Dodaj do ulubionych

Którędy pojechać do Jarosławca?

13.07.09, 07:26
Pewnie jeździce nado morze na wakacje...
Powiedzcie z własnego doświadczenia którędy lepiej jechać..
A1 do Świecia i tam na Chojnice, Miastko itd...
Czy nową trasą na Konin Poznań Piłę... itd..
Może ktoś z Was jechał ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mileyski Re: Którędy pojechać do Jarosławca? IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 09:09
      Akurat dość często przemierzam tę trasę (nie sam Jarosławiec, ale okolice) i znam ją na pamięć.
      Standardowo można jechać właśnie "jedynką" - aż do Świecia. Dalej Tuchola, Chojnice, Bytów (żadne Miastko!) aż do miejscowości Suchorze, gdzie wpierw stajemy na "stopie", skręcamy w prawo na Słupsk, a 100 metrów dalej w lewo na Sławno. Trochę nawierzchnia jest na tym odcinku słabsza, no i "zakręty śmierci", gdzie nalezy jednak posłuchać znaków i nie jechać więcej jak 50km/h, bo można wylecieć. W Sławnie kierować się na Darłowo, ale już poza miastem (jakieś 4 km) nie słuchać drogowskazu "na Darłowo" i jechać prosto aż do samego Jarosławca.
      Jakieś dwa tygodnie temu wybrałem trasę alternatywną (coraz bardziej męczy mnie "jedynka"), choć nieco dłuższą.
      Autostradą do Konina (sam miód), następnie w kierunku Inowrocławia (ulica nazywa się Przemysłowa). Można ominąć Inowrocław i Bydgoszcz z lewej, kierując się na Nakło nad Notecią - przez Pakość. Mały ruch, spokój i zero fotoradarów, choć droga nieco wąska. Miejscami (nie za wiele tego) trzeba uważać na nawierzchnię. Ale ciekawie i krajoznawczo.
      Z Nakła kierować się na Sępólno Krajeńskie, dalej na Człuchów (nie Chojnice, tam częste korki i lekko zbaczamy), Biały Bór. Żeby trafić do Człuchowa i nie dać się zawieźć do Chojnic, należy uważać i w miejscowości Zamarte skręcić w lewo
      W Białym Borze odbić w prawo na Miastko (po drodze może jeszcze być okupacja drogowców - remont drogi).
      Dojechać do ronda i w lewo do Polanowa (kierunek Koszalin), z Polanowa do Sławna.
      Trasa ciekawa i spokojna, spokój od radarów i śladowe ilości tirów. Tyle, że nieco dalej.
      Szerokiej drogi.
      • Gość: mileyski Mały dodatek IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 09:21
        Doczytałem o tym Poznaniu i Pile. To czyste nieporozumienie, w dodatku nadkłada się wiele kilometrów, drogo (od Konina płatna autostrada)i roi się od tirów i fotoradarów.
        Jeśli (mając na uwadze alternatywną trasę z poprzedniego wątku) nie zdecydujesz się na drogi lokalne (spokojna jazda i walor krajoznawczy), to można jechać najprościej przez Inowrocław i Bydgoszcz - dalej przez Koronowo, Sępólno i dalej jak opisałem.
        Aha, w Koninie zjeżdżamy z autostrady pierwszym zjazdem (ul. Europejska, potem Przemysłowa).
      • slavekk Re: Którędy pojechać do Jarosławca? 13.07.09, 09:34
        Gość portalu: mileyski napisał(a):

> Autostradą do Konina (sam miód), następnie w kierunku Inowrocławia
        > (ulica nazyw a się Przemysłowa).

Jeśli już ma być turystycznie i bocznymi drogami to polecam
        modyfikację początkowego odcinka. Będzie bliżej i (pomimo braku
        autostrady) wcale nie dłużej. Wypróbowałem to na sobie jeżdżąc do
        Bydgoszczy
        Z A2 najlepiej zjechać już na węźle Piątek a następnie przez Białą,
        Bądków, Leśmierz wyjechac na DK1 pod Łęczycą. Zaraz za Łęczycą w
        Topoli Królewskiej na światłach w lewo zgodnie z
        drogowskazem "Kłodawa".
        W Kłodawie utrzymujemy kierunek przecinając DK2 i jedziemy na
        Sompolno, Piotrków Kujawski (gdzie wypatrujemy strzałki w
        lewo "Kruszwica" co pozwoli ominąć Radziejów) i Kruszwicę do
        Inowrocławia

> Można ominąć Inowrocław
        > i Bydgoszcz z lewej, kierując się na Nakło nad Notecią - przez
        > Pakość. Mały ruch, spokój i zero fotoradarów, choć
        > droga nieco wąska.

Oj, wąska. Dwa TIRy zawsze mijają się po poboczach, osobówka z
        TIRem... zależy jak TIR zjedzie...;-)
        • Gość: mileyski Re: Którędy pojechać do Jarosławca? IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 09:43
          Tam akurat tirów jak na lekarstwo, chociaż na jednym odcinku napotyka się na duże ciężarówki, wożące jakiś sypki materiał (z kopalni?).
          Nie wiem tylko po co te alpejskie kombinacje z węzłami w Piątku, Łęczycy itd, skoro szybko, bezstresowo i za darmo dojeżdżamy autostradą do samego Konina. Jak ktoś lubi, to może i w Kłodawie zjechać. Tylko po co?
          • slavekk Re: Którędy pojechać do Jarosławca? 13.07.09, 10:00
            Gość portalu: mileyski napisał(a):

> Nie wiem tylko po co te alpejskie kombinacje z węzłami w Piątku,
            > Łęczycy itd, skoro szybko, bezstresowo i za darmo dojeżdżamy
            > autostradą do samego Konina.

Właśnie po to żeby nie jechac przez Konin i dalej zatłoczoną DK25 co
            skutecznie zjada zysk czasowy z autostrady.
            Popatrz na mapę - od Łęczycy do Sompolna droga jest prosta jak pod
            linijkę.
            Oczywiście mozna prostą drogę nazwać kombinacją alpejską, ale po
            co? ;-)

> Jak
            > ktoś lubi, to może i w Kłodawie zjechać. Tylko po co?

Nie ma zjazdu w Kołdawie
            • Gość: mileyski Re: Którędy pojechać do Jarosławca? IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 10:14
              Tak więc autor wątku ma podane trasy i niech sobie wybiera.
              Tylko niech pamięta o zabraniu dobrej mapy, mimo wszystko.
              Ja już ten odcinek mapy mam w głowie, no ale to już będzie z dziesięć lat, jak przemierzam kilka razy w roku tę trasę na Wybrzeże.
              • Gość: dobra nowina bracia wielki news!!!!! IP: 188.33.60.* 13.07.09, 10:28
                Wymyślono już GPS, to jest taka czarodziejska kula z bajki co
                pokazuje drogę również w alternatywnych wariantach zresztą
                poczytajcie w wikipedii sami to zobaczycie
                • Gość: mileyski Re: bracia wielki news!!!!! IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 10:37
                  Niejeden już szukał autostrady na leśnej polanie.
                  To i tak szczęście, bo mozna było wpaść do jeziora.
                  Nie czytałeś o pewnym tureckim kierowcy tira, który nadrobił 1600 kilometrów, bo
                  GPS się uparł, ze zabierze go nad kanał La Manche, zamiast na południe Europy?
                  Te gadżety. Odbierają zdolność do samodzielnego myslenia i usypiają rozum.
                • slavekk Re: bracia wielki news!!!!! 13.07.09, 11:02
                  Gość portalu: dobra nowina napisał(a):

> Wymyślono już GPS,

Hosanna...

Jeżdżę z GPSem i wiem, że on dobrze pokaże drogę o ile kierowca wie
                  jak jechać ;-)
                  • Gość: mileyski to należałoby sprawdzić IP: *.toya.net.pl 13.07.09, 11:11
                    Na opisywanej wyżej trasie mijałem tablicę z napisem "Grzeczna Panna - 3km" (sic!).
                    Biedny GPS ani chybi by zwariował. Ciekawe, dokąd by mnie zaciągnął....
                    • slavekk Re: to należałoby sprawdzić 13.07.09, 13:08
                      W zależnosci od ustawionych preferencji - albo do wsi Dziewki albo
                      do wsi Rumunki
                      ;-))
                      • hrabia.mileyski Re: to należałoby sprawdzić 13.07.09, 13:18
                        Na Dziewki nie trafiłem, ale Rumunki to wieś na trasie do Płocka! Coś nie tędy
                        droga, drogi dżipiesie.
    • sycyliusz Re: Którędy pojechać do Jarosławca? 13.07.09, 13:04
      Dzięki za odzew....
      Pomyslę jescze nad trasą...
      Walory krajoznawcze niezbyt istotne ponieważ mam zamiar wyjechać tak
      około 2-3 w nocy...
      z piątku na sobotę...;-) tak mamy kwatery..
      • hrabia.mileyski Re: Którędy pojechać do Jarosławca? 13.07.09, 13:19
        W Panoramie?
        • hrabia.mileyski Zauważ jeszcze jedno: 13.07.09, 13:46
          Krajobrazy krajobrazami, ale minie godzina od wyjazdu i zacznie robić się jasno.
          Możesz to wykorzystać, prując wpierw autostradą (jak człowiek mało wyspany i
          jeszcze nierozgrzany to bezkolizyjna autostrada jest najlepszym wyjściem) i
          pustawą o tej porze trasą z Konina wprost na Bydgoszcz (za Bydgoszczą nalezy
          uważać na fotoradary, jeśli pojedziesz w kierunku Nakła). Dalej już spokojnie.
          Natomiast jazda "jedynką" od razu jest z lekka stresująca, gdyż tam cała dobę
          rządzą tiry.
          Poza tym, począwszy od Świecia trasa jest trudniejsza technicznie (boskie
          zakręty za Chojnicami), trzeba cały czas twardą ręką panować nad samochodem.
          Mnie to sprawia głównie przyjemność, ale dołóż zmęczenie, szczególnie wtedy, gdy
          nie znasz trasy. Ja już wiem, z jaką predkością pokonywać poszczególne zakręty,
          znam je niemal wszystkie na pamięć. Obawiam się zawsze tych, którzy mogą się
          nagle znaleźć na nie swoim pasie, bo nie znają drogi i szarżują.
          Wiedz, że czeka cię co najmniej 6 godzin jazdy.
          • sycyliusz Re: Zauważ jeszcze jedno: 14.07.09, 18:46
            Chyba skorzystam z trasy - na konin, bydg, inowr itd...

Po pierwsze nie jechałem jeszcze autostradą na Konin
            po drugie to już ze 6 lat jeździmy A1 na wakacje bo zazwyczaj byliśmy
            gdzieś bliżej trójmiasta
    • swanno Re: Którędy pojechać do Jarosławca? 14.06.16, 16:54
      witajcie, chciałbym odświeżyć temat i zapytać jak dziś (7 lat później) pojechalibyście z Łodzi w okolice Jarosławca/Darłowa/Słupska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka