima to będziecie nocowac pod mostem bo chyba nikt z was się nie łudzi, że polscy urzędnicy zdążą zrobić cokolwiek zanim śnieg spadnie... Urzędnicy nie są przyzwyczajeni do jakiejkolwiek odpowiedzialności za to co robią więc i waszą drogę wraz z wami oleją tak jak całościowo od zawsze olewają swoje obowiązki... Gdyby którykolwiek z nich odpowiedział za to co zrobił to może byłoby nieco inaczej w naszym kraju ale w takim przypadku taki Buzek na przykład też musiał by beknąć za to co w przeszłości robił jako premier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: kupcie sobie terenówki na koszt UM bo faktycz IP: *.aster.pl 05.07.09, 00:05 Znow za duzo wypiles? Niby co takiego Buzek zrobil jako premier, ze teraz bys go chcial do sadu ciagac? Jeden z dwoch, trzech najlepszych premierow, jakich mielismy po 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Buzek powinien dostać wieloletni wyrok IP: *.wroclaw.mm.pl 05.07.09, 00:12 za OFE, czyli przymusowe okradanie obywateli. 7% z każdej składki? To tak, jakbys musiał bankowi udzielać obowiązkowego kredytu, i za to udzielenie płacic mu 7% prowizji, ciekawe gdzie znajdziesz drugie takie złodziejstwo? Btw - pierwsze emerytury z OFE to 30-50PLN miesięcznie. Natomiast za złapanie frajera do OFE agent dostaje 600-1000 prowizji. Jak myslisz, dlaczego? A co dobrego zrobił Buzek? Reformę zdrowia? W którym miejscu? Reformę szkolnictwa, po której Hadtke musiał się poddać do dymisji, bo wszystko było pokićkane? Człowieku - albo jesteś chory, albo jesteś przydupasem Buzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwtrh Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 09:44 można być "na piwie" w żargonie codziennym,ale jedzie sie "do pożaru",a jest "przy pożarze" marny druhu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesmak Postawił sobie mur w poprzek drogi IP: 212.160.234.* 01.07.09, 09:46 Te działki MUSZĄ mieć zagwarantowany dojazd do drogi publicznej bez dwóch zdań. A że urzędnicy to lenie... Ręce opadają:/ Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Postawił sobie mur w poprzek drogi 01.07.09, 09:53 To że facet odgrodził swoje, to rozumiem,jego prawo, choć grodząc drogę sąsiadom, zachował się i tak wystarczająco chamsko. Ale to że każę zrywać kable dostarczające prąd? Chory człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek A ja tego faceta popieram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:56 Wszyscy są zawsze winni, tylko nie urzędnicy. Na te ścierwa nie ma bata. Nie rozumiem dlaczego wszyscy się czepiają tego faceta? Jak ziemia jest jego, to wypad z baru i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.um.warszawa.pl 01.07.09, 09:57 oczywiscie, ze facet ma racje! jego dzialka, jego wlasnosc i wara wszystkim od jego plotu. ma ochote sie ogrodzic to sie grodzi. to nie jego wina tylko urzednikow, ktorzy wydale takie glupie decyzje. to do nich trzeba miec pretensje. ciekawe czy ta reszta sasiadow, co tak glosno krzyczy skandal!!! nie zachowalaby sie identycznie gdyby to oni byli wlascicielami drogi i mogli dostac odszkodowanie! zamiast pomoc mu wyprostowac sytuacje, na czym sami przeciez tez skorzystaja - warcza i udaja z glupiej zawisci i zazdrosci, ze ktos moze zarobic a oni nie! nasza polska rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Podzielił ulicę Wydmową prywatnym murem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:31 asiu, nieuważnie czytasz. otóż każdy z nas jest w takiej sytuacji i ...może tę drogę sobie ogrodzić zamykając tym samym dostęp do innych nieruchomości. Nie zazdrościmy sąsiadowi, nie szantażujemy miasta biorąc swoich sąsiadów na zakładników (sic!), nie chcemy odszkodowań...chcemy bezpiecznego, normalnego dojazdu do swoich nieruchomości. Ot co. Aaaa....znasz to? "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi Jak nie chce kabli to odciąć mu prąd IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 01.07.09, 09:59 Skądś te kable idą przez czyjś teren i ktoś tez może kazać wyrwać - pretekst się znajdzie. Bez prądu rura mu zmięknie. p.s. był taki sam cwaniak na Dolnym Śląsku - grodził obwodnicę - nic nie zyskał duuużo stracił .... Odpowiedz Link Zgłoś